Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Aktualizacja Mapy
Witam wszystkich pisze 1 raz
Od niedawna posiadam S-Max 2,5 T rok 2007. Według wgranej mapy przejechałem już parę kilometrów po łąkach lasach i.t.p. :) tak ogólnie mapa jest do kitu. Pytanie czy jest jakaś dobra aktualizacja ?
Ja mam najnowszą navi (czarny panel) w Maxiu sprzed liftu i też mapa stara,pytałem kogoś o aktualizacje i zawsze mówią ŻE JESZCZE NIE MA...nie wiem czy to prawda,ale też by chciał jakąś bardziej aktualną mape...
niestety taki jest problem z mapami/navi fabrycznymi. ja ostatnia bladzilem z navi od vw na obwodnicy Eindhoven...
Dzisiaj jadę do salonu forda zapytam się o aktualizacje mapy zobaczymy co powiedzą.
No właśnie - zapytaj czy w ogóle są takie i za ile ? :D
Byłem i :)
Stwierdzam, że w salonie gra nie warta świeczki. Na początku kolo nie mógł wyszukać żadnej mapy do mojego autka. Już na wstępie powiedział, że ludzie to raczej sami coś tam kombinują z wgrywaniem aktualizacji. Oczywiście wyszukał aktualizacje do s-max lecz trzeba wybulić jedyne 1500zł i to nie wiadomo jaką mapę dostaniesz. Z tego co mówił mapa taka aktualizowana jest co 2 miesiące, z perspektywy tego co się dzieje na polskich drogach i ile ich teraz powstaje narazie zostaje przy automapie w telefonie. Jeżeli dowiem się coś o wgraniu mapy nie przez serwis napisze.
Pozrawiam
Byłem i :)
Stwierdzam, że w salonie gra nie warta świeczki. Na początku kolo nie mógł wyszukać żadnej mapy do mojego autka. Już na wstępie powiedział, że ludzie to raczej sami coś tam kombinują z wgrywaniem aktualizacji. Oczywiście wyszukał aktualizacje do s-max lecz trzeba wybulić jedyne 1500zł i to nie wiadomo jaką mapę dostaniesz. Z tego co mówił mapa taka aktualizowana jest co 2 miesiące, z perspektywy tego co się dzieje na polskich drogach i ile ich teraz powstaje narazie zostaje przy automapie w telefonie. Jeżeli dowiem się coś o wgraniu mapy nie przez serwis napisze.
Pozrawiam
Zgadza się. O aktualizacji można zapomnieć. Pytałem w salonie Forda w Niemczech. Można zakupić aktualną mapę za ok. 200 EURO (staniała! było ponad 400 rok temu;) i ją sobie wymienić. Aktualnie jeżdżę na takiej z 2009 roku (produkcja mojego S-Max'x) W Max'ie mam Navi Forda Travelpilot NX (Blaupunkt Tele Atlas) dotykową i taką trzeba zakupić płytę ;( Dla zainteresowanych podaję link do strony producenta oprogramowania (płyty są dedykowane pod konkretny model samochodu).
http://navigation.teleatlas.com/en/shop/car-navigation/pre-installed/ford
Pozdrawiam
Okazuje się ze nie ma możliwości wgrania w żaden sposób mapy do już istniejącej, trzeba wymienić radio w samochodzie poniżej podaje linka do firmy, która zajmuje się sprzedażą takich urządzeń. Dodatkowym plusem tego jest wgrana automapa, która można sobie aktualizować. Moim zdaniem to najlepsza mapa jaka powstała na Polskę do tej pory.
http://www.navi-media.com/sklep/smax/20-navi-media-7106g.html
Hehe za 1500zł to podziękuje :P Ostatnio za sam polski język powiedziano mi 500zł...
Ta co mam u siebie tragiczna nie jest bo ostatnio przez W-we mnie wyprowadziła ok,tylko wiadomo - nie widziała najnowszych dróg.
W razie czego mam Mante do szyby z nowszą AutoMapą i tyle - styknie mi spokojnie.
