Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Sterowanie turbiną 1.6 109KM, błąd P0234, P0299
maureliusz 11-05-2011, 19:20 Tyma razem ja potrzebuję pomocy:-)
Jeszcze przed zaślepienie EGRa (podkreślam, że przed, aby nikt nie łączył tego z EGRem) pojawiał mi się czasami błąd P0249 (przeładowanie turbiny) i napis AWARIA UKŁADU STEROWANIA SILNIKA. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu błąd znikał. Było to bardzo rzadko, ale niestety...teraz się nasiliło i generalnie jak zacznę mocno przyśpieszać i osiągnę około 3000 rpm wywala ten błąd. Czuć też, że silnik ciężko przyśpiesza.
Wszystko mi wskazuje na problem z sterowaniem turbo i tak:
1. Cięgno od sterowania kątem łopatek działa,
2. Jak odpale silnik wciąga cięgno,
3. Jak dodaję gazu cięgno się nie rusza - czy to normalne? Czy powinno się ruszać, czy też dopiero podczas jazdy i obciążenia silnika? Jak jest u Was?
A może ktoś czyścił zawór sterowania? Albo jakieś inne pomysły?
damiasek 12-05-2011, 07:36 Masz przecież elma i scan xl. Jest tam w PID-ach kontrolka od sterowania turbiną, podepnij się i zapisz kilka jazd, zobacz czy działa w całym zakresie - analogicznie jak to obserwowałeś z otwarciem EGR-a." ;) A może zabiłeś sadzą kierownice przez zbyt mulastą jazdę. ;) "
Jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś takiego (link poglądowy): http://allegro.pl/zawor-czujnik-turbiny-egr-vw-audi-ford-nowy-oryg-i1605160784.html zaworu, to sprawdziłbym czy on nie sieje.... tak jak Ci pisałem na PMce - ja podejrzewam że moje przeładowywanie turbo (objawy identyczne jak Twoje) były spowodowane tym własnie zaworem - choc pewności nie mam.
Pozdrawiam
maureliusz 13-05-2011, 00:08 Ale nie wiesz czy to wymienił? Bo gdzieś widziałem, że pisałeś, że to nie było jednak to.
U mnie chyba jednak to szwankuje, bo sztanga po zgaszeniu silnika nie wraca wogóle. Dopiero jak odepnę wężyk. Trzyma podciśnienie.
Ile wynosi maksymalne ciśnienie, orientuje się ktoś?
U mnie "turbiniarze" mieszali tym zaworem ale nie mieli nowego, tylko z demontażu. Prawda jest taka że jak wymienili to było gorzej bo nie byłem w stanie wrzucić 4 :) bo przechodził w tryb serwisowy.... więc zmienili na mój i powiedzieli że nie mają na chwilę obecną nowego. Jak oddałem do elektryka, to facet przy okazji wymienił chyba własnie ten zawór - rzucając między zdaniami : "To była pierdoła". Więc to może być zawór - wszak to są 2 śrubki :D
maureliusz 14-05-2011, 20:51 Teraz kumam.
Zastanawiam się czy warto inwestować w nowy...400zł, czy zamiennik IC za 200zł. Ktoś ma może doświadczenie z zamiennikami?
maureliusz 15-05-2011, 18:39 A może ktoś się orientuje kto robi oryginał? Bosch?
Jeszcze jedno String, ile dałeś za naprawę? Dziwne, że gość nie powiedział Ci co naprawił, bo w sumie to kota w worku kupiłeś :-), ale w sumie usługa wykonana, klient zadowolony.
Jeszcze jedno String, ile dałeś za naprawę? Dziwne, że gość nie powiedział Ci co naprawił, bo w sumie to kota w worku kupiłeś :-), ale w sumie usługa wykonana, klient zadowolony.
