Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Samoistne pęknięcie tylnej szyby

daabbeer
23-03-2011, 20:33
Spotkała mnie dziś niemiła przygoda. Po przyjeździe do pracy grzecznie zaparkowałem samochód. Po dwóch godzinach powróciłem do auta i jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem kompletnie rozkruszoną tylną szybę auta. Obejrzałem dokładnie zapis z monitoringu z kamery pod którą stałem. I nic. Rozpękłą się bez niczyjej pomocy! Faktem, że zaparkowałem w całkowitym cieniu, a po powrocie - miejsce parkingowe było już całe w słońcu. Ale co to teraz za słońce...
Najpierw myślałem, że powinienem zgłosić naprawę gwarancyjną, ale pracownicy Forda wybili mi to z głowy - gwarancja na szyby działa tylko do 1500 km.
Koniec końców skończyło się na zgłoszeniu z ubezpieczenia Auto Szyby. I tu kolejny problem. Ubezpieczenie likwidowane jest w firmie Nordglass. Zapytałem nieśmiało czy szyba będzie oryginalna - odpowiedź nie. Pytałem też o Assistance. Odpowiedź - no moze niekoniecznie, bo to tylna szyba i można jeździć! Po podjechaniu do Nordglassa okazało sie jednak, że takich przyciemnianych fabrycznie nie produkują zamienników i że jednak muszą kupić w ASO. Co oczywiście wydłuży czas naprawy... Ciekawe ile to kosztuje...
Czy ktoś miał już taki przypadek "samopęknięcia szyby".
Niepokoi mnie nieco, że Ford Polska nic o tym zdarzeniu nie będzie wiedział. A co jeśli sytuacja sie powtórzy? Pytałem o ew. możliwość zgłoszenie - mogą pomierzyć "napięcia" i jak po dwóch tygodniach "centrala klepnie", to może naprawią.

Pzdr

NIUTEK74
23-03-2011, 21:01
Coś nie chce mi się wierzyć ze sama tak pękła może jej ktoś pomógł Np. strzelił z jakiegoś karabinka raczej tego nie wychwycisz na monitoringu :(

TOMAS
23-03-2011, 21:12
Podobny problem z pękającymi szybami mieli użytkownicy mondeo mk4 w kombi. Temat też nagłaśniany przez TVN TURBO

daabbeer
23-03-2011, 21:25
Coś nie chce mi się wierzyć ze sama tak pękła może jej ktoś pomógł Np. strzelił z jakiegoś karabinka raczej tego nie wychwycisz na monitoringu :(

Ale wtedy byłby jakiś jeden centralny punkt trafienia, a tu... równomierne rozkruszenie, lekkie centralne wybrzuszenie na zewnątrz, jakby w pionie było jej za dużo i "spuchła"... Magia jakaś.

Slartibartfast
23-03-2011, 22:26
Byłem raz świadkiem takiego przypadku. Na parkingu kolega po prostu zamknął drzwi swojego samochodu i w momencie trzaśnięcia drzwiami (zwykłego) dwa miejsca dalej drugiemu koledze tylna szyba w kombi wyleciała w powietrze...
To był ciepły słoneczny dzień, jakieś 4-5 lat temu

Pastoo
24-03-2011, 12:59
Szyby pękają z naprężeń, mogła być fabryczne źle uformowana szyba lub błędnie wklejona. Kiedyś przechodziłem obok Laguny II kombi i też szyba strzeliła na drobne kawałki. Nie przyglądałem się specjalnie temu autu wcześniej, ale nie miała na pewno żadnego ogromnego pęknięcia. Brzęk! I po szybie...