P.S. Myślałem że moja nazwa się FX,ale widze że NX... taką jak Kolega Kolek ;)
S-Max 2,5 T V6 rok 2007
Tak dla uściślenia S-max nie ma silnika V6
Slartibartfast 27-07-2011, 12:19 Nie brałem fabrycznej navi przede wszystkim ze względu na ceny aktualizacji map (lub ich brak...). Dodatkowy atut przeciw: wysoka cena samej navi, brak wewnętrznej pamięci/dysku np. na mp3).
W firmie miałem taki przypadek, że kolo zakupił do Passata aktualizację mapy za 1k... (!!!), wgrał, gdzieś w Europie wyprowadziła go w szczere pole - dlatego odesłał z reklamacją i dealer oddał pieniądze - aktualizacja została ;)
SuperDrive 28-08-2011, 16:34 Nie ma problemu z wgraniem nowej mapy - nowa plytka z Blaupunkta 399 Euro u mojego dealera. Taniej mi wyszlo kupno nowej nawigacji w polsce z ostatnia wersja automapy. i mam teraz dwie nawigacje :)
a_iverson 28-08-2011, 17:41 Nie wiem jak jest w S-maxie, ale do mondeo MK4 najlepiej pasuje navi pioneer avic f9220bt. Idealnie wchodzi w lukę po fabrycznym radiu, wszystko wygląda przy tym tak jakby montowane było w fabryce. Navi fabrycznie chodzi na iGo 8 i mapach teleatlas lub navteq. Nie ma żadnego problemu z aktualizacją map.
Okazuje się ze nie ma możliwości wgrania w żaden sposób mapy do już istniejącej, trzeba wymienić radio w samochodzie poniżej podaje linka do firmy, która zajmuje się sprzedażą takich urządzeń. Dodatkowym plusem tego jest wgrana automapa, która można sobie aktualizować. Moim zdaniem to najlepsza mapa jaka powstała na Polskę do tej pory.
Coś mi się wydaje, że kolega coś pomieszał. Można zakupić nową mapę i wymienić płytę ze starej na nową, tyle, że większość z nas szuka tańszej niż 1500 z serwisu. A poza tym trzy koła za nową stację multi, a co ze starą, czy ktoś wie czy ktokolwiek ktoś kupi moją z 2008 i na dodatek za ile?
Pozdro.
Po pierwsze, to nigdzie tak nie błądziłem, jak w tym forum, po drugie wydać 3 koła na nowe navi po co, co ze starym? Taniej jest kupić nową płytę za 1500???
Pozdro.
Kapsel_lg 10-01-2012, 15:09 A czemus to tak błądzisz? Może słabo szukasz :)
Wszystkie navi fabryczne sa trochę ułomne jeżeli chodzi o aktualizacje i całkiem ułomne jeżeli chodzi o ceny aktualizacji (a włąściwie ich brak bo kupuje się nową wersję).
Mając NX można się cieszyc z wielkiego wyświetlacza oraz fajnego dźwięku. Na dodatek na zachód od Odry navi działa doskonale i się sprawdza.
jestem nowy na forum, a strony nie są dla mnie dość czytelne. Na pewno sobie z czasem poradzę. Co do navi to bardzo się cieszę, że ją mam, tylko brakuje mi paru dróg, które już są w realu a nie ma ich na mojej płycie. Szkoda mi wydać 1500 na nową płytkę u dealera.
Kapsel_lg 10-01-2012, 17:34 trzeba poczekać i 2011 będzie kosztować 30€ (w przyszłym roku). Jednak nie oczekiwał bym cudów. W Grecji drogi są od wielu lat i nie ma ich na mapach z 2009 (ja takową posiadam). Ale tzw. zachadnia Europa jest OK i się sprawdza.
Każde forum jest podobne w strukturze jak ją rozpoznasz będziesz jak w domu :)
Witam.Szukał, szukałem i nie znalazłem...ale do rzeczy. 5 dni temu nie z gruchy , pietruchy cała navi lub jak kto woli cały travelpilot nx zaczął się resetować co około 10-20 sek-wł i wyłączać.Odpiąłem klemę w celach resetu i dalej to samo. Wpadłem na pomysł wyciągnięcia płyty dvd z nawigacją no i pomogło. Zero resetów wszystko gra i nie przerywa, jednak po wsadzeniu płyty ponownie to samo.
