Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] DVD w podsufitce
Witam,
Czy ktos montował w Maxiu odtwarzacz DVD?
Najbardziej interesuje mnie podsufitka, a dokładniej miejsce gdzie jest oświetlenie w przedniej części samochodu.
Wydaje mi się, że montaż na wysokości oparć przednich foteli jest trochę niewygodny. Fajnie pewnie oglądało by się tylko z 3 rzędu foteli, bo z 2giego to chyba trochę za blisko będzie.
Alternatywą są monitory w zagłówkach lub wymiana radia na odtwarzacz.
Robił ktoś już taką przeróbkę. Co myślicie o wmontowaniu odtwarzacza w miejsce oświetlenia?
NIUTEK74 15-03-2011, 10:38 Ja mam szklany dach więc to powoduje pewne ograniczenia ale monitory mam zamontowane na zagłówkach i dzieciaczki są zachwycone
Palek_PL 15-03-2011, 14:30 Niutek74 mozesz podpowiedziec co nieco?fabryczne zagłówki czy sam dokladales?junior mi dorasta i rozgladam sie pomału za czymś takim coby w trasie miał zajecie ;)
NIUTEK74 15-03-2011, 15:10 Na alledrogo kupiłem zestaw dwóch monitorów do montażu na zagłówki w jednym jest wbudowany odtwarzacz DVD USB i kart SD drugi to tylko monitor oba są obsługiwane z pilota
Mam to samo. Dwa monitory połączone kabelkiem, port usb, dysk podpinam i leci pięknie. A jak nie są potrzebne to leżą w domu. Oba przypina się szelkami do zagłówka. Wybór jest duży...
To pokażcie co macie w tych zagłówkach.
Sprawdzony towar jest lepszy niz najlepiej reklamowana chinszczyzna z allegro.
Ja mam firmy muse DVD M-762 CV (kupiłem w media markcie - koszt ok. 1100 zł). Mogą pracować razem (na obu ten sam obraz) albo oddzielnie. W obu jest napęd DVD oraz port USB. Jestem bardzo zadowolony:)
Ja mam na stałe zamontowane zagłówki 9" HD903 XTRONS, kupione na Ebay za ok 1100 zł komplet. Każdy z osobnym napędem z możliwością równoległego odtwarzania tego samego na 2 zagłówkach lub każdy osobno. W komplecie były bezprzewodowe słuchawki i płyta z grami.
Palek_PL 15-03-2011, 20:46 Ja mam na stałe zamontowane zagłówki 9" HD903 XTRONS, kupione na Ebay za ok 1100 zł komplet. Każdy z osobnym napędem z możliwością równoległego odtwarzania tego samego na 2 zagłówkach lub każdy osobno. W komplecie były bezprzewodowe słuchawki i płyta z grami.
No i własnie czegos takiego szukam...Tylko obawiam sie zabawy z kablami /co,gdzie,jak/ no i jak tu dopasować zagłówek do reszty fotela /pakiet skórzany/.Te mocowane na rzepy tez całkiem całkiem ale gotowiec w zagłówku wydaje mi sie praktyczniejszy /nie lata na boki no i mam 100% pewność ze w razie czegos niespodziewanego dvd nie odfrunie ;) /
Muse nie są*przyczepiane na rzepy, tylko na szelki z porządnymi zaczepami. Przejeździłem pół europy w zeszłym roku z dziećmi - sprawdziły się rewelacyjnie. Absolutnie nie latają na boki, trzymają się stabilnie i nie ma szans na to żeby oderwały się i gdzieś sobie poleciały:) i plusem i minusem zarazem jest to że są*dodatkowo montowane. Z jednej strony jest to upierdliwe że trzeba je demontować, ale z drugiej strony używam monitorów kilka - kilkanaście razy w ciągu roku, więc nie widzę konieczności wożenia ich codziennie w zagłówkach. Aczkolwiek fajnie jest mieć je w komplecie, bez kabli itd...
No i własnie czegos takiego szukam...Tylko obawiam sie zabawy z kablami /co,gdzie,jak/ no i jak tu dopasować zagłówek do reszty fotela /pakiet skórzany/.Te mocowane na rzepy tez całkiem całkiem ale gotowiec w zagłówku wydaje mi sie praktyczniejszy /nie lata na boki no i mam 100% pewność ze w razie czegos niespodziewanego dvd nie odfrunie ;) /
Mam czarną skórę i zamontowałem czarne zagłówki i jest ok. Kable łatwo się chowa pod tapicerką.
A możecie rzucić jakieś fotki jak ten mouse i xtrons wyglądają w aucie?
ew jak zamontowac przewody w fotelu aby ich nie bylo widac????