Hmm... akurat mój przypadek był zlekka ekstremalny.. długo by pisać. Sam zdecydowałem o wyjeździe do Belgii, sam zdecydowałem który egemplarz... i sam musiałem przełknąć "żabę", którą okazał się stan elektryki po (chyba) swapie w stodole :/ (jak widzisz ma w opisie że auto 109KM - a tak na prawdę 90 KM). Po czasie widzę parę plusów z tego że to 90KM bez DPFa ;).... Ad rem: więc zdecydowałem się na wyprowadzenie wszelkich spraw elektrycznych.... a że nerwy zanim się udało były takie, że i lekarz musiał interweniować... więc gdy okazało się że po wpłaceniu kolejnych 600 PLN za naprawę przeładowania i innych elektrycznych rewelacji samochód zaczął chodzić jak marzenie.... zrozum... miałem głęboko w d...yferencjale :D:D:D co było zepsute - najważniejsze że zacząłem czerpać przyjemność z jazdy i użytkowania auta. Teraz: regularna wymiana oleju i filtrów co 10kkm, tankowanie na markowych stacjach, brak fetyszu w postaci: "Bo mi pali 7,4 w mieście a na forum piszą że powinien 5,5". Ot cieszę się przyjemnością jazdy świetnym autem jakim jest Fokus MK2 :)
SMUTNYINDYK 15-05-2011, 19:43 Maureliusz-jak chodzi sztanga od turbo to faktycznie mógł zaszwankować zawór sterujący.Oryginał to PIERBURG-ja miałem wymieniony przy pamiętnej awarii[320zl]. Pytałeś na priv. o zaślepienie EGR-ja nie zaślepiłem EGR, myślałem tylko czy by nie zacisnąć tej srebrnej rurki, ale nastraszyłeś że będzie syczeć więc na razie odpuściłem bo auto jeździ w miarę dobrze.
maureliusz 15-05-2011, 21:17 String,
Sądząc po kasie - 600zł, to pewnie wymienił Ci ten zawór + odpowiednio policzył za wymianę:-))) Pierdoła za ...600zł - ach Ci żartobliwi elektrycy. No to powodzenia z tą foczką, bo powiem Ci ja stopniowo wymieniam coraz bardzie i coraz bardziej wątpię w tę bez awaryjność focusa.
Smytnyindyk
No ja zamówiłem coś w InterCarsie za 200zł. Obaczymy co to jest. W ABC focus oryginał 400zł, w ASO pewnie...nawet nie pytałem:-) Chyba zaryzykuję ten z IC bo jednak to kasa przez pół, a już znudziło mi się jechać na oryginałach...
Czy u Was na ciepłym przy dodawaniu gazu rusza się sztang? Bo u mnie wciąga po odpaleniu, a potem nic.
hmm... a czyż to nie właśnie to? : http://allegro.pl/zawor-czujnik-turbiny-ford-peugeot-citroen-mazda-i1600487203.html
maureliusz 15-05-2011, 22:28 No widzisz kurdę, chyba to:-) Ja szukałm po ford, focus itp i nic nie było. Ale z drugiej strony IC mam na miejscu, to jakby co nie działało nie będzie problemu podejść i wymienić. Już się naczyłem, że przesadne oszczędności w ostatecznym rozrachunku średnio wychodzą:-)
Zobaczymy co przywiozą do IC, jak to to biorę. Jak nie, to zamówie ten.
Dzięki!
maureliusz 16-05-2011, 10:13 Zauważyłem jescze coś dzisiaj.
Genearalnie to error wywala mi w dwóch przypadkach:
1. Jak przyśpieszam i przycisnę mocniej
2. Jak obciążę silnik, czyli jazda pod górę na niskim biegu.
Czy punkt 2. może być związany też z turbo? Nie jestem specjalistą w turbawkach, czy wiecie może czy podczas obciążenia silnika turbawka rozkręca się pomimo braku wrostu obrotów? Tak sobie gdybam czekając na nowy zawór, czy to może nie coś innego.
damiasek 16-05-2011, 10:52 Czy punkt 2. może być związany też z turbo? Nie jestem specjalistą w turbawkach, czy wiecie może czy podczas obciążenia silnika turbawka rozkręca się pomimo braku wrostu obrotów? Tak sobie gdybam czekając na nowy zawór, czy to może nie coś innego.
