Zobacz pełną wersję : [2,0 i 2,2 TDCi] Stukający wtrysk TDCI i opinia Delphi.
Witam koledzy.
Mam takie drobne pytanie w sprawie wtryskiwaczy TDCI.
Autko nie ma żadnych problemów z dymieniem, sprężynkami czy zapalaniem. Pali tzw. na dotyk niezależnie od temperatury. Moc i inne parametry ok ale...
No właśnie. W czasie jazdy kiedy mu się troszkę depnie pod górkę czy nawet przy normalnej jeździe czasami słychać stukanie wtryskiwaczy. Nie jest ono ciągłe a pojawia się momentami. Takie metaliczne i regularne. Jestem pewien na 99,99% że to wtrysk któryś stuka. Pojechałem do autoryzowanego zakładu Delphi - może coś zaradzą. Podłączyli swojego kompa ( Delphi ) , odczytali parametry i wyszło nie pamiętam dokładnie ale na 1 i 2 wtrysku coś na plus a na 3 i 4 na minus. Powiedzieli, że parametry są w granicach tolerancji i nie ma co ruszać. Ale dla pewności wysłali jeszcze te dane mailem do Delphi celem wydania opinii. Odpowiedź z Delphi jest taka, że parametry są jak najbardziej w granicach tolerancji i powinno być OK - Może za suche paliwo? Raczej nie, bo to się dzieje i na paliwie z Lotosa, Shela , Statoil a o Orlenie nie wspomnę bo to porażka całkowita. Jeżdżę generalnie na paliwie ze Shela i dodatkowo dolewam jeszcze Shelowskiego depresatora. Druga sugestia z Delphi to stare oprogramowanie starowania silnikiem i zalecają podjechać do serwisu Forda ( ASO ) i wgrać najnowszą wersję oprogramowania. I tu się ździwiłem bo piszą, że serwis powinien to zrobić za darmo. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć ale podjadę zapytać.
Czy ktoś miał może podobny przypadek, problem i ma jakieś sugestie?
jendrekmak 25-03-2011, 08:29 objaw typowy, poszukaj trochę bo o klekotaniu w zakresie 1500-2000 na wyższych biegach (głównie 5 i 6) jest trochę napisane.
CristoffC 25-03-2011, 08:36 Miałem podobnie, rzeczywiście wymieniłem oprogramowanie w ASO, ale stukanie nie ucichło od razu - ucichło dopiero po 2 albo 3 tysiącach przejechanych kilometrów.
Moje auto, przed zakupem, stało pół roku w komisie i praktycznie nie jeździło z tego co mi powiedział diagnosta w ASO, to stukanie było właśnie wynikiem tego przestoju. Przy wgrywaniu nowego oprogramowania zalał (tak zrozumiałem) wtryskiwacze jakimś płynem do ich czyszczenia i wymienił filtr paliwa. Jak napisałem po tych czynnościach przejechałem jakieś 2 albo 3 tysiące kilometrów i stukanie zniknęło, ale diagnosta uprzedził mnie że może to tyle potrwać. Teraz jest OK.
1.04.11 umówiona wizyta w radmotors w Radomiu na WDS. Wczoraj zapaliła mi się sprężyna, ale żadnych objawów spadku mocy i tym podobne nie miałem.
Co ciekawe stało się to przy spokojnej jeździe po mieście. Pewnie czujka walka ale zobaczymy.
SrebnaStrzała 25-03-2011, 10:06 Dokładnie stukanie, to źle wystrojony wtrysk. Stukanie przechodzi jak juz wtrysk się ustawi.
Warto spróbować dolać mixol, szczególnie jak się używa depresatora.
SrebnaStrzała 25-03-2011, 12:00 Warto spróbować dolać mixol, szczególnie jak się używa depresatora.
Ja nie leje żadnych specyfików i jakoś problemów nie mam, ani z wtryskami ani z pompą a przebieg 210.000km :)
Ja nie leje żadnych specyfików i jakoś problemów nie mam, ani z wtryskami ani z pompą a przebieg 210.000km :)
"Już nie długo, coraz bliżej...."
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)
I jak się skończyło? Jak odróżnić stukające wtryski od stukających zaworów/szklanek?
SrebnaStrzała 16-08-2011, 12:16 Jak? w 99% to właśnie wtryskiwacze stukają z tego co tu widzę na forum.
Pewnie czujka walka ale zobaczymy
No i co,sprawdziłeś?
ethernal 16-08-2011, 14:27 I jak się skończyło? Jak odróżnić stukające wtryski od stukających zaworów/szklanek?
Jak masz diesel`a to na na 99,9% stukają wtryski (zaworów raczej nie usłyszysz w TDCi/TDDi), a jak benzynę to na 95% zawory (szklanki).
No dobra, czy to stukanie w Dieslu to może być też takie ledwo słyszalne w kabinie?
I czy stukanie spowodowane jest przez samą mechanikę wtrysków (układu wtryskowego)
czy też przez nieprawidłowe spalanie złej (zbyt dużej/małej,źle rozpylonej dawki) dawki paliwa? Jesli to drugie to chyba sprężyna powinna się zaświecić,no nie? Czy ma ktoś silnik zupełnie niestukający (dla mnie to brzmi jak zawory w benzynie, ale to mój p-wszy nowoczesny Diesel) w każdym sposobie jazdy?
jendrekmak 16-08-2011, 16:05 u mnie słychać stukanie tylko na 5 i 6 biegu w zakresie obrotów ca. 1500-2000 przy lekkim i średnim obciążeniu silnika
SrebnaStrzała 16-08-2011, 16:19 U mnie słychać stukanie tylko na zimnym przy obrotach od 2000 w wzwyż potem podejrzewam że czujnik spalania stukowego koryguje wtrysk i przestaje stukać.
