Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Jak dojść do parownika

pagio1
24-06-2011, 20:16
Chcę zabrać się za odgrzybienie klimy w kaczuszce. Nie wiem gdzie jest parownik i jak do niego dojść. Może już ktoś robił taki zabieg u siebie i zdradzi rąbka tajemnicy jakiej kryje ten samochodzik.

hudybyk
24-06-2011, 22:55
że tak się zapytam po co chcesz się dobierać przy odgrzybianiu do parownik?
ogólnie ja polecam odgrzybianie przez ozonowania (czy jakoś tak)

exoryna
25-06-2011, 10:56
Mówisz o tym co jest obok nagrzewnicy i "robi" zimne powietrze?
Wyczytałem w jakiejś instrukcji, że trzeba wyjąć rezystor dmuchawy i tam wsunąć rurkę z preparatem do odgrzybiania.

Po wyjęciu tego rezystora (przed nogami pasażera) rzeczywiście czuć pod palcem (jak zakręcisz palce w stronę kierowcy) jakieś żeberka - to chyba będzie albo parownik od klimy albo nagrzewnica...

BTW. we fordzie jest teraz promocja na serwis klimy za 99zl.
Nie wiem ile to warte, ale informacje jakies tutaj: http://www.ford.pl/Promocje/AkcjaKlimatyzacja2011

pagio1
25-06-2011, 20:47
Panowie, odgrzybiałem w moim Nissanie klimę, Używałem środka CRC do nawiewów i przez żeberka wentylatora dostałem się do parownika. Parownik ma na dole wyjście rurką która wychodzi w podłodze na zewnątrz. Po zdjęciu tej rurki też jest dojście do parownika. I z tond moje pytanie czy w Ka też tak się odgrzybia klimę.
Żebym wiedział o tej promocji Forda wcześniej to bym na pewno skorzystał. Lecz dzisiaj zacząłem rozbierać fordka i zabieram się za konserwację. Póżniej sam spróbuję odgrzybić układ.
Dzięki za odpowiedzi.