Przy tych samych obrotach, ale pod różnym obciążeniem (od hamowania silnikiem np. przy zjeździe z góry do pełnego gazu przy jeździe pod górę) turbina będzie kręcić się z różną prędkością i będzie dawać różne ciśnienia - związane to jest z różną ilością spalanego paliwa czyli z różną ilością gazów wylotowych.
maureliusz 16-05-2011, 13:48 Tak też myślałem:-) Zatem wrzucam nowy sterownik i powinno śmigać :-)
Ciekaw jestem czy to pomoże, bo mam identyczne objawy ( z przyspieszaniem) i dwa błędy; P 0238 czyli złe ciśnienie na turbawce i drugi P0488 czyli "zapieczony" EGR. Będę je w tym tygodniu rozkminiał u mojego mechanika w Krakowie.
maureliusz 16-05-2011, 18:11 No to tak. Odebrałem dzisiaj zaworek z IC - 190zł po zniżkach. Pesburg:-) dokładnie jak ten z allegro. Wio do domku, kanał i do roboty. Po zmianie odpaliłem wózek - wszystko gra:-) Sgasiłem....patrzę - SZTANGA OPADŁA :-))) Myślę nie jest źle:-), ale jazda próbna powie wszystko.
PANOWIE - TARGA ASFALT:-) Rewelacja wszystko gra.
Potem wrzucę tutaj opis jak sprawdzić sterowanie turbiny, na tyle ile wiem.
DZIĘKI ZA POMOC! Kolejna sprawa rozwiązana. Powiem tak, jakby miał człowiek dwie lewe ręce...to zostawiłbym grubą kasę w serwisach. Foka to prawdziwy samochód dla inżyniera :-))) he he he.
Jeszcze jedno! Ten zawór IC był...identyczny z tym co miałem w aucie! Dlatego omijajcie ASO, EWcary itp. gdzie kosztuje on 400zł minimum. Ja dałem 190zł i numery, producent, kolor:-), wykonanie - identyczne.
zawór 190 a zadowolenie człowieka bezcenne :D
Gratulacje i przyjemności z jazdy ;)
maureliusz 17-05-2011, 23:22 Studiując mój problem znalazłem ciekawy tekst w dziale C-max:
Piro
22-02-2005, 11:17
Służę wyjaśnieniami:
Silnik 1.6 koncernu PSA ma mocno restrykcyjny system sterowania - niski limit ciśnienia powyżej którego stan pracy uznaje się za przeładowanie (sterownik to Siemens SID803). Ze względu na stosowany w PSA filtr cząstek stałych dynamika turbiny jest niższa bo wydech za nią jest bardzo restrykcyjny. Ford dziedziczy dokładnie taki sam setting w swoim sterowniku. Efektywność turbiny w fordzie jest wyższa (inny wydech) i dynamicznie ładuje bardzo dużo (przeładowuje). Ford w pierwszej rynkowej wersji softu borykał się z dwoma problemami - tym wymienionym wyżej i jeszcze jednym, związanym z grzechotaniem zimnego silnika.
Twój problem został poprawiony w nowym sofcie - pogorszono dół obrotów, ujmując dawkę, oraz nieco (0,1 bar) podniesiono limit doładowania chwilowego, po którym auto ma przejść w tryb awaryjny. Problem brzydkiej pracy silnika na zimno skorygowano przez zmianę dawki wtrysków-pilotów w funkcji temperatury.
Ah, ten ford...:-)
Czyli dało by się obejść problemy z przeładowanie z poziomu softu.Tylko komu by sie to opłacało, poza użytkownikami oczywiście.:pomysl:
wiktor20501 18-05-2011, 11:51 Po zmianie softu połączonej z usunięciem DPF pojawiły się problemy z grzechotaniem silnika oraz przeładowaniem turbo. Czy jest jakaś szansa na poprawny soft?
Czyli co? chciałbyś dyskietkę z softem ? :D Reklamuj w firmie która usuwała DPFa i modyfikowała soft...
