Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Dach panoramiczny - polecacie czy odradzacie
Witam
Stoję właśnie przed wyborem - kupić S-Maxa z dachem panoramicznym czy identycznego ale bez dachu. Różnica w cenie to 3000 PLN więc w obliczu ceny auta praktycznie żadna.
Mam pytania do wszystkich posiadaczy dachu panoramicznego w S-maxie:
1. czy przy ostrym słońcu pasażerowie (u mnie dzieci) nie będą czuły dyskomfortu - roleta roletą ale jak ostro świeci to czy mimo wszystko nie przepuszcza światła i nie razi ?
2. czy elektryczny mechanizm odsuwania jest w jakikolwiek sposób awaryjny ?
3. czy gdybyście teraz zmieniali auto to kupilibyście dach panoramiczny drugi raz ? a może jest to kompletnie zbędny bajer?
4. na koniec chyba najważniejsze - czy w momencie wypadku dach nie jest zagrożeniem dla pasażerów ? zawsze to szkło - mam obawy że np po jakimś uderzeniu powiedzmy w bok auta szyba pęknie i wpadnie do środka dotkliwie raniąc przy tym pasażerów
bardzo dziękuję za wszelkie uwagi - auto muszę wybrać do piątku więc bardzo proszę o jakiekolwiek odpowiedzi
Sławek
Tobie chodzi chyba o model po lifcie,ja mam przed i roleta inna ale powiem tak: to tylko bajer,jak nie jest gorąco i otwarte roletki to wygląda super,w upale nie testowałęm jeszcze...
Jest to jest i póki co nie narzekam.Co do bezpieczeństwa na pewno jest ok,masa nowszych aut ma takie coś i skoro produkują musze mieć jakieś normy do spełnienia...
podobno klima w s-maxie działa i tak słabo to może z tym dachem będzie jeszcze gorzej?
problem w tym ze handlowiec z forda trzyma obydwa auta zarezerwowane dla nas i co chwilę dzwoni czy juz wybraliśmy - z dachem czy bez dachu.
a pomocy od kolegów z forum brak , co ja mam biedny robić :-(
sl
No jak brak pomocy?Każdy podejmuje ostateczną decyzję indywidualnie,bo to jego kasa.My możemy Ci napisać nasze spostrzeżenia na ten temat ale nie wybrać takie czy inne auto...jak nie zależy Ci na kasie to ja bym brał z panoramą - pomocne? :D
P.S.Aby każdy miał takie tylko problemy jak Ty... ehh
Ja mam taki dach w nowym SMAXIE i bardzo sobie cenie. Wnetrze jest o wiele jasniejsze.
Co do twoich pytan
AD1 - nie razi, nie doswiadczylem dyskomfortu
AD2 - u mnie dziala bezproblemowo - ale dopiero 2 miesiac :)
AD3 - kupilbym drugi raz, gdyz naprawde przyjemnie jest patrzec w niebo podczas dlugiej podrozy..a poza tym - tak jak pisalem wczesniej - rozjasnia wnetrze !
AD4 - jesli peknie to bedzie kruszyc sie na drobne kawalki tak jak przednia - w innym przypadku jak sadze nikt nie dalby na to homologacji... podobnie moglbys obawiac sie pekniecia szyby bocznej przy uderzeniu bocznym..
Slartibartfast 07-04-2011, 09:53 Ad.1. Szyba dachowa jest przyciemniona, na oko trochę mniej niż tylne boczne fabrycznie. Po zamknięciu rolety robi się tak ciemno, że czuję aż się nieswojo :) Fakt, że przy mocnym słońcu część światła na pewno przejdzie - nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić, bo samochód odebrałem późnym latem (we wrześniu). Ale wcale się nie obawiam nadmiernej jasności/rażenia
Naturalne doświetlenie wnętrza (oczywiście bez rażenia) naprawdę pomaga czuć się bardziej zrelaksowanym w czasie jazdy, zwłaszcza na długich odcinkach, co przekłada się na mniejsze zmęczenie.
Ad.2. Każdy mechanizm ma jakiś potencjał awaryjności. U mnie na razie nic niedobrego się nie działo, nie słyszałem/czytałem też o takich przypadkach
Ad.3. Jeszcze raz wziąłbym panoramę na pewno (poliftową, z pełnym szklanym dachem bez przegródek i z elektryczną roletą)
Ad.4. Ta szyba musi trzymać jakieś standardy. Na pewno jest co najmniej dwuwarstwowa i klejona, pewnie też hartowana, także w razie wypadku rozłupie się na drobne kawałeczki (tak jak i inne szyby) a folia powinna je w większości przytrzymać. Przed liftem była przegroda, pewnie konstrukcyjne wzmocnienie, jeśli teraz jej nie ma to szyba musi wytrzymać większe obciążenia, czyli na pewno jest wzmocniona. Większe niebezpieczeństwo może być w przypadku jazdy ślizgiem na dachu po wywrotce (bariery metalowe, drzewa itp mogą łatwiej wtargnąć do wnętrza). Ale w takich przypadkach to różnica szyba czy blacha ma chyba znaczenie sporo mniejsze niż Opatrzność... Zwłaszcza przy takich ogromnych szybach bocznych jak w eSiu
Dopisuję się do powyższych opinii. Używam od czerwca 2010. Roleta działa super, choć praktycznie non stop jest odsłonięta. W zimie rewelka - pięknie doświetlone wnętrze. W lecie często na słońcu dzieci proszą o zasłonięcie rolety - po zasłonięciu nie razi. Roleta nigdy nie sprawiła problemów. Szyba nie stanowi problemów podczas wypadku. Czy kupiłbym ponownie? Oczywiście!!!
