Zobacz pełną wersję : [Transit 1991-1994] osobowy czy ciężarowy - jak to jest ?
witam
Chciałem zapytać jak to w końcu jest z klasyfikacją i ładownością auta. Mam 9 osobowego transita (fabryczna wersja), w dowodzie jest napisane "samochód osobowy", w rubryce ładowność "–", ilość miejsc "9", masa własna 1650kg, masa całkowita 2650kg. Jak to zrozumieć :
÷ jadę w 9 osób (małe, szczupłe), wszyscy ważymy mniej niż różnica masy całkowitej i własnej, mogę zabrać im dużo ciężkich walizek - ale nie przekroczymy masy calkowitej, mogę jechać czy nie ???
÷ jadę sam i np mam 500kg bagażu cementu (mogę mieć a co, lubię z nim jeździć :) , nie przekraczam masy calkowitej - mogę jechać czy nie ?
Jak się nad tym zastanowić to wychodzi absurd z zapisów w dowodzie.
BM
wojtekjanus 13-08-2011, 16:59 Jaki absurd? Masz jasną sytuację jak słońce.
Dopóki nie przekroczysz DMC, możesz wozić co chcesz (byle nie zarobkowo...).
Ja w swoim mam wyjmowane/kładzione rzędy siedzeń, kładę tylny rząd i ładuję widłakiem paletę papieru 500 kg (do własnego użytku) - nie przekraczam DMC.
Policja dla orientacyjnej oceny przyjmuje 80 kg na osobę, więc wioząc razem z tobą 9 osób masz 720 kg obciążenia, czyli jeszcze możesz 280 kg bagażu dowalić...
Jeżeli auto wozi towary komercyjnie (zarobkowo) - musi spełniać przepisy o autach ciężarowych (przegroda itp).
Witam, mam pytanie dotyczace wpisu do dowodu rejestracyjnego. Posiadam transita 9 osobowego i mam wbite samochod ciezarowy, kolega wyzej pisze ze ma wbite osobowy. Zkad te roznice?
wojtekjanus 13-08-2011, 21:18 Generalnie samochód rejestruje się wg dokumentów fabrycznych - tam jest napisane, jakie jest auto, czy ciężarowe, czy osobowe i musisz dostarczyć do wydz. komunikacji tłumaczenie tych dokumentów dokonane przez tłumacza przysięgłego.
Jednak zawsze możesz wystąpić do urzędu komunikacji o przekwalifikowanie auta - musisz jednak spełnić wymagania techniczne dla rodzaju auta i udać się do uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów. Tam dostajesz potwierdzenie, że auto spełnia warunki techniczne np dla samochodu osobowego, z tym wracasz do urzędu komunikacji i zmieniają ci dowód rejestracyjny...
Co do twojego auta - to coś nie tak jest, że ciężarowy Transit ma 9 miejsc siedzących w dowodzie. Gdzie masz przegrodę (w którym miejscu)?
Jeżeli coś jest nie tak - i trafisz na upierdliwego oraz pryncypialnego policjanta - to zabierze ci dowód rejestracyjny, a odzyskasz go dopiero po wizycie w SKP potwierdzającej spełnienie warunków dla danego rodzaju pojazdu. Tak miał mój kolega, musiał kupić i zamontować przegrodę (fabryczną) i wyrzucić drugi rząd siedzeń za przegrodą...
Zapewne chodzi o odliczenia vatu koszty itp . Jacob a ty chyba nie możesz zarobkowo wozić 9 osób ale to jakoś można obejść.
wojtekjanus 13-08-2011, 21:35 Jacob a ty chyba nie możesz zarobkowo wozić 9 osóbMoim zdaniem W OGÓLE nie może wozić 9 osób - ani prywatnie, ani zarobkowo. To by musiał być Transit z przegrodą lub kratą za trzema rzędami siedzeń - nie widziałem takich, ale mogę się mylić... Mocowanie kraty musi być w FABRYCZNIE przygotowanych miejscach (wzmocnieniach).