Szejk.Ahmed 18-05-2011, 15:06 Ford to bardzo specyficza bestia.
mam wersję 109km bez fabrycznego dpf.i mam problem z dymieniem bo zaczyna od.3,5 i dymi do końca.
na hamowni przed chipem wyszło że zaczyna puszczać zawór egr.wymieniłem na nówkę razem z uszczelką.wykres ok ale nadal dymi.kolega Heko kombinował z programem i ściągał powoli konie i niutki ale to nie pomogło.zostałem przy starym programie na 132km/290nm.
turbawa ostro daje,filtr paliwa,filtr powietrza nowy,olej nowy, termostat razem z czujnikiem temp nowy żadnych przedmuchów,wtryski nie leją.przewód doprowadzający olej i śruby ze sławnymi sitkami nowe,zachowuje się jakby dostawał za mało powietrza ale to już moje gdybanie.
i bądz tu mądry.
maureliusz myslałem również nad tym zaworem ale zapewne na hamowni by to wyszło a tak mam zagadkę.:p
Pawelo79 18-05-2011, 18:12 sprawdzić wypada rury dolotu powietrza, 1.6 to najczęściej na kolanku przy kolektorze leci, czasem na tej od intercoolera
Szejk.Ahmed 18-05-2011, 18:35 sprawdzić wypada rury dolotu powietrza, 1.6 to najczęściej na kolanku przy kolektorze leci, czasem na tej od intercoolera
wszystkie rury sprawdzone i są ok
maureliusz 18-05-2011, 23:07 Biały dym tu raczej nie ma nic wspólnego z elektrozaworem czy doładowaniem tubo. Biały dym to raczej:
- EGR
- wtryski
- turbawka, ale musiałaby być totalna kaplica i przepuszczać spaliny do dolotu
- uszczelka pod głowicą:-)))
Szejk.Ahmed 19-05-2011, 09:16 dymi na czarno.i to dopiero powyżej 3,5 obr.i tak do końca.
do 3,5 obr.jest spokój.
płyn chłodniczy sprawdzony i czysty.olej sprawdzony i nie ma w nim paliwa.poziom trzyma.
Szejku na zdrowy chłopski rozum to leje paliwem od 3500 i ty trza szukać błędu albo wtryski albo soft
Szejk.Ahmed 19-05-2011, 12:35 Szejku na zdrowy chłopski rozum to leje paliwem od 3500 i ty trza szukać błędu albo wtryski albo soft
dzięki posprawdzamy.tylko wszędzie sucho.:D
tylko czy hamownia by tego nie pokazała.?
spalanie też bez zmian.
maureliusz 19-05-2011, 21:24 Dobra, to teraz na temat, czyli jak sprawdzić sterowanie turbiny.
Ja robiłem tak:
1. Podnosimy maskę i szukamy sztangi, wajchy, zwał jak zwal wychodzącej z turbiny i połączonej z gruchą pod turbiną (taka mała beczka, do której dochodzi wężyk gumowy)
2. Naciskamy śrubokrętem. Jeżeli się ugina w dół, to znaczy, że nie jest zatarte i nie jest źle. Sprawdzamy, czy po odpaleniu silnika sztanga wędruje w dół. Przechodzimy do punktu 4
3. Jeżeli się nie ugina, to ściągamy wężyk podciśnienia z gruchy. Jeżeli teraz wyskoczy do góry, to znaczy, że elektrozawór jest napewno do bani jak u mnie i wciąga sztangę i w takim położeniu się blokuje. Jeżeli pomimo zdjęcia wężyka sztanga nie wystrzeli do góry, to znaczy, że coś się zatarło. Albo grucha albo wewnątrz turbiny.
4. Sprawdzenie gruchy. Trzeba mieć specjalną pompkę, którą nie pompujemy ciśnienie, tylko wyciągamy powietrze robiąć podciśnienie. Zapodajemy ciśnienie 65kPa i patrzymy czy sztanga zmieniła położenie o 9-11mm. Jeżeli tak to jest orajt. Ja tego nie robiłem, bo niemam takiej pompki
5. Sprawdzenie przewodu sterującego turbiną. Często ten przewód, wężyk się zatyka lub jest nie szczelny. Odpinamy go przy turbinie oraz przy elektrozaworze (jest po lewej stronie z tyłu silnika na dole, trzeba od dołu ściągnać osłonę silnika).
- dmuchamy do niego lub pompujemy pompką sprawdzając czy jest drożny
- zatykamy go z jednej strony. Z drugiej pompujemy powietrze i sprawdzamy czy trzyma ciśnienie.
