Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Ile płynu Hamulcowego ?

Bartuś01
10-07-2011, 17:26
Witam ! Pytanie jak w temacie . Auto ma 6 lat a ja jeszcze nie wymieniałem w nim płynu hamulcowego . We wtorek jade wymienić wszystkie filtry i olej i właśnie płyn hamulcowy, z nadzieja ze poczuje tez różnice na sprzęgle ( poruszałem juz tutaj ten temat). I tu pytanie ile płynu żeby dobrze oczyścić CAŁY układ hamulcowy i sprzegła i jaki płyn. Napewno dot 4 a jaka firme polecacie ?

Matych
10-07-2011, 17:47
DOT 4 to DOT 4 co za różnica jaka firma jeśli wierzysz w firmy to wiedz że polska organika robi ten płyn dla wielu z nich.nie wiem jaką chcesz poczuć różnicę po wymianie płynu jeśli ukł nie był zapowietrzony to nie poczujesz żadnej w ukł jest ok.0.5 l więc przewal z litr to będziesz miał pewność.

korek007
10-07-2011, 18:09
Na opakowaniach niektórych płynów DOT 4 (ale nie wszystkich) jest napisane, że jest to płyn również do układów hygraulicznych sprzęgła. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenia. Ford zaleca Super DOT 4 i ja taki stosuję. Tak, dla spokojności sumienia.

Bartuś01
10-07-2011, 21:09
Tu juz nie chodzi o rożnice chociaz wydaje mi sie ze napewno inaczej sie bedzie pedał zachowywał skoro płyn ma juz 6 lat i jest troche przepracowany i moze zaciągnął wilgoć. Ale dzięki za informacje kupie litr i wykorzystam wszystko to będę miał pewność ze jest dobrze oczyszczony.

bobek007
12-07-2011, 10:33
Tez własnie musze wymienic plyn hamulcowy, 1 l starczy na wymiane?

Matych
12-07-2011, 11:01
kolego wyżej jest napisane

night_84
10-01-2012, 16:27
wystarczy 0,5 litra?

focus 1,6 tdci 109km 2007

Matych
10-01-2012, 16:34
Ile razy można odpowiadać na to samo pytanie-jak chcesz to dobrze zrobić i mieć pewność że cały stary został wydalony to trzeba przepompować z litr.

rufik
18-07-2013, 06:03
Ile wchodzi płynu hamulcowego do Foki II 1.8 TDCI 115KM? Wie może ktoś? Nie bardzo mogę znaleźć, a chciałem wymienić przy okazji robienia hamulców...

rafalg
18-07-2013, 08:11
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Wyżej jest kilka razy napisane ile potrzeba.

mjprzem
18-07-2013, 08:24
pedał sie nie powinien zmienic po wymianie plynu..za to jesli wymieniacie plyn hamulcowy i na wymiane ma wystarczyc 0,5 czy 1L ....;) to jest to smiechu warte...

rownie dobrze mozecie nie zmieniac plynu i dalej na starym jezdzic.

srednio przy wymianie plynu hamulcowego idzie mi okolo 2Ljakiegos taniego + na koniec 1L na uzupelnienie nowym i wyplukanie tanszego. (ile kosztuje robota a ile kosztuje plyn?) dlaczego nie zrobic czego dobrze odrazu jak sie robi?

samo spuszczenie i przepompowanie pompka podcisnieniowa starego plynu i nowego to bzdura. jezeli nie bedzie przepompowany w odpowiedni sposob hamulcem-to to co najwazniejsze czyli syf w pompie hamulcowej moze pozostac, nie piszac juz o tym ze w ogóle zapominacie o sprzegle.

piotro1111
18-07-2013, 23:23
a tego tańszego nie trzeba wypłukać 3 litrami bo pewnie zostanie tam odrobinka tego tańszego ?

mjprzem
19-07-2013, 07:12
moze dla ciebie to jest zabawne..ale jak sam rozbierzesz kiedys hamulec-zacisk to zobaczysz co jest w srodku nawet po wymianie plynu. lepiej aby zostalo troche starego czystego jak opilki z pompy i abs w pompie i absie, bo przyspieszaja zuzycie i pompy i absu.

piotro1111
20-07-2013, 23:23
Przepraszam za sarkazm ale nie zgadzam się do końca z twoją teorią.Wymieniałem sporo razy płyn hamulcowy(<100) i sądzę że 1-1,5l płyn wystarczy. Czasem wymieniam przewody, pompy, zaciski największy syf chyba jest w pompie hamulcowej wytarte uszczelniacze aluminium z pompy,czy ten syf powoduje dalsze usterki nie sądzę .Fakt zbierania się syfu moim zdaniem świadczy o zużyciu pewnych elementów ale nie płynu.

mjprzem
22-07-2013, 10:31
Czasem wymieniam przewody, pompy, zaciski największy syf chyba jest w pompie hamulcowej wytarte uszczelniacze aluminium z pompy,czy ten syf powoduje dalsze usterki nie sądzę .

no wlasnie powoduje..bo od tego potrafi zacierac sie pompa absu lub zacierac tloczek hamulcowy.

to jest tak...wystarczy nalac do wezyka brudnego plynu a pozniej spróbować go przeplukac czystym. to tak samo jak woda w kranie i rdza jesli robione jest cos w hydraulice.

1~1,5L wystarczy na wymiane i odpowietrzenie plynu ale nie na wyczyszczenie ukladu hamulcowego.

Łazar
29-07-2013, 15:58
witam

właśnie jestem przed wymianą płynu hamulcowego w swojej foczce mk1.
płyn to płyn nieważne jakiej firmy się kupuje dot-4 ma spełniać normy czyli od -50 do 230*C
Jeśli to nie ma być wyczynowy płyn hamulcowy to lepszy nie jest potrzebny. Płacisz tylko za markę.

Dziś zakupiłem 3 buteleczki płynu 455g każda marki "VENOL" made in germany;p
za banalne 8zł sztuka!
A w książce z serii "sam naprawiam..." napissane jest że do wykonania wystarczy tej operacji trzeba liczyć średnio 1,5l płynu hamulcowego.

A płyn hamulcowy odpowiada również za poprawne działanie sprzęgła gdyż jest ono hydrauliczne więc warto jest go wymienić zwłaszcza że zaleca się to robić raz na dwa lata albo co 40tys. kilometrów.