Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Brak sygnalizowania niezapiętych pasów kierowcy

gervis
17-07-2011, 12:22
Witam
Od kilkiu dni przestala mi dzialac sygnalizacja dzwiekowa i wizualna nie zapietych pasow w MK II przed FL czy moze ktos mial podobny problem i ewentualnie wie jak go usunac moze jakies sugestie?
Pozdrawiam

alo68
17-07-2011, 15:49
A wszystko inne Ci działa? jeżeli tak to po podpięciu pod kompa można sprawdzić czujnik w zapięciu od pasów, pokazuje zapięte i nie zapięte

Walut
18-07-2011, 21:02
niestety jeszcze jest czujnik masy w siedzisku obciążenie siedziska i brak zadziałania włącznika w klamerce pasa to załaca alarm, pod fotelem wtyczka - może sie wypięła

gervis
19-07-2011, 15:51
mam juz odpowiedz znalzalem na innym forum
1. Wrzucamy na "luz"
2. Zaciągamy "ręczny"
3. Zamykamy drzwi od wewnątrz
4. Przekręcamy kluczyk na zapłon i wyłączamy
5. Wkładamy pas do zapięcia raz i wyjmujemy spowrotem.
6. Przekręcamy kluczyk na zapłon
7. Wkładamy i wyjmujemy pas do zapięcia 10. razy (u mnie zadziałało po 15.)
8. Jak wszystko pójdzie dobrze kontrolka niezapiętych pasów powinna trzy razy zamigac.
lub
1. naciskamy 15 razy przycisk zwalniający pas.
2. Jak wszystko pójdzie dobrze kontrolka niezapiętych pasów powinna trzy razy zamigać.
Pozdrawiam u mnie sie sprawdzilo i dziala

Mooomin
10-10-2011, 13:54
1. Wrzucamy na "luz"
2. Zaciągamy "ręczny"
8. Jak wszystko pójdzie dobrze kontrolka niezapiętych pasów powinna trzy razy zamigac.
lub
2. Jak wszystko pójdzie dobrze kontrolka niezapiętych pasów powinna trzy razy zamigać.
Kurcze, spróbowałem z ciekawości. Kontrolka mignęła 3 razy i sygnalizacja się wyłączyła. Chciałbym ją jednak włączyć ponownie, ale nie reaguje na tą samą procedurę. Nie zamknąłem co prawda drzwi od wewnątrz, ale przy wyłączaniu to nie przeszkadzało. Odłączyłem nawet już akumulator, żeby wyzerować ustawienia i dalej sygnalizacji brak. :( Co z tym zrobić?

piotras.w
12-10-2011, 19:36
Spróbuj odpiąć zestaw wskaźników od zasilania może pomoże .

Mooomin
12-10-2011, 20:11
Dzięki za zainteresowanie. Problem się rozwiązał. Powtórzyłem tą samą procedurę tylko wolniej i spokojniej i zadziałało. Widać nie można tego wypinania pasa robić za szybko bo nie rejestruje wtedy.

SpidiRallyeSport
06-12-2011, 10:45
Dzięki gervis, działa fenomenalnie. Ja akurat chciałem uruchomić tą funkcję i udało się bez problemów. Super

GRABS
20-02-2012, 20:22
Witam,
Ja też to znalazłem wcześniej na mr-fix, ale mi nie "zagadało".
Jutro sprawdzę jeszcze raz z 15-ma razami ;-)

pionek8
20-02-2012, 20:53
działa mi się też, udało, trzeba wolno robić, po 10 razach.