* pawel2m - spodobało mi się to rozwiązanie u Ciebie,
napisz jak rozwiązałeś zasilanie - czy pod zapalniczkę się podpiąłeś, czy bezpośrednio do instalacji. Jak działa odtwarzanie div'x i innych, czyta wszystkie formaty? Płynnie odtwarza? Jak możesz to podaj namiar na sprzedającego, bo chciałbym skorzystać ze sprawdzonego źródła :)
Ja mam takie montowane na plastykowe zaczepy do prętów w zagłówkach. odrobinę się ruszają przy większych manewrach, ale w trasie są ok. Niestety podczas podróży to jednak trochę kalbi po samochdozie lata. Moje są firmy Mistral i jako sprzęt są bardzo przyzwoite, nie skaczą. Każdy po ok 450 zł. Dają sie ze spobą połączyć, albo działać niezależnie
Te w zagłówkach mają jedną wadę. Są maks 7 calowe. A te moje są 9 celowe.
Jeśli potrzebowałbym do częstego użytku a nie do dwóch wyjazdów w roku, to kupiłbym do montażu w podsufitce.
No własnie, w podsufitce.
Pytanie tylko gdzie. Czy ciac podsufitke (o ile nie ma sie solar-dachu), czy wmontowac w miejsce oswietlenia sufitowego przedniego.
Mialem nadzieje, ze ktos z Was juz tak montowal....
W S-maxie nie ma jak bezpiecznie zamontować w podsufitkę. Na samej wykładzinie dachu się nie utrzyma a wiercić i montować poprzecznych wzmocnień chyba nikt nie będzie robił. Z przodu zaś jest zbyt blisko.
Ja podciągnąłem kable z zapalniczki przedniej, kable od zagłówków wchodzą w słupki mocujące i wyciągamy je ze środka fotela od dołu, po rozpięciu tkaniny na dole, kable moża ukryć pod tunelem środkowym lub pod wykładziną.
sprzedający blacksilvertech na ebay.de
Napęd jest na optyce Sony więc nie ma problemu, DVD super odtwarza divx nie sprawdzalem jeszcze ale ponoć też nie ma problemu.
http://cgi.ebay.de/XTRONS-HD903-2x-9-Car-Headrest-DVD-Player-Games-Black-/370492467718?pt=UK_Audio_TV_Electronics_In_Car_Ent ertainment_GPS_In_Car_Audio_Players_PP&hash=item5643126a06
Dla mnie najważniejsze jest odtwarzanie divx z dysku HDD zewnętrznego 2,5 USB. Nie muszę*żonglować płytami. Jak wracałem z południa europy to bajki leciały od 10 rano do 23 w nocy z 2-godzinną przerwą na sen po południu. Bez konieczności wymiany płyt...
Oczywiście jest też gniazdo USB nie ma problemu.
Natomiast co do montowanych nakładek na zagłówki, nie trudno sobie wyobrazić jak działają przy wypadku, jak pocisk.....
CzłowiekŻelazko 17-03-2011, 07:59 pawel2m - zapodaj może jakieś zdjęcia z Twojego samochodu.
1. Sam montowałeś, czy raczej serwis car-audio/cb-radio?
2. Jaka średnica szpilek w zagłówkach?
3. Zagłówki wygodne?
4. Słuchawki IR miałeś w komplecie? Na aukcji, którą podałeś ich nie ma.
5. Ekrany wydają się ustawione nieco do góry, pod kątem. Maluchy nie narzekają?
6. Oba zagłówki spinałeś ze sobą? Czy spięcie da się łatwo odłączyć?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
u mnie dobrze sprawdza się iPad, oprócz oglądania dziecko może podotykać, pomalować, itp, są fajne uchwyty do zagłówka
wyglada to mniej wiecej tak (zdjęcie zapożyczone)
http://www.techviva.com/wp-content/uploads/2010/12/iPad-Car-Headrest-Cradle..jpg
pawel2m - zapodaj może jakieś zdjęcia z Twojego samochodu.
1. Sam montowałeś, czy raczej serwis car-audio/cb-radio?
2. Jaka średnica szpilek w zagłówkach?
3. Zagłówki wygodne?
4. Słuchawki IR miałeś w komplecie? Na aukcji, którą podałeś ich nie ma.
5. Ekrany wydają się ustawione nieco do góry, pod kątem. Maluchy nie narzekają?
6. Oba zagłówki spinałeś ze sobą? Czy spięcie da się łatwo odłączyć?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Link służył raczej do zobrazowania sprzedawcy, ma również aukcję ze słuchawkami.
Średnica jest standardowa 12mm, w to wchodzą słupki wewnętrzne które najlepiej okleić jedną warstwą folii aluminiowej by nie było luzu między nimi.