Czy takie okno w dachu zwiększa hałas we wnętrzu? Zwykła podsufitka pochłania dźwięki a szkło je odbija. Z drugiej strony dach szklany jest z pewnością sztywniejszy i mniej rezonuje.
Takie mam teoretyczne przemyślenia ale nie wiem jak jest w praktyce. Też mam mieć taki dach i stąd wątpliwości.
nie rezonuje, wnętrze jest bardzo ciche. Nie wyobrażam sobie samochodu bez przeszklonego dachu - jest naprawdę*extra:)
Palek_PL 07-04-2011, 10:28 Witam
Stoję właśnie przed wyborem - kupić S-Maxa z dachem panoramicznym czy identycznego ale bez dachu. Różnica w cenie to 3000 PLN więc w obliczu ceny auta praktycznie żadna.
Mam pytania do wszystkich posiadaczy dachu panoramicznego w S-maxie:
1. czy przy ostrym słońcu pasażerowie (u mnie dzieci) nie będą czuły dyskomfortu - roleta roletą ale jak ostro świeci to czy mimo wszystko nie przepuszcza światła i nie razi ?
2. czy elektryczny mechanizm odsuwania jest w jakikolwiek sposób awaryjny ?
3. czy gdybyście teraz zmieniali auto to kupilibyście dach panoramiczny drugi raz ? a może jest to kompletnie zbędny bajer?
4. na koniec chyba najważniejsze - czy w momencie wypadku dach nie jest zagrożeniem dla pasażerów ? zawsze to szkło - mam obawy że np po jakimś uderzeniu powiedzmy w bok auta szyba pęknie i wpadnie do środka dotkliwie raniąc przy tym pasażerów
bardzo dziękuję za wszelkie uwagi - auto muszę wybrać do piątku więc bardzo proszę o jakiekolwiek odpowiedzi
Sławek
Ad.1 Roletka przepuszcza światło ale nie czuć żadnego dyskomfortu , bo robi to w minimalnym stopniu
Ad.2 Jak każdy układ elektroniczny lubi sie popsuć.Przerabiałem to w swoim aucie.Padł sterownik i roleta robiła co chciała .Wymiana sterownika i zakodowania pomogły.Od tygodnia junior ma atrakcje w dachu ;). Na naprawę czekałem od 25 stycznia.......
Ad.3 Specjalnie brałem z panoramicznym dachem.Daje przyjemne uczucie przestrzeni , wiecej swiatla no i fajne widoki /waskie uliczki a ty nad soba widzisz niebo , kamienice itp ;)
Ad.4 W razie wypadku /odpukać/ jest tak samo bezpieczny jak reszta przeszklen w samochodzie...
dach nie rezonuje.Jest wklejany i pracuje podobnie jak szyba.nie jest rozsuwany wiec problemu drgan na prowadnicach nie ma...pracuje jak cale auto ale nie zauwazylem jakis niepokojacych dzwieków.Zimą przy grudkach lodu lezacych na nim słychac jak pracuje i tyle...
reasumując - polecam
pzdr!
jacekzom 07-04-2011, 11:12 Ja odradzam, to jest moda i marketing. Jeździlem takim Scenikiem...i nic z tego nie wynikało, i tak zasłaniałem bo Słońce raziło dzieci. Dach jest ważnym elementem konstrukcyjnym auta. Odpowiedz sobie tylko na jedno kluczowe pytanie:
Wolałbym dachować z dachem stalowym, czy szklanym?
Ja wole wcale nie dachować :D Powyższe pokazuje,że kto ma ten chwali a kto nie ma - na niego narzeka :)
jacekzom 07-04-2011, 12:33 Ja wcale nie narzekam, tylko odradzam podając argument. Widok jadąc np przez las jest fajny, tylko czy akurat to jest tu istotne.
kuba_del 07-04-2011, 12:40 mialem brac w pakiecie z xenonem ale pan powiedzial ,ze bedzie efekt stroboskopu jadac np: ulica miedzy drzewami i moze sie robic slabo moim malym partyzantom nie wiem jak to w rzeczywistosci wyglada ,nie mialem okazji jechac autem z panorama ale czytajac widze ,ze polecacie prawie wszyscy no teraz juz nic nie zrobie ,ale nie bede tez sobie plul w brode ze sie nie zdecydowalem heheh pozdrowianka
Bardzo dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi! Naprawdę mi pomogły i udało się zebrać sporo konkretnych i rzeczowych argumentów.
sl
I jaka decyzja w końcu?:)
Idąc Twoim tropem myślenia to 3 rząd siedzeń też jest niepotrzebny , bo w razie uderzenia w tył auta .... i tak dalej. Mam szklany dach i jestem zadowolony (a raczej moje pociechy).
Ja odradzam, to jest moda i marketing. Jeździlem takim Scenikiem...i nic z tego nie wynikało, i tak zasłaniałem bo Słońce raziło dzieci. Dach jest ważnym elementem konstrukcyjnym auta. Odpowiedz sobie tylko na jedno kluczowe pytanie:
Wolałbym dachować z dachem stalowym, czy szklanym?
Slartibartfast 07-04-2011, 13:53 Dżizu co Ci spece wymyślają... Stroboskop???