Jeszcze sprawdzenie samej turbiny. Ściągamy przewód od filtra powietrza. Próbujemy obrócić wirniki w prawo. Powienien się obracać bez problemu i oporów. Sprawdzić, czy łopatki nie są uszkodzone. Delikatny luz na wirniku jest rzeczą normalną i taki ma być.
Tyle ja umiem sprawdzić. Pewnie można jakoś sprawdzić ten elektrozawór również, nie tylko patrząc czy wciąga sztangę i blokuje, jednak ja nie umiem.
Jeszcze jedna wskazówka. Kolega z forum podpowiedział mi, iż on miał problem z spadkiem mocy w upały i okazało się, że winna była grucha. Membrana w środku miała dziurkę, która powiększała się na upałach i stąd był problem. Podobno w Łodzi wymienili mu gruchę bez wyciągania turbo! i pięknie teraz foka śmiga.
MANIEK 73 31-05-2011, 20:49 Witam mój problem polega
podczas próby przyspieszenie głównie przy wyprzedzaniu auto przechodzi w tryb serwisowy i wyłącza turbo dzieje się to na 4 i 5 biegu po zgaszeniu silnika wszystko jest ok. EGR czyściłem i pracuje dobrze (nic się niezacna ani nie blokuje) auto ma przejechane 144000km
czy przyczyną może być również ZAWÓR CZUJNIK TURBINY
podpiąłem do komputera i wywaliło błąd P0234 po wykasowaniu błąd znikł i jeszcze jedno zauważyłem , że na kilka sekund przed przejściem w tryb serwisowy zaczyna coś piszczeć
maureliusz 31-05-2011, 23:05 Tak, to może być to. Tylko ten pisk - dziwna sprawa. Może być jeszcze uszkodzony czujnik ciśnienia w intercoolerze, ale to raczej rzadko się psuje.
Sprawdź to co opisałem w poście niżej, może się potwierdzi na 100%.
Jak nie to spróbuj wymienić sterownik - 180zł, 45minut roboty. Jak pojedziesz do mechanika, to skasuje Cię: komputer + diagnoza + części + robota - zatem opłaca się zaryzykować myślę.
pretorian2 01-06-2011, 09:22 a gdzie w IC jest ten czujnik ??
maureliusz 01-06-2011, 11:48 Po lewej stronie jak wychodzi rura z intercoolera jest na niej taki czujniczek przykręcony na jednego torxa i dochodzi do niego wtyczka.
MANIEK 73 09-06-2011, 21:24 Witam
wczoraj wymieniłem ten zawór jest OK kilka razy przetestowałem auto stary pod wpływem wysokiej temperatury się zawieszał dzięki za poradę
Ps. jeżeli by się coś zmieniło to napiszę(zawór kosztował 150+15 przesyłka czyli troszkę taniej niż w serwisie)
maureliusz 09-06-2011, 22:51 Troszkę taniej!!! A pytałeś o cenę w serwisie...chyba nie... ABC focus chce za niego...prawie 400zł, a ASO nawet nie pytałem...
Super, że działa. Powodzenia.
danielsan51 20-01-2012, 14:56 a ja mam taki problem (kilka razy)jade na 3 cisne do 3000 i zwalnia (nic sie nie pali na desce) zwalnia do zera i gasnie odpalam i jade.nastepnie na bocznej drodze na 4 ciagne do 3500i nic wrzucilem 5 nastepnie znow sprawdzilem na 3 i bylo dobrze -czy to moze byc czujnik
a ja mam taki problem (kilka razy)jade na 3 cisne do 3000 i zwalnia (nic sie nie pali na desce) zwalnia do zera i gasnie odpalam i jade.nastepnie na bocznej drodze na 4 ciagne do 3500i nic wrzucilem 5 nastepnie znow sprawdzilem na 3 i bylo dobrze -czy to moze byc czujnik
Zacznij od filtra paliwa.
danielsan51 20-01-2012, 17:16 Zacznij od filtra paliwa.
