Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Przyciemniane szyby - technologia
tomluczak 22-03-2011, 19:56 Witam. Problem z którym się zwracam dotyczy przyciemnianych szyb, które zamówiłem w raz z autem. Okazało się, że w trakcie realizacji zapomniano o szybach. Dealer forda - Poznań - zaproponował oklejenie szyb folią. Słyszałem, że podczas produkcji przyciemniane szyby powstają przez naklejanie folii. Słyszałem również, że powstają w trakcie zupełnie innego procesu. Jak jest naprawdę i czy mogę spodziewać się od dealera zadośćuczynienia. Tomek:<
szmelcmax 22-03-2011, 20:17 Nie słyszałem aby współcześnie w fabryce naklejano folię. To powinno być przyciemnione szkło. Jeżeli masz w zamówieniu wyszczególnione takie szyby, to jak najbardziej należy Ci się rekompensata za ich brak. I to nie tylko odliczenie od ceny opcji przyciemnianej, ale jeszcze jakieś bonusy. Teoretycznie możesz takiego auta nie odbierać, bo jest nie zgodne z umową. Jeżeli więc wykażesz "dobrą wolę", to sprzedawca łaski nie robi i "musi" jakoś to wynagrodzić.
Miałem samochód z przyciemnianymi szybami piecowo i również miałem samochód z szybami przyciemnianymi folią .są to dwie różne technologie ,przyciemnianie piecowe jest o wiele trwalsze i zarazem droższe .przyciemnianie folia jest tańsze i miej trwałe ,po latach folia wyblaknie i stanie się lekko matowa jest też możliwość zadrapania foli lub skaleczenia czymś ostrym ja bym nie wyraził zgody na taką operację .przyciemnianie piecowe też nie jest doskonałe bo po latach otwierania szyb znać rysy . uważam że szyby przyciemniane orginalnie mają zupełnie inną technologię barwienia która jest już w procesie wytważania szkła ( szkło kolorowe) . jest jeszcze opcja wymiany szybnowych orginalnych na takie jakie chcesz .
tomluczak 22-03-2011, 20:24 Dzięki wielkie za info. No właśnie. W moim przypadku przedstawiciel dealera się nawet się nie zająkną, spytał tylko czy życzę sobie folię. Wydaje mi się jednak, że jednak to nie ta jakość, i nie ta kwota...
W fabryce mogą być np. przyciemniane piecowo. Rekompensata należy się zdecydowanie, ale ostatecznie oklejenie nie powinno być takie złe. Wykonane profesjonalnie posłuży długo, a jeśli stwierdzisz, że przeszkadza Ci, zawsze możesz sobie zażyczyć zdjęcia folii.
Palek_PL 22-03-2011, 20:48 W fabryce szyby przyciemniane sa piecowo.Tak jak koledzy pisza powyżej. Jest to zupełnie inna technologia niż foliowanie.Sam brałem przyciemnianie w pakiecie , coby uniknac foliowania /wiadomo,po jakims czasie zadrapania,bable itp.../.Jeden plus folii na szybie - w razie stluczenia szyby /kamyk,włam lub inne licho/ szklo nie wlatuje tak łatwo bo jest trzymane folią ;). Na upartego mogą sprowadzić z fabryki przyciemnione szybki i ci zamontować.Troche to potrwa ale chyba warto.Zwłaszcza ze masz asa w rekawie - auto niezgodne ze specyfikacja zamówienia ;) pzdr!
tomluczak 22-03-2011, 21:04 Jeszcze raz dzięki. Zastanawiam się tylko czy mam asa nadal, bo wyraziłem zgodę na oklejenie szyb...:(
U mnie było tak samo. Zgodziłem się od razu na przyciemnienie w ASO i po prawie czterech latach nie widzę jakichś rys czy bąbli. Szyb z tyłu i tak się prawie nie opuszcza.
