Zobacz pełną wersję : [modyfikacja] Montaż czujnika deszczu i automatycznych świateł mondeo mk3 przed liftem

rednaxelA
12-05-2011, 17:12
Pacjent to Mondeo mk3 2001 rocznik golas całkowity - u mnie taka konfiguracja działa nie odpowiadam jesli ktos montując sobie ten moduł do samochodu spali czujnik, sterownik czy cały samochód :-P. Proponuje przeanalizowac schematy - ja po 2 dniach siedzenia nad nimi sprokurowałem taką konfiguracje przewodów.

Czas na wykonanie zadania - 3 godziny
Koszt części od 100 do 500 :-) wg cen z allegro - nie sprawdzalem w sklepie ile to kosztuje

Przyklejenie czujnika do szyby - ja na razie zrobiłem tak brzydko że sie wstydze pokazac (ale działa) - jak zrobie ładnie to dokleje opis

Potrzebujemy (albo to co miałem)
Czujnik deszczu - najlepiej z silikonem i mocowaniem do szybt (tą gumką przezroczystą z przodu) - jak bez to w ASO kupic mozna sam silikon
http://img832.imageshack.us/img832/9794/czujnikdeszczuback.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/czujnikdeszczuback.jpg/)
http://img651.imageshack.us/img651/8371/czujnikdeszczufront.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/651/czujnikdeszczufront.jpg/)

Sterownik
http://img31.imageshack.us/img31/2415/sterownikczujnikdeszczu.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/sterownikczujnikdeszczu.jpg/)

Włącznik świateł z pozycją AUTO
Schematy http://www.sendspace.pl/file/f4a323ee6d576ede88f50f8

Kilka metrów kabla w kilku kolorach,
kabelek audio od komputerowego CD (od CD do karty dźwiękowej :-), chyba ze mamy kostke do czujnika - z tego kabelka CD musimy wtyczke troche przyciąć
średnie konektorki - te ciut mniejsze od typowych samochodowych 12 zenskich i 1 meski - chyba ze mamy kostke do sterownika to tylko 1 meski
Lutownica, tinol
Koszulki samokurczliwe, izolacja, izolacja szmaciana do robienia wiazek.
Kombinerki, ucinaczki czy co lubimy uzywac do sciagania izolacji.
Miernik.

Wyjmujemy gorna obudowe kierownicy wyciagamy dzwigienke wycieraczek
Wyjmujemy mały schowek i włącznik świateł.
Wyciagamy przekaznik K162 - http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=10873&page=2

Łączymy wszystko według poniższej rozpiski - kabeli DOŁĄCZAMY do istniejących chyba ze napisane inaczej. (nacinamy izolacje i dolutowujemy o istniejacego i izolujemy oczywiscie.

Uwaga - kilka przewodow ma napiecie nawet jak zapłon nie włączony - albo odłączycie akumulator albo szykujcie bezpieczniki 15 i 20A :-)

Uwaga na numeracje pinów - Sterownik ma nieparzyste z jednej parzyste z drugiej a swiatła i wycieraczki po kolei (numery sa na kostkach, na przekaźniku tez sa oznaczenia pinów)

Pin 1 Czujnik deszczu 3
Pin 2 Włącznik świateł 6
Pin 3 Włącznik świateł 4 - tu nie było pinu w kostce - dorobić trzeba jak nie ma - u mnie nie było
Pin 4 Włącznik świateł 8 i do czujnika deszczu pin 1
Pin 5 Włącznik świateł 10 i do czujnika deszczu pin 2
Pin 6 Włącznik świateł 13
Pin 7 Dźwignia wycieraczek 1 (to jest regulacja czulosci ze schematu po 2 lifcie)
Pin 8 Włącznik świateł 11
Pin 9 Dźwignia wycieraczek 2 (uzupełniam 20120624 - przez rok sie nikt nie zorientował łącznie ze mną ze cos tu powinno byc podłączone)
Pin 10 Dźwignia wycieraczek 10 i kabel ucinamy
Pin 11 Dźwignia wycieraczek 8
Pin 12 Dźwignia wycieraczek 6
Pin 13 Dźwignia wycieraczek 7
Pin 14 Przekaźnik wycieraczek K162 pin 4 - tu sie wpinamy tym meskim konektorkiem, przekaźnik wyrzucamy - nie wkłądamy z powrotem

Dźwignia wycieraczek pin 1 ucinamy

Połączyliśmy wszystko to TESTUJEMY!

