Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Klapa bagażnika nie otwiera sie

bialy1351
30-12-2008, 14:31
Witam,mam problem z otwarciem tylnej klapy przy mk3 kombi,to znaczy pilotem kluczyka się otwiera ale ręcznie nie i klawiszem wewnątrz też nie.Za pomoc z góry dziękuję.

heko
30-12-2008, 14:35
Wystarczy poszukać :fcp2
nap:
viewtopic.php?f=10&t=53619&hilit=mk3+tylna+klapa (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=53619&hilit=mk3+tylna+klapa)

mihowe
30-12-2008, 19:28
Heko w tym linku co podałeś inny kolega podaje bardzo kiepski pomysł z igłą i strzykawką. No chyba że ktoś chce wracać do problemu coraz częściej. Przedziurawienie igłą tej gumy może i pomoże chwilowo ale potem woda i wszelki bród będą miały jescze lepszy dostęp do tego mikrowłącznika. Ja ten temat przerabiałem wczoraj i nie zajęło mi to dłużej niż pół godziny.
\Należy zdjąć poszycie klapy bagażnika. Potem odkręcamy cztery nakrętki na. Wtedy zejdzie cały plastikowy panel z mikrowłącznikiem i podświetleniem tablicy. Rozbieramy wszystko na części i myjemy. Rozbieramy obudowę mikrowłącznika (zdejmujemy gumę wyciągamy blaszkę) i sprawcę mamy na wierzchu. Zalewamy włącznik WD-40 który wypiera wodę z niego a następnie wszystko przedmuc***emy sprężarką. Skłądając to wszystko do kupy przyda się nałozyć twardej wazeliny gdzie sie da. Nie dopuści ona wody do włącznika. Skręcamy wszystko i śmiga jak ta lala.
powodzenia i pozdrawiam

janosik
31-12-2008, 12:25
Mikrowyłącznik może też nie działać na skutek złamania popychającej go blaszki. O ile wiem blaszka nie występuje jako część zamienna. Trzeba wtedy wymienić cały zameczek (chyba jakieś 150zł). Prościej jest odłączyć kabel sterujący. Zamek bez problemu otwiera się wtedy z kluczyka i przycisku wewnątrz.Dodatkowo istnieje pewność, że nikt nie otworzy klapy np na światłach pomimo nie załączenia drzwi centralnym zamkiem (nie każdy lubi jeździć z zablokowanymi zamkami drzwi).

ekok-k
31-12-2008, 14:33
witam
mihowe jest jeszcze lepszy sposób na naprawę........zwyczajnie podjechać do aso...... ty kawusia ,gazetka.......... a oni ci wszystko pięknie wymienią.
Ja naprawiłem swój zamek za pomocą igły i strzykawki (działa do dziś ...) i jestem wdzięczny kolesiowi który mi podał takie rozwiązanie choć może tylko tymczasowe.
Niestety nie mam warsztaciku, sprężarki, zestawu kluczy np.torxów i drobne uciążliwe naprawy chętnie naprawiam domowymi sposobami.
pozdrawiam..............

mihowe
31-12-2008, 17:54
witammihowe jest jeszcze lepszy sposób na naprawę........zwyczajnie podjechać do aso...... ty kawusia ,gazetka.......... a oni ci ...............
Wyjmą strzykawkę i skasują za nowy włącznik :fcp3
Wszystkiego dobrego w nowym roku

dlugi123
31-12-2008, 18:10
pod guma jest blaszka która w MKIII sie bardzo czesto przełamuje poprostu na dwie części.......
ja zakupiłem całą częśc z kabelkiem na Alledrogo za 20pln i działa............

bialy1351
18-01-2009, 13:48
klapa działa jak jest wysoka temperatura na zewnątrz ale gdy spadnie poniżej zera to już nie.Wyciągłem mikrowyłącznik,wziąłem do domu na grzejnik i nadal nic.

Dami
17-02-2009, 17:16
Witam tez mam problem z klapa nie moge jej otworzyc ani od srodka ani z pilota jedynie kluczykiem:/ co to moze byc?

graczyk77
17-02-2009, 17:36
To samo co napisali poprzednicy.
Ja pojechałem do ASO w Toruniu zapłaciłem 238pln wymienili mi elektromagnes wg. ich - mikrowłącznik wg. was... Nazwa nieważna.... Ważne to że pozbyłem się problemu :fcp2 i 238plnów.... :fcp5

lewbran
19-02-2009, 19:21
Mikrowyłącznik może też nie działać na skutek złamania popychającej go blaszki. O ile wiem blaszka nie występuje jako część zamienna. Trzeba wtedy wymienić cały zameczek (chyba jakieś 150zł). Prościej jest odłączyć kabel sterujący. Zamek bez problemu otwiera się wtedy z kluczyka i przycisku wewnątrz.Dodatkowo istnieje pewność, że nikt nie otworzy klapy np na światłach pomimo nie załączenia drzwi centralnym zamkiem (nie każdy lubi jeździć z zablokowanymi zamkami drzwi).

Też tak zrobiłem w MkIII i działa guzik w środku i przestał wariować centralny zamek

superdan
17-03-2009, 21:23
Witam a u mnie nie działa caly centralny zamek od środka i otwieranie z zewnątrz tylniej klapy.Czyli przycisk w środku od bagażnika ,centralny nie reaguje na zamykanie i otwieranie za pomocą klamki od środka.A pilot działa normalnie.a kluczykiem w dzwiach działa.
Dodam że wcześniej mi się sama klapa bagażnika otwierała.

Dami
25-03-2009, 18:11
Dawno nie zagladałem na forum brak czasu:/ ale spróbuje zrbić to co kolega Mihowe radzi:

lester0071
03-04-2009, 19:47
Ja do dzisiaj nie mialem problemu z klapą i co się stalo ? Otwieralem auto pilotem i przytrzymalem tylną klape z zewnątrz żeby sie otwożyla i stalo sie tak ze centralny nie otwozył tylnej klapy i pomyślałem ze za wcześnie chciałem otworzyć i centralny nie zadziałałi powturzyłem otwieranie centralnego a potem nacisnołem od zewnątrz guziczek od otwierania klapy i nic nie reaguje. Zamyka pilotem centralny i otwieram wszystko sie otwiera prucz tylnej klapy jak otwierram pilotem tylną klape to sie normalnie otwiera.
Co moze być przyczyną ? Wszystko do tej pory działało bez problemu az do momentu wcześniej opisanego przezemnie. Cos moglem zepsuc tak robiąc ???

Buli007
14-06-2009, 19:55
Witam
Mam podobny problem, tylną klapę mogę otworzyć jedynie kluczykiem co jest dosyć uciążliwe, nic innego nie działa.

Mam pytanie jak wygląda ten zamek, czy ktoś dysponuje fotką, jeśli tak to proszę o przesłanie.
Na Allegro występują 2 różne rodzaje zamków i to raz dla kombi raz dla sedana albo HB i tak naprawdę to chyba ktoś nie wie co sprzedaje a ja nie wiem co powinienem kupić.

Z góry dziękuję za pomoc.

atom
14-06-2009, 20:59
Ten sam efekt, ale podczs otwierania pilotem pasazer złapał za klamkę. W ASO powiedzieli że to mikrowyłącznik. To nie możliwe bo podczas otwierania całego auta elektromagnes nie jest wysterowany. ( to słychać, że nie klapie). Potwierdzeniem tego jest otwieranie i zamykanie samej tylko klay z pilota. W ASO nie potrafią naprawić nawet zapalniczki u mnie na pewno. Przypuszczam, ze da się to usunąć przez przeprogramowanie pilota, W wiekszości pilotów robi się to przez odpowiednią kombinacje naciskania przycisków, czasem drzwi.
Pozdrawiam

bastek_m
15-06-2009, 10:39
Dwa pytania do kolegów:
1. Czy w trakcie występowania problemów z otwieraniem klapy (drzwi) bagażnika możecie zamknąć/otworzyć wszystkie drzwi od środka dźwigienką w drzwiach kierowcy?
2. Czy występuje samoczynne otwieranie klapy (drzwi) bagażnika.

ad.1. Jeżeli nie możecie, to nie jest winny mikrowyłącznik w klapie bagażnika tylko zamek w drzwiach kierowcy, który pełni rolę nadrzędnego i steruje pozostałymi. W zamku jest kilka mikrowyłączników, w tym jak dobrze pamiętam dwa z niezabezpieczonymi "zaciskami". Z tego powodu centralny wariuje a zimą potrafi się zamknąć na amen (było opisywane na forum)
ad.2. Jeżeli tylko jest taki objaw to mikrowyłącznik w klapie nadaje się do wymiany. Ja u siebie wymieniłem sam mikrowyłącznik ukryty w przycisku pod tą gumą (też jest na forum opis jak się do tego dobrać) koszt 1.50 pln plus moja zabawa.

PS. Oczywiście w/w objawy mogą występować jednocześnie lub tak jak u mnie najpierw klapa a teraz zamek w drzwiach za który w najbliższych dniach się zabiorę. Może strzele kilka fotek z prac to zapodam na forum :)

=edit=
Znalazłem trochę czasu i dobrałem się do łobuza. Jutro wrzucę kilka fotek i mały opis o co biega, na razie powiem tyle że winowajcą jest mikroprzełącznik (nie mikrowyłącznik) w zamku kierowcy, który odpowiada za ryglowanie drzwi i klapy bagażnika ale więcej szczegółów i fotki jutro.

bastek_m
16-06-2009, 10:51
Problem z centralnym zamkiem – przyczyna i usunięcie usterki

Tutaj (http://mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=208&mode=&order=0&thold=0) kolega Kokot zamieścił poradnik jak wymontować i rozebrać zamek w drzwiach kierowcy. Fotki są jednak z wersji angielskiej dlatego należy na nie patrzeć jak na lustrzane odbicie.

Gdy już zamek będziemy mieli wymontowany z drzwi i rozebrany zobaczymy w części elektrycznej 4 mikroprzełączniki. (zdj. 1)

Zaznaczony na czerwono (już wydłubany przeze mnie) jest winny problemów z centralnym. (zdj. 2)

Gdy nasz mondziak jest zamknięty - ten właśnie mikrus jest w pozycji „wciśnięty” przez odpowiednią krzywkę i po latach intensywnej eksploatacji gdy z pilota otworzymy nasze autko on pozostaje nadal w tej pozycji co powoduje właśnie znane nam wszystkim problemy ze sterowaniem centralnym od środka i z otwieraniem bagażnika. (zdj. 3)

Moja próba naprawy niestety spełzła na niczym, wprawdzie po zabiegu czyszczenia i smarowania mikrus ożył i wszystko działało poprawnie, lecz po nocnym postoju w pozycji „wciśnięty” znowu zaniemógł. Dlatego moim zdaniem pozostaje tylko wymiana na sprawny, lecz wątpię w sukces kupna takiego w sklepie (spotkałem cały zamek za „symboliczną” kwotę 460 pln brutto), więc pozostaje polowanko na używkę.

majusz
16-06-2009, 13:48
witam
a może przyczyna leży po stronie kostki przy zawiasach drzwi kierowcy.Wszysko jak koledzy pisali jest sterowane prze drzwi kierowcy.Ja miałem podobny problem wyczyściłem kostkę środkiem do styków i jest ok.

cwiktor
08-07-2009, 22:09
Czy nalać WD-40 do zamka to znaczy, do otworu na kluczyk.... czy jakąś kombinacją alpejską do mechanizmu??

cwiktor
23-08-2009, 20:56
A ja rozkręciłem zamek, odłączyłem przewody od listwy z zamkiem w bagażniku - i brak efektu tj. nie otwiera się klapa z przycisku wewnątrz na konsoli- sam już nie wiem co zrobić?!.
Jak naciskam przycisk otwierania bagażnika słychać wewnątrz słabe cyknięcie jakby spod konsoli - ale bagażnik się nie otwiera - chciałbym to sam naprawić, ale rady z Forum nie działąją w moim przypadku.

lunek1
19-01-2010, 21:58
Panowie,czy ktos z was wie jak dokladnie nazywa ten caly przycisk do otwierania bagażnika w klapie?Szukam tego na allegro i nie moge znalesc!!!

bastek_m
20-01-2010, 08:08
Coś słabo u Ciebie z tym szukaniem, proszę na alledrogo:

http://moto.allegro.pl/item891034344_mikro_wlacznik_klapy_ford_mondeo_mk3 _01_07.html

i dla porównania w sklepie internetowym:

http://ewcar.pl/pl,product,365330,wlcznik,klapy,tylnej,motorcraft, 1341894.html

cziko
20-01-2010, 09:48
Witam,

Ja mam ten sam problem i zamierzam sam naprawić ten włącznik wg instrukcji z linka:
http://www.mazan.pl/download/beno/auto/rady/Mondeo-03-wymiana_mikroprzelacznika_klapy_bagaznika.pdf

Pozdr

jeki87
23-01-2010, 14:47
witam moze ktos odnowic naprawe klapy przez szczykawke
link z pierwszej strony nie dziala

dziurdzik
23-03-2010, 16:16
Proszę Was o pomoc.
Mam Forda Mondeo Kombi z 2003 roku, silnik TDDI. Jakiś czas temu przestała mi się otwierać tylna klapa i nie mogę się dostać do bagażnika. Nie otwiera się on ani przez naciśnięcie przycisku w bagażniku, ani na panelu sterowniczym w środku ani z kluczyka. Chciałbym wymienić cały zamek problem w tym że nie mogę w ogóle otworzyć tylnej klapy, gdyż nie ma tam ani żadnej wajchy ani przełączki mechanicznej ani nie mogę tego zrobić kluczykiem. Producent nie przewidział widać takiej możliwości, że siłownik mu przestanie działać i mechanicznie nie da rady się tam dobrać.
Proszę Was może macie jakieś pomysły jak się tam dostać?

rafiraptor
23-03-2010, 17:14
Mam ten sam problem, tyle że u mnie otwiera się jak na dworze jest zimno. W nocy i nad ranem nie ma problemu, w dzień gdy temperatura skoczy do 11 stopni - nie da rady.

