Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] wymiana oleju w 6 biegowej skrzyni biegów
hr dracula 17-05-2011, 20:47 witam i proszę o pomoc i informacje
szykuję się do wymiany oleju w skrzyni biegów (6 biegowa manualna) i proszę o pomoc a mianowicie :
ile oleju kupić,
jaki olej możecie polecić,
czy wymiana jest na tyle skomplikowana ze trzeba udać się do warsztatu ???
autko rocznik 2003, 1,9 TDI
witam i proszę o pomoc i informacje
szykuję się do wymiany oleju w skrzyni biegów (6 biegowa manualna) i proszę o pomoc a mianowicie :
ile oleju kupić,
jaki olej możecie polecić,
czy wymiana jest na tyle skomplikowana ze trzeba udać się do warsztatu ???
autko rocznik 2003, 1,9 TDI
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1211261&postcount=2
hr dracula 17-05-2011, 21:21 dziękuję za odpowiedz ale jeżeli chodzi o wymianę oleju w skrzyni to opinie są różne i dlatego to moje pytanie i wątpliwości wymieniać czy nie ????? wątpliwości nasunęły mi się bo czasami (rzadko) po wrzuceniu jedynki mam wrażenie ze ją coś "trzyma" puszczam sprzęgło - ponowie wyciskam i "wychodzi" bez problemów może zapowietrzone sprzęgło a może trzeba wymienić olej w skrzyni ????? jeżeli odpowietrzyć sprzęgło wystarczy to może jakiś schemat jak to zrobić
pozdrawiam i czekam na pomoc
witam mozesz wymienic olej w skrzyni tez to robilem w warsztacie ,oleju wchodzi okolo 2-2,5 litra i do tego jeszcze filtr ktory jest najdrozszy cala przyjemnosc kosztowala mnie 230 euro ,powodzenia
witam mozesz wymienic olej w skrzyni tez to robilem w warsztacie ,oleju wchodzi okolo 2-2,5 litra i do tego jeszcze filtr ktory jest najdrozszy cala przyjemnosc kosztowala mnie 230 euro ,powodzenia
Filtr?Przecież On nie ma automata,więc jaka wymiana filtra.
motorek26 17-05-2011, 22:10 do tego jeszcze filtr w manualnej skrzyni masz filtr :?:
hr dracula 18-05-2011, 06:54 dzięki za zainteresowanie
ale ja mam 6 biegowa manualną skrzynie biegów !!!!! a tam jest jakiś filtr ?????????
witam wlasnie malo ludzi wie o tym ze w 6-biegowej skrzyni tez jest filtr
Ja mam 6-biegową skrzynię i poważnie zastanawiałem się nad wymianą oleju bo czasami ciężko pierwszy bieg wchodził ale jak mam zapłacić 1000 zł to się jeszcze wstrzymam
kowal_ezg 18-05-2011, 21:17 witam wlasnie malo ludzi wie o tym ze w 6-biegowej skrzyni tez jest filtr
Witam!
Ja tak z ciekawości mam dwa pytania:
1. Ty masz mk3 i nowego typu skrzynie, a czy w mk2 też jest filtr?
2. Manualna skrzynia nie ma pompy oleju, więc po, co tam filtr?
ja wczesniej mialem MKII ford galaxy teraz mam Seata Alhambre kupilen calkiem nowego wiec nie mam pojecia ,czy jest w nim filtr ,ale jak bede przejezdzal kolo VW-ja to sie zapytam ,moj ma dopiero 5tys.km przejechane tak wiec ,do wymiany oleju troche musze przejezdzic ,jak i z wymiana paska rozrzadu ,ktory jest przewidziany do wymiany dopiero po 210tys.km
hr dracula 19-05-2011, 11:48 witam i dalej nie wiem czy wymieniać ten olej czy nie jeżeli tak to na jaki i ile wchodzi do skrzynia a jeśeli chodzi o filtr to w końcu jest czy nie ma ??????
robson67 19-05-2011, 19:00 w manualnej sześciobiegowej skrzyni biegów stosowanej w sga nie ma żadnego filtru oleju, rozgrzać skrzynię, korek wlewowy i spustowy odkręcić, zlać zużyty olej i zalać 2.5 litra przekładniowego np. castrol TAF X 70W90
Dla mnie, tak logicznie, skoro wymienia się olej w silniku to dlaczego nie wymienia się oleju w manualnej skrzyni?