Jak wszystko podłączyliśmy i jeśli sie nie pomyliłem zapisujac tę tabelkę :-) to po włączeniu zapłonu nic sie nie powinno stac.
Zakłądam ze jest dzien słoneczny i szyba sucha. Jesli przełączymy swiatła na AUTO nic sie nie powinno stac - zasłaniamy czujnik powinny się włączyć
jesli światła się włączą bez zasłaniania czujnika to niedobrze - sprawdzamy czy wszystko dobrze połaczone bo sterownik chodzi w trybie awaryjnym - np nie widzi czujnika.
Teraz wycieraczki - włączamy na czasówke - powinny raz przetrzec szybe (nawet sucha) czekamy parenaście sekund - jak sie znowu włączą i bedą chodziły mniej więcej jak czasowe na pozycji 1 to sterownik w trybie awaryjnym jest i trzeba posprawdzac połączenia.
Jak jest dobrze czyli przetrą szyba raz to bierzemy wode lub co tam mamy pod reka i lejemy na szybe tam gdzie czujnik - wycieraczki powinny sie włączyć i scierac szybe w miare potrzeby włączając kolejne prędkości.

Dla chętnych mozna połączyc między piny 4 i 6 we włączniku świateł (lub 2 i 3 w sterowniku) włożyć diodę (ja użyłem prostowniczej 3A) skierowaną paskiem w strone pinu 6. bedziemy mieli wtedy swiatłą dzienne - po przekreceniu kluczyka w pozycje II, jeśli włącznik światełbedzie na AUTO to włączą się same mijania bez pozycyjnych - czujnik zmierzchu włączy wtedy pozycyjne jak sie ściemni

1olek
12-05-2011, 20:48
Fajny opis, powiedz gdzie sie mocuje ten czujnik deszczu bo ze do szyby to logiczne ;)

Potrzebna jest jakas inna wajcha od wycieraczek ?

rednaxelA
13-05-2011, 06:53
Wajcha ta sama została - RECONDO podpowiada że po 2 lifcie wajcha z regulacją do czasówek pozwala na regulacje czułości czujnika deszczu - jak zdobędę schemat (ja mam TIS z 2004 i tam potencjomentr z wajchy nie jest wykorzystany ) to przetestuje to rozwiązanie i zrobię ewentualny update tego poradnika.

Czujnik montujemy gdzie chcemy - byleby w zasięgu działania wycieraczek - ja wrzuciłęm jak w oryginale pod wstecznym lusterkiem.

Czujnik mam bez uchwytu - zdemontowalem z niego te blaszki po bokach i przykleiłem do szyby za lusterkiem. Od zewnatrz troche kijowo wygląda - jakby ktoś nasmarkał na szybe od srodka ale czujnik działa. Od srodka prawie go nie widac - czarne pudełeczko 4x3 cm za lusterkiem wewnętrznym nie rzuca sie w oczy - kierowca nawet go nie widzi.
Mam juz koncepcje z podklejeniem najpierw jakiejś podkładki maskującej dopiero czujnika ale to musi we mnie dojrzeć i jak zrobie i bedzie ładnie to zaprezentuje.

Niestety, żeby zamontowac czujnik jak w oryginale (z oryginalną maskownicą od srodka) to potrzeba zmienić też uchwyt lusterka przyklejony do szyby. Czujnik do świateł i wycieraczek występował w polifcie tylko z fotochromowym lusterkiem (uchwyt nakręcany nie wsuwany) a mocowanie lusterka do szyby było montowane przez Forda tak:

Przedlift - uchwyt nasuwany taki sam dla lusterka fotochromowego i zwykłego
Polift po 2003 - zwykłe lusterko nasuwane, fotochrom nakrecany
Polift po 2006 - zwykle lusterko i fotochrom nakrecany

rednaxelA
08-06-2011, 17:57
Update - dostałem od kolegi darecki_ (http://www.mondeoklubpolska.pl/member.php/9384-darecki_) schemat podlaczenia autowycieraczek po 2 lifcie - z regulacją czułości - dziala ze standardową wajchą od wycieraczek z czasówka.

http://img708.imageshack.us/img708/5205/wycieraczkizczdeszczu.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/708/wycieraczkizczdeszczu.jpg/)

wojtekdg
07-09-2012, 12:32
Kto na śląsku najlepiej sosnowiec, będzin, dąbrowa górnicza lub okolice mógł by to zainstalować. Oczywiście odpłatnie.