Czy waszym zdaniem uszkodził się laser w czytniku dvd? Wsadzałem płytę czyszczącą ale bez zmian-pokręciła się i bez rezultatu.
Próbowałem jeszcze wgrać s.p. 5.1 bo takowy mam na płycie jednak po wsadzeniu do odtwarzacza zero reakcji--płyta się pokręciła i nic-wskazanie z Menu na Download system niestety bez reakcji.
Być może jest jakiś HARD reset , o który zda egzamin
Proszę o pomoc i z góry dzięki za ew diagnozę.
Gwoli informacji podam, że w nowym S-Maxie z nawigacją NX na karcie SD pojawia się oznaczenie wersji:
2012-101125
Pokazuje małe uliczki w mojej zapomnianej przez inne nawigacje wiosce, więc oceniam ją na całkiem dokładną jeśli chodzi o Polskę.
Mapy Fordowskie (Teleatlas) od paru lat należą do dokładnych, sęk w tym że wielu nowych dróg na nich nie ma. Ja w aucie z produkcji sierpniowej 2011 dostałem mapę 2011. Jeżeli Ty masz 2012 to masz zatem sporo szczęścia.
Swoją drogą można by spróbować skopiować dane z karty SD. Tu na forum chyba jeszcze nikt nie próbował kopiować danych z kart SD do NX'a. Sama karta jest na pewno zabezpieczona, ale może udało by się na oryginalną kartę z 2011 roku skopiować mapy z 2012?
mi wystarczą mapy z 2011 [mam 2008], więc jak uda wam się skopiować z SD na dvd, to dajcie znać :D
pozdro.
Kapsel_lg 16-01-2012, 12:00 Mapy Fordowskie (Teleatlas) od paru lat należą do dokładnych, sęk w tym że wielu nowych dróg na nich nie ma. Ja w aucie z produkcji sierpniowej 2011 dostałem mapę 2011. Jeżeli Ty masz 2012 to masz zatem sporo szczęścia.
Swoją drogą można by spróbować skopiować dane z karty SD. Tu na forum chyba jeszcze nikt nie próbował kopiować danych z kart SD do NX'a. Sama karta jest na pewno zabezpieczona, ale może udało by się na oryginalną kartę z 2011 roku skopiować mapy z 2012?
Nie gniewaj się kolego ale widac mało z tymi mapami jeździsz mówiąc o dokładności.
Oczywiście Polska to inna bajka (powstają nowe drogi, wciąż się buduje) jednak nawet w krajach starej Unii potrafi się jechać po ziemi niczyjej w mapach z 2009 roku (własnie takowe posiadam). Już podawałem kiedyś przykład choćby Grecji, ale problem dotyczy też Hiszpanii czy Portugalii. Miejsca gdzi enp. Automapa nie ma najmniejszego problemu (w grecji są nawet drogi szutrowe prowadzące do winnic na stokach wzgórz (np. na Pilionie) podczas gdy Teleatlas "dojeżdża do" Volos i koniec świata. Perełek takich jest wiele. W polsce w miastach co mają po 20 tys. mieszkańców jedzie się czasem po ziemi niczyjej choć droga jest od "zawsze".
Topgun Teleatlacu nie można używać nawet jeśli skopiujesz 1:1 z płyty na płytę. Nie działąją kopie i już! A co dopiero z karty SD która ma inny format. Zapomnij kolego tylko oryginał.
Widziałem gdzieś wersje z 2009 za 70€ na ebay.
dzięki za info, zbieram zatem na oryginał :mad:
Pozdro.
Grecja jest podana jako "connect network" czyli rozumiem że tylko główne drogi. Ja widzę inny problem. Otóż wczoraj wszedłem z kompa na moje mapy (przypomnę: karta SD z mapami na rok 2011 w nazwie). Tam daty plików wskazują na wrzesień 2010 (jeszcze nie jest źle) ale daty w pliku index pokazuje 2009.02 (co może oznaczać luty, drugi kwartał lub drugie półrocze). W każdym razie to pokazuje gdzie Ford miał swoich klientów, kiedy przygotowywał kompilację map na 2011 rok. Podobno mapy na 2012 są faktycznie odświeżone.