W pierwszych produkcyjnych seriach eSia podobno robiło się pasażerom niedobrze na tylnych siedzeniach, ale wynikało to z braku wytłumienia i jakiegoś rezonowania. Może facet miał to na myśli (i dodatkowo świecące w kosmos xenony).
Co do dachowania - nie ma opcji "wolałbym". Wypadek Kubicy pokazuje, że nie ma znaczenia jaki materiał jest na drodze przeszkody (choć nie dachował). Jak pisałem, tylko szczęście albo Opatrzność...
kuba_del 07-04-2011, 14:39 Dżizu co Ci spece wymyślają... Stroboskop???
W pierwszych produkcyjnych seriach eSia podobno robiło się pasażerom niedobrze na tylnych siedzeniach, ale wynikało to z braku wytłumienia i jakiegoś rezonowania. Może facet miał to na myśli (i dodatkowo świecące w kosmos xenony).
Co do dachowania - nie ma opcji "wolałbym". Wypadek Kubicy pokazuje, że nie ma znaczenia jaki materiał jest na drodze przeszkody (choć nie dachował). Jak pisałem, tylko szczęście albo Opatrzność...
no tak opowiadal ze jak bedzie sloneczko swiecilo przez panorame i znikalo za drzewami to wlasnie taki efekt bedzie hahaha no coz teraz juz nie mam co rozprawiac -czasu juz nie cofne ;)
jacekzom 07-04-2011, 15:20 Rolem -> jak masz np 4 dzieci to dodatkowe fotele musisz mieć, nie jest to żaden bajer tylko potrzeba lub po prostu praktyczna rzecz. Twoje porównanie jest bez sensu. Szklany dach to jest tylko bajer, nie ma z niego żadnego pożytku, a co najważniejsze obniża bezpieczeństwo podróżnych.
Wiem, że tego kto kupił nic nie przekona. Człowiek pyta się o opinię, to piszę co o tym sądzę podając konkretne argumenty, a nie tylko że jest to piękne, i nie wyobrażam sobie auta bez tego. Dach szklany miałem w kilku autach z wypożyczalni.
Radek S-MAX 07-04-2011, 15:30 Ja mam raptem tydzień S-MAXa z panorama i powiem że jest ok, co prawda w upał nie testowany, ale polecam to co zrobił poprzednik tego S-MAXa i zaopatrzył szybę dachową w Folie Przeciwsłoneczną marki 3M
Folie przeciwsłoneczne
Głównym zadaniem folii przeciwsłonecznych jest redukcja ilości ciepła przedostającego się do budynku przez okna. Folie przeciwsłoneczne zwykle posiadają cienką warstwę klejącą zapewniającą optymalną przejrzystość oraz mikrowarstwę metaliczną równomiernie pokrywającą folię, odbijającą podczerwone promieniowanie słoneczne, co powoduje znaczną redukcję odczuwalnego ciepła, a tym samym utrzymuje stałą komfortową temperaturę wnętrz. Folia pomaga redukować oślepianie słoneczne, szkody spowodowane przez promieniowanie ultrafioletowe, poprawia estetykę budynku i oferuje różny poziom prywatności w zależności od wybranego produktu. Folie przeciwsłoneczne Scotchtint™
Każda z przeciwsłonecznych folii 3M oferuje następujące korzyści:
utrzymuje chłód wewnątrz pomieszczeń dzięki redukcji przenikania ciepła z zewnątrz w czasie miesięcy letnich
redukuje koszty klimatyzacji
redukuje efekt oślepiania i zapewnia komfort dla oczu
ogranicza płowienie wyposażenia wnętrz, dzięki znacznej blokadzie promieni UV
Co prawda tu dotyczy budynku, ale jak tam działa to w samochodzie tym bardziej będzie działać :D
Dodatkowa zapobiegnie rozsypaniu się szyby :D
Pozdro.
Rolem -> jak masz np 4 dzieci to dodatkowe fotele musisz mieć, nie jest to żaden bajer tylko potrzeba lub po prostu praktyczna rzecz. Twoje porównanie jest bez sensu. Szklany dach to jest tylko bajer, nie ma z niego żadnego pożytku, a co najważniejsze obniża bezpieczeństwo podróżnych.
Wiem, że tego kto kupił nic nie przekona.
zgadzam się całkowicie...
Witam,
Miałem (a raczej moja żona miała) w hondzie CR-F prawda jest taka, że praktycznie nigdy z tego się nie korzysta, zimą leży śnieg, a latem jest za gorąco, właśnie odbieram swojego maksia i mimo że zamówiłem wypaśną wersję to tego nie wziąłem uważam że kaska wyrzucona bez sensu, ale zrobisz jak zechcesz, ja osobiście nie polecam.:)
NIUTEK74 07-04-2011, 18:34 Ja też mam i jak na razie sobie chwalę do tego stopnia chciałem mieć szklany dach, że w poprzednim samochodzie o mały włos nie zrobiłem dziury w dachu na szybę
Ja mam też szklany dach. Największą frajdę mają t tego dzieci.
Mam, ale tylko dlatego, że był w pakiecie z czymś (nie pamiętam juz z czym) na czym mi zależało. Jak dla mnie to fajny, jednak całkowicie zbędny gadżet. Jeżdżę głownie sam, więc nie gapię się do góry, śpię zazwyczaj w domu, nie w aucie, więc gwiazd też nie podziwiam.
Na pewno trochę bardziej nagrzewa się wnętrze, co przy dość słabej Esiowej klimie jest minusem. rodzina jak jedzie ze mną to też raczej rzadko zadziera głowy do góry. Drugi raz bym nie wziął, no chyba, że znowu w jakimś pakiecie.