twinpoint
21-09-2012, 07:57
witam,
mam auto poliftowe (z regulacją czasową wycieraczek) - dokładałem lusterko fotochromatyczne - wymieniłem całą wiązkę - mam więc wtyk do sensora deszczu. Czy w poliftowym muszę również dokładać sterownik - czy tylko podpiąć sensor?

rednaxelA
23-09-2012, 21:20
Niestety dokładać sterownik, doklejac czujnik, dorobic instalacje. Tak jak w opisie.

rednaxelA
04-11-2012, 17:42
Uzupełniłem informacje o światłach dziennych - zamiast zworki miedzy pinami 4 i 6 mozna wlozyc diode - paskiem w strone pinu 6. Zlikwiduje to problem niemożności wyłączenia świateł po zmierzchy bez wyłączania zapłonu.

Sebski
15-11-2012, 10:16
Witam wszystkich,

Chcialem zainstalowac czujnik deszczu/zmierzchu w Mondeo MK4 (2008-01 – poliftowe) z regulacja czasową wycieraczek i lusterkiem fotochromatycznym ( zdjecia poznizej).

Jak dodac teraz czujnik zmierzchu/wycieraczek?
- Kupuje czujnik z ramka i kleje na szybe? (Da sie kupic sama ramke i przykleijc ja samemu czy musze wymienic szybe)?
- Potrzebuje tez sterownik albo to wszytsko w czujniku? (jezeli tak to jakie jest oznaczenie tego sterownika i gdzie on powinien byc w aucie?)
- Jak “wyciac otwor” na czujnik na tej czarnej powierzchni ( wewnetrznej stronie szyby)?
- Jakie oznaczenie ma wiazka czujnika ( moze byc z innego modelu)?
- Czy czujnik np z MK3 albo Fokusa (3S7T-17D547-AB) jest ok, czy musi byc 6G9N17D547AC do MK4?

Dzieki wielkie,
Pozdrawiam

Larrond
25-12-2014, 18:57
Odgrzewam kotleta !

Robił ktoś takiego moda w MK3 2004 rok po lifcie na golasie? Pytam bo chcę zrobić.

Krzysancz
15-09-2015, 19:13
Witam, zabrałem się za montaż świateł auto w przedlifcie 2001 i od razu po wyjęciu włącznika świateł zonk mam inne oznaczenia wiązki (od lewej górny żąd G,83a,83b,52, prawa strona górny żąd pierwszy bez opisu,56,Xr,15 lewa strona dolny żąd 58d, 31,30, P, prawa strona dolny żąd 58L/R następny bez opisu, D, 58)kupiony włącznik ma te same oznaczenia czy ktoś ma schemat jak to podłączyć? Bardzo proszę o pomoc.

Tatin22
07-10-2015, 18:15
Witam,

Mam takie pytanie odnośnie włącznika świateł auto, a w zasadzie jego działania.

Jestem w fazie przerabiania mojego Mondka na światła automatyczne i zakupiłem przełącznik auto. Jak go podłączyłem pierwszy raz to prawdopodobnie działał dobrze (ale nie jestem pewien). Rozłożyłem włącznik i złożyłem jeszcze raz i po ponownym podłączeniu zachowuje się tak. Dodam, że najpierw podłączam sam przełącznik bez modułu i czujnika, a posiadam światła skandynawskie.
Po podłączeniu przełącznika i ustawieniu na 0 światła nie świecą. przestawienie na postojowych - włączają się postojowe, podświetla deska i uwaga włączają spryski reflektorów. Po włączeniu świateł mijania zapalają się światła mijania i załącza zapłon, podświetlają się kontrolki jak po przekręceniu kluczyka w poz II. jedyna różnica to taka, że dioda w zegarku mruga w taki sposób jakby nie rozpoznawała immo. (fizycznie kluczyka nie ma w stacyjce więc jest prawidłowo). A na pozycji auto - działa jak dotychczas wersja skandynawska.

I teraz moje zasadnicze pytanie, czy mogłem coś poprzestawiać w przełączniku jak go rozebrałem? Dodam, że światła włączają się tak jak powinny, tylko te spryski i zapłon. Może wersja skandynawska, czyli bezpiecznik 84 powoduje takie działanie? Czy może dopóki nie podłączę modułu świateł auto, czujnika i nie wyjmę bezpiecznika to tak będzie się działo?