Bo Panowie mechanicy nie myślą, a producent specjalnie podaje informację że olej jest niewymienialny bo skrzynia napewno wytrzyma 100 tys km i ewentualna naprawa odbędzie się na koszt klienta. Każdy olej przekładniowy się zużywa i trzeba go co jakiś czas wymieniać. Co więcej jeśli tego oleju jest tylko 2.5l to najlepiej wymienić go pojeździć z 1000 km i znów wymienić. Żeby się cały stary syf wymył.
Ja jednego nie rozumiem - skoro nie wymienia się oleju w manualu to po co wymienia się w automacie?
motorek26 22-05-2011, 12:08 ja powiem tyle co wiem
w automacie wymienia sie olej bo szybciej sie on zużywa smarowanie jest ciśnieniowo tak samo jak w silniku
w manualu olej jest rozprowadzany rozbryzgowo poprzez koła zebate nie ma pompy oleju która gdziekolwiek ten olej przepycha
co do wymiany oleju w manualu wszystko zależy od producenta skrzyni jak jest korek spustowy to jak najbardziej sie go wymienia ale są typy skrzyń w których producent przewidział (czyt.wykombinował)że tego oleju sie nie wymienia bo nie ma nawet jak go spóścić jedynym rozwiązaniem jest wtedy rozebranie skrzyni lub oddessanie tego oleju ale nie uda sie wtedy wszystkiego oddessać
hr dracula 22-05-2011, 21:24 witam
czyli znaleśc korek i wymienic powiem szczerze ze nie zaglądałem jeszcze ale myślę że korek spustowy jak i wlewowy w skrzyni odnajdę :) a co do filtra to może ktoś powiedziec czy on tam w końcu jest czy nie ???? 1,9 TDI 2003r. (skrzynia manualna)
KUBA1991 20-07-2011, 20:09 Odświeżam temat. Mianowicie planuje wymianę oleju w manualnej 6-biegowej skrzyni. I mam pytanie odnośnie rozmiaru klucza którym odkręca się korek spustowy i korek wlewu. Pozdrawiam/
paluch34 28-08-2011, 13:24 Witam
Nie odkręcisz tego korka żadną z końcówek dostępnych na rynku. Ja poradziłem sobie w inny sposób jeśli jesteś zainteresowany dzwoń 691337123 Rysiek
Wydaje mi się że jest to końcówka spline M16 do kupienia naprzykład tutaj:
http://allegro.pl/klucz-m16-do-korka-oleju-skrzyni-biegow-vw-audi-i1786614414.html
Dziś będę to sprawdzał.
To jest dokladnie ta koncowka posiadam taka.
endriu27 12-10-2012, 13:17 Witam wszystkich
W związku z tym iż ostatnimi czasy szczególnie rano miałem problemy ze skrzynią biegów tz. przy zmianie z 1 na 2 dochodziło do lekkiego zgrzytu, (później jak się olej rozgrzał wszystko było dobrze), oraz z racji na wiek auta postanowiłem wymienić olej.
Dane techniczne auta:
VW Sharan rocznik 2001,
1,9 tdi silnik ANU,
skrzynia biegów 6 stopniowa manualna typ EHL.
Potrzebny olej do skrzyni biegów vw - ???
I zaczyna się problem jaki ?
Po wykonanych telefonach do serwisu oraz analizie wiadomości dostępnych w Internecie, dowiaduję się ,że tylko oryginalny olej z serwisu VW o symbolu G 052 171 (VW TL 521 17), z programów takich ja Autodata , Etka uzyskuję informację, że ma to być olej syntetyczny API GL-4 wraz z oznaczeniem 75W90.
