Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Chromowane relingi - zakup, montaż

bartq30
20-03-2011, 15:12
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Mam Mondeo Mk4 1.8 TDCi z 2007 roku w wersji kombi. Niestety mój egzemplarz nie posiada relingów. Chciałbym je domontować. Czy jest to możliwe?

Drugim problemem jest to, że chcę kupić chromowane relingi używane i nigdzie nie mogę znaleźć takich. Na allegro nie ma nic pod hasłem relingi mondeo mk4. Szukałem na wiele sposobów. Czy może jakiś forumowicz wie gdzie można kupić takie relingi albo ma sam do sprzedania? :)

pozdrawiam serdecznie,

TOMAS
20-03-2011, 17:51
1. Gdzieś było na forum, aby dołożyć relingi musiałbyś wiercić dziury w dachu
2. Nie widać nic na alledrogo

Pulse
20-03-2011, 18:08
Żeby było jasne, to nie ma żadnych chromowanych relingów. Są tylko lakierowane na kolor srebrny.

bartq30
20-03-2011, 19:12
Wszyscy wiedzą, że relingi dachowe z chromu zrobione nie są ale nawet na stronie forda jest napisane: Relingi dachowe z wykończeniem chromowanym.

tak się po prostu przyjęło

berater
20-03-2011, 20:38
Niestety mój egzemplarz nie posiada relingów. Chciałbym je domontować.Jeśli nie jesteś zmuszony do codziennego jeżdżenia z bagażnikiem lub boxem, nie rób tego. Większy hałas, większe opory powietrza, moim zdaniem efekt wizualny wątpliwy.

badyllek1993
27-04-2011, 20:45
Nie ma relingów chromowych. Trzeba wywiercić dziury w dachu.

anastazyy
28-04-2011, 18:06
Jeśli nie jesteś zmuszony do codziennego jeżdżenia z bagażnikiem lub boxem, nie rób tego. Większy hałas, większe opory powietrza, moim zdaniem efekt wizualny wątpliwy.

Kolego masz takie doświadczenia czy raczej są to przypuszczenia. Ja mam w swoim kombi relingi i jakoś nie odczuwam dyskomfortu podczas jazdy nawet z bardzo dużą prędkością. Powiem szczerze że mniejszy hałas jest dla mnie przy prędkości 180km/h moim kombi z relingami niż przy tej samej prędkości kolegi mondeo w benzynie bez relingów.

eclipse
29-04-2011, 09:20
Jeśli nie jesteś zmuszony do codziennego jeżdżenia z bagażnikiem lub boxem, nie rób tego. Większy hałas, większe opory powietrza, moim zdaniem efekt wizualny wątpliwy.

Pitolinie ..........o szopenie .

keisim
29-04-2011, 10:06
Jest jeszcze jedna opcja - oryginalny bagażnik dachowy Forda, czyli dwie poprzeczki na dach, przykręcane do istniejących otworów montażowych. Wyglada niebrzydko tylko trudniej zamontować na nim trumienkę, niektórych modeli pewnie w ogóle nie da się zamontować... ale zawsze to jakaś alternatywa, zwłaszcza gdy na dach wrzuca się coś tylko "od święta".
Wygląda to mniej więcej tak: http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-alum-ford-focus-ii-oryginalny-i1567421156.html

Też mam kombiaka bez relingów i wziąłem oryginalny bagażnik przy zakupie autka. Od blisko 4 lat jeszcze go nie użyłem... głównie dlatego, że zawsze jechało ze mną jakieś inne autko z trumienką.

tomcio43
30-03-2013, 17:06
Witam Wszystkich.
Jestem ciekawy czy relingi dachowe z mk3 kombi pasują również do mk4.
Jeśli ktoś ewentualnie wie, gdzie można kupic relingi do mk4 to będę wdzięczny.

pfx
11-02-2014, 12:40
Witam,
odgrzewam kotleta :) ale mam pytanie w temacie

Jeżeli Mondeo Mk4 kombi nie ma relingów, to jeżeli chodzi o bagażniki dachowe - czy pozostają tylko takie które "łapią" się pod drzwi, czy też każdy kombiak ma jakies otwory montażowe/listwy do zamontowania bagażnika inaczej - prosto w dach? Nie chodzi mi o magnesy, raczej o coś montowanego mechanicznie?

Tedd-y
04-09-2014, 10:33
Witam.
W Mk4 kombi po lifcie zdmuchnęło mi na autostradzie nakładkę na reling - lewy przód. I mam zonk.
W ASO jedyną opcją jest zakup całej lewej strony, przy czym sztuka to ok 2 tyś (!).
Znalazłem dostawcę samej nakładki, ale musi ją sprowadzić z Niemiec. Ale jak doszło do konkretów, okazało się że relingi są srebrne (i wówczas dostępna jest nakładka) albo chromowane (a wówczas trzeba kupić cały reling).

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozsupłać ten problem?

miszapawel
04-09-2014, 14:16
Witam.
W Mk4 kombi po lifcie zdmuchnęło mi na autostradzie nakładkę na reling - lewy przód. I mam zonk.
W ASO jedyną opcją jest zakup całej lewej strony, przy czym sztuka to ok 2 tyś (!).
Znalazłem dostawcę samej nakładki, ale musi ją sprowadzić z Niemiec. Ale jak doszło do konkretów, okazało się że relingi są srebrne (i wówczas dostępna jest nakładka) albo chromowane (a wówczas trzeba kupić cały reling).

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozsupłać ten problem?
A nie możesz sobie pochromować tej nakładki, żeby pasowała do reszty?

Tedd-y
05-09-2014, 12:54
Oczywiście mogę.
Tylko nie wiem, czy to nakładka plastikowa, czy metalowa, a ktoś, kto obiecał mi to sprowadzić z Niemiec nie umie tego określić. Jedynie tyle, ze to część oryginalna Ford i dobierana do mojego VIN, bo relingi są fabryczne.
W sumie zastanawia, dlaczego są dwie opcje (srebrna i chromowana), w końcu fabryka wie co montowała.
Moje pozostałe 3 nakładki są metalowe i chromowane na mat. Na lustro łatwo chromować, ale zrobić mat by nie różnił się wyglądem, to już nie tak prosto.
Więc kupowanie nakładki w ciemno plus chromowanie - nie będzie wiele tańsze niż z ASO, a ryzyko, że pieniądze pójdą w błoto też spore...
Poluje na aledrogo, ale jest tylko prawa strona nakładek.