Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Luzy elektrycznego fotela

Strony : [1] 2

mateo_007
26-05-2011, 13:42
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem mondeo mk4 z pełną elektryką fotela. Mam pytanie do użytkowników mondeo z także elektrycznym fotelem (albo przynajmniej elektryczną regulacją wysokości) czy u was także jest taki niewielki luz w fotelu, że jak np usiądziecie położycie ręce na kierownicy i oprzecie się mocno o oparcie to fotel wykona taki jakby niewielki ruch do tyłu (bardziej taki kołyskowy a nie przód/tył). To nie jest jakieś duże zakołysanie tylko taki dosłownie z centymetr - potem powróci. Nie wiem czy dobrze to opisuję ale jak coś to jeszcze będę uściślał.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Mondków.

Alecki
26-05-2011, 14:28
U mnie nie ma takiego luzu ani na fotelu kierowcy, anie na pasażera (pełna elektryka).

Wind
26-05-2011, 14:29
U mnie wymieniali stalaż i znowu zię buja:570:

Andraszi
26-05-2011, 16:37
U mnie były lekkie luzy ale podobno wymienili jakąś śrubkę i coś podokręcali w szynach mocujących fotel i problem zniknął. Teraz nie ma żadnego luzu (mam tylko elektryczne podnoszenie/obniżanie wysokości fotela)

Pulse
26-05-2011, 19:47
U mnie z przodu oba w elektryce, ale buja tylko kierowcy. Niedawno ktoś pisał na forum, że dokręcił dwie śruby które są pod plastikową obudową w tym miejscu gdzie w wersjach bez elektryki jest uchwyt do przesuwania i po tym było ok.

JackyX
04-06-2011, 08:41
Wymieniałem sanki za prawie 2 koła, przestał się bujać ale skrzypi.

tdl
24-09-2011, 20:52
mam pytanko czy gwarancja obejmuje wymiane tych sanek czy tez tego co tam trzeba wymienic?? mam to samo:/

Zuber
01-10-2011, 14:27
U mnie były lekkie luzy ale podobno wymienili jakąś śrubkę i coś podokręcali w szynach mocujących fotel i problem zniknął. Teraz nie ma żadnego luzu (mam tylko elektryczne podnoszenie/obniżanie wysokości fotela)

Ja też mam to samo. Nie wiecie co to za śrubki trzeba wymienić/dokręcić?
Dzisiaj zaglądałem pod fotel i nie wymyśliłem co może powodować ten ruch.

matrog19
01-10-2011, 16:01
To chyba wada forda. Miałem mk2 i to było (elektryka góra/dół) teraz mk3 (pełna elektryka) tez mam i widze, żę jak zmienię na mk4 i też mnie to będzie czekać ;(

JackyX
01-10-2011, 16:35
mam pytanko czy gwarancja obejmuje wymiane tych sanek czy tez tego co tam trzeba wymienic?? mam to samo:/

Nie uznali mi tego na przedłużonej gwarancji choc miałem niby wykupioną full opcję.

Zbingi74
02-10-2011, 12:23
ja bym sprawdził mocowanie silownika elek.i sam mechanizm mialem luz na zębatce dokręcilem i jest ok. nie robił bym tego w swoim mondzio ale padł mi przełacznik dóra/dół i sprawczałem pokolei.

Zuber
03-01-2012, 07:37
ja bym sprawdził mocowanie silownika elek.i sam mechanizm mialem luz na zębatce dokręcilem i jest ok. nie robił bym tego w swoim mondzio ale padł mi przełacznik dóra/dół i sprawczałem pokolei.

Co się stało z przełącznikiem? Jakie były objawy, że nie działał? Jakieś zwarcie?
Bo mi teraz cały czas pali bezpiecznik jak próbuję podnieść/obniżyć fotel.

Odkręciłem fotel, poruszałem kablami, odkręciłem i przykręciłem kostkę z wiązką kabli i teraz nie pali bezpiecznika.

mateo_007
09-01-2012, 14:52
Ponieważ temat w pewnym momencie zniknął więc się nie odzywałem. Rozwiązaniem jest wymiana takich szyn na których jest fotel (nie całych sanek). Koszt ze śrubami i robocizną troszke ponad 500zł (możliwe że zależy to od serwisu). Po tym jest ok przynajmniej na razie (mam nadzieję że tak pozostanie) chciaż w serwisie mówili że czasami to może nie wystarczyć i w niektórych przypadkach trzeba całę sanki zmieniać.

JackyX
15-01-2012, 08:45
Mnie w Rzeszowie na dzień dobry powiedziano "całe sanki" ale ja laik jestem. Koszt zdecydowanie większy :-/

Pulse
15-01-2012, 10:21
Ponieważ temat w pewnym momencie zniknął więc się nie odzywałem. Rozwiązaniem jest wymiana takich szyn na których jest fotel (nie całych sanek). Koszt ze śrubami i robocizną troszke ponad 500zł (możliwe że zależy to od serwisu). Po tym jest ok przynajmniej na razie (mam nadzieję że tak pozostanie) chciaż w serwisie mówili że czasami to może nie wystarczyć i w niektórych przypadkach trzeba całę sanki zmieniać.

Pytanie dla pewności bo widzę, że masz Ghia X. Masz pełną elektrykę w ośmiu kierunkach, prawda?
Słyszałem, że problem z bujaniem fotela dotyczy zwłaszcza tych wersji gdzie fotel jest regulowany elektrycznie w pełnym zakresie. Ergo wadliwy jest ten element, którym te wersje różnią się od tych gdzie regulacja jest góra-dół.
O tych szynach któryś z forumowiczów pisał kiedyś, że wystarczy je mocno dokręcić, ale to rozwiązanie dotyczy tylko wersji góra dół, bo pełna elektryka i tak rozreguluje przymocowanie tych szyn. Obawiam się, że wymiana samych szyn to tylko czasowe rozwiązanie, a jedyne skutecznie na dobre to wymiana całych sanek.

berater
15-01-2012, 11:30
problem z bujaniem fotela dotyczy zwłaszcza tych wersji gdzie fotel jest regulowany elektrycznie w pełnym zakresieMoże rzeczywiście tak jest. U mnie stało się to po 30.000 km. Swoją drogą skandal w tak świeżym samochodzie.
Ja sugeruję jeszcze aspekt osobniczy. Waga kierowcy. Ja mam 120 KG żywej wagi.
W powiązaniu ze wzrostem 190 cm, powoduje to specjalny sposób wsiadania do samochodu. Jak się domyślacie nie jest to motyli, zwiewny siad :). A raczej za każdym razem uderzenie sporej masy.

JackyX
15-01-2012, 13:02
Tak mam Ghia X (ale po tuningu u dealera optycznym przód i tył :-) ) i full zakres regulacji z pamięcią. U mnie też to padło gdzieś po 40 tys. i z przerażeniem obserwuję, że od strony pasażera zaczyna robić się po mału to samo. Mam jeszcze z pół roku gwarancji na sanki, póki co po wymanie nic się nie dzieje odpukać, też lekki nie byłem (na szczęście sporo wagi poszło więc może już się nie będzie luzować :-D )

tdl
22-01-2012, 13:35
To jest jakas masakra mam ten problem dalej po wymienieniu sanek w serwisie na gwarancji znowu po 2 miesiacach od zalozenia nowych czesci pojechalem jeszcze raz zalozyli nowe czesci i jest gorzej niz wczesniej dalej ocze batalie z serwisem nastepna wizyta we wtorek maja poprawiac chociaz wydaje mi sie ze oni poprostu nie maja na tyle przeszkolonego mechanika ktory potrafi to zamontowac w poprawny sposob poprostu porazka na maksa !!!

mck
22-01-2012, 15:02
Może zrobimy jakiś pozew zbiorowy ?

Mi te sanki wymieniali już 3 razy, wszystko na gwarancji. Ostatnio rozmawiałem z technikiem z Forda i pokazywał mi nowe rozwiązanie problemu. Jednak nadal czekam na wdrożenie ...

Generalnie to cholera mnie bierze z tym fotelem bo luz wyczuwalny był praktycznie od samego początku. Po wymianach było rożnie od delikatnego bujania aż po skrzypienie. Usterka powraca za każdym razem ...

Rozmawiałem też z TVN Turbo i są chętni zrobić reportaż o tym temacie, jak Panowie z Forda nie uporają się z tematem to poświęcę trochę swojego czasu na nagranie ...

tdl
24-01-2012, 14:20
Temat w moim przypadku dalej aktualny dzis powiedziano mi w Euro Car Kraków iż nie da sie nic wiecej zrobic i ze pewno tak ma byc. Przypomne ze juz dwa razy mialem wymieniane prowadnice i dalej nic dzis dowiedzialem sie ze tak ma byc ze musza byc luzy. Sa one odczuwalne jak nigdy wczesniej przod, tyl przy hamowoaniu i przyspieszaniu oraz gora, dol przy wsiadaniu na fotel.

gandolfinek
30-01-2012, 08:58
Rozmawiałem też z TVN Turbo i są chętni zrobić reportaż o tym temacie, jak Panowie z Forda nie uporają się z tematem to poświęcę trochę swojego czasu na nagranie ...

No to przyłączamy się się do tematu.

RafałB
04-02-2012, 11:12
Powiem tylko tyle,że...mam TO SAMO w S-maxie z el.reg foteli,zrówno kierowcy jak i pasażera...jak pytałem o to w ASO to oczywiście "trzeba wymienić prowadnice albo stelaż inaczej tak będzie"...

Zauważyłem że bardziej jest to odczuwalne jak podniose podparcie siedziska w górę lekko im wyżej tym bardziej to czuć...póki co jeżdze,przyzwyczaiłem się do tego.

Osmola
04-02-2012, 20:59
dobrze by było TVN Turbo pokazać kilka aut które maja ten problem.

robert LC
11-03-2012, 22:37
Witam ostatnio miałem to w swoim mondo mk4 poluzowanie śruby która oryginalnie była silikonowana. 1-2 godziny pracy.
1.odkręcić fotel tols
2. odkręcić śrubę poluzowaną ten sam tols.
3. ja użyłem poxipol dwuskładnikowy 12zł wykleiłem śrubę
i trzyma.

Zuber
12-03-2012, 07:39
Możesz pokazać na zdjęciu które śruby dokręciłeś? Dużo osób ma z tym problem. Może znalazłeś rozwiązanie? :)

Pulse
12-03-2012, 09:09
Fajnie byłoby gdyby ktoś znalazł rozwiązanie, obawiam się jednak że poprawa będzie tylko czasowa.
Tu już pisałem czemu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1766517&postcount=15

Delmut
12-03-2012, 13:54
W moim samochodzie jest pełna elektryka fotela kierowcy i pełny manual fotela pasażera. Fotel pasażera - rewelacja, kierowcy tragedia.

W ASO proponowano wymianę podstawy fotela za blisko 2klocki, ale serwisant uprzedził, że poprawa może być na krótko. Przedłużona gwarancja nie obejmuje akurat tej usterki.
Przy kolejnej wizycie było już tak tragicznie, że kazałem wymienić tą podstawę. Przy odbiorze serwisant powiedział, że nie wymienili bo to rozbój w biały dzień i wstawili nakrętki samokontrujące - wyraźna poprawa na blisko 60tyś. km i oszczędność dużej ilości pieniędzy. Teraz problem powraca.

Waga kierowcy nie ma znaczenia. Jak brałem samochód ważyłem 120kg, teraz niecałe 90kg, a usterka się odnawia.

PS. Czy przy elektrycznym fotelu z pamięcią ustawień lusterka wsteczne, także mają pamięć ustawień??

Alecki
12-03-2012, 14:11
Czy przy elektrycznym fotelu z pamięcią ustawień lusterka wsteczne, także mają pamięć ustawień??
Lusterka boczne tak.
Radio nie :(

robert LC
13-03-2012, 15:52
Witam ostatnio miałem to w swoim mondo mk4 poluzowanie śruby która oryginalnie była silikonowana. 1-2 godziny pracy.
1.odkręcić fotel tols
2. odkręcić śrubę poluzowaną ten sam tols.
3. ja użyłem poxipol dwuskładnikowy 12zł wykleiłem śrubę
i trzyma.

żałuje że nie zrobiłem zięć tej bujającej śruby. Ale na 100% była klejona przez ford-a i jest bez nakrętki.Znajduje się po lewej lub prawej stronie pod osłoną siedzenia. prościej jest zdjąć osłonę bez odkręcania ale ja nie wiedziałem jak:<
zięcie śruby mocującej siedzenie 4x podobne tego samego rozmiaru są po jednej na bokach siedzenia
Ps jeśli się na nowo rozwali to dam znać narazie 300km i ok. jak coś jest miejsce na nakrętkę

Pulse
13-03-2012, 19:44
Te śruby miałem dokręcane już szmat czasu temu. Poprawa jest tylko chwilowa. Buja dalej :(

Zuber
14-03-2012, 10:51
robert LC, czy chodziło Ci o taką śrubę jak na zdjęciu?

robert LC
20-03-2012, 18:10

dokładnie tak to był problem bujania u mnie.
śruba też nietypowa :?

johndeere5340
22-03-2012, 19:34
No ja dzisiaj byłem w BIACOMEX Białystok i ta śrubę co pokazuje Zuber to nie można dostać oddzielnie. Jest tylko w zestawie z sankami. U mnie wybite są te czerwone tulejki (podkladki). Pytałem o nie to pan powiedział że osobno nie można dostać. U mnie także zniszczona jest tulejka od podnoszenia fotela. Zapytałem czy ona jest w zestawie ze sruba. A on że nie wie. Odkręcałem także srubę która przedstawia robert LC to ona jest dłuższa od tej ktora przedstawia Zuber i nie posiada tulejki.

insidex814
22-03-2012, 20:04
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem mondeo mk4 z pełną elektryką fotela. Mam pytanie do użytkowników mondeo z także elektrycznym fotelem (albo przynajmniej elektryczną regulacją wysokości) czy u was także jest taki niewielki luz w fotelu, że jak np usiądziecie położycie ręce na kierownicy i oprzecie się mocno o oparcie to fotel wykona taki jakby niewielki ruch do tyłu (bardziej taki kołyskowy a nie przód/tył). To nie jest jakieś duże zakołysanie tylko taki dosłownie z centymetr - potem powróci. Nie wiem czy dobrze to opisuję ale jak coś to jeszcze będę uściślał.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Mondków.

Musisz poprostu dokręcić sobie sróbkę (pod fotelem) obok sanek. i problem znika, wybranie się z ty do serwisu to strata pieniędzy :)

dario6273
22-03-2012, 20:35
Witam -za pierwszym razem dokręciłem śrubę na silikon ale nie zdało to egzaminu :572:- za drugim razem użyłem kleju do śrub(koloru niebieskiego) i pomogło na razie nic się nie rozkręca:lol:

robert LC
23-03-2012, 19:52
Witam -za pierwszym razem dokręciłem śrubę na silikon ale nie zdało to egzaminu :572:- za drugim razem użyłem kleju do śrub(koloru niebieskiego) i pomogło na razie nic się nie rozkręca:lol:

trzeba sobie radzić bo serwis jest bezsilny i wymieniał by sanki. ja kleiłem na poxipol dwuskładnikowy 1000km i trzyma :)

murmar
03-04-2012, 20:55
U mnie wymienili jakieś tuleje :roll:

tdl
08-05-2012, 23:49

Czyli musze dokrecic ta srubke zeby nie bujalo mi tyl - przod?

dario6273
09-05-2012, 07:18
Tak dokładnieg:D

tdl
09-05-2012, 12:21
jak mam zdemontowac ta osolonke plastkowa z fotela zeby sie tam dostac jest to skomplikowane?