Oczywiście map nie da się skopiować, zarówno karty SD jak i płyty DVD są skutecznie zabezpieczone (do tej pory żadnego hackerowi nie chciało się lub nie udało tematu rozwiązać).
Pozostaje zatem oryginał. Mapy z 2009 roku chodzą poniżej 40 EUR, zaś te z 2011 (czyli np. ta co ja mam) po 130 EUR. Jeśli skuszę się na zakup nowej to pewnie będę sprzedawał tą co mam. Zakładam że karta nie jest na stałe przypisana do sprzętu?
Kapsel_lg 16-01-2012, 13:22 2008 widziałem poniżej 40€ (konkretnie po 30) ale z 2009 widziałem tylko po 70.
Grecja to w wersji 2011 prawie 80% pokrycia (w wersji 2009 60%), inne kraje niby 100% a jak mówię jedzie się czasem po ziemi niczyjej.
Uściślając, w moim s-maxiu są mapy zgłaszające się 2012-101125, ale jak przejrzałem pliki na karcie, to:
- większość ma daty z sierpnia 2011,
- pliki mapy (nav*) z lipca 2011,
- jakiś plik dat znalazł się z datą z października 2011.
Gdzieś wyczytałem, że aktualizacja odbywa się poprzez włożenie płyty do navi i download (przez opcję serwisową) na kartę SD. Ile w tym prawdy to nie wiem, jak pojadę na serwis to się dowiem.
inne kraje niby 100% a jak mówię jedzie się czasem po ziemi niczyjej.
Sam tego doświadczyłem, jednak droga wyglądała wówczas ewidentnie na nową (oddaną powiedzmy maksymalnie dwa lata temu). W Polsce jakoś tak to nie boli, bo z reguły drogowskazy są czytelne a o nowych drogach się po prostu wie (tych głównych). Ale u naszych południowych kolegów (Czechy, Słowacja) dużo się buduje i zmienia, a nawet w Austrii też się sporo zmienia w sieci autostrad. Dlatego jeśli mam liczyć na navi to mapy muszą być aktualne. A przez Forda czuję się delikatnie mówiąc, oszukany (w kwestii map na 2011 rok).
Co do map na 2009 to albo mi coś wczoraj mignęło albo się pomyliłem, bo teraz nic się nie da znaleźć w niższej cenie.
domadm: w którymś podkatalogu (ale niezbyt głęboko) jest plik index.txt (lub z innym rozszerzeniem). W notatniku można go otworzyć i tam jest tekstowo opisana zawartość karty (przynajmniej u mnie). Tamtejsze daty są jakby najbardziej "stare", bo pokazują aktualność dat w rozumieniu Teleatlas'u, a nie datę kompilacji danych na karcie. Co nie zmienia faktu że i tak będzie to nowsza data niż 2009 rok :-)
Aktualizacji navi NX są dwojakie:
1) aktualizacja systemu - wkłada się płytę CD serwisową i wtedy następuje download do pamięci wbudowanej urządzenia (nie na kartę SD). Być może w tej chwili jest download robiony przez serwis, ale kiedyś było to z płyty CD.
2) aktualizacja map - po prostu kupuje się i wymienia płytę DVD lub kartę SD (zależy co kto ma). Czasami żeby użyć aktualnych map trzeba wykonać aktualizację systemu (patrz pkt. 1) która to z zasady ma być już w takiej sytuacji darmowa.
edit: od dealera mam informację, że mapy 2012 będą dostępne dopiero w marcu lub kwietniu. Ręce opadają. Sprawdziłem dzisiaj, że na mapach Forda Anoo Domini 2011 nie ma nowej północnej obwodnicy autostradowej Wiednia. A jeszcze rok temu przenośna nawigacja z mapami Telatlas 2010 prowadziła mnie tamtędy. Zatem pozostaje i tak polegać na starej przenośnej navi.
Piszę to wszytko tak gwoli poinformowania szerszej rzeszy osób, które zastanawiają się nad wyborem fabrycznego sprzętu audio/navi w swoim aucie. Ja naiwny myślałem, że wprawdzie będzie drogo jeśli chodzi o aktualizacje map, ale będzie.
Ja też bym chętnie swojeo NX-a zaktualizował nawet na 2011r,bo mamy mam chyba z 2007-8r...
