Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Różnica w silnikach 2.0 EcoBoost 203KM i 240KM
Kristoforos 21-06-2011, 10:56 Czy ktoś orientuje się, czym się różnią oba silniki? Co powoduje, że przy tej samej pojemności i rodzaju silniku moc w tym drugim jest wyższa? Poproszę o jakieś opinie, może ktoś używa tego mocniejszego, to poproszę również o wrażenia. Być może będę miał okazję na małą zmianę z mojego obecnego 203, na ten silniejszy. Przymierzam się zatem :)
inny program, inne wykresy, inne ciśnienie doładowania, hardware raczej ten sam
pewnie mozna by w miarę prosto zrobić z 203 PS 240 PS
sl
Kristoforos 21-06-2011, 12:15 A gdzie można takie wykresy obejrzeć? Jeśli hardware ten sam, a to tylko tak naprawdę tunning, ciekawe czy wpływa to na żywotność i awaryjność... Ktoś w ogóle ma taki silnik z esmaksowiczów? Od kiedy on jest w sprzedaży (jak już swojego kupiłem, to przestałem się interesować co wchodzi nowego, by sobie smaku nie popsuć :D)?
moze byc troche inna turbina, ew. czesci silnika wykonane z innych materialow...
ale to moze sprawdzic ktos kto ma dostep do danych forda, chocby do katalogu czesci...
Kristoforos 24-06-2011, 08:56 żadnych opinii? żadnych użytkowników silnika 2.0 240KM? :(
Ford Polska ma podobno jeden egzemplarz 240 PS (ice white, titanium S) - jakiś dyro z forda nim jeździ - wiem że jak ktos jest napalony to go moga ściągnać na 30 min przejażdzkę - mi ściągnęli go do bemo motors przy al. krakowskiej, ale w celu obejrzenia szklanego dachu więc jakiejś głębokiej analizy jeżdzenia nie robiłem. Polecam tak podejść do sprawy. Auto widziałem, siedziałem w nim, z żoną oglądaliśmy alcantarę i dach. Handlarz mówił że to 240 PS. Ręki nie dam uciąć za to.
sl
monsezuma 24-06-2011, 10:08 Chyba też nim jeździłem (też w Bemo) , ale mi powiedzieli, że to 203KM. W sumie to nie było gdzie sprawdzić, bo trochę było mało czasu, a Krakowska zapchana (w dowód nie zerknąłem). Ale do rzeczy. Mi kilku dealerów oraz serwisanci mówili, że zmiana jest tylko w oprogramowaniu i sugerowali nawet zmianę chipa po okresie gwarancji. Nie pamiętam dokładnie kwoty, ale było to kilka razy mniej niż różnica w cenie między 203KM i 240KM. Co do żywotności silnika, pewnie wpływ jakiś będzie to miało, ale z drugiej strony, przecież nie jeździsz cały czas na pełnej mocy. Ja bym się o silnik nie martwił, ale raczej o skrzynię, sprzegła, półosie i inne elementy, które muszą przenieść większe obciążenia. Nie wiem, jak zawieszenie radzi sobie z dodatkowymi konikami, ale w Titianium S jest chyba jakieś sztywniejsze, więc problem odpada. Podumowując, ja bym się przed zakupem raczej dopytał, co oprócz zwiększonej mocy, ulega zmianie w wersji 240KM? Czy w cenie dostajesz inne przeniesienie napędu, stabilizatory, lepsze hamulce, sprężyny, itd.
"przeniesienie napędu, stabilizatory, lepsze hamulce, sprężyny, itd. " - ehh.... żeby świat był taki piękny - zwłaszcza w fordzie...
ja to myślę że nic poza innym softem + może układ zasilający trochę zmienili.
sl
pytalem sie w niemczech w serwisie o mozliwosc przejazdzki tym 240 konnym, ale nie ma szans. Przynajmniej w tej grupie dealerskiej nie maja zadnej 240tki tylko 203ki...
zreszta jak sie popatrzy w internecie to prawie same 203tki sa do sprzedazy...
jacekzom 24-06-2011, 16:08 Katalogowo 0.6s różnicy w sprincie do 100 w porównaniu z 203KM. Nie wiem czy te 37KM jakoś mocno przekładają się na wrażenia, bo z 203 jest nieźle, ale nie jeździłem 240... Co by nie mówić, wersja niszowa.
Ciekawe czy 2.2 w dieslu tez sie tylko rozni softem w wersjach 175 i 200 KM.?
Kristoforos 29-06-2011, 08:07 2.0 EcoBoost 240KM zamówiony. Będę mógł sprawdzić naocznie :)
No to się nacieszyłeś tym 203-konnym Maxem :D
Jak tak szybko sprzedajesz to albo...kaprys na mocniejszy,lepiej wypasiony,inny kolor?Albo może coś nie tak z tym było?
Nie wiele ludzi zmienia po roku nowy na nowy.... ;) ale tak czy siak gratuluje i czekam,jak pewnie wszyscy na wrażenia z jazdy i fotki nowego.
Kristoforos 04-07-2011, 08:27 Jak tak szybko sprzedajesz to albo...kaprys na mocniejszy,lepiej wypasiony,inny kolor?Albo może coś nie tak z tym było?
Przyczyna jest bardzo prozaiczna i nie wynika ani z kaprysu, ani z jakiejkolwiek awarii mojego obecnego esia. Ale szczegóły to chyba nie temat na forum, bo coś widzę, że mój poprzedni wpis znikł z wątku :)
czekam,jak pewnie wszyscy na wrażenia z jazdy i fotki nowego
Podzielę się, jak tylko go dostanę, a tymczasem nie znam jeszcze terminu produkcji i coś zapowiada się na długie czekanie...
no, z checia przeczytam porownanie pomiedzy 203 a 240KM
no i pogratulowac firmy co daje takie auta pracownikom... moze jednak zdradzisz nazwe firmy (mam pare CV wolnych) ;)
z 240KM jest chyba problem bo nawet w salonach w DE ciezko go uswiadczyc...
Panowie!
Dowiedziałem się dziś, iż różnica (203 a 240) polega również na zmianie budowy kolektora wydechowego, dolotowego oraz dołożeniem jakiegoś elementu mającego wpływ na "brzemienie" silnika. Turbo to: Borg Warner K03.
Za 3 miesiące będzie 2.0 240 km w garażu :P
Ja mam 240 i jestem super zadowolony, ale nie mam z kolei porównwania do 203 KM. Mam za to porównwanie do 2.5T, którym jeździłem 4 lata i powiem, że 2.0 EB PS 240 wymiata. No i komfort prowadzenia bez porównania. Słyszałem, że 203 różni się od 240 sprężarką.
zdaje sie, 203KM EB jest tylko elektronicznie ograniczona wersja 240KM... atm-chiptuning robi obie wersje na 270KM/400Nm
Kristoforos 14-10-2011, 16:33 Dziś odebrałem. :) O różnicach na razie nic nie mogę powiedzieć, ale wydaje się, że jest zajefajny :)))
Emkuch co masz na mysli pisząc, że komfort prowadzenia bez porównania. Rozwiń prosze ta myśl. Dzieki
Laser-RUS 17-10-2011, 07:09 Panowie!
Dowiedziałem się dziś, iż różnica (203 a 240) polega również na zmianie budowy kolektora wydechowego, dolotowego oraz dołożeniem jakiegoś elementu mającego wpływ na "brzemienie" silnika. Turbo to: Borg Warner K03.
Roznice sa wlasnie takie, jak opisal kolega, a mianowicie:
- inny kolektor
-inny sympozer (element, odpowiadajacy za dzwiek silnika)
- nowy soft
-inne ustawienia powershifta (troche inne parametry i soft)
Emkuch co masz na mysli pisząc, że komfort prowadzenia bez porównania. Rozwiń prosze ta myśl. Dzieki
porównuję oczywiście 2.5T z EB 240 PS - mam na myśli to, że można robić to samo co z 2.5T a nawet więcej bez konieczności machania dźwignią zmiany biegów
Laser-RUS 17-10-2011, 08:01 porównuję oczywiście 2.5T z EB 240 PS - mam na myśli to, że można robić to samo co z 2.5T a nawet więcej bez konieczności machania dźwignią zmiany biegów
Nie sadze, bo 2.5T po drobnych zmianach (chip+IC) jedzie znakomicie, ale powershift nie pozwoli na takie zmiany ze sprzeglem....:roll:
P.S. Moge wyslac wideo mojego busa vis mondeo 290PS
Chetnie zobacze filmik. Mysle o jakims chipie - pewnie bluefin
Laser-RUS 17-10-2011, 14:30 Chetnie zobacze filmik. Mysle o jakims chipie - pewnie bluefin
Najpierw dla porownania jak jade z m4 2.5T wagon (mniej wiecej wazy tyle samo co max...):
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/3/xT3jMAmLxxk
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/2/_yP2eHClYl0
Roznica w zabiegach 80-230 i 100-230 okolo 30m:wink:
Ponizej wideo z m4 okolo 290PS (podpis jest 280 PS), w tym m4 pelen wydech+IC+zly chip+pompa walbro):
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/0/xPIWOnVckFE
Roznica 100-230 okolo 20m
Jezdlilismy niednokrotnie z maxem 2.5T 50-230 i 80-230... Wynik jest ponad 30 m roznicy przewagi))))
P.S. Moj esiu wazy wecej od bazowego 2.5T maxa sport na okolo 100 kg, bo mam pelne wyciszenie+wzmacniacz+glosniki etc...)))
Najpierw dla porownania jak jade z m4 2.5T wagon (mniej wiecej wazy tyle samo co max...):
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/3/xT3jMAmLxxk
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/2/_yP2eHClYl0
Roznica w zabiegach 80-230 i 100-230 okolo 30m:wink:
Ponizej wideo z m4 okolo 290PS (podpis jest 280 PS), w tym m4 pelen wydech+IC+zly chip+pompa walbro):
http://www.youtube.com/user/LaserMClub#p/u/0/xPIWOnVckFE
Roznica 100-230 okolo 20m
Jezdlilismy niednokrotnie z maxem 2.5T 50-230 i 80-230... Wynik jest ponad 30 m roznicy przewagi))))
P.S. Moj esiu wazy wecej od bazowego 2.5T maxa sport na okolo 100 kg, bo mam pelne wyciszenie+wzmacniacz+glosniki etc...)))
No to sie poddaje ...
jacekzom 20-10-2011, 10:53 Te filmiki to po prostu ludzka głupota. Po co to tu wstawiasz panie Laser?
Lepiej sobie tor wyścigowy zorganizuj.
Laser-RUS 21-10-2011, 12:37 Te filmiki to po prostu ludzka głupota. Po co to tu wstawiasz panie Laser?
Czy wstawianie filmow jest zabronione?:)
Lepiej sobie tor wyścigowy zorganizuj.
Jedzimy regularnie rowniez na torach.
P.S. Kiedys jezdzilem w Poznaniu (jescze ze czasow Martyny Wojciechowskiej na motorze):wink:
Laser-RUS 21-10-2011, 12:37 Laser-RUS - wybacz nam proszę durne wypowiedzi jackazoma i jego ogólne gamoństwo
On jest takim jakby folklorem tego forum i trzeba z tym jakoś żyć
sl
Kazdy ma prawo na swoje mysli.....
jacekzom 21-10-2011, 14:33 Po prostu na filmie wygląda to jak miasto nocą, lampy, dużo aut. Jak twierdzisz, że było bezpiecznie to OK, wierzę.
losiu1966 21-11-2011, 17:28 zamierzam kupic EcoBoost 203.mozecie micos podpowiedziec od nosnie tego samochodu,silnika,zawieszenia ile pali co warto dokupic itd.
jacekzom 21-11-2011, 19:33 Poszukaj na forum, temat dość oklepany. Dokupić warto wedle upodobania to, co w każdym innym Fordzie.
velKosio 29-04-2012, 08:30 Dziś odebrałem. :) O różnicach na razie nic nie mogę powiedzieć, ale wydaje się, że jest zajefajny :)))
czekam na wrazenia porownawcze
sam stoje wlasnie przed silnikowym wyborem w zamowieniu monda 2.0t
Jestem swiezo po wyslaniu zamowienia, wybralem 240KM (a dlugo sie wahalem z 203KM)....chetnie przeczytam to porownanie.....Kristoforos, do dziela, pisz.....
P.S.
...to chyba beda jedne z dluzszych 12 tyg. mojego zycia ;)
U mnie też zmiana w nadchodzącym tygodniu - 2.5T zostanie u dilera, a EB 240 pojedzie do mnie. Co prawda nie tak skonfigurowany jak chcialem, ale za to od ręki (gotowiec stał w salonie).
...to chyba beda jedne z dluzszych 12 tyg. mojego zycia ;)
Nie zdziw się, jak 12 tygodni urośnie do np. 20. Ja na odbiór swojego czekałem w ostatniej fazie właśnie 5 miesięcy (w sumie to było 8 miesięcy). Tłumaczyli to nietypowym wyposażeniem, ale jakoś mnie nie przekonali. A teraz jest jeszcze przerwa urlopowa i produkcja w fabrykach Forda stoi.
U mnie też zmiana w nadchodzącym tygodniu - 2.5T zostanie u dilera, a EB 240 pojedzie do mnie. ...
Za ile oddałeś swojego i u którego dealera? (może byc na pw)
Nie zdziw się, jak 12 tygodni urośnie do np. 20. Ja na odbiór swojego czekałem w ostatniej fazie właśnie 5 miesięcy (w sumie to było 8 miesięcy). Tłumaczyli to nietypowym wyposażeniem, ale jakoś mnie nie przekonali. A teraz jest jeszcze przerwa urlopowa i produkcja w fabrykach Forda stoi.