Pulse
09-05-2012, 15:34
Zanurkuj za fotelem w okolice nóg pasażera z tyłu. Znajdziesz tam śrubkę na torxa. Odkręć ją i całość pchnij do przodu.

tdl
09-05-2012, 17:17
Pulsejak mozesz to opisz mi to jakos w punktach co i jak robic. Bo srubke juz obczailem gdzie jest tylko co mam niby pchnac do przodu caly fotel czy jak?

Pulse
09-05-2012, 18:30
Tylko tą samą obudowę a nie fotel.
Obudowa trzyma się na taki trzpień z przodu, wyprofilowanie przy łączeniu siedziska i oparcia oraz właśnie tą śrubkę z tyłu.

tdl
09-05-2012, 22:06
nadal troche nie wiem jak ale pokobinuje. wsumie to jest tam dosc miejsca bez zdejmowania obudowy zeby taki klucz tam wlozyc

tdl
27-05-2012, 15:45
Jezeli jest ktos z krakowa kto mial podobny problem to niech mi na priv napisze

tdl
04-06-2012, 19:40
jak zdjelem obudowe to ta sruba ktora niby trzeba dokrcic jest na maksa zakrecona nie drgnie ani w jedna ani w druga strone

Zuber
06-06-2012, 11:24
A nie jest ona czasem na kleju? Dlatego ciężko odkręcić (i dokręcić też).
Jeżeli chodzi o kołysanie się fotela, to wydaję mi się, że to raczej wina tych (czerwonych) tulejek. Ciekawy jestem czy można gdzieś takie dostać nowe? A może jakoś dorobić?

Roland074
20-06-2012, 12:51
Jeżeli chodzi o kołysanie się fotela, to wydaję mi się, że to raczej wina tych (czerwonych) tulejek. Ciekawy jestem czy można gdzieś takie dostać nowe? A może jakoś dorobić?

Witam.
W salonie Forda w Płocku poruszałem temat luzów elektrycznego fotela kierowcy. Temat znają. Najczęstrzą przyczyną tych luzów są wyrobione lub peknięte te czerwone tulejki. Są ich 2 szt (po jednej z każdej strony). Wymiarów ich nie posiadają. Jak ktoś chce, to zamawiają z centralnego magazynu i przywożą. Koszt jednej 150 zł. Cena jak na takie coś - kosmos, jakby była ze złota.
Muszę zabrać się za swój fotel - ale ciągle brak czasu, a wkurza już na maksa.
Wydaje mi się, że najlepszym sposobem byłoby wyjęcie tych tylejek, zwymiarowanie sufmiarką i do dobrego tokarza. Niech dorobi z mosiądzu lub teflonu. Jak już znajde chwilę to się tym zajmę.
Obecnie będę naprawiał tapicerkę drzwi kierowcy i pasażera. Rok temu robiłem i na rok wystarcza.
Pozdrawiam.

RafałB
20-06-2012, 13:01
Obecnie będę naprawiał tapicerkę drzwi kierowcy i pasażera. .

Mówisz o krawędziach przy szybie?Jeśli tak to jak i co chcesz z tym zrobić?
U mnie od pasażera odchodzi na środku przy szybie tapicerka....

Roland074
21-06-2012, 08:08
Mówisz o krawędziach przy szybie?Jeśli tak to jak i co chcesz z tym zrobić?
U mnie od pasażera odchodzi na środku przy szybie tapicerka....

Witam.
U mnie nic nie odchodzi. Są skrzypienia i trzaski słyszalne jak jedziesz po nierównościach. Dochodzą z miejsca łączącego mocowanie tapicerki obicia drzwi z podszybiem. Jak otworzysz szybę choćby na 4-5 cm to trzaski ustają (elementy się dociskają i jest OK).
Tapicerka przy mocowaniu od góry wchodzi w wypust. Widocznie te dwa materiały użyte przy montażu nie są dobrane właściwie i dlatego te skrzypienia. Wystarczy: zdjąć tapicerkę z drzwi, w ranty psiuknąć silikonem w spraju z rurką (penetruje głębiej), a następnie silikonem płynnym (konsystencja lekko żelowata) wysmarować rant tapicerki i rant wpustu drzwi - zapewni, że smar dłużej będzie w tych miejscach pomimo wysokich temperatur podczas nasłonecznienia samochodu.. Następnie skręcić i powinno być OK. U mnie był spokój ponad rok.
A propo Twojej usterki - spróbuj zdjąć tapicerkę (przy okazji przesmaruj ranty - nie zaszkodzi) i ponownie ją załóż. Może podczas montażu coś źle wskoczyło.
Pozdrawiam.

Alecki
21-06-2012, 08:29
Dodatkowo wpusty można owinąć jedną warstwą taśmy tekstylnej a silikon napsikać na taśmę.

RafałB
21-06-2012, 08:49
spróbuj zdjąć tapicerkę (przy okazji przesmaruj ranty - nie zaszkodzi) i ponownie ją załóż. Może podczas montażu coś źle wskoczyło.
Pozdrawiam.

To nie to...kupiłem autko ponad rok temu i było ok,po zimie teraz na słońcu - odszedł kawałek na środku przy szybie... :(

Roland074
21-06-2012, 11:14
[QUOTE=RafałB;1842873]To nie to...kupiłem autko ponad rok temu i było ok,po zimie teraz na słońcu - odszedł kawałek na środku przy szybie...

Zrób zdjęcie i zamieść - może ktoś pomoże (czasami jek się zobaczy, to jakiś pomysł wpadnie do głowy).:wink:

januszstom
21-06-2012, 11:26
A w moim przypadku przy pełnej elektryce fotela i maksymalnym jego oddaleniu do tyłu(przy odkurzaniu) fotel nie chciał wrócić do pozycji wyjściowej i wykonując ruch do przodu zatrzymywał się po 2 cm.Sam nie wiem jak udało się go uruchomić i zmusić do ruchu doprzedniego ale trwało to z 10 minut.Zdaje się że uniesienie go do góry przed planowanym ruchem do przodu pomogło ..... tak wrzuciłem to info jakby ktoś miał podobny problem

berater
21-06-2012, 15:27
Czy przy wymianie sanek, tapicerka siedziska musi być ściągana ?

nokitel
22-06-2012, 13:55

Panowie ja taką "tulejkę" zrobiłem z puszki po pisie :) Teść powiedział mi że oni w warsztacie tak robią (PKS) i faktycznie dwie warstwy żeby było grubiej skręciłem i jak na razie (2 tygodnie) jest spokój.

MK4TitaniumS
22-06-2012, 23:24
O proszę... a to jednak wada ..., myślałem że tak już ma.
Też mam wyczuwalne luzy.

nokitel
25-06-2012, 16:54
problem jest z ta po stronie tunelu ... nie idzie tam dojsc bez rozbierania szyn :(

Roland074
26-06-2012, 11:55
problem jest z ta po stronie tunelu ... nie idzie tam dojsc bez rozbierania szyn :(
Witam.
Czyli z tego co rozumiem, to wyjmowałeś cały fotel?
Jeśli tak, to czy przy rozpinaniu kostki elektrycznej od foleta - zdejmowałeś klemę przy akumulatorze?
Sorry, ale co to puszka po pisie? - tak napisałeś.

berater
26-06-2012, 18:42
Dziś właśnie wymienili mi w ASO sanki. Jeździłem już na tyle długo z rozklepanym fotelem, że zapomniałem jak się dobrze siedzi w sprawnym fotelu.
Ale mam przy okazji pytanie. Czy mógłby ktoś sprawdzić czy "kołyska" fotela kierowcy pochyla go do tyłu przy obrocie pokrętła w prawo (zgodnie ze wskazówkami zegara) ? Tak to pamiętam i tak podpowiada instrukcja. Po wymianie sanek jest odwrotnie.
Pozostałe kierunki są OK.

nokitel
27-06-2012, 11:48
odpinałem tą kostkę wcześniej odłączając akumulator i wyciągałem cały fotel na zewnątrz.

Przy okazji chce ostrzec wszystkich przed źle zabezpieczonymi przewodami pod fotelem !!! ja u siebie maiłem przetarte trzy przewody zasilające co mogło się kiedyś źle skończyć !!! Nie wiem czy czytaliście ale gdzieś na forum pisali o awarii fotela tzn podczas jazdy fotel odsunął się i położył ma max powodem też były przetarte przewody ... Radzę wszystkim poświęcić chwilę i odkręcić fotel wyciągnąć i zainteresować się tymi co sie dzieje pod waszymi tyłkami ... Ja kupiłem taśmę 3M materiałową i wszystkie przewody zaizolowałem by więcej nie bać się o życie swoje i rodziny

Alecki
27-06-2012, 12:25
Kiedyś pisali o tym w Auto-Świecie przy okazji testu Mondeo.

tdl
10-09-2012, 16:06
ponawiam pytanie czy jest ktos z krakowa lub okolic kto uporal sie z tym problemem?

jvc
10-09-2012, 17:07
Przy okazji chce ostrzec wszystkich przed źle zabezpieczonymi przewodami pod fotelem !!!
U mnie problem wystąpił chyba po dwóch latach, mam sterowanie elektryczne tylko góra-dół a jednak paliło bezpiecznik co parę miesięcy. Akurat lubię siedzieć najniżej jak się da i przetarły się przewody pod siedzeniem właśnie. Teraz są w peszlu i zaizolowane taśmą, w dodatku dla pewności unoszę fotel 1 cm wyżej tak żeby nie opierał się o przewody

Tomcio242
03-10-2012, 13:48
Przepraszam za of

ale jak tak czytam i przeglądam ten wątek to mnie krew zalewa, pozostaje się tylko cieszyć że ford nie wymyślił jakiejś katapulty tego fotela.

Pozdrawiam.

slazdu
03-10-2012, 14:31
Dołączę do grona fotelarzy :) Też mi się bujał , jak kołysałem się przód / tył i na boki. Moja żonka tego nie zauważała, ale to chyba ze względu na wagę :)
Nie mogłem stwierdzić gdzie dokładnie pies jest pog...ny, więc wykręciłem cały fotel i obejrzałem dokładnie od spodu. Jedna duża śruba na ogromnego torx'a była wykręcona. Wkręciłem i po sprawie. Teraz już wiem, jak można to zrobić bez wykręcania fotela, ale przedtem mój Rtg w oczach nie zadziałał.
Pozdr.
slazdu

tdl
09-10-2012, 18:39
Dołączę do grona fotelarzy :) Też mi się bujał , jak kołysałem się przód / tył i na boki. Moja żonka tego nie zauważała, ale to chyba ze względu na wagę :)
Nie mogłem stwierdzić gdzie dokładnie pies jest pog...ny, więc wykręciłem cały fotel i obejrzałem dokładnie od spodu. Jedna duża śruba na ogromnego torx'a była wykręcona. Wkręciłem i po sprawie. Teraz już wiem, jak można to zrobić bez wykręcania fotela, ale przedtem mój Rtg w oczach nie zadziałał.
Pozdr.
slazdu

jakbys mogl to powiedz dokladnie lub wrzuc fotki tej sruby ktora byla u ciebie obluzowana z gory dzieki!

gandolfinek
10-10-2012, 06:49

U mnie chodziło dokładnie o tą samą śrubkę którą pokazał na zdjęciu "Zuber" na 4 stronie niniejszego wątku. Po dokręceniu dolegliwości ustąpiły. Ale za to od jakiegoś czasu fotel zaczął mi skrzypieć i to dopiero jest wnerwiające na nierównościach. Szukam i szukam w którym miejscu i nie mogę znaleźć. Już nawet jako pasażer jechałem z tyłu (pierwszy raz chyba w moim MD :D) ) i nic. No nic może trzeba się chyba przyzwyczaić: starość nie radość, każdemu z czasem zaczynają "kości" trzeszczeć.

misiekxyz
15-10-2012, 20:45
No i mojego mondka też dopadła ta przypadłość :( Fotel Góra/Dół, lekkie bujanie przy wsiadaniu. Na 99% ferelne podkładki - są wydmuchane. Przy ustawieniu fotela max wysoko to jest ok.
W tyg. musze się tym zająć.

Tak mnie dernerwuje jak coś w samochodzie jest nie tak! :) A to taka pierdoła....

tdl
16-10-2012, 13:55
No i mojego mondka też dopadła ta przypadłość :( Fotel Góra/Dół, lekkie bujanie przy wsiadaniu. Na 99% ferelne podkładki - są wydmuchane. Przy ustawieniu fotela max wysoko to jest ok.
W tyg. musze się tym zająć.

Tak mnie dernerwuje jak coś w samochodzie jest nie tak! :) A to taka pierdoła....

czekam na wmiare dokladny opis naprawy lub fotki:)

Pulse
13-07-2013, 18:55
Ktoś dopowie coś nowego w tym temacie? :D

lukaszertel
14-07-2013, 08:41
Tak, ja przerabiałem temat, zrobię zdjęcie podkładki własnej roboty z paska miedzi i tu wrzucę dziś po południu.
Stay cool:)

robert LC
14-07-2013, 11:05
zgadzam się
Jak wcześniej pisałem poxipol dwuskładnikowy 10zł, smarujecie gwint śruby i przykrecacie, już 1, 5 roku jeżdżę i trzyma nadal i nie buja

koszka
14-07-2013, 14:16
mi sie udało naprawić ten nieszczęsny fotel. oprócz tego, że sie bujał to jescze skrzypiał niemiłosiernie. Wie po krótce . Fotel wyjąłem , rozkręciłem wykręciłem śruby (te które sa klejone) wywaliłem badziewskie tulejki , które były pod nimi, dorobiłem sobie inne tulejki miedziane, troszke większe, rozwierciłe otwór w stelażu , załozyłem , skręciłem i mam spokój. swoja droga to nie wiem kto wymyslił w tak newralgicznym miejscu tulejki z jakiejś blaszki jak w puszcze po piwie

Roland074
16-07-2013, 06:41
Witam
"KOSZKA" mam pytania do Ciebie:
1.Czy odkręcałeś wszystkie 4 śruby (2 tylne i 2 przednie) i wyciągałeś te tulejki?
2. Na jaki wymiar dorabiałeś te tulejki?
3. Czy ponownego montażu dokonałeś na oryginalnych śrubach?
4. Czy nowe tulejki wkładałeś w rozwiercony w stelarzu otwór na wcisk, czy wchodziły luźno?
5. Czy przed wyjęciem fotela zdejmowałeś klemę z akumulatora, czy tylko odłączyłeś kable od fotela?