GRABS
22-02-2012, 20:19
Witam ponownie,
kicha... :-(
Ani po 10, ani po 15 razach nie zagadało...
Dojechałem do 20 razy, i też nic...
Mam pytanie:
Czy ważne jest stan zał/wył radia lub innych odbiorników (np. transmiter w gniazdku 12V) w chwili otwarcia drzwi, wejścia i zamknięcia drzwi, początkowy stan hamulca (standardowo na postoju jest zaciągnięty, a biegi na 1 - więc tylko biegi po wejściu rzucam na luz i ew. wyłączam radio)?

zbogo
22-02-2012, 20:30
A czy ta sygnalizacja też powinna działać dla pasów pasażera z przodu?
Wydawało mi się, że kiedyś mi to działało i przestało ... w sumie zbędny gadżet, ale ciekawość została ;)

laurentii
22-02-2012, 21:00
Mi też nie działa :P nie wiem czemu :P muszę w instrukcji sprawdzić czy tak powinno być, ale jak czytałem to wydawało mi się, że tak. Może i na to działa magiczne odpięcie klem :D

edit: dobrze pamiętałem, strona 30 instrukcji :P jak pasażer z przodu nie zapnie też powinno piszczeć.

Mooomin
22-02-2012, 21:11
Mi też nie działa :P nie wiem czemu :P muszę w instrukcji sprawdzić czy tak powinno być, ale jak czytałem to wydawało mi się, że tak. Może i na to działa magiczne odpięcie klem :D

edit: dobrze pamiętałem, strona 30 instrukcji :P jak pasażer z przodu nie zapnie też powinno piszczeć.

U mnie u pasażera też nie piszczy. :( Kontrolkę wyłączałem i włączałem opisaną metodą, ale u pasażera nic to nie zmieniło. Może trzeba drugim pasem?

laurentii
22-02-2012, 21:40
Chyba to nic nie da, w międzyczasie dotarłem do tematu na drugim forum, gdzie ktoś rozkminiał sprawę
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=42118
Konkluzja jest taka, że nie we wszystkich wersjach było to podłączone. Kable dochodzą, ale nie do czujki. Z resztą poczytaj sam. Moim zdaniem trochę dziwne, ale ja osobiście zawsze upominam wszystkich o zapinanie pasów - przednia szyba jest podgrzewana i dość droga w wymianie :P

Adamark
18-06-2015, 20:55
Jakiś czas temu wyłączyłem sygnalizację pasów, teraz chciałbym włączyć i nie u mnie procedura opisana wcześniej nie działa, czy ta procedura dotyczy tylko wyłączenia czy też można nią ponownie włączyć sygnalizację pasów ??

Mooomin
18-06-2015, 21:09
Można, ale też miałem z tym trochę kłopot. Musisz dość sprawnie klikać zapięciem pasów, w dość krótkich odstępach o ile dobrze pamiętam. W każdym razie przywróciłem ta f-cję w ten sam sposób.

Adamark
19-06-2015, 11:57
Zrobiłem to jeszcze 2 razy i bez skutku, za każdym razem kontrolka zamigała 3 razy a kontrola niezapiętych pasów włączyć się nie chce.

pablod
19-06-2015, 12:00
Sprawdzałeś na postoju czy w czasie ruchu pojazdu?

Mooomin
19-06-2015, 14:11
Może spróbuj odpiąć kleme akumulatora i zobacz po ponownym podłączeniu. Ale skoro kontrolka zamigała to teoretycznie powinno działać... U mnie właśnie nie chciała mignąć przy kilku próbach.

Wysłane z mojego LG-D605

Adamark
22-06-2015, 22:38
Odpinałem klemę, sprawdzałem podczas jazdy :) nie działa, z tego co pamiętam to po przekręceniu kluczyka kontrolka pasów od razu powinna się świecić, u mnie niestety nie działa :)
Czy podłączenie pod komp coś da ?? czy można to włączyć kompem ?? Ma ktoś z tym tematem doświadczenie ??

Adamark
03-07-2015, 10:24
1. Wrzucamy na "luz"
2. Zaciągamy "ręczny"
lub

Ta procedura działa jeśli chcemy wyłączyć sygnalizację pasów

Natomiast jeśli chodzi o włączenie pasów jest inna, przynajmniej u mnie zadziałała.