Może ma ktoś jakiś pomysł. Ewentualnie Ci co dokładali już światła auto z czujnikiem coś ciekawego zaobserwowali?
Każda sugestia jest dobra i dzięki za pomoc.

Rafał A.(antek)
08-10-2015, 08:20
A coś robiłeś oprócz wymiany włacznika? Sam włącznik nie powinien powodować niczego takiego on ma tylko dodatkową pozycje na AUTO reszta to samo.

Tatin22
08-10-2015, 16:56
No właśnie nic w aucie nie było jeszcze zmieniane. Jedynie co, to rozebrałem włącznik i złożyłem go z powrotem. Dlatego takie zachowanie też mnie dziwi. Może mieć coś wspólnego to, że mam włożony bezpiecznik 84 do wersji skandynawskiej? Wydaje mi się że nie, ale wszystko jest możliwe. A jest możliwość złego złożenia ponownie przełącznika? Może tam coś się poprzestawiało?

bluebob
08-10-2015, 20:19
Co do bezpiecznika F84 to też go mam włożonego i wraz z włącznikiem świateł w wersji auto działa normalnie.
Przypuszczam, że musiałeś coś pokopać przy ponownym składaniu włącznika. Takich anomalii nie powinno być.

Tatin22
09-10-2015, 19:15
Tylko co można pokopać?
Mechanicznie działa prawidłowo bo zapalają się odpowiednie światła, no chyba że podczas wkładania trzpienia można zapadki poprzestawiać, ale moim zdaniem to coś elektroniką.
Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak się zachowuje, ponieważ rozebrałem go jeszcze raz i poprawiłem połączenie płytka - styki przełącznika.

Tatin22
09-10-2015, 22:46
Wygląda na to, że coś się musiało przestawić, bo sprawdziłem włącznik i bez przekręconego kluczyka bez zmian, jedynie co zauważyłem to to, że nie świecą się postojówki tylko od razu mijania. Z przekręconym zapłonem nie uruchamiają się spryski, ale na postojowych też świecą mijania.
Czy ma ktoś może zdjęcia jaka jest sekwencja styków przełącznika, lub może schemat wtyczki do przełącznika. wtedy może dojdę jak powinny załączać się styczniki.

Tatin22
14-10-2015, 07:58
Rozebrałem wszystko jeszcze raz i po złożeniu nic się nie zmieniło. Może przyczyna jest za bogata instalacja? We wtyczce mam wolne tylko dwa wejścia, 5 i 14. Już nie wiem co to może być.

Sprawdźcie może jakie piny macie u siebie we wtyczkach?

bluebob
14-10-2015, 21:52
A jak włożysz swój stary przełącznik bez auto to masz te same/podobne objawy? Czy tylko na przełączniku z auto?

Tatin22
15-10-2015, 05:48
Tylko na przełączniku auto. Dzisiaj podłączymy przełącznik auto u kolegi w Mondku '04 i zobaczymy u niego. W razie co będę odcinał kable ;)

bluebob
15-10-2015, 22:15
Czyli coś z przełącznikiem.
Najlepiej by było gdybyś miał możliwość podpiąć u siebie drugi przełącznik z auto i zobaczyć czy efekt jest ten sam.
Tak czy siak, obstawiam walnięty przełącznik.

Tatin22
16-10-2015, 21:03
Panowie, sprawa wygląda tak. Włącznik sprawny, sprawdzony u kolegi i działa prawidłowo. Wychodzi na to, że mam za bogatą instalację. Kumpel nie ma czterech pinów w kostce. Ciekawe czemu mam aż tak bogatą instalację. Może spowodowane jest to tym, że auto przyjechało ze Szwecji. Będę dalej modyfikował instalację. Jak coś będę informował na bieżąco ;)

Rafał A.(antek)
16-10-2015, 22:32
w aucie ze szwecji możesz mieć tzw swiatła dzienne, lub instalacje pod nie.

Tatin22
19-10-2015, 20:09
w aucie ze szwecji możesz mieć tzw swiatła dzienne, lub instalacje pod nie.