Tylko szkoda że nie ma "tańszych" opcji tej operacji niż jakieś jak czytam 100e
Kapsel_lg 18-01-2012, 10:45 dlatego uzywam dodatkowo automapy w telefonie (HTC HD2) i to jest ta to tańsze rozwiązanie. Jak się uda kupić nowe mapy w rozsądnej cenie do NX to kupię ale nie dam na dzień dzisiejszy 250€ by mieć niewielkie zmiany w stosunku do posiadanego 2009 roku.
Jako ciekawostkę napiszę, że w mojej NX jest autostrada A1 z Żor do Gliwic (dalej nie jechałem) - więc mapa Polski się broni :)
Kapsel: nie dziwiłoby, gdyby tanie nawigacje miały problemy z uaktualnieniami, a te drogie fabryczne były szybko aktualizowane. Przecież za te kilka tys zł można mieć automapę z urządzeniem i aktualizacjami na 20 lat!
Ja mam navi jeszcze nie firmową,kótrej używałem w Galaku z AutoMapą i w razie czego mógłbym jej używać,ale...jak to wygląda navi fabryczna w desce a na szybie dodatkowa :D hehe
Na szczęście mało jeżdże w nieznane trasy i spokojnie póki co wystarczą mi te mapy które mam w Maxiu ;)
Kapsel_lg 18-01-2012, 11:18 Jako ciekawostkę napiszę, że w mojej NX jest autostrada A1 z Żor do Gliwic (dalej nie jechałem) - więc mapa Polski się broni :)
Kapsel: nie dziwiłoby, gdyby tanie nawigacje miały problemy z uaktualnieniami, a te drogie fabryczne były szybko aktualizowane. Przecież za te kilka tys zł można mieć automapę z urządzeniem i aktualizacjami na 20 lat!
Mylicie dwie sprawy. Nie ma aktualizacji map do NX!!! Kupuje się nowe wersje i tyle. W automapie jest aktualizacja map którą masz w abonamencie (przez 12 miesięcy) . Różnica niby niewielka a jednak jak przepaść.
Mylicie dwie sprawy. Nie ma aktualizacji map do NX!!! Kupuje się nowe wersje i tyle. .
Czyli jak mam stare mapy w NX to jeśli chce nowe to musze kupić zupełnie nowy komplet map tak?To kiszka...
Skoro ta navi w salonie kosztuje coś ok.10kzł powinna być opcja aktualizacji...
czytam, czytam i dochodzę do wniosku, że choć targałem się do Munchen po maxika to przynajmniej nie płaciłem ogromnej kasy za wbudowane navi, które skazane jest na niebyt. Jedyna dla mnie nadzieja na spotkanie hakera, który złamie kody i zrobi z SD - DVD. Szerokości mili, w marcu śmigam na stok do włoch i już widzę jak pół trasy jadę w kosmosie :lol:
Pozdro.
Navi w salonie kosztuje ok 5 tys (bez kamery), mapy są na zabezpieczonej karcie SD (są tam też pliki aktualizacyjne do urządzenia).
Wg terminologii Forda, mapa WestEurope + Turkey obejmuje Polskę, więc jesteśmy west europe country (no chyba że pomylili nas z Turcją ;-) )
W sumie kupując nową kartę można starą odsprzedać komuś kto ma jeszcze starszą - zawsze to jakiś odzysk, zakładając że karty nie są przypisane do urządzenia.
Topgun, mnie już w pierwszej trasie navi się przydała: jadąc na pizzę w POI znaleźliśmy nr tel do pizerii i zamówiliśmy stolik (niestety nie wybrało numeru automatycznie jak. np tomtom), jadąc na miejsce zauważyliśmy korek i miejscowych którzy skręcają w boczną uliczkę trochę wcześniej - od razu navi przeliczyła trasę i zaoszczędziliśmy dobre pół godziny. Normalnie to nie chciałoby mi się wyciągać navi ze schowka, czy nawet mogłoby być za późno. Czasem więc się przydaje kiedy jest wbudowana, po prostu częściej się korzysta :) i dzieci mają przez jakiś czas zajęcie obserwując mapę :)
Przy okazji zapytam: czy posiadając zwykłe radio fabryczne z bluetooth (nie navi) też integruje się z Converse+ pokazując np. książkę telefoniczną?