filtr juz mam dawno ale jakos na razie nie ma czasu go wymienic-musze to zrobic i wtedy dumac dalej .zreszta juz mi pisales wczesniej o filtrze
jeremi376 27-01-2012, 15:49 Witam Umnie jest jeszcze coś dziwnego po odpaleniu auta wciąga sztangę do końca a za sekundę puszcza. Auto słabo pszyspiesza. Zauważyłem to dziś, niewiem jakie błedy jeszcze nie podpiołem sie pod kompa ?
jeremi376 01-02-2012, 12:40 Niestety kumpla niema nie podłączyłem sie do kompa. Co ciekawe zauważyłem że jak odepnę czujnik MAF to sztanga geometri turbiny działa poprawnie i turbina pracuje . Natomiast przy podpiętym czujniku MAF silnik zachowuje się jak by niebyło doładowania słabo ciągnie. Jakieś sugestie? Czujnik ma padł?
maureliusz 01-02-2012, 14:05 Może przepływomierz? Jak odpinasz zamyka EGRa. Jak podpięty ciągle jest otwarty i stąd mulasty.
Turbina wadliwie by działała i z odpiętym i z zapiętym MAFem. Takie jest moje zdanie w temacie.
jeremi376 02-02-2012, 07:19 Przeczyściłem czujnik MAF sprejem do styków przedmuchałem delikatnie powietrzem a takrze przedmuchałem czyjnik MAP ten na ruże od interculera. Sztanga turbiny zaczeła działać poprawnie, ale co zauważyłem że jak odpale to na zimnym silniku silnikiem szarpie na biegu jałowym.Trzeba jechać na kompa! A niejestem pewien czy cujnik MAP steruje doładowaniem turbiny? Jeśli tak to może ten właśnie czujnik padł? Co sądzisz?
maureliusz 02-02-2012, 18:53 Przepływkę czyścimy odłuszczaczem do hamulców. Żadnym spreyem do styków, WD-40 itp. - to na przyszłość.
A jak odepniesz przepływkę to przyśpiesza OK?
Według mnie MAF nie wpływa na pracę turbo, a napewno nie tak, abyś czuł spadek mocy. Ja jeździłem z odpiętą wiele razy i było OK.
Pamiętaj odpięcie przepływki wywali check`a przy 2-3 odpaleniu auta.
jeremi376 03-02-2012, 08:56 Dzienki za porade. A mam jeszcze jedno pytanie czy czyjnik MAP czyli czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym ten przykręcany na jednego troksa czy to on steruje doładoeaniem turbiny?
Witam wszystkich. Ja i moja foczka 2.0 136ps jesteśmy już po przejściach. Wszystko zaczęło się od braku reakcji na pedał gazu więc wielka desperacja i podłączenie pod ids'a u kolegi zero błędów. Okazało się że kłopocik polega na nieprawidłowym działaniu zaworku podciśnienia (taki brązowy pod filtrem paliwa), więc kumpel zdjął zaślepił i po kłopocie.
Niestety co jakiś czas wchodził błąd 2263 przeładowanie turbo i rzadziej 0299 też przeładowanie turbo więc znowu ids i okazało się że ten zaworek ma odcinać powietrze z intercullera w momeńcie gdy turbo ma wysokie obroty. Następnego dnia sklep i zamówienie części ok 150 zł, ale jak się okazało sprzedawca ma problem ze zdobyciem oryginalnego pierburga. Po 2 miesiącach czekania zadzwoniłem do FORDA ile to kosztuje i uwaga oryginał 487 zł (boli), ale obsługa w fordzie jest dla ludzi a nie przeciwko i mówi: Pan poczeka mam jeszcze cały zestaw naprawczy z wężykami ORYGINAŁ FORD za 232 zł ucieszony mówię że zamawiam ok będzie za 2 dni (niemożliwe). Za 2 dni telefon jest i czeka wymiana 150 zł całego zestawu (panowie mit o ASO warto najpierw zapytać to nie kosztuje można być mile zaskoczonym razem z wymianą 382 zł w aso + faktura gwarancja i stempelek w książce, Teraz auto ma naprawdę 136 kucyków )
Polecam pytać
Wyżej maureliusz napisał:
„A jak odepniesz przepływkę to przyśpiesza OK?”
