Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Jak wyłączyć alarm???

szubi10
24-06-2011, 17:08
Witam forumowiczów, mam problem z alarmem, ostatnio sam załącza sie co pol godz,juz nie mam do tego sily, jest moze jakis sposob zeby wyłączyć alarm na stałe?

FrogsterPL
25-06-2011, 02:51
Czy nie masz może pod maską takiej, hm, jakby to ująć, "stacyjki" na taki mały kluczyk? Nie wiem, czy wszystkie Mk3 z alarmem to mają, ale jeśli tak to o ile dobrze kojarzę, to chyba powinno wyłączyć alarm...

zbyszek-z
25-06-2011, 07:13
Witam ja też tak miałem co pół godziny mi się załanczał alarm, ale tylko dlatego że miałem włączoną lampkę podświetlenia i po 30 minutach wyłącza się zasilanie żeby nie rozładować akumulatora i alarm odczytuje to jako wtargnięcie do samochodu.

zbyso42200
25-06-2011, 07:18
Sprawdź czy wszystkie szyby sa domknięte.
pzdr.

arturek
25-06-2011, 07:27
Witam ja też tak miałem co pół godziny mi się załanczał alarm, ale tylko dlatego że miałem włączoną lampkę podświetlenia i po 30 minutach wyłącza się zasilanie żeby nie rozładować akumulatora i alarm odczytuje to jako wtargnięcie do samochodu.

Dokładnie tak - miałem to samo - dzieciak zostawił świecącą się lampkę nad tylną kanapą.
System oszczędzania energi, po pół godzinie wyłącza odbiorniki prądu i alarm traktuje to jako sygnał ingerencji w elektrykę => wyje

Już dwa razy miałem taki "numer" z lampką
Może byc lampak:
-wewnętrzna
- oświetlenie schowka
- oświetlenie bagaznika

2) Alarm wyłącza się albo specjalnym kluczykiem pod maską albo kodem pin - zależy od modelu alarmu

pozdrawiam
Arturek

tomek9000
25-06-2011, 12:45
W którym miejscu dokładnie jest ta stacyjka alarmu?

corneliusab
25-06-2011, 12:53
Jesli masz oryginalny fabryczny to w bagazniku po prawej stronie za poszyciem, bynajmniej tam jest u mnie.

Pozdrawiam

FrogsterPL
25-06-2011, 15:08
"Bynajmniej to nie przynajmniej" :)

U mnie ta "stacyjka" jest w komorze silnika, blisko podszybia. Trochę na prawo od "osi" auta. Jakby co, mogę potem zrobić zdjęcie i wysłać na PW.

szubi10
25-06-2011, 15:51
"Bynajmniej to nie przynajmniej" :)

U mnie ta "stacyjka" jest w komorze silnika, blisko podszybia. Trochę na prawo od "osi" auta. Jakby co, mogę potem zrobić zdjęcie i wysłać na PW.

Jeśli możesz wrzucić fotke będę wdzięczny, a jak juz znajde ta centralke to skad wyczarowac taki kluczyk do jej wyłączenia?

tomek9000
25-06-2011, 15:56
corneliusab jeśli możesz, podeślij zdjęcie

szubi10
25-06-2011, 16:53
A czy po zaryglowaniu zamków przyciskiem z kluczyka, (nie z pilota od alarmu)alarm sie aktywuje?