Jest jednak różnica w czułości przyciemniania lusterka wstecznego. W aucie z dodaną folią efekt przyciemnienia jest wyraźnie większy.
przez szyby przyciemnione folia jest gorsza widocznosc niz przez szyby przyciemnione piecowo
ja bym sie nie zgodzil
Ale szyby przyciemniane fabrycznie są tylko w części tylnej.. nie widziałem w cenniku opcję przyciemnienia bocznych przednich. A przez tylne kierowca nie patrzy a pasażerowie nie cały czas:)
kolego szyby mają być orginalnie przyciemnione , fabrycznie, co do foli to nie wem jak to wygląda w esiu ale w vojku wolałem kupić orginalne bo jak widziałem oklejane to łapałem sie za głowe . pod słońce jest różnica - voyager miał taki śmieszny pasek ciemny i była kolosalna różnica w orginale w przyciemnianych . mam pytanko do kolegów a mianowiczie czy ktoś przyciemniał folią i czy efekt jest niewidzoczny ale dobry czy bawić sie w to ,czy nie warto
Palek_PL 23-03-2011, 20:29 Ale szyby przyciemniane fabrycznie są tylko w części tylnej.. nie widziałem w cenniku opcję przyciemnienia bocznych przednich. A przez tylne kierowca nie patrzy a pasażerowie nie cały czas:)
Tu sie nie zgodze. U mnie przyciemnione /prawie czarne/ są szyby tylne pasażerów i klapy bagaznika. Natomiast przednie kierowcy i pasażera sa lekko przyciemnione.Szyba przednia normalna.Brałem w pakiecie także mam co mam ;) pzdr!
NIUTEK74 23-03-2011, 21:13 mam pytanko do kolegów a mianowiczie czy ktoś przyciemniał folią i czy efekt jest niewidzoczny ale dobry czy bawić sie w to ,czy nie warto
Nie warto chyba, że ktoś nie ma kasy miałem folie klejoną w trzech poprzednich samochodach a teraz mam oryginał i różnica jest nie porównywalna jak bym niemiał oryginału to bym przyciemnił piecowo w ostatnim samochodzie przez 6 lat użytkowania folia była dwa razy zakładana główny powód to dzieciaczki, które jadą po szybach, czym się da
koledzy a ile ksztuje przciemnianie piecowe i co z szybami wycinnie i wklejanie (uszkodzenia i jakosc wklejenia ) niestety to juz nie orginal
arczi_75 17-04-2011, 10:06 koledzy a ile ksztuje przciemnianie piecowe i co z szybami wycinnie i wklejanie (uszkodzenia i jakosc wklejenia ) niestety to juz nie orginal
W życiu bym się nie zgodził na taki numer. Wolałbym już klejenie - w mojej drugiej Octavce 4 rok mija od klejenia folii i śladu starzenia, a koszty i ryzyko komplikacji żadne.
W życiu bym się nie zgodził na taki numer. Wolałbym już klejenie - w mojej drugiej Octavce 4 rok mija od klejenia folii i śladu starzenia, a koszty i ryzyko komplikacji żadne.
a opowiadasz do przyciemnienia folia tez trzeba wyjac szyby, ja bym zazyczyl sobie przyciemnienie piecowe
mayek co ty folie nakleja sie na szybe tk jak jest bez wyjmowania
kiedyś w programie turbo kamera był gość alfom i sądził sie z firmą która mu tak zrobiła piecowe przyciemnianie że były plamy, w dodatku szkło porysowane, koszt o ile pamiętam 1500zł , ja osobiście wybrał bym piecowe przyciemnianie, ale tylko w bardzo dobrej firmie, więc nie szukaj gdzie najtaniej .
arczi_75 17-04-2011, 19:59 a opowiadasz do przyciemnienia folia tez trzeba wyjac szyby, ja bym zazyczyl sobie przyciemnienie piecowe
To Ty kolego chyba nie masz pojęcia jak się to robi :-D
no moze nie mam, widzialem wieki temu jak przyciemniali 2 samochody i wyciagali szyby
mialem 2 samochody obklejone, w jednym wyciagane szyby i zrobione bylo super, w drugim tylko tylna szyba nie byla wyciagana i wygladalo tak sobie
mam tez porownanie przyciemnianie piecowe i folia, dlatego stawiam na metode piecowa
Radek S-MAX 17-04-2011, 20:59 Wyciąga sie tylko i to czasem szyby z drzwi, a w dobrych firmach maja szablony i od razu mają dociętą folię, np. na tylną szybę w coupe sportowym gdzie jest naprawdę ciężki dostęp.