Zawika
23-03-2010, 19:21
... ani nie mogę tego zrobić kluczykiem..

Masz na myśli przycisk z pilota, czy włożyłeś kluczyk do zamka w tylnej "klapie" i nie możesz otworzyć?

Suchar27
23-03-2010, 19:57
Masz na myśli przycisk z pilota, czy włożyłeś kluczyk do zamka w tylnej "klapie" i nie możesz otworzyć?

Hej

U mnie to samo tylko jak było zimniej. teraz jest ok. To normalne w tych wozach

woker34a
23-03-2010, 20:02
witam też tak miałem tylko byłem cwańszy i jak sie tak zaczęło dziać zdjąłem obudowę klapy i chyba przewidziałem bo sie skubaniec tak zaciął że nie mogłem niczym go otworzyć wiec wlazłem do bagażnika i ręcznie otwarłem zamka nie cza wymieniać wystarczy sprężynę dodać w cz pień który wychodzi z zamka sposób drugi uwiązałem kawałek sznurka do zamka gdyby sie zaciął i obudowę założyłem s powrotem teraz w razie awarii wchodzę i ciągnę za sznurek i sie otwiera nie umiem ci pomóc bo wiem co sie stało jak masz założona osłonę to przechlapane może jak sie ociepli to puści podejrzewam że serwis rozłoży ręce

woker34a
23-03-2010, 20:09

nie w każdym mondziaku jest możliwość włożenia kluczyka

rafiraptor
23-03-2010, 20:48
W kombi nie ma.

ekokk
23-03-2010, 21:03
witam
a więc tak.... za pierwszym razem pomogła strzykawka wd40 do niej i igła...przebiłem gumę tą osłonową w zamku wszystko śmigało przez pół roku...2 tygodnie temu kaplica wd40 dwie puszki nie pomogły
jakos z pilota udało mi sie otwozyć klapę.... demontaz osłon plastikowych (trzeba nieco siły) odkręconych śrubek (żadna filozofia każdy da radę) i mam zamek w ręku okazało się że pęknięta blaszka która zwiera mikrostyk - lutownica i pomogło.....teraz otwieram delikatnie heehehhehehehe
.... jeśli nie umiesz otwozyć to można wyszarpać tylko tą gumową osłonę przy delikatnej operacji zerwiesz tylko dwa uchwyty gumowe póżniej pomoże super-gluu
jak ją wyciągniesz to już masz mikrostyk na wierzchu i mechanicznie go możesz zewrzeć.....jak tam dostanie się jakiś syf to mikrostyk jest cały czas zwarty i kaplica............sprawdz czy słyszysz delikatne klik (zwarcie mikrostyku) przy naciskaniu tej gumy
pozdrawiam................mi się udało działa :-)))

dziurdzik
28-03-2010, 10:58
Dzięki koledzy za podpowiedzi.
Niestety trzeba było na chama, tzn siłowo osłonę wyrwać i dobrać się dopiero do zamka. Teraz super glue i posklejane ale mówię Wam, żeby nie pomyśleć że coś takiego może się zdarzyć i nie zrobić jakiegoś awaryjnego przycisku to na prawdę głąby muszą być.
Dzięki i na razie

t_skiba
28-03-2010, 13:02
Napisał woker34a Zobacz post
W kombi nie ma.

W kombi jest mozliwosc wlozenia kluczyka. Miedzy podswietleniem tablicy rejestracyjnej.

rafiraptor
28-03-2010, 13:39
W kombi jest mozliwosc wlozenia kluczyka. Miedzy podswietleniem tablicy rejestracyjnej.
Kurde już myślałem, że nic mnie nie zaskoczy...Sprawdziłem i faktycznie jest. Kto by pomyślał, że w takim miejscu...Niestety, zdaje się że nikt jeszcze żadnego kluczyka tam nie wkładał więc zaklejone na amen. Będę musiał użyć WD 40

Zawika
28-03-2010, 14:43

W sedanie jest podobnie.

ciborowski1
28-03-2010, 14:47
Kurde już myślałem, że nic mnie nie zaskoczy...Sprawdziłem i faktycznie jest. Kto by pomyślał, że w takim miejscu...Niestety, zdaje się że nikt jeszcze żadnego kluczyka tam nie wkładał więc zaklejone na amen. Będę musiał użyć WD 40

Cholera i ja zaraz sprawdzę bo kiedyś szukałem i nie znalazłem :?:

Malecki78
30-04-2010, 21:06
Mam problem i nigdzie nie mogę tego wyszperać bo watki się urywają
tylnią klapę mogę otworzyć z pilota lub kluczykiem nie działa mi mikrostyk w kalapie i w kabinie sprawdziłem miernikiem i są sprawne do włączników nie dochodzi napięcie i żaden przekaźnik nie cyka , bezpieczniki wszystkie są dobre . Ktoś pisał o jakimś styku w drzwiach od kierowcy że trzeba odwilgocić go ale gdzie dokładnie on jest , może jakiś schemacik ktoś podeśle lub wstawi to tyle pytań nie będzie

majusz
08-05-2010, 20:14
Witam
Trzeba odlaczyć kostkę drzwi kierowcy przy slupku oczyścić i powinno pomóc.

Zygzak
26-09-2010, 12:44
Otwieranie klapy stalo sie w moim Mondku nieznosne - kazde hamowanie konczy sie cykaniem klapy. Zaczalem sie zastanawiac czy elektronika klapy nie spiela sie ze stopem ;) Jezdze z otwarta klapa bo juz nie mam sily wysiadac i zamykac. Chce wymienic ten mikrowlacznik klapy w miare sprawnie. Moje pytanie - czego mam szukac w sklepie elektronicznym? Jakies parametry, ilosc pinow itd.

asterix78
27-09-2010, 19:03
u mnie klapa wariuje tylko w zimie, otwiera się po włączeniu zapłonu lub po wrzuceniu wstecznego, żeby tego uniknąć blokuję drzwi centralnym po wejściu do auta wtedy już się nie otworzy :), a czyszczenie tej kostki pomaga mi tylko na chwilkę?

sebo86
30-12-2010, 18:13
Koledzy dzisiaj w końcu wziąłem się za wymontowywanie zamka centralnego z drzwi kierowcy ponieważ nie działa mi otwieranie klapy. I niestety nie udało mi się do końca wymontować tego centralnego. Odkręciłem wszystkie możliwe śrubki. zamek latał już bardzo luźno ale coś go trzyma z tyłu (nie widać tego) i nie jestem w stanie go wyciągnąć.
Zrezygnowany psiknąłem WD40 na kostkę i o dziwo zaczęło otwieranie działać zarówno w kabinie jak i na klapie. wciskałem tak kilkanaście razy oba przyciski i działało. szczęśliwy że jest wszystko git zacząłem zaklejać wygłuszenie i sprawdziłem po 5 min czy dalej jest ok. Niestety przestało działać. Psiknąłem jeszcze pare razy na kostkę ale to już nic nie pomogło.

Koledzy co mi tam jeszcze trzyma ten zamek? Jest tam jakiś rygiel czy co? Proszę pomóżcie. Chciałbym go zdemontować i przeczyścić porządnie może to pomoże.

toomekk6
30-12-2010, 19:27
Sory, że się tak podpinam. Ale może wiecie Chłopaki (Wy zawsze wiecie:D) ile orientacyjnie będą kosztowały teleskopy do tylnej klapy Mondeo hatchabck?

Dziś kupiłem amortyzatory/siłowniki/teleskopy/ do swego Mondzia, firmy Magneti Morelli w cenie 55zł/szt po rabacie wyszło 100zł za dwie sztuki. Wymiana zajęła ok 5 minut:P

Pozdro i Szczęśliwego Nowego Roku:))

Tomek:)

stary1981
31-12-2010, 13:48
witam, mam identycznie w moim mondku. też rozbierałem tylny wyłącznik i suszyłem mikrowyłacznik ale to nic nie dało. problem tkwi w zawilgoconym mikrowyłączniku w którymś zamku drzwi. trzeba rozebrać wrzystkie drzwi i osuszyć. latem wszystko działają idealnie, zima nie :-) dlatego z uwagi na duży nakłąd czasu potrzebny do tego, narazie się męczę.z kluczyk otwiera.

sebo86
31-12-2010, 15:17
No u mnie klapa nie działa już ponad rok więc chciałem sie za to w końcu zabrać.
dzisiaj udało mi się wyjąć centralny z drzwi kierowcy jednak nie dałem rady tego rozebrać z tych zatrzasków (zgiąłem blaszki oraz wyciągnąlem z zatrzasków ale dalej coś mocno trzymało a bałem się żeby czegoś nie urwać).
No ale że udało mi się choć trochę odgiąc część mechaniczną zamka od elektrycznej to psiknąłem WD40 i potem wysuszyłem.

Po założeniu klapa działała ale z kolei lekko świrowało zamykanie i ryglowanie drzwi (np troszkę inaczej ryglują się drzwi poprzez dwukrotne przekręcenie kluczyka w zamku, przy jednokrotnym przekręceniu kluczyka zamykają/otwierają się także drzwi przednie pasażera). Po pewnym czasie klapa przestała działać ale normalnie zaczęły ryglować się drzwi. Po kilku minutach przy otwartych drzwiach kierowcy usłyszałem cyknięcie w zamkach i znowu klapa działa z kabiny i na zewnątrz ale lekko świrują zamki w drzwiach. Sytuacja z cyknięciem powtórzyła się jeszcze dwa razy a potem już skręciłem wszystko i dałem sobie z tym spokój.

Czy rzeczywiście musiałbym rozebrać całkiem ten centralny u kierowcy i go przeczyścić czy też coś jest w innych drzwiach?

Czy po uwolnieniu części mechanicznej centralnego i elektrycznej z tych 5 zatrzasków i 3 zgiętych blach powinno się to łatwo rozdzielić bo u mnie z jednej strony (chyba tam gdzie jest ten bolec jak było w fotorelacji) siedzi tak mocno że podważanie nic nie pomaga?

arsen282
05-02-2011, 07:48
w moim mk3 padniety był mikrowyłącznik , do sprawdzenia uzyłem kawałek drucika po rospieciu instalacji pod Klapą zwarłem przewody wtyczki od zamka , zamek zadziałał ,więc powodem jest mikro wyłacznik w elektronicznym podobny gabarytami z blaszką koszt 3 zł całość odtłuściłem benzyną i złożyłem na silikon bezbarwny działa jak nowy

Przemektyka
06-03-2011, 19:43
Ja zaś dzisiaj dowiedziałem się, że w moim Mondeo nie działa otwieranie tylnej klapy bagażnika przyciskiem na konsoli, natomiast otwieranie z pilota działa.
Koledzy, czy to wina zamka w drzwiach kierowcy czy też mikro-wyłącznika w tylnej klapie?
Jeśli mikro-wyłącznika, to czy ciężko się do niego dostać?

radekg32
07-03-2011, 17:17
Witam czy w tym wylaczniku jest mikrostyk ?

http://img203.imageshack.us/img203/4171/1461183462.th.jpg (http://img203.imageshack.us/i/1461183462.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

krzysiekart
31-03-2011, 13:13
Mundek 2001r. klapa bagażnika nie otwiera się z przycisku wewnątrz i z przycisku na klapie bagażnika.Baterie w pilocie są nowe.Mogę jak na razie(...?tylko jak długo;P) tylko otwierać z pilota;(:p:569:

jareczek1980
31-03-2011, 14:26
powinienes uzyc funkcji szukaj

RECONDO
03-04-2011, 20:15
Zamek kierowcy do wymiany/naprawy.

texas
10-04-2011, 22:02
spróbuj użyć WD 40 na zamek kierowcy czasem pomaga na jakiś czas

Barichello
11-04-2011, 23:19
Jeśli nie dawno kupiłeś to auto to zerknij po której stronie masz wkładany kluczyk w drzwi jeśli od strony kierowcy to najprawdopodobniej do wymiany centralka (czyli zamek w drzwiach kierowcy ) ale jeśli wkładka zamka jest w prawych drzwiach to masz anglika po przekładce.. tyle ze nie pełnej..

truuski
11-04-2011, 23:37
Miałem to w Mk3. Chyba niestety musisz wymienić ten wkład w klapie bagażnika. Możesz na początku wyjąć i oczyścić, ale to na krótką metę.
Nie jest to droga część...