FrogsterPL
25-06-2011, 17:40
U mnie aktywuje się po kliknięciu przycisku drugi raz (za pierwszym razem blokują się tylko drzwi), w każdym razie osobnego pilota do alarmu nie mam :)

Zdjęcia za chwilę wyślę Ci na PW. Ogólnie trochę się z lokalizacją pomyliłem - "stacyjka" jest przy kolumnie zawieszenia (tak czy owak, po prawej stronie jeśli patrzy się od frontu auta).

tomek9000
26-06-2011, 12:18
FrogsterPL Czy możeż mnie też wysłąć te zdjęcia stacyjki na PW, ponieważ nie wiem jak to wygląda i czego szukać

FrogsterPL
26-06-2011, 12:59
No problem, już wysyłam :)

MichhalMCH
10-08-2011, 11:39
Podpinam się pod temat :)

Już nie mogę wytrzymać z tym alarmem... Dzisiaj w nocy o 4.20 zaczął mi wyć wyszedłem z domu żeby go wyłączyć, wróciłem do łóżka, a on znowu trąbi po czym tak się powtórzyło jeszcze dwa razy i skończyłem na tym że zostawiłem otwarty samochód na ulicy prze domem. zawsze myślałem że uzbrajanie alarmu odbywa się po dwukrotnym przyciśnięciu guzika od zamykania drzwi (po zaryglowaniu) ale dzisiaj załączał się po jednokrotnym naciśnięciu tego przycisku.
W Jaki sposób mogę sprawdzić co jest przyczyną włączania się alarmu, jak zlokalizować popsutą czujkę?? jeżeli dioda na desce rozdzielczej ma "wymrugiwać" jakieś kody to niestety nie pokazuje niczego tylko mruga tak jak zawsze...

aha i jeszcze jedno -w jaki sposób mogę sprawdzić jaką wersje alarmu mam zamontowaną w samochodzie.. :)

Szeryf455
13-12-2011, 07:42
Kupiłem mondeo 97 rocznik TD. przyjechałem zadowolony do domu a tu...zonk: fabryczny alarm zaczął wariować, nie mogę go wyłączyć w żaden sposób. Z syreny w bagażniku odpiąłem kabel i przestała wyć, ale kierunki migają cały czas, bez względu na to, czy silnik pracuje, czy nie. Zastosowałem się do wszystkich porad, jakie wyczytałem na forum i w google i nic nie pomaga. Rozpiąłem krańcówkę pod maską, bez zmian, wyjąłem bezpiecznik, awaryjne zwiększyły częstotliwość i dalej lipa. Wszystkie światełka, bagażnik, schowek, podsufitka pogaszone, szyby domknięte a kierunki jak migały, tak migają.

Moi drodzy, pytanie do Was, jak to odpiąć na stałe ? Nie zależy mi ani na alarmie, ani na centralnym, zależy mi, żebym mógł się tym autem poruszać. Alarm bez pilota, uzbraja się po zamknięci drzwi, rozbraja po otwarciu.
Jeżeli udzielanie takich porad na forum jest niezgodne z regulaminem, proszę o poradę na priv.

Arkadiushh
04-12-2016, 19:40
Witam. Posiadam Mondeo 2004 rok w Anglii. Mam problem z alarmem bo włącza mi się samoczynnie dodam że szyby zamknięte bagażnik również nie wiem co mam robić ponieważ niedługo jadę na lotnisko i auto tam zostaje i nie chce mieć niespodzianki po przylocie z powrotem może mi ktoś pomóc ?

FrogsterPL
04-12-2016, 21:24
W tych Mondeo bywały montowane różne alarmy... poza tym w Anglii mogli montować jeszcze inne niż w kontynentalnej Europie. Musiałbyś się dowiedzieć jaki masz tam ten alarm i szukać informacji pod tym kątem.

W ostateczności możesz na czas swojej nieobecności odłączyć czy nawet wyjąć akumulator spod maski, co jednak będzie się oczywiście wiązało z zablokowaniem radioodtwarzacza (trzeba będzie mieć kod, by je odblokować) czy też utratą pamięci sterowania elektrycznymi szybami.

Arkadiushh
05-12-2016, 15:24
nie mam fabrycznego radia bo poprzedni właściciel wyciągnął albo nie miał ;/ a jak w fordach adaptuje się pamięć sterowania elektrycznymi szybami ?

