Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Jaki polecacie rozmiar opon na felgę 16?
Jaki polecacie rozmiar opon na alufelgę 16-tkę? Kupiłem samochód na zimowych 205/55/16. W katalogu reklamującym samochód Ford Galaxy (katalog z 2001 roku) są pokazane moje alufelgi gdzie napisane jest, że opona letnia na nich to 215/55/16. Jakie są Wasze propozycje, uwagi, spostrzeżenia? Musze kupić letnie opony i nie wiem jakie wybrać. Chodzi mi przede wszystkim o komforcie - chcę aby był jak największy.
wacek_pl 24-03-2011, 21:41 I takie mam i bym polecał.
Pacific tdi 24-03-2011, 21:48 Ja tez mam takie. Wczesniej w Galaxy miałem 205/55R16. na naszych dziurach wiekszy komfort jest na 205. Jednak przy 215 komputer pokładowy i predkościomierz pokazuje poprawnie i takie też zaleca producent. Wybór należy do ciebie.
Słuchajcie teraz na tych zimówkach 205/55/16 strasznie mi zawyża komputer średnie spalanie (pokazuje 9,5 l a rzeczywiste jest 7,5l) więc czy to może być tego przyczyna? Na "chłopski rozum" zawyżać powinien przy większych felgach (17,18 calowych) a nie przy mniejszej i węższej oponie. Pytam się o te opony ponieważ do swojego drugiego samochodu nie zaczerpując u nikogo informacji kupiłem letnie koła 225/45/17 i .......TRAGEDIA. Nie da się jeździć po naszych drogach! Nie chcę popełnić podobnego błędu więc teraz pytam o opony do Galaxy.
Ja też mam 215/55/16 i jeździ się przyjemnie, nie zapomnij, że do Galaktyki musisz kupić opony wzmacniane :!:
Nie wzmacniane "C" tylko o wyższym indeksie nośności min 95.
Letnie 215/55/16 zimówki 195/60/16 tak mam na fabrycznej nalepce prawy słupek
Na oponach 215 (Nokian) pompowanych do 2.6 muł się zrobił straszny. Spalanie wzrosło chyba o 0.5l/100km. Po napompowaniu do 3.0 jazda zdecydowanie fajniejsza/dynamiczniejsza. Wcześniej były Ecokontakt (czy jakoś tak) 195 i też było fajnie. Zimówki 195.
215 dużo bardziej brudzą bok auta.
Takie moje odczucia
Bart
polecam Nokian H 215 55 16 opona bardzo dobra na nasz drogi :-)
opona zwyciężyła w teście w Auto Motor Sport :-)
poszukaj na forum temat opomn i rozmiarów wałkowany wielokrotnie
Siemka.
A jak ja w swoim mam 195/65R1 15 to moga być?
Pacific tdi 26-03-2011, 17:14 Mogą
Mogą
Bo dziwnie "napuchniete" są.
do Galaktyki musisz kupić opony wzmacniane
Tu mam wątpliwości, bo na klapie mam napisane, że RF tylko przy 195 i nośność 94 a 205 i 215 już nie ma napisane, że RF, ale nośność jest już 95.
Więc jak to jest faktycznie.
Wiem tylko, że przy wzmacnianych należy mieć większe ciśnienie niż w zwykłych.
Przy okazji jeździł ktoś na oponach 225/60/16 i felga 7J jak to się sprawuje.
Tomasz P 27-03-2011, 12:12 Tu mam wątpliwości, bo na klapie mam napisane, że RF tylko przy 195 i nośność 94 a 205 i 215 już nie ma napisane, że RF, ale nośność jest już 95.
Więc jak to jest faktycznie.
Wiem tylko, że przy wzmacnianych należy mieć większe ciśnienie niż w zwykłych.
Przy okazji jeździł ktoś na oponach 225/60/16 i felga 7J jak to się sprawuje.
Witam.
Ja jezdze na kolkach 235/45 R 17 i tez calkiem przyjemnie.Bardzo dobrze trzyma sie drogi:)
Tu mam wątpliwości, bo na klapie mam napisane, że RF tylko przy 195 i nośność 94 a 205 i 215 już nie ma napisane, że RF, ale nośność jest już 95.