setaszi
12-04-2011, 06:11
jeżeli otwiera się z pilota to tak jak koledzy napisali zamek w dzwiach kierowcy do wymiany

piotrekopole
15-04-2011, 08:27
Prawdopodobnie winny jest mikrostyk w tym przycisku nad rejestracją który otwiera klape. Miałem to samo u siebie - w ASO chcieli wymianić cały ten przycisk (170 zł + robocizna) a wystarczyło podjechać do dobrego elektryka i wymiana półdarmo a sam mikrostyk 2-3zł:)

piotrekopole
15-04-2011, 08:32
Co prawda miałem ten problem w swoim Focusie ale przypuszczam że przyczyna jest podobna. Mikrostyk jest w tym przycisku nas rejestracją którym otwiera się klape. W ASO chcieli wymienić właśnie ten przycisk (170 zł + robota) a u znajomego elektryka wymianiłem to półdarmo a koszt samego mikrostyku to jak koledzy wspomnieli 2-3 zł. Oczywiście można też samemu jak ktoś ma zdolności manualne:)

ekokk
15-04-2011, 08:57
witam
piotrekopole ma rację ...też to miałem.. i okazało się że blaszka przy microprzekaźniku była pknięta ( w klapie )
rozebrałem wyczyściłem polutowałem (nie było łatwo :P ) i śmiga do dziś
pozdrawiam...........

metmusic
15-04-2011, 09:06
Prawdopodobnie winny jest mikrostyk w tym przycisku nad rejestracją

Potwierdzam - najbardziej prawdopodobny scenariusz. U mnie też to było. Wymiana całych przycisków/zamków/sterowników to strata pieniędzy.

powinienes uzyc funkcji szukaj
I z tym też się zgadzam :)

RECONDO
15-04-2011, 09:31
Panowie mają rację tylko częściowo. Temat opisywany był na forum ale przypomnę: klapa bagażnika otwiera się z pilota lub z przycisku wnętrza (lekarstwo = to o czym piszecie), klapa bagażnika otwiera się tylko z pilota (wasze lekarstwo nie wystarczy = wymiana zamka kierowcy).

metmusic
15-04-2011, 10:17
klapa bagażnika otwiera się tylko z pilota (wasze lekarstwo nie wystarczy = wymiana zamka kierowcy

A czy tutaj nie wystarczą tylko mikrostyki zamka kierowcy? Też temat opisywany na forum.

RECONDO
15-04-2011, 10:18
Można wymienić zamek lub mikrostyki w zamku jednak nie zawsze "problem klapy" jest umiejscowiony w klapie jak część postów sugeruje.

metmusic
15-04-2011, 10:20
Ok - zgadza się.
Podsumowując: W obu przypadkach jest to mikrostyk albo w klapie albo mikrostyki w zamku kierowcy. W obu przypadkach można wymienić całość albo same mikrostyki.

RECONDO
15-04-2011, 12:27
Dokładnie tak.

stew66
15-04-2011, 12:55
W moim przypadku, ten sam problem rozwiązuję doraźnie, poprzez "wstrzykniecie" do zamka w drzwiach kierowcy np WD-40, ja używam innego preparatu tzn. NC-123 , wypierającego wilgoć i poprawiającego parametry elektryczne firmy .... (dla zainteresowanych podam na pw, aby nie być posądzony o reklamę). Po takim zabiegu powraca funkcjonalność przycisku otwierania bagażnika wewnątrz auta jak i sam przycisk na klapie bagażnika, więc wiem że u mnie na pewno winny jest mikro-styk w zamku kierowcy. Działa tak przez jakis czas (1-2 mc) po czym powtarzam zabieg.

RECONDO
15-04-2011, 13:15
Fantastyczne rozwiązanie zwłaszcza we fragmencie "Działa tak przez jakis czas (1-2 mc) po czym powtarzam zabieg". Reasumując - zamek dalej nie jest naprawiony.

stew66
15-04-2011, 17:11
Fantastyczne rozwiązanie zwłaszcza we fragmencie "Działa tak przez jakis czas (1-2 mc) po czym powtarzam zabieg". Reasumując - zamek dalej nie jest naprawiony.

Kolego Recondo, gdybym chciał wymienić (naprawić) zamek, to zrobił bym to już dawno, robię to co uważam za stosowne, napisałem o swoim przypadku, a każdy zrobi jak uważa.

sebool86
15-04-2011, 20:11
Witam,

Podłącze się do tematu :-)

Otóż coś nie jest tak z moim zamkiem w bagażniku, nie mogę go otworzyć ani z konsoli ani z klucza. Po wciskaniu przyciska słychać jakby zamek jakby chciał się otworzyć ale nie ma tego ostatecznego otwarcia

Pozdrawiam

matias18
31-05-2011, 19:41
Mam problem jak w temacie. Po przestawieniu auta do chłodu po ok poł godziny klapa się otworzyła.
Nie jest to na pewno problem z mikroprzełącznikiem w klapie to już przerabiałem kilka lat do tyłu a poza tym odłączyłem go żeby się upewnić. Rozebrałem zamek żeby zobaczyć jak chodzi silniczek i tak:
za pierwszym razem otwiera sie calkowicie
za drugim do polowy
za trzecim tylko 1/4
a pozniej juz wcale sie nie otwiera, trzeba poczekac z 5 min i od nowa to samo.
Zrobilem maly test aby potwierdzic czy to na pewno silniczek. Odpiąłem go i w jego miejsce wpiąłem małą żaróweczkę 12v. No i tu sie zdziwiłem bo ta po 3 razie przestawała świecić, więc to raczej nie silniczek, tylko co??
Proszę o pomoc,

kundziel
01-06-2011, 07:09
hmm.. dosyć ciekawy przypadek :D nie pomogę Ci, bo mam starego dziada, ale chętnie poczytam temat :) A tak teraz sobie podumałem.. ucieka prąd.. hmm sprawdziłbym przekaźnik i instalacje w klapie czy nie jest nigdzie nadszarpnięta lub połamana.. ale to tylko moja rozkmina... Aha i sprawdź napięcie :)

byq84
01-06-2011, 07:22
Cześć, mam ten sam problem od roku. Po nagrzaniu klapy jest problem z otwarciem, też myślałem że to mikrostyk ale on działa bez problemu. Gdzieś wyczytałem że podczas upału przycina się "ślimak" otwierający i zamykający zamek. Próbowałem wpuszczać w zamek wd40, ale niestety nie pomaga. W Weekend postaram się rozebrać poszycie tylnej klapy, tak jak do wyjęcia mikro przełącznika i przyjrzę się dokładnie co jest grane. Z kluczyka otwiera się bez problemu, niestety inżynierowie Forda nie pomyśleli że trzeba zdejmować tablicę rejestracyjną :(

matias18
01-06-2011, 07:54
gdybym miał kluczyk w klapie jak Ty to bym sie wogole nie przejmowal ale w moim nie ma kluczyka i jak stoi na sloncu to klapy nie otworze w zaden sposob

matias18
01-06-2011, 08:17
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=58178&highlight=centralny+zamek&page=3
znalazłem taki temat i tam sugerują że winny będzie zamek centralny w drzwiach kierowcy

A tak teraz sobie podumałem.. ucieka prąd

cos w tym jest bo bardzo często jak wysiadam z auta po jeździe to dostaje pstryczka od drzwi kierowcy (cos podobnego jak te iskrowniki w zapalniczkach)

kundziel
01-06-2011, 12:07
ostatnio też tak miałem że mnie prąd kopał..ale nie miałem żadnych problemów z autem więc chyba samo się elektryzuje :D dwa razy mu oddałem kopem w oponę i w końcu ustało :D a z tym tematem co podesłałeś to dobra sprawa, to może być to - powodzenia życzę zabawy co nie miara :D

seiko
02-06-2011, 10:43
Miałem ten sam kłopot nie otwierała się z przycisku w klapie pomogło sprawdzenie wiązki przewodów idących do klapy jeden przerwany ......

byq84
07-06-2011, 06:10
Matias, winnym okazał się silniczek-siłownik w zamku tylnej klapy. Silnik po 2-3 włączeniu traci moc. Szukam na allegro używek żeby wymienić ale nigdzie nie mogę trafić. Napisałem też do ASO. Dam znać czy coś się udało zrobić w tej sprawie.

Patryk Muller
07-06-2011, 21:06
Witam czy ktoś rozwiązał już problem z zamkiem jaki miał matias? Mam to samo za pierwszym razem otwieram , za drugim do połowy rusza się dźwignia za trzecim prawie wcale. Po odczekaniu ok. 3 minut znowu otwieram raz drugi do połowy itd.
Rozebrałem centralny w drzwiach odłączyłem i bez zmian. Mikrostyk z tyłu też nie poprawia sytuacji po odłączeniu. Odłączenie przycisku na konsoli środkowej też nic nie dało.
Zastanawiam się czy może to wina silniczka? lub kabelka który nie styka. Zaczęło się parę dni temu jak stałem na słońcu.

byq84
08-06-2011, 06:00
Patryk jest to wina silniczka-siłownika zamka tylnej klapy. Silnik po porostu traci moc, za pierwszym razem odbija, później nie. Niestety jest zatopiony w plastiku z wajchą która puszcza zamek i nie ma możliwości rozebrania go i naprawy uzwojenia. Aktualnie zamówiłem taki silniczek w Grudziądzu za 100 zł. Czekam na przesyłkę. Mogę podesłać na maila ze zdjęciem. W ASO koszt całego zamka z silniczkiem 384 zł :(

matias18
08-06-2011, 13:20
a ja obstawiam ze jednak nie jest to wina silniczka w klapie, przynajmniej w moim przypadku. Wyzej juz pisalem ze odlaczylem silniczek i w jego miejsce wstawilem zaroweczke bo nie posiadam miernika i zarowka po 3 nacisnieciu przycisku otwierania przestaje swiecic i po kolejnych 3 minutach to samo.

byq84
08-06-2011, 13:30
Hmm to ciekawe, myślę że nie obejdzie się bez dobrego elektronika-elektryka. W moim przypadku bo podaniu napięcia na silniczek po drugim, trzecim razie zupełnie traci moc i nie jest w stanie przesunąć dźwigni otwarcia zamka.

wookie85
19-07-2011, 17:58
Poczytałem trochę na forum odnośnie problemów z klapą ale w większości są informacje o mikrostyku. Natomiast chyba mam inny kłopot. Mianowicie , ani z kluczyka ( przycisk ) ani przyciskiem wewnątrz klapa nie otwiera się. Tu na 99% owy przełącznik. Odkręciłem tablice żeby z kluczyka otworzyć i dupa. Otwiera ale nie do końca. Od wewnątrz dopchnąłem i zapadka puściła. Chciałem zamknąć klapę i mocniej popchnąłem ale zapadka i tak nie zaskakuje do końca. Efekt taki że klapa nadal nie domknięta , a otworzyć znów samemu jej się nie da. Czy to w ogóle mógł po prostu cały zamek się spitolić ? Ktoś miał problemy tego typu ?

keczup
05-08-2011, 20:20
Wiem Wiem że wyszukiwarka się kłania ale szukałem i nie znalazłem identycznego przypadku jak mój , mam taki problem z tylnym zamkiem że nie otwiera się ani z pilota ,ani przyciskiem w kabinie ,ani przyciskiem na tylnej klapie czyli mikro wyłącznikiem ,mogę otworzyć tylko kluczykiem co jest bardzo uciążliwe ,chcę zakupić części tylko nie wiem co dokładnie padło od czego zacząć ,czy zamek z silniczkiem ,czy mikro wyłącznik ,albo jeszcze coś innego , był bym wdzięczny za jakieś sugestie podpowiedzi ,dodam że mam Mondeo w sedanie

keczup
07-08-2011, 11:35
Witam na podstawie wszystkich opinii jakie znalazłem w wyszukiwarce to przyczyną usterki jest , mikro wyłącznik lub zamek od kierowcy, albo zamek w bagażniku .Pojechałem dzisiaj do elektryków ,jeden chciał zacząć od wymiany zamka w bagażniku podziękowałem mu ,pojechałem do drugiego a ten szukał szukał i nie wiedział co ,zaproponował wymianę mikro styku ,nie zgodziłem się ,pojechałem do domu zacząłem przeszukiwać wiązkę z przewodami czy nie są przerwane w którymś miejscu ,trochę to trwało ,ale znalazłem winowajcę ,przerwany kabelek który znajduje się w tej harmonijce która jest między klapą a karoserią ,zlutowałem kabelki i po kłopocie .Ciekawe ile kasy bym wydał gdybym się zgodził na wymianę tych części sugerowanych w postach ,dlatego otworzyłem nowy temat bo moja usterka różniła się od innych ,ale temat mój zaraz przeniesiono ,to po co mamy te forum ???żeby nowe tematy zamykać lub przenosić nie rozumie tego ,dobrze że sam znalazłem przyczynę i kosztowało mnie to 00000zł a nie jakieś mikro styki czy zamek ,nikt mi nie pomógł ,ale opisywać krytykować to jest wielu ,pozdrawiam wszystkich i bez urazy.

etaks
24-08-2011, 15:15
Odświeżę trochę temat.

Witam,

Podłącze się do tematu :-)

Otóż coś nie jest tak z moim zamkiem w bagażniku, nie mogę go otworzyć ani z konsoli ani z klucza. Po wciskaniu przyciska słychać jakby zamek jakby chciał się otworzyć ale nie ma tego ostatecznego otwarcia

Pozdrawiam

U mnie dziś ujawnił się dokładnie taki sam problem. Klapa po prostu przestała się otwierać. Po naciśnięciu przycisku wewnątrz, na pilocie i na klapie słychać ruch siłownika ale klapa ani drgnie.
Czy można się jakoś dostać do zamka np od wewnątrz?

