Zobacz pełną wersję : jak sciagnac folie przyciemniajaca z tylnej szyby
dj_junior 11-05-2011, 17:57 tak jak w temacie. Jak to zrobić przeszukałem Google i nie znalazłem wszyscy opisują boczne szybki a ja potrzebuje tylną tak żeby nie uszkodzić podgrzewania proszę o rady bo policja sie czepia ze mam za bardzo przyciemnione i muszę ściągnąć :570:
Magik123 11-05-2011, 18:00 Policja nie ma prawa czepic sie tylnej szyby, ani tylnych bocznych, jesli p[osiadasz prawe zewnetrzne lusterko wiec nie rozumiem po co zdzierac?
dj_junior 11-05-2011, 18:05 stwierdzili ze przy następnej kontroli albo przy drobnej stłuczce zabiorą mi dowód wiec dla tego pytam,a po za tym folia na tylnej szybie już nie wygląda za ładnie wiec i tak chciałbym je ściągnąć i zaoszczędzić sobie niepotrzebnych formalności z odbiorem dowodu
Hahahah możesz ich wyśmiać :lol: Przy tej następnej kontroli :lol: Mogą Cie cmoknąć w (...) jeśli chodzi o przyciemnienie tylnych szyb. Nie możesz przyciemniać tylko przednich bocznych i przedniej :)
Ale na pytanie możecie odpowiedzieć, bo sam jestem ciekaw jak to zrobić.
Nie do konca jest tak że może cmoknąć,żebyście się nie zdziwili,każda folia ma mieć atest,pozatym poczytajcie sobie http://www.126fan.pl/www/tun_prawo.htm#4 niestety ale jeśli Policjant się uprze to zabierze dowód za zbyt mocne przyciemnienie szyby tylnej a to z tego względu,że auto ma lusterko wsteczne wewnątrz i ciemna szyba z tyłu uniemożliwia korzystanie z niego. Rozumiem że przeważnie nikt się nie czepia o to ale jeśli się władza uprze to zabierze dowód i tyle. Jeśli dojdzie do kolizji,władza dopisze do raportu wzmiankę o szybach i do widzenia,walka z ubezpieczalnią o kasę
Nawet w tym linku, w którym podałeś jest wyraźnie napisane "Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej wyraża opinie, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy."
Czyli nie mogą zabrać za tylną szybę. Nie ma co się sugerować lusterkiem wewnętrznym. Wystarczą zewnętrzne, koniec kropka. Mogą pocałować nas w dupę. To samo jeśli chodzi o ubezpieczyciela. Nie ma podstaw obniżać odszkodowania. Tzn. ubezpieczalnia sobie może coś wymyślić, ale to tak jak ze stosowaniem zamienników przy naprawie-podstaw prawnych do tego nie ma i można się śmiało odwoływać.
Tak więc niech autor tematu sobie dupy nie zawraca i nie zrywa tej folii, bo Sz.P. Policjant po prostu chciał pokazać jaki to on jest ważny.
A folię myślę, że po podgrzaniu idzie ściągnąć.
Następnym razem jak cię zatrzymają to telefon i dzwoń na policje,niech przyjedzie inny radiowóz i przebada alkotestem tych pierwszych.
Tak jak piszą inni,mogą cię cmoknąć w wacka.
corneliusab 11-05-2011, 23:31 Moge sobie tylne boczne i tylna zaspawac i nikomu nic do tego (wazne by miec prawe lusterko). Pole widzenia ma byc 180° w lewo i w prawo, w takim razie w ciezarowce powinienem sobie szybe z tylu wsadzic :D
Pozdrawiam
foka gdz 12-05-2011, 12:38 jak sciagnac folie przyciemniajaca z tylnej szyby
8 odpowiedzi i żadna na temat;) moja też nie, ale mnie też to interesuje...
Maciej007 12-05-2011, 13:16 Dokładnie tak jest, 180 stopni i koniec. Taka sama sytuacja jest z autami dostawczymi, mój np. w ogóle nie ma wewnątrz lusterka wsteczne bo gdzie niby miałby się patrzeć przez nie, na pakę? :)
Swojego czasu jak miałem jeszcze wyścigowy bolid pod nazwą Trabant miałem boczne tylne i tylną szybę tak ciemną, że nic nie było widać :D Miałem kontrole policyjne i nigdy nie było nawet wzmianki co do szyb.
A wracając do tematu: rozumiem że nie jest to fabryczna folia, tylko zakładana samemu czy w warsztacie?
dj_junior 12-05-2011, 15:44 to była samoróbka. już się pozbyłem foli wystarczyło parę dobrych godzin zestaw ostrych nożyków i rozpuszczalnik nitro, najpierw sciagnęłem folie nożem (trochę się naklnełem przy tym ) został mi klej na szybie wiec co dalej szmatka rozpuszczalnik i heya zacieranie kleju zeszło jak trzeba teraz mam czysta szybkę jutro wstawię fotki jak to wyszło przed i po
foka gdz 12-05-2011, 17:29 już się pozbyłem foli
nie napisałeś co z paskami od grzania szyby???
dj_junior 12-05-2011, 19:22 jakimś dziwnym trafem nie naruszyłem żadnego. Na początku myślałem ze przy ściąganiu uszkodzę własnie te paski grzewcze ale w tym miejscu gdzie one się znajdują po prostu bardziej ostrożnie ściągałem na sam koniec jak wszystko już ściągnąłem włączyłem ogrzewanie tylnej szyby i sprawdzałem ręka czy grzeje
|