Zobacz pełną wersję : Gdzie najlepsze wywazanie kół, sprawdzenie cisnienia i podokrecac?

AmaterasuX
10-07-2011, 19:05
jak wyzej... gdzie najlepiej to zrobic? zeby bylo w 100% najlepsze wykonanie !:)

chodzi mi glownie o wywazenie kol...

i pytanie poza tematem... czy wywaza sie tylko przednie koła czy wszystkie cztery ?

oskar79
10-07-2011, 19:32
Witam . Oczywiscie ze wszystkie 4 sie wywaza ,a to jest tak banalne ze zrobia ci to wszedzie tak samo tylko roznia sie suma koncowa wykonanej pracy I tyle :lol:

motorek26
10-07-2011, 19:53
jedź na wojska polskiego przy franciszkańskiej powołaj sie na Adama z galaxy

Maddragon
11-07-2011, 07:15
Andrespol
ul.Zapolskiej 18

Powołaj się na Krzysztofa z FCP.

Rafał A.(antek)
12-07-2011, 23:55
Ew koło serwis czy jakos tak i wywazanie na aucie jak chcesz mega dokładnie.
Albo JW ma bdb sprzet haweki w andrespolu.

zbys24
13-07-2011, 17:48
Ale i u Ciebie Antoś, też może to wykonać !!! :D:D

mouzes
14-07-2011, 15:50
polecam jeździć tylko tam, gdzie po zakończonej pracy dokręcają koła kluczem dynamometrycznym. Wtedy masz gwarancję dobrze przykręconego koła, wq miarę łatwego jego odkręcenia, i niezniszczenia gniazd śrub w przypadku felg aluminiowych (stalowych zresztą też) no i niepourywania śrub i poprzekręcania piast..

Polecam wulkanizatora na rogu Liściastej i Włókniarzy.

Rafał A.(antek)
14-07-2011, 23:24
Ale i u Ciebie Antoś, też może to wykonać !!!
No mozna, ale jestem precyzyjny, i zakładam że "najlepsze" oznacza wyważenie kol do sportu czy czegoś takiego z dokładnościa do 1g np, badz zrównoważenie bicia koła zamontowanego na piaście... skoro ktos kladzie na to taki nacisk. W typowym zastosowaniu ulicznym, wystarczy wywazenie do 5g a to zrobi kazdy majacy maszyny, nie musi byc najlepszy. Potem 2 dziury lodzkiego asfaltu i i tak toprzestaje mieć znaczenie :D

Co do dokrecania, najlepsza praktyka jest dokrecanie albo kluczem dyna, albo poprostu recznym krzyżakiem, daje to gwarancje odkrecalności na drodze :)

olczus9012
18-07-2011, 00:35
Witajcie:) jestem nowym uzytkownikiem. Witałem się już wcześniej ale z chęcią polecę kogoś od kół. Polecam P. Piotra z zakładu na ulicy Legionów...okolice wyjazdu z ArtDOmu. Nie jeżdzę nigdzie indziej:)

exiter
12-12-2011, 21:24
kupiłem nowe oponki zimowe i chciałbym je przełożyć na felgi stalowe, jedna lekko skrzywiona, który zakład najbardziej polecacie?? z natury jestem bardzo szczegółowy, dlatego żadne papudraki nie wchodzą w grę:) z góry dzięki za pomoc!

S3ci0r
12-12-2011, 23:33
jesli chodzi o prostowanie felgo to wojtera przy włókniarzy: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1686269&postcount=3

exiter
13-12-2011, 19:24
czyli pozostaje albo Premio Wojtera na Glinianej albo ew kolo serwis na Przybyszewskiego? chodzi mi o zmianę oponek na zimówki na felgi stalowe i lekkie wyprostowanie felgi, załączam fotkę http://imageshack.us/photo/my-images/859/dsc05231kopiowanie.jpg/ :) gdzie się lepiej wybrać?