Pytam, bo ja wyjąłem tylko te dwie tylne pseudo tulejki, dotoczyłem dwie tylne śruby na większy wymiar i to nic nie dało. Może gdzieś zrobiłem błąd. Oryginalne śruby zachowałem na wszelki wypadek.
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi, bo mnie szlak trafia z tym fotelem.:(

koszka
16-07-2013, 15:40
1.tak wykręciłem wszystkie śruby, praktycznie to rozkręciłem prawie cały dół fotela , gdyż do śruby przy mocowaniu pasa był cięzki dostęp, ale udało sie bezproblemowo
2.oryginalne tulejki wyrzuciłem , dwóch to praktycznie juz nie było, dorobione tulejki były zrobione w ten sposób, ze oryginalne śruby wchodziły z minimalnym oporem(średnica wewnętrzna)natomiast , średnica zewnętrzna jest troszke większa niż w oryginale.konieczne było rozwiercenie stelaża fotela(minimalne)
3. tulejki włożyłem na delikatny wcisk , troszkę smaru. po skręceniu wszystkiego wszystko chodzi płynnie bez luzów i w końcu nie skrzypi.
4, akumulator na wszelki wypadek odłaczyłem, po podłaczeniu , żadnych błędów.
moim zdaniem to te tulejki oryginalne są zbyt cienkie i pewnie w niektórych miejscach już wytarte, i dlatego pewnie nowe śruby na wymiar niewiele zmianiają, no i trzeba zrobić taki zabieg na wszystkich czterech. Oczywiście fotel wyciagnąłem z samochodu i zabrałem do domu. łatwiej sie wszystko robi . na samochodzie nie ma szans na odkręcienie śrub od strony tunelu.

lukaszertel
23-08-2013, 17:21
Panowie!

Zastosowałem wiele sposobów na wyeliminowanie stukania fotela podczas siadania,
lecz dzisiaj po paru dniach testów odkryłem, iż charakterystyczne stukanie u mnie powoduje
mechanizm śrubowy służący do regulacji wysokości fotela.
Potwierdzam, iż przy maksymalnym podniesieniu stukania nie ma, gdyż mechanizm "parkuje" opierając się na swoim stelażu.

Metody, które przerobiłem chcąc wyeliminować luz na śrubie z 4 strony tego postu i śruby od wewnątrz sanek która utrzymuje ramię mechanizmu śrubowego (dostęp do niej od tylnego pasażera):
1. Przycięcie "na wymiar" opaski miedzianej (robiłem też opaskę/tulejkę miedzianą z kołnierzem):
ze względu na ruch fotela w górę i w dół opaska taka ulega zmiażdżeniu lub ściśnięciu w takim miejscu że luz powraca
2. Przygotowana dla mnie przez szwagra tulejka poliuretanowa także ulega zniszczeniu (po pewnym czasie)
3. Zdecydowanie najdłużej trzymał się Poxipol - jest to chyba najłatwiejsza metoda wyeliminowania problemu - pod warunkiem że to nie stuka mechanizm śrubowy!
4. Dziś wykonałem jeszcze tulejkę / podkładkę z dna puszki, można przyciąć dobrymi nożyczkami, tym bardziej daje się ładnie dopasować bo dno puszki alu po piwie jest wklęsła.
Wyprofilowanie następuje podczas dokręcania, oczywiście wcześniej można trochę ukształtować np. kombinerkami. Nie potnijcie sobie tylko palców o puszkę!

Generalnie opadłem z sił jak po wszystkich moich zaklęciach nad tym fotele usiadłem a tu dalej stuku puku. krew mnie zalewa więc go zaspawam!!

Jak ktoś życzy sobie zdjęcia to proszę napisać.

Pozdr.
Łukasz

mondeo70235
25-08-2013, 09:59
Koledzy mój fotel nie ma żadnych luzów ale strasznie skrzypi jak kiedyś w żuku lub nysie

lukaszertel
23-09-2013, 12:36
Ktokolwiek, cokolwiek?
Mam ten tydzień wolny, chcę przed zimą to stukanie wyeliminować.
Macie jakieś nowe pomysły bądź wskazówki?

No koledzy, zamknijmy ten dręczący nas problem raz na zawsze..:)

lukaszertel
27-09-2013, 19:14
Czy wszyscy już te luzy naprawili i nie ma zainteresowanych?
Ja zająłem się tym tematem jak obiecałem, szkoda że nikt się nie przyłączył do dyskusji.

W skrócie powiem, że luzy mechanizmu śrubowego (podnoszącego fotel) są nie do wyeliminowania, niweluje je się jednak dwiema śrubami, które były przywoływane z tym wątku.
Pierwsza z nich najczęściej wymaga zastosowania nowej podkładki z kołnierzem gdyż ta oryginalna ulega zniszczeniu. Ja wykonałem ją z denka puszki po piwie, doformowała się podczas przykręcania.
Przy drugiej podkładka w moim przypadku jest cała. Musiałem tylko odkręcić śrubę i posmarować klejem do śrub by się nie odkręcała. Wcześniej stosowałem Poxipol, ale to rozwiązanie powodowało że klej podczas schnięcia tworzył warstwę między ramionami mechanizmu podnoszącego powodując stukanie mechanizmu śrubowego (podnoszącego).
Dopiero wyeliminowanie tego luzu całkowicie wycisza fotel.

Życzę powodzenia!

Łukasz

gru27by
23-10-2013, 18:04
Witam

To pierwszy mój post tutaj, więc witam podwójnie.

Mondeo MK4 2009 2.0 HDMI automat Ghia

Fotel bujał się masakrycznie. Pomogło dokręcenie sporawym troxem śrubki ze zdjęć kilka stron wcześniej. Teraz stoi jak skała.
Serdeczne dzięki

Gruby

Towarzysz
23-10-2013, 20:55
Znajomy tak miał ale to jak dzwona zaliczył, do tej pory nic z tym fantem nie może zrobić.

filipgdansk
04-06-2014, 13:14
Dzień dobry,
Temat zamarł kilka miesięcy temu, ale Mondeo coraz starsze i wychodzą takie „kwiatki” w eksploatacji.
Po raz pierwszy piszę, korzystałem z forum jako czytelnik, teraz sam coś napiszę.

Mam Forda Mondeo 2.0 benzyna, 2009. Problem z fotelem kierowcy mam od dawna (praktycznie rok po kupnie się zaczęło), dokręcałem śruby dość często (kilka razy na rok), aż w końcu gwinty się wyrobiły i śruby były luźne. Jak można było zrobić gwinty w tak cieniutkiej szynie? Przecież to tylko kwestia czasu, aż się wyrobią.

Zdemontowałem cały fotel i z drugiej strony oryginalnych śrub umieściłem nakrętki. Bez demontażu fotela nic by z tego nie wyszło – bardzo trudny dostęp, trzeba mieć też dobre torxy (T50), rzecz jasna. Teraz jest wszystko skręcone na sztywno, nic się nie buja ani nie skrzypi, jak wcześniej, mam nadzieję, że tak zostanie.

ccLot
04-06-2014, 15:03
Ok, a regulacja wysokości działa jak skręciłeś to na sztywno?

filipgdansk
05-06-2014, 09:01
Regulacja działa, przy skręcaniu tych nieszczęsnych śrub nie rozłączałem kabla z kostki. Pisząc „na sztywno” miałem na myśli skręcenie śrub z nakrętkami na maksa, żeby nic się nie luzowało.

ccLot
05-06-2014, 18:10
Z tego co pamiętam ta śruba ma takie podtoczenie przy kołnierzu, dzięki czemu w trakcie podnoszenia/opuszczania jest możliwość ruchu (na zasadzie zawiasu), jak docisnąłeś śrubą na sztywno to ten "zawias" przestaje działać, chyba że coś pomieszałem.
Dodatkowym problemem są wyrabiające się blaszki między śrubą a stelażem.

filipgdansk
06-06-2014, 09:52
Mimo, iż skręciłem śrubami, jak pisałem, elektryczne podnoszenie i obniżanie działa. Może nie mam tego „zawiasu”?

teqton
06-06-2014, 10:25
Miałem taki sam problem rok temu, jakiś luz w fotelu. Więc pojechałem do ASO, coś tam dokręcili i do dzisiaj jest OK. Zrobili to w ramach gwarancji :P

filipgdansk
06-06-2014, 11:06
No tak, ale gwint jest tak cieniutki, że po jakimś czasie z dużym prawdopodobieństwem znowu się odkręci. Taka niby mała rzecz, a potrafi nieźle wkurzyć. Patent z nakrętkami może więc się jednak kiedyś przydać.

ccLot
06-06-2014, 12:20
Dobra dzisiaj wywalam fotel i będę patrzył.
Pamiętasz może jakie nakrętki tam są M8 czy M10?

Vadero
06-06-2014, 16:18
NA talkford jest manual: http://www.talkford.com/topic/219571-mondeo-mk4-front-seat-rocking/

:) u mnie też sie buja, wezme sie za to niedlugo :)

Roland074
07-06-2014, 07:19
Witam Panowie.
Tak sobie czytam Wasze posty - to pomyślałem, że też coś napiszę. Może Wam się przyda. Temat ten przerabiam od ponad roku. Fotel wywalałem może z 10 -12 razy. Też zaczęło się od małych luzów (prawdopodobnie fotel nie jest idealnie równolegle zamocowany do długości pojazdu i występują naprężenia i siły odśrodkowe - skutek wyrabiają się tuleje i są luzy).
Zacznę tak bo to przerabiałem:
1. dokręcanie śrub - dział na krótko
2. zakładanie nakrętek z teflonem (przeciwodkręceniowe) - ok, śruby się nie odkręcają, ale luz dalej
3. Wywalenie starych fabrycznych pseudo tulejek i założenie dorabianych mosiężnych - na niewiele się zdało - dalej luzy
4. Rozwiercenie otworów w miejscach gdzie były tulejki na 18mm i wstawienie tulejek o grubszej ściance - żeby nowe tulejki z mosiądzu były trwalsze. Dorobiłem nowe śruby tyle tylko że na łeb sześciokątny i 5mm dłuższym gwincie - na nakrętkę (stare po tylu razach odkręcania i dokręcania się wyrobiły). Tulejki tym razem dorobiłem z kołnierzem z jednej strony żeby bardziej dociskały przy dokręceniu. Wywaliłem wszystkie po 4 tulejki z każdej strony fotela (jak patrzycie z boku na fotel to 3 są u dołu po długości, a czwarta mniej więcej po środku tylko że wyżej - trzeba uchylić tapicerkę fotela). Piszę o tym bo za każdym razem gdy stopniowo zakładałem nowe tulejki w miejsce starych - oryginalnych, to w nowym miejscu powstawał luz. I sytuacja wygląda tak - du...pa - dalej to samo (dwa dni było dobrze).

W Płocku w Fordzie powiedzieli mi, że znają temat - robili to jakiemuś gościowi. Już nie wymienia się całych sanek, tylko te boczne szyny z tulejkami - czyli 2 szt x 200 zł i do tego komplet nowych śrub - czyli 8 x 37 zł.
Widziałem tylko u nich schemat w pdf, ale nie wiadomo jak te tulejki wyglądają (nie rozmawiałem z mechanikiem który to montował) - czy może to taki sam szajs jak oryginał?
Podsumowując - może Wam uda się wpaść na jakiś genialny pomysł - będę śledził posty.
ps: po niedzieli wpadnę do forda popytam o mechanika, który to zakładał i zapytam co i jakie są efekty - dam oczywiście znać jak tylko się coś dowiem.

Pora kończyć, bo mam dzisiaj znajomych na grilla i muszę coś niecoś przygotować. Pozdrawiam i miłego weekendu.8)

filipgdansk
10-06-2014, 09:38
Roland 074 - racja, dokręcanie nie pomaga, i tak się luzuje… I już muszę sprostować, że eksperyment nie udał się.

Najbardziej chyba obciążona śruba fotela, czyli tylna lewa (jak na 2 zdjęciach pokazał na stronie 5 tego wątku Zuber), po tygodniu puściła, gwint się całkowicie rozwalił od ciągłego dokręcania, nakrętki też szlag trafił (nawet samozabezpieczające się) i musiałem usunąć oryginalną śrubę (co sprawiło trudność, gdyż uszkodzona śruba i gwint uniemożliwiała wykręcenie tylko samym kluczem torx! Pomogło podważenie odpowiednio cienkim śrubokrętem).

Oryginalne śruby są zresztą za krótkie i ledwie wystają z drugiej strony, co spowodowało zniszczenie przeze mnie gwintu śruby i nakrętki.

Teraz wstawiłem dłuższą, najzwyklejszą śrubę z sześciokątnym łbem z podkładką (na zewnątrz), z drugiej strony (od wewnątrz) skontrowałem nakrętką samozabezpieczającą się, skręciłem na maksa dwoma kluczami nasadowymi (jest w miarę dobry dostęp, od wewnątrz zwykłą nasadówką, a od zewnątrz nasadówką z "grzechotką" i przedłużką, nie trzeba demontować fotela) i znowu na razie trzyma… Jak to nie pomoże, to chyba zaspawam! :shock:

Tych tulejek, o których mowa, CHYBA nie mam - gdzie one są? Jest większy otwór w zewnętrznej szynie i mniejszy z gwintem na nieszczęsną śrubę we wewnętrznej szynie. Na tej focie też nie widzę tych tulejek, właśnie tak to wyglądało przed skręceniem:

(fota od linka Vadero z talkford - patrz wyzej)

http://www.talkford.com/uploads/monthly_09_2013/post-83205-0-53874700-1378667395_thumb.jpg

ccLot
10-06-2014, 14:59
Na drugiej i trzeciej focie widać taki pomarańczowy pierścień.

filipgdansk
10-06-2014, 22:20
A u mnie tego pomarańczowego czegoś nie ma. :<

ccLot
11-06-2014, 05:22
A u mnie tego pomarańczowego czegoś nie ma. :<

Bo to w momencie gdy fotel dostaje luzu ulega uszkodzeniu.

filipgdansk
11-06-2014, 06:48
No tak, ale jakieś resztki powinny zostać, tymczasem niczego takiego pomarańczowego tam nie było. Pewnie zastąpili to srebrną, ultracieniuteńką podkładką, której resztki wyleciały przy odkręcaniu śruby. Fuszera straszna z tym mocowaniem fotela, nie ma takiej opcji, żeby w jakimś Mondeo śruby trzymały przez wiele lat. Wymiana szyn i śrub (37 za jedną?! Z czego one są, ze złota?!) za takie pieniądze to nieporozumienie.

Skonstruowanie fotela, który jest stabilny, to dla Forda technologia kosmiczna? Przesadzili z tymi oszczędnościami, wyłażą w wielu miejscach. Na przykład głupie lampki do oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej po dwóch latach rozleciały się w dłoniach przy wymianie żarówki. Skorodowane przewody, plastik rozwalony, w środku woda. Musiałem kupić dwie nowe, a zamienniki są solidniejsze i trwalsze - jak dotąd. Sorry za offtopa, już kończę…

dario6273
11-06-2014, 07:39
Te śruby dokręca się z cieńką podkładką i na klej niebieski do śrub:!:

filipgdansk
11-06-2014, 08:22
Śruba na klej... W takim miejscu. Co za pseudoinżynier to wymyślił? Chyba, że specjalnie, żeby Ford zarabiał na częściach, m.in. na śrubkach za 37 zeta. A można wstawić zwykłą śrubę za 20 groszy z nakrętką za 10 groszy i też trzyma, bez kleju, przynajmniej u mnie. :mrgreen:

swiergus
31-07-2014, 15:58
Witajcie koledzy chciałbym wam przedstawić zestaw naprawczy fotela mojego autorstwa i naprawdę się sprawdził w moim MK4.
Mój fotel nie pukał tylko się bujał jak łódka na morzu. Po rozkręceniu dolnej części fotela w drobny mak moim oczom ukazały się zdezelowane jak i kompletnie wytarte pomarańczowe pierścienie o jakich już wspominaliście w postach wcześniej.
Długo się nie zastanawiając postanowiłem wykonać takie tulejki z metalu a nie z aluminium jak oryginał. Poniżej fotki mojego zestawu naprawczego.

http://images68.fotosik.pl/45/119fc896ab529c17m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=119fc896ab529c17)

http://images69.fotosik.pl/45/2f44e2ce81aeec05m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2f44e2ce81aeec05)

http://images66.fotosik.pl/45/1dc691744de80e6dm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1dc691744de80e6d)

http://images68.fotosik.pl/45/0c906f0c0cef244am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0c906f0c0cef244a)

Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę wykonać taki zestaw na zamówienie.
Chciałbym również wspomnieć o tym iż trzeba będzie rozwiercić aktualne dziury na minimalnie większe ale śruba pozostanie taka sama.

