Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Złamana antena_gwint został_co robić
Witajcie,
Zaznaczam, że jestem totalnym laikiem... Forda używam, ale kompletnie się na nim nie znam. Proszę zatem Was = fachowców g:) o poradę.
Złamała się antena, ale w tak nieszczęśliwy sposób, że został gwint w środku podstawy. Nijak nie da go się teraz wyrkęcić, ponieważ nie wystaje ponad tę podstawę.
Co robić? Jakie mam możliwości teraz? Oprócz zakupu nowego Focusa... :D
Jeśli masz dwie lewe ręce to kup nową całą antene z podstawą np tu
http://www.ford-esklep.pl/pl/s/c68cb716?url=antena
i niech jakiś mechanior ci wymieni
jeśli coś kręcisz śrubokrętem to wyjmij podwarzając lampkę oświetlenia nad głową ļędzieśz tam miał śrubę od mocowania podstawy anteny.Odkręć zamontuj nową i po sprawie-Powodzenia.
Dzięki.
Rozumiem, ze musze kupić też podstawę, a nie sam bat?
Czy jest jakiś patent, że jak dotrze się do tej podstawy od strony sufitu to można jakoś "oczyścić" ją z pozostałego gwintu????
Ja płeć żeńska jestem, więc jak tak czytam na czym to polega to osobiście raczej się za to nie wezmę...
tomiscorpio 25-05-2011, 18:03 jak masz tam dostep , to mozesz za 10zl kupic taki komplecik do usuwania wlasnie ukreconych srub itp itd . Robisz dziurke , potem masz takie wkretaki z lewym gwintem, wkrecajac go wykrecasz resztke.
Ponad nie musi wystawac , tylko jak tam widac tą resztke.
Tak jest i podstawę i bat można próbować wykręcić pozostałość ale po odkręceniu od dachu żeby go nie zniszczyć,poza tym łatwiej .Większość mechaników powinna to zrobić w cenie butelki wódki-pozdrawiam.
tomiscorpio 25-05-2011, 18:28 http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej-1508610-FORD-z-ukl.-nawigacji/793
tutaj ja jest to miejsce gdzie sie wkreca antene , to tam zostal gwint tak ?? zestawik za 10 zl rozwiaze problem.
Ano rzeczywiście nie zwróciłem uwagi że skoro gwint w środku to podstawa od nawigacji a to komplikuje sprawę finansowo.warto spróbować wykręcić
tomiscorpio_ Dokładnie tak - w tym fachowo określonym GNIEŹDZIE został gwint od samego bata anteny. I nic nie wystaje ponad to gniazdo.
Panowie podeślijcie mi linka z tym zestawem narzędzi=wykrętaków, co to ma pomóc wykręcić tę pozostałość bata z gniazda.
Dobrze zrozumiałam, że aby wykręcić tymi wykrętakami to i tak powinno się zdemontować najpierw gniazdo z dachu? Istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia dachu?
tomiscorpio 26-05-2011, 09:41 nie nie !! zadnego demontowania. Jedz do pierwszego lepszego sklepu czy to z czesciami do ciagnikow czy jakis inny. zapytaj o zestaw do wykrecania zerwanych srub.
http://www.narzedzia4u.pl/index.php?p1263,wykretaki-do-srub-3-3-19-0mm-topex-14a110
male wiertelko dziurke wywiercic potem to sie wkreca w lewo , w ta sama strone co wykrecasz srube i wszystko w temacie.