drtz
26-03-2011, 20:12
pogadajcie z wlascicielami espace III to sie dowiecie ze samoistne pekanie tylnych szyb nie tylko jest mozliwe ale nawet czeste ;)

zbyso42200
28-03-2011, 12:10
W moim s-maxie pękła tej zimy. Auto ma 5 lat i 290 tys km. nalotu, więc na pewno nie był to błąd montażowy. Włączyłem ogrzewanie tylnej szyby (ok. 10 stopni mrozu na zewnątrz i szron) i po przejechaniu ok. 8-10 km usłyszałem huk, jakby eksplozję opony. Po prawej stronie tylniej szyby wyrwało dziurę wielkości dwóch pięści. Koszt wymiany - 450 pln w szybexie. Szyba co prawda nie oryginał, ale kolorystycznie dopasowana ok (ciemna zieleń).
Panowie szybiarze twierdzili, że to częsty przypadek, i że nie należy włączać ogrzewania przy dużej różnicy temperatur. Ogrzewanie w szybach służy bowiem do odparowania szyb, a nie do ogrzewania jako takiego. Może i w twoim przypadku doszło do zwiększenia naprężeń na skutek podgrzewania z jednej strony i niskiej temp. na zewnątrz ?
Zważywszy, że koszt przedniej szyby to ok. 2,5 tys. doubezpieczyłem się na taką okoliczność. Dodatkowa opłata to ok. 70 pln.
pzdr.

daabbeer
03-04-2011, 00:05
Tak podsumowując. Udało się wymienic szybę i to jednak w ramach gwarancji. Trwało to ponad tydzień. Sprawa była dość skomplkowana, więc opiszę tylko jeśli bedzie ktoś zainteresowany. Generalnie - to była całkiem pouczająca historia.

DarioM
03-04-2011, 08:50
5 letnie auto 290. tyś przebiegu i gwarancja jak to mozliwe????

Agnesqa
03-04-2011, 10:50
gwarancja jak to mozliwe????
wiele firm ubezpieczeniowych ma w swojej ofercie dodatkowe ubezpieczenie szyb, np PZU Auto Szyba za ok 60-70 PLN na rok

daabbeer
03-04-2011, 13:01
6-cio miesięczne auto i nieco ponad 11 tys km. A gwarancja to nie jest ubezpieczenie.

Pzdr

pbobek
04-04-2011, 13:29
Tak podsumowując. Udało się wymienic szybę i to jednak w ramach gwarancji. Trwało to ponad tydzień. Sprawa była dość skomplkowana, więc opiszę tylko jeśli bedzie ktoś zainteresowany. Generalnie - to była całkiem pouczająca historia.

Ja jestem zainteresowany :) a wiadomo może kiedyś przyda się ta wiedza..

tubus
16-11-2013, 19:34
No i zdarzyło się. Jadę sobie ok. 60km/h, nikogo przed ani za mną. Włączyłem jakieś 20minut wcześniej ogrzewanie w celu odparowania szyby. Akurat minąłem fotoradar zwrócony w kierunku jazdy a tu wybuch i mleko w lusterku wstecznym. Zanim szyba uległa rozsypaniu nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń tylko jakby wybrzuszenie. Przez moment pomyślałem, że to fotoradar do mnie "strzelił", chyba zaczekam na fotkę i lecę z rachunkiem do ITD.:P

Gregonio
16-11-2013, 20:37
No i zdarzyło się. Jadę sobie ok. 60km/h, nikogo przed ani za mną. Włączyłem jakieś 20minut wcześniej ogrzewanie w celu odparowania szyby. Akurat minąłem fotoradar zwrócony w kierunku jazdy a tu wybuch i mleko w lusterku wstecznym. Zanim szyba uległa rozsypaniu nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń tylko jakby wybrzuszenie. Przez moment pomyślałem, że to fotoradar do mnie "strzelił", chyba zaczekam na fotkę i lecę z rachunkiem do ITD.:P

Panowie, jak drucik od ogrzewania szyby powoduje punktowe przegrzanie szyby to trzeba do szybko naprawić, bo szyba na pewno poleci. Łatwo to rozpoznać. Jeśli macie zaparowane szyby i włączycie ogrzewanie i w którymś miejscu szybciej odparowuje (pojawia się odparowane kółeczko) to proponuję szybko wyłączyć ogrzewanie i naprawić to.

