Zobacz pełną wersję : moduł zapłonu 89FB-12A297-GA

gracepa
26-04-2006, 13:00
Witam i wszystkich pozdrawiam.
Mechanik stwierdził, że trzeba wymienić moduł, kiedy usłyszałam cene o mało się nie przewróciłam. Muszę go wymienić to nie ulega wątpliwości i w związku z tym mam pytanie czy istnieje zamiennik?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

robal
26-04-2006, 13:29
O ile nowy faktycznie kosztuje niezłe pieniążki, to używany (np. ze szrotu, z auta sprzedawanego na części itp.) zamyka się w przyzwoitej kwocie.
Proponuję śledzić Allegro (zarówno dział części do aut, jak i sprzedaży samych aut na części).
Wyjdzie o wieeeele :D taniej.

wrredusek
26-04-2006, 13:43
A jak wygląda u ciebie ten moduł? jaki ma opis oprócz oznaczeń.

karex
26-04-2006, 13:50
gracepa, uzuplnij profil skąd jesteś.
Może niedaleko Ciebie jest porządny i duży szrot z częściami. Jedziesz, kupujesz umawiasz się, że jak nie zatrybi to za np. 3 dni oddajesz go a oni oddająCi kasę. A może jest gdzieś niedaleko Ciebie duża gielda samochodowa.

Ale może napisz przedewszystkim co się stalo, że modul ma być wymieniony. Może mechanik się myli? Najlepszym zdarzają się pomylki :D .

gracepa
26-04-2006, 13:51
Hmm...ten moduł ma zielonego koloru pasek i ponoć to istotne. Jeśli o szrot chodzi to mam trochę obawę, ponieważ nie ma pewności czy będzie ok. Wolałabym kupić zamiennik jeśli takowy wogóle isnieje.

[ Dodano: 2006-04-26, 14:56 ]
Otóż wyprowadziłam auto przed dom i było wszystko w należytym porządku, nic się nie działo. Wyłączyłam silnik, by zamknąć bramę, odpalam, a on nic. Ako kręci, a odpalić nie chciał. Mechanik sprawdzał iskrę przy mnie. O cewki do przewodów, łącznie ze świecami. Czujnik położenia wału też został wymieniony tak na wszelki wypadek. Pozostał wg mechanika moduł.

wrredusek
26-04-2006, 15:51
A sprawdzał napięcie przed cewką? Może to cewka?

gracepa
26-04-2006, 20:33
Sprawdzał, nawet alarm sprawdzał, bo myślał, że ten coś nabroił- ale nie. Karex dał świetny pomysł, znajdę taki szrot, który w razie czego przyjmie moduł spowrotem. Będę tu zaglądać, może ktoś coś jeszcze wymyśli. Słyszałam, że może pasować od fiesty- zatem zobaczymy.
Na razie dzięki wszystkim za pomoc i serdeczne pozdrowionka.

wrredusek
26-04-2006, 20:39
Będzie pasował, do fiesty zakładali te same silniki.

Slawek_84
26-04-2006, 22:00
Ja tez mialem kiedys taki problem. I elektromechanik szukal w skrzynce bezpiecznikow i znalazl przyczyne, Nie bylo napiecia na jednym z bezpiecznikow wlasnie odpowiedzialnych za iskre/czy cos wtym stylu (bodjaze 25 :fcp8 ) Tez nie chcial w ni cholere zapalic.

karex
26-04-2006, 22:48
gracepa, moduł ten był zakładany już od lipca 1989 roku do silników 1,3.
Tak więc trochę Ci się poszeżyła możliwość jego znalezienia :) .
Jeżeli jednak byś chciała znaleźć jakimś cudem zamiennik (cudem - ponieważ chyba nikt na świecie nie produkuja zamienników głównych modułów do samochodów - nieopłacalna sprawa, to numer części wg FINIS: 6170175).

Będę tu zaglądać
:fcp13

A my to myśleliśmy, że Ty się z nami powolutku zżyjesz. A Ty tu "będziesz zaglądać" hmmm .
:fcp4

robal
27-04-2006, 06:37
Jeżeli jednak byś chciała znaleźć jakimś cudem zamiennik

Nie warto szukać :). Nie znajdzie. Chyba, że jakąś samoróbkę/przeróbkę.

A my to myśleliśmy, że Ty się z nami powolutku zżyjesz. A Ty tu "będziesz zaglądać" hmmm .

A ty tak od razu chciałbyś do łóżka, samcze okrutny :lol: ;)

gracepa
27-04-2006, 10:06
Witam :fcp1
-będę zaglądać, znaczy zerkam i kreślę litery jak tylko mi czas na to pozwala. Jasne, że chcę się" zżyć" - udzielacie tylu świetnych porad, że zbędne są instrukcje książkowe...etc. Dzięki wszystkim za porady i proszę o więcej :fcp18
Pozdrawiam

jumper1
27-04-2006, 11:20
gracepa, moduł ten był zakładany już od lipca 1989 roku do silników 1,3.
Jesli chodzi o ten moduł to mam identyczny i miałem tez z nim problem, w łodzi na szrotach krzyczą za niego 100 ja swój kupiłem na alegro za połowe tej kwoty, chodzi cacy.

gracepa
15-05-2006, 20:59
Witam
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy ten mój moduł koniecznie musi mieć takie oznaczenie jak podałam wyżej? Otóż jest sporo sterowników, wybór wielki- ale inne oznaczenie np. 89FB-12A650-i tu najróżniejsze litery AA AB etc... :fcp25
Hmm... nie miała baba kłopotu- kupiła auto, które zaniemogło. Moduł z tego rocznika ale z czerwonym paskiem- odpada. Zmiana zawodu mi pozostała...chyba :fcp20 Proszę o odpowiedź.

jumper1
16-05-2006, 07:19
Te literki na końcu mogą sie różnić.

gracepa
16-05-2006, 09:04
jumper1 dzięki wielkie i gorąco pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-07-21, 21:26 ]
Witam po długim czasie milczenia :fcp4 i pozdrawiam wszech/obecnych
Chciałabym tylko podziękować wszystkim za porady i oznajmić, że moduł kupiłam na allegro za niewielką kwotę. Auto (oby nie zapeszyć) jeździ jak nowonarodzone :fcp1 z czego bardzo się cieszę-warto było czekać. Jednocześnie życzę wszystkim forum'owiczom by Wasze auta były na chodzie, bez problemów jakochkolwiek.
Pozdrawiam i do miłego.