Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Klapka od wlewu paliwa nie zamyka się
toschiro23 13-03-2011, 19:00 Mam focusa gdzie mam system bez korkowy wlewu paliwa i przy zamykaniu auta klapka osłaniająca wlew nie zamyka się!!! Czy w modelach z bez korkowym wlewem paliwa to normalne ze ta klapka cały czas jest otwarta czy mam cos uszkodzone???
toschiro23 14-03-2011, 08:27 Nikt nie ma systemu bezkorkowego wlewu paliwa????!!!!!
Jak masz bezkorkowy to powinien być zamek elektryczny ,sterowany silniczkiem.Pewnie w nim problem.
toschiro23 14-03-2011, 09:02 a gdzie szukac tego silniczka??? da sie to zrobic samemu czy trzeba to specjalisty????
To normalne - było już o tym na forach - w tym systemie klapka nie jest blokowana.
toschiro23 14-03-2011, 10:13 ok wielkie dzieki za odpowiedz teraz juz jestem spokojny :surprise:
roberto369 14-03-2011, 12:38 Czyli jak się tą klapkę otwiera? W instrukcji czytałem, że trzeba nacisnąć i klapka 'odbije'. Czy trzeba tylko pociągnąć za nią i każdy z ulicy może to zrobić?
toschiro23 14-03-2011, 12:51 No własnie kazdy moze ja otworzyc a tak nie powinno byc :( dzwonilem tez do salonu forda i powiedzieli ze tak juz jest. Chociaz dla mnie to bez sensu:(
:shock: Ciekawe ile razy ktoś wam się odleje do baku albo naleje wody tak dla zabawy
toschiro23 14-03-2011, 15:17 dzieki za wpis:mad: nic lepszego nie umiales napisac :P
roberto369 14-03-2011, 15:30 :shock: Ciekawe ile razy ktoś wam się odleje do baku albo naleje wody tak dla zabawy
A mało to u nas takich idiotów?
marcociarz 15-12-2011, 17:44 :shock: Ciekawe ile razy ktoś wam się odleje do baku albo naleje wody tak dla zabawy
A czy ktoś do tej pory, nie wymyślił sposobu na zakorkowanie bezkorkowca?
laurentii 15-12-2011, 18:11 A próbowaliście tam cokolwiek wlać bez lejka? :P
To nie jest takie proste. Ja nie widzę problemu, poza tym ktoś złośliwy musiałby wiedzieć, że akurat w focusach klapka nie jest zamykana. Wychodzę z założenia, że jak trafi się na złośliwego to ten akurat będzie wolał po drzwiach przejechać kluczem i porysować niż sypać coś do baku.
marcociarz 15-12-2011, 18:17 :shock: Ciekawe ile razy ktoś wam się odleje do baku albo naleje wody tak dla zabawy
A czy ktoś do tej pory, nie wymyślił sposobu na zakorkowanie bez korkowca?
Też jestem posiadaczem Focusa MK2 FL z 2008 z systemem Easy Fuel, i według mnie jest to fajna sprawa, gdyby klapka wlewu paliwa była blokowana przez centralny zamek. A tak niewiadomo co Komu odbije i tam Nam załaduje i tak myślę,myślę,myślę,myślę........jak to zakorkować.
EUREKA - czyli mam pomysł!!!!!!!!!!
Idę tworzyć korek.......odezwę się za dzień lub dwa.
Simka
Również posiadam system bez korkowy i tez nie mam blokowanej klapki.
Ale jak się dokładnie popatrzycie na wnętrze przy wlewie paliwa i na zawias klapki to według mnie jest tam miejsce na jakiś zamek elektromagnetyczny który będzie działał tzn zamykał i otwierał razem z centralnym. U mnie jest tylko miejsce. Dzwoniłem do ASO" powiedzieli ze ma tak być" a jeśli bym chciał zamek to by trzeba było to przeliczyć wiadomo jak to w ASO( pewnie koszty nie małe).