TERBUH_B
31-07-2014, 20:06
A może dodatkowo tulejke przyspawac ?

swiergus
31-07-2014, 22:44
Hmmm tego nie wiem poniewaz staralem sie odwzorowac oryginalne rozwiazanie. Prawdopodobnie ta tulejka rusza sie razem ze sruba ale tego czy przyspawac to nie myslalem.. Moze i dobry pomysl jak cos sie bedzie dzialo to wtedy przyspawam na stale

tomex1213
05-08-2014, 11:26
odświeżę bo nigdzie nie znalazłem podobnego problemu.
mem regulację wysokości. jak naciskam przyciski góra-dół od fotela to słychać tylko 1 milimetrowe skoki fotela ale cały czas w jednej pozycji tj. klikając pięć razy góra idzie tylko raz do góry i później w tym samym zakresie w dół. poza tym czy da rady ewentualnie ręcznie obniżyć fotel za pomocą jakiejś śruby?

dexio
05-08-2014, 23:18
ja raz w miesiacu dokrecam sruby pod plastikowa oslona. na chwile działa ale wk...wia strasznie. zastanawialem sie nad wklejeniem tych srub zeby sie nie luzowały. przy moim 100kg niestety ale....wsiadanie odbija sie na srubkach

swiergus
09-08-2014, 20:41
Proponuje zastosowac stop do srub firmy loctite koloru czerwonego naprawde konkretny produkt.

Roland074
18-09-2014, 10:01
Witam ponownie
Panowie, jak niedawno pisałem w swoich postach w tym temacie - dalej mam problem z tym fotelem kierowcy. W Płocku w Fordzie podali mi schemat budowy fotela i jednemu z klientów wymienili takie niby szyny po obu stronach fotela (na schemacie nr: ˂60344 z dwoma numerami 1769676 - LM - 175,89 zł i 1769677 - RH - 175,89zł). Nie rozmawiałem z osobą montującą to, więc oni nie są w stanie powiedzieć czy w tym zestawie naprawczym podkładki są lepiej wykonane, czy gorzej i na jak długo to wystarcza.
Może ktoś z Was miał to montowane i ewentualnie gdzie można by to zakupić taniej?
Pozdrawiam. 55383

memphis
02-10-2014, 12:41
Dla zainteresowanych - wykonałem tulejki pod śruby na bazie tego co podrzucił kolega swiergus. Jeśli ktoś*jest zainteresowany zakupem to zapraszam na PW.

Biały85
05-11-2014, 14:14
Witam ponownie
Panowie, jak niedawno pisałem w swoich postach w tym temacie - dalej mam problem z tym fotelem kierowcy. W Płocku w Fordzie podali mi schemat budowy fotela i jednemu z klientów wymienili takie niby szyny po obu stronach fotela (na schemacie nr: ˂60344 z dwoma numerami 1769676 - LM - 175,89 zł i 1769677 - RH - 175,89zł). Nie rozmawiałem z osobą montującą to, więc oni nie są w stanie powiedzieć czy w tym zestawie naprawczym podkładki są lepiej wykonane, czy gorzej i na jak długo to wystarcza.
Może ktoś z Was miał to montowane i ewentualnie gdzie można by to zakupić taniej?
Pozdrawiam. 55383

Witam.

Z powyższego postu wynika, że w tych szynach są zamontowane oryginalne podkładki/tulejki, czy tak jest w rzeczywistości? Taka sytuacja była by znacznym ułatwieniem. Rozmawiałem ze specjalistą ze sklepu z częściami Forda i dowiedziałem się, że samych tulejek nie można dokupić.
Czy śruby HS3 to są te, które widać na zdjęciu SWIERGUSA? (w załączniku)

ccLot
05-11-2014, 17:06
Tak i cena ponad 30 zeta za szt.:p

Roland074
06-11-2014, 05:43
Witam
Cena śruby 37 zł sztuka. Według serwisu tzw. zestaw naprawczy powinien zawierać 8 śrub po 37 zł + 2 szyny po 200 zł.:(

dariuszk24
06-11-2014, 23:08
tez mam luzy ,ale cene maja taka ze ze zlota wyjdzie taniej :)))

koszka
07-11-2014, 15:13
też miałem luzy i trafiła mi się okazja na znanym portalu aukcyjnym i kupiłem cały kompletny fotel bez luzów za 200 pln i po zmianie tapicerki mam wreszcie spokój.

memphis
11-11-2014, 18:26
Powiem tak – kupiłem od Swiergusa podkładki, wyprodukowałem dodatkowe sam. Wyrzuciłem te wszystkie słabe czerwone podkładki (jest ich 8 na fotel), rozwierciłem dziury i osadziłem swoje podkładki, zakręciłem mocno oraz skleiłem klejem (Versachem do metalu 2-składnikowy).

Wszystko ok... i teraz poszła mi zębatka silnika fotela, inżynierzy (tak inżynierzy) z czarującego Forda wymyślili że osadzą plastikową zębatkę na metalowej śrubie, napędzaną metalowym wałkiem z silnika... Na szczęście widzę, że nie jestem pierwszy i na portalu aukcyjnym są takie zębatki zrobione porządnie - metalowe.

Niestety mam ciężką dupę i każde luzy fotela momentalnie (w ciągu 15 kkm) wybieram.

Powiem szczerze, że podsumowując różne przypadki i "usterki" w moim Fordzie to za te fotele naprawdę komuś należy się*duża kotwica i skok z mostu.

Biały85
15-11-2014, 18:06
Witajcie koledzy chciałbym wam przedstawić zestaw naprawczy fotela mojego autorstwa i naprawdę się sprawdził w moim MK4.
Mój fotel nie pukał tylko się bujał jak łódka na morzu. Po rozkręceniu dolnej części fotela w drobny mak moim oczom ukazały się zdezelowane jak i kompletnie wytarte pomarańczowe pierścienie o jakich już wspominaliście w postach wcześniej.
Długo się nie zastanawiając postanowiłem wykonać takie tulejki z metalu a nie z aluminium jak oryginał. Poniżej fotki mojego zestawu naprawczego.

http://images68.fotosik.pl/45/119fc896ab529c17m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=119fc896ab529c17)

http://images69.fotosik.pl/45/2f44e2ce81aeec05m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2f44e2ce81aeec05)

http://images66.fotosik.pl/45/1dc691744de80e6dm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1dc691744de80e6d)

http://images68.fotosik.pl/45/0c906f0c0cef244am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0c906f0c0cef244a)

Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę wykonać taki zestaw na zamówienie.
Chciałbym również wspomnieć o tym iż trzeba będzie rozwiercić aktualne dziury na minimalnie większe ale śruba pozostanie taka sama.

Koledzy, na pewno ktoś mierzył średnicę oryginalnego otworu w płozie. Czy może ktoś ją podać na forum?
Będę niezmiernie wdzięczny, gdyż zamówiłem sobie w tokarni tulejki, które okazały się prawie idealne, jednak nadal mam lekki luz pomiędzy płozą a tuleją.
Moje tulejki zostały wykonane na równe 15mm (wymiar od strony płozy), bo wydawało mię że moja suwmiarka nie przekłamuje. Niestety jest inaczej.

Sądzę, że mogłem się pomylić o ok. 0,6mm, ale wolę się upewnić, dlatego proszę o podanie wymiaru z dokładnością do 0,1mm jeżeli to możliwe :).
Mam zamiar dorobić nowe tuleje, aby weszły dosłownie na wcisk. Chyba tylko wtedy pozbędę się raz na zawsze tego denerwującego bujania fotela.

memphis
15-11-2014, 20:19
Moje tulejki zostały wykonane na równe 15mm (wymiar od strony płozy), bo wydawało mię że moja suwmiarka nie przekłamuje. Niestety jest inaczej.

Sądzę, że mogłem się pomylić o ok. 0,6mm, ale wolę się upewnić, dlatego proszę o podanie wymiaru z dokładnością do 0,1mm jeżeli to możliwe :).
Mam zamiar dorobić nowe tuleje, aby weszły dosłownie na wcisk. Chyba tylko wtedy pozbędę się raz na zawsze tego denerwującego bujania fotela.

I tak jest, musiałeś się coś grubo pomylić. Średnica walca śruby to 14mm, ja dobierałem grubość ścianki tulejki do 1mm czyli łączna wychodziła 16mm. Otwór w płozie rozwiercałem wiertłem 16mm. Niektóre tulejki musiałem delikatnie wbijać albo wchodziły razem z wkręcaniem śruby.

Biały85
15-11-2014, 22:26
I tak jest, musiałeś się coś grubo pomylić. Średnica walca śruby to 14mm, ja dobierałem grubość ścianki tulejki do 1mm czyli łączna wychodziła 16mm. Otwór w płozie rozwiercałem wiertłem 16mm. Niektóre tulejki musiałem delikatnie wbijać albo wchodziły razem z wkręcaniem śruby.

Widzisz, ja mierzyłem otwór płozy ale bez wymontowywania fotela. Wg. mnie ma on równe 15mm, takie też tulejki dorobiłem. Czyli pobrałem średnicę 14mm ze śruby i dodałem 0,5mm ściankę tulei, co razem daje równe 15mm. Więc teoretycznie nie powinno być luzu pomiędzy tuleją a otworem, który jednak jest. Na leżąco tam jest bardzo słaby dostęp, i stąd za pewne niedoszacowanie. Sądzę, że jak wykonam ściankę tulei o grubości 0,8mm, luz w końcu zniknie (razem otrzymam 15,6mm). Dlatego prosiłem o dokładny wymiar (od kogoś kto miał wymontowany fotel).
Zaznaczam, że nie chcę rozwiercać otworów do 16mm, tylko wsunąć do fabrycznych na wcisk.

memphis
15-11-2014, 22:35
Sądzę, że jak wykonam ściankę tulei o grubości 0,8mm, luz w końcu zniknie (razem otrzymam 15,6mm). Dlatego prosiłem o dokładny wymiar (od kogoś kto miał wymontowany fotel).
Zaznaczam, że nie chcę rozwiercać otworów do 16mm, tylko wsunąć do fabrycznych na wcisk.

Niestety nie pomogę w takim razie. Przypuszczam, że oryginalne "podkładki" są grubości max. 0,3mm, więc faktycznie na 14,6-14,7mm powinien być otwór.

Do pomiarów to powiem Ci, że najłatwiej wykręcić tylną, zewnętrzną śrubę. Przesuwasz fotel na maxa do przodu i podnosisz również na maxa do góry. Masz wtedy łatwy dostęp do najbardziej newralgicznej śruby całego fotela – to ona i jej odpowiednik po drugiej stronie robią najwięcej luzu.

Kumek40
16-12-2014, 17:14
Też mnie dopadło kołysanie fotela. Mam pytanie . Chcę zdemontować tą plastikową osłonę w której jest pokrętło regulujące oparcie i przycisk góra/dół . Jak wyjąć to pokrętło ? Da się to siłą wyciągnąć i co z przyciskiem góra dół?

pgrob
16-12-2014, 22:18
Pokrętło regulacji oparcia wyciągasz na siłę, odkręcasz jedną śrubkę torx od spodu, wyciągasz cały plastikowy boczek fotela, wypinasz przycisk regulacji fotela góra/dół. To wszystko.

Olek
17-12-2014, 10:23
Pokrętło regulacji oparcia wyciągasz na siłę, odkręcasz jedną śrubkę torx od spodu, wyciągasz cały plastikowy boczek fotela, wypinasz przycisk regulacji fotela góra/dół. To wszystko.

Wcześniej fotel max do przodu i max w górę. Będzie łatwiej :). Ta śrubka torx to jest od spodu ale z tyłu fotela.

dikileiden
25-12-2014, 13:35
A w moim przypadku przy pełnej elektryce fotela i maksymalnym jego oddaleniu do tyłu(przy odkurzaniu) fotel nie chciał wrócić do pozycji wyjściowej i wykonując ruch do przodu zatrzymywał się po 2 cm.Sam nie wiem jak udało się go uruchomić i zmusić do ruchu doprzedniego ale trwało to z 10 minut.Zdaje się że uniesienie go do góry przed planowanym ruchem do przodu pomogło ..... tak wrzuciłem to info jakby ktoś miał podobny problem

Właśnie mi się to przytrafiło w Wigilię , i niestety muszę drałować na nogach bo nie da sie jeździć z odsuniętym fotelem na maxa do tyłu. Jeżeli ktoś wie co zrobić żeby fotel dało się przesunąć do przodu , byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

memphis
25-12-2014, 14:05
Właśnie mi się to przytrafiło w Wigilię , i niestety muszę drałować na nogach bo nie da sie jeździć z odsuniętym fotelem na maxa do tyłu. Jeżeli ktoś wie co zrobić żeby fotel dało się przesunąć do przodu , byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Mi na tego typu problemy pomagało odłączenie silniczka elektrycznego z prądu albo prościej odpięcie na chwilę aku.

dikileiden
25-12-2014, 16:48
Mi na tego typu problemy pomagało odłączenie silniczka elektrycznego z prądu albo prościej odpięcie na chwilę aku.

niestety nie pomogło .
nawet nie można wyjąć fotela , żeby sprawdzić co tam sie podziało . Dwie przednie śruby od sanek są do odkręcenia ale tylne są zasłonięte sankami wysuniętymi na maxa do tyłu . Jaki jest inny sposób na wyjęcie fotela ?

memphis
25-12-2014, 20:52
nawet nie można wyjąć fotela , żeby sprawdzić co tam sie podziało . Dwie przednie śruby od sanek są do odkręcenia ale tylne są zasłonięte sankami wysuniętymi na maxa do tyłu . Jaki jest inny sposób na wyjęcie fotela ?
Pod czarną osłoną masz silnik odpowiedzialny za przesuwanie fotela, nie odkręcałem go ale wchodzą do niego prowadnice od napędu, spróbuj go wyjąć i być może się*poluzuje albo będzie łatwiej go ruszyć.

nabuchodonozor
26-12-2014, 21:55
ja z innej beczki..., jak sie programuje pamięć fotela?

grzechalm
27-12-2014, 08:42
ustawiasz fotel na zadana pozycję i przytrzymujesz przycisk od 1 do 4 przez paare sekund az uslyszysz sygnal dzwiekowy:) po roku zobaczylem do instrukcji i sie nauczylem:D

nabuchodonozor
27-12-2014, 18:18
ustawiasz fotel na zadana pozycję i przytrzymujesz przycisk od 1 do 4 przez paare sekund az uslyszysz sygnal dzwiekowy:) po roku zobaczylem do instrukcji i sie nauczylem:D

dzięki Mistrzu..., a wiesz może czy ta pamięć dotyczy także ustawienia lusterek?

pgrob
27-12-2014, 18:37
Tak, pamięć dotyczy fotela i lusterek. Możesz również zapamiętać inne położenie lusterek na wstecznym biegu.

nabuchodonozor
27-12-2014, 19:04
Tak, pamięć dotyczy fotela i lusterek. Możesz również zapamiętać inne położenie lusterek na wstecznym biegu.