Jednak jak dla mnie to mało danych, czymś te oleje się różnią?
Różni użytkownicy VW zalewają swoje auta (skrzynie biegów) olejami o ww. parametrach i narzekają na działanie skrzyni, tak więc dotarłem do karty charakterystyki oleju do skrzyni biegów oferowanego przez serwis VW :
Nazwa handlowa OLEJ PRZEKŁADNIOWY
Numer części: G 052171
Numer materiału: G05217101
Link :http://www.skoda-auto.pl/dealerzy-i-serwis/serwis/Documents/G052171.pdf ( strona 6) i główna różnica pomiędzy olejami to „Lepkość kinematyczna: 31 mm2/s w temp. 40oC;
6,2 mm2/s w temp. 100oC”.
Z racji tego że serwis woła sobie za 1l oleju 103 zł szukam zamiennika wczytując się w karty charakterystyki olei do skrzyni biegów, rezultat taki, że znajduje dwa oleje o zbliżonych parametrach
1. Febi nr 21829, Lepkość kinematyczna: 41 mm2/s w temp. 40oC
2. Fuchs TITAN SINTOFLUID FE SAE 75w, Lepkość kinematyczna: 40,8 mm2/s w temp. 40oC, 6,7 mm2/s w temp. 100OC.
Cena ww. olei to ½ ceny oleju oferowanego przez serwis.
Zalałem skrzynię biegów olejem z 2 pozycji i autko śmiga jak nowe żadnych zgrzytów i innych niepokojących rzeczy.
Jeżeli ktoś mówi że niewiadomo jaki olej leje serwis do skrzyni biegów link powyżej (strona 6)
Uwaga
Nie zalewać innymi olejami których Lepkość kinematyczna drastycznie odbiega od oryginału VW
Pozdrawiam
Endriu
Czy ktoś się orientuje jakie oznaczenie ma skrzynia biegów 6 biegowa połączona z silnikiem AUY 115km??
I zaczyna się problem jaki ?
Mobil ATF LT 71141, lub jego zamiennik Febi.
Przeleciałem wszystkie fora vw i generalnie ludzie odradzają mobila i faktycznie jak się przyjrzeć parametrom to ma inne niż zaleca vw, najbardziej zalecany jest fuchs a później castrol
Też mam problem z doborem oleju, dlatego pytałem o symbol skrzyni biegów
na forach ludzie brednie piszą, których powielać nie będę.
ja opieram się na opinii 2 serwisów, który wiele lat naprawia skrzynie automatyczne.
Tylko że ja pisze o manualnej skrzyni i kolega do którego odpisałeś też, w automacie mobil jak najbardziej a to spora różnica. Niema to jak opierać się na opinii serwisów które żyją właśnie z naprawy, nikt nie podetnie gałęzi na której siedzi.
krzys125 23-09-2015, 11:22 jakieś 2 lata temu skrzynie zalałem "motulMotylgear SAE 75W-90 po 40zł za litr. wszystko gra jak należy, nie widzę najmniejszych problemów.(spełnia API GL-4 I GL-5
Ten olej motula ma trochę za dużą lepkość kinematyczną, podobnie jak w mobilu, dobrze tobie zimą wchodzą biegi na zimnym??
krzys125 24-09-2015, 20:44 nie ma różnicy lato zima działa wszystko ok.
Tylko że ja pisze o manualnej skrzyni....Niema to jak opierać się na opinii serwisów które żyją właśnie z naprawy, nikt nie podetnie gałęzi na której siedzi.
Nie zwróciłem uwagi, ja o ASB pisałem.
Ok, opieraj się na opinii i plotkach z forum. Najlepiej sam naprawiaj samochód i nie chodź tez do lekarza, bo oni wypisują recepty leków z reklamy :mrgreen:
Ja od wielu lat jeżdżę na ASB i faktycznie wskazany i olej jest stosowny do ASB. Sprawdzone osobiście na przebiegu łącznym pewnie ponad pół miliona.
|
|