[QUOTE=domadm;1768316]
Cytat: "Topgun, mnie już w pierwszej trasie navi się przydała"
zgadzam się z Tobą bo szukałem za odrą, pół roku swojego maxia z moim wyposażeniem i navi była bardziej na tak niż panorama dach :570: Tylko może ford zrobiłby coś, aby nasze mapy były bardziej na czasie.
Pozdro.
Ford nic nie zrobi. Jak widzisz - do nowych aut pakują już nowe mapy, a dealerzy dostaną (może) za 2 miesiące. I podobno sprzedaż aut spada, to by chociaż na sprzedaży map zarobili.
Ford nic nie zrobi. Jak widzisz - do nowych aut pakują już nowe mapy, a dealerzy dostaną (może) za 2 miesiące. I podobno sprzedaż aut spada, to by chociaż na sprzedaży map zarobili.
jeżeli tak będzie jak piszesz, to za dwa lata będziemy musieli poszukać innego producenta jakiegoś ładnego naszego odpowiednika jak u mnie = maxika
pozdro.
Kapsel_lg 18-01-2012, 14:22 Czyli jak mam stare mapy w NX to jeśli chce nowe to musze kupić zupełnie nowy komplet map tak?To kiszka...
Skoro ta navi w salonie kosztuje coś ok.10kzł powinna być opcja aktualizacji...
Pewnie że winna ale nie ma i trzeba zakupić nowy komplet.
Topgun nie znajdziesz i to się nie uda. Ale na włochy to mapa jest OK :) i na zachodzie działa traffic. To nie jest tak że jest całkiem do d... :) i bardzo ładnie łapie satellity. Wszystkie zewnętrzne navi moga się schować.
Za dwa lata mapa z 2011 będzi ekosztować 20-30€ i sobie zakupimy :)
Slartibartfast 18-01-2012, 16:42 czy posiadając zwykłe radio fabryczne z bluetooth (nie navi) też integruje się z Converse+ pokazując np. książkę telefoniczną?
Mam radio Sony 1CD i książka telefoniczna jest po podpięciu telefonu, zarówno na C+ jak i w radio
Topgun nie znajdziesz i to się nie uda. Ale na włochy to mapa jest OK i na zachodzie działa traffic. To nie jest tak że jest całkiem do d... i bardzo ładnie łapie satellity. Wszystkie zewnętrzne navi moga się schować.
No tak, ale bez aktualnych map to tak jakbyś kupił super-hiper-automatyczną kosiarkę, do której nie da się dokupić noży. Jeden rok poużywasz, a potem... Masz kosiarkę którą możesz się pochwalić przed sąsiadem, ale trawy nie zetniesz :lol:
Za dwa lata mapa z 2011 będzi ekosztować 20-30€ i sobie zakupimy
Z przyczyn opisanych na tym wątku lepiej tej z 2011 nie kupować - tam są wyjątkowo stare mapy (2009 rok). Na jakiejś stronie GB jeszcze bodaj w Grudniu wyczytałem, że mapy na 2012 są rzeczywiście odświeżone (nawet na zachodzie Europy widać się już ludziska zaczęli denerwować, a tam fabryczna navi w co drugim Fordzie jest). Dlatego jak kolega domadm napisał że ma nową mapę, zacząłem temat drążyć.
Kapsel_lg 18-01-2012, 18:02 na stronach nie ma nic o mapach 2012 tylko 2011 (chodzi o NX DVD nie SD)
W stosunku do poprzedniej zmienił (czyli jak nalezy rozumieć do 2010) się zakres adresowy oraz w krajach bardziej dzikich (jak polska :) ) zakres dróg i adresów. Nie przypuszczam więc by to były mapy z 2009.