Wnętrze wcale nie nagrzewa się bardziej. Folia nie jest potrzebna. Do sceptyków - nie porównujcie tej szyby z przeszkleniem w modelach przed liftngiem, bo jest to zupełnie inne rozwiązanie. Bierz wersję z przeszklonym dachem - zobaczysz że nie pożałujesz:) Przed liftingiem przeszklenie było mniejsze i podzielone. Teraz jest to jedna wielka szyba - zawalista sprawa!!!
grizzly;
ja co prawda tego "ficzera" nie mam, ale trzeba jeszcze wspomnieć o dwóch sprawach:
- brak oświetlenia tylnego (wewnątrz)
- inne mocowanie bagażnika dachowego
grizzly;
ja co prawda tego "ficzera" nie mam, ale trzeba jeszcze wspomnieć o dwóch sprawach:
- brak oświetlenia tylnego (wewnątrz)
- inne mocowanie bagażnika dachowego
Jest oświetlenie Ledowe - bardzo mocne w wersji po FL.
I co z tego że inne mocowanie bagażnika, po prostu inne i tyle.
Zamówiłem i mam bo chciałem, super wygląda i super sprawa dla dzieci.
Najbardziej podobają mi się posty tych ludzi którzy nie mają panoramy a się wypowiadają :)
Tak, to tylko gadżet ale skoro gadżet to po jaką cholerę kupować wersję Titanium?
Kupujcie Goldy bo po co Wam gadżety, po co szyby w prądzie, przecież to gadżet można korbą kręcić ....
Po co bezkluczykowe zapalanie, to gadżet, po co elektryczne lusterka, co po fotele z pamięcią...
Gadżety to właśnie to co mężczyźni lubią najbardziej. Za 3000 złotych to lepiej mieć niż nie mieć, zawsze można zasłonić i po kłopocie.
A dzieci się cieszą bo w nocy można gwiazdy oglądać a nie podsufitkę :)
Zresztą post równie dobrze mógłby dotyczyć wyższości diesla nad benzyną i na odwrót.
Podoba Ci się panorama to kupuj nie podoba zaoszczędzisz 3000zł i tyle.
Święte słowa:) Nic dodać nic ująć:)
kuba_del 08-04-2011, 18:40 bardzo dobrze i konkretnie napisane 8)
jpiotr77 08-04-2011, 20:04 Witam, ja mam i powiem tak, iż przy mocno zaciemnionym tyle auta daje to swój efekt nie tylko nocą, co do nagrzewania się w aucie to bardzo bym z tym dyskutował, ponieważ takie szyby odbijają promienie słoneczne i proponuję kolegom z panoramą jak staną gdzieś na parkingu przy czarnym aucie dotknąć dachu oczywiście w słoneczny dzionek i porównać temperaturę z szklanym dachem, co do śniegu to czy to stal czy szkło to ja zamiatam i jak jadę to resztę zdmuchnie i nigdy go nie mam. Poza tym szkło jest mniej podatne na zarysowania, odchody ptasie itp. Ja bym brał, ogólnie myślę, że to fajny gadżet.:568:
Pawel2m najlepiej to ujał ;D Podpisuje sie pod jego słowami 2 rękami i tyle w tym temacie... :D
Slartibartfast 09-04-2011, 12:53 Oświetlenie jest - w jednej obudowie podwójna lampka LED - dla każdego pasażera trzeciego rzędu.
26098
Edit: Na zdjęciu powyżej z tyłu szyby widać biały znaczek iR w kółeczku - oznacza to, że szyba odbija promieniowanie podczerwone, tzw. szyba solarna minimalizująca nagrzewanie wnętrza
26188
Bardzo ale to bardzo Wam wszystkim dziękuję za konkretną i opartą na faktach dyskusję. Zamówiłem dach panoramiczny.
Sławek
Slartibartfast;
a to przepraszam, przed liftem zdaje się nie było, a btw - b. fajna fotka, która pokazuje jak wielka jest szklana tafla
Przed liftem przeszklenie było w dwóch częściach z oddzielnymi ręcznymi roletami jeśli się nie mylę. W tej chwili jest jedno wielkie przeszklenie z elektryczną roletą. Absolutnie nie można porównywać dachu panoramicznego w wersjach przed FL i po FL.
Tak jest w S-maxach przed liftem,żeby wszystko było jasne (mam nadzieje) :D :
RafałB;
i mimochodem wyszło fajne porównanie szyberków :)
Chyba do dzisiaj w Galaxym jest taki podzielony dach.
Slartibartfast 11-04-2011, 11:08 Od wewnątrz wygląda jak 4 panoramki rozdzielone środkową konsolą dachową wzdłużnie i belką wzmacniającą poprzecznie. Z zewnątrz szyba jest chyba jedna.
