Zobacz pełną wersję : [Fusion] Alarm Cobra vs.wizyta w ASO
MusiCManiaC 18-07-2011, 19:31 Witam,
Po wyczerpaniu wszystkich możliwości diagnozy "wariującego" alarmu Cobra u mechaników w moim mieście (nikt nie chciał podjać się naprawy twierdząc iż alarm montowany fabrycznie powinien być sprawdzany w ASO) udałem się do ASO FORD tam spotkalem się z bardzo profesjonalną obsługą i oczekiwałem również profesjonalnej diagnozy i podania przyczyny dlaczego mój alarm uzbraja się raz pięć czasem cztery a czasem dwa i po kilku chwilach migają kierunkowskazy.
Powód migania kierunkowskazów podany przez serwisanta aso:
-rozregulowane czujniki
-krańcówka klapy bagażnika przedniego
Powód nie słyszenia przeze mnie syreny:
-zalana syrena
Wszystkie czujniki zostały uregulowane więc problem nie powinien wystąpić zalana syrena nie powinna wpływać na czujniki ponieważ odpowiada za wycie.
Spokój z alarmem trwał jeden dzień i problem się powtórzył :( Po telefonie do ASO miły Pan stwierdził że zapewne powodem migania kierunkowskazów jest wspomniana syrena, więc muszę ją wymienić.Czyli ponownie zawitać do ASO i ponownie zweryfikować problem.Czy faktycznie niedziałająca syrena ma wpływ na miganie kierunkowskazów?Czy to nie jest czasem nabijanie mnie w butelkę?
Pozdrawiam,
Może mylę się, ale moim zdaniem Cobra nie jest alarmem montowanym fabrycznie, lecz jako wyposażenie dilerskie (alarmy Cobra uzyskały akceptację Forda); nie oznacza to jednak, że wiedza ASOwych elektryków wykracza poza umiejętność montażu wg instrukcji (choć nie musi tak być w każdym przypadku) - to uwagi natury ogólnej. Ciebie, MusiCManiaCu, namawiałbym do wizyty w specjalistycznym serwisie alarmowym, najlepiej, mającym autoryzację Cobry; cóś mi się widzi, że to jest kłopot z centralką. Poszukaj jeszcze informacji w wątkach o alarmach w zasobach forum lub na stronie importera alarmów: http://www.italsec.eu
Może mylę się, ale moim zdaniem Cobra nie jest alarmem montowanym fabrycznie, lecz jako wyposażenie dilerskie (alarmy Cobra uzyskały akceptację Forda)http://www.italsec.eu
Nie nie mylisz się :)
MusiCManiaC 20-07-2011, 21:09 Ok, ale czy jeśli zdecyduję się na kupno syreny i ponowną wizytę w ASO
( darmową :) )
Czy taka syrena wystarczy?
http://allegro.pl/syrena-alarmowa-z-zasilaniem-moc-az-20w-male-wym-i1723433221.html
W tej chwili w mojej fuzji jest zamiontowana bardzo podobna.
Za darmo to nawet w dziób już nie chcą dać.
Po co chcesz kupować syrenkę? Sprawdziłeś obecną poza układem alarmu? Na pewno padła? To się może zdarzyć...
Jakie ASO masz na myśli? ASO Ford? Tam nie masz po co jechać, chyba, że akurat, przez przypadek, mają autoryzację Cobry na naprawy, nie tylko montaż. Szukaj serwisu autoalarmów. Moim zdaniem masz awarię centralki alarmu. I czasem daje się to naprawić, a czasem nie i trzeba ją wymienić. W serwisie alarmów będzie to, prawdopodobnie, operacja tańsza niż w ASO FORD.
Cześć "MusiCManiaC"
Wymieniając syrenę w alarmie COBRA pamiętaj, że są 2 ich rodzaje:
- analogowa i
- cyfrowa
Nie podałeś typu alarmu COBRA (jej nr = oznaczenie, np.: 3178 ) a to jest ważne z uwagi na montaż, podłłączenie i programowanie alarmu.
Sprawdź TO najpierw a może sama wymiana syreny wystarczy bez wymiany centralki (czyli nowego alarmu)
Pzdr.
MusiCManiaC 24-07-2011, 18:18 Cześć "MusiCManiaC"
Wymieniając syrenę w alarmie COBRA pamiętaj, że są 2 ich rodzaje:
- analogowa i
- cyfrowa
Nie podałeś typu alarmu COBRA (jej nr = oznaczenie, np.: 3178 ) a to jest ważne z uwagi na montaż, podłłączenie i programowanie alarmu.
Sprawdź TO najpierw a może sama wymiana syreny wystarczy bez wymiany centralki (czyli nowego alarmu)
Pzdr.
Dziękuję za konkretne informacje :) Typ alarmu to Cobra 3178.
Czy wspomniana syrena będzie w pełni współpracowala z alarmem?
MusiCManiaC - masz fart.
Taki sam alarm mam w swojej Fuzji.