1 Włączyć zapłon i odczekać 15 s.
2 Zapiąć i odpiąć pasy 9 razy (kończymy z odpiętym pasem, czas na zapinanie i odpinanie 60 s.)
3 Lampka powinna zamigać 3 razy
4 Wyłączamy kluczyk

Po ponownym włączeniu i jeździe próbnej sygnalizacja pasów zaczęła działać :)

Siza
25-04-2016, 19:58
Cześć, mam taki mały problem na który niestety nie znalazłem nigdzie odpowiedzi (tak wiem że większość woli wyłączyć piszczenie o braku pasów ;)) ale jednak zmartwiło mnie to. Wcześniej normalnie był dźwięk o braku pasów i dioda a obecnie jej nie ma czy to może być bezpiecznik? jeśli tak to który?
jeszcze mam pytanie czy może być spowodowane to że wpiąłem w gniazdo zasilania ładowarkę za 10 zł na usb normalnie ładowało.. a potem gdy wpiąłem ponownie natomiast w wejście power outlet 12v-10a przestało.
Zajrzałem w instrukcje obsługi i się zastanawiam może to być bezpiecznik o numerze 39 (zapalniczka, tylne gniazdo zasilania)?

Pozdrawiam

(dodam jeszcze że jest to wersja kombi z 2005 roku o ile robi to jakąś różnice :))

jjkz
26-04-2016, 09:55
Zobacz tu
http://mr-fix.pl/wpis/ford-focus-mk2-dezaktywacja-przypomnienia-pasow/
Przeczytaj komentarze internautów pod artykułem.

extreme84
27-04-2016, 20:33
U mnie (podobnie jak w ostatnim komentarzu z linka powyżej) działa tylko przypominajka od strony kierowcy. Z tego co znalazłem w podobnym temacie: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182153, problem ten występuje również w C-Maxach. Czy to możliwe, że niektóre wersje Focusa mk2 (mój jest po lifcie) mogły nie posiadać czujnika od strony pasażera (pomimo informacji w instrukcji, że jest w obydwu przednich fotelach)?

edmun
28-04-2016, 09:40
Jeśli chcesz sprawdzić czy siedzenie ma czujkę pasażera to sprawdź ilość kabli we wtyczce pod siedzeniem pasażera. Klucz chyba 8 czy 10 żeby otworzyć pokrywkę plastikową. Porównaj z siedzeniem kierowcy. Jeśli jest więcej niż u kierowcy to siedzenie ma "wagę"/czujnik że ktoś siedzi na siedzeniu i pikanie powinno wystąpić. Jeśli ilość przewodów jest ta sama, to czujki nie ma.
U kierowcy "czujka" nie jest potrzebna bo wiadomo że podczas jazdy ktoś zajmuje to siedzenie :)

patrykik
10-08-2020, 17:06
mi się udało aktywować tylko dzwięk przy przekręceniu kluczyka że sygnalizuje o tym żeby zapiąć pas ( zrobiłem to przez elmconfig) ale nie mogę znaleźć kontroli aby ją uruchomić. może ktoś pomóc?

DanDan42
22-08-2020, 10:18
Witam.Podlacze się do tematu z pytaniem czy ten opis podziala
tez u mnie bo czytałem instrukcje i tez to jest,ale u mnie ta
kontrolka 1 dziala raz nie dziala.W sumie jest mi nie potrzebna
ale jak jest to powinna być dobra.

malki12122
14-07-2024, 21:41
Witam, kupiłem Focusa Mk2 1.6tdci 2005r. Wiem, że fabrycznie przy niezapiętych pasach powinno być to sygnalizowane dźwiękiem i kontrolką na zegarach. W przypadku mojego auta żadna z powyższych funkcji nie działa.
Widocznie poprzedni właściciel wyłączył sobie te funkcję w ELMconfig i moje pytanie brzmi, które opcje w tym programie należy kliknąć aby znów zaczęło działać jak oryginał. Pozdrawiam :)

Antej
14-07-2024, 22:02
Wystarczy przeczytać podpięty temat o elmconfig np. w dziale Focusa.

malki12122
15-07-2024, 21:07
Dziękuję za odpowiedź jednak miałoby było gdyby ktoś nakierował chociażby jak znałesc ten podpięty temat bo konto mam długo ale nie korzystałem z forum i nie za bardzo wiem jak się tu poruszać, a pytanie było proste więc myślę, że jak ktoś się orientuję to odpowiedź może zająć kilka sekund bo chodzi tylko o to co zaznaczyć w programie żeby zadziałało :)