U nas w S-iach jest 1 okno z zew,a od wew tak jak na foto - 2 a'la szyberdachy bez otwierania,w Galakach MK3 są 4 okienka mniejsze...
mam panoramiczny dach. nie zastanawialem sie czy go brac bo dostalem za darmo. kierowca zasadniczo nic z niego nie ma bo zaczyna sie poza zasiegiem jego wzroku. ale dzieciarnia z tylu ma nie lada frajde :D zdziwilibyscie sie ile rzeczy sa w stanie dzieciaki wypatrzec przez taki dach podczas np przejazdzki w miescie. do tego bardzo fajnie doswietlone wnetrze - robi sie milo. nie zgadzam sie z niektorymi przedmowcami w kwestii bezpieczenstwa - blacha w tym miejscu i tak nic wiecej nie wzmacnia a przez taki szklany dach zawsze mozna w razie zakleszczenia drzwi wyjsc/zostac wyciagnietym. co do klimy - dach jest mocno przyciemniony i "atermiczny" bo nie czuje sie ze slonce grzeje w leb jak wyjdzie. co do wydajnosci klimy w s-maxie - okreslilbym ja jako zdrowa. poprzednio mialem santa fe I - tam klima mrozila - teoretycznie jest sie czym pochwalic przed pasazerami, w praktyce bardziej niz niezdrowo. ta w esiu jest w sem raz i panorama moim zdaniem szczegolnie tego nie zmienia.
czy dlabym za wielkie okno w dachu 3000? w zyciu! ale tak jak napisalem - dostalem z kilkoma innymi bajerami za friko wiec nie zaluje ;)
macgregor 12-04-2011, 08:05 Ja mam panorame przed FL (od kwietnia 2008) i 3 chłoaków z tyłu ;-). Dla dzieciaków to na prawde wielka frajda, a dla kierowcy, moim zdaniem, efekt jasnego wnętrzna. Wsiadając do innych samochodów odczuwam efekt "dachu tuż nad głową".
Jak będę kupaował kolejnego S-ia, to na pewno będzie ze szklanym dachem.
Jeżeli chodzi o słabą klimatyzację, to nie mogę się zgodzić. Jeździliśmy w Bułgarii przy temperaturach dochodących do 38-40 stopni, a w środku przyjemne 22stopnie po kilku-kilkunastu minutach, bez zasłaniania dachu.
Slartibartfast 12-04-2011, 20:20 Szyba dachowa jest solarna :D Znaczek iR jest z tyłu.
a co daje ta solarność ? i co to znaczy ?
Solarna to może złe określenie. Po prostu nie nagrzewa się, nie przepuszcza promieniowania cieplnego. Blacha się nagrzewa - szyba nie. IR oznacza filtr podczerwieni.
Slartibartfast 17-04-2011, 14:15 Radek S-Max,
Po lifcie jest automatyczny wlew bez korka, otwiera się tyko po włożeniu właściwego pistoletu dystrybutora (od benzyny nie wsadzisz). Lejek musi być, żeby można było wlać coś z kanistra lub np. dodatek na zimę.
newpolish,
Nie było poprzedniego modelu :) A księgowi stanowili chyba najmocniejszą frakcję ;)
Dach panoramiczny po lifcie jest naprawdę zbajerowany w stosunku do tego przedliftowego - to przykład dobrej roboty - wyszło lepiej i chyba w tej samej cenie
Radek S-MAX 17-04-2011, 14:56 Dzięki za oświecenie, w Fordach dopiero raczkuję z wiedzą, za długo byłem monotematyczny w temacie BMW :one:
No więc jest tak:
1 - życzenia i uwagi klientów z poprzedniego modelu
Gdzie takie życzenia można skutecznie wysyłać ?
Wstępnie 18 postów nie na temat gratulacje, powoli to norma w dziale S-MAX że w każdy temacie OT
Przypominam temat:Dach panoramiczny - polecacie czy odradzacie
Wstępnie 18 postów nie na temat gratulacje, powoli to norma w dziale S-MAX że w każdy temacie OT
Przypominam temat:Dach panoramiczny - polecacie czy odradzacie
nom nawet ford sie chwalil ze projektowal s-maxa dla "glow rodzin o OTwartych umyslach i sportowym zacieciu" wiec nic dziwnego ze w sposob OTwarty tematy sie rozwijaja pobocznie :wink:
a potem taki ktos jak ja musi przejsc przez to do konca, a i tak niewiele sie dowie ;)
podobnie jak w poscie o trikach w smaxie...
a co do panoramy, to osobiscie wole taka niz szyberdach. bo i tak w lecie jezdzi sie z klima a w zimie i tak szyberdachu sie nie uzywa. poza tym urzekla mnie powierzchnia... ;)
Pozwolę sobie skomentować dach panoramiczny. S-maxa odebrałem w czwartek, od tamtej pory w wawie jest strasznie ostre słońce - wyszło więc to co miało wyjść.
a. zasunięty nie powoduje zwiększonego nagrzewania - wsiadłem do innego auta ze zwykły dachem i była taka sama łaźnia jak w moim s-max
b. przydatność dla dzieciaków jest dyskusyjna - może starszym się to podoba bardziej, mój syn ma 2 lata i parę razy juz mnie prosił żebym zasłonił roletę, parę razy nie protestował gdy ją otwierałem.
c. nie jest dobrym pomysłem nie zasunąć go na noc bo od rana wnętrze nagrzeje się o wiele bardziej
d. efekt na oglądających auto znajomych jest zawsze piorunujący
e. jak się ma małe dzieciaki które jeszcze nie mówią albo zasną warto obserwować przez lusterko czy im słońce nie świeci prosto na twarz - i wtedy zasłaniać od razu roletę
reasumując - przede wszystkim gadżet, gdybym miał kupować drugi raz kupiłbym go ponownie
@kicaj - czy masz jeszcze jakieś pytania albo czegoś chcesz się dowiedzieć ?
sl
@grizzly, nie dzieki, wiem wszystko co chcialem wiedziec, a nawet wiecej ;)
PoleApart 24-04-2011, 10:01 Mogę tylko dodać, że jako kierowca w ogóle nie odczujesz czy masz ten dach czy nie. Jedynie jak wracam z imprezy i z wiadomych powodów nie prowadzę to siadam z tyłu i oglądam jak fajnie latarnie migają. :) Bez sensu jest w przedfaceliftowych ta belka w środku - psuje cały efekt. A dla dzieci? Mam trójkę i w sumie stwierdziły, że fajny ale bez szału. Co do nagrzewania to w ogóle nie zauważyłem problemu.