Ciężko mi się odnieść do twojej wypowiedzi, bo nie wiem czy to stwierdzenie czy pytanie ;)

Rafał A.(antek)
19-10-2015, 21:23
Stwierdzenie. Trzeba by spojrzeć na schemat

Tatin22
20-10-2015, 12:54
Ok, ale i tak będę zakładał czujnik więc nic to nie zmienia i będę musiał pozmieniać instalację ;)

Tatin22
24-10-2015, 08:06
Panowie szybkie pytanie jak rozebrać wtyczkę od włącznika świateł?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Tatin22
28-10-2015, 10:40
Jak widać graty do przeróbki dotarły, nawet wiązka wstępnie zrobiona. A moje pytanie dotyczy czujnika.
Dostałem czujnik z taką silikonową nakładką, jak widać lekko odcięta od czujnika. Moje pytanie brzmi, czy trzeba coś dodać między czujnik a tą silikonową nakładkę? Czy wystarczy to dobrze wyczyścić i samo się dociśnie? Czy może bez tej nakładki przykleić na silikon?

Rafał A.(antek), czy po VIN-e jest możliwość ściągnięcia schematów elektrycznych i sprawdzenia co jest dodatkowego?

Rafał A.(antek)
29-10-2015, 15:20
u ciebie bez vin są schematy, ale co znaczy sprawdzenia co jest dodatkowego?

Tatin22
29-10-2015, 16:04
Chodzi o to, że mam dwa dodatkowe przewody we włączniku. Dokąd idą i co zasilają. Normalnie 4 pin idzie do modułu, a gdzie idzie u mnie? I pin 15 dokąd zmierza?

Rafał A.(antek)
01-11-2015, 10:34
bezproblemowo, kolory kabli i nr pinów, z wtyczki, rocznik auta, silnik, wersja nadwozia, kraj pochodzenia. Czy ma spryski, ksenony i światła automatyczne (fabrycznie)

Bump: u ciebie jak masz dzienne, pin 4 to +12 podawane na przekaźnik swiateł dziennych - styk sterujący cewką przekaźnika (który jak dobrze sie dopatrzyłem odcina spryskiwacze lamp? i coś jeszcze? (muszę jeszcze postudiować) a pin 15 to +12V podawane na przekaźnik świateł mijania, żeby sie zapaliły w pozycji 0 i świateł pozycyjnych. Dodatkowo z 15 podawane jest +12 na styk roboczy przekaźnika świateł dziennych (jeszcze nie rozkminiłem o co chodzi z tym przekaźnikiem) i jak by zapętla jego podtrzymanie pomijając bezpiecznik f88?

Tatin22
02-11-2015, 11:13
Dziękuję bardzo za informacje. Z tego wynika, że oba kable do wyjęcia. Jedynie 4 pin wykorzystać do modułu świateł auto. Przez to głupiały spryski i światła za dużo było zasilania.

U mnie akurat są światła skandynawskie bez świateł dziennych. Po wyjeciu bezpiecznika wszystko wraca do normy.

Jeszcze raz dzięki.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Rafał A.(antek)
02-11-2015, 14:11
dzienne = skandynawske

Tatin22
02-11-2015, 17:21
Rafał A.(antek) dzięki za wyjaśnienie. Bo teraz pojęcie świateł dziennych ma zupełnie inne znaczenie ;)

A wypowie się ktoś odnośnie czujnika zmierzchu? Jak go montować? Pytałem kilka postów wcześniej.

s_ebastian
15-04-2016, 01:59
Witam, czy mogę prosić o schemat reupload? Dziękuję i przepraszam za tłumaczenie

Rafał A.(antek)
15-04-2016, 22:47
jaki schemat

s_ebastian
17-04-2016, 02:24
www.sendspace.pl/file/f4a323ee6d576ede88f50f8/czujnikdeszczu

Bump: schemat podlaczenia autowycieraczek po 2 lifcie - z regulacją czułości - dziala ze standardową wajchą od wycieraczek z czasówka.

Tatin22
04-06-2016, 14:50
Szybkie pytanie, czy czujnik zmierzchu ma jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? Bo nie załącza świateł jak sie go zakryje. Podłączyłem sobie światła auto i wczoraj działało a dzisiaj już nie. Auto troche postało w słońcu :( ewentualnie czy może moduł sie przegrzał? I wyskoczył bezpiecznik? Tylko który?