Pytanie do kolegi sebool86 czy poradził sobie z problemem.

RECONDO
24-08-2011, 15:21
Może warto wymienić zamek drzwi kierowcy.

etaks
24-08-2011, 16:05
Po oględzinach klapy wniski sa następujące: Zamek otwiera się - trzeba tylko robić dłuższe przerwy między kolejnymi wciśnięciami przycisku (dowolnego). Objaw dość dziwny, powiedziałbym że podobny do efektu rozładowywania się bardzo słabej baterii np w latarce gdzie żarówka świeci coraz słabiej.

Pierwsze naciśnięcie przycisku - siłownik super odskakuje otwierając klapę.
Drugie naciśnięcie - siłownik otwiera klapę wyraźnie słabiej
Trzecie naciśnięcie - siłownik słychać ale klapa się nie otwiera
Kolejne naciśnięcia coraz słabiej słychać siłownik aż do braku reakcji - odstępy między kolejnymi naciśnięciami ok 3 sek.
Po odczekaniu kilku minut sytuacja się powtarza - wygląda jakby brakowało prądu.

Nie wiem czy to ma związek ale bezpośrednio przed pojawieniem się problemu zmieniłem akumulator. Możliwa jest opcja że nowe klemy akumulatora nie do końca dobrze stykają się z zaciskami?

Może warto wymienić zamek drzwi kierowcy.

Nie sądzę żeby to było to.

Manius73
04-09-2011, 10:50
Po oględzinach klapy wniski sa następujące: Zamek otwiera się - trzeba tylko robić dłuższe przerwy między kolejnymi wciśnięciami przycisku (dowolnego). Objaw dość dziwny, powiedziałbym że podobny do efektu rozładowywania się bardzo słabej baterii np w latarce gdzie żarówka świeci coraz słabiej.

Pierwsze naciśnięcie przycisku - siłownik super odskakuje otwierając klapę.
Drugie naciśnięcie - siłownik otwiera klapę wyraźnie słabiej
Trzecie naciśnięcie - siłownik słychać ale klapa się nie otwiera
Kolejne naciśnięcia coraz słabiej słychać siłownik aż do braku reakcji - odstępy między kolejnymi naciśnięciami ok 3 sek.
Po odczekaniu kilku minut sytuacja się powtarza - wygląda jakby brakowało prądu.

Nie wiem czy to ma związek ale bezpośrednio przed pojawieniem się problemu zmieniłem akumulator. Możliwa jest opcja że nowe klemy akumulatora nie do końca dobrze stykają się z zaciskami?

Nie sądzę żeby to było to.

Mialem ten sam problem co kolega . Myslalem ze to czujnik lub przekaznik jakis poszedl a okazalo sie ze kable sie po urywaly. Zatem zalecam sprawdzic kabelki ktore sa w gumce po lewej stronie jak otworzysz bagaznik :D Pozniej jak bedzie dzialal bagaznik to sprawdz czy sa wszystkie swiatla poniewaz moze bezpiecznik szczelic ktory znajduje sie pod maska :D

rafee007
04-09-2011, 19:28
Witam.
Też mam problem z otwieraniem bagażnika.
Czasami zajmuje mi to nawet 15 minut.(w sytuacjach drastycznych, opuszczam oparcia siedzeń)
Naciskam klawisz otwierania z wnętrza auta (to samo z kluczyka) i klikam, klikam...aż się
w końcu otworzy.
Rozbierałem zamek, kilka razy. Nawet rozebrałem element w którym jest silniczek, powodujący przesuwanie się całego mechanizmu do otwierania klapy bagażnika.
Wystarczy odkręcić dwie śrubki, odpiac przewód zasilający.
Co prawda cały mechanizm jest złożony fabrycznie, i lekko sklejony.
Trzeba to rozłożyć na dwie części. Później albo skleić, albo zawinąć taśma izolacyjna.
W środku jest mechanizm, sterowany elenktycznym silniczkiem i sprężyna.
Próbowałem, ja skrócić lub wydłużyć. Nie dało to zadowalających efektów(wyczyściłem wszystko, dałem trochę smarowidła) działa, ale często z oporami.
Odwiedziłem ASO, zapytałem o sam element, ten który opisałem.
Odpowiedział pan w serwisie, że maja na miejscu, ale cały kompletny zamek:-)
Kolejny raz już mnie mile zaskakują.
Nie wspomnie, jak miałem problem z sterownikiem turbiny. W serwisie jest, ale z turbina 5,500 pln, nc

Dragi
27-11-2011, 20:39
Panowie podlacze sie pod temat (juz troche lezy na forum:)

Kupilem mondeo z 2001 roku pare miesiecy temu. Od samego kupna otwieranie ze srodka z przycisku nie dzialalo.
Nie przeszkadzalo mi to poniewaz zawsze uzywalem klucza do otwarcia bagaznika (nie wiedzialem do dzisiaj ze tm jest przycisk do otwierania klapy).
Od paru dni nie moge otworzyc klapy bagaznika kluczem bo sie zacina da sie przekrecic na 2/3 obrotu i koniec dalej nie chce na sile poniewaz to moj jedyny w chwili obecnej klucz (niestety pech chcial ze to ten bez przyciskow).

Podsumowujac :
1 rozumiem ze do wymiany mam wkladke (i dorobienie jej pod moj klucz) - sprawa mechaniczna zalatwiona
2 czy mam do wymiany w tylnich drzwiach(klapa bagaznika kombi) zamek ten pod wkladka (czy w nim tez sa jakies mikrowlaczniki) czy ten wlasnie przycisk nad rejestracja?
3 zakladam ze zamek drzwi kierowcy jest sprawny poniewaz gdzies na forum szukalem jak sprawdzic i chodzilo o czas zgasniecia swiatla na sciemniaczu wewnatrz kabiny.
Jak zgasnie po 12sekundach to jest zamek drzwi kierowcy sprawny a jak od razu to do wymiany. U mnie jest niby sprawny zamek.

Panowie doradzcie od czego zaczac.

Aha czy jak zmienie ten mikrostyk nad rejestracja to czy przycisk ze srodka do otwierania zacznie dzialac ? jak on jest polaczony z tym mikrostykiem ?

Dzisiaj pomierzylem ze znajomym napiecia na wtyczce ktora wchodzi w ten zamek w klapie (ten co zaczepia klape na ryglu) i tam sa we wtyczce 4 piny 3 na dole i jeden po prawej na gorze.
Zdaje sie ze srodkowy dolny jest masa potem lewy dolny ma ponad 12V a kazdy nastepny ma po 10V z groszem. Dlaczego tak jest ?

Wydaje mi sie ze przy zgaszonym silniku na ktoryms pinie nie powinno byc napiecia i dopiero wcisniecie przycisku ze srodka lub z klapy powinno podac apiecie na otwarcie klapy.

Czy ta kwestie tez moglby mi wytlumaczyc.

Panowie chcialbym to naprawic swoimi silami.

AAAA dam jeszcze ze jak rozebralem ten przycisk nad rejestracja to ta metalowa ramka byla wpol zlamana i cala zasniedziala. Jak to wymienic samemu ? Jaki mikrostyk zalozyc ?
Dodatkowo jeszcze jak wypionel ta wtyczke ktora idzie do tego mikrostyku nad rejestracja i zwarlem te dwa piny to nic sie nie dzialo. Na jakiej zasadzie to dziala Dodam ze przy wlaczaniu przycisku z klapy lub ze srodka nie slychac zadnych ruchow (nawet prob) zamka.

Dragi
28-11-2011, 10:07
panowie pomoze ktos ?

doradzi ?

Pavel
10-02-2012, 17:32
Dwa pytania do kolegów:
1. Czy w trakcie występowania problemów z otwieraniem klapy (drzwi) bagażnika możecie zamknąć/otworzyć wszystkie drzwi od środka dźwigienką w drzwiach kierowcy?
2. Czy występuje samoczynne otwieranie klapy (drzwi) bagażnika.

ad.1. Jeżeli nie możecie, to nie jest winny mikrowyłącznik w klapie bagażnika tylko zamek w drzwiach kierowcy, który pełni rolę nadrzędnego i steruje pozostałymi. W zamku jest kilka mikrowyłączników, w tym jak dobrze pamiętam dwa z niezabezpieczonymi "zaciskami". Z tego powodu centralny wariuje a zimą potrafi się zamknąć na amen (było opisywane na forum)
ad.2. Jeżeli tylko jest taki objaw to mikrowyłącznik w klapie nadaje się do wymiany. Ja u siebie wymieniłem sam mikrowyłącznik ukryty w przycisku pod tą gumą (też jest na forum opis jak się do tego dobrać) koszt 1.50 pln plus moja zabawa.

Hejka, problem jak w temacie, zaczęło się od tego, że sprawdziłem przycisk w kabinie i ku mojemu zdziwieniu nie działa. Po zajrzeniu na forum i sprawdzeniu okazało się, że również z klapy się nie otwiera, tylko z pilota działa.
Po sprawdzeniu ww. sposobu okazało się jak w punkcie pierwszym, nie działa centralny z kabiny. I tu moje pytanie, (czytałem na forum, może za słabo, ale nie znalazłem), czy da się to tanio, prosto i szybko naprawić?
Póki co z pilota się otwiera, tylko stypa, jak mam otworzyć klapę jak mam włączony silnik.
Ktoś podpowie?
Znalazłem rozwiązanie:
Jak to zwykle bywa wystarczylo dobrze poszukać na forum, w temacie [Mondeo MK3] Auto samo się zamyka. Czyli wymiana microstyku.
Temat można uważać za nieaktualny, chyba, że ktoś ma inny patent.

toku87
04-03-2012, 12:30
Hej. Chciałbym wznowić wątek i zapytać się kolegów którzy leczyli swoje auta o efekt. Mam te same objawy, zamek tylnej klapy jakby się rozładowywał w czasie. Za pierwszym razem otworzy, za drugim z trudem, za trzecim słychać jak ta "zapadka" od zamka odskakuje tylko do połowy i już w żaden sposób nie można otworzyć tylnej klapy. Co najciekawsze, kiedy jest ciepło zamek nie działa w ogóle. Jak postoi z tylną klapą na słońcu to nie da się otworzyć bagażnika. Jakie Wam wyszły wnioski po naprawie ? Wymiana zamka pomoże czy problem tkwi gdzie indziej ?

emes112
20-03-2012, 11:19
Witam. Mam kolejny problem ze swoim mondziakiem typu sedan. Tym razem jest to problem z otwarciem tylnej klapy. Nie mogę jej otworzyć ani z pilota, ani z przycisku, ani nawet kluczykiem. Gdy próbuje otworzyć kluczykiem klapa odskakuje trochę ale tak jak by była nie domknięta, ale nadal ją trzyma jakaś blokada. Nie wiem co mam zrobić aby się dostać do swojego bagażnika, a bardzo by mi się on przydał. Proszę o pomoc.

dydek79
30-03-2012, 20:26
mikrowłącznik do wymiany tu masz napisane co i jak;http://www.mazan.pl/download/beno/auto/rady/Mondeo-03-wymiana_mikroprzelacznika_klapy_bagaznika.pdf

konger
31-03-2012, 12:06
Mikroprzełącznik prawdopodobnie też jest do wymiany ale wydaje mi się, że masz do wymiany cały zamek w klapie. Na forum było już opisane jak wymieniać zamek w tylnej klapie. Chociaż będziesz miał problem z jego wymianą bo do tego potrzebne jest do niego dojście, a to jest tylko możliwe przy otwartej klapie.
Powodzenia!

emes112
03-04-2012, 21:23
Zamek został wymieniony. Musiałem demontować całą tylną kanapę żeby się dostać do środka. Było trochę dłubania ale udało się. Pozostaje jeszcze jeden problem, a mianowicie że bagażnik nie otwiera się z pilota ani z kabiny. Działa tylko na kluczyk. Czy to wina mikroprzełącznika ?

adziok09
04-04-2012, 21:39
Hej

Mam taki sam problem jak toku87. Jak Mondek stoi na słońcu to raz otwiera się klapa a raz nie tzn. jak otworze raz z przycisku to się otwiera a jak zamknę i chce jeszcze raz otworzyć to niestety nie otwiera sie ani pilotem ani kluczykiem niczym.... słychać tylko jak coś tam pracuje (chyba jakiś silniczek) Jak odczekam kilka minut to się otwiera normalnie. Cz ktoś ma rozwiązanie tego problemu.

PS. Czy ktoś montował sprężyny żeby klapa się sama otwierała po naciśnięciu przycisku? Jak tak to proszę o linki (najlepiej z allegro)
Z góry dziękuje....

