Zobacz pełną wersję : moduł zapłonu 89FB-12A297-GA
Witam i wszystkich pozdrawiam.
Mechanik stwierdził, że trzeba wymienić moduł, kiedy usłyszałam cene o mało się nie przewróciłam. Muszę go wymienić to nie ulega wątpliwości i w związku z tym mam pytanie czy istnieje zamiennik?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
O ile nowy faktycznie kosztuje niezłe pieniążki, to używany (np. ze szrotu, z auta sprzedawanego na części itp.) zamyka się w przyzwoitej kwocie.
Proponuję śledzić Allegro (zarówno dział części do aut, jak i sprzedaży samych aut na części).
Wyjdzie o wieeeele :D taniej.
wrredusek 26-04-2006, 13:43 A jak wygląda u ciebie ten moduł? jaki ma opis oprócz oznaczeń.
gracepa, uzuplnij profil skąd jesteś.
Może niedaleko Ciebie jest porządny i duży szrot z częściami. Jedziesz, kupujesz umawiasz się, że jak nie zatrybi to za np. 3 dni oddajesz go a oni oddająCi kasę. A może jest gdzieś niedaleko Ciebie duża gielda samochodowa.
Ale może napisz przedewszystkim co się stalo, że modul ma być wymieniony. Może mechanik się myli? Najlepszym zdarzają się pomylki :D .
Hmm...ten moduł ma zielonego koloru pasek i ponoć to istotne. Jeśli o szrot chodzi to mam trochę obawę, ponieważ nie ma pewności czy będzie ok. Wolałabym kupić zamiennik jeśli takowy wogóle isnieje.
[ Dodano: 2006-04-26, 14:56 ]
Otóż wyprowadziłam auto przed dom i było wszystko w należytym porządku, nic się nie działo. Wyłączyłam silnik, by zamknąć bramę, odpalam, a on nic. Ako kręci, a odpalić nie chciał. Mechanik sprawdzał iskrę przy mnie. O cewki do przewodów, łącznie ze świecami. Czujnik położenia wału też został wymieniony tak na wszelki wypadek. Pozostał wg mechanika moduł.
wrredusek 26-04-2006, 15:51 A sprawdzał napięcie przed cewką? Może to cewka?
Sprawdzał, nawet alarm sprawdzał, bo myślał, że ten coś nabroił- ale nie. Karex dał świetny pomysł, znajdę taki szrot, który w razie czego przyjmie moduł spowrotem. Będę tu zaglądać, może ktoś coś jeszcze wymyśli. Słyszałam, że może pasować od fiesty- zatem zobaczymy.
Na razie dzięki wszystkim za pomoc i serdeczne pozdrowionka.
wrredusek 26-04-2006, 20:39 Będzie pasował, do fiesty zakładali te same silniki.
Slawek_84 26-04-2006, 22:00 Ja tez mialem kiedys taki problem. I elektromechanik szukal w skrzynce bezpiecznikow i znalazl przyczyne, Nie bylo napiecia na jednym z bezpiecznikow wlasnie odpowiedzialnych za iskre/czy cos wtym stylu (bodjaze 25 :fcp8 ) Tez nie chcial w ni cholere zapalic.
gracepa, moduł ten był zakładany już od lipca 1989 roku do silników 1,3.
Tak więc trochę Ci się poszeżyła możliwość jego znalezienia :) .
Jeżeli jednak byś chciała znaleźć jakimś cudem zamiennik (cudem - ponieważ chyba nikt na świecie nie produkuja zamienników głównych modułów do samochodów - nieopłacalna sprawa, to numer części wg FINIS: 6170175).
Będę tu zaglądać
:fcp13
A my to myśleliśmy, że Ty się z nami powolutku zżyjesz. A Ty tu "będziesz zaglądać" hmmm .
:fcp4
Jeżeli jednak byś chciała znaleźć jakimś cudem zamiennik
Nie warto szukać :). Nie znajdzie. Chyba, że jakąś samoróbkę/przeróbkę.
A my to myśleliśmy, że Ty się z nami powolutku zżyjesz. A Ty tu "będziesz zaglądać" hmmm .
A ty tak od razu chciałbyś do łóżka, samcze okrutny :lol: ;)
Witam :fcp1
-będę zaglądać, znaczy zerkam i kreślę litery jak tylko mi czas na to pozwala. Jasne, że chcę się" zżyć" - udzielacie tylu świetnych porad, że zbędne są instrukcje książkowe...etc. Dzięki wszystkim za porady i proszę o więcej :fcp18
Pozdrawiam
gracepa, moduł ten był zakładany już od lipca 1989 roku do silników 1,3.
Jesli chodzi o ten moduł to mam identyczny i miałem tez z nim problem, w łodzi na szrotach krzyczą za niego 100 ja swój kupiłem na alegro za połowe tej kwoty, chodzi cacy.
Witam
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy ten mój moduł koniecznie musi mieć takie oznaczenie jak podałam wyżej? Otóż jest sporo sterowników, wybór wielki- ale inne oznaczenie np. 89FB-12A650-i tu najróżniejsze litery AA AB etc... :fcp25
Hmm... nie miała baba kłopotu- kupiła auto, które zaniemogło. Moduł z tego rocznika ale z czerwonym paskiem- odpada. Zmiana zawodu mi pozostała...chyba :fcp20 Proszę o odpowiedź.
Te literki na końcu mogą sie różnić.
jumper1 dzięki wielkie i gorąco pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-07-21, 21:26 ]
Witam po długim czasie milczenia :fcp4 i pozdrawiam wszech/obecnych
Chciałabym tylko podziękować wszystkim za porady i oznajmić, że moduł kupiłam na allegro za niewielką kwotę. Auto (oby nie zapeszyć) jeździ jak nowonarodzone :fcp1 z czego bardzo się cieszę-warto było czekać. Jednocześnie życzę wszystkim forum'owiczom by Wasze auta były na chodzie, bez problemów jakochkolwiek.
Pozdrawiam i do miłego.
|
|