Tatin22
20-06-2016, 10:04
Sprawa z czujnikiem i światłami auto wygląda następująco:
Na wstępie dodam, że dorobiłem układ od kolegi Virus500 z forum MKP.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/140720-Modu%C5%82-automatycznych-%C5%9Bwiate%C5%82-i-wycieraczek

Po podłączeniu wszystkiego razem, nawet zadziałało. Niestety tylko jeden dzień.
Później pojawiły się problemy z załączaniem świateł po zakryciu czujnika.
Światła po zakryciu czujnika zaczęły się załączać i rozłączać, krótko mówiąc zaczęły migać.
Zapomniałem o wyjęciu bezpiecznika 84, który teraz jest wyjęty, dlatego układ który był dodany nie spełniał swojego zadania (ale o tym przypomniałem sobie dopiero jak już wyciągnąłem układ z modułu i wlutowałem diodę). Po przywróceniu modułu do fabrycznego stanu, tylko z wlutowaną diodą między pin 2 i 3, myślałem, że wszystko wróci do normy i będzie działać.
Niestety ku mojemu rozczarowaniu tak się nie stało. Moduł nadal migał światłami, a teraz nawet nie załącza świateł po zakryciu czujnika.

A teraz kilka pytań:
1. Czy mógł uszkodzić się sterownik modułu i po prostu przełącza go w tryb awaryjni i nic się nie dzieje?
2. Czy może uszkodził się czujnik?
3. Czy może układ który mam nie jest kompatybilny z czujnikiem, bo moduł mam z końcówką AC, a czujnik z AA?

Wszystko podłączone jest dobrze, ponieważ na początku działało, Myślałem, że nowa płytka nie ma dobrej masy i dlatego tak mrugają światła. Przez moment było dobrze i potem znów przestawało działać normalnie.

Nie wiem już co myśleć. Zamówiłem nowy moduł z końcówką AB zobaczymy czy będzie działało.

I kolejne pytanie:
Czy oznaczenia AA, AB, AC na module mają wpływ na sterowanie czułością wycieraczek z pierścienia? Z tego co gdzieś poczytałem to moduł z końcówka AA tego nie obsługiwał. Potwierdźcie lub zaprzeczcie moją teorię ;)
A zależy mi na tym, bo będę jeszcze podłączał wycieraczki jak zmienię szybę.

Tatin22
22-06-2016, 19:46
Niestety moduł AB również miga światłami :( załamka normalnie.

A tak w ogóle to ktoś coś pomoże?

Tatin22
22-06-2016, 19:51
bezproblemowo, kolory kabli i nr pinów, z wtyczki, rocznik auta, silnik, wersja nadwozia, kraj pochodzenia. Czy ma spryski, ksenony i światła automatyczne (fabrycznie)

Bump: u ciebie jak masz dzienne, pin 4 to +12 podawane na przekaźnik swiateł dziennych - styk sterujący cewką przekaźnika (który jak dobrze sie dopatrzyłem odcina spryskiwacze lamp? i coś jeszcze? (muszę jeszcze postudiować) a pin 15 to +12V podawane na przekaźnik świateł mijania, żeby sie zapaliły w pozycji 0 i świateł pozycyjnych. Dodatkowo z 15 podawane jest +12 na styk roboczy przekaźnika świateł dziennych (jeszcze nie rozkminiłem o co chodzi z tym przekaźnikiem) i jak by zapętla jego podtrzymanie pomijając bezpiecznik f88?
Piszesz coś o przekaźniku dziennych świateł, gdzie on może się znajdować.
Bo to może przez niego wszystko się dzieje.
Może akurat będziesz mógł pomóc, bo ja nie mam pomysłu. Już drugi moduł :(

Rafał A.(antek)
24-06-2016, 23:12
Robisz cos wyrywkowo na instalacji nie od tego i pewnie cos się chrzanu. Ciężko pomoc nie wiedząc co i jak jest w aucie

Tatin22
05-07-2016, 06:31
Mam kolejne pytanie, czy błędne działanie czujnika może być spowodowane pofalowanym optoelementem czujnika na płytce?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160705/2d9068ac1beda5c484f48b01396e2f2b.jpg

ffoorrdd
19-07-2016, 18:11
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby udostępnić ponownie schematy z pierwszego postu, ponieważ link z paczką "czujnikdeszczu.zip" na Sendspace już nie działa.

Komunikat na tamtej stronie:
"Uwaga! Serwis Sendspace.pl zakończył swoją działalność.
Usługi związane z hostowaniem plików są niedostępne."

Dziękuję i pozdrawiam.

