AKuba
02-06-2011, 10:37
Kupiłem auto z wymienioną przekładnią kierowniczą na zregenerowaną i mam taki efekt jak w tytule. To chyba nie jest normalne. Trochę też czuję,że wspomaganie mogłoby być mocniejsze.
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wspomaganie kierownicy - komu podnosi sie poziom płynu ? AKuba 02-06-2011, 10:37 Kupiłem auto z wymienioną przekładnią kierowniczą na zregenerowaną i mam taki efekt jak w tytule. To chyba nie jest normalne. Trochę też czuję,że wspomaganie mogłoby być mocniejsze. matrog19 02-06-2011, 11:41 Może nie odpowietrzone tak jak trzeba Emmm 03-06-2011, 00:49 Skoro poziom płynu w zbiorniczku podnosi się, z pewnością układ wspomagania jest zapowietrzony i jeżeli nie odpowietrza się samoczynnie po kilku maksymalnych skrętach kół to masz do wyboru: jechać do serwisu na odpowietrzenie, lub spróbować samodzielnie zrobić przyrząd podciśnieniowy (najlepiej z korka od zbiorniczka i dużej strzykawy, tzw. żanety). Pozdrawiam AdamJ. 03-06-2011, 10:21 Powiem tak: u mnie po regeneracji maglownicy było ok, ale po jakimś czasie wywaliło mi olej zbiorniczkiem, gdzie wczesniej tez zauważyłem że sie podnosił ale myślałem ze tak ma byc - skończyło sie na wymianie pompy, bo ona zapowietrzała układ i przez to płyn sie podnosił. mi stało się to przy 215tyś km i do 180tyś jak była prowadzona historia, nie było wzmianki o wymianie pompy czy naprawie, wiec przyszedł na nią czas. póżniej po rozmowie ze znajomym dowiedziałem się ze to mogła byc tez przyczyna uszkodzenia maglownicy u mnie więc jeśli sie w porę zrobi pompe to moze uda sie odwlec problem maglownicy, choc z tego co słyszałem- to nie uniknione:( AKuba 03-06-2011, 10:48 wywaliło mi olej zbiorniczkiem, gdzie wczesniej tez zauważyłem że sie podnosił U mnie kręcąc kierownicą na zgaszonym silniku (nie sprawdzałem na przcującym) poziom się podnosi, a po zaprzestaniu kręcenia-opada. Też tak miałeś? AdamJ. 03-06-2011, 10:53 U mnie kręcąc kierownicą na zgaszonym silniku (nie sprawdzałem na przcującym) poziom się podnosi, a po zaprzestaniu kręcenia-opada. Też tak miałeś? Nie ja miałem tak, ze na pracującym sie bardzo pienił...podnosił trochę,a na koniec doszło do tego, że jak gasiłem silnik, to płyn na zgaszonym silniku wywalał korkiem, strasznie się pieniło, a po chwili pomimo tego że sporo wywalił trzymał stan. Wspomaganie chodziło gorzej, ale chodziło (bo kiedys mi całkiem padło i wiem jakie to uczucie) i po czasie słychac było jak pompa zaczyna wyć...i skończyło sie na lawecie:( Podjedx do jakiegoś fachowca nich to zbaczy, bo ojciec w jednym ze swoich aut, ma taki problem,ze płyn nigdzie nie kapie pod autem, nic się nie dzieje, silnik such....a w zbiorniczku ubywa płynu i to jest zagadka;) Emmm 03-06-2011, 19:01 ojciec w jednym ze swoich aut, ma taki problem,ze płyn nigdzie nie kapie pod autem, nic się nie dzieje, silnik such....a w zbiorniczku ubywa płynu i to jest zagadka Płyn znajdziesz w układzie chłodzenia. Pozdrawiam AdamJ. 05-06-2011, 11:07 Płyn znajdziesz w układzie chłodzenia. Pozdrawiam Tak tylko taka opcja mogła by mieć miejsce jak strzelił uszczelniacz na pompie wodnej i wspomagania w przypadku rozwiązań konstrukcyjnych zastosowanych w MK3 - czyli dwie pompy - jeden wałek - wielka porażka. A mówiąc że u ojca jest taka przypadłość, miałem na myśli Citroena Jumpera, gdzie pompa wspomagania jest przykręcona do bloku zupełnie osobno. Emmm 05-06-2011, 12:38 mówiąc że u ojca jest taka przypadłość, miałem na myśli Citroena Jumpera, gdzie pompa wspomagania jest przykręcona do bloku zupełnie osobno To faktycznie, jest zagwozdka ... . Cudów jednak nie ma i jeśli w jednym miejscu ubywa, to w innym musi się pojawić. Nie wiem jaką przekładnię ma jumper, ale jeśli dzieje się tak od niedawna i ilość brakującego płynu jest niewielka, to może gromadzi się w jakimś mieszku gumowym i lada moment znajdzie ujście ... . Pozdrawiam AdamJ. 05-06-2011, 14:08 To faktycznie, jest zagwozdka ... . Cudów jednak nie ma i jeśli w jednym miejscu ubywa, to w innym musi się pojawić. Nie wiem jaką przekładnię ma jumper, ale jeśli dzieje się tak od niedawna i ilość brakującego płynu jest niewielka, to może gromadzi się w jakimś mieszku gumowym i lada moment znajdzie ujście ... . Pozdrawiam No własnie przekładnia była wyciagana przy okazji jakiejś naprawy tydzień temu...i nic :( Spód auta jest suchy, a płyn ubywa- chyba trzeba do programu nie do wiary ;) AKuba 06-06-2011, 07:31 auta jest suchy, a płyn ubywa Jeśli płyn jest bardziej wodnisty to może wyciek odparowywać. Pamiętajcie Koledzy też o pytaniu podstawowym. AdamJ. 06-06-2011, 09:50 Dokładnie. Tak jak pisałem, u mnie w MK3, poziom się podnosił do tego stopnia, że wywalało przelewem ze zbiorniczka płyn od wspomagania - jak pózniej sie okazała winę ponosiła uszkodzona pompa wspomagania. AKuba 06-06-2011, 10:09 Dzięki za pomoc-u mnie na razie to nie ten przypadek. Jednak z drugiej strony czy poziom może się podnosić bez pojawienia się powietrza w układzie? AdamJ. 06-06-2011, 15:26 Może jak koledzy pisali niżej - gdzieś Ci nie trzyma na wałku uszczelniacz (pomiedzy pompami) i płyn chłodniczy sie dostaje do pompy wpomagania i dalej do układu? :027: AKuba 07-06-2011, 07:33 płyn chłodniczy sie dostaje do pompy wpomagania i dalej do układu? Chyba nie, bo globalny poziom nie rośnie z czasem. Po zaprzestaniu kręcenia poziom opada do normalnego. AdamJ. 07-06-2011, 09:24 No to stawiał bym na pompe. Nie ma co dybac tylko trzeba jechać do warsztatu zajmujacego się naprawą układów wspomagania i zobaczyć co się dzieje póki jeszcze nie ma powaznych objawów. |