Rafał A.(antek)
18-12-2011, 11:56
jakie prostowanie felgi, tam co najwyzej młtkiem w rant stuknąc 2 razy, Kazdy gumiarz to zrobi.

exiter
18-12-2011, 15:30
Jako, że odwiedziłem Premio Wojtera na Glinianej napiszę parę słów o jakości usług tam wykonywanych. Otóż na wstępie powiem, że jestem bardzo zadowolony. Wymiana oponek błyskawiczna, prostowanie felgi gratis, widać, że pracownicy kumaci i solidni, można pogadać o oponkach itp., teraz co do cen, za wymianę 14stek na stalówkach zapłaciłem 60zł, co uważam za niską cenę (dzwoniłem do koło serwis na Przybyszewskiego- tam zakrzyczeli 80zł), do tego oponki zapakowali w worki, wyprostowali felgę gratis (wiadomo młotkiem, ale zawsze:P), na koniec dostałem gratisowy zapach do auta i darmowy jeden wentyl:P Po wymianie oponek nic nie ściąga nic nie puka przy większych prędkościach także polecam Wojtera Premio!:)

Rafał A.(antek)
18-12-2011, 16:21
Po prostu usługa wykonana DOBRZE a cena normalna jak na Łódź. tak powinno byc

adi
07-02-2012, 21:05
tylko u Roberta,na Konstantynowskiej, zaraz za skrzyzowaniem z Krakowska jadac w strone Konstantynowa(tylko zaraz bo drugi jest inny punkt za 50 m dalej).
koles jak go poznalem ze 3 lata temu jako jedyny pokazal mi i przyznal do tego za na wywazarce ustawia sie blad tolerancji wywazenia-i zwyklewarsztaty robia 10-15g tzn zeby szybciej i latwiej ciezarki nabijac, a tzn ze jesli bedzie do 15g niedowagi na kole to i tak maszyna powie-kolo wywazone i pokaze zera,a faktyczne bedzie zupelnie inaczej!

Rafał A.(antek)
07-02-2012, 23:09
nie przesadzaj, wiekszosc wazy z tolerancja 5g bo takie sa ciezarki

adi
08-02-2012, 18:44
jeszcze nie widziałem gumiarza co sam z siebie wywazałaby do 5g, zwąłszcza alu...10 maja ten błąd ustawiony i tak jadą

Rafał A.(antek)
08-02-2012, 22:36
to niewiele widziales, albo jezdziles do srednich gumiarzy...

xtremesystems
13-01-2015, 22:28
a czy u Ciebie dobrze koła wyważy?

Rafał A.(antek)
14-01-2015, 00:47
reklamacji nie miałem, sam wyważam sobie i tez nie nażekam :)

xtremesystems
14-01-2015, 09:02
podjechal bym dobrze solidnie wywazyc. bylem za wasza rada rok czy dwa lata temu w andrespolu. maszyny rzeczywiscie nowe ale chyba brak kalibracji okresowej sie klanial. wywazalismy kilka kół raz bylem na poprawce i nadal bilo. myslalem ze to zaswias {łożysko , czy pisata krzywa} ale okazaly sie to zle wyważone kola.

kolo serwis jest ok. raz wywazali mi semi slick i poszlo dobrze. raz opony max performance z jedna poprawka wyszlo dobrze. zimowki tez sie udalo z jedna poprawka. zauważyłem ze po sezonie zmian lepiej im to wychodzi. w mam pelny zawias bilstein i czuc nawec 10 - 15 gram niedowagi na jednym kole z przod

Rafał A.(antek)
14-01-2015, 11:47
wyjedziesz na ulice zaliczysz parę dziur i juz będzie niedowaga.

xtremesystems
14-01-2015, 12:54
antek nie do konca sie zgodze . kazdy gumiarz tak w sumie mowi (choc sa i tacy co uwazaja ze to po prostu pojscie na latwizne - i przerzucenie winy na klienta).jeden mi nawet powiedzial po tym jak pojechalem testowac po wywazaniu. jak zrobili mi dobrze opone w kolo serwis. wytrzymala ponad rok w tym ujazd na torze , dziury i nic nie bylo.
ja zgazadzam sie ze po solidnej dziurze moze stracic wage ale nie po malych czy koleinach.
jakbys mogl zerknac na pw bo zalezy mi wlasnie na dokladnej robocie.

to z reszta taki podobny mit jak z tym ze po wjechaniu w wode gna sie tarcze.
znajomy byl na szkoleniu ate i powiedzieli mu tak ze zeby zgjac tak tarcze trzeba naprawde mocna ja nagrzać i od razu w wode. w wiekszosci przypadkow pogiete tarcze to nieumiejetnie wykonana procedura zmiany i oczyszczenia piast. i to nie robi sie szczotka ryżową

eclipse
14-01-2015, 14:31
A czy którzy z gumiarzy zwraca szczególną uwagę na to czy felga jest czysta czy z piachem ?.....
Tylko raz w życiu w Hondzie na UL. Piłsudzkiego widziałem że wkładają do maszyny koło i myją je przed wyważaniem .