Tatin22
12-08-2016, 13:08
Mam kolejne pytanie, czy błędne działanie czujnika może być spowodowane pofalowanym optoelementem czujnika na płytce?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160705/2d9068ac1beda5c484f48b01396e2f2b.jpg

Ponawiam swoje pytanie odnośnie wadliwego działania czujnika.
Zdjęcie powyżej?
Czy jest ktoś kto może sprawdzić jak wyglądają elementy optyczne na płytce i potwierdzić mi moją teorię?

Tatin22
02-09-2016, 08:18
Wymieniłem już dwa moduły i dwa czujniki, jak jest widno i ciemno to dziala prawidłowo. Jak jest szarówka to niestety głupieje i miga światłami. Niestety nie mam pomysłu co to może być. Wygląda jakby nie uśredniało się czy jest ciemno czy jasno. Tylko co to może powodować czujnik czy moduł?

mic1225
02-09-2016, 13:15
Witam.

Podłączyłem wszystko według schematu, ale mam mały problem. Czujnik deszczu działa ok, ale funkcja auto w światłach nie działa. Sprawdzałem połączenia raz jeszcze i wydają się być OK. Może potrzebny jest jakiś bezpiecznik?

Tatin22
02-09-2016, 21:54
Witam.

Podłączyłem wszystko według schematu, ale mam mały problem. Czujnik deszczu działa ok, ale funkcja auto w światłach nie działa. Sprawdzałem połączenia raz jeszcze i wydają się być OK. Może potrzebny jest jakiś bezpiecznik?

Ja mam inny problem jak widzisz, a jakie są dokładne objawy?

patro6
04-09-2016, 20:54
Witam.

Witam, mógłbyś mi wysłać schemat na pw?

franek.90
18-06-2017, 09:49
Witam. mógł by mi ktoś podesłać schemat? Linki wygasły :(

kamil_31
20-06-2017, 22:10
Witam gdzie jest zamontowany moduł do świateł aucie

Tatin22
30-06-2017, 18:08
Witam gdzie jest zamontowany moduł do świateł aucie

Oryginalnie montowany jest pod osłonami kolumny kierowniczej, z tego co mi sie wydaje to po prawej stronie.

bluebob
30-06-2017, 18:57
Zdjęcie by się przydało, bo sam jestem zainteresowany.

patro6
14-03-2018, 11:17
Podłączone według instrukcji i wygląda na to że wszystko działa :D Tylko ja mam swoją koncepcję jak zrobić do przedliftowego lusterka fotochrom.

Bump: Witam gdzie jest zamontowany moduł do świateł aucie

Trochę późno odpowiadam, ale ja zamontowałem do belki za licznikiem :D Nie widać, nie przeszkadza w niczym.

Jarek81
18-03-2018, 00:46
Kolego masz może jakieś schematy wd których robiłeś?Bo niestety te stare nie działają...

Ewentualnie czy kolega Tatin ma gdzieś ten schemat z pierwszego zdjęcia w poście #28

patro6
18-03-2018, 14:39
Podłączyłem według tego schematu z pierwszego postu. U mnie działa.

mischel
27-05-2018, 12:32
Ma ktoś jeszcze schematy do tego moda?

Chyba jednak nikt nie ma :(
Jakieś udało mi się znaleźć na angielskim forum to wstawiam może komuś się przydadzą.
https://images82.fotosik.pl/1082/e3720b7fae49c817med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e3720b7fae49c817)
https://images84.fotosik.pl/1081/7582fc6701c7fe07med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7582fc6701c7fe07)
https://images83.fotosik.pl/1089/9bcf1375c2823b0fmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9bcf1375c2823b0f)
https://images82.fotosik.pl/1086/0bc5de5fd634f9b1med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0bc5de5fd634f9b1)
Jakby jednak ktoś coś znalazł to niech da znać to uzupełnię tego posta żeby był komplet. Poza wszystkim wiązka zrobiona według opisu w poście pierwszym i wygląda na to że wszystko ładnie działa :)

adrek88
31-12-2019, 16:30
Witam mam instalacje pod czujnik deszczu i zmierzchu jednak u mnie fabrycznie tego nie było czy ktoś ma schemat jak połączyć sensory deszczu i zmierzchu z tą czarna kostka oryginalną i co potrzeba do tej przeróbki?

https://zapodaj.net/37df938dbff23.jpg.html
https://zapodaj.net/0cdf61f3f6e76.jpg.html
https://zapodaj.net/5b85c91d56729.jpg.html
https://zapodaj.net/3d24480148760.jpg.html

mischel
07-01-2020, 22:10
Wszystko masz opisane w pierwszym poście.