Indeks nośności powinien wynosić odpowiednio:
205/55 R 16 C 98/96 H
215/55 R 16 95 R lub 97 (wzmocnione) H lub W
225/45 R 17 94 R (wzmocnione) V
Źródło - Instrukcja Obsługi Ford Galaxy MK2 strona 179
Musze poprawić przy 205 też na klapie jest RF no i oczywiście wszystkie są R-radialne więc tak jak napisałeś kolego MAG muszą być wzmacniane.
Indeks nośności powinien wynosić odpowiednio:
205/55 R 16 C 98/96 H
215/55 R 16 95 R lub 97 (wzmocnione) H lub W
225/45 R 17 94 R (wzmocnione) V
Źródło - Instrukcja Obsługi Ford Galaxy MK2 strona 179
No i ja też spojrzałem w książkę (sam naprawiam str207) i przy feldze 15 jest już tak
195/65 R 15 95 T wzmocniona 5/45 felga 6J
205/60 R 15 95 H wzmocniona 45 felga 6J
215/60 R 15 94 H wzmocniona felga 7J
Więc przy 215 nośność jest podana różnie i widzę, że między felgą 15 a 16 też są różnice.
W książkach podają, że wzmocnione, ale R-radialna to jest opona wzmacniana i RF-reinforced również jest oponą wzmacnianą, więc, o jakie konkretnie wzmocnienie chodzi, bo mi wydaje się, że o R a RF podobno bez zamontowanych czujników ciśnienia w zasadzie nie powinny być zakładane.
Witam.
Ja jezdze na kolkach 235/45 R 17 i tez calkiem przyjemnie.Bardzo dobrze trzyma sie drogi
A ile cali masz felgi chodzi mi o szerokość.
Ogólnie chodzi o to , żeby przestrzegać indeksu nośności opony bo nasze autka do lekkich nie należą, a jak ktoś zapakuje "do pełna" to może uzbierać się masa prawie 2,5 tony a wtedy aż strach pomyśleć co może się stać ze zbyt słabą oponą :!: nie wspominając, że w razie jakiejś kraksy możemy zapomnieć o odszkodowaniu bo nie były założone opony zgodne z zaleceniami/homologacją producenta.
PS. ja mam założone oponki 215/55 R16 97H XL
Proponuję opony 215/55/16 nośność 97, osobiście jeżdżę na takich i auto trzyma się bardzo dobrze drogi. Prawdą jest (wspomniał jeden z kolegów), że brudzą się boki przy tej szerokości opon. Zimę przejeździłem na zimówkach tego samego rozmiaru - bez zastrzeżeń.
Proponuję opony 215/55/16 nośność 97, osobiście jeżdżę na takich i auto trzyma się bardzo dobrze drogi podpisuję się pod tym .....to jest najlepszy kompromis na drogi do tego dobra guma i OKI
Osobiście mam felgi 15 jednak chciałem kupić 16 7cali i wsadzić na to opony, 225/60/16 ale problem jest z kupnem takich felg i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad oponą, 225/60/15 dlaczego bo 225 są szersze i można kupić je taniej niż najtańszą 215 bez różnicy czy to felga 15 czy 16 tylko boje się trochę wkładać ją na 6calową felgę, bo powinna być minimum 6,5cala.
Może ktoś ma na 6calowej feldze opony 225 i może powiedzieć jak to wygląda i jak się sprawuje na drodze?
wysokist 01-04-2011, 06:48 Koledzy - nie mieszajcie MKII i MKI - do MKII nie wejdzie felga 15 bo jest większy zacisk hamulcowy.
Czy ktoś z forum jeździł w MKII na 195 60 16 C ? I proszę o opinie tych co jeździli.
devaluator 01-04-2011, 13:45 Ogólnie chodzi o to , żeby przestrzegać indeksu nośności opony bo nasze autka do lekkich nie należą, a jak ktoś zapakuje "do pełna" to może uzbierać się masa prawie 2,5 tony a wtedy aż strach pomyśleć co może się stać ze zbyt słabą oponą nie wspominając, że w razie jakiejś kraksy możemy zapomnieć o odszkodowaniu bo nie były założone opony zgodne z zaleceniami/homologacją producenta.