NICO
28-04-2012, 15:46
Witam,
mam ten sam problem co adziok09. Czy ktoś już to naprawiał i wie jaka jest przyczyna takich objawów?

bakusmen
29-04-2012, 18:46
hej, umnie to samo co w trzech ostatnich postach.... w upalny dzień nie otwiera wogóle z niczego, a jak jest trochę chłodniej otworzę ale tylko za pierwszym, ewentualnie drugim, razem.... później nie ma mocy...

etaks
29-04-2012, 19:43
I ja też dołączam do klubu słanącego zamka klapy. Dokładnie te same objawy co wyżej. W ubiegłe lato problem oczywiście występował, jesień i zima spokój aż od kilku dni znów to samo.
Podejrzewam, że gdzieś musi być jakieś słabe połączenie lub przetarty kabelek - jak jest wilgotne powietrze to jest lepszy przepływ prądu, jak wilgotność spada to coś przestaje stykać.

adziok09
29-04-2012, 19:58
jak będzie jutro pogoda to biorę się do roboty bo ten zamek to jest tragedia przynajmniej w lato. Tak naprawdę nie wiem od czego zacząć więc rozkręcę wszystko wysmaruje smarem i sprawdzę może coś to da bo to właśnie polega na tym że jak otworze to ok ale jak zamknę i chce otworzyć jeszcze raz to ni huhu muszę odczekać kilka minut....

etaks
29-04-2012, 20:17
Z ciekawości poszedłem do samochodu, wydłubałem te gumowe osłony i niestety nic niepokojącego niestety nie rzuciło mi się w oczy. Wszystkie kabelki czyściutkie, żadnych przetarć. Trzeba szukać pod plastikiem klapy...

etaks
01-05-2012, 06:58
adziok09, zdziałałeś coś w temacie zamka?

AmaterasuX
01-05-2012, 12:47
no wlasnie ja tez tak mam ze nie dziala, albo strasznie dlugo trzeba czekac zeby zalaczylo... szczegolnie jak na sloncu stoi w 30 stopniach :/

puniu01
01-05-2012, 13:14
Objawy te same. Wczoraj zalalem caly zamek kierowcy wd40. Wszystko dzialalo pieknie, mikrostyk i przycisk w kabinie. Dzisiaj po poludniu probuje otworzyc bagaznik i dalej to samo:( otwiera tylko z pilota i kluczykiem. Teraz juz wiem ze na 100% winien jest zamek kierowcy ale jak naprawic go na dluzszy czas? Pozdrawiam

NICO
02-05-2012, 20:08
Witam ponownie.
Widzę, że klub niedziałającego zamka bagażnika w wyższych temperaturach się powiększa.
Czy ktoś już doszedł gdzie tkwi przyczyna?
To wygląda jakby w obwodzie zasilającym był jakiś bimetal (zabezpieczenie przeciążeniowe) i pod wpływem ciepła rozłączał obwód.
Zwarcia eliminują bezpieczniki, więc może i jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie mające na celu ochronę instalacji przed przeciążeniem lub akumulator przed całkowitym wyładowaniem?
Powyższe przyszło mi na myśl ponieważ tak jak już zostało to napisane w chłodne dni zamek niby otwiera ale po wciśnięciu go kilka razy z rzędu przestaje pracować i właśnie takie się jego zachowanie zasugerowało mi ten pomysł z zabezpieczeniem przeciwprzeciążeniowym. Co o tym sądzicie?
Może ma ktoś jakiegoś znajomego elektryka samochodowego, który miałby o tym pojęcie?

adziok09
03-05-2012, 21:06
Witajcie!

Wczoraj wziąłem się za bagażnik
Zdjąłem tapicerkę, i wszystko szło dobrze oprócz tego że nie mogłem odkręcić zamka( trzy śruby widać je po otworzeniu bagażnika) jedną odkręciłem ale w dwóch kolejnych gwint się wyrobił, musiałem dobrać się do zamka od wewnątrz odkręciłem bez problemowo 2 śruby gwiazdkowe okazało się że to śruby od elektronicznego silnika który otwiera klapę. Tak jak zobaczyłem to konstrukcja zamka jest jak budowa cepa. Ten silniczek kończy się ramieniem które pod wpływem impulsu elek. naciska na kawałek metalu które odblokowuje zamek. Na piskałem do wnętrza zamka wd-40 kable spryskałem i niestety du*a nic to nie dało dalej gdy naciśnie się raz to zamek się otwiera ale jak naciśnie się drugi raz to już słabnie. Sprawdziłem mikro przełącznik wygląda jak nowy także to nie jego wina. Nie znam się na silniczkach elek. ale czy to możliwe żeby pod wpływem temperatury słabnął? Może już ktoś naprawiał to w serwisie i podzieli się swoją wiedzą bo już sporo osób ma z tym problem..... Szczerze to myślę że trzeba to wymienić ale ten silniczek ani nie jest spalony wygląda jak nowy a nie jest od MADE IN CHINA tylko z firmy HELLA

NICO
03-05-2012, 21:17
To nie jest problem silniczka, ktoś już to sprawdzał żarówką i ona też przestawała świecić po kilkukrotnym naciśnięciu przycisku zwalniającego zamek bagażnika.
Problem jest w dostarczeniu odpowiedniego napięcia do silniczka, które "zanika" po kilkukrotnym wciśnięciu tego przycisku lub nagrzaniu się samochodu na słońcu.
I to jest zagadka, co powoduje ten zanik napięcia?

adziok09
03-05-2012, 23:35
kurde... pewnie to jakaś pierdoła
Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie niech pisze śmiało bo problem nie jest wcale błahy jak się wydaje np. wczoraj pod marketem cały wózek musiałem pakować do środka bo bagażnik ani rusz- trochę to siara podjeżdżać taką fajna bryczką :D i ładować bagaże do środka bo bagażnik pokaźnych rozmiarów nie chce się otworzyć :D

adziok09
05-05-2012, 22:33
Hej i jak z tym bagażnikiem, naprawił ktoś?

luksus1908
09-05-2012, 11:56
mam problem z otwieraniem tylnej klapy recznie.kluczykiem i ze srodka auta dziala.moze trzeba ja odkodowac przyciskami ? podobny problem mialem ze sterowaniem szyb,znalazlem schemat jak domykac szyby i dziala.Moze ktos wie czy z tylna klapa mozna podobnie i jaki szereg kombinacji trzeba zastosowac?z gory bardzo dziekuje!(lukaluks28@wp.pl)Pzdr.luksus:)

Keram-1
09-05-2012, 19:46
http://www.mazan.pl/download/beno/auto/rady/Mondeo-03-wymiana_mikroprzelacznika_klapy_bagaznika.pdf

NICO
20-05-2012, 15:30
Witam, znów słońce przygrzało i problem z zamkiem wrócił. Help. Czy ktoś poradził już sobie z tym pieprzonym zamkiem? Na pewno nie jest to problem mikrowyłącznika w klapie bagażnika. W akcie desperacji wymieniłem go na inny (pożyczony) i działający. Nic to nie zmieniło. Elektrycy samochodowi rozkładają ręce i albo chcą wymieniać wiązkę albo zamek kierownika a i jedno i drugie jest kosztowne i nie daje gwarancji, że to rozwiąże problem. HELP!!!

adziok09
20-05-2012, 16:36
Mi udało się rozwiązać problem z zamkiem
Wymieniłem ten siłownik elektryczny, ale nie oryginalny z mondeo tylko ze skody octavi pasuje idealnie wygląda tak samo i działa super
Jedz na szrot zdemontuj ten siłownik i pokaż na wzór tylko jak ci dadzą to sprawdź bo w hatchbacku musi być tak że te samie samo odbija

NICO
20-05-2012, 19:15
Dzięki za odpowiedź. W moim przypadku wymiana siłownika najprawdopodobniej nic nie zmieni, bo on działa, tylko muszą być chłodne dni i trzeba go uruchamiać nie więcej jak dwa trzy razy pod rząd.
Sprawdzałem też jak się zachowuje inny odbiornik w postaci żarówki i niestety objaw jest taki sam. Pierwsze dwa, trzy razy zaświeci a potem coraz słabiej i w końcu w ogóle nie reaguje. Wnioskuję, że problem tkwi w zasilaniu a nie siłowniku.
Czy na pewno miałeś identyczne objawy i czy w tej chwili możesz wielokrotnie z rzędu otwierać bagażnik nawet w upalne dni?

adziok09
20-05-2012, 20:13
Objawy te same a teraz nic działa jak nówka
Otwieram zamykam kiedy chce
Ja zrobiłem tak podłączyłem siłownik pod prostownik dwoma kabelkami i podłączyłem i odłączałem kilka razy co raz słabł tak więc wymieniłem siłownik elektryczny i już...
Zasada działania tego słowniczka jest prosta aż za bardzo jest tam silniczek i sprężynka owinięta taką szpulkę i ta sprężynka u mnie źle zwijała to była przyczyna po prostu silniczek się blokował

cines
11-07-2012, 14:13
Witam,

Mam problem z otwieraniem klapy.
Od kilku tygodni studiuję problem, za radą wykluczyłem większość najczęściej spotykanych powodów.

Na początek na czym polega problem.

Chłodne dni, mało słońca : Klapa otwiera się ale tylko 2-3 razy pod rząd. Za 3-4 razem słychać jak siłownik w zamku słabnie a za następnym jest już cisza. Po odczekaniu 1-2 minuty znowu otworzy się 2 razy i cisza.

Gorące dni: Klapa w ogóle się nie otwiera. Za pierwszym razem słychać jak siłownik próbuje a za kolejnymi cisza.
Po odczekaniu 1-2 minuty znowu słychać jak siłownik próbuje a przy kolejnej probie cisza.

Najpierw wykluczyłem zamek klapy, podłączyłem zamiast zamka żarówkę i zaświeciła się tylko 2-3 razy, za trzecim już się nie zapalała, więc to na pewno nie zamek.

Wcześniej sprawdziłem test 12 sekund czyli niby zamek centralnego w drzwiach kierowcy. Podobno jeżeli światełko w kabinie gaśnie odrazu a nie po 12 sekundach jest to wina zamka. U mnie teoretycznie zamek sprawny(według tego testu)

Następnie wymieniłem na nowy mikro-włącznik na klapie (przycisk). Bardzo częsty powód nie otwierania lub wariowania zamka klapy. Niestety u mnie to też nie pomogło.

Zauważyłem też że gdy zamek klapy przestaje reagować na otwieranie po kilku próbach , nie reaguje też centralny z pilota. Choć tylko na chwile. Tak jakby coś odcinało dopływ prądu. Po chwili centralny znowu działa Paradoksalnie w upały mogę otwierać centralny ile razy chce.

Jeżeli macie jakieś pomysły piszcie bo od tygodni z tym walczę i nie mogę dać sobie z tym rady.

Może ma ktoś schemat elektryczny albo wie jak pokolei wędruje sygnał. Jakiś element który łączy sygnał z mikro-włącznika w klapie (nie podaje on sygnału bezpośrednio do zamka tylko puszcze gdzieś dalej), przycisku w kabinie i przycisku na kluczyku.

Tatafranka
21-07-2012, 18:12
Witam,
miałem podobny problem, no może nie tak drastyczny jak opisujesz ale jednak.
Rozebrałem klapę, rozebrałem cały zamek, poczyściłem styki i teraz śmiga że aż miło.

pozdro :027:

darmodziej
21-07-2012, 18:25
Klapa otwiera się ale tylko 2-3 razy pod rząd. Za 3-4 razem słychać jak siłownik w zamku słabnie a za następnym jest już cisza. Po odczekaniu 1-2 minuty znowu otworzy się 2 razy i cisza.
To wygląda tak, jakby gdzieś w instalacji elektrycznej był słaby styk i gdy od przepływu prądu zagrzeje się jeszcze bardziej, to robi się przerwa i w ogóle nie otwiera.

ozzzy
28-07-2012, 12:29
A ile kosztuje w ASO wymiana zamka.kierowcy na nowy pod stary klucz?

ozzzy
14-08-2012, 11:28
To jak z tym zamkiem centralnym. Ktoś wymieniał na nowy?
Dzwoniłem do ASO Chwalińskiego i powiedzieli że muszą auto zobaczyć,
tak nie są w stanie określić kosztów.

RECONDO
14-08-2012, 11:49
Omijałbym na Twoim miejscu te ASO, skoro mają speców i dane w kompie nie są w stanie określić ile i za ile to spartaczą robotę na 100%. Zamek możesz wymienić sam, nie jest to duża trudność.

ozzzy
14-08-2012, 22:22
No ok, zamek wymienię sam. A ile kosztuje zamek i czy kluczyk nadal będzie pasował?

czarny3030
23-10-2012, 13:04
Witam mam podobny problem klapa nie otwiera sie ani z kabiny ani z pilota. Wymontowalem zamek i podlaczylem do swojego Mondeo wszystko chodzi wiec zamek jest ok wyglada tak jakby prad nie dochodzil. Jakies rady z gory dzieki.

DonRoza
24-10-2012, 09:51
czarny3030 - mam podobny problem i byłbym bardzo wdzięczny choćby za wskazówkę pomocną przy rozwiązaniu problemu.
Fakty:
- nie działa przycisk otwierania w środku i na klapie (wersja 5 drzwiowa),
- przeszedł test sprawnego zamka kierowcy (ten z czasem po którym przygasa oświetlenie wewnątrz),
- mikrostyk na klapie sprawdzony działa (zwiera przy wciśnięciu dwa kable, czarny [masowy] i czarny z niebieskim paskiem [sygnał: około 50 mili Voltów - mierzony],
- zamek kierowcy trudno otworzyć z kluczyka (ciężko chodzi).

Z góry dziękuję jakąkolwiek pomoc.