Ooo..., to już wyższy stopień wtajemniczenia :), jak się to dzieje???

pgrob
27-12-2014, 19:16
https://www.dropbox.com/s/tgsbibxam85lmfj/08MNDog3e.pdf?dl=0

strona 73 i 124

nabuchodonozor
27-12-2014, 22:15
dzięki , poczytam...

kasztan
02-01-2015, 17:20
Dzisiaj chciałem zająć się naprawieniem bujania u siebie.
Wyjąłem fotel kierowcy, śrubę od strony drzwi odkręciłem bez problemu (tulejka faktycznie wyrobiona). Ale niech mi ktoś powie jak odkręcić tego torxa z tyłu od strony zapięcia pasa bezpieczeństwa? Moja grzechota wraz z torx 50 jest zbyt długa i niestety nie da się tam wcisnąć klucza przez ten metal, co trzyma zapięcie do pasa bezpieczeństwa. Jak to odkręcaliście??

ccLot
02-01-2015, 18:02
nie da się tam wcisnąć klucza przez ten metal, co trzyma zapięcie do pasa bezpieczeństwa. Jak to odkręcaliście??

Trzeba odkręcić ten metal co trzyma zapięcie pasa, zdaje się że trzymają go nakrętki 13'stki

kasztan
02-01-2015, 19:08
No ale ten metal jest właśnie z drugiej strony skręcony z tym właściwym torxem, zabrałem się już za odkręcanie dolnych sanek, ale przy ostatniej nakrętce zorientowałem się, że to bez sensu.

ccLot
02-01-2015, 19:51
Daj może jakąś fotkę. Jak u siebie rozbierałem to dało radę.

memphis
02-01-2015, 23:27
No ale ten metal jest właśnie z drugiej strony skręcony z tym właściwym torxem, zabrałem się już za odkręcanie dolnych sanek, ale przy ostatniej nakrętce zorientowałem się, że to bez sensu.

Ostatnia nakrętka jest kluczem do sukcesu, ja odkręcam 3 czarne nakrętki z szyny i wtedy mogę odgiąć bez problemu pałąk z zapięciem do pasa bez wyciągania go ze śrub. Musisz sobie tylko dobrze ustawić fotel na szynie (przed odpięciem go z zasilania) bo inaczej nie będziesz w stanie trafić w ostatnią śrubę.

marcin13061
05-01-2015, 22:33
Wlasnie wymienilem dzisiaj te tulejki na teflonowe i fotel przestal sie bujac :)

memphis
05-01-2015, 22:38
Wlasnie wymienilem dzisiaj te tulejki na teflonowe i fotel przestal sie bujac :)

Robiłeś je sam czy kupiłeś podobne? Obawiam się, że teflon będzie za miękki, ale to też kwestia wagi i ruchliwości "kierownika".

bartoszek
07-01-2015, 22:03
Dzisiaj naprawiłem swój fotel.
Zrobiłem póki co standardowo - dokręcenie śrub. U mnie poluzowała się dosłownie z dnia na dzień śruba po lewej stronie fotela, ale z przodu. Wkręciłęm ją na klej do gwintów. Pozostałem śruby były sztywno, ale minimalnie je dokręciłem.
Tuleja pod tą poluzowaną śrubą jest delikatnie pęknięta.
Zobaczymy ile wytrzyma.

marcin13061
09-01-2015, 16:48
Robiłeś je sam czy kupiłeś podobne? Obawiam się, że teflon będzie za miękki, ale to też kwestia wagi i ruchliwości "kierownika".

Znajomy mi zrobil jezeli teflon bedzie za slaby to mowil ze zrobi z czegos twardszego czas pokaze...

siara1983
29-01-2015, 16:29
Koledzy a moze ktoś poda jakiś wymiar mają mieć te tulejki i ruszymy z jakąś większą produkcją.....?? Bo ja dopiero będę wykręcać fotel jak się zrobi ciepło żeby to pomierzyć.

Bo napewno wiele osób jest chętnych a jedna z ofert sprzedaży tulejek z forum powala z nóg :(

Kumek40
29-01-2015, 18:56
Jak tulejka .... zwykła podkładka 22mm z otworem 14mm. Ja zrobiłem chałupniczo z blaszki jakie się podkłada pod gwoździe papiaki. lekko ją szlifując z grubości. 5 minut roboty plus wymiana 10 min. bez wyjmowania fotela. Oczywiście wymieniałem tylko z jednej strony fotela od strony drzwi kierowcy. Z tej drugiej od strony tunelu nie ma dobrego podejścia ale tam jak na razie jest ok.

Robson_wroc
22-07-2015, 09:21
U mnie również fotel zaczął bujać od pewnego czasu. Ale w zeszłym tygodniu podczas przeglądu w ASO mechanik sam zaproponował wymianę tulejek (koszt z wymianą poniżej 100 zł). Miałem sam się za to zabierać atu problem z głowy:razz:

dzeryae
13-08-2015, 11:53
Luzy fotela mam i ja :-). Zgłaszałem je 3 razy na gwarancji i w końcu w ASO znaleźli stosowny biuletyn na ten temat, pokazali mi tak z 10 kartek, co i jak to trzeba wiercić i zrobić, żeby usunąć problem na amen. Wymieniali obie prowadnice fotela kierowcy. I co... nie wytrzymało ani 2 miesiące, wczoraj ponownie odstawiłem Mondka z reklamacją.

Także przestrzegam, naprawa zgodnie z biuletynem Forda go...zik daje.

Alecki
13-08-2015, 13:49
Wydrukuj im sposób z forum to będziesz miał spokój :)

dzeryae
13-08-2015, 15:15
Odebrałem samochód a ASO w ramach reklamacji, po naradzie zamówiło metalowe tulejki... więc może wreszcie będzie dobrze..

stelmacher
04-09-2015, 19:14
to gdzie u kogo mozna dostac te tulejki sruby i za ile?
bo z tego co sie przygladalem to mam luz u kierowcy na tych 4 tulejkach (fotel elektryczny)
i troszke mnie to irytuje;/

ccLot
04-09-2015, 21:48
to gdzie u kogo mozna dostac te tulejki sruby i za ile?

U tokarza, a śruby to chyba dasz radę kupić.

stelmacher
05-09-2015, 08:05
a bez wczesniejszego rozbierania chcialbym to zamowic
wiec znacie dokladne wymiary jakie mam mu podac ?
z gory dzieki

ccLot
05-09-2015, 12:41
wiec znacie dokladne wymiary jakie mam mu podac ?

Nigdy nie byłem mistrzem rysunku technicznego (co widać), ale mam nadzieję, że na tyle czytelnie że majster sobie poradzi.
Mój projekt zakłada pozbycie się fabrycznych śrub i zastąpienie ich śrubą z nakrętką (na wylot). Można spróbować wykorzystać fabryczne śruby i wtedy tulejki musza mieć dziurę fi 14. Zdjęcie tulejki, która była robiona pod fabryczną śrubkę, ale ze względu na przekręcenie gwintu w fotelu musiała zostać zastąpiona tą z rysunku . Różnią się tylko średnicą dziurki.
Potrzebujesz 8 szt. takich tulejek, 4 śruby M8 raczej wyższej klasy (u mnie jest 8.8 , długości nie pamiętam, ale na 95% 20 mm), 8 podkładek powiększanych między śrubę a tulejkę i między tulejkę a nakrętkę, 4 samokontrujące nakrętki, i dałem jeszcze wszędzie smar ceramiczny (biały). Wiertło do metalu fi 16 mm, trzeba rozwiercić starą dziurę.
Jak jutro żona wróci z "Łazików Marsjańskich" to zrobię fotkę jak wygląda to zamontowane na fotelu.
Jak coś niejasno to śmiało pytaj.
Kurcze a mogłem zrobić takiego fajnego manuala jak montowałem.

stelmacher
05-09-2015, 18:06
Wiertło do metalu fi 16 mm, trzeba rozwiercić starą dziurę.

tu niejsanosc mala dlaczego trzeba rozwiercac?
orginalna tulejka ma inny rozmiar czy poprostu stara tuleja tak sie wyrobila ze jajo zrobila?

i na jeden fotel potrzebuje az 8 tulejek? bo z tego co widzialem luz mam w 4 miejscach ale nie rozbieralem tego wiec nie wiem czy na jeden otwor idzie jedna czy dwie tulejki

za rysunek zdjecie pieknie dziekuje

pgrob
05-09-2015, 19:31
na jeden fotel potrzebuje az 8 tulejek? bo z tego co widzialem luz mam w 4 miejscach ale nie rozbieralem tego wiec nie wiem czy na jeden otwor idzie jedna czy dwie tulejki

W jeden otwór wkładasz 2 tulejki po obu stronach, dlatego potrzebujesz 8 szt.

stelmacher
06-09-2015, 08:05
ok czyli tak jak sie domyslalem
a powiedz jeszcze dlaczegu musze rozwiercac stary otwor?
chcialem to wymienic bez wyciagania calego fotela
czyzby nie dalo rady?

ccLot
06-09-2015, 11:03
chcialem to wymienic bez wyciagania calego fotela
czyzby nie dalo rady?

Zapomnij nie ma takiej możliwości, wyjęcie fotela do podstawa.
Z tym rozwiercaniem to faktycznie nie jest to do końca konieczne.
U siebie rozwiercałem bo użyłem najpierw tulejek pod ori śruby (kupione od kolegi z forum) i jak by się nie rozwierciło to kołnierz tulejki byłby bardzo cieniutki. Jak by co mam komplet tulejek pod ori śruby.
W przypadku użycia nowych zwykłych śrub M8 można się pokusić o nierozwiercanie, ale jaka będzie wtedy średnica to nie mam pojęcia, jak wyciągniesz fotel, zdemontujesz fabryczne tulejki to dopiero zmierzysz.
A podkładki dałem między stelaż a nakrętkę, a nie między nakrętkę a tulejkę.

Pozdrawiam.

stelmacher
06-09-2015, 16:10
czyli orginal tulejek bez zadnych mam nadzieje wiekszych przerobek wygladal by tak?
scianka cienka ale ja waze tylko 65kg takze mnie wytrzyma(mam nadzieje)
p.s
sasiada mam tokarza takze za zgrzewke zubra mi to machnie

ccLot
06-09-2015, 18:01
Jednak bym sprawdził te wymiary w naturze. Średnica dziurki pod ori śrubę to trochę więcej niż 14 mm, wykręć samą śrubę i zmierz podtoczenie na niej.
Jak masz sąsiada tokarza to zrobi Ci to prawie od ręki i poprawi jak by coś nie pasowało.

Tak to wygląda na fotelu.

Pajko
21-10-2015, 11:11
Jednak bym sprawdził te wymiary w naturze. Średnica dziurki pod ori śrubę to trochę więcej niż 14 mm, wykręć samą śrubę i zmierz podtoczenie na niej.
Jak masz sąsiada tokarza to zrobi Ci to prawie od ręki i poprawi jak by coś nie pasowało.

Tak to wygląda na fotelu.

Możesz napisać w jakiej mniejwiecej pozycji musi "stać" fotel przed wyjęciem żeby było dobrze wszystko wymienić ? wszystkie 8 szt

ccLot
21-10-2015, 19:33
Kurcze nie pamiętam, ale z tego wynika, że raczej nie ma to większego znaczenia.
Przy odkręcaniu śrub najpierw w jeden kraniec a później drugi, przy wyciąganiu pewnie ustawiłem gdzieś po środku.

Pajko
23-10-2015, 09:51
http://i.imgur.com/j8ho3IT.jpg
http://i.imgur.com/QgnziKW.jpg

Mój gotowy zestaw do naprawy fotela
Tulejki wykonane wg rysunku ccLot

Maco26
23-10-2015, 12:36
Pytanie za 100 pkt., znajdzie się jakaś dobra dusza, która poda namiar na tokarza w Warszawie i okolicach, który by to zrobił bez konieczności odwiedzania go? Niestety brak czasu i godziny pracy pobliskich zakładów skutecznie blokują załatwienie sprawy. A może któryś z forumowiczów ma tokarkę pod ręką i podjął by się zrobienia kompletu tulejek w wolnej chwili? (oczywiście kwestia wyrażenia wdzięczności do uzgodnienia na priv.)

Pajko
23-10-2015, 12:43
Hey ,

Jeżeli chcesz , to jestem w stanie skompletować ci taki zestaw jak moj ze zdjęcia .

Pozdrawiam

ccLot
23-10-2015, 19:14

Czemu nie dałeś nakrętek samokontrujących?

Pajko
24-10-2015, 18:14
Później się zorientowałem. Muszę kupić inne na szczęście jeszcze nie miałem czasu żeby podziałać z tym

ccLot
24-10-2015, 20:20
:one:, daj znać jak wyszło u mnie na razie sztywno jak z fabryki.

nabuchodonozor
25-10-2015, 11:07
Hey ,

Jeżeli chcesz , to jestem w stanie skompletować ci taki zestaw jak moj ze zdjęcia .

Pozdrawiam

czyli wystarczy wymienić te cztery śrubki i będzie oki?

Puch_
25-10-2015, 11:20

Ja też byłbym chętny.

ccLot
25-10-2015, 12:26
czyli wystarczy wymienić te cztery śrubki i będzie oki?

Nie, jeszcze tulejki i ewentualnie rozwiercenie fotela w zależności od przyjętego rozwiązania, poczytaj w wątku jest wszystko opisane.

igi1234
03-11-2015, 20:41
Witam.
A wiecie co koledzy. Też mam problem z luźnym fotelem kierowcy w moim Mondku. Powiem Wam pewną rzecz. Pracuję w firmie z branży automotive, która zajmuje się właśnie produkcją foteli samochodowych. Nie do tego modelu, ale konstrukcje ram są praktycznie jednakowe. To jest tak, że właśnie te połączenia - czyli te cztery śruby z których dwie się luzują to są połączenia w branży automotive nazywane "SR" czyli połączenia bezpieczeństwa. Chodzi o to, że w momencie zderzenia, po odpaleniu napinaczy pasów fotel nie oderwie sie od prowadnic i kierowca nie zostanie tym blisko 30-kilogramowym fotelem przygniecony do napiętych pasów. Czyli, krótko mówiąc fotel nas nie zabije. No chyba, że dwie z czterech śrub z których każda powinna "wytrzymać" pewne obciążenie nie jest na swoim miejscu. Wtedy uwierzcie mi jest tragedia. Widziałem dziesiątki filmów z crash testów naszych foteli, akurat dla VW, gdzie celowo osłabia się pewne połączenia żeby zobaczyć co będzie jak będzie czołówka przy np 60km/h i akurat przy braku lub luźnej śrubie (jednej z czterech) łączących prowadnicę z ramą fotela mimo poduchy to fotel zabija Cię o pasy i kierownicę...
Jak chcecie to mogę więcej Wam poopowiadać o istotności połączeń śrubowych pod względem kąta i momentu wkręcania i ich wpływu na bezpieczeństwo osób w samochodzie. Ale na teraz to proponuję wszystkim którzy mają problem z luźnym elektrycznym fotelem w mondkach zgłosić ten fakt do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Ja już napisałem do nich, ale wiadomo, że jedno zgłoszenie to nic...

https://uokik.gov.pl/zgloszenie_niebezpiecznego_produktu__formularz.php

Według mnie powinni zrobić akcję serwisową i poprawić te połączenia. Samodzielna naprawa nie gwarantuje bezpieczenstwa podczas wypadku...