Gdyby ktoś z kolegów miał mapę z 2011 to łatwo to porównać np. czy jest S3 pomiędzy gorzowem a szczecinem bo w mapach 2009 to ziemia niczyja.
komarkutno 18-01-2012, 21:37 nie ma tego odcinka a mapy 2010 i 2011 jeżeli chodzi o polskę to niczym sie nie różnią w plikach info na kartach obydwie mają dane map 2009q2
Kapsel_lg 19-01-2012, 10:36 dziwne bo w opisie jest napisane że przybyło w 24% więcej dróg w stosunku do wersji poprzedniej.
komarkutno 19-01-2012, 12:32 dziwne bo w opisie jest napisane że przybyło w 24% więcej dróg w stosunku do wersji poprzedniej.
tak dokładnie w pdf z 2010 było napisane ze POLSKA 99%(+24%)
a w pdf z 2011 jest napisane POLSKA 99%(+24%) czyli dokładnie to samo bo jak już w 2010 było 99 procent to w 2011 nie mogli dodac 24% bo byloby więcej niż 100% . Myśle że poprzednia edycja to 2009 a 2010 i 2011 to te same mapy bo nawet ilość zajętego miejsca na karcie jest dokładnie taka sama.
Mi telefonicznie gość z ASO też powiedział, że Ford mapy aktualizuje co dwa lata. Czyli że jak kupować to tylko mapy parzyste. Mapa na 2012 jest już w systemie Forda, ma cenę, ale na razie status "niedostępna". Cena: ok. 1160 zł brutto.
Mi telefonicznie gość z ASO też powiedział, że Ford mapy aktualizuje co dwa lata. Czyli że jak kupować to tylko mapy parzyste. Mapa na 2012 jest już w systemie Forda, ma cenę, ale na razie status "niedostępna". Cena: ok. 1160 zł brutto.
a powyższa cena jest do nośnika SD i DVD, czy tylko SD ?
Pozdro.
Ja się pytałem o SD, ale sądzę że DVD będzie miało tą samą cenę. Do tej pory tak było.
Ja się pytałem o SD, ale sądzę że DVD będzie miało tą samą cenę. Do tej pory tak było.
dzięki :)
Pozdro.
Kapsel_lg 12-03-2012, 15:34 Nijak nie ugryziesz bo tam nie ma map do NX tylko do DX
Zgadza się. O aktualizacji można zapomnieć. Pytałem w salonie Forda w Niemczech. Można zakupić aktualną mapę za ok. 200 EURO (staniała! było ponad 400 rok temu;) i ją sobie wymienić. Aktualnie jeżdżę na takiej z 2009 roku (produkcja mojego S-Max'x) W Max'ie mam Navi Forda Travelpilot NX (Blaupunkt Tele Atlas) dotykową i taką trzeba zakupić płytę ;( Dla zainteresowanych podaję link do strony producenta oprogramowania (płyty są dedykowane pod konkretny model samochodu).
http://navigation.teleatlas.com/en/shop/car-navigation/pre-installed/ford
Pozdrawiam
wg tej strony teraz kosztuje 543 zł
no dobrze, mamy linki, mamy ceny, ale nie mamy aktualizacji, czy komuś udało się potwierdzić gdziekolwiek, że takowa aktualizacja fizycznie zrobiona będzie w tym roku???
Slartibartfast 22-08-2012, 21:28 Przecież pod linkiem jest napisane Europe-Turkey 2012
P.S. 543 ale netto, bez VATu
Kolego, kilka postów wcześniej nasz kolega z forum zrobił kawał dobrej roboty i rozebrał aktualizacje na części pierwsze i okazało się, że pod aktualizacjami pod nazwą 2010, 2011r. są wgrane te same mapy co w 2008r., dlatego czekamy na nowe mapy a nie tylko kolejne edycje tych samych map.
Pozdrawiam,
Dzisiaj bylem u magika ktory wgrał mi polski jezyk w moja nawi wraz z aktualna mapą. Tak wiec mam na sprzedaz swoją z 2008 roku a jak nie ma roznicy miedzy 2011 to pokusze sie o stwierdzenie ze mam zeszloroczne mapy na sprzedaz:)
cieszę się, że Ci się udało, a skoro byłeś u magika aby wgrać jeżyk polski, to poproszę o namiary, to i ja się udam do niego w tej samej sprawie, zaś dziękuję za ofertę sprzedaży map, ale mam właśnie te same ;)
uczymy auta polskiego link : http://www.uczymyautapolskiego.pl/kontakt.html
|
|