xtremesystems
14-01-2015, 14:39
A czy którzy z gumiarzy zwraca szczególną uwagę na to czy felga jest czysta czy z piachem ?.....
Tylko raz w życiu w Hondzie na UL. Piłsudzkiego widziałem że wkładają do maszyny koło i myją je przed wyważaniem .

mialem taka sytuacjie . wywazeniu bylo tyle piachu ze jak odpadl brakowalo 15 gram na feldze.

np glupota w kolo serwis. najpierw wywazyli potem umyli

ale ja nie bede ojca dzieci uczyl robic

ogolnie wulkaniazcja jest robota prosta ale precyzyjna. jesli komus sie chce to nawet na sredniej maszynie zrobi lepiej niz na laserach ten ktoremu sie nie chce

Rafał A.(antek)
14-01-2015, 21:08
antek nie do konca sie zgodze . kazdy gumiarz tak w sumie mowi (choc sa i tacy co uwazaja ze to po prostu pojscie na latwizne - i przerzucenie winy na klienta).jeden mi nawet powiedzial po tym jak pojechalem testowac po wywazaniu. jak zrobili mi dobrze opone w kolo serwis. wytrzymala ponad rok w tym ujazd na torze , dziury i nic nie bylo.
ja zgazadzam sie ze po solidnej dziurze moze stracic wage ale nie po malych czy koleinach.
oczywiście że nie, i dużo zależy od felgi. Ale z racji że mam pod ręka sprzet to patrzyłem jak to wyglada, moje blaszane felgi w mk3 maja po 10 - 15 g niedowagi po miesiącu jazdy zima po mieście łodzi ( i pojawiaja sie drgania )
Ja mam prostą maszyne, ale dowazam do 5g, jak ktos ma super wrażliwe auto powinien wyważać na aucie wg mnie.

każdy normalny, obetrze szczotka felge i rant zeby nie bylo syfu.
a to juz niestety kwestia klientów i ceny. Każdy chce zapłacic jak najmniej, najlepiej 35zł za przekładke 4 opon z wyważeniem i umyciem felg. Tak sie niestety nie da.

xtremesystems
14-01-2015, 21:45
antek nie odpisales na priv.
czy mozna do ciebie podjechac na ważenie jutro np.sprawdzimy jak sie to uda. (moge ewentualnie rano zadzwonic na ten numer z sygnatury)

co do felg zgadzam sie z tobą. stalowki sa miekkie .
mialem jedne alu ronale . ciezko bylo wywazyc ale wywazone trzymaly z rok czasu

obecnie mam ori skody i wg mnie sa pancerne. drugie felgi oryginalne rial-e tez nie do zabicia.

a to juz niestety kwestia klientów i ceny. Każdy chce zapłacic jak najmniej, najlepiej 35zł za przekładke 4 opon z wyważeniem i umyciem felg. Tak sie niestety nie da.

ale np taki klient jak ja wywalilem w 3 warsztatach w sumie ze 180 zl i nie mialem wywazonych poprawnie felg a zalezalo mi na tym bardzo.
osobiscie wolal bym dac 100 za pozadne wazenie niz 3 razy po 60

EDIT
a wiesz gdzie w lodzi wazyc na aucie . bo kolo serwis tego nie robi. z tego co sie orietuje nikt tego nie robi w lodzi.
czyli warszawa najblizej

Rafał A.(antek)
14-01-2015, 22:08
antek nie odpisales na priv.
czy mozna do ciebie podjechac na ważenie jutro np.sprawdzimy jak sie to uda. (moge ewentualnie rano zadzwonic na ten numer z sygnatury) zadzwon, i ew napisz na PW jakie felgi (jeśli wynalazki jakies nie zwykłe)

w 3 warsztatach w sumie ze 180 zl i nie mialem wywazonych poprawnie felg

no ale co jak? jak zle to na poprawkę.

nie wiem gdzie na aucie. Tam gdzie mieli, juz ich nie ma :(

xtremesystems
15-01-2015, 21:02
jest niezle . jeszcze bede testowal. mniej wiecej tak jak bylo moze troche lepiej wiec ogolnie dobre warzenie. jutro wiecej testow moze sie uda zrobic

xxbazylxx
22-03-2015, 11:30
wyważenie nie jest takie proste jak się wydaje spróbuj znaleźć wulkanizację która założy koła robiąc tzw optymalizację Na ówczesnych maszynach nawet cegłę wyważą ale można przez optymalizację mniej ciężarków założyć