Pozdrawiam

ccLot
04-11-2015, 17:51
Masz na pewno rację. Konstrukcja jest bardzo marna, śruba M8 która jest wkręcona w nagwintowany profil gr ~3 mm.

Biały85
08-12-2015, 14:39
Witam.
A wiecie co koledzy. Też mam problem z luźnym fotelem kierowcy w moim Mondku. Powiem Wam pewną rzecz. Pracuję w firmie z branży automotive, która zajmuje się właśnie produkcją foteli samochodowych. Nie do tego modelu, ale konstrukcje ram są praktycznie jednakowe. To jest tak, że właśnie te połączenia - czyli te cztery śruby z których dwie się luzują to są połączenia w branży automotive nazywane "SR" czyli połączenia bezpieczeństwa. Chodzi o to, że w momencie zderzenia, po odpaleniu napinaczy pasów fotel nie oderwie sie od prowadnic i kierowca nie zostanie tym blisko 30-kilogramowym fotelem przygniecony do napiętych pasów. Czyli, krótko mówiąc fotel nas nie zabije. No chyba, że dwie z czterech śrub z których każda powinna "wytrzymać" pewne obciążenie nie jest na swoim miejscu. Wtedy uwierzcie mi jest tragedia. Widziałem dziesiątki filmów z crash testów naszych foteli, akurat dla VW, gdzie celowo osłabia się pewne połączenia żeby zobaczyć co będzie jak będzie czołówka przy np 60km/h i akurat przy braku lub luźnej śrubie (jednej z czterech) łączących prowadnicę z ramą fotela mimo poduchy to fotel zabija Cię o pasy i kierownicę...
Jak chcecie to mogę więcej Wam poopowiadać o istotności połączeń śrubowych pod względem kąta i momentu wkręcania i ich wpływu na bezpieczeństwo osób w samochodzie. Ale na teraz to proponuję wszystkim którzy mają problem z luźnym elektrycznym fotelem w mondkach zgłosić ten fakt do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Ja już napisałem do nich, ale wiadomo, że jedno zgłoszenie to nic...

https://uokik.gov.pl/zgloszenie_niebezpiecznego_produktu__formularz.php

Według mnie powinni zrobić akcję serwisową i poprawić te połączenia. Samodzielna naprawa nie gwarantuje bezpieczenstwa podczas wypadku...

Pozdrawiam

Witam.

Miałeś już jakąś odpowiedź z UOKiKu? Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i czy nie zgłosić tego problemu. Jaką argumentację użyłeś?
Wymiana płóz a w ASO na oryginalne pomaga podobno na chwilę i problem wraca, a to przecież jest nasze bezpieczeństwo!

Pozdrawiam
Kamil

Biały85
08-12-2015, 17:47
Po wymianie tulejek śrub w płozach, zauważyłem że fotel lekko rusza się w lewym tylnym rogu. Jestem prawie pewien, iż musi to powodować luz tulei na śrubie widocznej na zdjęciu. Jest to śruba będąca swego rodzaju zawiasem dwóch elementów unoszących fotel do góry.
Cienka oryginalna tulejka oczywiście się rozpadła i mam zamiar rozwiercić otwór i wstawić solidniejszą, jednak sęk w tym, że w samej śrubie Torx mi się zjechał od odkręcania.
Orientujecie się czy można ją dostać w ASO, jeśli tak to jaki ma symbol?

igi1234
09-12-2015, 13:05
Witam.

Miałeś już jakąś odpowiedź z UOKiKu? Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i czy nie zgłosić tego problemu. Jaką argumentację użyłeś?
Wymiana płóz a w ASO na oryginalne pomaga podobno na chwilę i problem wraca, a to przecież jest nasze bezpieczeństwo!

Pozdrawiam
Kamil

Kamil, żadnej odpowiedzi nie dostałem. Jedynie przyjęcie zgłoszenia na maila. Argumentowałem tak samo jak w moim poście. Jeśli doszłoby już do jakiejś akcji serwisowej to raczej Ford wymusiłby na swoim poddostawcy re-design tego układu. Tutaj konstrukcja musi być nie taka bądź stal użyta w produkcji komponentu, bo u mnie w firmi też używamy rozwiązania z tulejkami Nortona, to te aluminiowo teflonowe i one śmigają w VW, Porsche, czy nawet Bentley'ach i nic się nie dzieje.
Jeśli chodzi o UOKiK to może i jakieś zapytanie wysłali do Forda, ale pewnie ktoś by musiał zginąć, i musieli by dojść do tego, że to przez te luzy to dopiero by na poważnie się tym zajęli...
Kamil, zgłaszaj im więcej tyl lepiej :)

stelmacher
15-12-2015, 08:40
Po wymianie tulejek śrub w płotach, zauważyłem że fotel lekko rusza się w lewym tylnym rogu. Jestem prawie pewien, iż musi to powodować luz tulei na śrubie widocznej na zdjęciu. Jest to śruba będąca swego rodzaju zawiasem dwóch elementów unoszących fotel do góry.
Cienka oryginalna tulejka oczywiście się rozpadła i mam zamiar rozwiercić otwór i wstawić solidniejszą, jednak sęk w tym, że w samej śrubie Torx mi się zjechał od odkręcania.

ja skompletowalem te tulejki co caly watek sie o nich mowi wymienilem jedna do ktorej mialem najlepszy dostep czyli ta z tylu przy drzwiach kierowcy (bo tylko tam mialem luz) i pochodzilo to moze z tydzien czasu i znow to samo w tym gornym stelarzu fotela z oworu okraglego zrobil sie juz jajowaty otwor musialbym wyciagnac caly fotel (a mam elektryczny wentylowany i dlatego nie che mi sie go wyciagac bo jeszcze nie wiem w jakiej pozycji go dobrze ustawic zeby to zdemontowac) i rozwiercic ten wielki otwor chyba fi14 to byl i do tego znow dorobic tulejke ale moze zabiore sie za to latem bo teraz za zimno juz
ale zauwazylem wlasnie ze najwiekszy luz to mam tam gdzie wlasnie zaznaczyles na tej malej "srubotulejce"
jak dojdziesz do tego jakie ma wymiary to ustrojstwo zeby nie bylo juz luzu to daj znac

Biały85
17-03-2016, 07:33
Widzisz, ja mierzyłem otwór płozy ale bez wymontowywania fotela. Wg. mnie ma on równe 15mm, takie też tulejki dorobiłem. Czyli pobrałem średnicę 14mm ze śruby i dodałem 0,5mm ściankę tulei, co razem daje równe 15mm. Więc teoretycznie nie powinno być luzu pomiędzy tuleją a otworem, który jednak jest. Na leżąco tam jest bardzo słaby dostęp, i stąd za pewne niedoszacowanie. Sądzę, że jak wykonam ściankę tulei o grubości 0,8mm, luz w końcu zniknie (razem otrzymam 15,6mm). Dlatego prosiłem o dokładny wymiar (od kogoś kto miał wymontowany fotel).

Witajcie.

Po około roku od wykonania przeróbki sanek fotela, postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami. Stwierdzam że pozostali koledzy mieli rację co do potrzebnego rozmiaru tulejek. Ostatecznie wygląda to tak, że zamówiłem tulejki z wysoko jakościowej stali HM (stosowanej na elementy maszyn o b. dużej wytrzymałości i ciągliwości ,części narażone na zmienne obciążenia np.: osie, wały korbowe, koła zębate, tarcze, wirniki, dźwignie) o średnicy zewnętrznej fi 16. Czyli 14,1 mm wewnątrz, z zastosowaniem ścianki 1mm.
Dodatkowo wszystkie gwinty oryginalnych śrub zostały skręcone klejem Loctite, dzięki temu nic się nie rokręca.
Z doświadczenia wiem, że zastosowanie mniejszej średnicy tulei, bez rozwiercania otworów rozwiertakiem do fi 16 się nie sprawdziło. Płozy są zrobione z takiego materiału, że okrągły otwór rozbił się z kształtu owalnego i rozwiercenie było niezbędne.
Zastosowanie 4 tulejek od zewnętrznej, pod 4 główne śruby okazało się w zupełności wystarczające, zaś fotel się w końcu usztywnił.

ccLot
16-05-2016, 12:30
Taki temat do przemyśleń:
czy nie lepiej by było zamiast tulejki osadzić łożysko w stelażu fotela?

dzeryae
07-06-2016, 13:15
Witajcie,

Zmieniam te nieszczęsne mocowania śrub. Mam jednak problem, z przodu fotela miałem normalne, seryjne śruby i udało się rozwiercić i założyć tulejki, natomiast z tyłu fotela okazało się, że ASO podczas naprawy wsadziło mi takie dziwne śruby z częścią z mosiądzu. Proszę więc o pomoc:

1) Czy tak wyglądają oryginalne śruby (średnica zewnętrzna tej opaski z mosiądzu to 16,5 mm, śruba ma gwint 8 mm)?
https://www.dropbox.com/s/wla7k59cooa5u7t/Sruba_tyl.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/eiz3t4d1ham4jt9/Sruba_tyl2.jpg?dl=0

2) Próbowałem kupić te, które na schemacie w poście #106 są opisane jako HS3 i o których pisaliście, że to właśnie te śruby po 30-37 zł, chociaż na schemacie wydaje się, że to nie te śruby. Ale w ASO powiedzieli, że te HS3 to śruby o dług. 18mm i gwincie 10 mm, więc czy to aby na pewno te śruby mam kupić, bo ASO twierdzi, że HS3 to nie ta śruba, bo trzeba wymienić te zaznaczone za czerwono na schemacie (a ich nie ma osobno w sprzedaży)
https://www.dropbox.com/s/bwgbyovnijhkata/Schemat%20fotela_opt.pdf?dl=0

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo utknąłem na tylnych śrubach, używanych nie można dostać, a ASO twierdzi, że to nie te HS3 i nie wiem co zrobić.

artur1970
07-06-2016, 21:08
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo utknąłem na tylnych śrubach, używanych nie można dostać,

Można, można :619:

dzeryae
09-06-2016, 15:06
Super :) a jakieś bliższe wskazówki bo może źle szukam..

Szymonek11
29-11-2016, 21:45
Koledzy. Czy ktoś z Was miał problem z wyjęciem uszkodzonych tulejek po wykręceniu śruby (lewy tylny róg fotela kierowcy). U mnie nie są one pomarańczowe tylko raczej srebrne i wydaje mi się że ta zewnętrzna jest zespolona z wewnętrzną. Jak je wyjąć bez demontażu fotela?

koszka
29-11-2016, 22:37
Przecież wymontować fotel to jest 10 min roboty i masz wszystko na wierzchu.

Szymonek11
30-11-2016, 07:07
Niby tak, ale teraz trochę przymroziło.

koszka
30-11-2016, 07:52
szybciej go wyciągniesz do domu zaniesiesz i na spokojnie zrobisz.

Dudi_81
30-11-2016, 13:02
Ja też miałem tulejki srebrne, to taka cienka blaszka i jest zawinięta z obu stron otworu, więc bez wyjmowania fotela to raczej nie pójdzie. Nawet nie wyobrażam sobie rozwiercania otworów w aucie. Dodatkowo jedna jest ukryta pod mocowaniem zapięcia pasów. Także ciepło się ubrać i do roboty. Ja parę dni temu wymieniałem, dłużej zeszło odłączanie przewodów niż odkręcanie stelaża

acidpm
26-05-2017, 10:42
Witam,
Oprócz bujania ,które mi nie przeszkadzało pojawiło mi się skrzypienie fotela. Fotel mam ustawiony raczej nisko. Fotel elektryczny z pamięcią.
Jak podniosę fotel wyżej niż zawsze był ustawiony to skrzypienie ustępuje całkowicie.
Czy jest możliwość że coś się tam wytarło i dlatego jak go podniosę to jest wtedy ok?
Czy wymiana tych tulejek coś mi pomoże w takiej sytuacji?

Biały85
29-05-2017, 21:06
Witam,
Oprócz bujania ,które mi nie przeszkadzało pojawiło mi się skrzypienie fotela. Fotel mam ustawiony raczej nisko. Fotel elektryczny z pamięcią.
Jak podniosę fotel wyżej niż zawsze był ustawiony to skrzypienie ustępuje całkowicie.
Czy jest możliwość że coś się tam wytarło i dlatego jak go podniosę to jest wtedy ok?
Czy wymiana tych tulejek coś mi pomoże w takiej sytuacji?
Witaj, osobiście ze skrzypieniem problemu nie miałem, ale kolega @Seb0l (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=24997) wspomniał, że u niego tego typu problem minął, po zastosowaniu zestawu naprawczego, więc liczę na to, że podobnie będzie u Ciebie.

Pozdrowienia Kamil

marco102
29-05-2017, 21:11
U mnie wymiana tulejek pomogła tylko przy bujaniu, skrzypienie pozostało. Załatwiłem to w bardzo prosty sposób. Między wszystkie ruchome elementy, które się ze sobą stykają dałem taśmę parcianą. Dosłownie wszędzie, sanki, prowadnice, mocowania oparcia, wszelkie odkręcalne blaszki. Piszczenie i zgrzyty ucichły, jeżdżę tak już miesiąc i fotel ani razu się nie odezwał.

Robert_Taki
29-05-2017, 22:10
Ja na tulejki przed zamontowaniem dałem trochę smaru.Zero skrzypienia.Tulejki weszły na wcisk przy dokręcaniu śrub.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

mawof
31-05-2017, 11:25
Ja na tulejki przed zamontowaniem dałem trochę smaru.Zero skrzypienia.Tulejki weszły na wcisk przy dokręcaniu śrub.

Czyli, że niby nic nie rozwiercałeś?

Robert_Taki
31-05-2017, 11:29
Czyli, że niby nic nie rozwiercałeś?
Rozwiercałem.

mawof
31-05-2017, 11:32
Ok. Ja wlasnie kupielm i czekam az przyjda. Mam nadzieje ze zadziala i przestane w trakcie jazdy bujac sie jak na lodzi :).

Robert_Taki
31-05-2017, 11:35
Ok. Ja wlasnie kupielm i czekam az przyjda. Mam nadzieje ze zadziala i przestane w trakcie jazdy bujac sie jak na lodzi :).
Możesz być spokojny.Zadziała.

acidpm
07-06-2017, 19:43
U mnie wymiana tulejek pomogła tylko przy bujaniu, skrzypienie pozostało. Załatwiłem to w bardzo prosty sposób. Między wszystkie ruchome elementy, które się ze sobą stykają dałem taśmę parcianą. Dosłownie wszędzie, sanki, prowadnice, mocowania oparcia, wszelkie odkręcalne blaszki. Piszczenie i zgrzyty ucichły, jeżdżę tak już miesiąc i fotel ani razu się nie odezwał.