Oto, co Ci będzie potrzebne do montażu, programowania i wiadomości:
- http://chomikuj.pl/a_krakow
- http://docs6.chomikuj.pl/288502647_images/288502647.002.png (a jeśli to nie wskoczy, to szukaj pliku Alarm COBRA 3178 u użytkownika Kloccer7 na chomikuj.pl
Syrena powinna być OK.
Cierpliwości i wytrwałości.
Pzdr.
RobeK.
MusiCManiaC 29-07-2011, 20:16 Syrena kupiona, niestety okazało się że to centralka :(.
Czy mogę kupić centralkę innego niż Cobra producenta która będzie pasowała do mojego alarmu?
Syrena kupiona, niestety okazało się że to centralka :(.
Czy mogę kupić centralkę innego niż Cobra producenta która będzie pasowała do mojego alarmu?
Możesz. Przecież żyjemy w kraju, w którym nie ma jeszcze obowiązku instalowania Cobry, jest dowolność. Zwróć też uwagę, że centralka to właśnie alarm, a reszta to tylko osprzęt. Zatem, sprawdź koszty, czy taniej jest kupić taką samą centralkę i włączyć ją w miejsce zepsutej, czy taniej będzie kupić inną i, być może, dopłacić do dodatkowych czynności instalacyjnych. Rozumiem, że zastosowałeś się do moich wcześniejszych sugestii i skontaktowałeś się z autoryzowanym serwisem Cobry. I właśnie tam stwierdzono, że centralka padła. Nie proponowano naprawy centralki? To mogłoby być najtańsze rozwiązanie. Miałem kiedyś kłopot z alarmem Challenger - serwisant wyjął go z samochodu, wziął na warsztat, na stanowisko kontrolne, pomierzył, posprawdzał, coś wyciął, coś wlutował, przetestował raz jeszcze, podregulował i zrobiło się OK. Za sześć dych. Z watem. Z alarmami Langeford i Sillicon serwisy też takie sztuczki potrafią, widziałem. Przypuszczam, że i z Cobrą tak da się, choć może, w tym przypadku, jest to nieopłacalne.
MusiCManiaC 31-07-2011, 09:02 Przepraszam za podwójną odpowiedź,
MusiCManiaC 31-07-2011, 09:04 Po kontakcie z firmą ITALSEC dostałem telefon do ich przedstawiciela... który stwierdził że w moim regionie brak serwisu z autoryzacją Cobry,więc próbował pomóc przez telefon :) raczej bezskutecznie...
Pomoc uzyskalem z innego ale pewnego źródła.Więc jestem pewien że to centralka.Czy poniższy alarm będę mógł zamontować w mojej fuzji?:
http://allegro.pl/alarm-samochodowy-caly-zestaw-czujnik-syrena-fv-i1725662280.html
Może sam sterownik?:
http://allegro.pl/sterownik-zamka-centralnego-alarm-diody-syrena-fv-i1723996385.html
Cześć MusiCManiaC.
A oczywiście, że ten alarm da się podłączyć nawet samemu tylko trza chcieć to będziesz móc.
A ten sterownik jest tylko od zamka centralnego
W tym alarmie masz to w komplecie.
Więc co wolisz?
Podobna odpowiedź. Możesz. Już Klocek to stwierdził. Ale czemu nie poradzisz się swojego "innego ale pewnego źródła"? Moja sugestia jest następująca: biorąc pod uwagę doświadczenie z Cobrą, poszukaj alarmu, którego serwis (w razie potrzeby) będziesz miał w swojej okolicy i raczej szukaj znanej marki, a nie taniochy z alledrogo. Takie oszczędności lubią się zemścić.
podłączę się do tematu chociaż mam trochę inny problem a mianowicie w swojej Fuzji też mam ten alarm i po wymianie baterii w pilocie (niestety w domu) alarm przestał reagować. moje pytanie jest następujące czy da się to jakoś zaprogramować bez wizyty w ASO napiszę od razu że nie mam PINu gdyż jestem już 3 właścicielem. Dziękuję z góry za podpowiedź co z tym faktem zrobić
fordfocus2 25-01-2016, 19:40 podejdz do samochodu naciśnij dwa przyciski naraz i trzymaj dioda będzie mrużyc przez około pół minutyi jak dobrze kojarze zapali się na stałe wtedy puść przyciski i naciśnij większy przycisk na piolocie około sekundy i powinno być git.bateri oczywiście odwrotnie nie założyłeś
tego sposobu juz próbowałem i niestety nic nie dało, bateria raczej włożona ok bo dioda mruga po naduszeniu przycisków ale mruga cały czas wogóle się nie zapala na stałe. wg instrukcji powinienem teraz deaktywować alarm pinem przy uzyciu tego przycisku na desce rozdzielczej i skontaktować się z przedstawicielem i tu jest problem bo po pierwsze nie wiem czy fabryczny pin jest ok a poza tym nie znalazłem przedstawiciela w swojej okolicy (Lublin) w necie nie ma nawet żadnego telefonu do nich gdziekolwiek w Polsce
fordfocus2 26-01-2016, 18:59 1 1 1 1 stare tak raczej miały
|
|