W planie sprawdzenie po drugiej stronie tych dwóch kabli od mikro-przełącznika w klapie. Oraz chyba nie obędzie się bez sprawdzenia tego zamka w drzwiach kierowcy - ale pewnie nie tu jest "pies pogrzebany".

keczup
24-10-2012, 19:24
W moim przypadku ,przetarły się kabelki przy klapie bagażnika w gumowej osłonie ,też mi chcieli wymienić zamek ,ale sam doszyłem do tych przetartych kabelków ,parę lotów i wszystko ok

arteixo
02-12-2012, 12:45
witam serdecznie ,mam problem z otwarciem klapy bagażnika (kombi mk3) nie reaguje ani z środka samochodu i z pilota tak samo co mogło się zepsuć i czy można ja otworzyć w jakiś inny sposób ,z góry serdecznie dziękuję

metmusic
02-12-2012, 13:22
Z całym szacunkiem ale temat zamków wałkowany milion razy. Albo problem z mikrostykami w zamku kierowcy (tak - też odpowiadają za tylną klapę), albo sam zamek w tylnej klapie. Ot cała filozofia.

rednaxelA
02-12-2012, 15:00
czy można ja otworzyć w jakiś inny sposób
pilotem 2 razy nacisnij otwieranie jak nie pomoze to

masz auto przed liftem wiec mozesz próbowac otworzyc kluczykiem - otwor zamka masz miedzy lampkami podswietlajacymi tablice rejestracyjną - kluczyk wchodzi pionowo w gore
Napisalem probowac bo pewnie zamek nie dziala po 10 latach nieuzywania :-)

potem jak juz otworzysz to do sprawdzenia kabelki dochodzace do klapy i sam zamek

metmusic
02-12-2012, 18:43
Ja mam przed liftem i nie mam zamka między lampkami - jest tylko dziura. Też już kiedyś szukałem :)

Dejavu_85
07-01-2013, 08:01
odgrzewam kotleta po raz enty....
Padło otwieranie bagaja ze środka i stycznikiem na klapie...
Stycznik w klapie działa, zmierzony....
Zamek kierowcy... Rozebrałem i złożyłem.... jeden mikrostyk rozwalony w drobiazgi... więc kupiłem drugi zamek i założyłem... efekt żaden... Kwestia, że to zamek sprzed liftingu, a auto po... ale chyba większego znaczenia to nie ma....
Zamek kierowcy rygluje wszystkie drzwi, natomiast odryglowuje tylko drzwi kierowcy.... czy tak ma być?
Została mi chyba tylko opcja z kabelkami w klapie... ale narazie rozkminiam jak się do nich dostać:?::?::?:
Chyba, że może GEM??

Pomocy:!::oops:

Nowym odkryciem jest to, że po otworzeniu zamka kierowcy widoczne są tylko dwa mikrusy.... a auto europejskie na 100%

ozzzy
26-01-2013, 18:32
Ktoś wie ile kosztuje ten moduł zamka centralnego w drzwiach kierowcy?

weksla29
03-02-2013, 21:37
hej
I co ma ktoś na to jakąś radę. ja utknąłem z otwartym bagażnikiem. tj siłownk zamka został w pozycji zamknietej i nie mogę domknąć klapy tylko jeżdze z przymknietą. Trochę to dziwne, bo już raz zamek wymieniałem i on działa ale jak 2-3 rzy nacisne mikrostyk to czuc jak słabnie aż w końcu nie działa wcale tak jak teraz. Nie reaguje na nic ani na kluczyk, ani na guzik z kabiny ani na mikrostyk. jakieś sugestie co robić? Kupowac znów nowy zamek?

byq84
04-02-2013, 07:37
Problemem nie jest zamek tylko ten cholerny siłownik, ja wymieniałem go już drugi raz. Za każdym razem kupuję cały zamek ponieważ cena siłownika jest taka sama :) Siłownik słabnie bo jest tam zabezpieczenie przeciwprzepaleniowe które się nagrzewa i z upływem czasu traci swoje właściwości... docelowo jest do wyrzucenia i trzeba zainstalować kolejny :(

weksla29
04-02-2013, 16:00
czyli nie zostaje nic jak kupić nowy?

papilio
04-02-2013, 16:24
tak.... ja mialem to samo... bagażnik taśmą przykleilem by mi się nie otwierał na super równych ulichach. za silownik dalem 100 z przesylka.

weksla29
04-02-2013, 16:57
A brałeś nowy siłownik czy używkę?
Można dokupić sam siłownik w ASO?

adziok09
04-02-2013, 19:15
ja swój mam z octavii i pasuje :D dałem za niego 30zł

papilio
04-02-2013, 19:31
uzywka...

byq84
04-02-2013, 20:09
to samo używka, pewnie pociągnie z 2 lata :)

weksla29
04-02-2013, 21:09
http://allegro.pl/silownik-klapy-tyl-octavia-i-kombi-1m0959781r-i3000765368.html
czy to to:

To chyba to samo co w mondku? To niby czemu ma byc lepsze?

byq84
05-02-2013, 06:43
tak to ten sam siłownik :) świetna cena

rojas1987
19-02-2013, 18:11
witam przeczytałem cały post i mam taki przypadek u siebie w mondeo mianowicie nie dziala centralny zamek z kluczyka tj. pilot jak i po włożeniu kluczyka do zamka i przekręceniu czasem zamigają światła ale i tak otwierają się drzwi tylko kierowcy czasami ktores z pozostałych drzwi lub klapy zarygluja się że nawet od środka nie mogę otworzyć. Podczas jazdy czasami wszystkie drzwi sie same zamykają. klapa bagażnika nie działa ani z pilota ani z przycisku w środku. Jeśli nie jest zaryglowana to można kluczykiem otworzyć. Proszę o podpowiedź od czego zacząć rozbierać to cudo? pozdrawiam

zoki196800
02-03-2013, 06:00
witam przeczytałem cały post i mam taki przypadek u siebie w mondeo mianowicie nie dziala centralny zamek z kluczyka tj. pilot jak i po włożeniu kluczyka do zamka i przekręceniu czasem zamigają światła ale i tak otwierają się drzwi tylko kierowcy czasami ktores z pozostałych drzwi lub klapy zarygluja się że nawet od środka nie mogę otworzyć. Podczas jazdy czasami wszystkie drzwi sie same zamykają. klapa bagażnika nie działa ani z pilota ani z przycisku w środku. Jeśli nie jest zaryglowana to można kluczykiem otworzyć. Proszę o podpowiedź od czego zacząć rozbierać to cudo? pozdrawiam WITAJ BYĆ MOŻE TO WINA MIKROWŁĄCZNIKA JA TAK MIAŁEM ZAKUPIŁEM NZ ALLEGRO TO http://allegro.pl/show_item.php?item=3070025238 I TERAZ DZIAŁA

draker90
02-03-2013, 07:32
Jeżeli masz problem z całym centralnym zamkiem to raczej winny jest sterownik w zamku kierownika nie odporny na wilgoc. a jezeli tylko tylna klapa nie współpracuje to mikorstyk.

przecin11
02-03-2013, 10:45
Witam,
Pomogę co nie co.
Usterka: Nie działa ryglowanie drzwi od środka, światło wewnątrz gaśnie od razu, a nie po 12sec, nie działa przycisk otwierania klapy tylnej z kabiny, zamki co jakiś czas wariują, otwierają się, zamykają, zamek drzwi tylnych (chyba lewy) nie zawsze się zamyka z pierwszym razem naciśnięcia z pilota, mechaniczne zamknięcie kluczykiem nie zawsze zamyka wszystkie drzwi.
Naprawa usterki: Wymiana mikrostyku w zamku centralnym kierowcy. Który to jest, można znaleźć na forach (są fotki, nie mam czasu teraz na szukanie) :) w każdym razie ten zalany jakimś klejem. Objaw przycisku: Nie klika, coś jakby był zawieszony, a prawda jest taka, że uszczelka silikonowa twardnieje w zimne dni, a samo zużycie się mechaniczne przycisku nie ma siły przełączyć mechanizmu.
Należy go wymienić i wszystko wraca do normy. Wyłącznik jaki można zastosować ma symbol d2HW-A201D. Można kupić go w TME (ale nie mają na dzień dzisiejszy) ja kupiłem w sklepie internetowym AMATOR - sklep elektroniczny. Najważniejsze: Należy zaznaczyć sobie np. pisakiem dokładne położenie "rygielka", "cycka" (czy jak to tam nazwać) :P przycisku w pionie i poziomie. Gdy nie będzie na tym samym dokładnie miejscu to zapadka może go nie naciskać. Dlaczego to piszę? Ten przycisk jest ciut mniejszy. Ale nie ma problemu z jego wymianą. Ja zrobiłem to tak, że nie wyciągałem całego starego przycisku, tylko go delikatnie mówiąc - zdewastowałem:) Chodziło mi o to, żeby zostały stare jego styki dalej w kleju, a do nich przylutowałem nowy i zalałem troszkę dla lepszego usztywnienia klejem na gorąco.
Wszystkie usterki jakie napisałem na początku znikły.
Samo rozebranie zamka (rozpołowienie) trochę dało mi do myślenia. Opisane gdzieś na forum, że trzyma obie połówki tulejka - byyzyyduura!!! Komuś chyba zależało na tym, żeby ktoś sobie zepsuł zamek. Po prostu trzeba wsadzić śrubokręt w szczelinę i podważać, ważne by pamiętać również o tym, że są zatrzaski dokoła. Najlepiej ogrzać to miejsce dobrze suszarką, a nawet lepiej delikatnie opalarką, żeby plastik był "miększy", gdyż zmrożona obudowa może pęknąć.
Pozdrawiam i życzę udanej naprawy. :)

czarki3
10-03-2013, 21:46
witam
wiem ze bylo juz sporo tematow na temat bagaznika mk3
natomiast nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na nurtujacy mnie temat.
wczoraj odmowil wspolpracy przycisk przy klapie bagaznika natomias przycisk w samochodzie nie dzialal mi juz od kupna samsego samochodu
Czy da sie jakos polaczyc kable na samej kostce zeby otworzyc bagaznik??

mateusz148
10-03-2013, 22:07
Zawsze możesz otworzyć pilotem jak to tylko usterka mechaniczna obydwu przycisków. Jeśli natomiast po odłączeniu i ponownym połączeniu akumulatora któryś przyciska zaczyna działać (ja tak miałem) to już inna sprawa. Mi taki zabieg wystarcza na 3 miesiące i znów przyciski działają. Pewnie jakaś zworka ale co tam narazie działa :) Ogólnie to elektryka w fordzie lubi wariować ale póki jest to niegroźne to niema czym się martwić. Przeczyść styki na guzikach może pomoże.

Dejavu_85
29-03-2013, 14:24
a może tak??
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=19583

criav
18-04-2013, 05:53
Witam, koledzy. U mnie problem jest następujący. Otwieranie bagażnika działa mi zarówno z guzika w konsoli, jak i z pilota. Wtedy klapa się lekko podnosi, ale wciąż trzyma ją zamek
Domyślam się, że w tym momencie żeby ją otworzyć trzeba wcisnąć gumowy przycisk nad rejestracją, ale niestety mi on nie działa. Jedyny sposób na otwarcie klapy, to naciśnięcie przycisku bagażnika w pilocie i w tym samym momencie podnoszenie klapy do góry. Czy to oznacza, że mam uszkodzony ten gumowy guzik? Da radę go jakoś bezproblemowo wymienić?

criav
20-04-2013, 15:48
Podbijam.

juha
07-05-2013, 17:08
Miałem problem jak wiele osób na tym forum z zamkiem tylnej klapy w Mondeo kombi. Podczas upałów, siłownik w zamku klapy słabł po każdym kliknięciu na przycisk otwierania na pilocie, czy wewnątrz. Po odczekaniu około 20 min. nabierał siły i po kliku kliknięciach znowu słabł nie pozwalając na otworzenie klapy. I tak w koło. Wymieniłem siłownik w tylnym zamku na taki jak na na zdjęciu w załączniku (takie coś plastikowe do którego biegnie wtyczka). Koszt używanego na Allegro 60 zł. Problem zniknął. Ktoś tam wcześniej w wątku pisał, że w Octavi jest identyczny. Naprawa jest banalna, trwa 10 minut, ogranicza się do odkrecenia w sumie 6 śrub i zdjęciu osłony klapy od wewnatrz, która trzyma się na 2 śrubach i kilku zatrzaskach.

mondeo70235
08-05-2013, 06:40
Niekiedy przyczyną nieotwierającego się bagażnika jest mikrostyk zamka kierowcy jak znim się dzieje cos to klapa jest zablokowana ,nie zawsze przyczyną jest wyłącznik tylnej klapy

criav
11-05-2013, 14:48
A wiecie może z czym jest problem w opisywanym przeze mnie przypadku? Czy to przycisk w klapie, czy centralny?