Ja w sumiem mam fabrycznie przyciemnione szybky z tylu, ale porownujac z innymi eSiami moje sa takie srednio ciemne.
Tak sie wiec zastanawiam, czy nie dokleic folii do tych szybek. Ciemniejsze szybki bardziej by mi odpowiadaly.
Robil ktos tak? Mial ktos doczynienia z firma Warsfoll?
Witam,
Jadę w sobotę okleić szybki i mam pytanie odnośnie stopnia przyciemnienia. Nigdy wcześniej w żadnym aucie nie przyciemniałem szyb a teraz mam S-Maxa grafitowego. Jaki stopień przyciemnienia najlepiej pasuje do tego koloru i generalnie auta. Nie chcę zrobić wiochy a chcę żeby toładnie wyglądało. Czy to może rzecz gustu? Mijałem ostatnio srebrnego Maxia z bardzo ciemną folią czarną i ładnie to wyglądało ale nie wiem czy założyć średnio ciemną żeby w wyglądzie bardziej odpowiadało oryginalnie przyciemnianej szybie. Dzięki za wasze opinie.
Pozdro
bylebyś karawanu nie zrobił ;) ja mam szyby lekko niebieskie wszystkie więc głupio by wyglądały np ciemne z tyłu;)
No faktycznie żeby nie wyglądał jak karawan to może przyciemnię folią średnią. Z resztą może fachowiec też mi doradzi na miejscu.
Ja mam czarnego + max ciemne szyby fanryczn i wg mnie jest GIT,fotki dla jasności w mojej galerii,zobacz sobie ;)
ja nie patrzyłem na wygląd a na konfort jazdy dla dzieciaków, bo to one podróżują z tyłu. I ciemniejesze szyby tym mniej je słońce razi. A przepuszczalność UF jest taka sama nie ma znaczenia przyciemnienie. Przyciemnienie ma wpływ na to jak cię bedzie raził blask słońca.
Przyciemnij ostatnim albo przedostatnim stopniem przyciemnienia chyba że nie masz dzieciaków i nie zależy ci na tym.
Ja wziołem sobie w zakładzie próki i patrzyłem w stronę słońca, więc też możesz sobie popatrzeć, a fachowiec powie ci, że ta przedostatnia bedzie dobra :)
Sam się zastanów popatrz i wybierz.
Witam,
Dzięki za porady.
Faktycznie na czarnym Maxiu zajefajnie to wygląda i nie robi się z taką folią karawanu. Nie wiem tylko czy z grafitem też będzie się tak komponować.
Dzieci mam, nawet dwójkę także faktycznie wybiorę przedostatni albo ostatni stopień przyciemnienia, jaśniejszej folii chyba nie ma sensu.
Pozdro
Slartibartfast 22-03-2012, 20:24 Z grafitem też będzie nieźle, popatrz na zdjęcia mojego :) (przyciemniała fabryka)
ja nie patrzyłem na wygląd a na konfort jazdy dla dzieciaków
to już bez ciemnych szyb komfortu nie ma ? :) bez przesady. za chwilę ktoś napisze że bez DVD to z dziećmi nie da się podróżować. a da sie :)
[QUOT
pewnie że da się,ale o ile przyjemniej się podróżuje gdy nikt nie marudzi za uchem a ma zajęcie ....uf ale się rozmarzyłem
ja mam fabrycznie przyciemniane szyby, ale i tak córka woła ,że ją słonko razi g:okulary
jak kupiłem maxa i pierwszy raz zobaczyła go teściowa to powiedziała "że takim karawanem to ją chyba na cmentarz będę wiózł":diabelek: więc coś z tym karawanem może jest na rzeczy
[QUOTE=lu8791;1804259
że takim karawanem to ją chyba na cmentarz będę wiózł":diabelek: więc coś z tym karawanem może jest na rzeczy[/QUOTE]
Ja miewałem samochody z ciemnymi szybami ale tego typu komfort to działa w drugą stronę zwłaszcza jak cofasz tym samochodem w nocy , wtedy ten komfort będziecie przeklinać .