tubus
17-11-2013, 11:26
Drucik nie drucik. Po dokładnym obejrzeniu wnęki pod szybą stwierdziłem przetarty do gołej blachy lakier na bokach w dole po obu stronach. Tak więc z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że szyba była zbyt ciasno spasowana i po nagrzaniu nie mieściła się we wnęce co spowodowało jej wydęcie. Dodatnia temperatura, sucha szyba i 20 minut ogrzewania rozszerzyły ja na tyle, że coś musiało puścić. Przestroga dla użytkowników wersji sprzed liftu: ograniczcie czas załączenia ogrzewania do niezbędnego minimum.

eclipse
17-11-2013, 14:59
tubus jeśli miałbyś gwarancje to rzeczoznawca
i podciągnąć to pod wadę fabryczną o ile szyba nie była wcześniej wymieniana .

bartoszek
17-11-2013, 20:21
Eclipse, ludzie już cuda wianki robili z mondkami - łącznie z interwencją turbokamery. I nic to nie dało. Sądzę, że szkoda kolegi czasu, nerwów i długi czas będzie bez samochodu.

Z mondeo doszło do takiej kuriozalnej sytuacji, że producent w całej europie nie miał szyb. Zamienników również nie było. Ludzie po 2 miesiące czekali na szyby.

saintos
03-12-2013, 00:37
Panowie, parę lat temu na parkingu mi również pękła szyba, w klapie skody octavii kombii. Cala się skruszyla. Zostało po 2-3 cm w rogach a tak to rozsypała się w drobny maczek. Samochód miał niespełna rok i jakieś 100 tyś. km.
To jest klapa, która się trzaska a materiał pracuje.
Tez myślałem, że ktoś walnął ale siedzialem w aucie na pustym parkingu. Chyba nie ma co szukać filozofii. Każdy materiał ma swoja wytrzymałość...

bartoszek
03-12-2013, 12:04
To jest klapa, która się trzaska a materiał pracuje.

A co powiesz na auto co miało 2 tygodnie i poleciała szyba. 1500 km n blacie? Albo samochód co stał np 3 dni w garażu i 4 dnia poleciała szyba - nie było zmian temperatury.

W przypadku naszych fordów to wada fabryczna do której Ford się nie przyznał. A rzeczoznawcy setki razy badali tą sprawę i nic nie wskórali - przynajmniej w przypadku Mondeo. Parę lat temu było w turbo kamerze na tvnturbo.

Tommsonn
03-12-2013, 18:34
Jakby nie patrzeć, jesli ktoś z Was ma problem z szybą, obojetne, przednią tylną czy boczną i jest z okolic Warszawy zapraszam na priv. Prowadze serwis szyb w Wołominie, zawsze zrobię dobrą cenę dla forumowiczów:).

esco
11-12-2013, 09:34
Witam Wszystkich,

Ja niestety miałem taką sytuację dzisiaj rano.
Samochód stał od wczoraj od 14 w garażu, brak różnicy temperatur.
Dzisiaj rano wchodzę do garażu żeby dzieciaki zawieźć do szkoły a tu niespodzianka. Pajączek na całej szybie a na podłodze szkło....
Wiecie ile w ASO wołają za szybę? Fakt, że przyciemniana ale bez jaj... 5300 brutto :) + robocizna. Oszaleli.
Robię niestety z AC. Co zrobić? Grunt to dobre ubezpieczenie. Przyjadą lawetą, zabiorą auto i podstawią zastępcze.
Rocznik 2009 przebieg 130tys.

Pozdrawiam,

GM

Slartibartfast
11-12-2013, 15:58
To chyba za przednią...
Jak ja robiłem tył z AC (bynajmniej nie po samoistnym pęknięciu) to wyceniali chyba na ok 3k z montażem, drobnym malowaniem spoilera i wymianą klosza od stopu

wojtekn
11-12-2013, 16:28
Tylna to koło 1200 czy 1400 z tego co kiedys pytałem. :P

tubus
11-12-2013, 16:45
Dokładnie 1480 + robocizna, klej i jakaś drobnica, razem 2100 z AC poszło. Całe szczęście, że trzy takie były w Polsce to na drugi dzień miałem wstawioną w przeciwnym razie 2 tyg. bez samochodu.