Keram-1
11-05-2013, 19:59
Witam nikt Ci chyba na to pytanie nie odpowie bo przyczyny są dwie . Sprawdź w pierwszej kolejności przycisk na klapie wymontuj, wyjąć mikro wyłącznik włożyć nowy zalać silikonem , zamontować i sprawdzić . Koszty bardzo małe w porównaniu z zamkiem. Przeszukaj forum bo tematów jest mnóstwo . Nie bać się demontuj Powodzenia.http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Wlacznik-otwierania-bagaznika-Mondeo-Mk3-hatchback-sedan-1341894-FORD/2826
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176302&highlight=W%B3%B1cznik+otwierania+baga%BFnika

Maro228
14-05-2013, 14:23
Mi również nie otwiera się klapa bagażnika. Chciałem się dzisiaj do tego zabrać i nie mogę zdjąć tego plastiku od wewnątrz. Blokuje bo bokach centralny? tak mi się wydaje. Odgłos mechanizmu jest ale jak się próbuje otworzyć ale tylko to. Może ktoś mi pomóc o co chodzi??? Bo ręce mi opadają. Z góry dzięki

Ihasan
27-05-2013, 17:49
ten plastik trzyma Ci się na dwóch śrubach, po ich odkręceniu powinna Ci klapa ładnie zejść, bo trzyma się na kilku spinkach;

Bump: btw. u mnie w ogóle nie można zamknąć klapy, domyślam się że to będzie ten sam problem?

mend02a
28-05-2013, 20:49
cześć
przepatrzyłem cały temat
i tak kupiłem cały kompletny sprawny zamek tylnej klapy sedan/limuzyna i podłączyłem i nic.
Problem jest taki że nie działa otwarcie ani z pilota ani z przycisku w środku. słychać że przekaźnik pyka ale nic sie nie dzieje. Pozostaje otwieranie tylko z kluczyka
Jest jeszcze jedna zagadka nikt tak tu nie miał ;D
jak przekręce światła wszystkie drzwi zamknięte gasnie światło a tu że niby otwarte drzwi drze sie lampka... wszystko sprawdzone. przejscie do zamka w klapie jest. zamek w drzwiach kierowcy przepsikany wd bo jego nie mogłem otworzyć całego bo zanitowany czy coś bo te blachy odgiąłem ale nic nie dało.
czekam na sugestie

djibiza
28-05-2013, 20:52
Da się rozebrać zamek. Są instrukcje z fotkami. Każdy ulegnie i jest to dość łatwe do wykonania. Świruje zamek kierowcy.

mend02a
28-05-2013, 20:55
ale nie mogę znaleźć działającej bo jakaś niby znalazłem to zdjęć nie otwiera

mam
http://www.mondeoklubpolska.pl/content.php/248-Zamek-drzwi-MKIII

ciekawski
04-12-2013, 17:10
Witam
Chcialem odgrzać trochę temat.wiem ze już było nie raz o tym. Tez mam problem z klapa. Wymienilem mikrostyk i sprawdzilem kable jak radza forumowicze. ale dalej nic. Pomozcie!
Jak można najprościej sprawdzić zamek od kierowcy(czy bez rozkręcania)?
Drugi problem to drzwi pasażera przod. gdy rygluje z pilota to nie mogę otworzyć drzwi od zewnątrz. jaka może być przyczyna? czy ma to związek z klapa i zamkiem kierowcy?

metmusic
04-12-2013, 18:09
Po pierwsze który mikrostyk już wymieniłeś? Wnioskuję, że w klapie jeśli jeszcze nie dobierałeś się do drzwi kierowcy. Po drugie jakie masz dokłądnie objawy? Np. takie jak były u mnie: możliwość otwarcia klapy tylko z pilota? Z konsoli środkowej wewnątrz auta i z przycisku na klapie nie reaguje?

ciekawski
04-12-2013, 18:48
dokładnie takie.moge otworzyć tylko z pilota, a guzik z konsoli i mikrostyk nie dzialaja. dzisiaj wymieniłem mikrostyk ale nie ma zadnej poprawy

metmusic
04-12-2013, 18:59
Mikrostyk (-i) do wymiany w zamku drzwi kierowcy - ja zmieniłem całe drzwi ;)

ciekawski
04-12-2013, 19:00
dzięki. zaraz pogmeram w zamku kerowcy

metmusic
04-12-2013, 19:09
Do zdjęcia tapicerka drzwi, pianka do odklejenia, zamek do wyjęcia i rozebrania, do wyjęcia mikrostyki i do osadzenia nowe - trochę zabawy z tym jest. Jak nie masz mikrostyków na wymianę to szkoda Twojego czasu żeby tylko popatrzeć. Moim zdaniem powinieneś być nastawiony i przygotowany już na wymianę z "częściami zamiennymi" żeby nie marnować czasu na oglądanie które nic Ci nie da.

Patryk85
14-01-2014, 21:01
Witam ,koledzy mam pytanie ,gdzie znajduję się czujnik klapy ten co odpowiada za swiatełko w podsufitce. on jest w zamku czy gdzieś w karoserii?(kombi).Pozdrawiam

Booza
21-01-2014, 17:14
mam podobny problem ... klapa od bagaznika otwiera sie jedynie poprzez pilota natomiast przyciskiem w kabinie nie jestemw stanie tych drzwi otworzyc :/ wymienic mam zamek w drzwiach czy moze jednak przycisk w kabinie?

Andrzej
21-01-2014, 17:21
klapa od bagaznika otwiera sie jedynie poprzez pilota natomiast przyciskiem w kabinie nie jestemw stanie tych drzwi otworzyc

Problemem jest przycisk otwierania w klapie, masz dwie opcje: 1 wymienić go, a druga, to zdjąć plastikową osłonę klapy i odłączyć wtyczkę od "przycisku" klapy, wtedy przycisk w klapie wciąż nie będzie działał, ale zacznie działać przycisk w kabinie i wciąż będzie działało otwieranie z pilota... sam to przerabiałem i do czasu wymiany/naprawy uszkodzonego przycisku w klapie skorzystałem z rozwiązania nr 2...

djibiza
21-01-2014, 20:25
wymienic mam zamek w drzwiach czy moze jednak przycisk w kabinie?

Najpierw sprawdź czy zamek kierowcy w 100% działa jak należy. Zamyka/podwójne ryglowanie/otwieranie WSZYSTKICH drzwi z kluczyka i pilota. Sprawdź czy po otwarciu pilotem auto zamknie się ponownie samo po około 30s (nie otwieraj żadnych drzwi w tym czasie). Zobacz również czy działa otwieranie szyb z pilota (u mnie jak wariował zamek kierowcy to też nie działały szyby jak należy). Jak wszystkie funkcje zamka kierowcy będą sprawne na 100% to wtedy dzyndzel w klapie do wymiany.

radek9103
18-02-2014, 19:34
Ja mam całkiem inny problem. Bagażnik otwiera się ze środka, na klapie też ale wariował i odłączyłem a z pilota nigdy nie mogłem otworzyć. Otwieranie i zamykanie na kluczyku jest jakby takie kliknięcie przycisków ,a od bagażnika jakbym palec w styropian wchodził. Znajomy mówił że czasem jemu działało. Nie działa też centralka prawych drzwi pasażera ale to akurat mały problem.

thelead
07-03-2014, 11:36
Jak w temacie.... w wyszukiwarce po 15 stronie mi się znudziło więc jeśli już było to przepraszam i proszę o link do rozwiązania.

Otóż w moim świeżo kupionym Mondeo o dziwo wszystkie zamki działają, klapa otwiera się z kluczyka i przełącznika i na odwrót niż u większości mam problem z ty otwieraniem.

Chodzi o to, że klapę przy otwartych zamkach daje się łatwo otworzyć, jednym nico silniejszym szarpnięciem. klapa przy zamykaniu brzmi jakby się zatrzasnęła, kiedy zamyka się ją z kluczyka to otworzyć się jej nie da, jednak gdy zamki są otwarte to otwarcie jest zbyt łatwe i obawiam się że jeśli załaduje bagażnik to przy odpowiednim splocie okoliczności jego zawartość wyląduje na ulicy...

jakaś koncepcja jak to domowymi sposobami naprostować?

dzieckoimy
23-03-2014, 20:22
Witam

Zakupiliśmy nie dawno pierwszego naszego Forda. Niestety nie działa przycisk otwierania bagażnika z wnętrz pojazdu. Z pilota działa bez zarzutu.

Proszę o pomoc co mogło się stać.

Pozdrawiam

radek9103
24-03-2014, 19:48
Witam

Zakupiliśmy nie dawno pierwszego naszego Forda. Niestety nie działa przycisk otwierania bagażnika z wnętrz pojazdu. Z pilota działa bez zarzutu.

Pozdrawiam

A przycisk w klapie działa??

aron20000
02-07-2014, 19:42
Witam przeczytałem wszystko i się trochę pogubiłem i nie wiem od czego zacząć...

U mnie akurat jest taki przypadek, że klapa tylna nie otwiera się, ani przez przycisk na konsoli, ani przez przycisk na samej klapie. Nie otwiera się również przez naciśnięcie przycisku na pilocie.
Działa tylko otwieranie mechanicznie, wsadzając kluczyk do zamka w klapie i przekręcając.
Samoczynnie, sama z siebie nigdy się nie otwiera.
Od czego zacząć naprawę?
Pozdrawiam

radek9103
02-07-2014, 20:12
od microwłącznika w klapie

aron20000
02-07-2014, 22:14
Ok, ale jeśli to mikrowłącznik w klapie to dlaczego nie otwiera z pilota?
Z pilota chyba powinien działać?

radek9103
03-07-2014, 04:57
U mnie wcale nie działał nawet z pilota, odłączenie pomogło. Może być wina samego zamka. Działa oświetlenie kabiny?

aron20000
03-07-2014, 19:25
Dzięki wielkie z pomoc, powodem jest jednak włącznik w klapie.
Ale pod warunkiem, że po jego odłączeniu działa pilot i włącznik na kokpicie i oczywiście jak światło oświetlenia wnętrz działa tak jak trzeba.
Dzięki wielkie i Pozdro

ahead
24-02-2015, 16:37
Piszę ten post po raz 3 bo coś mi tu szwankuje przeglądarka :[
Nie będę się znowu rozpisywał bo straciłem zapał więc opiszę w skrócie...
Nie działa zamek kierowcy. Pilot otwiera wszystkie drzwi oprócz kierowcy. Pilot także zamyka wszystkie drzwi ale ponieważ nie może zamknąć drzwi kierowcy to pozostałe drzwi choć początkowo przy zamykaniu się zamykają, to jednak po sekundzie otwierają się z powrotem. Porozkręcałem celem dotarcia do osławionych już mikroprzełączników - 2 z nich zmierzyłem miernikiem i są OK. Pozostałych dwóch, tych zalanych fabrycznie, nie sprawdziłem ale nie wygląda tu nic na uszkodzone. Silniczek działa. Generalnie wszystko jest OK oprócz tego, że pilot nie otwiera drzwi kierowcy (reszta się otwiera) a przez to nie zamyka też pozostałych. Przeczytałem już wiele wskazówek i poradników o tym ale jestem w martwym punkcie obecnie.
Jakieś podpowiedzi? Coś jeszcze mogę zrobić?

ahead
13-03-2015, 13:05
OK, dla potomności - sam odpowiadam sobie o rozwiązaniu mojego problemu.
Po prostu kupiłem używany zamek za 25zł - wersja europejska, 8 pin. Działa jak należy. Ale naszukałem się co nie miara tego zamka i innym też doradzam sporą dawkę cierpliwości. Na 20 emaili z zapytaniami do różnych sprzedawców otrzymałem 0 słownie zero odpowiedzi. Jakbym pisał po chińsku... Stale wypatrywałem nowych propozycji sprzedaży aż koniec końców takowa się pojawiła - facet chyba nie wiedział co sprzedaje i łyknąłem to co chciałem za 25zł zamiast za 150zł :)
Pozdrawiam mondeowiczów

dziczka
17-03-2015, 18:24
Witam

Pozdrawiam

Mam taki sam problem. Przycisk w klapie nie działa. Działa tylko i wyłączenie otwieranie z pilota.

Tatin22
23-03-2015, 16:19

Kolega Marek parę stron wcześniej wstawił fotorelację z wymiany mikroprzełącznika odpowiedzialnego za ten stan rzeczy. Ja też mam taki problem i będę się z nim rozprawiał.

Wielkie dzięki

Tatin22
27-04-2015, 09:02
Już jestem po wymianie mikrowyłącznika. Wszystko działa jak należy, tylko trzeba uważać przy odkręcaniu śrub z maskownicy (mnie przekręciły się dwie z czterech).

Założyłem taki:
http://www.tme.eu/pl/details/d2hw-c201m/mikroprzelaczniki-konektorowe/omron/#

Trochę trzeba podocinać ale pasuje całkiem dobrze i posiada IP67.

kamilek30
22-05-2015, 07:42
czy da się coś zrobić by klapa bagażnika otwierała się od zewnątrz czyli za naciśnieciem tego przycisko na bagażniku ? ktoś może ma na sprzedaż dobry czujnik ?
pozdrawiam i czekam na pomoc

fundil
25-05-2015, 17:08
Jak nie da się otwierać też ze środka to prawdopodobnie masz padnięty zamek kierowcy.
Sprawdź czy działa z przycisku w kokpicie. Zaobserwuj po jakim czasie gaśnie oświetlenie w środku po zamknięciu mondka na raz

radek9103
26-05-2015, 06:49
Z pilota się otwiera i w przycisku na konsoli? Kiedyś pomagało suszenie i WD 40 ale nie na długo.