Jak stuka także na ciepłym to warto zainteresować się stanem wtryskiwaczy zarówno od strony programowej jak i mechanicznej.
jendrekmak 16-08-2011, 18:14 U mnie słychać stukanie tylko na zimnym przy obrotach od 2000 w wzwyż potem podejrzewam że czujnik spalania stukowego koryguje wtrysk i przestaje stukać.u mnie nie słychać na zimnym a czujnik tak szybko nie koryguje. wtryskiwacze i pompa ok.
SrebnaStrzała 17-08-2011, 00:33 nie wiem jak to dokładnie jest, tak czy owak odkąd pamiętam zimą zawsze najbardziej stuka z rana ale potem gdy już dojade 10km do miasta to mu przechodzi.
zimą zawsze najbardziej stuka z rana ale
Może to jednak zawory, a nie wtryski,hę?
SrebnaStrzała 17-08-2011, 16:32 Świeżo po regeneracji nic nie stukało nawet zimą. Przed regeneracją kiedy wtryski były padnięte stukało jak cholera nie tylko na zimnym.
ethernal 17-08-2011, 22:32 Panowie, ale jak stuka to aż żal wcisnąć mocniej gaz, co nie? :P Normalnie jakby wątroba bolała a serce krwawiło... :D
SrebnaStrzała 17-08-2011, 22:39 Panowie, ale jak stuka to aż żal wcisnąć mocniej gaz, co nie? Normalnie jakby wątroba bolała a serce krwawiło...
Prawda, prawda!
Dlatego z rana leciutko z gazem i do 2000.
piotrekUK 05-10-2011, 14:26 Mi ostatnio mechanik wymienial podkładkę w jednym wtrysku ale niestety nie pomoglo. Ogólnie w moim na każdym biegu do ok. 1500obr cichutko gwiżdże, między 1500 a 3000obr nie za glośno stuka (tyrkocze) z większą częstotliwościa przy większych obrotach a powyżej 3000obr wszystko ucicha i jest tak jak powinno być. O co kaman?
radzio670 18-10-2011, 22:56 Witam
Mam pytanie, ostatnio podczas jazdy zapalila mi sie spreżynka w moim mondeo 2.0 tdci 130 km i silnik stracil na mocy, rano problem z odpaleniem i dymil na bialo...pojechalem na komuper i wyskoczyl blad 2336 blad spalania stukowego w 1 cylindrze. Pojechalem na komputer, wgrali mi "nowy, stary kod" wtryskiwacza podany na silniku i sprezynka zniknela silnik odzyskal moc. Jednak po tym zabiegu slychac z silnikia charakterystyczny stukot po dodawaniu gazu miedzy 2 a 3 tys obrotow i mam wrazenie ze minimalnie wtedy przerywa...powiedzcie co to może być niedawnko kupilem to auto to moj pierwszy nowoczesny diesel :( pomozcie...
Jak widzę kolega radzio670 ma tez nowy zakup problemowy.
Ja mam tak samo 2.0 tdci 130 i pomijając inne dość niepokojące sygnały mam także dziwny odgłos przy 2 tyś cykania, tykania ogólnie silnik głośniej pracuje pomijając to że im na wyższych obrotach silnik pracuję tym głośniejszy lecz tu chodzi mi o dźwięk który pojawia się przy 2 tys.
Ja to już podejrzewam najgorszego ;) wtryski
coś jest na rzeczy z tymi wtryskami przed FL 2003
jendrekmak 23-10-2011, 14:39 coś jest na rzeczy z tymi wtryskami przed FL 2003 ze wszystkim kolego a nie tylko tymi przed FL 2003. generalnie wtryskiwacze przy delkiatnym traktowaniu auta i dbaniu o paliwo wytrzymują max 280-300 tys. km. podobnie pompa wysokiego ciśnienia. ja swoje po FL robiłem przy 280 tys. km a pompę przy 300 tys. km. teraz problemu nie ma.
mam także dziwny odgłos przy 2 tyś cykania 4 i 5 bieg i 1500-2000 obrotów to standard więc nie ma się czym przejmować. zasłoń IC na zimę a odgłos trochę zmaleje.
radzio670 24-10-2011, 13:50 Witam, byłem u mechanika okazloo sie ze do regeneracji sa 2 wtrsyki, wymienil zaworki, ale stukanie ucichlo o 80% mechanik twierdzi, ze te wtryski musza sie ulozyc...wgral mi jakies kody startowe (jeden na wszystkie wtryski) dal mi tez spis wszystkich 4 kodow do wpisania po przyjechaniu kilkuset km. nie rozumiem o co mu chodzi, czemu nie wgral od razu wszystkich kodow tylko jakies startowe? jak jest auto zimne slychac klekotanie jak sie zagrzeje to jest duzo ciszej...czy tam naprawde cos sie musi dotrzec czy jechac do mechaniora z reklamacja???
Panowie ja mam troszke inne pytanie, wiecie mniej więcej jak objawia się stukanie wtrysku, pomóżcie zdiagnozować moje objawy
oto link do filmiku pracy silnika
http://www.youtube.com/watch?v=2X2wONsz-Oc
dzwięk (pogłos stukania) wydobywa się z dolotu, silnik nie zmienił osiagów, nie kopci, od ok tygodnia stał sie słyszalny taki pogłos stukania
macie jakies pomysły? wtrysk? zawory? od czego zacząć?
|
|