Jak widze, zmieniales samochod w 2011, i jak czytalem rozne fora ten rok byl wyjatkowo upierdliwy dla oczekujacych. Pocieszam sie ze w tym bedzie duzo lepiej, jest kilka wpisow ze w okolicach marca oczekiwalo sie 1,5 miesiaca ....oczywiscie masz racje ze wiele zalezy od silnika i wyposazenia. Swoja droga to co takiego oprocz 240KM i PS masz w swoim Mondeo, co wplynelo na to opoznienie (czym motywowano to opoznienie, jaka opcja wyposazenia)?
Wakacje na zachodzie sa krotsze, licze ze dobre wiesci w okolicach poczatku wrzesnia ;).
P.S.
Warto bylo czekac, jak Ci jezdzi ta konfiguracja?
PoleApart 13-08-2012, 21:42 My na Esa 2.0T 240KM Titanium-S z Powershiftem, panoramicznym dachem i pewnie większością możliwych opcji typu wentylowane elektryczne fotele, navi, HiFi Sony, regulowana zawiecha czekaliśmy we wrześniu 2011 8 tygodni.
....mowcie mi wiecej, mowcie mi jeszcze ....;)
U mnie też zmiana w nadchodzącym tygodniu - 2.5T zostanie u dilera, a EB 240 pojedzie do mnie. Co prawda nie tak skonfigurowany jak chcialem, ale za to od ręki (gotowiec stał w salonie).
...mozesz powiedziec, gdzie wyhaczyles 240KM (miasto), mialem mnostwo ofert ze stocku, ale 203KM, 240 KM nie bylo na rynku.
.....w sumie nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, bo bedzie taki jak chcialem....tylko to oczekiwanie ;)
Starogard Gdański, produkcja 01.03.2012 - czarny Titanum S i kilka dodatków które wyjechały cenę w kosmos mimo negocjacji.
Panowie, bardzo proszę o pisanie na temat.
pozdrawiam
Witam,
Planuje zakup smax'a i wlasnie zastanawiam sie nad konfiguracja. W gre wchodzi 203PS z Powershift lub 240PS w manualu, ewentualnie 2.2TDCi rowniez w manualu. Dwa ostatnie nie spinaja mi sie juz w budzecie z auto.
Chce zapytac odnosnie wrazen jazdy Powershiftem z silnikiem 203PS. Mam nadzieje ze wystarczy to na dynamiczna jazde/bezpieczne wyprzedzanie na polskich drogach. Nie jestem przekonany do mocniejszej wersji, gdyz rezygnuje wtedy z automatu.
Bede wdzieczny za opinie.
Pozdrawiam,
Jarek.
Spróbuj mocniejszego z manualem...daje radę...ale auto ma też sporo zalet...jazda miejsko-korkowa zwłaszcza się kłania...:)
cybershot 01-10-2012, 08:12 ...W gre wchodzi 203PS z Powershift lub 240PS w manualu, ewentualnie 2.2TDCi rowniez w manualu. Dwa ostatnie nie spinaja mi sie juz w budzecie z auto.
Tak na marginesie to skrót typu 203PS czy 240PS już z natury oznacza PowerShift ;-)
Sent from my iPad using Tapatalk HD
jacekzom 01-10-2012, 08:13 Co tu myśleć, automat jest świetny, ale auto jest dla dojrzałych kierowców. Jest za mocne, dla nowicjuszy. Lubię raczej przepisową jazdę, ze świadomością dużego zapasu mocy. Skrzynia jest taka, że przy spokojnym ruszaniu z pod świateł, za mną długo nic.
Myślę że 203 PS (traktuję to jako skrót od kuni mechanicznych a nie powershifta) spokojnie da rade. Różnica między 203 a 240 będzie bardziej widoczna przy dużych prędkościach. Jako sceptyk automatu, po przesiadce z manuala doceniam wygodę i powoli ucze się kontrolować silnik i biegi prawą nogą.
Tak poza wszystkim - wersja 203 jest cichsza od 240, w tej mocniejszej dolożono "wytwornicę brzmienia" (rezonator) - MZ niepotrzebnie.
A jak uznasz że 203 to za mało to możesz podjechać do forumowego magika od rozmnażania kuni mechanicznych zwanego Heko - on za ułamek różnicy w cenie między 203 a 240, zrobi ci mocniejszą wersję.
PS to niemiecki odpowiednik polskiego KM lub angielskiego BHP.
Ford Polska ma podobno jeden egzemplarz 240 PS (ice white, titanium S) - jakiś dyro z forda nim jeździ ...
Już nie ... od marca jest mój :)
A różnice między 203 a 240 KM ładnie opisuje TEN (http://www.przyjaznamotoryzacja.pl/Uczestnicy-programu/Ford-Polska-Sp.-z-o.o/Aktualnosci/Ford-Mondeo-Zalety-silnikow-ecoboost) artykulik.
jacekzom 01-10-2012, 17:57 Fajny artykuł, poza oczywiście tymi bajkami o średnim zużyciu paliwa na poziomie 7.7 litra.
Miasto to normalnie 12-14, a trasa (np. Warszawa Gdańsk) 9-9.5. Kiedyś na krótkiej i wolnej trasie po Kaszubach pokazało się średnio coś ok 8.
S-Max jest chyba troszku cięższy od Mondeo. U mnie spalanie jest mniejsze niż podajesz.
Rekord 7.07 litra na autostradzie a średnio około 10-11L/100km.
Szczegóły na moim motostat (http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/44097).
Małżonka przy lekkiej w miarę nodze na dystansie 1500 km miała komputrowe średnie 11.5 l/100 km (jazda mieszana miasto/trasa). Dodam że samochód nowy - tzn po przejechaniu tego dystansu miał 2550 km na liczniku. Najniższe średnie to 8.5 - tyle że to była jazda przepisowa po szwedzkich drogach (niskie limity i mały ruch). Ostatnie 200 km po Trójmieście to 13.3 l/100 km.
domin1979 01-10-2012, 20:43 Fajny artykuł, poza oczywiście tymi bajkami o średnim zużyciu paliwa na poziomie 7.7 litra.
Miasto to normalnie 12-14, a trasa (np. Warszawa Gdańsk) 9-9.5. Kiedyś na krótkiej i wolnej trasie po Kaszubach pokazało się średnio coś ok 8.
100% racji, pokrywa się dokładnie z moimi osiągami. 7.7l można traktować jako żart. Po dadaniu kolejnych 3l można mówić o średnim spalaniu. Mi z pierwszych 5 tys. km wychodzi równe 11l i uważam to za wynik normalny i na tyle obstawiałem. Może dlatego, że przesiadłem się z bardzo podobnego silnika w CX-7 - 2.3l i 260KM. Spalanie niby 10.5l, a rzeczywiste 13l. Podaję dla porównania. Trasa 10.5-11l, miasto 15-16l.
Jak się jeździ powyżej 90km/h na trasie to katalogowym spalaniu można zapomnieć. Miasto to już zbyt wiele zmiennych.
Mój rekord w S-Maxie to ok. 8.5l (komputer zaniża przeważnie ok 0.5l, a pokazał 8l) W Maździe rekord 9.7l więc jednak Ford oszczędniejszy.
jacekzom 02-10-2012, 15:18 Rekord 7.07 litra na autostradzie - a ile jechałeś na tej autostradzie? Przy tempomacie na przepisowym 140 wychodzi średnio ok 12 l/100km.
Rekord 7.07 litra na autostradzie - a ile jechałeś na tej autostradzie? Przy tempomacie na przepisowym 140 wychodzi średnio ok 12 l/100km.
Ten wynik przy przepisowym 120km/h w Serbii.
Mondeo jest lżejsze od S-Max no i mam mocniejszy silnik co potwierdził pomiar w V-Techu :)
Pewno stąd mniejsze spalanie.
Palek_PL 02-10-2012, 20:32 Witam.Ja w zeszlym roku podczas wojaży po Chorwacji miałem spalanie 6.7/100.Predkosc 120/h na tempomacie.Droga pusta i szeroka a przede mna kumpel w mondeo.U nas w kraju spalanie 8.5/100 to bez łaski.Ale wiadomo,inne paliwo i inne drogi.
jacekzom 02-10-2012, 22:22 Well...mamy chyba inne auta. 6.7 to chyba widziałeś przez chwilę na chwilowym z górki.
Musiałby Ci się pojawić zasięg ponad 1000km...sorry ale to nieporozumienie.
8.5 jest realne, również czasem w trasie schodzę poniżej 9, ale na prawdę spokojnie jeżdżę.
Musiałby Ci się pojawić zasięg ponad 1000km...sorry ale to nieporozumienie.
Potwierdzam ... nie jest to łatwe ... bo kusi strasznie żeby naciskać ale jak jedziesz trasę 2000 km to ważniejsza jest spokojne dotarcie do celu ... więc włączasz tempomat i modlisz się aby nie zasnąć :D
http://foto.1j.pl/upload/b6f497f7a603a4b02c31be4c0f5373b3.jpg (http://foto.1j.pl/image/u0kwye/)
http://foto.1j.pl/upload/5360497b8193a25b939451bb62fcfe69.jpg (http://foto.1j.pl/image/8h864w/)
No tak...tylko po co wtedy 200 czy 240KM jak sie jedzie z muskaniem pedału gazu i bez radości?Do takiej jazdy to Fiacik Panda ;)
No tak...tylko po co wtedy 200 czy 240KM jak sie jedzie z muskaniem pedału gazu i bez radości?Do takiej jazdy to Fiacik Panda ;)
Ojtam ojtam :) ... jechałeś kiedyś trasę 2000 km "na raz" ... ? Nie ma sensu pędzić na złamanie karku "bo mam moc" :D poza tym pandą to bym chyba takiej trasy nie dał rady zrobić w 4 osoby :D
Gdybym przejmował się spalaniem i jarał tym to kupił bym se dizla :)
Pokazałem tylko że się da ... w ogóle nie myślałem o eko-jeździe ... jechałem spokojnie do celu a tu mi jakiś puchar wyskoczył :)
Ojtam ojtam :) ... jechałeś kiedyś trasę 2000 km "na raz" ... ? Nie ma sensu pędzić na złamanie karku...
No fakt,aż tyle to nie,skoro tak to masz racje,ale takiej jazdy w normalnej - krótkiej trasie bym nie zrozumiał nigdy :)
No fakt,aż tyle to nie,skoro tak to masz racje,ale takiej jazdy w normalnej - krótkiej trasie bym nie zrozumiał nigdy :)
Kiedyś ktoś na tym forum chyba pisał że dostał wszystkie listki od swojego forda za ekonomiczną jazdę i jest ciekaw co będzie dalej ale już nie daje rady tak jeździć :D
Rozumiem że ktoś zbiera listki w 1.6 czy nawet 2.0 TDCi,ale w tak mocnej benzynie?:shock: Owszem raz dla zabawy i z ciekawości ok,ale cały czas?Przecież to choroba :P
Ale czym wy sie tu teraz chwalicie, spalaniem z komputera?
Mój też po jeździe po mieście 700 km na komputerze pokazuje 7,6 l, a po zatankowaniu i wyliczeniu wychodzi 8,7. A na autostradzie 150 km/h 900 km na komputerze 6,3 i co z tego jak faktycznie wyszło 7,3.
Co najwyżej możecie napisać ile faktycznie wam spala obliczając poprzez ilość zatankowanego paliwa i przejechanych kilometrów, bo przeciez wiemy że nasze komputery przekłamują i to różnie u każdego.
Mam zapisane w exelu swoje tankowania i to co pokazywał komputer i to co faktycznie wychodzi i wiem że mój komputer zaniża o około 1 - 1,1 l
Ale czym wy sie tu teraz chwalicie, spalaniem z komputera?...l
Czytaj uważniej :) 990km na 70L paliwa nie ma wiele wspólnego ze wskazaniem komputera ... zresztą na motostat mam wpisane wskaźniki wg komputera obok realnego zużycia.
Wygląda to różnie .. komputer raz zaniża raz zawyża .. zależy jak mu sie uda :D
jacekzom 03-10-2012, 15:13 Takie ciągłe kalkulecje ile auto spala, oblicznie o ile komp się myli to moim zdaniem też jest lekkie kuku, podobnie zreszta jak permanentna ekologiczna jazda benzyną turbo.
Spali..tyle ile musi przy danej szybkości...na wodę nie pójdzie...ale w nowym S-Maxie Eco 1literek pojemności się pojawi...na 100 będzie tak ze 4-5 brał petrola,z teściową jako czwarty cylinder...takie tam Polaków przekomarzania...:one:
Spali..tyle ile musi przy danej szybkości...na wodę nie pójdzie....
Dokładnie jest tak jak piszesz :)
Mój EcoBoost jest w stanie spalić każda ilość paliwa jaką mu wleję :D
Przyznaje - mnie udalo się dostać puchar eko od S-Maxa Eco 240 PS. Tyle że wtedy przez cały dzień jeździłem pustymi szwedzkimi drogami zgodnie z ich ograniczeniami prędkości. To był jedyny raz kiedy coś takiego dostałem i przyznaję że ten puchar nie wynagrodził stresu związanego z żółwim tempem i swędzenia prawej nogi ;).
O proszę ... następny się przyznał :D że katuje turbo-benę dla ECO :)
PoleApart 03-10-2012, 18:24 Nam w jeździe 90% po mieście pokazuje pomiędzy 14 a 15/100 ale raczej ekopucharów żadnych nie dostaniemy w najbliższym czasie :-). Ale 2.5T też tyle palił a wydawał się mniej żwawy.