A co do wlania lub wsypania czegoś do zbiornika to według mnie nie ma szans. System tez ten jest dostosowany tylko do jednego paliwa (ON LUB ET) i co jest na PLUS nie zatankujemy innego rodzaju paliwa. Nawet sam z ciekawości próbowałem coś tam włożyć wcisnąć i się nie da a każdy płyn który dostanie się do korka ucieka przez specjalny odpływ.
Więc ja na razie jeżdżę. Jak może kiedyś wpadnie mi w ręce jakiś zamek lub coś to może wstawię.
Pozdrawiam krawmed
marcociarz 16-12-2011, 18:50 Witam.
Dla wszystkich, którzy w swoich fordach mają system Easy Fuel lub mówiąc prościej, bez korkowy i dodatkowo klapka od wlewu paliwa, nie jest w żaden sposób blokowana.
I mają obawy że ten system w 100% nie ochroni przed niepowołaną ingerencją i wolą spać spokojnie, a nie przeszkadza im normalny zamykany korek, prezentuje prototypowe zabezpieczenie wlewu paliwa. Oczywiście już pracuję nad wersją finalną!!!!
mark_TDDI 16-12-2011, 21:41 To ja chyba jednak dołożę ten brkujący siłownik do klapki. ASO wspominało o 200 zł.
marcociarz 17-12-2011, 21:41 Klapka od wlewu paliwa nie zamyka się!!!!!!
Tak wygląda wersja finalna zamykanego korka na wlew paliwa. Same zalety - mocny,idealnie dopasowany,zamykany na kluczyk,prosta budowa i obsługa i co najważniejsze, zabezpiecza przed ciekawskimi, dowcipnisiami,wrednymi sąsiadami i już można spać spokojnie.
Jeżeli znajdzie się Ktoś, komu podoba się takie zabezpieczenie, chętnie zaprezentuje je w odpowiednim miejscu Tego Forum.
marcociarz 17-12-2011, 22:24 I jeszcze kilka zdjęć, już na wlewie. Sory za jakość, ale po ciemku. Zrobię też za dnia.
mark_TDDI 18-12-2011, 08:48 Klapka od wlewu paliwa nie zamyka się!!!!!!
Ale może. Wystarczy założyć do gniazda wlewu i podłączyć do instalacji siłownik. Wszystko jest P&P, ale Ford zrezygnował z tego "dodatku", ze względu na nowatorskie Easy Fuel. Jakkolwiek można kupić siłownik z wersji przedliftowej i poprostu go zastosować.
Plastikowy bolec siłownika takiego jak u mnie to ułamie dziesięcioletnie dziecko.Korek który stworzył kolega jest solidny i na pewno lepszy tylko -PO CO ? nie popadajmy w paranoję klapki systemu easyfuel zabezpieczają ten wlew wystarczająco już kiedyś był o tym wątek i też o tym pisaliśce,ale jak ktoś lubi sex w prezerwatywie i nosić dodatkowy kluczyk i brudzić sobie ręce przy otwieraniu to proszę bardzo -o gustach się przecież nie dyskutuje.:wink:
jaxi6666 18-12-2011, 12:10 a wiecie panowi ze nasze foczki posiadają "inteligentny" system tankowania ... do wlewu diesla nie włożysz pistoletu od benzyny i odwrotnie.tak samo nie otworzysz byle czym klapki zabezpieczającej kanał wlewu...wiec wg.mnie nie ma się czym martwić na zapas.....
Mocowanie do siłownika zabezpieczającego w wersji poliftowej jest. Wystarczy dołożyć siłownik z wersji przedliftowej, podpiąć instalację co centralnego zamka i działa. Jak tak zrobiłem w ramach swoich wieczornych prac przy Focusie, ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie w zakresie zastosowania tego zabezpieczenia. Oczywiście można to wyłamać bez większych problemów, ale w wersjach przedliftowych skuteczność zabezpieczenia jest taka sama. :(
Jako ciekawostkę można podać fakt, że w Mondkach z roczników 2007-2008 z systemem easyfuel zabezpieczenia klapki nie było, a w nowszych zabezpieczenie się pojawiło.