Możesz mi powiedzieć co o dokładnie za taśma parciana? Coś takiego? Gdzie to kupiłeś?
http://www.mpartner.com.pl/tasma-izolacyjna-tesa-51026-parciana-olejoodporna-19mm-25m-p-461.html

19mm szerokości czy 9mm dałeś?
Zrobiłeś jakieś zdjęcia może?

marco102
07-06-2017, 22:45
Taśma parciana to taśma parciana, bez różnicy jaka:wink: Szerokość też nie ma znaczenia, kupisz węższą - nakleisz podwójnie. Fotek nie mam, bo w sumie nie było co fotografować. Po prostu naklej gdzie się da, na każdym łączeniu czegokolwiek.

mawof
03-07-2017, 14:48
Możesz być spokojny.Zadziała.

Zadziałało :). Niebo... tak można jeździć.

peteypee
14-09-2017, 08:44
U mnie jest trochę inny problem. Mam fotele z elektryką + pamięć. Czy w tych fotelach sa "amortyzatory"? Po nocy fotel jest wyżej i ugina się dobre 3-4cm. Jak po paru km wysiądę na 2-3 minuty to już tego nie ma dopiero po jakimś czasie wraca jakby do normy. Ale podczas jazdy fotel sie tłucze i wygląda to jakby miał luz od strony tunelu z tyłu. Zaglądałem pod spód ale luzów żadnych nie wyczuwam.

Juzek
14-09-2017, 14:56
Stawiam na owe tulejki

Wysłane z Szajsunga MkIV

aprox99
15-09-2017, 18:21
Witam,mam fotel skórzany,pełny elektryka i luz .W poprzednim Mondeo przy fotelu manualnym dorobiłem nowe tulejki do tyłu i po wymianie było super.Dzisiaj rozebrałem cały fotel bo ten,,mój"luz jakby był z przodu.Okazuje się że na żadnej śrubie nie ma luzu,te czerwone tulejki jak nowe,więc skąd luz?chyba na napędzie bo inaczej nie mogę sobie tego wytłumaczyć.Pozdr.

Biały85
04-10-2017, 19:19
U mnie jest trochę inny problem. Mam fotele z elektryką + pamięć. Czy w tych fotelach sa "amortyzatory"? Po nocy fotel jest wyżej i ugina się dobre 3-4cm. Jak po paru km wysiądę na 2-3 minuty to już tego nie ma dopiero po jakimś czasie wraca jakby do normy. Ale podczas jazdy fotel sie tłucze i wygląda to jakby miał luz od strony tunelu z tyłu. Zaglądałem pod spód ale luzów żadnych nie wyczuwam.Cześć, w fotelu nie ma żadnych amortyzatorów, jednak gdy masz powybijane oryginalne tulejki mocujące, objawia się to jego sprężynowaniem.
U mnie poruszał się góra / dół o jakieś 8cm aż zastosowałem zestaw naprawczy
Pozdrawiam Kamil

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

peteypee
05-10-2017, 08:13
Cześć, w fotelu nie ma żadnych amortyzatorów, jednak gdy masz powybijane oryginalne tulejki mocujące, objawia się to jego sprężynowaniem.
U mnie poruszał się góra / dół o jakieś 8cm aż zastosowałem zestaw naprawczy.

Pozdrawiam Kamil

Z tyłu w ogóle ich nie było:D najpierw nie mogłem ich zlokalizować...mam masę "złomu" i innych szpargołów więc znalazłem podobne tulejki, trochę zeszlifowałem, wbiłem delikatnie i się trzyma:) Straciłem tylko jeden frez bo strasznie twarde były. Luzów brak bo śrubę też delikatnie musiałem stuknąć żeby weszła w tulejkę. Całość ze 2h zajęła bo kilka przymiarek było, z czego pół godziny z głową pod tylnym siedzeniem:)

metmusic
26-10-2017, 12:56
A ja mam inny problem: nieco rusza się tył fotel góra dół ale tylko gdy jestem na tylnej kanapie i ciągnę fotel w dół, siedząc na fotelu raczej tego nie zrobię - duże tulejki są w porządku, małą wymieniłem ale coś mi skrzypi jak stara wersalka. Efekty dźwiękowe pojawiają się jedynie gdy jestem oparty lub siedząc specjalnie naciskam na oparcie. Kilka dni temu wyjmowałem fotel do zamontowania mat grzewczych więc miałem fotel jak na stole, wszystkie śruby sprawdziłem, nigdzie nic nie było luźne - ani drgnęły. Skrzypienia oczywiście nie było na zewnątrz, zamontowałem do auta i znowu się zaczęło :/ Jakiś pomsył gdzie szukać? Fotel w full prądzie z pamięcią, alcantara

Tutaj ścieżka dźwiękowa: https://youtu.be/4M_yCg6R5RY :)

mawof
26-10-2017, 16:05
No nie powiem, uciążliwy dźwięk. U mnie podobnie skrzypiał jakiś plastik po lewej stronie przy regulacji podnoszenia fotela. W ASO mi tam coś posmarowali i przestało. Może to to...

W papierkach z serwisu mam wpisane że jeśli się powtórzy to mam do wykonania następującą naprawę: pokrycie - zawis oparcia siedzenia oraz ze stwierdzono że plastik po prawej stronie - tzn. zaślepka ma luźne zatrzaski przez co zaślepka pracuje powodując skrzypienie i to posmarowali.

Ale mi się wydaje że to było po lewej stronie czyli w fotelu kierowcy od strony drzwi.

Ale teraz jak już mam fotel naprawiony, wyregulowany, nasmarowany to... zaczęła mi skrzypieć gąbka w siedzisku... masakra, te fotele w Mondeo widzę, że są jakieś nie skore do współpracy.

mawof
11-02-2018, 16:47
Heja, u mnie tulejki się sprawdzają. Problem mam jednak z tym że luzują się śruby i lekko wykręcają przez co niestety fotel się znowu "buja". Macie jakąś radę co z tym zrobić?

Może je wkręcić na kleju mocującym - loctite 243? ma to sens? i czy będzie mieć wpływ na podnoszenie i obniżanie fotela?

franczesko
16-02-2018, 09:14
Tak, użyj kleju - najlepiej ten który wskazałeś.

mawof
16-02-2018, 12:55
Ok, a czy klej nie spowoduje ze przestanę móc podnosić fotel lub inaczej czy podnoszac fotel nie spowoduję poszczenia przez klej?

jerry73
16-02-2018, 13:11
Klejem pokrywa się tylko gwint.

mawof
16-02-2018, 13:54
Ok, dzieki. To tak zrobie i oby wystarczylo :).

franczesko
15-03-2018, 21:09
Orientuje się ktoś, czy same sanki będą pasować np. z siedzenia pasażera od anglika, aby wyeliminować luż fotela kierowcy w wersji EU?
Mam fotel regulowany elektrycznie tylko góra doł.

Teoretycznie fotel pasażera w angliku, nie powinien być znacząco wyeksploatowany.

krysiu21
17-03-2018, 08:01
Będzie pasować, nie ma żadnej różnicy, sam też już je podmieniałem z angola.

radkor
06-07-2018, 10:19
Czy trzeba użyć rozwiertaka czy można to rozwiercić wiertłem?
Nie będę kupował rozwiertaka za 60-100zł aby użyć go tylko raz...
Kupiłem już wiertła 16mm i 10,5mm.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

gruber000
06-07-2018, 10:32
Ja używałem wiertła i wiertarki stołowej. Jest gitara

radkor
06-07-2018, 10:47
Dzięki. :) Dzisiaj się za to wezmę jeśli temperatura za oknem pozwoli. Musiałem tylko stoczyć trzpień mocujący wiertła szesnastki do 10mm aby weszło w głowicę ręcznej wiertarki.

marstef
06-07-2018, 10:47
Ja rozwiercilem trzymając ręką w ręce i też jest ok :)

radkor
05-08-2018, 14:44
Ja kupiłem te tulejki ale poległem przy wymianie. Nie wiedziałem jak odkręcić blachę, do której jest przymocowane zapięcie pasa. Blacha przykręcana na wkręt i nakrętkę - nakrętka od spodu, w prowadnicy fotela...
Póki co po dokręceniu śrub luzy mam już tylko minimalne i zniknęło skrzypienie. Fabrycznie miałem szare (teflonowe?) tulejki.

koszka
05-08-2018, 18:53
Rozkręcenie fotela jest przecież proste a tym bardziej odkręcenie mocowania pasa. Coś pokreciles.

Tomek_1983
17-08-2018, 07:57
U mnie również ostatnio objawił się duży luz w lewym tylnym mocowaniu fotela (z el podnoszeniem/opuszczaniem). Oczywiście powodem była odkręcona śruba HS3. Podczas dokręcania naszła mnie jednak pewna refleksja :wink::wink::wink: Czy aby szybkość zużywania się tych orginalnych tulejek nie jest, w głównej mierze, uzależniona od częstotliwości podnoszenia/opuszczania fotela :?::?::?: Bo w moim przypadku przez rok czasu (od kiedy stałem się posiadaczem tego samochodu) był spokój, bo ustawienie fotela nie było ruszane, a ostatnio trochę żona pojeździła i zaczęła przestawiać wysokość fotela i od razu pojawił się problem (jak zwykle - żona wsiadła i popsuła :619::619::619:) :?::?::?:

Biały85
14-09-2018, 21:26
Ja kupiłem te tulejki ale poległem przy wymianie. Nie wiedziałem jak odkręcić blachę, do której jest przymocowane zapięcie pasa. Blacha przykręcana na wkręt i nakrętkę - nakrętka od spodu, w prowadnicy fotela...
Póki co po dokręceniu śrub luzy mam już tylko minimalne i zniknęło skrzypienie. Fabrycznie miałem szare (teflonowe?) tulejki.Witam, wystarczy wsunąć płaski śrubokręt pomiędzy śrubę a prowadnice i dzięki temu zakleszczysz ją na tyle, że przestanie się ślizgać i da radę odkręcić od góry. Powodzonka.

radkor
14-09-2018, 21:32
Dzięki. :) Tak też myślałem, ale odpuściłem robienie tego przy 35 st pod gołym niebem. ;)
Na dniach zabiorę się za to jeszcze raz.

yogibp
09-12-2018, 21:54
http://i.imgur.com/j8ho3IT.jpg
http://i.imgur.com/QgnziKW.jpg

Tulejki wykonane wg rysunku ccLot

Witam,
Czy jest ktoś w stanie skompletować mi taki zestaw? :) Znalazłem oferty tylko samych tulei bez całego zestawu. Potrzebuje tego max na piątek.

cacyk02
26-04-2019, 21:08
Można wiedzieć po co tak szerokie te tulejki skoro blacha w którą wchodzą ma 2mm?

peteypee
26-04-2019, 22:44
Jak przewiercisz to masz 2 warstwy czyli 4 mm. Tak sądzę. U siebie zrobiłem to srubami z foteli innych aut gdzie takie rzeczy sie nie dzieją:) nie pytajcie z jakiego auta bo miałem pod reka kilkaset foteli wiec chodziłem i szukałem aż trafiłem idealne:)

stasiek180958
27-04-2019, 11:35
witam mamforel z pelna elektryka pamiec tez ylo bujanie i lekki posuw do tylu ,,jast do kupienia zestaw naprawczy ,,tulejki wymiana samemu https://www.olx.pl/oferta/zestaw-naprawczy-tuleje-tulejki-fotela-ford-mondeo-mk4-s-max-list-9zl-CID5-IDeCHJb.html

koszka
28-04-2019, 05:26
witam mamforel z pelna elektryka pamiec tez ylo bujanie i lekki posuw do tylu ,,jast do kupienia zestaw naprawczy ,,tulejki wymiana samemu https://www.olx.pl/oferta/zestaw-naprawczy-tuleje-tulejki-fotela-ford-mondeo-mk4-s-max-list-9zl-CID5-IDeCHJb.html

O co ci chodzi? Pisales to po imprezie czy w trakcie?

rogigor
27-11-2019, 22:48
Mam pytanie. Na pewno mam luźną tylną lewą śrubę (tę ze zdjęcią z 5 strony). Jutro będę dokręcać. Jak rozumiem są dwie z tyłu (po każdej ze stron) i jeszcze dwie z przodu? Tych z przodu ni cholery nie mogę dostrzec.
Titanium X, fotel elektryk.

bartekk89
25-12-2019, 08:56
Po wymianie tych tulejek po miesiącu gdzieś znów czuje jakoś luz... Wiecie czy stelaz który podnoszony jest przez pokrętło będzie pasować do mojego elektrycznego? Albo czy elektryczny pasażera będzie pasować do kierowcy? Bo już zglupialem... Ewentualnie wiecie gdzie można kupić śruby które przechodza przez te tulejki, chociaż ta która jest jako 5 ta najmniejsza co podnosi fotel? Bo nie wiem już co robić, przy zakrętach czuje jak tam coś trzeszczy i przy wsiadaniu ludzie łapią mi się za oparcie i może temu też mi dobili (auto na taxi)

mkaminski100
21-01-2020, 22:41
Czy ktoś (poza linkiem do olx) ma te tulejki na sprzedaż?

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

autofilip
27-01-2020, 19:55
gdyby ktoś miał luźne sanki z pełną elektryką to ja jestem w stanie je zregenerować ponieważ u mnie też są luzy potem moje naprawię i będą na zbyciu mój nr 600731194

Bump: u mnie tulejki z olx nic nie dadzą bo średnica ta którą trzeba rozwiercać na 16 mm ma już ponad 20 mm także trzeba pierwsze zrobić otwór z jajka jakie się tam wyrobiło na okrągły a dopiero potem podotaczać tulejki i je wspawac w stelaż wtedy zlikwidujemy luz pomiędzy tulejką a stelażem ale tę śrubę też trzeba wymienić bo ma spore ubytki
i po to właśnie potrzeba sanki bo to chwilę potrwa żeby było solidnie i na lata

stelmacher
22-04-2020, 09:14
Po wymianie tulejek śrub w płozach, zauważyłem że fotel lekko rusza się w lewym tylnym rogu. Jestem prawie pewien, iż musi to powodować luz tulei na śrubie widocznej na zdjęciu. Jest to śruba będąca swego rodzaju zawiasem dwóch elementów unoszących fotel do góry.
Czy ktos w koncu dorobil taka tulejke i moze podac wymiary aby tokarz mogl mi ja wykonac? Czy na forum juz tylko biznesmeni z zestawami naprawczymi do sprzedania?
Chodzi o ta mala tulejke co jest z tylu fotela kierowcy po lewej stronie bo zdjecia z posta widze ze sie nie zacytowaly...

Parch
22-04-2020, 10:32
Czy na forum juz tylko biznesmeni z zestawami naprawczymi do sprzedania?Tak.
Czy ktos w koncu dorobil taka tulejke i moze podac wymiary aby tokarz mogl mi ja wykonac? Bardzo Cię proszę dorób tą tulejkę i podaj wymiary, żebym mógł ją sobie też wykonać. A najlepiej jeszcze porób zdjęcia i wklej w tym temacie. Bardzo mi się to przyda.

stelmacher
22-04-2020, 11:15
no to jak tu sami dorobkiewicze to macie rozmiary tej malej tulejki

koszka
22-04-2020, 11:54
Brawo szacun😃

Janxx
02-05-2020, 18:33
Witam,
To mój pierwszy post więc jeżeli nie tu to przepraszam. Zabieram sie do wymiany tulejek w fotelu i pytanie jak odkręcić tego torxa z tyłu od strony zapięcia pasa bezpieczeństwa? o ustawieniu fotela wiem ale czy tą blachę od zapięcia pasa trzeba odgiąć czy odkręcić te trzy nakrętki co ją trzymają?

pgrob
02-05-2020, 19:19
Niczego nie odginasz.

rajman
02-05-2020, 20:59
Przecież jak odkręcisz stelaż od sanek to ja po prostu wyjmiesz. Jedna z nakrętek jest widoczna na zdjęciu. Druga jest bliżej końca szyny.

mkaminski100
25-05-2020, 21:39
Uważajcie, bo tulejki które są w sprzedaży są źle wykonane i każdy kopiuje ten sam zły projekt.