O proszę ... następny się przyznał :D że katuje turbo-benę dla ECO :)
Przepraszam - to się więcej nie powtórzy :P
Katowałem - bo przebiegu miał wtedy jakieś 300 km, teraz już popuściłem uzdy, tylko ten pseudo-automat doprowadza mnie do szału. Jak można katować silnik trzymając 1400 obr/min?
Porównując do 2.5T - jeśli są jakieś oszczędności to takie "homeopatyczne" - max 1-1.5 l/100 km ;)
U mnie spalanie po mieście jazda spokojna 11,1 litra.
U mnie spalanie po mieście jazda spokojna 11,1 litra.
A jak jedziesz tak jak "sie powinno" to ile? :D
Samochód mam od kilku dni i na razie po mieście spalanie oscyluje między 11,1 a 12,4 litra. Wczoraj na odcinku W-wa - Radom 150 km/h tempomat 11,7 litra.
Od Radomia do Kielc 12,6 litra korki spowodowane zamiecią i ślizgawicą.
Ogólnie nie jest tak źle z tym spalaniem a frajda z jazdy w porównaniu dieslem ogromna. Jestem przekonany ,że osiągnięcie 15 litrów w mieście nie jest wyczynem trudnym do osiągnięcia ale płynność zmiany biegów skrzyni automatycznej powoduje u mnie ,że jeżdzę spokojnie.
są to wskazania z komputera auta
A jak jedziesz tak jak "sie powinno" to ile? :D
Slownie: szesnascie (troche trybu S, troche korkow, troche wyprzedzania - generalnie malo plynna jazda).
:diabel2:
To i tak macie wg.mnie super spalanie,jak na taką moc oczywiście,no ale...2.2 TDCi 200KM miałoby jeszcze lepsze ;)
Mam S-maxia diesla i benzynkę jeden i drugi ma wady i zalety ale uwież mi na słowo ,że od kiedy mam benzynkę nie wsiadłem do dieselka. Frajda z jazdy jest niesamowita : cisza , cisz i jeszcze raz cisza.
Pierwszy ma silnik 2.0 tdci 172 KM 408 Nm " Heko " i zbiera się żwawo przy spalaniu około 8 litrów miasto/trasa także oszczędniejszy od benzynki. Biorąc pod uwagę ile kilometrów robię samochodem rocznie diesel czy benzynka wybieram Pb 95.
Zastanawiałem się nad 2.2 tdci 200 KM ale znalazłem benzynkę w super cenie i niezłym wyposażeniu więc po chwili zastanowienia 5 min :) zakupiłem bestię.
Jak będę miał możliwość to przejadę się 2.2 tdci i porównam sobie autka.
Frajda z jazdy jest niesamowita : cisza , cisz i jeszcze raz cisza.
Pierwszy ma silnik 2.0 tdci 172 KM 480 Nm " Heko " i zbiera się żwawo przy spalaniu około 8 litrów miasto/trasa .
No...jak masz 240KM w benzie to jasne że masz cisze i osiągi i wcale sie nie dziwie że nie chcesz już diesla mającego 172KM :P
Pytanie czy byś wybrał diesla mającego też 240KM (200KM+chip) i palącego mniej? :)
odpowiem na Twoje pytanie w momencie kiedy przetestuję 2.2 tdci na chwilę obecną pretendentem do nagrody jest 2.0 eco 240 a spalanie jak spalanie...
Przed kupnem testowo jezdzilem Mondeuszem z 2.2 TDCi (200 KM) - w automacie niestety, ta kombinacja jest sporo gorsza od 2.0 EB z pseudo-automatem nawet oprogramowanym pod EUropejskie eko-szalenstwo.
Niestety nie mialem mozliwosci testowania ani 2.2 ani EB 2.0 w manualu.
Zoltyy ... masz jakąś alergię na automaty ... ale w sumie Cię rozumiem ;)
Rozumiem Cię dlatego że ja wsiadając do auta z manualną skrzynią biegów męczę się ... ręczna zmiana biegów to czynność zbędna i niepotrzebnie angażująca kierowcę :)
Na automaty nie - juz nie ;), ale trudno mi sie przyzwyczaic do PowerShifta ktory uparcie stara sie trzymac silnik w zakresie 1300-1600 obrotow a kiedy dodam gazu zrzuca o dwa biegi w dol. A ze biegi sa na tym samym walku to dostaje gratisowe opoznienie ok 1- 1.5s. Niestety trik z lekkim depnieciem zeby wymusic wstepna redukcje slabo dziala - jest redukcja, ale po chwili (krotkiej) skrzynia wraca na wyzszy bieg.
Tryb S - to jest to co lubie w tym zestawie.
To jest mz tylko kwestia oprogramowania skrzyni w trybie D - minimalne obroty, zeby sciac emisje/spalanie.
A napisalem we wczesniejszym poscie "niestety", bo moje porownanie to porownanie nie tyle silnikow, co kombinacji silnik+skrzynia: rozne silniki i rozne skrzynie.
W sumie masz rację z tymi obrotami :) może dlatego silniki EcoBoost są już dostępne wersji z manualną skrzynią biegów.
Wtedy kierownik sam ustala jakie najlepsze obroty są do jazdy z określoną prędkością ;)
Dobre jest to że Ford poszedł po rozum do głowy i daje nam wybór a nie uszczęśliwia na siłę ;)
Ja jednak pozostanę fanem PowerShifta ;)
co do spalania to odcinek 70 km -trowy przy ustawionym tempomacie aktywnym na 100 km/h max-37068 spalanie takie jak na zdjęciu.
Korton555 01-11-2012, 23:31 co do spalania to odcinek 70 km -trowy przy ustawionym tempomacie aktywnym na 100 km/h max-37068 spalanie takie jak na zdjęciu.
To praktycznie tyle samo pali co 2.5T, jakie spalanie np przy 140KM/h i w trasie (nie autostradzie)?
co do spalania to odcinek 70 km -trowy przy ustawionym tempomacie aktywnym na 100 km/h max-37068 spalanie takie jak na zdjęciu.
Ja prawie codziennie robię 100 km po trzypasmowej A1 - gdybym jechał te 100km/h to by mnie tiry zatrąbiły na śmierć.
Taka prędkość przy takim silniku to przestępstwo! :569:
Ja prawie codziennie robię 100 km po trzypasmowej A1 - gdybym jechał te 100km/h to by mnie tiry zatrąbiły na śmierć.
Taka prędkość przy takim silniku to przestępstwo! :569:
szczególnie w okresie świątecznym i przy dużym natężeniu ruchu i jednym pasie. Tak, tak napewno by Cię ztrąbiili :)
azerty11 07-11-2012, 15:26 Witam Wszystkich ! :)
Właśnie zamówiłem S-MAX-a Titanium S z silnikiem 2.0 ecoboost 203KM , a że jeszcze w ciągu parunastu dni mogę ewentualnie zmienić coś w zamówieniu , stąd moje pytanie o wersje 240km. Czy poza zmianami w silniku (soft, sympozer i kolektor(a raczej materiał kolektora) są jeszcze jakieś inne zmiany np mocniejsze sprzęgło, lub większe hamulce?
Pozdrawiam
Marcin
Witam Wszystkich ! :)
Właśnie zamówiłem S-MAX-a Titanium S z silnikiem 2.0 ecoboost 203KM , a że jeszcze w ciągu parunastu dni mogę ewentualnie zmienić coś w zamówieniu , stąd moje pytanie o wersje 240km. Czy poza zmianami w silniku (soft, sympozer i kolektor(a raczej materiał kolektora) są jeszcze jakieś inne zmiany np mocniejsze sprzęgło, lub większe hamulce?
Pozdrawiam
Marcin
Rob^ zapodał kilka postów wcześniej (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1883630&postcount=49) artykuł, który to ładnie wyjaśnia :)
....artykul brzmi slicznie, ale jesli chodzi o mnie to przesadzila swiadomosc o zakupie 240KM, znajac siebie zawsze bylbym wciskajac gaz lekko zdolowany, ze przeciez moglo byc lepiej ;)...bo przeciez to nie wypozyczalnia i pare lat pojezdzisz..
Gratuluje wyboru, napisz w wolnej chwili co tam dobrales dodatkowo....
ale 203jkę moża stuningować... chyba na takie same wartości co 240tka?
azerty11 08-11-2012, 12:33 jeżeli chodzi o wyposażenie to oprócz standardowego w Titanium S , dobrałem navi z audio Audiophile + kamera cofania + czujniki parkowania przód/tył + szklany dach + pakiet space + wspomaganie ruszania pod wzniesienie + el. regulowany fotel pasażera g/d + pierdółki (podgrzewane fotele, składane lusterka, siatka do bagażnika).
Jeżeli zaś chodzi o wersje 240km to lubię sam modzić przy autku (tzn "poprawiać fabrykę") np, markowy wydech + dolot(jeżeli ma sens) + sensowny program i mogę celować w 275km/370nm(a i tak nie powinno wyjść powyżej różnicy w cenie)
(Leon po programie i kompletnym wydechu ze 174km / 255nm miał 235km i 390nm),
a jak przyjdzie fantazja to można wsadzić K04 i ~330km może się pojawić.
Widziałem również , że ta wersja ma bonus od fabryki i przeważnie jest ~210 i 315nm.
(jeżeli sprzęgło nie jest mniejsze niż w 240 konnej wersji to można przyjąć , że oba osiągną podobną moc max.)
Pozdrawiam
jeżeli chodzi o wyposażenie to oprócz standardowego w Titanium S , dobrałem navi z audio Audiophile + kamera cofania + czujniki parkowania przód/tył + szklany dach + pakiet space + wspomaganie ruszania pod wzniesienie + el. regulowany fotel pasażera g/d + pierdółki (podgrzewane fotele, składane lusterka, siatka do bagażnika).
Że zapytam :D S-max w takiej opcji ile wychodzi do zapłaty,po rabatach?Bo opcja naprawde chyba max....
jeżeli chodzi o wyposażenie to, dobrałem navi z audio Audiophile + kamera cofania + czujniki parkowania przód/tył + szklany dach + pakiet space + wspomaganie ruszania pod wzniesienie + el. regulowany fotel pasażera
Pozdrawiam Miślę że w tym doborze zapomniałeś o najbardziej przydatnej dla wygody i przede wszystkim bezpieczeństwa jazdy - System ACC .
azerty11 08-11-2012, 13:00 Że zapytam :D S-max w takiej opcji ile wychodzi do zapłaty,po rabatach?Bo opcja naprawde chyba max....
Nie, no do max-a to troszkę brakuje np. PowerShifta nie mam (ale nie lubię automatów - serio - miałem ostatnie autko z automatem i 220KM i najbardziej przeszkadzała mi w nim skrzynia, a i s-maxem jeżdziłem i też nie rzuciła na kolana), wolę manualne skrzynie, nie mam asystentów (blis itp) nie chciałem za to dopłacać nie potrzebuję tego. Można jeszcze dorzucić coś z Indywidual, :)
A cena , obecnie jest jak na to auto atrakcyjna (jak sądze) , po rabatach wychodzi niżej niż cena "golasa" titanium s z cennika przed "ofensywą cenową forda"
Bump: Miślę że w tym doborze zapomniałeś o najbardziej przydatnej dla wygody i przede wszystkim bezpieczeństwa jazdy - System ACC .
Myśle, że nie potrzebuje tego, czerpie z jazdy maxymalnie dużo przyjemności, jeżdze mało ~10 , 11 tyś rocznie. Dlatego automat bardziej mi przeszkadza niż pomaga(odbiera mi trochę przyjemności z prowadzenia auta). Tempomat wrzucam rzadko i zawsze kontroluje sytuacje przede mną i dość często za mną nawet w trakcje jazdy autostradowej. Przy zmianie pasa zawsze sprawdzam, czy nie ma obok auta. Itd
Ale dzięki za podpowiedź.
Slartibartfast 08-11-2012, 14:26 + el. regulowany fotel pasażera g/d
Może zamów sobie pełną elektrykę fotela kierowcy (z pamięcią), bo bez tego nie będziesz miał automatycznie pochylanych lusterek przy wstecznym...
Też się rozglądam na sąsiednie pasy i w lusterka (może nawet za bardzo ;)) ale blis mi ze dwa razy już uratował lakier...
automat powershift w przypadku s-maxa jest bardzo praktycznym i uzytecznym rozwiązaniem . Blis na początku też uważałem za bajer a teraz wiem jak bardzo jest przydanty.
Aktywny tempomat - bardzo fajna funkcja wpływająca na bezpieczeństwo i wygodę podróżowania. Nie jezdziłem wersją 203KM ale czytając opinie właścicieli , można mniemać ,że jest wyrywna :)
Oprócz podgrzewanych siedzeń :( mam prawie wszystko co zwiększa bezpieczeństwo i wygodę podróżowania
azerty11 08-11-2012, 17:02 Może zamów sobie pełną elektrykę fotela kierowcy (z pamięcią), bo bez tego nie będziesz miał automatycznie pochylanych lusterek przy wstecznym...
Też się rozglądam na sąsiednie pasy i w lusterka (może nawet za bardzo ;)) ale blis mi ze dwa razy już uratował lakier...
Nad Bliss-em będę się musiał w takim razie zastanowić (w sumie jeździłem przeważnie mniejszymi autami), sprawdze te pochylane lusterka. Dzięki
Bump: automat powershift w przypadku s-maxa jest bardzo praktycznym i uzytecznym rozwiązaniem . Blis na początku też uważałem za bajer a teraz wiem jak bardzo jest przydanty.