jamacieq
21-05-2014, 11:20
Witam, mojego S-max'a również spotkała przykra niespodzianka w postaci pękniętej szyby. Dzisiaj rano auto jadąc gdzieś za gdańskiem w kierunku ostródy (nie wiem gdzie bo to kto inny pojechał w trasę) stało trochę w korku i to tam niby szyba zaczęła pękać. Z relacji podobno zaczęło się od małej rysy, a potem stopniowo cała szyba, aż podobno zaczęła wypadać. Mam pytanie do tych co mieli taki problem i korzystali z ubezpieczenia AC - czy ubezpieczyciel robił problemy z naprawą? Mam wykupione wszystko - łącznie z pakietem na szyby. Dziwnie, że w aucie z przebiegiem 211 tys km i gdzie auto robi dużo tras po nierównych drogach (gdzie w teorii wtedy powinno dojść do pęknięcia), do uszkodzenia doszło na równiutkiej drodze.

tubus
21-05-2014, 16:20
Gdy masz wykupione AC nie radzę mówić ,,prawdy,, że to niby tak samo z siebie bo możesz mieć problem uzyskaniem zwrotu pieniążków z ubezpieczenia. TU może chcieć podciągnąć to pod wadę fabryczną a Ford do tego się nie przyzna a poza tym koszty rzeczoznawcy, procedury i na koniec sprawa z powództwa cywilnego i niestety trochę potrwa. Jak masz czas możesz spróbować przetrzeć szlak dla potomnych.

tombalt
21-05-2014, 16:33
Powiedz że cofales i był wystających element konstrukcji... Poszukaj sobie takiego miejsca w mieście. Tak jak napisał poprzednik, nic samo się nie dzieje a jak nie ma przyczyny to AC tego nie pokrywa... Musisz powiedzieć, że kamień spadł z ciężarówki i byłeś w takim szoku że stanąłeś ...a ciężarówka odjechała

skrobnięte na ONE X

jamacieq
21-05-2014, 16:44
Dzięki za odpowiedź i porady, co mówić. Jutro rano będę dzwonić zgłaszać szkodę, bo dopiero wieczorem auto wróci. Dam znać co tam z tego wyjdzie. Niby szyba przyciemniano\grzana kosztuje na allegro 500 zł, ale to tylko lub aż 500zł (plus koszty robocizny) :(

tubus
21-05-2014, 16:51
Jak masz AC to jedź po bandzie, jeśli mają uciąć zniżkę to i tak to zrobią, za 500 czy 1500. Zaś pakiet SZYBA obliguje do wymiany uszkodzonej szyby tylko we wskazanych przez TU warsztatach z zastosowaniem najtańszych zamienników niekoniecznie pasujących kolorystycznie do modelu i rocznika samochodu.

jamacieq
30-05-2014, 20:01
Witam, odnośnie mojej historii kilka postów wyżej - Zgłosiłem szkodę, po jakimś czasie przyjechał rzeczoznawca, porobił zdjęcia itp i powiedział, że jak napiszę w formularzu, że to się samo stało podczas jazdy to z odszkodowania nici. Aby odszkodowanie dostać, musi zadziałać zewnętrzna siła (kamień, dziura, ptak uderzył itp). Więc napisałem, że stało się to prawdopodobnie od kamienia podczas jazdy co uderzył. Z racji tego, że to wszystko długo trwało, szybę zrobiłem prywatnie (grzana, przyciemniana fabrycznie z robocizną 650 zł po znajomości :)). Dostałem potem wstępną wycenę - jak dobrze pójdzie to jeszcze rozrząd wymienię z tego ubezpieczenia (z tego co zostanie po odjęciu ceny szyby) :D. Myślałem, że będzie gorzej, albo nie uznają, a tu taka niespodzianka.

macko135
02-01-2015, 20:14
niestety i ja się stałem ofiarą samoistnego pęknięcia tylnej szyby, dzisiaj wieczorem jak wsiadałem do auta żona zauważyła pajęczynę na szybie jak tylko ją dotknęła szyba poszła w drobny mak. teraz czeka mnie droga przez mękę z ubezpieczycielem ,chce to naprawiać z AC, zobaczymy co będą wymyślać.

saintos
02-01-2015, 20:35
Wprawdzie mi sama nie pękła ale uderzył kamyk i zrobił się pająk wielkości 5 zl to likwidowalem to z AC. Zamiast opcji szyba wybrałem ochronę utraty zniżki co wtedy było korzystniejsze i bez żadnych uwarunkowań typu zamienniki etc. Szyba czołowa z wszystkimi opcjami i logo Ford. Przed zimą likwidowalem to w Krakowie w fordzie pgd, wycena około 6.5 tyś w tym robocizna niecałe 500zł.