Napewno lekko przydymione szyby i rolety z tyłu są o niebo lepszym rozwiązaniem .Ponadto zobaczcie na starsze modele samochodów co się dzieje z takimi szybami .
Witam,
Jestem jutro umówiony na przyciemnianie, więc na pewno to zrobię. Nie wiem tylko czy nie wybiorę średniego stopnia przyciemnienia.
".Ponadto zobaczcie na starsze modele samochodów co się dzieje z takimi szybami ."
Szczerze powiem, że nie wiem co się dzieje z szybami w starszych samochodach. Jak masz na myśli auta, które mają folie na szybach około 7-8 lat to myślę, że może ona ulec w jakimś stopniu "wyeksploatowaniu" przez słońce, osoby siedzące z tyłu itd. Jednak chyba problemu ze ściągnięciem i założeniem nowej nie ma problemu? Po takim czasie można wymienić na nową.
Pozdro
Pozdro
NIUTEK74 23-03-2012, 18:29 Niema problemu z wymianą ja w poprzednim aucie, które miałem 6 lat wymieniałem dwa razy dzieci potrafiły się skutecznie zająć folią w Esiu ma oryginalnie przyciemnione plus rolety w drzwiach i to im wystarcza
Torusek, pewnie że da się podróżować przecież są samochody bez przyciemnianych szyb i klimatyzacji i też ludzie jeżdżą ja tylko napisałem ci czym ja sie kierowałem przy wyborze folii.
A co do wytrzymałości folii to miałem założoną w profesjonalnym zakładzie i po 5 latach nic jej nie było dalej nie wiem, bo auto sprzedałem. Kiedyś były inne folie i sporo osób robiło to samemu lub miała ta folia na aucie pewnie z 15lat lub więcej, dlatego tak się działo z folią.
Ja bym się jeszcze zastanowił nad kupnem oryginalnie przyciemnianej na giełdzie lub zamiennika w warsztacie zajmującym się szybami samochodowymi.
Może się okazać, że cena będzie niewiele wyższa niż foliowanie. Problemem może być szyba tylna, którą jednak trzeba wtedy kleić.
Witam,
Jestem po oklejaniu szybek. Wybrałem trzeci stopień nie najciemniejszy i myślę, że spokojnie wystarczy. Na razie jeszcze nie ma takiego efektu bo musi wszystko wyschnąć a fachowiec mówi, że nawet kilka dni zanim woda zejdzie.
Dodam, że nie wyciągał szyb do oklejania.
Jeszcze trochę nie na temat. Dopiero po przyciemnieniu szyb zauważyłem, że boczna mała szybka z tyłu po stronie kierowcy ma chyba przewody grzewcze. Czy ta mała szybka jest podgrzewana bo strasznie to dziwne. Po stronie pasażera nie ma.
Kurde ale się wygłupiłem. To przecież antena jest. Tylko dlaczego aż trzy druty i czemu nie idą ukryte pod tapicerką bo rozumiem, że one idą do płetwy na dachu?
Pozdro
To przecież antena jest
jaka antena? w szybie? to na tylnej szybie masz wiele anten...?:)
Slartibartfast 24-03-2012, 20:40 Płetwa jest do Navi, w szybce jest antena radiowa
Czyli co, to jest podgrzewana szybka ta mała? Jak tak to czemu po stronie pasażera nie jest podgrzewana?
"Płetwa jest do Navi, w szybce jest antena radiowa"
No to wyjaśniłeś wszystko...
Swoją drogą to po co tak naprawdę ta płetwa jest, chyba tylko dla wyglądu bo przecież odbiornik Navi można było zamontować ukryty tak jak antenę do radia.