Aktywny tempomat - bardzo fajna funkcja wpływająca na bezpieczeństwo i wygodę podróżowania. Nie jezdziłem wersją 203KM ale czytając opinie właścicieli , można mniemać ,że jest wyrywna :)
Oprócz podgrzewanych siedzeń :( mam prawie wszystko co zwiększa bezpieczeństwo i wygodę podróżowania
Nie lubię automatów. Naprawdę :) (ostatnio miałem insignie z automatem) . Jeździłem S-MAXem 240km ecoboost i nie spodobał mi się, nawet DSG mi się nie podoba ;) . Po prostu wolę manualną skrzynie - mam większą interakcje z samochodem . Może, jakbym często jeździł w korkach zmieniłbym zdanie.
Nad bliss-em się zastanowię, aktywny tempomat jest dla mnie zbędny (oczywiście jakby był gratis to z chęcią jako gadżet, ale nie dopłacę do tego).
Dzięki za pomoc, dowiedziałem się jednego dnia więcej niż w ciągu 2 miesięcy z katalogów :)
azerty11 12-11-2012, 14:34 Mam jeszcze pytanie do Was.
Czy przy pełnej elektryce fotel kierowcy jest wyżej w najniższym położeniu niż w wersji z manualnej regulacji?
Pozdrawiam
domin1979 12-11-2012, 21:02 Też się rozglądam na sąsiednie pasy i w lusterka (może nawet za bardzo ;)) ale blis mi ze dwa razy już uratował lakier...
Mi już raz :) a jestem przyzwyczajony do zaglądania przez ramię, sytuacja nietypowa. Na początku w ogóle się na to nie patrzy ale z czasem zaczyna się korzystać.
Również brałbym elektrykę foteli z pamięcią, bardzo pozytywne zaskoczenie z pochylaniem lusterek. Po przesiadce z większego SUVa parkowanie jest PROSTE.
.... brałbym elektrykę foteli z pamięcią, bardzo pozytywne zaskoczenie z pochylaniem lusterek. Po przesiadce z większego SUVa parkowanie jest PROSTE.
... blis mi ze dwa razy już uratował lakier...
Potwierdzam obie wypowiedzi ...
BLIS jeden z bardziej przydatnych dodatków a pochylanie lusterek przy cofaniu niesamowicie ułatwia manewrowanie na parkingach tuż przy krawężnikach :D
Mam jeszcze pytanie do Was.
Czy przy pełnej elektryce fotel kierowcy jest wyżej w najniższym położeniu niż w wersji z manualnej regulacji?
Pozdrawiam
Z tego co wiem w wersji Platinium siedzenie kierowcy posiada elektryke gora/dol w standardzie, u mnie wlasnie tak jest i przy skorze moje pierwsze wrazenia byly niezbyt pozytywne, patrz:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=166779
Wczesniej jezdzilem z manulana wersja i tego problemu nie bylo (nie bylo tez dachu szklanego).....wiec wydaje mi sie ze przy manulanym ustawianiu fotel jest nizej....ale to tylko moje odczucie nie sprawdzone pomiarami.
...do tego dochodzi wrazenie siedzenia na krzesle (po leonie bedziesz to czul mocno)...ale po 4 tys. km zaczyna mi sie podobac ta pozycja.
azerty11 13-11-2012, 12:14 Potwierdzam obie wypowiedzi ...
BLIS jeden z bardziej przydatnych dodatków a pochylanie lusterek przy cofaniu niesamowicie ułatwia manewrowanie na parkingach tuż przy krawężnikach :D
Czyli , jeżeli nie wezme pełnej regulacji foteli , pochylania lusterek nie będzie?
Czyli , jeżeli nie wezme pełnej regulacji foteli , pochylania lusterek nie będzie?
Bez pamięci foteli NIE BĘDZIE pochylania...
wg konfiguratora forda:
System monitorowania martwego pola widzenia w lusterku BLIS 2000 zł
zawiera elektrycznie składane lusterka z lampkami doświetlającymi podłoże.
Więc to chyba nie da się rozdzielnie ... ale obie funkcje są przydatne.
azerty11 13-11-2012, 12:26 Z tego co wiem w wersji Platinium siedzenie kierowcy posiada elektryke gora/dol w standardzie, u mnie wlasnie tak jest i przy skorze moje pierwsze wrazenia byly niezbyt pozytywne, patrz:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=166779
Wczesniej jezdzilem z manulana wersja i tego problemu nie bylo (nie bylo tez dachu szklanego).....wiec wydaje mi sie ze przy manulanym ustawianiu fotel jest nizej....ale to tylko moje odczucie nie sprawdzone pomiarami.
...do tego dochodzi wrazenie siedzenia na krzesle (po leonie bedziesz to czul mocno)...ale po 4 tys. km zaczyna mi sie podobac ta pozycja.
Regulacja wysokości el góra/dół jest oczywiście. (myślałem , że przy pełnej elektryce fotel kierowcy można ustawić wyżej w najniższym położeniu)
A jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy to testowałem s-max-a jeżdząć na codzień Insignią 2.0 Turbo 4x4 automat i po przejażdzce tym autem http://www.autocentrum.pl/testy/szybkobus-ford-s-max-20-ecoboost/ s-max naprawdę zaczął mi się podobać(jak również pozycja za kierownicą i wielkość auta, której prowadząc nie czuć np w porównaniu do nowej Alhambry.)
Bump: wg konfiguratora forda:
System monitorowania martwego pola widzenia w lusterku BLIS 2000 zł
zawiera elektrycznie składane lusterka z lampkami doświetlającymi podłoże.
Więc to chyba nie da się rozdzielnie ... ale obie funkcje są przydatne.
Mam już składane lusterka w którymś z pakietów.
Jak rozumiem mimo tego pochylanych bez pełnej elektryki foteli nie będzie?
I jeszcze pytanie czy warto dopłacać do Systemu kontroli pasa ruchu LDW (w pakiecie z bliss-em kosztuje 800zł)
Regulacja wysokości el góra/dół jest oczywiście. (myślałem , że przy pełnej elektryce fotel kierowcy można ustawić wyżej w najniższym położeniu)
...mozna wyzej w najnizszym polozeniu :shock: ...nie rozumiem, chyba nizej przy elektryce w najnizszym polozeniu....choc logicznie mylslac elektryka cos tam zabiera i najnizej bedzie przy manualnym ustawieniu wysokosci (brak silniczkow, prowadnic i takich tam)
Jak rozumiem mimo tego pochylanych bez pełnej elektryki foteli nie będzie?
...nie bedzie, przed chwila sprawdzilem tzn wsteczny ustawienie manualne w dol, pozniej bieg do przodu i brak powrotu na stan przed wrzuceniem wstecznego. Jesli chodzi o mnie, to ten system w Voyagerze bardzo mnie draznil, musialem sie schylac zeby widziec wiecej niz tylne kolo samochodu...
Mam już składane lusterka w którymś z pakietów.
...tu chcialem Cie ewentualnie ostrzec jak ostrzezono mnie :), tzn, jesli wybierzesz dwa pakiety o takim samym skladniku (np: czujniki cofania, czy Twoje skladane lusterka), to chociaz w konfiguratorze uda Ci sie wbic, to w rzeczywistosci podobno nie da sie takiego samochodu wyprodukowac i automatycznie jest jeden pakiet odrzucany. Jesli nie dotrze do Ciebie ta informacja to zwyczajnie dostarcza Ci auto pozbawione jakiegos pakietu. Jeden ze sprzedajacych tak mi ta sprawe wyuszczyl popierajac dowodem ze musieli klienta ulagodzic wielkim rabatem bo nie dostal tego czego oczekiwal :)...takze x2 skladanych lusterek z pakietow nie mozesz miec...ja w ten sposob musialem zamowic osobno felgi i przyciemniane szyby.
I
stratford 13-11-2012, 19:05 Panowie do EcoBoosta 2.0T paliwo 95 czy 98 octan?
stratford 13-11-2012, 19:25 pytam ,bo w pasacie 3.2 fsi po kilku krotnym zatankowaniu 95 octan zaraz poszla jedna z siedmiu sond lambda. Czytaj ten watek chyba lepiej szukac 2.0 240 koni?
...czy warto dopłacać do Systemu kontroli pasa ruchu LDW (w pakiecie z bliss-em kosztuje 800zł)
Z LDW to jest wg mnie tak... jak jeżdżę "po mieście" to mnie to drażni troszku, wszędzie roboty i namalowane żółte paski przecinające się z białymi powodują częste alarmy więc czasami to wyłączam (przycisk na manetce)
Ale na długich trasach się bardzo przydaje ostrzegając o zjechaniu z pasa ruchu.
Wraz z "systemem monitorowania koncentracji kierowcy" tworzy fajny bajer informujący że pasowały by zrobić przerwę na kawkę ;)
Zdarzyło mi się to do tej pory 2 razy po wielu godzinach jazdy ... :D
Nigdy nie jechalem wersja 203 konna, mam to co widac w stopce w wersji 240.
Co do tankowania 95/98 - wieksze roznice czuje miedzy paliwem z roznych stacji, niz miedzy 95/98 z rozsadnej. Sympatycznie jest na Lotosowym Dynamicu - jakby lepiej przy niskich obrotach, ale nie rewelacylnie w gornej strefie obrotomierza. Z kolei Verva lepsza "w gorze". Shell V-Power: dol slabszy, silnik glosniejszy ale gora z kolei idzie bardzo fajnie. Tyle ze zawsze kiedy zalewam V-Powera to pali wiecej.
Co do wersji 240/203:
Mysle ze duzo zalezy od typu jazdy - przy predkosciach autostradowych pewnie widac przewage mocniejszej wersji, w miescie mniej. Z tego co wiem wersja slabsza jest cichsza, bo w EB 240 dolozono sympozer - czyli generator "rasowego" brzmienia silnika. MZ bardziej przeszkadza niz dodaje uroku - dorabianie dzwieku do wyslilonego 4-cylindrowca to troche jak podstawianie megafonu ratlerkowi ;). Gdybym bral teraz to rozwazylbym slabsza wersje i wizyte pod Krakowem: z obu wersji Heko wyciaga tyle samo.
.... Gdybym bral teraz to rozwazylbym slabsza wersje i wizyte pod Krakowem: z obu wersji Heko wyciaga tyle samo.
Z klawiatury mi to wyjąłeś :D
.. tak w ogole to oddalbym to 2.0 za nowego 2.5T - z moja doplata... :p
.. tak w ogole to oddalbym to 2.0 za nowego 2.5T - z moja doplata... :p
Niestety nowe 2,5T to chyba trudniej będzie znaleźć niż YETI :)
...mowicie o tuningu silnika, doradzajac przy zakupie nowego samochodu....a jak sie to ma do gwarancji? Jak sie ma to do przedluzonej gwarancji (mysle ze warto w Fordzie doplacic).....?
...to chyba zla droga, czekanie dwa lub wiecej lat na wprowadzenie swoich modow....jak dla mnie to za dlugo...
....co do sympozera, popieram zbedny gadzet, przynajmniej w wersji bez "S". Chodzilo mi o cywilne auto, wiec dzwiek ten pasuje u mnie jak kwiatek do kozucha.
Niestety nowe 2,5T to chyba trudniej będzie znaleźć niż YETI :)
Ja znaduje Yeti za kazdym razem kiedy wjade na podjazd pod domem......;)
http://www.autogaleria.pl/forum/attachment.php?attachmentid=4689&d=1349100481
...mowicie o tuningu silnika, doradzajac przy zakupie nowego samochodu....a jak sie to ma do gwarancji? Jak sie ma to do przedluzonej gwarancji (mysle ze warto w Fordzie doplacic).....?
...to chyba zla droga, czekanie dwa lub wiecej lat na wprowadzenie swoich modow....jak dla mnie to za dlugo...
Ale tu nikt nie mówi o mechasnicznym tuningu, który może być wykryty przez serwis - tutaj jest mowa o chiptuningu, czyli ingerencji w program sterujący silnikiem.
Mamy tu na forum człowieka (wspomniany Heko) mającego pod Krakowem własną hamownię i robiącego chiptuning (i nie tylko) w bardzo dobrych cenach dla ludzi z forum - zdecydowana większość aut które robi jest na gwarancji :619:
Zresztą zawsze mozna wybrać opcję z RTS'em - czyli przenosnym komputerem w którym masz zapisany program fabryczny i tuningowy (można mieć dwa programy tuningowe - np eko i supersport) i wgrywasz samemu taki program jaki chcesz i kiedy chcesz ...
A chip tuning jest nie do wykrycia w serwisie? pytam powaznie bo nie wiem
Niestety o ile wiem nie wystarczy sie podpiac pod zlacze OBDII i trzeba wyciagac ECU - wiec chyba bedzie widac slady ingerencji. Mysle ze podczas przegladow i mniejszych problemow nikt sie niczego nie doszuka, ale gdyby silnik zaliczyl padaczke to Ford moglby sprawdzic co i jak. Nie wiem np. co wywala IDS po podpieciu do OBD w samochodzie po tuningu (wersja oprogramowania itp).
Z tego co mowil mi Heko RTS nie gadal juz z 2.5T - podejrzewam ze z nowszymi tez nie.