No tak bo pojazd ciężarowy musi mieś oddzieloną część pasażerską grodziówką która musi spełniać szereg warunków chyba że ma grodziówkę za ostatnimi rzędami i wozi materię z kosmosu której cm sześcienny waży tonę ale i tak mając 8 osób i siebie i tą materię przekroczy DMC
Moje auto jest kupione z polskiego salonu. Kupilem je miesiac temu od firmy, gdzie auto sluzylo do przewozu pracownikow tej firmy. Byla ona pierwszym wlascicielem i od razu po zakupie bylo dostosowane do przewozu osob, ale przegrody zadnej nie mam. Dodam ze auto bylo zarejestrowane na firme, a nie na osobe prywatna...
wojtekjanus 14-08-2011, 14:42 Auto ciężarowe MUSI mieć wydzieloną przegrodą lub kratką przestrzeń bagażową od przestrzeni osobowej.
Możesz mieć kłopoty... Jeżeli nie zależy ci na ciężarowej rejestracji, to zamieniłbym ją na osobową. To jest trochę kosztów - ok. 400 zł o ile pamiętam dobrze...
Ok dzieki za rade, tylko dziwne poprzedni wlasciciel jedzil tak od 1999r. i ani na przegladach ani kontrolach policyjnych nie bylo problemu.
wojtekjanus 14-08-2011, 20:56 Jeżeli był rejestrowany w 1999 roku, a wtedy obowiązywały inne przepisy (tu nie jestem pewny), to możesz się upierać że przegroda nie musi być - na zasadzie PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ. Czyli: był zarejestrowny zgodnie z przepisami i do końca swoich dni ma prawo taki pozostać (tak jak np z pasami bezpieczeństwa na tylnych siedzeniach).
Ja mam nieco podobny problem z moim Osłem, bo był w 1996 roku zarejestrowany jako osobowo-ciężarowy, potem to pojęcie w polskich przepisach zlikwidowano (w Niemczech nadal jest i nazywa się Kombi - nasze przygłupiaste urzędasy myślą, że to jest kombi w rozumieniu osobówka z nadbudowanym tyłem). Ponieważ już trzeci dowód mam, a wypełniany jest on przez komputer i program nie zna pojęcia "osobowo-ciężarowy" - za każdym razem jest afera, bo mnie chcą wysłać na przegląd i przekwalifikować go na ciężarowy (nie wiem dlaczego nie na osobowy?). A ja się upieram, kończy się awanturą u naczelnika, ja argumentuję, że prawo nie działa wstecz i nikt mnie nie zmusi do montowania przegrody i zlikwidowania dwóch rzędów siedzeń i ble, ble, ble. W końcu wymiękaja i ręcznie dopisują "osobowo-ciężarowy".
Taka argumentacja może być pomocna w twoim przypadku, tylko upewnij się, czy w 1999 roku była konieczna przegroda by zarejestrować auto jako ciężarowe...
Wojtku, była, mam PL salon '98 i MA przegrodę.
Panowie, ale nie musi wcale zmieniać typu pojazdu na osobowy, a jedynie przeznaczenie pojazdu, czyli "SAMOCHÓD CIĘŻAROWY - PRZEWÓZ OSÓB". Dlaczego? Auto jest homologowane na ciężarowy, a zarazem na 9 osób. Ubezpieczalnie dla samochodów ciężarowych mają niższą klasę taryfową i jako stawkę podstawową jest ok 30% taniej niż dla takiej samej osobówki.
Koszt zaświadczenia z OSKP o spełnianiu wymogów przez pojazd to 60zł (robiłem takie badanie w czerwcu tego roku), po tym wymiana dowodu rejestracyjnego 80zł i pozwolenie czasowe (nie pamiętam ile).
Jeśli zaś chodzi o 9-osób + grodź, to widziałem takiego '94 (ale jeszcze staty srodek) długi rozstaw kół 9 osób, ścianka grodziowa i bagażnik, przszklony w 2/3. Oś salisbury pojedyncza, DMC 3490kg. Przyjechało to to z Danii.
wojtekjanus 15-08-2011, 15:19 Wojtku, była, mam PL salon '98 i MA przegrodę.
Ale to znaczy tylko tyle, że Ford robił takie modele z przegrodą.
Natomiast chodzi o to, czy w Polsce wtedy były przepisy wymagające przegrody, aby auto było zarejestrowane jako ciężarowe. A to zupełnie co innego...
Inny przykład: Ford nadal robi model Kombi (do dzisiaj), a w Polsce nie możesz zarejestrować go jako osobowo-ciężarowego (niemiecki Kombi znaczy po polsku ciężarowo-osobowy). Nie ma on przegrody, ale ma wyjmowane (na hakach) 2 rzędy siedzeń, w związku z tym w Polsce może tylko osobowy...
|
|