Trochę uspokoję niezorientowanych. Indeks nośności wyznacza maksymalny nacisk w kilogramach na oponę przy prędkości maksymalnej dla opony wyznaczonym przez producenta. I tak dla opony 97H: 730kg na oponę przy prędkości 210km/h. Przy tych parametrach producent gwarantuje, że opona nie strzeli. Przy mniejszych prędkościach nawet lekkie przeważenie opony nie uszkodzi jej. Dotyczy to tylko opon normalnych producentów, nie jakiś tam lling i innych chińskich wynalazków. Te chińskie badziewie nie spełnia żadnych norm europejskich.
witam
chlopie zakladaj takie jakie pasuja na te felgi co masz i bedziesz mial problem zglowy najlepiej 215/60/16 95-97 h i po klopocie a nie kombinacje alpejskie
Koledzy - nie mieszajcie MKII i MKI - do MKII nie wejdzie felga 15 bo jest większy zacisk hamulcowy.
nie wiem czy ot to chodziło
ale do MKII oczywiście wchodza felgi 15 z oponami 195/65/R15 przynajmniej do benzyny
zakładam całe koła które przedtem też pasowały do Passata
może w dieslu nie wejda bo na pewno jest tam inny kolocek to może i zaciski
w moim starym galaxy z 2001 roku tez byly 15 a od kwietnia 2001 byly juz 16 moj byl z lutego 2001
masz racje zmienili zalecane opony i koła to nie znaczy że nie wchodzą te co były przed 2002
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=107532&highlight=opony&page=4
str4
devaluator 02-04-2011, 18:49 zakładam całe koła które przedtem też pasowały do Passata
A jak z indeksem nośności? w pasku z reguły jest 91 a do naszych autek min. 95
Pacific tdi 02-04-2011, 21:02 No to wejdą 15cali czy nie? Bo chce skompletować aluski zimówki do MK II na zimę.
Fakt że na zacisku napisane 16 cali, ale cos mi sie zdaje ze poprzednik jeździł na 15 w zimie bo znalazłem papiery od takich.
Do tylu wejdą, ale do przodu mi nie weszły 15-stki, zaciski za duże. No chyba że w Sharanie są inne.
Cytat:
zakładam całe koła które przedtem też pasowały do Passata
A jak z indeksem nośności? w pasku z reguły jest 91 a do naszych autek min. 95
miałem całe kola od Passata z indeksem 91 troche na nich jeżdziłem , pózniej dokupiłem Goodyer UG7+ 95
chodziło mi że felgi od Passata R15 wchodza do MKII 2,3 bezyny
skoro napisaliście że do Diesla nie wejda to pewnie tak jest z powodu większych zacisków niz w benzynie
ale jak nie wypróbujesz to pewnie 100% pewności nie będziesz miał- najlepiej pożycz od jakiegoś VW zapas i spróbuj założyć i wszystko jasne
Przy mniejszych prędkościach nawet lekkie przeważenie opony nie uszkodzi jej i tu się nie zgodzę, poprzedni właściciel mojego galaxy miał przygodę z pękniętą oponą ( miała indeks 91 ) i dodam, że nie była to max. prędkość na autostradzie - więc ja nie dopuszczam do siebie myśli o oponach z indeksem mniejszym od 95 !!!
do Tomi - jak kogoś cytujesz to wklejaj jego dokładną wypowiedź w powyższym poście wkleiłeś słowa devaluator str3/21 a nie moje
gorny7 sory nie wiem jak to się stało, że cytat wyszedł od Ciebie :-) oczywiście cytat pochodzi od postu naszego kolegi devaluator - sorki za błąd Pany
jak jesteśmy w temacie to szukam w tej chwili opon letnich
i zastanawiam po dobrych opiniach sie nad 195/65 R15 95
Uniroyal RainExpert
BF Goodrich G-Grip
Nokian H
ktoś może jeżdzi na tych dwóch pierwszych bo Nokian sprawdzał Tomi i są ok ale jakoś skladam się do Uniroyali
szczególnie chodzi mi o sztywnośc opony na bokach i nie przechylanie sie w wyzszych temperaturach i zuzycie.
niestey ER300Turanze nie robią w moim rozmiarze w tym nośniku
przemo300191 04-04-2011, 14:11 Polecam Lato: 205/55 R16 Pirelli P7 ;)
Ja właśnie kupiłem chińczyka nazywają się rapid P309 189zł taniocha rozmiar 225/50/16R 96 W wzmocnione jeżdżę na nich od tygodnia i na razie nie żałuje wyboru.