"A jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy to testowałem s-max-a jeżdząć na codzień Insignią 2.0 Turbo 4x4 automat i po przejażdzce tym autem http://www.autocentrum.pl/testy/szybkobus-ford-s-max-20-ecoboost/ s-max naprawdę zaczął mi się podobać(jak również pozycja za kierownicą i wielkość auta, której prowadząc nie czuć np w porównaniu do nowej Alhambry.)"
azerty11 gdzie można tego s-maxa z artykułu przetestować ?
Pewnie już nigdzie bo niedawno był do kupienia w Planet Car w Siedlcach i szybko "poszedł". Nawet się zastanawiałem czy nie wziąć :)
Niestety o ile wiem nie wystarczy sie podpiac pod zlacze OBDII i trzeba wyciagac ECU - wiec chyba bedzie widac slady ingerencji. Mysle ze podczas przegladow i mniejszych problemow nikt sie niczego nie doszuka, ale gdyby silnik zaliczyl padaczke to Ford moglby sprawdzic co i jak. Nie wiem np. co wywala IDS po podpieciu do OBD w samochodzie po tuningu (wersja oprogramowania itp).
Z tego co mowil mi Heko RTS nie gadal juz z 2.5T - podejrzewam ze z nowszymi tez nie.Bluefin robi bez wyciągania ECU 203 i 240.
PoleApart 15-11-2012, 05:39 Pewni jesteście z tym sympozerem? Wiem, że jest w Fokach i może Mondeo ale ja tam żadnych "rasowych" dźwięków nie słyszę. Fakt, że brzmi wyjątkowo gładko jak na 4-cylindrówkę ale żeby coś tam było szczególnie dodłubywane to bym nie powiedział.
Co do podejścia z oddaniem od razu do chiptuningu... Mogę zrozumieć jeśli bazą będzie już najmocniejsza fabrycznie wersja ale tak to zabawa pod hasłem póki jest dobrze to jest dobrze. Gdybym miał taki warsztat pod ręką to jeszczę rozumiem ale nie wyobrażam sobie ganiania do Krakowa jak coś siądzie a gwarancję też wolę mieć od urzędasów niż od właściciela firmy, który gdyby musiał ją realizować to sobie osobiście odejmuje parę albo paręnaście tysięcy z przychodu.
Bluefin robi bez wyciągania ECU 203 i 240.
Tyle że, z całym szacunkiem dla Superchips'a, ale prawie każde auto z Bluefinem sprawdzane na hamowniach w Polsce pokazywało nawet poniżej połowy obiecywanych przez nich przyrostów mocy i momentu ... :619:
Pewni jesteście z tym sympozerem? ....
Zerknij na http://www.przyjaznamotoryzacja.pl/Uczestnicy-programu/Ford-Polska-Sp.-z-o.o/Aktualnosci/Ford-Mondeo-Zalety-silnikow-ecoboost
azerty11 15-11-2012, 10:41 Zerknij na http://www.przyjaznamotoryzacja.pl/Uczestnicy-programu/Ford-Polska-Sp.-z-o.o/Aktualnosci/Ford-Mondeo-Zalety-silnikow-ecoboost
A w S-Maxie też jest?
tutaj jest info o Mondeo. Czy z uwagi na bardziej rodzinny charakter auta nie jest on przypadkiem nie montowany w esiu?
W aucie którym jeździłem nie było go słychać, a w Focusie ST jak najbardziej.
Autko ściągneli do OMC Motors na Toruńskiej(jakieś 2 miesiące temu). Focusa ST Turnier testowałem w AutoPlaza(niestety, ale jest za mały MZ na dalekie wyjazdy, więc został S-MAX).
Zadzwoń do salonu Forda i zapytaj czym się różni wersja 203 od 240 KM ;)
azerty11 15-11-2012, 10:50 Co do podejścia z oddaniem od razu do chiptuningu... Mogę zrozumieć jeśli bazą będzie już najmocniejsza fabrycznie wersja ale tak to zabawa pod hasłem póki jest dobrze to jest dobrze. Gdybym miał taki warsztat pod ręką to jeszczę rozumiem ale nie wyobrażam sobie ganiania do Krakowa jak coś siądzie a gwarancję też wolę mieć od urzędasów niż od właściciela firmy, który gdyby musiał ją realizować to sobie osobiście odejmuje parę albo paręnaście tysięcy z przychodu.
Pewnie masz racje, gdyby różnica była na poziomie 3~3.5tyś zł to można by się skusić(lub gdyby wersja "240km" miała większe turbo np. K04, większe hamulce, a przy sprawdzaniu wychodziłby jakiś bonus od fabryki to OK).
Dopłata ponad 7 tyś zł do tego samego silnika inaczej ustawionego programowo to po prostu ździerstwo. Ja za to po prostu nie zapłacę.
Chipować można również w Warszawie.
Poza tym wydaje mi się , że gdyby oba auta ustawić obok siebie różnica w osiągach byłaby minimalna. (203 konne mają przeważnie więcej, a 240konna przeważnie mniej na hamowni)
Bump: Zadzwoń do salonu Forda i zapytaj czym się różni wersja 203 od 240 KM ;)
Pytałem się , a jakże :)
Praktycznie - niczym(oprócz mocy :P ), nie wiedzieli nic, czego nie dowiedziałem się z forum.
Dopytałem się o sprzęgło i hamulce, podobno wersja mocniejsza ma inne klocki (wielkość tarczy ta sama) .
Gdybym kupował i miał wybór to również wybrał bym wersję 203KM :)
Substytut rajdówki uzyskany "sympozerem" (cokolwiek to jest) to troszku za mało na na różnice w cenach między tymi wersjami :D
Tym bardziej że teraz już wiadomo że można to zachipować a uzyskany efekt będzie podobny ...
Chip też kosztuje ale zaoszczędzoną kwotę warto władować w systemy typu BLIS czy pochylane lusterka :)
Pewni jesteście z tym sympozerem? Wiem, że jest w Fokach i może Mondeo ale ja tam żadnych "rasowych" dźwięków nie słyszę.
A jak mocniej depniesz to w okolicach 3000 - 3500 obr/min nie zmienia sie dzwiek (wydechu?) na taki zblizony do przygazowanego duzego Fiata rocznik 1974? ;)
To wlasnie chyba ten sympozer - wg serwisu jest w S-Maxie 240, nie ma w 203.
Co do Bluefina - mialem, wgrywalem do 2.5T, zmierzylem u Heka - przyrosty deklarowane przez Superchips maja sie do rzeczywistosci tak samo jak obietnice przedwyborcze. Mialem w miare zacna serie 2.5T - 212 KM, 343 Nm, po Bluefinie mialem bodajze 230 KM i 360 Nm. Niewielki przyrost za kilkaset GBP.
Doradzalem tu branie wersji 203, a sam cwaniacko wzialem 240 (bo taka byla od reki) i dokupilem 5 lat gwarancji, czyli tuningu nie bedzie.
Od września jestem posiadaczem wersji 203KM i jak dotąd same superlatywy. Poprzednie auto to Chrysler Town&Country 2006 rok 3,8 benzyna 215KM. Po S-maxie oczekiwałem zarówno lepszych osiągów jak i współpracy silnika z automatem (w końcu to dwu-sprzęgłówka). Umówiłem się na jazdę próbną, niestety dostępny był tylko 2,0 TDCi 163KM. Przynajmniej sprawdzę sobie tego powershifta -myślałem. No i w trakcie jazdy mina mi zrzedła :( Reakcja na "kickdown" stanowczo za długa, w moim odczuciu było dwa razy wolniej od mojego Chryslera (aż dwa razy się przesiadałem żeby to sprawdzić).
Pełen obaw oczekiwałem zatem na zamówionego 203KM EB. Okazało się że niepotrzebnie, bo Powershift w połączeniu z benzyną to zupełnie co innego niż z dieslem: kickdown co prawda z lekkim opóźnieniem ale akceptowalnym. Poza tym jest bardzo cicho,płynnie no i start spod świateł że asfalt zrywa :diabelek: Brak mi tylko bulgotania mojej V-6tki:(
Zaintrygowała mnie informacja o sympozerze montowanym do wersji 240KM. Podczas gwałtownego przyśpieszania powyżej 3tys RPM dolatuje mnie rasowy sportowy dźwięk silnika, co prawda nie za głośno ale jednak. Czyżbym miał to czego nie powinienem? Jak to sprawdzić?
...Zaintrygowała mnie informacja o sympozerze montowanym do wersji 240KM. ... Jak to sprawdzić?
Tak to słychać w moim Mondeo (http://www.youtube.com/watch?v=0ZrLmxGF5dk) a tak w Focus ST (http://www.youtube.com/watch?v=PSdKPL6QldQ) i jeszcze jeden Focus ST (http://www.youtube.com/watch?v=Aez5gEbQeiw)
Znalazłem w necie że to tak wygląda w nowym Focusie ST EcoBoost 250KM
Może w Mondeo i S-Max jest taki sam ;)
http://www.repubblica.it/images/2012/10/09/164843732-9f08bef0-6ee2-4194-b267-ae89bc9fcb8d.jpg (http://www.repubblica.it/motori/auto/sezioni/attualita/2012/10/09/news/motori_sound_symposer_ford-44183621/)
ROB: ten moment kiedy depczesz wyprzedzajac TIRa ktory wczesniej wyjechal przed ciebie z prawej - podobny dzwiek mam u siebie. Mysle ze to wlasnie jest to (aczkolwiek wersja 203 nie mialem okazji jezdzic).
jacekzom 16-11-2012, 12:51 Fajny filmik na dowód jak jeździ 2.0 EB. Jeździ naprawdę fantastycznie. Nie ma chyba wiekszego znaczenia czy wersja 203 czy 240, oba to wspaniałe auta.
Korton555 16-11-2012, 19:28 Ciekaw jestem jak w porowananiu do starszego s-maxa 2.5T wypadaja 203 i 240 KM, dzwiekowo raczej nie maja szans, ale chodzi mi o osiagi.
Przesiadlem sie na automat, i ten niestety w trybie D psuje troche zabawe wiec trudno porownac. Silnik chetniej wkreca sie na obroty - i ciagnie wyzej a to oznacza wiekszy fun przy kopnieciu, ale... (zawsze musi byc ale... czyz nie?)
... moze to tylko moje wrazenie (Heko moglby pewnie o tym cos powiedziec): te 240 KM z 2l pojemnosci bierze sie z dmuchania turbiny, a wyzsze cisnienie to jakby gorszy dol obrotow. Niby w miare szybko wstaje turbina ale w 2.5T z racji niskiego cisnienia doladowania byla mniej odczuwalna.
Osiagi... wg fabryki w manualu 203 KM jest bardzo podobna do 2.5T do 100 km/h, 240 troche szybsza. Nie powiem jak z elastycznoscia (automat), natomiast ten 240 KM lepiej zachowuje sie przy duzych predkosciach - tzn chetniej sie zbiera od powiedzmy 160 km/h w gore.
Tak naprawde obraz moze miec ktos kto przesiadl sie z manuala na manuala.
Korton555 16-11-2012, 20:09 Zoltyy, mialem wczesniej saaba 2.0 turbo, cos ok 230KM, fakt na niskich obrotach slaby dosc, powyzej 2.5tys obr/min robil maly przeciag, s-max jedzie juz od jakis 1.5tys obr/min, bardzo elastyczny, za to na gorze powyzej 5 tys obr/min troche puchnie - z tego co piszesz, to nowe eco-boosty zachowuja sie podobnie jak saabowski motor.
Bump: Jest w Krakowie jakis s-max eco-boost, co by porownac?
Nie spojrzalem w twoja stopke - 2.5T znasz, EB odbiream tak jak to opisujesz ale nie jestem w stanie tak do konca wyczuc bo cholerna eko-skrzynia PS trzyma ten samochod na niskich obrotach (1.5 tys) i kazda proba przyspieszenia to redukcja. Nawet w trybie M skrzyni reaguje na kick-down redukcja, wiec pomiary elastycznosci srednio mozliwe.
A gulgotu 5 garnkow brakuje... dawaly wrazenie mocy wiekszej niz byla w rzecywistosci.
PoleApart 17-11-2012, 13:23 Ciekaw jestem jak w porowananiu do starszego s-maxa 2.5T wypadaja 203 i 240 KM, dzwiekowo raczej nie maja szans, ale chodzi mi o osiagi.
Moja żona przesiadła się bezpośrednio z 2.5T na EB240 KM. Moje wrażenia są takie, że ten nowy ma dużo lepszy dół - bardziej podobna charakterystyka do turbo diesla przez co subiektywnie wydaje się o wiele żwawszy. Licznikowo jest chyba tylko trochę żwawszy. 2.5T trzeba było bardzo kręcić żeby coś się zaczęło dziać. Ten wyższy moment przy niższych obrotach powoduje też że dużo łatwiej na mokrym traci trakcję. Jestem przyzwyczajony do RWD albo AWD gdzie żeby szybko ruszyć to po prostu się depcze i w 2.5T było normalnie a w nowym na deszczu przy starcie trzeba się pilnować żeby systemy przeciwuślizgowe nie zaczęły hulać.
Co do dźwięku to dla mnie oba są takie turbinowo/gładkie a w 2.5T jakiegoś szczególnego bulgotu 5 cylindrów nigdy nie słyszałem.
Napiszcie uczciwie, z jakim spalaniem trzeba się liczyć przy silniku EB203?
Dodam że interesuje mnie głównie trasa, ok 140-160km/h, i dystanse małomiejskie: niewiele korków, 70-80 km/h.
Dodam że interesuje mnie głównie trasa, ok 140-160km/h, i dystanse małomiejskie: niewiele korków, 70-80 km/h.