No właśnie, u mnie po odłączeniu przepływki przyspiesza normalnie. Co może być przyczyną braku przyspieszenia przy podłączonej przepływce?
yyy... uszkodzona przepływka?
Przepływka chyba nie, bo podstawiłem kolejno dwie inne używane i było nadal tak samo.
EGR po odpięciu przepływki jest zamknięty i problem ustaje ale po kilku odpaleniach wyrzuci mila chociaż z tego co pamiętam to Maureliuszowi nie wyrzucał
Tak, po odpięciu przeoływki po drugim uruchomieniu silnika wyrzuca P0100 i P0102, ale przyspieszenie jest OK.
Witam, wszystkich.
Mam taki problem. Mianowicie po przejechaniu u około 140 km auto traci moc na około 10 minut, tak jakby wyłaczyła się turbina. Później wszystko wraca do normy. Po zczytraniu błędów pokazyje P2002- filt DPF i P0234 przewładowanie turbiny. Mechanik twierdzi że może zawór elektropneumatyczny się zacinać. W mieście nic takiego się nie dzieje. tylko na trasie. Zawór kosztuje koło 200 zł, chciałbym go wymienić, tylko nie wiem gdzie on jest. Może mi ktoś podpowiedzieć?
Dzięki
Pitol321 20-04-2013, 18:43 Do zaworka dostać się można raczej tylko na kanale lub podnośniku. Trzeba zdjąć spodnią osłonę silnika. Sam zaworek mocowany jest do ścianki, jak już będziesz pod autem bez osłony łatwo go zlokalizujesz. Tym bardziej jeśli wiesz już jak on wygląda.
Przy okazji dobrze jest sprawdzić szczelność wężyków które są tam podłączone, jak i czy jest na miejscu wężyk z małym filterkiem powietrza.
dzięki za odpowiedz. Ciekawe czy pomoże?? Zobaczy...
a ten zaworek to nie jest przypadkiem pod filtrem powietrza? Przynajmniej w C-Maxie... Chyba, że o innych zaworkach mówimy :)
Pitol321 21-04-2013, 13:39 Ja zrozumiałem, że chodzi o zaworek elektromagnetyczny sterowania podciśnieniem turbiny. Nie długo prawdopodobnie i ja go u siebie wymienię.
Taki jak ten: Pierburg ebay (http://www.ebay.de/itm/150822597362?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649), zdjecie zaworka pierburg w załączniku.
Dokładnie, chodzi mi o zaworek elektromagnetyczny sterowania podciśnieniem turbiny. Bo na trasie przeładowuje mi turbinę. Spadek mocy po około 140 km i na jakieś 10 min, a później dostaje znowu kopa. W mieście nic takiego się nie dzieje.
zaworek to standart w tych silnikach,a znajduje sie z tyłu silnika
Witam.
To mój pierwszy post, więc nie zakładam nowego tematu, tylko podepnę się tutaj. Za gafy z góry przepraszam.
FF2 z 2005 r, 1.6, 109KM, 160TKm z mokrym DPF. Prawdopodobnie przy112TKm wymieniony katalizator(faktura niemiecka) i dolany płyn. Zauważyłem dziwne objawy(może to i norma). Podczas jazdy, w trakcie przyspieszania efekt jest taki, jakby turbo puszczało i się załączało, co daje lekki efekt szarpania. Raz zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Po włączeniu silnika po około 30 sek., auto jechało prawidłowo. Drugi raz, podczas takiego szarpania, jechałem dalej z równą prędkością, ale w końcu musiałem się zatrzymać. Nie gasiłem jednak silnika, wysiadłem i zauważyłem, że wentylatory w aucie chodzą na maksa. Teraz pytanie. Czy to mogą być normalne objawy dopalania DPF(jeżdżę na krótkich trasach), czy powinienem się zacząć martwić.
saracen777 26-07-2015, 12:36 Tyma razem ja potrzebuję pomocy:-)
Jeszcze przed zaślepienie EGRa (podkreślam, że przed, aby nikt nie łączył tego z EGRem) pojawiał mi się czasami błąd P0249 (przeładowanie turbiny) i napis AWARIA UKŁADU STEROWANIA SILNIKA. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu błąd znikał. Było to bardzo rzadko, ale niestety...teraz się nasiliło i generalnie jak zacznę mocno przyśpieszać i osiągnę około 3000 rpm wywala ten błąd. Czuć też, że silnik ciężko przyśpiesza.