Czy zagłówki są wygodne, hmm nie opieram głowy na nich więc trudno mi powiedzieć, na pewno sa większe od standardowych.
NIkt nie narzekał, kąt jest dobry, oba spiąłem ale chyba rozłaczę wtedy mniej kabli jest do ukrywania. Spina sie po prostu na jackach IN -OUT VIDeo i audio.
Montaż jest banalny więc nie ma co iść do serwisu.
Wczesniej należy przygotować sobie tylko kable z napięciem, pociągnąć z zapalniczki.
Nie mam teraz zdjęć ale zrobię i prześle.
pawel2m - jaka rozdzielczosc maja te 9" calowe monitory?
General information:
Screen Type
Color LCD
Screen size
9 inch
Aspect Ratio
16:09
TV system
PAL/ NTSC/ SECAM
Resolution
680(H)x3(RGB) x383(V) pixels
Power
DC 12V
working temperature
0 - 60°C
weight
4.5kg
Adjustable poles
110mm-230mm(inner width)
Dimensions
220(W) x 290(L) x 130(H)mm
http://img832.imageshack.us/img832/6602/bilde1332.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/4931/bilde1344.jpg
Zdjecia nie są moje ( nie miałem czasu ani okazji) ale znalazłem u innego gościa.
pawel2m - czekamy na foty :)
......Jeśli potrzebowałbym do częstego użytku a nie do dwóch wyjazdów w roku, to kupiłbym do montażu w podsufitce.
Montaż w podsufitce ma jak dla mnie dwie powazne wady.
Po pierwsze sam montaż zawsze jest inwazyjny = nieodwracalne zniszczenie podsufitki (co przy odsprzedaży wiąże się albo z zostawieniem sprzetu w aucie, albo opuszczeniu ceny na wymiane podsufitki :p)
Po drugie, rozłożony ekran niestety skutecznie zasłania widok w lusterku wstecznym - przetestowane w kilku autach (C-Max, BMW X5, Infiniti FX, Passat kombi '04) w których widziałem taki sprzet "na żywca"
Sam uzywam odtwarzacza Manta z dwoma ekranami 7" (czyta chyba wszystko co sie włoży do środka :619:) montowanymi na zagłówkach w specjalnym "pokrowcu"
Sprzęt jest intensywnie użytkowany, bo oprócz podróży w aucie, dzieciaki używaja go również w domu u siebie w pokoju do ogladania bajek wieczorami i tak już trzeci roczek
Witaj.
Jezeli jeszcze pamiętasz, to w jaki sposób przeciągnąłeś przewody przez fotel.Nie przeszkadzały stoliki?,Używałeś jakiegoś "pilota" czy udało się od dołu sięgnąć ręką?Podciągałęś tapicerkę do góry czy wystarczyło tylko rozpiąć?
Ja mam w podsufitce 10 calowy uchylny DVD z DIVX i MP3 TV. Dziś już nie będę schodził do garażu ale jutro mogę podrzucić fotki. DVD nie wisi oczywiście na samej podsufitce :-) choć w poprzednim S-Maxie tak miałem. Teraz mam zamontowane za pomocą aluminiowych kątowników przykręconych do poprzecznego wzmocnienia dachu. Wszystko działa ok i podłączone jest do instalacji za schowkiem pasażera. Robili mi to u mnie na miejscu w Siedlcach w PlanetCarze. Co do niedogodności - istotnie przeszkadza i nie widzisz nic w środkowym lusterku. Zdarza mi się jeździć większymi składami więc zupełnie mi to nie przeszkadza. Kwestia przyzwyczajenia. Dwa pojedyńcze w zagłówkach na pewno będą wygodniejsze.
Mam coś prawie jak to:
http://allegro.pl/audiomedia-amv108f-monitor-10-cali-dvd-divx-usb-sd-i3590520666.html
tylko u mnie DVD jest w panelu montowanym pod sufitem, po prostu jest dziurka na płytkę ponad światełkami.
WItam,
Odkopie troszke temat ;)
pawel2m
powiedz mi jak zeglowki zachowuja sie podczas jazdy...tzn. kupilem tej samej firmy dvd ale ktore sa nakladane na zeglowki z tylu. Budowa wyglada solidna i wszystko solidnie siedzi ,ale... gdy tylko rusze to monitor drga jak galareta w sumie dziecia to nie przeszkadza ale mnie bardzo ... wiec jak to wyglada u CIebie?
... juz minelo troszke lat dalej wszystko bez problemu u CIebie dziala?
dzieki za odp.
pawel2m
Hej kolego,prosze wypowiedz sie w tym temacie
Pozdrawiam
|
|