Wracając do tematu to godzinę temu wróciłem do domu i z folii woda wyparowała, szybki prezentują się pięknie. Jednyny mankament, który sobie jednak odpuszczę to minimalny pęcherzyk właśnie na tej małej szybce a dokładnie na drucie, przewodzie od radia. Generalnie jednak bez ściągania, wyciągaia szyb przyciemnienie wyszło super. Zawsze mam 7 lat gwarancji i mogę zareklamować mały pęcherzyk, który nie ma znaczenia tylko dlatego, że jest właśnie na tej małej szybce. Całość dla zainteresowanych 360pln (podobno w promocji bo przy uzgodnieniu przez telefon fachowiec źle zrozumiał i myślał, że to C-max), folia Global.
Pozdrawiam
Pozdro
w szybce jest antena radiowa
poprzeczne paski na tylnej lewej szybie- identyczne jak na tylnej szybie i przednim lusterku to antena?? no bez jaj.
[QUO
Torusek tutaj chodzi o pionowe paski na bocznej szybce od strony kierowcy. Faktycznie to jest antena, też się dziwię, po co aż trzy paski... Tym bardziej, że Navi idzie do płetwy na dachu, więc można było połączyć razem. Na przednim lusterku zewnętrznym masz paski bo ja mam foię grzewczą za lusterkiem.
Pozdro
tutaj chodzi o pionowe paski na bocznej szybce od strony kierowcy
faktycznie chyba masz rację :
http://allegro.pl/ford-s-max-szyba-tylna-lewa-karoseryjna-antena-i2193477244.html
Czyli co, to jest podgrzewana szybka ta mała? Jak tak to czemu po stronie pasażera nie jest podgrzewana?
"Płetwa jest do Navi, w szybce jest antena radiowa"
No to wyjaśniłeś wszystko...
Swoją drogą to po co tak naprawdę ta płetwa jest, chyba tylko dla wyglądu bo przecież odbiornik Navi można było zamontować ukryty tak jak antenę do radia.
Wracając do tematu to godzinę temu wróciłem do domu i z folii woda wyparowała, szybki prezentują się pięknie. Jednyny mankament, który sobie jednak odpuszczę to minimalny pęcherzyk właśnie na tej małej szybce a dokładnie na drucie, przewodzie od radia. Generalnie jednak bez ściągania, wyciągaia szyb przyciemnienie wyszło super. Zawsze mam 7 lat gwarancji i mogę zareklamować mały pęcherzyk, który nie ma znaczenia tylko dlatego, że jest właśnie na tej małej szybce. Całość dla zainteresowanych 360pln (podobno w promocji bo przy uzgodnieniu przez telefon fachowiec źle zrozumiał i myślał, że to C-max), folia Global.
Pozdrawiam
Pozdro
Troszke odgrzewane, ale szukam fachowca w warszawie i jak narazie 1400 brutto spiewaja - spora roznica w cenie
szukam fachowca w warszawie i jak narazie 1400 brutto spiewaja - spora roznica w cenie Spytaj w http://www.audiocar.com.pl - nie wiem jak cenowo, ale kiedyś przyciemniałem u nich 2 auta (pan Marek) i przyciemnili bardzo profesjonalnie, po 5 latach użytkowania brak oznak zużycia.
PPiotrek 22-05-2013, 21:26 Troszke odgrzewane, ale szukam fachowca w warszawie i jak narazie 1400 brutto spiewaja - spora roznica w cenie
1400 za co, za folie czy za dymienie
za 450-500 zrobisz w Wawrze - wybierasz sobie 5 stopni przyciemnienia. Ja zrobiłem 4 (folia 12) ale teraz żałuję, że nie wziąłem 5
Spytaj w http://www.audiocar.com.pl - nie wiem jak cenowo, ale kiedyś przyciemniałem u nich 2 auta (pan Marek) i przyciemnili bardzo profesjonalnie, po 5 latach użytkowania brak oznak zużycia.
Temat ogarniety w audiocarze za 600 zloty i po temacie ,
nie wiem co mi chcieli przykleic na goclawiu w car-glass.pl ale cena mnie zaskoczyla.