Mogę tylko dodać, że jako kierowca w ogóle nie odczujesz czy masz ten dach czy nie.
wiem ;) bo to nie dla mnie tylko dla dzieciakow ;)
dach panoramiczny może i fajna rzecz dla dzieciaków ,ale do czasu,szał i frajda będzie na początku,po jakiś czasie to minie i zrobi się to normalne i przestaną zwracać uwagę lub będą spoglądać sporadycznie.
Jak chcesz zrobić dzieciakom frajdę to bierz i będziesz zadowolony potrójnie:p
Przy takim daszku to i przyjemnie się robi:oops: jak jesteś z drugą połówką ,jakoś romantycznie przy gwiazdkach:p
ja mam i moich dwóch synów w sumie sobie chwali, mogą oglądać bez problemu przelatujące samoloty, do tego w aucie jest jasno i tak bardziej przestrzennie
daabbeer 24-04-2011, 21:47 Wybierając auto też zastanawiałem się nad panoramicznym dachem. Widziałem ten gadżet wcześniej u znajomego w C4 Grand Picasso. Zachwalał, a mnie się spodobało. Już oczami wyobraźni widziałem jak zachwycone dzieciaki gapią się nocą w rozgwieżdżone niebo w czasie długiej podróży... No sielanka po prostu... Na szczęście w porę się zorientowałem, że jak jadę z dziećmi na wakacje, to na dachu mam boks... Oglądanie tej paki od spodu nie jest jakoś szczególnie atrakcyjne i nie warte tych paru (nastu) stówek...
Dodatkowo zniechęcił mnie brak odpowiedniego kitu w katalogu Thula dla tego typu dachu.
No i dach mam standardowy...
Czyli wozisz dzieci tylko jak masz boxa na dachu?
daabbeer 24-04-2011, 23:05 Czyli wozisz dzieci tylko jak masz boxa na dachu?
Box spędza dość dużo czasu na aucie. Zimą to było prawie trzy miesiące (to był udany sezon narciarski :-), poprzedniego lata było to prawie 2 miesiące. Generalnie - tak - dzieci jeżdżą S-maxem najczęściej wtedy kiedy jest box lub przynajmniej bagaznik rowerowy.
a ja ostatni raz cos na dachu mialem 10 lat temu w escorcie...
nie liczac ptasich kup...
Witam
Ja mam w swoim S-mx dach panorama. Jestem z tego nabytku bardzo zadowolony i polecam Panu. Jest naprawdę widno w samochodzie .Moja żona lubi siedzieć z tyłu na dlszych trasach i czyta zawsze swoje gazety..są rolety ,które zawsze można używać , które skutecznie chronią przed słońcem.
.Co do wypadku nie praktykowałem i nie mam zdania , ale czy to nie obojętne czy z boku czy z przodu , czy z góry??? ten sam efekt.
Dodatkowo zniechęcił mnie brak odpowiedniego kitu w katalogu Thula dla tego typu dachu.
jaki "kit thule" masz na mysli? mam panoramiczny dach i bagaznik thule. nie widze problemu. jedyny klopot to wysokosc auta i klopotliwe wrzucanie na gore rowerow - niski nie jestem ale jak robi sie to w jakims nierownym terenie to meczace. uchwyt na hak rzadzi tyle ze gwarancja zawyza znacznie koszty montazu. uchwyty rowerowe tez jakos szczegolnie nie zmniejszaja zalet panoramy ;)
Witam,
ja mam auto z panoramą od miesiąca i bardzo sobie chwalę doznania estetyczne. Dzieciaki też lubią. Zobaczymy jak będzie latem w ostrym słońcu. Co do bagażnika dachowego - radzę dobrze sprawdzić czy kupuje się bagażnik przystosowany do panoramy (przynajmniej ten Fordowski występuje w specjalnej wersji dla szklanego dachu). Czytałem na formum smaxownersclub opowieść gościa, któremu panorama popękała bo zamocował stópki bagażnika nieprzystosowane do szklanego dachu. Kwestia polega na tym, że stópki nie powinny po przymocowaniu stykać się / opierać o powierzchnię dachu. Ja przy zakupie w ostatnim momencie poprosiłem sprzedawcę o ponowne sprawdzenie, czy daje mi właściwy model bagażnika ... Jest trochę nerwów przy wkładaniu rowerów szczególnie na środkowe uchwyty (ja mam 4) - trzeba sięhać daleko i strach, że rower spadnie na to piękne szkło.
Maciek
Czy ktoś znalazł może ofertę na ubezpieczenie typu auto szyba, które obejmuje szklany dach ? Ja widziałem wszędzie zastrzeżenia (PZU, Warta), że nie obejmuje a szkoda.
Czy ktoś znalazł może ofertę na ubezpieczenie typu auto szyba, które obejmuje szklany dach ? Ja widziałem wszędzie zastrzeżenia (PZU, Warta), że nie obejmuje a szkoda.
ubezpieczyłem w hestii włącznie ze szklanym dachem. nie nastąpiły żadne problemy z tym
sl
Emkuch;
wozisz na dachu 4 rowery? - jaki to bagażnik i uchwyty?
