Zobacz pełną wersję : ozonator w dolocie

SrebnaStrzała
23-05-2011, 09:57
Witam
Czy ktoś spotkał się z stosowaniem ozonatora w dolocie w celu zjonizowania powietrza?

GrzegorzD
24-05-2011, 19:40
A co to ma dawać?

tomiscorpio
24-05-2011, 19:47
hahaha pewnie 20 % wiecej mocy i 10 % mniejsze spalanie :D

Slawko
24-05-2011, 19:50
Ozonator to jedno, a jonizator to drugie.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=2420 post#14 rok 2006. wtedy zaczynałem zabawę. Niestety z braku możliwości(albo chęci) wykonania zarówno elektrody jonizującej jak dostosowania generatora do zasilania 12V-ami, temat porzuciłem.
generator miałem(taki pomiedzy 5-15kV), niestey na 24V i nie bardzo dało sie go przestroić na 12-14V, elektrode też, ale za duzą.

nie mniej jednak jesli ktos ma jakies doświadczenie z jonizatorem i ozonatorem(nie mylić z onanizatorem) to chetnie poczytam i spróbuje nawet podyskutować.

hahaha pewnie 20 % wiecej mocy i 10 % mniejsze spalanie no coż, takie rzeczy wypisują ci, co nie maja pojęcia o procesie spalania, jak i zjawisk elektrostatycznych.

SrebnaStrzała
24-05-2011, 20:48
Generalnie profesor od elektrotechniki i elektroakustyki mówił ostatnio że podczas burz auta lepiej jeżdżą a potem dowiedziałem się że on sprzedaje takie urządzenia pod nazwą plazmadriver.
Jestem ciekaw tylko jak to działa przy 3000obrotów, przecież ilość zasysanego powietrza jest ogromna!

Slawko
24-05-2011, 21:00
profesor ma rację, ale głównie chodzi o silne zjonizowanie powietrza, czego skutkiem ubocznym jest powstanie ozonu.

Tak na dobra sprawe chodzi o to, aby silnie naładowac powietrze ujemnym polem elektrostatycznym. pozwoli to na efektywniejsze połaczenia z dodatnio naładowanymi czastkami paliwa. Daje nam to możliwość stworzenia bardziej jednorodnej mieszanki paliwowej. Dodatkowo produkt uboczny jakim jest ozon, pozwoli nam na wprowadzenie większej ilości tlenu(nie powietrza) do mieszankia potem dowiedziałem się że on sprzedaje takie urządzenia pod nazwą plazmadriver.za ile?

Generalnie profesor od elektrotechniki i elektroakustyki mówił ostatnio że ech rozczarowałeś mnie. A juz myślałem, ze sam posiadasz jakąś wiedzę :(|

SrebnaStrzała
24-05-2011, 22:03
http://allegro.pl/plazmadriver-tuning-silnikow-spalinowych-i1622324921.html

Slawko
25-05-2011, 05:21
Posty @tomiscorpio usunąłem jako, ze nic nie wnoszą do tematu, a autor bije piane, nie majac nic do powiedzenia, jak i tez wiedzy na ten temat.

@SrebrnaStrzała, W wydaniu tym jak na allegro, mam wielkie wątpliwości co do tej "lampy plazmowej", bo z wyglądu trudno ocenić, czy jest otwarta, czy zamknięta.
Już wiem " - wyginać lampy plazmowej - dojdzie do stłuczenia bańki lampy", czyli zamknięta. Wątpię w skuteczność tego typu rozwiązania jak i jego wydajności.

Na pewno nie daje to wzrostu mocy(choć teoretycznie powinno).
Prawidłowo wykonane powinno zmniejszyć spalanie oraz polepszyć kulturę pracy silnika. Sam ozon będzie w niewielkich ilościach i jeśli będzie przed filtrem powietrza, to zanim doleci do cylindra, to "zniknie". Tutaj większą role odgrywa samo zjonizowanie powietrza, no ale w takim rozwiązaniu jak na allegro, prawie nie występuje.

Czytam teraz o tej lampie, i mam wielkie wątpliwości czy to zadziała. Wydajność tego jest znikoma. przy tej prędkości i ilości przepływu powietrza co jest w dolocie, to tego ozonu silnik nie poczuje.

To co ja stworzyłem, to wydziela w ciagu sekundy tyle ozonu i ujemnych jonów powietrza ile ta lampa przez kilka godzin.

Struna
25-05-2011, 10:15
To co ja stworzyłem, to wydziela w ciagu sekundy tyle ozonu i ujemnych jonów powietrza ile ta lampa przez kilka godzin. no to pochwal się, napisz coś więcej

SrebnaStrzała
25-05-2011, 11:45
no to pochwal się, napisz coś więcej
Również chętnie się dowiem

Slawko
25-05-2011, 14:06
musze poszukac, bo lezy gdzies w worku.
Oczywiscie to co ja mam nie nadaje sie do montazu w samochodzie.

Struna
25-05-2011, 14:37
nie nadaje sie do montazu w samochodzie. bo wielkie jak pół auta ?

Slawko
25-05-2011, 15:31
no nie, bez przesady. Elektronika i pozostałe elementy dosć małe, zapewne nie wieksze niz to co jest na allegro, tylko elektroda dośc długa, bo ma ok 25cm. Wszystko fabrycznie produkowane.