Tatin22
26-05-2015, 07:25
Nie wiem czy masz kombi, HB czy sedan, ale naprawa jest prawdopodobnie analogiczna. Odnośnie trzeciego pytania mogę napisać, że może być to mikrowyłącznik w klapie bagażnika.
Jest na forum post odnośnie wymiany mikrowyłącznika i tam jest nawet fotorelacja jak to zrobić:
Kolega Marek parę stron wcześniej wstawił fotorelację z wymiany mikroprzełącznika odpowiedzialnego za ten stan rzeczy. Ja też mam taki problem i będę się z nim rozprawiał.

http://www.mazan.pl/download/beno/au..._bagaznika.pdf

Wielkie dzięki

a tu masz mikrusa, którego ja użyłem:
Już jestem po wymianie mikrowyłącznika. Wszystko działa jak należy, tylko trzeba uważać przy odkręcaniu śrub z maskownicy (mnie przekręciły się dwie z czterech).

Założyłem taki:
http://www.tme.eu/pl/details/d2hw-c201m/mikroprzelaczniki-konektorowe/omron/#

Trochę trzeba podocinać ale pasuje całkiem dobrze i posiada IP67.

teraz pojawił się w TME z dwoma przewodami i funkcją ON-OFF:
http://www.tme.eu/pl/details/d2hw-c202m/mikroprzelaczniki-konektorowe/omron/#ta022402dd13e8cb2686caf3ba55f643d

Larrond
27-05-2015, 09:59
Dokładnie. Mikrowłącznik lubi się moczyć po deszczach śniegach i on najszybciej fiksuje. Ja niestety też nie mam ani otwierania z zewnątrz ani z konsoli tylko z przycisku na pilocie. Ale wezmę się za to w słoneczne popołudnie ;)

GonZoo
27-05-2015, 19:29
Ja u siebie odłączyłem go pod osłoną bo ciągle po deszczu otwierała się sama klapa.
U ciebie może ktoś też tak zrobił.

weuek
27-05-2015, 21:45
Mikrowłącznik lubi się moczyć po deszczach śniegach i on najszybciej fiksuje. Ja niestety też nie mam ani otwierania z zewnątrz ani z konsoli tylko z przycisku na pilocie.
Dlatego sobie takie LOGO zrobiłem w podpisie. Bo w tych wyrobach jest takich dupiatych rozwiązań na pęczki ;-).

Larrond
28-05-2015, 05:09
Hehehehe nooo i trafnie :D Zobaczymy kupiłem mikrowłącznik we Wrocku w elektronicznym właśnie z fotorelacji ale nie wiedziałem jak "duży" ma być ten włącznik i wziąłem na czuja. mam nadzieję, że trafiłem z rozmiarem :P

art2
31-07-2015, 17:47
Witam. Ja mam taki klops u kolegi. Nie mozemy otworzyc tylnej klapy z wewnatrz ani z zewnatrz. Dodatkowo kolega nie posiada kluczyka z pilotem. Pomocy. Jak otworzyc klape w takiej sytuacji. Moze jakis bezpiecznik?

radek9103
01-08-2015, 00:52
Odłączyć trzeba micro włącznik w klapie od środka tzn w bagażniku.

Pseudolistonosz
20-08-2015, 10:32
Witam, mam pytanko. Mam ponownie problem z centralnym od kierowcy, nie działał guzik od otwierania klapy, drzwi sie nie ryglowały po wcisnieciu guzika w drzwiach od kierowcy i denerwowało mnie to strasznie. Kiedyś się wkurzyłem i zalałem to wszystko WD40. po 5 min zaczeło działać, więc znalazłem winowajce. Wiedziałem że to jest krótko terminowa naprawa, więc 4 dni temu postanowiłem wziąć się do tego na "grubo" pogoda była ładna, więc rozebrałem wszystko ładnie,co się dało to na części pierwsze, wyuszyłem suszarką, nawaliłem smaru w każde możliwe miejsce, skręciłem..DZIAŁA! Zadowolony przez 4 dni, że wszystko działało przyszedł deszcz. I tutaj niestety problem powrócił... Miałem obłożyć silikonem po zewnątrz cały centralny, lecz wziałem smaru ponownie i nawaliłem też gdzie się tylko dało, czy to był mój błąd? smar zapewne nie uszczelnił tak jak to powinien silikon? Czy może trzeba wymienić centralke całą i nie bawić się już z moją starą ? Teraz to poczyścić ze smaru to zajmie trochę i zastanawiam się czy to ma sens :) Doradzicie coś ?

baton87
17-10-2015, 19:10
Witam Koledzy , nabyłem na dniach kombika z 2005 w którym nie ma wejścia na kluczyk między oświetleniem tablicy rej (jest tylko standardowe otwieranie na klapie, na panelu nie mam tego dodatkowego przycisku), tu chcę wam zadać Wam pytanie czy jest jakiś sposób żeby zabezpieczyć się przed niespodzianką w przyszłości . Sory za odkop I pozdrawiam.

kosteg
18-10-2015, 15:33
Ja u siebie zamontowałem przycisk :)

Jeśli padnie zamek to nic nie pomoże. Na padnięty mikrostyk w klapie dodatkowy przycisk na desce jest lekarstwem.

tracer88
16-03-2016, 15:45
Dopadło i mnie po myjni. Otwieranie bagażnika nie działa ani z pilota, konsoli, przycisku na blendzie. Jedynie mechanicznie kluczem. Zamek w drzwiach kierowcy wykluczony.
Kiedy naciskam przycisk na konsoli lub otwieram pilotem to słychać przekaźnik ale zamek nie reaguje.
Czy ktoś miał taki przypadek? Czy uszkodzony mikrostyk przycisku w klapie powoduje że klapy nie da się otworzyć w ogóle w sposób elektryczny?

Do zamka klapy dochodzą 4 przewody. W dwóch było + i - 12V. Pozostałe dwa to pewnie sygnał?

kostek144
03-04-2016, 15:59
Witam
Posiadam forda mondeo mk3 kombi i mam następujący problem z otwieraniem bagażnika. Problem polega na tym gdzie auto stoi na dworzu i przygrzeje słońce
w tylna klapę bagażnika nie chce się otworzyć tylko słychać jak siłownik pstryka,ale nie może odryglować.Dodam że jakiś czas jest wszystko ok a jak już tylko go przygrzeje to nie mogę go otworzyć z pilota ani z przycisku w kabinie.Może ktoś ma jakieś pomysły lub miał taką sytuację i jest w stanie mi pomóc???.

Mariusz
03-04-2016, 18:37
Inne tematy o niedziałającym zamku:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=127258&highlight=zamek+tylnej+klapy
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=95402&highlight=zamek+tylnej+klapy
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=58178&highlight=zamek+tylnej+klapy
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=161531&highlight=zamek+tylnej+klapy

Objazdowy
21-07-2016, 13:51
Dopadło i mnie po myjni. Otwieranie bagażnika nie działa ani z pilota, konsoli, przycisku na blendzie. Jedynie mechanicznie kluczem. Zamek w drzwiach kierowcy wykluczony.
Kiedy naciskam przycisk na konsoli lub otwieram pilotem to słychać przekaźnik ale zamek nie reaguje.
Czy ktoś miał taki przypadek? Czy uszkodzony mikrostyk przycisku w klapie powoduje że klapy nie da się otworzyć w ogóle w sposób elektryczny?

Do zamka klapy dochodzą 4 przewody. W dwóch było + i - 12V. Pozostałe dwa to pewnie sygnał?

Udało się rozwiązać problem?

Pszczółka
27-07-2016, 13:00
Mam prośbę stałem się posiadaczem Mondeo MK3 2,0 HB w automacie.
Dwa pytania:
1) Nie działa klapa z przycisku w klapie i z kokpitu, do tego świrują prawe drzwi co może być winą takich rzeczy?
2) Pilota mam od centralnego bez możliwości sterowania klapą czy to samoróbka poprzedniego właściciela czy oryginał?

Dziękuję za pomoc.

GUTOW
04-08-2016, 21:07
U mnie powodem nie działania był zamek w drzwiach kierowcy.mialem założonyjjakiś zwykły mniej panów miał.po podłączeniu innego używanego wszystko zaczęło ddziałać nawet mam podwójne ryglowanie a nie miałem wwcześniej i alarm fabryczny sięzzałącza teraz:)))) tak ze tam szukał bym przyczyn:) pozdro

Pszczółka
08-08-2016, 13:14
Witam.
Prośba ratujcie.
Dziś auto było u speca od zamków. Wymieniłem zamek kierowcy na poliftowy i klapa milczy. Zamek w klapie działa na stole po podłączeniu do 12V, mikrostyk klapy też działa. Dodam że mam pilota tylko do sterowania zamkami w drzwiach (kłódka zamknięta i drugi przycisk kłódka otwarta). Co można jeszcze sprawdzić. Nie działa ani z pulpitu ani z mikrostyku.

Kaflar
30-08-2016, 08:15
Podajcie linka z tej fotorelacja...

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

czarek09
27-03-2017, 14:18
Witam.
Nie dawno kupiłem Mondeo 2001rok, niestety zauważyłem że kompletnie nie działa mi otwieranie bagażnika. Ani od środka, ani z pilota. Jedynie jak wsadzę i przekrecę kluczyk. Centralny od środka też nie działa. Nie zamknę się.
Pilot sam w sobie działa bez problemu. Otwiera, zamyka. Nawet domyka szyby. Proszę o jakąś podpowiedź.
Z góry dziękuje. :P

Tvvardy
27-03-2017, 14:27
Poczytaj o zamku kierowcy tzw master.

giffka
09-08-2017, 21:25
witam,
czy ten mikroprzełącznik może byc również odpowiedzialny za notoryczne otwieranie się klapy? od kilku dni tak mam - tylko odpalę, zaraz się otwiera (Mondeo MK3, sedan)?

radek9103
10-08-2017, 17:54
Oczywiście

giffka
10-08-2017, 19:13
nie jestem fachowcem i nie specjalnie wiem jak to naprawić. Widziałem gdzieś na sieci cały włącznik, ale kosztował dwie stówy - niespecjalnie mi się uśmiecha..
Ma ktoś z Was jeszcze tę fotorelację? Poprzednie linki już nie działają

Fordo_Mondo
10-08-2017, 20:43
nie jestem fachowcem i nie specjalnie wiem jak to naprawić. Widziałem gdzieś na sieci cały włącznik, ale kosztował dwie stówy - niespecjalnie mi się uśmiecha..
Ma ktoś z Was jeszcze tę fotorelację? Poprzednie linki już nie działają

giffka
11-08-2017, 07:34
Dzięki :)

dawid_rex
13-08-2017, 19:35
Ze nie moge napisac posta bezposrednio a Tu temat o bagazniku to inne pytanie . Linka od otwierania w bagazniku mi pekla i nie da rady otworzyc bagaznika z kluczyka ani kluczykiem czy tez przyciskiem kabiny .

pomyslalem ze wymienie zamek tylko musze otworzyc badz dostac sie do srodka bagaznika . Mam mondeo mk3 sedan wiec nie da sie polozyc siedzen ze srodka samochodu . i teraz pytanie jak oworzyc bagaznik badz dostac sie do srodka bagaznika . POMOCY .

slodycz19
05-12-2018, 11:22
Prawdopodobnie winny jest mikrostyk w tym przycisku nad rejestracją który otwiera klape. Miałem to samo u siebie - w ASO chcieli wymianić cały ten przycisk (170 zł + robocizna) a wystarczyło podjechać do dobrego elektryka i wymiana półdarmo a sam mikrostyk 2-3zł:)

jak się do niego dostać ?

rob8
27-01-2019, 13:02
Witam,
Jak otworzyć mechanicznie bagażnik?
Słychać, że zamek reaguje i na przycisk w blendzie i na kluczyku, natomiast klapa się nie otwiera. Jak to odblokować?

Stojek121
19-07-2020, 14:12
Witam. Jestem posiadaczem Mondeo mk3.
Klapa bagażnika nie otwiera się z przycisku wewnątrz auta ani z kluczyka. Sporadycznie otworzy się z kluczyka po charakterystycznym głośnym dźwięku zamka ale to się zdarza rzadko losowo.

Gdy próbuję z kluczyka słychać dźwięk zamka ale nie ten głośny który otwiera bagażnik. Dlatego jest zero reakcji. A wewnętrzny nie reaguje wcale.

Jakieś pomysły dlaczego z kluczyka działa raz na 100 kliknięć? Od czego jest to zależne? Dlaczego nie działa wewnętrzny przycisk?

Garbojad
19-07-2020, 14:34
Do sprawdzenia zamek który jest w drzwiach kierowcy lub zamek w klapie

Stojek121
20-07-2020, 13:24
https://youtu.be/5XQZS4odngA

Stojek121
24-08-2020, 16:17
Dodatkowo przestała działać wycieraczka tylnej szyby plus spryskiwacz, chciałbym zapytać czy być może jest odpowiedzialny bezpiecznik?

Garbojad
24-08-2020, 16:35
Tu raczej widać przecięta wiązkę przy zawiasie

SENIOR50
06-06-2021, 19:45
Witam klubowiczów ..mam takie sobie pytanie.
jak jest podłaczone otwieranie klapy bagaznika w mond.mk3 hb
czy to jest połaczone z centralnym zamkiem czy jakos inczej
Wymieniłem nowy mikro styk i dalej nic nie działa.

rajman
07-06-2021, 13:02
W mk3 wszystkim steruję zamek kierowcy, i to on często jest powodem nie działającego zamka klapy. Oczywiście jeśli wiązkę masz sprawdzoną i sprawną.