Zerknij na mój motostat (http://www.motostat.pl/vehicle-stats/44097) ... w wersji 203 pewno będzie podobnie, no może troszku więcej.
Przy takiej prędkości jak podałeś komputer pokazuje mi ok 10L/100km
Zerknij na mój motostat (http://www.motostat.pl/vehicle-stats/44097) ... w wersji 203 pewno będzie podobnie, no może troszku więcej.
Przy takiej prędkości jak podałeś komputer pokazuje mi ok 10L/100km
Ok, to przy S-Maxie będzie na pewno więcej, czyli co najmniej 3,5l/100km więcej niż mój TDCI.
Wychodzi na to, że przy przebiegu rzędu 35tys km rocznie różnica w paliwie to ok 7 tys zł/rok, przez 5 lat wychodzi 35 tys zł, zakładając że serwis przez 5 lat wychodzi o 5 tys drożej, różnica na korzyść diesla to jakieś 30 tys zł.
Mam jeszcze kilka lat na przemyślenie, ale wychodzi na to że - patrząc finansowo - EB203 ma sens przy połowę niższych przebiegach niż robię :)
...zakładając że serwis przez 5 lat wychodzi o 5 tys drożej, różnica na korzyść diesla to jakieś 30 tys zł.
yyyy ... sorry za off topic ale czemu wg Ciebie serwis EB wyjdzie drożej niż serwis diesla ?
Rob^: przeciez od 35000 PLN oszczedzonych na paliwie, domadm odjal 5000 roznicy w serwisie.... to bylo 5 tys na niekorzysc diesla.
Przecież napisał, że serwis diesla wyjdzie o 5 tys. więcej więc zysk ok 30tys. Dobrze mówię?
Poza tym nie patrz ile przejeżdżasz rocznie tylko ile zamierzasz trzymać auto. Można przejeżdżać 10tys rocznie ale trzymając 10 lat to będzie 100tys.km i tu sporo oszczedzisz na dieslu. A można 20tys ale trzymać auto 2-3 lata i tu zysk niewielki.
Zresztą przy dieslu a bym uwzględnił srednie spalanie 7-7,5 a przy benzynie 11-12. Tak to pewnie wyjdzie.
yyy pojąłem, dzięki za wyjaśnienie :)
Teraz pewne jest że szybko czytam ... ale bez zrozumienia treści :D
Sorry za zamieszanie :D
Zeby mi to bylo ostatni raz
;)
PoleApart 18-11-2012, 16:01 Dzisiaj specjalnie kręciłem silnik i szukałem magicznego dźwięku powyżej 3000 obrotów. Jestem przekonany, że w S-Maxie nie ma żadnego ustrojstwa zmieniającego dźwięk na bardziej rasowy. Po prostu robi się stopniowo głośniej i tyle. Na tym filmie z Mondeo wyprzedzającym TiRy silnik brzmi zupełnie inaczej niż w S-Maxie.
Palek_PL 18-11-2012, 20:40 Od września jestem posiadaczem wersji 203KM i jak dotąd same superlatywy. Poprzednie auto to Chrysler Town&Country 2006 rok 3,8 benzyna 215KM. Po S-maxie oczekiwałem zarówno lepszych osiągów jak i współpracy silnika z automatem (w końcu to dwu-sprzęgłówka). Umówiłem się na jazdę próbną, niestety dostępny był tylko 2,0 TDCi 163KM. Przynajmniej sprawdzę sobie tego powershifta -myślałem. No i w trakcie jazdy mina mi zrzedła :( Reakcja na "kickdown" stanowczo za długa, w moim odczuciu było dwa razy wolniej od mojego Chryslera (aż dwa razy się przesiadałem żeby to sprawdzić).
Pełen obaw oczekiwałem zatem na zamówionego 203KM EB. Okazało się że niepotrzebnie, bo Powershift w połączeniu z benzyną to zupełnie co innego niż z dieslem: kickdown co prawda z lekkim opóźnieniem ale akceptowalnym. Poza tym jest bardzo cicho,płynnie no i start spod świateł że asfalt zrywa :diabelek: Brak mi tylko bulgotania mojej V-6tki:(
Zaintrygowała mnie informacja o sympozerze montowanym do wersji 240KM. Podczas gwałtownego przyśpieszania powyżej 3tys RPM dolatuje mnie rasowy sportowy dźwię silnika, co prawda nie za głośno ale jednak. Czyżbym miał to czego nie powinienem? Jak to sprawdzić?
witam.jak bralem swojego 2lata temu to pamietam jak sprzedawca zachwalal ze prxeprojektowali uklad wydechowy aby mial sportowe brzmienie.faktycznie jak sie depnie mocniej to ladnie buczy.nie jezdzilem 240 wiec nie mam porownania.
Mam przejechane 6tys.km i w sumie 240KM (gdzies czytalem ze oszczedniejsze od 203, ale nie wiem ile w tym prawdy) ale widze, ze spalanie sie ustabilizowalo i przy tych predkosciach, w zaleznosci od dynamiki i ilosci przyspieszen mozesz sie spodziewac spalania w granicach 11-13l.
P.S.
Najbardziej irytujace jest to ze 500km zasiegu powoduje 2x w tyg. tankowanie....ten samochod z pewnoscia zapeni Ci nowe znajomosci na stacji paliw ;)
Mam przejechane 6tys.km i w sumie 240KM (gdzies czytalem ze oszczedniejsze od 203, ale nie wiem ile w tym prawdy) ale widze, ze spalanie sie ustabilizowalo i przy tych predkosciach, w zaleznosci od dynamiki i ilosci przyspieszen mozesz sie spodziewac spalania w granicach 11-13l.
P.S.
Najbardziej irytujace jest to ze 500km zasiegu powoduje 2x w tyg. tankowanie....ten samochod z pewnoscia zapeni Ci nowe znajomosci na stacji paliw ;)
za przyjemności trzeba słono płacić :)
Odpowiadajac na wczesniejsze pytanie o spalanie: po 4 tygodniach i 1500 km jezdzenia mojej malzonki w warunkach mieszanych (z przewaga miasta i dosc krotkich odcinkow) komp pokazuje srednie 12.0 l/100 km, co w praktyce oznacza okolo 12.8 l/100 km. (Te 0.8-0.9 l/100 km to taki staly blad wskazan sprawdzony na podstawie kilku tankowan pod korek).
jacekzom 23-11-2012, 12:36 Nikt na tym forum chyba nie pisał o żadnych usterkach EB. Mój już jest po gwarancji i dalej jest super. Ten silnik wygląda na udaną konstrukcję.
azerty11 23-11-2012, 13:23 Mam prośbę.
Napiszcie, ile spala 2.2TDCI 200KM, różnica srednio to 3l więcej na 100km? waham się jeszcze, czy nie zmienić motorka w moim esiu.
Pozdrawiam
Panowie uprzejmie informuję że kolejne posty nie na temat będą nagradzane ;)
Usunąłem a w zasadzie przeniosłem 54 posty nie na temat do specjalnie dla Was utworzonego tematu w dziale LPG.
bongobongo 10-02-2013, 19:24 Witam, mam od prawie roku smaxa z 240 km silnikiem eb- spalanie różnie - od 9 do 17 l/100 w zależności od stylu jazdy. Dźwięk silnika bez szału - przy niższych zakresach - jak kosiarka, powyżej 4rpm dźwięk przyjemniejszy i tak idzie aż do odcięcia.
Od jakiegoś czasu turbina zaczęła świszczeć głośno piszczeć (auto ma 17 tyś przebiegu) czy ktoś też ta ma?
Nie słyszę turbiny u siebie (przebieg niecałe 8 tys).
Jakieś inne objawy - bierze olej, słabsze osiągi, kopci?
bongobongo 11-02-2013, 18:33 nie żadnych innych objawów - no moze poza tym że podczas gdy słyszalny jest ten charakterystyczny gwizd (jak w honkerach wojskowych) to jest też specjalnie wyczuwalny dół w mocy - tak jakby się przez chwilę musiał zastanowić i dopiero przyspiesza.
ASO oczywiscie gwizd turbiny potwierdziło - że slychać ale jak się kontrolka od kompa nie zapali to wg nich auto jest O.K.
Z tego co piszesz wynika że nie gwiżdże cały czas a tylko czasami - jeśli dobrze wnioskuję z ostatniego wpisu. W jakich sytuacjach słychać turbinę - ostre depnięcie, jakiś stały zakres obrotów?
Może to nie turbo a jego sterowanie, albo mała nieszczelność?
Wymuś na ASO podpięcie pod komputer w czasie jazdy i zczytanie wszystkich parametrów - pozostaje jeszcze kwestia czy ktoś w ASO będzie umiał te dane zinterpretować.
Można pewnie odczytać również ile "pompuje" turbina - nie wiem jak jest w EB, w staruszku 2.5T żeby zobaczyć ile ciśnienia daje turbina trzeba było wpinać się z manometrem, ciągnąć wężyk do kabiny i odczytywać ciśnienia w czasie jazdy.
Piszesz, że niedługo kończy się gwarancja - nie odpuszczaj tego, bo po gwarancji może być drogo gdyby się okazało że to turbina do wymiany.
Witam, mam od prawie roku smaxa z 240 km silnikiem eb- spalanie różnie - od 9 do 17 l/100 w zależności od stylu jazdy. Dźwięk silnika bez szału - przy niższych zakresach - jak kosiarka, powyżej 4rpm dźwięk przyjemniejszy i tak idzie aż do odcięcia.
Od jakiegoś czasu turbina zaczęła świszczeć głośno piszczeć (auto ma 17 tyś przebiegu) czy ktoś też ta ma?
Moja żona przejechała na razie 1500 nowym S-maxem EB203 i spalanie na poziomie 12~14l miasto, małe przebiegi. Mogłoby być mniej
harryON
nie żadnych innych objawów - no moze poza tym że podczas gdy słyszalny jest ten charakterystyczny gwizd (jak w honkerach wojskowych) to jest też specjalnie wyczuwalny dół w mocy - tak jakby się przez chwilę musiał zastanowić i dopiero przyspiesza.
ASO oczywiscie gwizd turbiny potwierdziło - że slychać ale jak się kontrolka od kompa nie zapali to wg nich auto jest O.K.
U mnie tez slychac ten gwizd. Trwa to okolo 1-2 sekund po depnieciu na gaz. Najczesciej po zmianie biegu.
Moze po prostu ten typ tak ma ?
Panowie,
17 stron wątku, a nigdzie nie widzę informacji, żeby ktoś przekonwertował 203 na 240 :(
za wschodnią granicą bez problemu wgrywają soft z wersji 240 do wersji 203, u nas nikt???
kolopeter 11-10-2013, 14:21 A wyczytales coś o konwersji 140 na 163 w tdci?
Jeśli silniki identyczne to zrobiłbym edycję as built i wtedyjuz tylko ids em soft wrzucil.oczywiście mówię o ecoboost
nie ma roznic pomiedzy 203 i 240KM 2.0EB. ciut inny jest 250KM 2.0EB. nie ma roznic pomiedzy 150, 160 i 182KM 1.6EB.
140 i 163KM TDCi nie sa takie same z tego co slyszalem.
btw po co wgrywac do 203KM wersji soft z 240KM skoro mozna stroic i uzyskac jeszcze lepsze parametry za podobne pieniadze?
A wyczytales coś o konwersji 140 na 163 w tdci?
z tego co czytałem to 140 na 163 na razie tylko w FF3 i Kuga2
po co wgrywac do 203KM wersji soft z 240KM skoro mozna stroic i uzyskac jeszcze lepsze parametry za podobne pieniadze?
strojenie 2.0 EB to pewno kosztuje koło 1.5k PLN, a wgranie sporo mniej
Poza tym, to wgrywają oni bezpieczny, fabryczny firmware, a nie wykrecony na maksa tune
bezpieczny czy nie, gwarancja i tak leci. a wgranie softu - nie wiem czy ktos go wgrywa tanio, ale jest to mozliwe.
kolopeter 11-10-2013, 16:16 Ucdsys.ru . W sumie 100 euro,a może być rozwojowe.
no jezeli juz ucds potrafi zmienic soft z 203 na 240KM, to nie ma tematu.
ADS tez
ale trzeba płacić dodatkowo za każde użycie funkcji komercyjnych
Ps.
Masz UCDSa?
nie mam. kiedy sie nim interesowalem, to bylo slabe wsparcie dla ffiii.
Zdawało mi sie ze potrafi czytać, edytować i zapisywać konfigurację ff3
w ramach porządków przeniosłem z http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170461&page=37
Mnie się wydawało że kolektor dolotowy jest inny i jest w wersji 240 km sound symposer (czyli transfer dzwieku silnika do kabiny). O ile dodatkowy dzwięk w kabinie nie jest mi potrzebny to kolektor jak jest inny może mieć wpływ na ptracę seryjnego softu. To widać chyba po tym że wersje 240 konne można chipować wyżej niż 203 konne. Więc jakieś różnice chyba są ?
wg rosyjskich wątków (przejrzałem forum ADS i UCDS) to różnica jest tylko w tym właśnie sound composerze, cytuję:
какие все-таки различия в 200 и 240 сильном моторе (в самом железе) ?
На ФФК обсуждался этот вопрос.
Там даже выкладывали скрины из eCat`а.
На сколько я запомнил, различие там в одной детальки, которая отвечает за звук выхлопа. Все остальное идентично и имеет один каталожный номер под оба двигателя.