FrogsterPL
05-12-2016, 17:28
W dół podejrzewam, że Ci zjadą "w automacie", natomiast domykanie programuje się tak, że:
1) zamykasz szybę,
2) puszczasz przycisk i "domykasz" jeszcze raz - prawdopodobnie szyba podjedzie kilka milimetrów do góry,
3) możesz przytrzymać przycisk przez jakieś 3 sekundy. Jeśli go puściłeś w kroku 2, to nic nie szkodzi - wystarczy jeszcze raz nacisnąć na zamykanie i te 3 sekundy przytrzymać.

Po tym powinno działać domykanie, ale trzeba te 3 kroki powtórzyć dla każdej szyby z osobna.

Jeśli nie masz też ich samoczynnego otwierania do końca, to z tego co pamiętam robisz dokładnie te same kroki, tylko wciskasz przycisk po stronie otwierania a nie zamykania.

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo...

Arkadiushh
05-12-2016, 17:35
Nie no spoko. A z kluczyka można okna otwierać? w PL miałem Audi i tam miałem coś takiego ;]

FrogsterPL
05-12-2016, 22:46
U mnie się da - gdy już auto jest otwarte, puść przycisk i wciśnij go ponownie (i przytrzymaj). Analogicznie powinno to działać z zamykaniem.

Arkadiushh
07-12-2016, 11:15
zauważyłem jak raz zamknę auto światła awaryjne nie zaświeciły się to auto wszystko ok alarm się nie włącza natomiast jak dwa razy nacisnę zamknięcie to alarm po jakimś czasie włącza się czyżby była ta diagnoza ?

FrogsterPL
07-12-2016, 21:26
U mnie jest tak samo, że jedno naciśnięcie zamyka tylko auto, a drugie naciśnięcie dodatkowo uruchamia alarm.

Arkadiushh
09-12-2016, 18:44
i jak drugi raz nacisne alarm się włączy z automatu po jakimś czasie ;/

FrogsterPL
11-12-2016, 11:29
Sprawdź czy masz domknięte szyby (ich niedomknięcie może uruchamiać alarm, jeśli był uzbrojony). Poza tym zerknij, czy nie masz w aucie jakiegoś robala (muchy, pająka) - zdarza się, że jeśli się przemieszczają przed czujnikami ruchu alarmu, to ten też zaczyna wyć.

Arkadiushh
11-12-2016, 18:57
Nie mam nic właśnie a czasami wyje o 2 w nocy ;/

FrogsterPL
12-12-2016, 01:06
Akumulator sprawny i naładowany?

Arkadiushh
12-12-2016, 14:19
Akumulator sprawny i naładowany?

Mrozów jako tako nie mam tutaj max -6 i odpala normalnie a alarm wyje albo światła się włączają awaryjne ;/

Arkadiushh
14-12-2016, 19:05
Ma ktoś jakieś pomysły ?

Arkadiushh
29-12-2016, 18:38
alarm dalej wariuje ;/

kuchar1232
29-12-2016, 21:36
Nie zawsze jest po prawej stronie w bagażniku , ja osobiście mam alarm fabryczny który znajduje się po lewej stronie bagażnika. Trzeba zdjąć boczny plastik w rogu i zdjąć lewy boczek tam znajduje sie alarm , w którym widnieje stacyjka na mały kluczyk wystarczy przekręcić i alarm jest wyłączony

Arkadiushh
29-12-2016, 22:02
Nie zawsze jest po prawej stronie w bagażniku , ja osobiście mam alarm fabryczny który znajduje się po lewej stronie bagażnika. Trzeba zdjąć boczny plastik w rogu i zdjąć lewy boczek tam znajduje sie alarm , w którym widnieje stacyjka na mały kluczyk wystarczy przekręcić i alarm jest wyłączony

jutro sprawdzę aczkolwiek jaki masz kluczyk mały ? ja mam tylko ten od stacyjki i tyle ;/ podeślij foto jak możesz