Foxtrot, bagażnik Fordowski i 2 uchwyty Barracuda i 2 Discovery (oba typy to Mont Blanc). Rowery stawiane naprzemiennie.
Foxtrot, bagażnik Fordowski i 2 uchwyty Barracuda i 2 Discovery (oba typy to Mont Blanc). Rowery stawiane naprzemiennie.
zrob zdjecie i pokaz jak to wyglada na samochodzie
Radek S-MAX 27-04-2011, 16:58 Czy ktoś znalazł może ofertę na ubezpieczenie typu auto szyba, które obejmuje szklany dach ? Ja widziałem wszędzie zastrzeżenia (PZU, Warta), że nie obejmuje a szkoda.
Przestraszyłeś mnie tą informacją, ale dopytałem się w Warcie, bo tu mam AC i nie ma żadnego problemu, faktycznie na początku jak się pojawiały te samochody, to był problem ale teraz już nie.
Ale to informacja z jednego źródła, sam jeszcze będę drożył ten temat.
Szanowni
dzisiaj ptak mi narobił na dach - wizualna masakra od środka - coś jak mix horroru z filmem gore - należy zaliczyć do poważnych minusów panoramy
:shock: Że zapytam: Jaki to był ptak??? :D
Slartibartfast 28-04-2011, 08:49 Ptak jak się "postara" to masakra może wyjść niezależnie od tego czy prezent masz na dachu czy przedniej\bocznej szybie.
Fakt, że z panoramy trudniej prezent usunąć...
EEeee tam nie narzekajcie,dobrze że krowy nie latają :D
to był złośliwy warszawski śmietnikowy gawron - kupa wielka i trudna do usunięcia
dzisiaj ptak mi narobił na dach - wizualna masakra od środka
ale nie musisz sie martwic ze ci lakier wyzre guano...
Radek S-MAX 28-04-2011, 12:23 to był złośliwy warszawski śmietnikowy gawron - kupa wielka i trudna do usunięcia
Ja jeszcze za czasów BMW, zawsze w bagażniku mam spryskiwacz Kwazar pół na pól płynem zimowym do szyb (lub jakiś inny) z woda, ustawiony na strumień nie na zraszanie i idealnie zmywa ptasie odchody bez obaw że piachem się lakier porysuje, albo pozostawiając że przyschnie, lub lakier wyżre.
Ja jeszcze za czasów BMW, zawsze w bagażniku mam spryskiwacz Kwazar pół na pól płynem zimowym do szyb (lub jakiś inny) z woda, ustawiony na strumień nie na zraszanie i idealnie zmywa ptasie odchody bez obaw że piachem się lakier porysuje, albo pozostawiając że przyschnie, lub lakier wyżre.
Ja kurde tuż przed wjazdem na myjnię zasuwałem namoczoną wodą srajtaśmą aż się kierowca jakiegoś dostawczaka śmiał ze mnie. Wstyd i hańba. Przy normalnym dachu bym nawet nie wiedział że się jakieś guano rozgościło mi na dachu.
sl
Slartibartfast 29-04-2011, 02:12 aż się kierowca jakiegoś dostawczaka śmiał ze mnie
Odreagował tylko. Wszak w dostawczaku panoramy nie ma ;)
Po miesiącu użytkowania powiem jedno - dach panoramiczny polecam
Nie słuchajcie tych co go nie mają a jednocześnie w przypływie proroctwa i magii odradzają
Następne moje auto MUSI mieć dach panoramiczny i basta
sl
Ja też nie narzekam,a jest gorąco w środku nie przez niego,tylko przez czarny lakier,skóre no i słońce :) W Galaxie miałem granat+skóre,bez panoramy i też lepiej nie było...
Jedyny minus?Szkoda że sie nie otwiera,lubiłem w poprzednim w/w autku el.szyber - po mieście fajna sprawa razem z klimą...
Po miesiącu użytkowania powiem jedno - dach panoramiczny polecam
Nie słuchajcie tych co go nie mają a jednocześnie w przypływie proroctwa i magii odradzają
Następne moje auto MUSI mieć dach panoramiczny i basta
sl
tak jak pisalem - ja mam i uwazam ze za ta kase jest to wlasnie bajer ktorego nie musi byc.
wojtas2221 27-05-2011, 10:27 Ten dach to super sprawa, mam dwójkę małych dzieciaków i dla nich to jest rewelacja.
Podczas upałów wpływ dachu na nagrzanie wnętrza jest znikomy, wiadomo jak zostawimy auto w pełnym słońcu to się bardzo nagrzeje czy mamy dach zwykły czy szklany.
Ogólnie polecam
czy szyba w dachu panoramicznym w smaxie przed liftem (dzielona) jest także IR ?bo ja tego znaczka tam nie widzę
Były zwykle i IR,
w moim mam zwykła a kolega który ma przednią IR ma też panoramę IR ale to chyba nie wyznacznik
Ale czy ma znaczek tego nie wiem
Do panoramy mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajny gadżet z drugiej auto wyraźnie mocniej się nagrzewa. W S-maxie mam szybę IR i przy dwustrefowej klimie jest słabo-znaczy się gorąco .
Kolejny minus to roleta panoramy .Materiał potrafi się wysuwać z prowadnic i niestety trzeba wymieniać bo rzeźbienie pomaga na krótko.