И вроде как там же писали, что уже много раз прошивали 200 под 240, и все нормально. И чипованные прошивки для обоих движков одинаковые, и на обоих движках дают на выходе 260 кобыл.
mam program UCDS który potrafi wgrać soft na 240 koni do 2.0 EB 203 konie (dostępne są trzy kalibracje: ADD, AZB, AZA przy czym ta AZA jest najnowsza). Można także wrócić do wersji 203.
http://www.ucdsys.ru/forum/viewtopic.php?f=8&t=44 - w tym wątku jest potwierdzenie że UCDSem da się to wgrać
KrisSz - jesteś chętny spróbować?
Jeśli tak, dla pewności podeślij screen z PCM -> Information to jeszcze skonsultuję na wszelki wypadek
Myślę, że także udałoby się zorganizować "asystę" IDSa - tak na wszelki wypadek ;)
"PCM-> Information" w jakim sofcie ?
Ja mam jeszcze Powershifta - a według info z tego wątku sw skrzyni też się różni ?
Miałem przejścia z powershiftem i jak "dowali się mocy" to może coś znowu nie działać - wacham się .....
Jak ubiję dzieciowóz to mogę mieć kłopoty (przede wszystkim komunikacyjne, bo ciche dni pomijam ;-) )- na razie będę myślał aż rozwieją się wszelkie wątpliwości.
Screen z elmconfiga
Prawie wszystkie 2.0 EB (203 i 240) mają PowerShifta więc to nie problem
wg rosyjskich wątków (przejrzałem forum ADS i UCDS) to różnica jest tylko w tym właśnie sound composerze,
Nie tylko, dodatkowo wydech (srednica rury) 200ps ma 60mm a 240 65 mm (finis 1048511 i 1323584) + obejmy (finis 1096830 i 1323579) (Pisał o tym kiedyś user Laser-RUS)
tak pisał Laser-RUS (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1874606&postcount=45), ale finis 1048511 to jest kawałek rurki za 10 Euro
o taki:
http://www.teilehaber.de/images/artikel/l/1347906873-88.png
za http://www.teilehaber.de/rohrverbinder-abgasanlage-id21614012.html i http://archiwum.allegro.pl/oferta/lacznik-obejma-tlumika-60x80-ford-renault-rover-i3457077181.html
raczej nie wpływa to znacząco na pracę silnika
Bump: a na allegro można to kupić za jeszcze mniej:
http://allegro.pl/obejma-lacznik-tlumika-renault-laguna-promocja-i3650960632.html
http://allegro.pl/lacznik-obejma-tlumika-60x80-ford-renault-rover-i3688883435.html
Bump: Jak ubiję dzieciowóz to mogę mieć kłopoty
masz na myśli przy wgrywaniu, czy przy używaniu?
przy wgrywaniu nic się nie stanie (UCDS jest sprawdzony, można wrócić do wersji 203 i "wszelakij słuczaj" jest IDS), a przy nieumiejętnym użytkowaniu to można ubić każdy silnik, szczególnie turbo :)
wrażenia po zmianie z 203 na 240:
http://mondeoclub.ru/forum/topic/92837/page-66#entry2197501
Szkoda, że prawie nic już nie pamiętam z ruskiego ...
Trza się będzie pobawić translatorem ...
translate.google.com i najlepiej wybierać z rosyjskiego na angielski
Generalnie nie narzekają ta żadne problemy.Adaptacja wszystkiego po ok.100 km.Dywagacje na temat skuteczności i potrzeby działania przesłony chłodnicy.
pierwszy 2.0eb 203 upgrade'owany do wersji 240 - najnowsza kalibracja AZB
śmiga aż miło ;)
pierwszy 2.0eb 203 upgrade'owany do wersji 240 - najnowsza kalibracja AZB
śmiga aż miło ;)
Potwierdzam, jest w pytę! Silnik nabrał wigoru, głównie w dolnym zakresie obrotów, a wraz z ich wzrostem zaczyna iść jak burza i to wszystko w trybie D PowerShifta. W trybie S jest jeszcze lepiej :619: Pozdrawiam Ziółas - szczęśliwy posiadacz :D
Ziółas gratulacje !
Witaj po TEJ stronie mocy ;)
Rob, ile te 2 litrówki wypluwają na hamowni w serii jak Twoja ?? Gdzieś widziałem info, że hamowałeś ale teraz znaleźć nie mogę :(
Koledzy,
Dziś po wizycie u kolegi Tedi_k mogę pochwalić się pierwszym SCTI 203PS upgrade-owanym na 240PS z manualną skrzynia biegów. Postaram się podjechać w przyszłym tygodniu na hamownię i podeślę wykres jak to wygląda. Co do wrażeń z jazdy - po pierwszych kilkudziesięciu kilometrach mogę powiedzieć że widać różnicę. Auto żwawiej przyspiesza i jest szybsze - zdecydowanie. Co do samego upgradu, kolega wykazał się pełnym profesjonalizmem - jeszcze raz dziękuję i z czystym sumieniem polecam innym :)
basztakol 08-09-2014, 09:03 Witam,
pytanie do doświadczonych użytkowników 240KM. Jak użytkowanie samochodu po kilku latach? Jakieś spadki mocy,problemy z turbiną, inne?
Napaliłem się trochę na tą moc i właściwości jezdne. Mam trójkę dzieci w wieku przedszkolno/szkolnym i taki szybki autobus, nie byłby ujmą i zwykłym kinderwagen . :)
Przeraża mnie tylko to spalania, ale coś za coś. :)
tutaj coś na miejscu, także rabat mógłby być całkiem spory
http://otomoto.pl/ford-s-max-C33306604.html
hawranek999 02-10-2014, 20:28 W końcu udało mi sie podjechać na hamownie zeby sprawdzić zabieg upgrade'u z 203 na 240. Okazuje sie ze odczucia potwierdza wykres z hamowni :). Polecam ten zabieg u kolegi Mayaka bo cena jest super jak na efekty!
hawranek999 co to za hamownia ?
hypnotoad 03-10-2014, 09:57 hawranek999 co to za hamownia ?
W nagłówku wykresu jest adres http://www.redrace.pl/ (hamownia jest chyba w Józefowie pod Warszawą).
Dziś i mój smax, dzięki Mayakowi dołączył do grona bardziej dopompowanych ;-)
W końcu auto jedzie.
Dzięki Mayak!
Pzdr
Luca
Palek_PL 22-03-2015, 22:11 Witam. Noszę sie od dłuższego czasu z zamiarem update'u softowego z 203KM na 240KM. Czy gra naprawde warta swieczki? Czy jakies nieprzewidziane skutki uboczne komuś wystapiły? Troszeczke mam opory bo auto cały czas serwisuje w ASO , poza tym objete G12... Poza tym jest to przyrost mocy o około 20% i jak to sie odbija na silniku i skrzyni PS? pzdr!
możesz śmiało kodować na 240KM, silnik ogarnie znakomicie, skrzynia powinna dać radę, piszę powinna, bo trochę narzekają na nie w benzynach, w dieslach nie ma problema...ale skoro masz gwarancję, to pikuś :)
fabryka na tym samym hardware (silnik i skrzynia) co masz robi 240 oraz daje na to też gwarancję, więc sprawa nie jest groźna :)
Palek_PL 23-03-2015, 17:31 Witam.Dzieki za info.Czy ktoś z was przerabiał wizytę w ASO z nowym C+ z wizualizacja czujnika? Chce uniknąć sytuacji że nie przedłuża G12 bo coś grzebalem w oprogramowaniu. ..
Pytali,czy można wgrać na autach salonowych....bo takie ładne...:razz:
sseebbaa1 26-03-2015, 00:09 skrzynia powinna dać radę, piszę powinna, bo trochę narzekają na nie w benzynach, w dieslach nie ma problema...
Z czego to wynika?
Czy to jest ten sygnalizowany problem braku odporności PowerShifta na wysokie obroty silnika generowane przez benzyniaki?
(podobno dlatego wycofano w Mondeo mk5 PowerShifta w połączeniu z benzyną i zastąpiono ją hydrokinetykiem, bo "skrzynia PS nie radziła sobie z wysokimi obrotami").
Swoją drogą to dziwne, że wysokie obroty miałyby niszczyć skrzynię. Do tej pory myślałem, że skrzynie są zabijane przez niutonometry...
dokładnie jak piszesz, obroty...z momentem radzi sobie dobrze
sseebbaa1 26-03-2015, 08:12 Czyli przy podkręcaniu EcoBoosta z PowerShiftem trzeba zwiększyć ciśnienie doładowania, ale ogranicznik obrotów zostawić w spokoju.
Ale z drugiej strony skoro Ford wycofuje PowerShifta z benzyniaków, to moim zdaniem oznacza, że nawet standardowy poziom obrotów maksymalnych jest już problemem...
Za jakiś czas będę przymierzał się do zmiany S-Maxa 2.0 TDCi z 2008 roku na takiego po liftingu. Do tej pory byłem przekonany, że wezmę EcoBoosta 203 lub 240 z automatem, ale teraz to już nie wiem czy nie wybrać diesla. Tylko, że te 200 KM przydałoby się, albo i więcej :)
(dla jasności - automat jest pozycją obowiązkową przy moim wyborze S-Maxa)
myślę z 240tką da się żyć jeżdżąc do 4-5k obr :D
sseebbaa1 26-03-2015, 08:20 myślę z 240tką da się żyć jeżdżąc do 4-5k obr :D
No to słabym elementem tej układanki będzie kierowca. To ja nie wytrzymam. Nie mam w sobie tego ogranicznika :)
Czyli diesel? Kurcze, chciałem teraz benzynkę!
A jak objawiały się uszkodzenia PowerShiftów w połączeniu z tytułowymi EcoBoostami, spowodowane tymi wysokimi obrotami?
niestety, nie przyjmuję już 2.0eb w PS na tuning, za dużo ostatnio o tym się mówi
Tylko, że te 200 KM przydałoby się, albo i więcej :)
(dla jasności - automat jest pozycją obowiązkową przy moim wyborze S-Maxa)
No jest diesel 200KM przecież. ...tylko ta akcyza:/
Heko, ale o czym się ostatnio za dużo mówi: o tych awariach PS w podkręconych ecoboostach? Pamiętam jak w starym cenniku smaxa PowerShifta wkładali do ecoboostów i do diesla 2.0, w dieslu 2.2 był stary automat, bo ponoć PS słabiej znosiła moment, teraz się okazuje, że moment znosi dobrze, tylko nie lubi obrotów, bo wkładają ją do diesli, a nie do benzyny. ehhh...
hm... ale jak podkręcasz moment i moc a nie zwiększasz zakresu dopuszczalnych obrotów, to wpisujesz się przecież w obecną politykę Forda, tj, że PowerShift nadaje się do silników z większym momentem (diesel)...
ja na forum niemieckim z kolei czytałem, że ford w ogóle wycofuje się z powershifta, dlatego wyprzedaje te skrzynie w bardziej chodliwych modelach (diesle), a teraz opracowuje z Getragiem hydrokinetika z 9 przełożeniami.... Ponoć będzie tańszy w produkcji i bardziej uniwersalny (do wszystkich modeli)
myślę z 240tką da się żyć jeżdżąc do 4-5k obr :D
Na pewno się da....:D
Kurcze, chciałem teraz benzynkę!
Zawitaj do ZST to Ci na testy wypożyczę.... :D
sseebbaa1 26-03-2015, 21:41 Na pewno się da....
Pewnie tak, ale jestem beznadziejnym przypadkiem :)
Zawitaj do ZST to Ci na testy wypożyczę....
Miło to słyszeć! Tak naprawdę to już wcześniej myślałem, żeby z Tobą pogadać o tym napędzie (bo pamiętałem że teraz masz porządną stadninę pod maską). A jakbym sam organoleptycznie mógł poczuć parametry, to byłaby wręcz rewelacja.
Chociaż i tak martwią mnie te informacje odnośnie PowerShifta w połączeniu z benzyniakami 203 i 240.
Ja jak jeżdżę, to raczej cisnę i zarówno przy wyprzedzaniu, jak i przyśpieszaniu na pewno nie będę uważał na obroty. Więc może akurat dla mnie takie połączenie będzie po prostu tykającą bombą?
I jeszcze jedno - usłyszałem, że "PowerShift nie radzi sobie z wysokimi obrotami silników benzynowych".
Ale czy te "nie radzenie sobie" oznacza, że skrzynia wariuje przy wysokich obrotach i nie potrafi np. płynnie przerzucać biegów, czy to, że wysokie obroty powodują uszkodzenia tej skrzyni? Nie jest to dla mnie takie jednoznaczne, bo nie znalazłem konkretniejszych informacji na czym takie uszkodzenia PowerShifta miałyby polegać.
stingerA6 26-03-2015, 21:49 I jeszcze jedno - usłyszałem, że "PowerShift nie radzi sobie z wysokimi obrotami silników benzynowych".
Ale czy te "nie radzenie sobie" oznacza, że skrzynia wariuje przy wysokich obrotach i nie potrafi np. płynnie przerzucać biegów, czy to, że wysokie obroty powodują uszkodzenia tej skrzyni? Nie jest to dla mnie takie jednoznaczne, bo nie znalazłem konkretniejszych informacji na czym takie uszkodzenia PowerShifta miałyby polegać.
Ja jak na razie nie czuje bolączki skrzyni, bo wydaje mi się że przy większych obrotach biegi wchodzą jeszcze płynniej
Ja jak jeżdżę, to raczej cisnę i zarówno przy wyprzedzaniu,
Miałem okazję to poczuć pewnego razu oglądają plecy maxia
Zapraszam na testy (słabszej wersji 203) u siebie pod nosem
czy te "nie radzenie sobie" oznacza, że skrzynia wariuje przy wysokich obrotach i nie potrafi np. płynnie przerzucać biegów
Wg mnie jest wręcz przeciwnie....im większe obroty tym zmiana mniej wyczuwalna.... ha...czyli nie tylko ja zauważyłem....
stingerA6 26-03-2015, 21:51 Wg mnie jest wręcz przeciwnie....im większe obroty tym zmiana mniej wyczuwalna....