Tulejki są za grube i za wąskie..

Oryginalnie czerwona tulejka jest zaciśniętą w otworze ramy fotela a śruba która przez nią przechodzi ma kołnierz (dystans) cieńszy niż grubość tulejki po to żeby po dokręceniu śruby do ramienia regulacji mogła się ono obracać razem z ramieniem w tulejce bez użycia siły.
Zasada jest taka sama jak górny uchwyt pasa - śruba jest dokręcona do słupka ale uchwyt się luźno obraca.

Ponieważ dorobione tulejki są za grube to są ściskane między śruba a ramieniem, więc kiedy ramię się obraca to robi to razem z tulejka.
Do tego tulejka jest za wąska więc śruba nawet w nią nie wchodzi. Wg sprzedawcy należy śrubę wcisnąć, więc śruba jest wprasowana w tulejkę, czyli tym bardziej śruba rusza się z tulejka.

Wg sprzedawcy takie było założenie, ale wg mnie po prostu było źle zmierzone.
Dlaczego? Dlatego że twarda śruba wyrabia po pewnym czasie twarda ale cieniutką czerwoną tulejkę a potem miękka stal ramy fotela.
Założenie powinno być takie że twarda śruba powinna pracować w twardej stalowej tulejce a przy tym rozwiązaniu twarda tulejka dalej wyrabia miękka stal ramy fotela a trzeba pamiętać że otwór już trzeba powiększyć do 16mm więc jeśli bardziej się wyrobi to już kolejnej opcji nie ma.

Tulejki powinny mieć średnicę wewnętrzna otworu około 14.1mm, a te które kupiłem miały 13.8.
Warto, jeśli możecie zmierzyć śruby, bo jest minimalna różnica w ich średnicy.
Grubość tulejki powinna mieć max 3.5mm a moja miała chyba 3.8mm.
Można to osiągnąć przez zrobienie cieńszego kołnierza, np 0.5mm zamiast 1mm.
Ponieważ grubość ramy jest minimalnie różna to można po wciśnięciu tulejek spróbować skręcić ramię i ruszyć. Jeśli jest opór to można wyszlifować ramę z tulejka od środka aż ramię będzie się lekko ruszało.

Biały85
24-06-2020, 19:12
Nie wiem dlaczego próbujesz na siłę zdyskredytować moje rozwiązanie?
Dziesiątki użytkowników skorzystało z mojej metody przywracania sprawności fotelowi i nie spotkałem się do tej pory z negatywna opinią.
Stwietdzam to po latach osobistej jazdy na naprawionym przy pomocy znanego wszystkim z tego wątku zestawu.
To, że masz nieco inną wizję, nie znaczy, że ta jest niewłaściwa, tym bardziej gdy montaż jak czytam nie udał się do końca...

Zestaw wysyłany był do połowy krajów Europy, w tym wielu do serwisów samochodowych i na prawdę wydźwięk był taki:
0 negatywnych opinii!

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

mkaminski100
24-06-2020, 20:46
Dlaczego dyskredytuje rozwiązanie? Ponieważ zamiast ryzykować i tracić czas dorabianiem tulejek zapłaciłem około 75 złotych za produkt który miał działać, a skończyło się poprawianiem, kolejnymi kosztami i czasem na poprawki, a sprzedawca mimo prób rozmowy wypiął się bo "innym przecież działa"
Montaż się nie udał jak piszesz, ale przy próbie założenia oryginalnych tulejek i jak widzisz kilka postów wyżej ludzie mają problem z wciśnięciem tulejki nie w ramę fotela a na śrubę, co świadczy o błędzie konstrukcji, który jak pisałem można rozwiązać minimalna modernizacją tulejek. I to jest najbardziej frustrujące, bo każdy upiera się na tym, że skoro nikt nie narzeka to działa dobrze, ale jak narzeka to pewnie nie ma racji.
To że ludzie nie narzekają nie znaczy że nie mają problemów a jak widzisz wielu w ogóle nie zmienia ustawień fotela.
Ostatnio się zastanawiałem jakie będą konsekwencje montażu tulejek i pewnie skończy się tym że część obrotu tulejka przekreci się w ramie a potem śruba będzie się odkrecala i dokręcała przy regulacji.

Pokazałem jak nie działa Twoja tulejka i jak ta sama pięknie działa po liźnięciu na tokarce, a to co ty z tym zrobisz to już twoja sprawa. Nie jestem przeciw nikomu kto chce zarobić i cieszę się że ktoś je zrobił, ale są zrobione minimalnie źle, a wystarczy minimalna modyfikacja.

Jak wiesz wszyscy kopiują twoje rozwiązanie, więc może warto je zmodyfikować i wyprzedzić konkurencję ulepszoną wersją 2.0?

koszka
24-06-2020, 21:14
A może całe te dywagacje są spowodowane błędnym montażem tulejek? Np zbyt małe rozwiercenie ramy fotela i wciskanie tulejki na siłę powoduje jej ściskanie i tym samym wciskanie śruby na siłę. U mnie patent kolegi Biały sprawdził się bezbłędnie i od kilku lat mam ciszę pod tyłkiem. Montaż też był bezproblemowy.

Biały85
24-06-2020, 21:25
A może całe te dywagacje są spowodowane błędnym montażem tulejek? Np zbyt małe rozwiercenie ramy fotela i wciskanie tulejki na siłę powoduje jej ściskanie i tym samym wciskanie śruby na siłę. U mnie patent kolegi Biały sprawdził się bezbłędnie i od kilku lat mam ciszę pod tyłkiem. Montaż też był bezproblemowy.

Dziękuję bardzo za słowa poparcia kolego Koszka :-). Również mam takie wrażenia, że montaż nie był w powyższym przypadku wykonany zgodnie z zaleceniami i z tego wynikły komplikacje .

Już miałem obawy, że ostatnia partia z tokarni była trefna i przez to opisywane problemy.
Finalnie jakość i parametry są bez zmian, więc nie widzę powodu do obaw.

Pójście w 3 dziesiąte szerzej spowoduje, że lekki luz się pojawi i już tak mega nieruchomo pod tyłkiem może nie być.

Dziękuję jednak za wszelkie podpowiedzi, gdyż nie ma rozwiązań, których nie można poprawić :-).

mkaminski100
24-06-2020, 21:32
A może całe te dywagacje są spowodowane błędnym montażem tulejek? Np zbyt małe rozwiercenie ramy fotela i wciskanie tulejki na siłę powoduje jej ściskanie i tym samym wciskanie śruby na siłę. U mnie patent kolegi Biały sprawdził się bezbłędnie i od kilku lat mam ciszę pod tyłkiem. Montaż też był bezproblemowy.Nie, dlatego że jeśli oglądałeś wideo które wrzuciłem to widać ewidentnie że śruba nie wchodzi w tulejkę i potwierdza to każdy łącznie z tym kto mi te tulejki sprzedal.
Zresztą od początku prowadzimy o tym dyskutuję że tulejka ma o 0.5mm za mała średnicę wewnętrzna i jest za gruba również o około 0.5mm.
Pokazałem to na wideo, przed i po.
Sprzedający (mniemam że ta sama osoba) również potwierdziła że śruba ma być wprasowana w tulejke.

Po modyfikacji która mnie kosztowała drugie tyle co tulejki wszystko pięknie pasuje i obraca się jak w oryginale.

mkaminski100
24-06-2020, 21:37
Dziękuję bardzo za słowa poparcia kolego Koszka :-). Również mam takie wrażenia, że montaż nie był w powyższym przypadku wykonany zgodnie z zaleceniami i z tego wynikły komplikacje .

Już miałem obawy, że ostatnia partia z tokarni była trefna i przez to opisywane problemy.
Finalnie jakość i parametry są bez zmian, więc nie widzę powodu do obaw.

Pójście w 3 dziesiąte szerzej spowoduje, że lekki luz się pojawi i już tak mega nieruchomo pod tyłkiem może nie być.

Dziękuję jednak za wszelkie podpowiedzi, gdyż nie ma rozwiązań, których nie można poprawić :-).

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu TapatalkaJaka jest średnica wewnętrzna twojej tulejki i jej grubość?

Biały85
24-06-2020, 21:52
Jaka jest średnica wewnętrzna twojej tulejki i jej grubość?

Sent from my Pixel 3 XL using TapatalkTen temat nie wymaga więcej wyjaśnień bo przecież pozyskałeś zestaw właśnie ode mnie. Jestem pewien, że znasz dokładne wymiary, patrząc na ilość postów, w ktorych opowiedziałeś o swoich spostrzeżeniach.
Jeżeli podczas wkręcania śruby w gwint podłożył byś tuleję, kierując ją na swoje miejsce, na 100% sprasowała by się z nią i jak już opowiadałem wiele razy, również Tobie, taka jest właśnie koncepcja.

Działała dotychczas u wszystkich i nie wymaga dodatkowych odpłatnych modyfikacji.

koszka
24-06-2020, 22:13
Dziwny nieco fakt , ze nie spotkałem sie na forum , zeby ktoś zgłaszał, ze jest coś nie tak z tulejkami.

Tomi1000
24-06-2020, 22:17
nie spotkałem sie na forum , zeby ktoś zgłaszał, ze jest coś nie tak z tulejkami.
Ja zgłaszałem że montaż był "lekko" utrudniony właśnie ze względu na problem z wciśnięciem śruby w tulejkę.
Poradziłem sobie więc nie ma co drzeć kotów.

mkaminski100
24-06-2020, 22:46
Dziwny nieco fakt , ze nie spotkałem sie na forum , zeby ktoś zgłaszał, ze jest coś nie tak z tulejkami.Bo tak mówi instrukcja że ma być wciśnięte.
Zresztą sam pisałeś chyba że ty fotela nie regulujesz, ale ja już tak
Zresztą, jeśli modyfikacja o 0.5mm pozwala na pracę twardej śruby w twardej tulei bez luzów bocznych to czemu nadal prowadzimy dyskusje że albo śruba ma być wciśnięta i ruszać się z tulejka albo, że ja źle założyłem i po poprawnym wgnieceniu ma się jakoś poluzować?

Pokazałem jak wygląda tulejka przed i po modyfikacji. Nie wiem czego potrzeba więcej.

Nie mój w tym interes, bo jak już mówiłem kolega upiera się przy swoim a ja już zapłaciłem za modyfikacje, więc myślałem że widząc porównanie "Biały85" chociaż zainteresuje się poprawą ale chyba się myliłem, więc jest nisza na poprawione tulejki.

mkaminski100
24-06-2020, 22:51
Ten temat nie wymaga więcej wyjaśnień bo przecież pozyskałeś zestaw właśnie ode mnie. Jestem pewien, że znasz dokładne wymiary, patrząc na ilość postów, w ktorych opowiedziałeś o swoich spostrzeżeniach.
Jeżeli podczas wkręcania śruby w gwint podłożył byś tuleję, kierując ją na swoje miejsce, na 100% sprasowała by się z nią i jak już opowiadałem wiele razy, również Tobie, taka jest właśnie koncepcja.

Działała dotychczas u wszystkich i nie wymaga dodatkowych odpłatnych modyfikacji.

Więc wiesz że średnica wewnętrzna jest o 0.5 mniejsza niż śruba a do tego tuleja jest o trochę ponad 0.5mm za gruba i jest dociśnięta śruba do ramy więc na pewno będzie się obracała w ramie.
Ja wiem bo to sprawdziłem, ale chyba nikt inny tego nie zrobił.

Orginalna, czerwona tulejka działa odwrotnie i jak każdy wie śruba ja wyrabia a potem ta śruba wyrabia jajko w ramie.
Tulejki wciskane na śrubę robią to samo w ramie a ich średnica jest tylko o 2mm większą niż średnica śruby więc dlaczego mają nie wyrabiać ramy tak jak to robi śruba?

koszka
25-06-2020, 05:16
Bo tak mówi instrukcja że ma być wciśnięte.
Zresztą sam pisałeś chyba że ty fotela nie regulujesz, ale ja już tak
Zresztą, jeśli modyfikacja o 0.5mm pozwala na pracę twardej śruby w twardej tulei bez luzów bocznych to czemu nadal prowadzimy dyskusje że albo śruba ma być wciśnięta i ruszać się z tulejka albo, że ja źle założyłem i po poprawnym wgnieceniu ma się jakoś poluzować?

Pokazałem jak wygląda tulejka przed i po modyfikacji. Nie wiem czego potrzeba więcej.

Nie mój w tym interes, bo jak już mówiłem kolega upiera się przy swoim a ja już zapłaciłem za modyfikacje, więc myślałem że widząc porównanie "Biały85" chociaż zainteresuje się poprawą ale chyba się myliłem, więc jest nisza na poprawione tulejki.

Też czasem fotel jest u mnie przestawiany bo jeździ żona. A jesli zmodyfikowałeś swoje tulejki to ok , jestes zadowolony i po temacie.Nie wiem po co wałkujesz temat. Nie masz co robic? Mozęsz zacząc sprzedawać swoje i po temacie.

mkaminski100
25-06-2020, 08:10
Żeby ludzie mieli pojęcie co kupują i że za prawie 100zl dalej mają nierozwiązany problem wycierania się ramy fotela.
Po to też żeby zmobilizować sprzedawców do modernizacji.

A czemu ty tak bronisz jeśli sam napisałeś, że nie wiesz czy się tulejka obraca i że nie używasz regulacji?

koszka
25-06-2020, 13:05
Bo nie miałem żadnego problemu z montażem i teraz też nie mam . To że napisałem że nie reguluje to nie znaczy że nikt inny nie reguluje. Jeździ też czasem żona i musi zmienić położenie fotela .

mkaminski100
26-06-2020, 09:06
Mówisz o tym, że śruba weszła lekko w tulejke czy to że udało ci się wcisnąć śrubę w tulejke? Zgadzam się, że wcisnąć można, ale chyba nie o to chodzi.
Jeśli chcesz to możesz sprawdzić i pokazać jak działa to u ciebie. Podnieś fotel i z tyłu od strony tunelu widać jedna tulejkę. Opuść i zobacz czy się obraca tulejka lub śruba.
Postaram się zrobić wideo jak to wygląda na poprawionych tulejach

Biały85
26-06-2020, 16:36
Jaka jest średnica wewnętrzna twojej tulejki i jej grubość?

Sent from my Pixel 3 XL using TapatalkTemat trochę nie dawał mi spokoju ale tuleje, którymi dysponuję mają wymiary, które opisałeś jako właściwe - docelowe. Dokładnie FI14,03 czyli średnica niewymagająca dodatkowej ingerencji :-). https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200626/1f470376577eea69883f177526ea1205.jpg