Mam pytanko, jakie ciśnienie powinno być przy tych oponach lub bliskim sąsiedztwie rozmiaru.
No to wejdą 15cali czy nie? Bo chce skompletować aluski zimówki do MK II na zimę.
Fakt że na zacisku napisane 16 cali, ale cos mi sie zdaje ze poprzednik jeździł na 15 w zimie bo znalazłem papiery od takich.
jesienią kupiłem Galaxy 1,9 TDI 150KM z 2005 na alu 16'' od dealera forda. Miał zamontowane nówki letnie, notabene 93 zamiast min. 95 jak w instrukcji. Ale wtedy nie wiedziałem co i jak i nawet nie sprawdziłem.
Ponieważ zaczynał się sezon zimowy to chciałem wynegocjować zimówki, najlepiej z felgami. Okazało się, że mają stare koła 15'' od passata co (wg sprawdzenia w komputerze) powinny pasować. Ponieważ chcieli 400zł za komlet to się zdecydowałem.
W warsztacie jak przyszło do zakładania kół to okazało się, że na tył pasują, ale na przód już nie. Za duże hamulce i nic z tego nie będzie. Myślałem, że do wersji 150KM jakieś niestandardowo duże hamulce dają i stąd ten problem. Być może natomiast tak jest we wszystkich dieslach, że nie można 15".
Koła oddałem i kupiłem nowe opony zimowe, także 93 bo nie wiedziałem że to istotne. Teraz nie będę oddawał dwóch praktycznie nowych kompletów i będę jeździł kilka sezonów na "nieodpowiednich".
Teraz zastanawiam się, czy przekładki opon na felgach aluminiowych są zdrowe dla opon?
Czy lepiej może zainwestować w dodatkowy komplet, np. stalówek?
Ja właśnie kupiłem chińczyka nazywają się rapid P309 189zł taniocha rozmiar 225/50/16R 96 W wzmocnione jeżdżę na nich od tygodnia i na razie nie żałuje wyboru.
Widocznie jeszcze dobrze nie popadało, w poprzednim samochodzie (Opel Omega) miałem Nankangi NS2 i na suchym zajebiste, a w deszczu masakra.
W warsztacie jak przyszło do zakładania kół to okazało się, że na tył pasują, ale na przód już nie. Za duże hamulce i nic z tego nie będzie. .........
Czy lepiej może zainwestować w dodatkowy komplet, np. stalówek?
Też mi 15" nie wchodzą na przód.
Co do felg stalowych to na alledrogo za 3stówki można kpl. kupić i problem z głowy.
pewnie ze nie wejda 15" na prod ,bo od 04.2001 byly tylko 16" kola i automatycznie tarcze sa wieksze przeciez to logiczne ,jak macie 16" to poco zakladac 15" noierozumiem tego
Pewnie dlatego że są tańsze opony....
Ja zrobiłem research i wychodzi mi że na zimę najbardziej opłacają się
195/60/16 z indeksem C a na lato 215/55/16 97XL. Mam Galaxy od września i na jesieni kupiłem Goodyeary Ultra Grip 7+ a teraz Vredestein Ultrac Centro
Obie gumy polecam.
Widocznie jeszcze dobrze nie popadało, w poprzednim samochodzie (Opel Omega) miałem Nankangi NS2 i na suchym zajebiste, a w deszczu masakra.
Jak popada to je przetestuje a na suchym asfalcie to raczej dobrze je oceniam, ale jeszcze za krótko je mam, więc nic konkretnego nie mogę powiedzieć a na razie czekam na deszcz.
Miejmy nadzieję że będą się dobrze sprawować, ale jak popada to uważaj bo niestety chińczyki różnie się zachowują.
Ja w swoim galu miałem założone 205 55 16 obecnie jeżdzę na 205 60 16 micheliny i jeżdzi się bardzo dobrze.Na 1000km zaniża o jakieś 25km a co do prędkości to pokazuje to samo co gps
|