Wszystko mi wskazuje na problem z sterowaniem turbo i tak:
1. Cięgno od sterowania kątem łopatek działa,
2. Jak odpale silnik wciąga cięgno,
3. Jak dodaję gazu cięgno się nie rusza - czy to normalne? Czy powinno się ruszać, czy też dopiero podczas jazdy i obciążenia silnika? Jak jest u Was?
A może ktoś czyścił zawór sterowania? Albo jakieś inne pomysły?
Ja miałem ten sam problem i okazalo się że byly zamienione wężyki na pompie podciśnienia(taka brązowa).jeden idzie bezpośrednio do turbiny a drugi na jakieś vacum i one były zamienione na tej pompie.trzeci wężyk to filterek,ale on jest malo istotny i ma większy wylot z tej pompy.Dodam jeszcze że kupiłem przedtem nowy zawór EGR i on po zamontowaniu nic nie zmienil,dopiero jak zamienilem wężyki to problem zniknoł wraz kontrolką blędu układu silnika.A nowy EGR nie dziala bo czasami czuje takie podduszenia silnika,może trzeba go jakoś zaakceptować-może ktoś wie jak to zrobić
lesnik10 23-11-2015, 10:30 4. Sprawdzenie gruchy. Trzeba mieć specjalną pompkę, którą nie pompujemy ciśnienie, tylko wyciągamy powietrze robiąć podciśnienie. Zapodajemy ciśnienie 65kPa i patrzymy czy sztanga zmieniła położenie o 9-11mm. Jeżeli tak to jest orajt. Ja tego nie robiłem, bo niemam takiej pompki
Mam pytanie do tego punktu. Po wypompowaniu powietrza ta pompką jak szybko ciśnienie w gruszce się wyrównuje. Jeżeli schodzi natychmiast to czy to świadczy o uszkodzeniu gruszki?
WB
krzys1968 23-11-2015, 13:47 Witam.
To mój pierwszy post, więc nie zakładam nowego tematu, tylko podepnę się tutaj. Za gafy z góry przepraszam.
FF2 z 2005 r, 1.6, 109KM, 160TKm z mokrym DPF. Prawdopodobnie przy112TKm wymieniony katalizator(faktura niemiecka) i dolany płyn. Zauważyłem dziwne objawy(może to i norma). Podczas jazdy, w trakcie przyspieszania efekt jest taki, jakby turbo puszczało i się załączało, co daje lekki efekt szarpania. Raz zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Po włączeniu silnika po około 30 sek., auto jechało prawidłowo. Drugi raz, podczas takiego szarpania, jechałem dalej z równą prędkością, ale w końcu musiałem się zatrzymać. Nie gasiłem jednak silnika, wysiadłem i zauważyłem, że wentylatory w aucie chodzą na maksa. Teraz pytanie. Czy to mogą być normalne objawy dopalania DPF(jeżdżę na krótkich trasach), czy powinienem się zacząć martwić.
Normalnie dopalanie nastepuje po jakis 500 km chyba ze tylko w miescie to moga cykle czesniej sie uruchamiac , objawem jest jak napisales wlaczony wentylator i podniesi srednie spalanie na postoju umnie wynosi z normy 0,4 i wchodzi na 0,7 . Plyn nalezy dolewac co 60 tys
Witam. Podpinajac się pod temat mam pytanie odnośnie zakresu pracy sztangi turbiny. Ponieważ wyskakuje mi błąd przeładowania turbiny od pewnego czasu obserwuje owa sztangę. I po moich obserwacjach wynika ze przy zdaszonym idzie na max w górę prawie dotyka rurki smarowania turbiny po odpaleniu schodzi na dół ale jakby nie do końca. Tzn zatrzymuje się w połowie a trzpień wychodzący z grucha ma jeszcze dużo miejsca żeby się schować. Moje pytanie jaki powinien być zakres jej pracy ? Bo podejzewal zapieczona grucha albo lopatki w turbo.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
|
|