Wszystkie auta miałem od nowości i po początkowej euforii rzadko odsłaniałem roletę panoramy.
Na plus . Przy panoramie jest gdzie na długą trasę przyczepić tablet czy inny gadżet dla dzieci.
Podsumowując w nowym aucie nie kupiłem panoramy. Wybrałem czarną podfufitkę STline która bije na głowę w( w moim odczuciu) pozostałe rozwiązania .
Nie miałem dość argumentów za i może przez to że smarki podrosły .
Dodam Ci trochę argumentów za, tak na przyszłość:
1. Po gradobiciu na szybie od panoramy nie ma wgniotek (zawsze te kilka stówek mniej do wydania na "wyciąganie");
2. Jak spadnie coś ciężkiego na dach (szyba), to wymieniasz szybę, nie musisz klepać blachy i narzekać później na partaczy, którzy położyli 1 cm szpachli pod lakier. Oczywiście ponarzekać zawsze można (w końcu to polska specjalność), narzekasz więc na źle wklejoną szybę, przeciekające miejsca klejenia, itp.
3. Jak ptak się zesra, to od razu widać.
4. Jak ptak się zesra, to można się nie spieszyć ze ścieraniem.
5. Przy panoramie raczej od razu myślisz o zakupie/montażu haka, a hak wiadomo - dodatkowe plusy i "szacun na dzielni".
Dodam Ci trochę argumentów za, tak na przyszłość:
1. Po gradobiciu na szybie od panoramy nie ma wgniotek (zawsze te kilka stówek mniej do wydania na "wyciąganie");
2. Jak spadnie coś ciężkiego na dach (szyba), to wymieniasz szybę, nie musisz klepać blachy i narzekać później na partaczy, którzy położyli 1 cm szpachli pod lakier. Oczywiście ponarzekać zawsze można (w końcu to polska specjalność), narzekasz więc na źle wklejoną szybę, przeciekające miejsca klejenia, itp.
3. Jak ptak się zesra, to od razu widać.
4. Jak ptak się zesra, to można się nie spieszyć ze ścieraniem.
5. Przy panoramie raczej od razu myślisz o zakupie/montażu haka, a hak wiadomo - dodatkowe plusy i "szacun na dzielni".
Rowery wożę na haku 4 szt. Wygoda i trochę szybciej można jechać . Do tego ciszej w środku. Od zniszczeń mam AC . Chociaż fakt faktem w nowej Kudze blacha jakaś papierowa w porównaniu do S-maxa.
S-maxa traktuję jako wozidło dla dzieci gdzie sprawdza się zdecydowanie lepiej niż SUV czy kombi. Zajeździłem już dwa od nowości i gdybym potrzebował to kupiłbym trzeciego i nawet z panoramą o ile byłaby klima trzystrefowa .
Narzekanie to nasza mentalność narodowa ale na forum można dzięki temu rozwiać wątpliwości .
S-maxami przejeździłem ponad 600000 km co prawda tylko dieslami i zalety tego wozu rekompensują np. ewentualne marudzenie na temat panoramy ;) czy słabego chłodzenia.
Opinię biorę z długoletniej eksploatacji aut nowych . Pierwszy był w 2008 roku druki początek 2015 . I niestety dwa razy kupiłem auto demo a co za tym idzie konfiguracja była na pokaz . Niezła ale raczej tak aby dobrze sprzedać .I w obu były panoramy bez klimy trzystrefowej. Najgorsze jest to że w 2020 posmakowałem S-maxa z trzystrefową klimą i poczułem różnicę przy panoramie. Tydzień sierpniowy był przyjemnością . Różnica była 5 kilometrów do 1 w szybkości schładzania w pełnym słońcu.
Może przydługi monolog ale może być pomocny.
woro_woro 26-06-2021, 00:26 Ja polecam. Moja żona jeździła z dzieckiem z tylu bez choroby lokomocyjnej - jest mniej klaustrofobicznie. Dzieciaki też lubią tę szybę.
galloper 27-07-2021, 14:33 Ja też jestem mega zadowolony w okna panoramicznego i nie narzekam na tempo schładzania wnętrza przy klimatyzacji dwu strefowej. Powiedziałbym nawet, że jest ona skuteczniejsza niż w np. Toyocie Avensis i porównywalna do Toyoty Camry (mój poprzedni i obecny samochód służbbowy).
Roleta raz sią pospuła ale została wymieniona na gwarancji. Koszt nowej w ASO 5k PLN!!
W słoneczne dni czasami trzeba ją zasuwać, gdy świeci pasażerom drugiego rzędu.
Generalnie bardzo fajna rzecz - godna polecenia. I zamówiona w nowym samochodzie, którego daty produkcji się nie mogę doczekać (nie , nie dlatego, że jestem niecierpliwy ale dlatego, że wiadomo jaka jest sytuacja na rynku obecnie...
Szamanesqu 02-08-2021, 22:25 Ja nie polecam. Miałem C-Max GHIA z panoramą i generalnie frajdy z tego nie było jedynie o wiele goręcej i każdy syf na dachu widać. Pocieszyć się mogą tym i tak tylko pasażerowie w drugim rzędzie i to nie zawsze Ja już panoramy na pewno nie kupie.
Dla mnie panorama ma sens tylko wtedy kiedy jest otwierana, w innym przypadku kompletnie zbyteczna. A jak do tego dojdzie problem z zacinającą się roletą to mamy komplet.
Znajomy ma Alhambrę z otwieraną panoramą, tam to robi robotę :)
|
|