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Jaką folię wybrałeś? W sensie stopnia przyciemnienia.
w trzy stopniowej skali - 2 , jest ok, ani za jasno ani za ciemno , jesli dzieciakom bedzie za jasno to sa jeszcze roletki :)
ps.
ciekawa sytuacja z tym warsztatem bo okazalo sie ze to moj sasiad z osiedla :)
crazybutcher 06-09-2016, 21:17 Odświeżę trochę temat. Zastanawiam się nad przyciemnieniem szyb folią z tyłu mojego czarnego S Maxa. Nie wiem jaki wybrać stopień przyciemnienia, bo chciałbym aby autko wyglądało jak z szybami przyciemnionymi fabrycznie. Czy ktoś wie jaka jest przepuszczalność szyb przyciemnianych fabrycznie?
W jednej z firm spotkałem się z ofertą folii z przepuszczalnościa np 15 % c z y 20 %. Można to tak określić dla szyb fabrycznych? Przy wyborze z katalogu w salonie określa się procent przepuszczalności?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
camel1313 07-09-2016, 08:20 Nie wiem skąd jesteś, ale jak z okolic Wawy to zadzwoń do http://www.przyciemniamy-profesjonalnie.pl/ jest to mój dobry przyjaciel i w kwestii foli i wizerunku samochodów robi cuda.
Jak dobrze pamiętam to s-max fabrycznie z tylu ma przepuszczalność 12%.
Za s-maxa za sam tył bierze 450 a za komplet 650.
Na hasło FordClubPolska zniżka.
crazybutcher 07-09-2016, 09:44 Dzięki za namiary, ale niestety mam do wawy daleko. Okolice Wadowic. Małopolskie
Cześć, ja kupiłem na allegro folie 3M o przepuszczalności 15%. I tak to się prezentuje.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160918/4628d2a9dc0862f7a9c6318f74211b4e.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160918/82f5c065c7e7af5f772fa6b9e60e2bd9.jpg
Myślę że przypomina oryginał.
Z racji że to moje pierwsze samodzielne przyciemnianie to zniszczyłem trochę folii i zabrakło mi na tył [emoji12]. Będę kończył jak dotrze kolejna dostawa.
Nastukane na Oneplus One
stingerA6 18-09-2016, 11:47 Fajny efekt. Jaki koszt folii?
Z akcesoriami typu rakla itp wyszło 150zł. kupowałem folię o szerokości 75cm 4mb. Następnym razem kupił bym 2mb szerokości 75cm i 2mb 50cm. Było by taniej.
Nastukane na Oneplus One
A te listwy chromowe kto robił i z czego ?
Listwy montowałem ja. Jak wpiszesz na allegro "listwy chrom 17mm" to znajdziesz tego sporo. Do S-maxa trzeba było 15mb. Problemem była dolna część małej szyby z tyłu ze względu na mały promień. Po kilku dniach pojawiły się zmarszczki. Zobaczę jak to będzie wyglądać po zimie.
Nastukane na Oneplus One
Kiedyś mierzyłem oryginały i własnie było 17 mm , śmieszyły mnie osoby które naklejały 10 -12 mm bo od razu sie to rzucało w oczy . Ty dobrałeś idealnie 17mm .... tak też myślałem bo wygląda z tej perspektywy jak oryginał i jest się czym pochwalić .
Wrzuć może fotkę z bliska tej dolnej części przedniej małej szybki , i jak zrobiłeś końcówki (cięcie ) czyli czy je jakoś zaobliłeś?...
Poszukaj w wątku o modach zewnętrznych. Wrzucałem jakieś dwa tygodnie temu.
Nastukane na Oneplus One
A ten kawałek listwy przy 3 słupku zamierasz poprawić bo trochę się teraz rzuca w oczy?
Mam trochę okleiny w kolorze chrom, więc spróbuję zrobić jakąś wstawkę.
Nastukane na Oneplus One
crazybutcher 22-09-2016, 17:48 S-MAX przyciemniony folia 15 %. Wrzucam 1 fote na szybko robiona. Jak umyje fure wrzucę trochę więcej
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160922/4d693ee0acef56aca86a184acd35f2c1.jpg
|