Witam żeby cokolwiek tam dolać trzeba mieć specjalny lejek - bez niego nie otworzysz klapki zabezpieczającej.
Pozdrawiam
klapkę można otworzyć w 5 sekund :)
testowane na ludziach ;)
mark_TDDI 26-12-2011, 08:29 Jak tak zrobiłem w ramach swoich wieczornych prac przy Focusie
Czy odpowiednia gałąź wiązki, zasilająca ową blokadę jest na miejscu, czy przewody trzeba dokładać?
No to ja mam pytanie Panowie a propos. Chciałem wlać do paliwa dodatek uszlachetniający do ON i się poddałem. Z tą metalową klapką zabezpieczającą to jeszcze jakoś poszło, ale okazuje się że w głębi jest jeszcze jedna klapka - plastikowa w żółtym kolorze. Bez jakiegoś specjalnego lejka to sie tam nic nie wleje.
Gdyby tak zabrakło paliwa, to z kanistra czy bańki nic się tam nie wleje. Pozostaje holowanie do najbliższej stacji benzynowej. Paranoja. Macie jakieś pomyśły jak dolać ten dodatek do diesla?
Dark Funeral 27-12-2011, 12:05 Ja proponuje felgi aluminiowe na łańcuch do latarni przymocować!Najlepiej każdą z osobna.
A wlew zamknąć na stałe i przekierować szlauch od wlewu do środka samochodu.
A teraz na poważnie,mało kto wie o takim wlewie.Moi znjaomi nawet Ci co maja Forda pierwszy raz o tym słysza i wątpie że ktoś bedzie stał i próbował wsypać kilo cukru do baku,predzej kopsnie wam brykę i natym sie sprawa skonczy.Po drugie klapka zamyka sie w momencie zamkniecia centralnego.Zeny ja otworzyć to potrzeba brechy a tą to i wam normalny korek wlewu wyłamie.
laurentii 27-12-2011, 12:33 Ja razem z autem dostałem taki czarny plastikowy lejek na taką ewentualność. Natomiast jeszcze nie musiałem z niego korzystać. Poszukaj, może też masz.
Na wyposażeniu takiego lejka nie miałem, ale jest do kupienia w serwisie za 23 PLN. Dzięki za podpowiedź.
Dark Funeral 27-12-2011, 14:27 Powinnien być dołaczony nieodpłatnie,przy kupnie mojego też nieznalazłem tego lejka, pojechałem do sprzedawcy i dostałem go za free z przeprosinami.
Dark Funeral 27-12-2011, 14:31 Tak oto wyglada ten adapter
http://www.ebay.de/itm/Ford-Flexifuel-Einfullstutzen-/330662237222?pt=DE_Autoteile&hash=item4cfd015426
Czy odpowiednia gałąź wiązki, zasilająca ową blokadę jest na miejscu, czy przewody trzeba dokładać?
Niestety trzeba dokładać. :(
Ja wziąłem zasilanie z prawych tylnych drzwi, ale można również pociągnąć kable do/od zamka bagażnika.
marcociarz 06-01-2012, 18:29 Może i znajdą się tacy którym spodoba się taki sposób zamknięcia klapki wlewu paliwa.
Według Mnie jest to ciekawe rozwiązanie, które brałem pod uwagę. Zdjęcia pochodzą z
bratniego rosyjskiego Forum, i tam też można znaleźć dużo ciekawych rzeczy.
perrezzo 02-02-2015, 17:48 Ciekawe rozwiązanie, zamek kasetowy na allegro kosztuje około 10 zł, moim zdaniem dobre rozwiązanie.Należy pamiętać o smarowaniu zimą, aby nie zamarzł
|