W sumie w wiekszosci warsztatow powinni sobie z tym w 10 min poradzic. A napewno lepiej wydac te 20zl czy nawet 40 niz demontowac wszystko i zmieniac podstawe za kilka setek
Jeśli jesteś kobietą bez umiejętności operowania narzędziami to i tak to będzie musiał zrobić za ciebie ktoś inny.Cała operacja polega na wywierceniu w urwanym kikucie otworu a potem wkręceniu w ten otwór wykrętaka który w tym przypadku ma odwrotny gwint wykrętak wygląda np tak:
http://allegro.pl/wykretaki-wykretak-do-urwanych-srub-6cz-3-18-gw-i1617664057.html
Jednak z autopsji wiem że w tak małych i delikatnych elementach nie jest to łatwe a czasami nie możliwe.W tej podstawie (wersja z nawigacją)próbowałem wykręcić kiedyś antenę której gwint koroduje a środku i jest nie do wykręcenia jak zespawany
skończyło się na zniszczeniu podstawy-jest ona konstrukcją dość delikatną.Całą operację należy przeprowadzać przy zdjętej podstawie z dachu.Jeśli operacja się nie uda to napisz do mnie na priv mam do sprzedania używaną taką podstawę w super cenie -dla ciebie, musisz dokupić sobie tylko bat.
A napewno lepiej wydac te 20zl czy nawet 40 niz demontowac wszystko i zmieniac podstawe za kilka setek
Pod warunkiem że nie będzie to :
http://allegro.pl/stopka-podstawa-anteny-ford-oryginal-nowa-lodz-i1616554708.html
i Pani nie będzie krążyła od sklepu do sklepu w poszukiwaniu narzędzia, później szukanie ochotnika do roboty itd itp a wszystko za 45 zł za nową stopkę :)
Po 2, jak zrozumiałem to w stopce, w gnieździe, został gwint, który jest elementem stopki :) Reszta gwintu jest w antenie a więc antena tez do roboty/wymiany
nie nie !! zadnego demontowania. Jedz do pierwszego lepszego sklepu czy to z czesciami do ciagnikow czy jakis inny. zapytaj o zestaw do wykrecania zerwanych srub.
http://www.narzedzia4u.pl/index.php?p1263,wykretaki-do-srub-3-3-19-0mm-topex-14a110
male wiertelko dziurke wywiercic potem to sie wkreca w lewo , w ta sama strone co wykrecasz srube i wszystko w temacie.
W sumie w wiekszosci warsztatow powinni sobie z tym w 10 min poradzic. A napewno lepiej wydac te 20zl czy nawet 40 niz demontowac wszystko i zmieniac podstawe za kilka setek
Gwint jest tutaj na tyle mały że będzie trudno one korodują i często są nie do wykręcenia jak przyłożysz siłę do wykrętaka z kluczem to oderwiesz czarną plastikową obudowę od aluminiowej podstawy która jest przykręcona do dachu,przy dobrym wietrze można skrzywić dach w tym miejscu.Odkręcenie tej podstawy od dachu to 3 minuty łatwiej wiercić,nie uszkodzić samochodu klijentowi i wtedy masz całośc w ręku, jest duża szansa że się nie rozleci podstawa która jest zgrzewana na plastikowe nity z jej aluminiową częscią.
tomiscorpio 26-05-2011, 10:10 matych nie wiem w jaki sposob mozna zniszczyc dach przy tej robocie , to juz trzeba by byc wyjatkowym debilem , wziasc chyba wiertare udarową baa mlot pneumatyczny i starac sie tam cos wywiercic:D
Chociaz widac dosyc gowniane wykonanie tego mk2 jest .... jak to wszystko sie rozpada w rekach i dach sie krzywi od samego patrzenia. jednak mk1 lepsze.
Pod warunkiem że nie będzie to :
http://allegro.pl/stopka-podstawa-anteny-ford-oryginal-nowa-lodz-i1616554708.html
i Pani nie będzie krążyła od sklepu do sklepu w poszukiwaniu narzędzia, później szukanie ochotnika do roboty itd itp a wszystko za 45 zł za nową stopkę :)
Po 2, jak zrozumiałem to w stopce, w gnieździe, został gwint, który jest elementem stopki :) Reszta gwintu jest w antenie a więc antena tez do roboty/wymiany
No to właśnie żle zrozumiałeś chodzi o inną podstawą wyżej było jej zdjęcie
matych nie wiem w jaki sposob mozna zniszczyc dach przy tej robocie , to juz trzeba by byc wyjatkowym debilem , wziasc chyba wiertare udarową baa mlot pneumatyczny i starac sie tam cos wywiercic:D
Chociaz widac dosyc gowniane wykonanie tego mk2 jest .... jak to wszystko sie rozpada w rekach i dach sie krzywi od samego patrzenia. jednak mk1 lepsze.