Moje wrażenia też są podobne - przy zdecydowanym traktowaniu prawego pedału zmiany są płynniejsze, niż przy delikatnym rozpędzaniu. MZ to wina oprogramowania skrzyni pod ekologie - przy delikatnej jeździe skrzynia wrzuca wyższy bieg bardzo wcześnie i w efekcie lądujemy z bardzo niskimi obrotami (i niskim momentem - za niskim).
Po przygodzie z PS i EB, i po tym co czytam o osiągach nowego S-Maxa 240 z automatem myślę że następny będzie innej firmy. Chyba że Ford planuje S-Maxa 2.3 EB (takim jak w Mustangu albo w RSie) z napędem na 4 łapy i manualem.
przy zdecydowanym traktowaniu prawego pedału zmiany są płynniejsze, niż przy delikatnym rozpędzaniu. MZ to wina oprogramowania skrzyni pod ekologie - przy delikatnej jeździe skrzynia wrzuca wyższy bieg bardzo wcześnie i w efekcie lądujemy z bardzo niskimi obrotami (i niskim momentem - za niskim).
Ja w takiej sytuacji...walę wajchę w prawo...i po kłopocie....:D
Muszę przyznać że coraz częściej zdaża mi się jeździć w trybie S ....:one:
stingerA6 27-03-2015, 18:50 jeździć w trybie S
Tam są dopiero odpowiednie obroty i po wciśnięciu gazu skrzynia się nie zastanawia, tylko rwie asfalt jak rekcio szynkę:razz:
W benzynie to jedyny słuszny wybór, ja z kolei zacząłem jeździć czasem w trybie manualnym.... choćby po to żeby spokojnie przyspieszyć bez tych bezsensownych zmian biegów - wracam na S po osiągnięciu przelotowej.
Cały czas myślę - diesel czy benzyna, po ostatnich postach w tym wątku będzie jednak diesel. Boję się naprawy skrzyni PS :( Znaczy będzie diesel z PS.
A jakie masz przebiegi roczne? Szczerze - jeśli boisz się napraw PS to weź manuala. Jak dla mnie : PS jest wygodny w mieście przy spokojnej jeździe, ale skutecznie kastruje z reakcji na gaz (redukcja o dwa biegi, zasprzęglenie i dopiero "odejście"). Więcej Fordowskiego automata nie kupię - jak widać po osiągach nowego S-Maxa EB 240 (8.6 s 0-100), to jak wymontowanie jednego garnka z silnika.
sseebbaa1 01-04-2015, 19:01 To fakt, że już katalogowe porównanie czasu przyśpieszeń do "setki" tego samego silnika ze skrzynią manualną do skrzyni automatycznej sporo mówi o stopniu zaawansowania automata.
Jakie wartości przyśpieszeń podaje Ford dla S-Maxa z silnikami EB 203 i 240 z manualem i automatem?
Dla "starego" (obecnego) EB 240 w manualu 7.6 s, z PS 7.9s, nowy na razie tylko z automatem tradycyjnym: 8.6s (tyle co obecny 203 z PS - 8.5s). To dużo mówi o nowym automacie Forda (nie zdziwiłbym się gdyby to był stary Aisin).
Pewnie będzie to co w hamerykańskim Fusionie i Mondeo MK5
http://en.wikipedia.org/wiki/GM-Ford_6-speed_automatic_transmission
stingerA6 01-04-2015, 20:30 To dużo mówi o nowym automacie Forda (nie zdziwiłbym się gdyby to był stary Aisin).
To jest dopiero zamulenie silnika przez skrzynię. Aż szkoda tego ecoboosta.
Więc nie wiem czy jest aż tak źle z obecnym PS.
tak, nowy Mondeo (a więc i Smax mk2) z 2.0eb już nie ma PowerShifta tylko zwykłą skrzynię (obawiam się że to będzie stary kibel - gdzieś już czytałem takie opinie o dynamice mk5 2.0eb + PS)
na szarpanie PowerShifta przy zmianie biegów (szczególnie 1-2 na mały/średnim gazie) pomaga aktualizacja softu skrzyni i zrobienie jej adaptacji
sterownikowi silnika, szczególnie tym starym (z początku produkcji), też przydałaby się aktualizacja, bo stare softy miewają problem ze spalaniem stukowym (ponoć wyeliminowano od AYA i AZA)
A jakie masz przebiegi roczne? Szczerze - jeśli boisz się napraw PS to weź manuala.
Ok 20 tysięcy rocznie.
Ciężko trafić 2.0EB z manualem z rocznika 11 i 12.
stingerA6 01-04-2015, 20:51 Ciężko trafić 2.0EB z manualem z rocznika 11 i 12.
Bo na początku wychodziły tylko z PS
Wiec chyba kupię kopciucha z manualem
stingerA6 01-04-2015, 20:57 Wybór należy do Ciebie. Ale pamiętaj że wówczas dojdą Ci inne rarytasy jak: dwumas, egr, dpf, wtryski itd. Same szkodniki.
z nowymi (2010+) 2.0tdci sporo wymienionych problemów występuje sporadycznie :D
sseebbaa1 01-04-2015, 21:28 Heko, a z Twojego doświadczenia wynika, że rzeczywiście poliftowe S-Maxy ze skrzyniami PowerShift w połączeniu z dieslami są lepsze od PS w połączeniu z benzyniakami?
Bo ciągle nie wiem skąd takie paniczne wycofanie się przez Forda z PowerShifta w benzyniakach, a pozostawienie tych skrzyń w klekotach...
poza opiniami Forda o problemach z PS w mocnych turbobenach i tego że nie lubię sposobu ich całkowicie automatycznej pracy, nawet w trybie mnualnym...nic :)
sseebbaa1 01-04-2015, 22:25 No właśnie. O szarpaniu PS to można coś znaleźć, chociażby tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=220044
:)
Ale o mechanicznych uszkodzeniach, to nic nie znalazłem.
stingerA6 01-04-2015, 22:44 Ale o mechanicznych uszkodzeniach, to nic nie znalazłem.
No właśnie, też nie przypominam sobie takiego wątku.
Natomiast w dieslu PS miał przypadek padnięcia mechatroniki
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=208108&page=2
Haymaker 05-04-2015, 10:46 Panowie i Panie jak tam wasze komputery ze wskaźnikiem paliwa ? U mnie w zależności od stylu jazdy 50/18km i auto staje. U Was też tak jest ? Czy może dochodzicie do 0 ?
Tak wiem S-MAX, ale przecież to samo co mondeo... :D
2.0 203 z PS
Staram się tankować kiedy mam 1/4 zbiornika - nie lubię jeździć na oparach. Mojej małżonce udało się zejść do pokazywanego zasięgu 8 km - i nie stanęła samoistnie.
ja kilka razy mialem zasięg 0km :)
sseebbaa1 05-04-2015, 21:18 Przy dojeżdżaniu do dystrybutora wyświetliło mi się 13 km jako pozostały zasięg.
Zaraz potem zatankowałem pod korek rekordową ilość ropy - 81,5 litra :)
http://i92.photobucket.com/albums/l8/sseebbaa11/20150405_153139_zpstdgovavp.jpg (http://s92.photobucket.com/user/sseebbaa11/media/20150405_153139_zpstdgovavp.jpg.html)
Umiecie tak?
:D :D :D
W Łodzi robili ostatnio kontrolę i wyszło że w 60% stacji oszukują dystrybutory. Rekordziści to 2 litry mniej zatankowanego paliwa na 40 litrach. :)
zatankowałem pod korek rekordową ilość ropy - 81,5 litra
Sądząc po cenie paliwa to jakaś ,,lipna,, stacja.....więc walnięcie na ilości jak najbardziej prawdopodobna.... :P :D:D
sseebbaa1 06-04-2015, 21:40 To ropa:)
Wstawiłem to tutaj, bo sądzę, że benzynki mają takie same zbiorniki.
A stacja to Shell, a paliwo to V-Power Diesel. Ale oczywiście nikt nie wie jak jest z rzetelnością wskazań dystrybutora.
Chcę wierzyć, że nie oszukują!
Mi udało się wlać 75,2. Jak dojeżdżałem do dystrybutora, miałem zasięg 3 km. Ale kiedyś żonce pokazywał 7 km przez dłuższy czas i już nie odpaliła potem z powodu braku paliwa....
Przed stacją wyskoczyło mi zero na liczniku paliwa . Tankowanie benzyna shell v-power do drugiego wybicia dystrybutora. 55 litrów wchodzi. Przebieg na liczniku od ostatniego tankowania 504 km
sseebbaa1 08-04-2015, 12:23 S-Max ma jakąś dziwną rurę od wlewu do zbiornika - powodującą straszne spienianie paliwa (przynajmniej u mnie ropy), że zawsze po trzecim odbiciu pistoletu, to jeszcze powolutku dolewam od 10 do 14 litrów!
Jest to denerwujące, bo jeżeli chcę na maksa zatankować pod sam korek (np. w celu sprawdzenia spalania), to dużo czasu na to trzeba stracić.
Już nie raz widziałem wielkie oczy człowieka obsługującego stację, kiedy ten mówił, że już prawie pełny zbiornik (bo on tankował), a ja potem mu udowadniałem że jeszcze np. 13 litrów wejdzie :)
U mnie odbija bardzo późno....jeśli nawet chcę troszkę dolać , do wyrównania na dystrybutorze to mam już stróżkę beny na karoseri.....
wojtbf1 Na karoserii? Lej powoli. Przecież pod wlewem przelew jest i nadmiar idzie pod wóz.
Zwykle jeżdże do pusta i z 72 tankowań które zrobiłem najwięcej zalałem 71.11 i niestety przejechałem ~20km z zasięgiem 0km na kompie.
W Mondeo MK3 przejechałem 38km w Bieszczadach jak szukałem stacji.
W moim przypadku mowa jest o dieslach. Aktualnie w eSiu jeżeli na autobanie spalam ~12 i zasięg pojawi się <10km to nagła zmiana stylu jazdy i średniego spalania na 6l może "drastycznie" oszukać algorytmy kompa i wyliczane zasięgi.
Gregonio 09-04-2015, 12:25 wojtbf1 Na karoserii? Lej powoli. Przecież pod wlewem przelew jest i nadmiar idzie pod wóz.
Zwykle jeżdże do pusta i z 72 tankowań które zrobiłem najwięcej zalałem 71.11 i niestety przejechałem ~20km z zasięgiem 0km na kompie.
W Mondeo MK3 przejechałem 38km w Bieszczadach jak szukałem stacji.
W moim przypadku mowa jest o dieslach. Aktualnie w eSiu jeżeli na autobanie spalam ~12 i zasięg pojawi się <10km to nagła zmiana stylu jazdy i średniego spalania na 6l może "drastycznie" oszukać algorytmy kompa i wyliczane zasięgi.
Dokładnie leje się po tylnym kole. Szczególnie bezpieczne to jest przy benzynie i rozgrzanych tylnych tarczach hamulcowych...
U mnie po drugim odbiuciu mogę dobić max 5-6 litrów (miareczkując ;-))
jazzmattazz 23-05-2015, 12:35 Wieczorna-nocna wizyta u Mayaka i S-max nabrał ochoty do współpracy ! Gorąco polecam - sympatycznie i profesjonalnie !
Raz jeszcze wielkie dzięki Mayak.
pozdrawiam
jazzmattazz
fabryka na tym samym hardware (silnik i skrzynia) co masz robi 240 oraz daje na to też gwarancję, więc sprawa nie jest groźna :)
nabuchodonozor 23-05-2015, 19:09 Hej,
od wizyty u szanownego kolegi Mayak'a minęo już prawie 2 tysiące kilometrów, więc mogę śmaiło napisać , że moje wozidło jeździ fantastycznie, po zmianach jest dużooo
atrakcyjniejszy, jeśli chodzi o jazdę, momentami jak się zapomnę to wydaje mi się, że troszkę mi spod tyłka ucieka... :), ale jest super, idzie jak burza, spalanie..., cóż może to zabrzmi trywialnie, ale gdybym chciał oszczędzać kupiłbym fiestę w klekocie, ogólnie nie udało mi sie przekroczyć 15 literów w mieście, a nogę mam ciężką oj ciężką :P
jeśli chodzi o prędkość , to jeszcze nie zbadałem ile jestem w stanie pojechać po zmianach , ale już tego samego dnai udało mi sie rozpędzić do 230 i czułem pod nogą jeszcze zapas, ale bałem się przeginać bo obuwie zimowe jeszcze było, a ostatnio nie było okazji... :)
No ładnie ci idzie nabuchodonozor.
Mój klekot w automacie poszedł 230kph i raczej więcej nie chciał. Zobacze jak teraz bo dzisiaj założyłem większego ICka. Ciekaw jestem czy jest szansa, że go trochę odetka chociaż i tak mam obawy i przeczucie, że to skrzynia go trzyma i puścić dalej nie chce a skrzynie trzyma mój strach, że jak się będę mocno starał to z niej strzępy zostanął a ja wracać będę pekaesem.
sseebbaa1 23-05-2015, 21:05 A te Wasze 230 to było według GPS-a, czy licznika? Bo to jest różnica.
|
|