W pewnym miejscu czasem obok mnie parkuje człowiek bentleyem, po wymianie tej szyby szukałem podobieństw ale się nie doszukałem :-)

poised
18-02-2017, 18:51
Trochę odgrzeję temat...
Dziś spotkało mnie prawdopodobnie to samo co poprzedników Wczoraj szyba cała, po nocy na parkingu przychodzę i szyba cała w "pajączki".
Trochę dziwi fakt, małej amplitudy temperatury w ostatnich dniach,widocznie taki jej los :)
Dodam fakt, że samochód stoi na parkingu strzeżonym, z kamer nie wynika żadnej ingerencji z zewnątrz

szynszyl
20-02-2017, 10:24
jasny ...###$%%%^$c ... mam i ja.... dziś po właczeniu ogrzewania i ujechania 3 km - wybuchła....

poised
20-02-2017, 12:42
szynszyl
to tylko współczuć, bo znam ten ból

szynszyl
20-02-2017, 13:23
piosed, kupiles juz??

poised
20-02-2017, 18:50
Ja mam ac + szyby więc czekam aż mi zrobią w nordglass, patrzyłem po cenach to ok 800 zł przyciemniana

Wysłane z mojego Moto G przy użyciu Tapatalka

szynszyl
21-02-2017, 13:07
ja nie mam ac z szybami, więc uzywka za 550 przyciemniana z wysyłką (szkło)

poised
21-02-2017, 15:06
to pewnie będziesz miał szybciej niż ja:< w moim przypadki nordglass drugi dzień szuka czy maja taką szybę.... qrwa ile czasu można przeglądać stany magazynowe.
Sam będziesz wklejał?

rumunn95
21-02-2017, 15:47
duzo osób na tym forum odradza nordglas

poised
21-02-2017, 15:54
Wiem, że nie są idealni, ale miałam ich w pakiecie z ubezpieczeniem szyb. Dam im jeszcze jeden dzień, potem robię rozróbę :)
W poprzednim samochodzie wymieniałem u nich przednią szybę, też z ubezpieczenie i szybko się uporali....

szynszyl
21-02-2017, 16:37
Sam będziesz wklejał? nie. na pewno nie. skoro fabrycznie coś było spier.. to ja nie chce mieć kolejnego kuku

poised
23-02-2017, 05:28
Wczoraj dostałem telefon z nordglass'u że nie maja takiej szyby :one: brawo i to zajęło im 3 doby...
Teraz muszę sam szukać

szynszyl
23-02-2017, 08:29
Teraz muszę sam szukać no jest 2 przyciemniane uzywki na alledrogo. ale Ty chcesz nówkę

poised
23-02-2017, 08:35
Wiem że są, ale nie po to płacę żeby kupować za swoje ��
Dzwoniłem do Pilkingtona i mają... Po południu jadę się umawiać

send from Moto G

Zamiast się umawiać wymieniłem na miejscu, 2h i po kłopocie

looogan
12-11-2018, 10:01
Witam, spotkało to i mnie :( Zostawiłem samochód rano na parkingu poszedłem do pracy, wieczorem wychodzę patrzę pełno szkła z tłu na ziemi leży, myślę kurła co jest grane, patrze na tylną szybę a tu jedna wilka pajęczyna. Nie spodziewałem się, że tylnia szyba sama z siebie może pierdyknąć. Koszt Używki z montażem 350 zł . Teraz pytanie co robić by się to nie powtórzyło !?

szynszyl
12-11-2018, 10:57
Osadza na kleju szklarskim. Po 1.5 roku nic sie nie dzieje

daabbeer
18-11-2018, 00:29
Po siedmiu latach też nic się nie dzieje...