gwint tej anteny to 5 czy 6 mm trzeba centralnie dość precyzyjnie(centrycznie) wywiercić mały otwór w kikucie-będzie ci wygodnie , nie bądz leniwy wyjmujesz lampkę jednym ruchem bierzesz torxa i odkręcasz podstawę-uwierz przerabiałem to kilka razy.Dachu nie skrzywisz podstawa puści
Te 3 czarne krpuy się rozlecą jak weżmiesz wykrętak a podstawa będzie przykręcona do dachu mi się tak stało
No to właśnie żle zrozumiałeś chodzi o inną podstawą wyżej było jej zdjęcie
Na jakiej podstawie stwierdziłeś że ta od Pani to do navi ? :)
Również wiele razy przerabiałem temat i wiem że ludzie myślą że łamią gwint w "bacie" i zostaje im on w środku w stopce a jeśli nie ma navi to gwint wystaje ze stopki i łamiąc się zostaje w bacie. Na 10 sprzedanych kpl może 1 był z navi a chyba bym nawet zaryzykował bym stwierdzenie że proporcje są większe dlatego warto wpierw zobaczyć jaka stopka :)
Na jakiej podstawie stwierdziłeś że ta od Pani to do navi ? :)
Również wiele razy przerabiałem temat i wiem że ludzie myślą że łamią gwint w "bacie" i zostaje im on w środku w stopce a jeśli nie ma navi to gwint wystaje ze stopki i łamiąc się zostaje w bacie. Na 10 sprzedanych kpl może 1 był z navi a chyba bym nawet zaryzykował bym stwierdzenie że proporcje są większe dlatego warto wpierw zobaczyć jaka stopka :)
Ano na takiej że jeśli Tomi pokazuje koleżance zdjęcie podstawy do nawigacji, a pani odpowiada w ten sposób:
tomiscorpio_ Dokładnie tak - w tym fachowo określonym GNIEŹDZIE został gwint od samego bata anteny. I nic nie wystaje ponad to gniazdo.
to tak to rozumię -no chyba że koleżanka nie widzi różnicy między zwykłą a tą od nawi-ale raczej ciężko je pomylić tym bardziej że na początku miała link do sklepu gdzie na stronie były wszystkie ze zdjęciami -czytaj dokładnie:570:
Ja tam z racji małej wiedzy klientów, nie wierze im i wole sam sprawdzić :D
Oczywiście, proszę o nie branie tego do siebie tylko że wolę zawsze uniknąć pomyłek podczas zamówienia a wiem że w przypadku właśnie tego produktu są baaaaaardzo częste .
Więc, nie pozostaje nic innego jak naprawa bo cena za stopkę wygórowana, a do tego jeszcze bacik do kupienia który tez kosztuje więcej (między 80-100 zł)
W sumie to można zmierzyć bat - 660mm navi, 550mm bez
Pozdrawiam
tomiscorpio 26-05-2011, 11:50 no tez pewnosci nie ma , takie zdjecie ktos wczesniej wrzucil i moze zaraz faktycznie wyjsc ze tam jest zwykla stopka :D :D wkoncu plec żenska na wszystkim sie znac nie musi , wystarczy ze w innych sprawach sie dobrze spisuje :D :D :D :D
Marekpz "racji małej wiedzy klientów" tez, ale ojj z racji malej wiedzy sprzedajacych tez sprawdzam po 5 razy towar. Szczegolnie przy scorpio , ufanie sprzedawcy i blednym katalogiem wychodza czasami szopki jakich malo :D
Fakt ze z tym navi tez lekko watpie.
|