Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow
Jeszcze raz poruszę temat opisywany już w kilku watkach tzn.wyświetlanie się " no GPS" na ekranie mapy oraz "0 satellites" po wciśnięciu INFO.
U mnie navi działała bez zarzutu przez kilka miesięcy od zakupu (wiosna br) ale potem zaczęła bzikowac . Ponieważ było to w okresie bardzo deszczowym a ja na dodatek bylem 2 razy się umyć na myjni bezdotykowej - skojarzyłem awarie z woda dostającą się do anteny GPS. Zdemontowałem wiec stopkę anteny , podczyściłem co moglem ale nie dało to natychmiastowej poprawy . Niezależnie od moich wysiłków navi widzi satelity dość rzadko ; często tylko 2 co nie daje systemowi możliwości "zaskoczenia" ; ale zdarzają się dni kiedy nagle pojawia się 4 - 6 satelitów i navi działa normalnie . Ostatnio , po kilku dniach braku satelitów , po rozpoczęciu 400 km podróży satelity "się znalazły" i widziałem ich momentami nawet 9 przez cala podróż. Wtedy inne elementy systemu działają perfekcyjnie a navi potrafi prowadzić 100 km po mapie/drodze - bez odbierania sygnału GPS (rozumiem,ze to żyroskop i mapa tak sobie dobrze radzą) .
Czy ktoś miał takie objawy ?
Wiem,ze fachowcy sugerują wymianę stopki anteny ale zanim wydam 250,- tak myślę sobie ,ze być może chodzi o zwykły (okresowy?) brak dobrego kontaktu kabla anteny z urządzeniem .
Stad pytanie ; gdzie w Mondeo Mk4 szukać tego złącza ?
Czy kabel anteny GPS jest podłączony do czytnika DVD ?
Jeśli tak to jak tam się dostać tzn. jak zdemontować panel środkowy?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi .
Pozdrawiam.
Tak.
Był dokładny opis na forrum (wyciągasz ni siłę panel z kubkami, wydłubujesz trójkąciki, odkręcasz kilka śrubek , wydłubujesz narożne zaślepki od NX'a a poniższymi wyjmakami wyciągasz navi):
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=90425
Kupiłem tydzień temu Mondeo MK4 i mam ten sam problem. Nawigacja na autostradzie gubi sygnał (Info: nie widzi satelitów) i nagle potrafi się włączyć.
Ktoś wie może o co chodzi? :)
dzięki za odpowiedź!
U mnie dzisiaj to samo, załączyłem nawigację i 0 satelit, nie może wogóle złapać sygnału, przeinstalowałem ponowne soft, odpiąłem aku a tu dalej cisza, nie łapie wogóle sygnału, czy możliwe że coś się odpięło?
patrykbj 08-01-2012, 16:44 Hej wszystkim
No i u mnie jest ten sam problem nav dzialala a obecnie no gps
0 satelitow
Jesli ktos ma jakies wskazowki bede wdzieczny
W memory events znalazlem nast pozycje odnosnie nawigacji
919f11 gps antenna circuit short to
919f13 gps antenna circuit open
91a329 gyroscope error
Rozumiem ze obwod jest otwarty i stad brak sygnaly pytanie jednak gdzie zaczac szukac co naprawiac?
Ja już rozwiązałem swój problem, uszkodzona była antena od GPS-a, znajduje się ona w podstawie dachowej anteny od radia, koszt 200zł na Allegro i Navi działa, link do aukcji gdzie kupiłem: http://allegro.pl/show_item.php?item=2011399974
patrykbj 09-01-2012, 09:34 hej
w jaki sposob doszedles ze to antena wlasciwie modul gps w antenie zostal uszkodzony?
jak zdemontowac te stopke czy moglbys poda kilka tipsow jak sie do niej dobrac?
czytalem ze trzeba zdjac pokrywe swiatla wewnetrznego - czy chodzi o sam klosz czy cala lampe?
Moglbys podac NUMER SERYJNY tej czesci?
mieszkam zagranica i latwiej poslugiwac sie numerem niz tlumaczyc o jaka czesc chodzi.
Więc tak:
w jaki sposob doszedles ze to antena wlasciwie modul gps w antenie zostal uszkodzony?
Poczytałem trochę forum i każdy kto miał "0" satelitów miał uszkodzoną antenę, zdemontowałem moją i była woda w środku, wysuszenie nic nie dało.
jak zdemontowac te stopke czy moglbys poda kilka tipsow jak sie do niej dobrac?
Cienki śrubokręt, wsuwasz w szczelinę w samej lampce od strony szyby i lampka ładnie wyskakuje, następnie kluczyk torx, numeru nie pamiętam i wykręcasz jedną śrubkę przez otwór po lamce i antena jest zdemontowana.
czy chodzi o sam klosz czy cala lampe?
Całą lampkę
Moglbys podac NUMER SERYJNY tej czesci?
U mnie był numer 1508610
patrykbj 10-01-2012, 07:07 dzieki za opis
postaram sie zdobyc te stopke do anteny i podczas nastepnej wizyty w pl ja wymienie.
troche przykre ze w aucie 5 letnim taka rzecz pada.
swoja droga czy aby nasze fordy nie sa tak wlasnie zaprojektowane na 5-6lat : (
pwegrzyn 26-03-2012, 10:43 Witam,
u mnie wystąpiła podobna usterka, auto zakupiłem niedawno i po pierszym myciu stracił sygnał GPS, antenę odkręciłem według wskazówek kolegów powyżej, wyczyściłem styki konektora (izopropanol + delikatny papier scierny ~2000). Antene wrzuciłem do piekarnika na 50C + termoobieg (elektronika i obudowa zaprojektowana jest do +125C wiec przetrwa a wilgoć powinna wyjść), tak 60-90 minut powinno wystarczyć. Uważam że warto spróbować przed wydatkiem rzędu 200zł.
Zastanawiam się nad uszczelnieniem stopki anteny do dachu za pomocą czarnego silikonu.
Dam znać jak zakończy sie moja próba suszenia.
Witam,
u mnie wystąpiła podobna usterka, auto zakupiłem niedawno i po pierszym myciu stracił sygnał GPS, antenę odkręciłem według wskazówek kolegów powyżej, wyczyściłem styki konektora (izopropanol + delikatny papier scierny ~2000). Antene wrzuciłem do piekarnika na 50C + termoobieg (elektronika i obudowa zaprojektowana jest do +125C wiec przetrwa a wilgoć powinna wyjść), tak 60-90 minut powinno wystarczyć. Uważam że warto spróbować przed wydatkiem rzędu 200zł.
Zastanawiam się nad uszczelnieniem stopki anteny do dachu za pomocą czarnego silikonu.
Dam znać jak zakończy sie moja próba suszenia.
I co? Pomogło?
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć, czy brak satelit, zła lokalizacja położenia, to napewno awaria anteny GPS, jeśli tak to jak mam to sprawdzić?
Czy można ewentualną awarię anteny usunąć czy muszę kupić nową stopkę.
Za podpowiedź będę wdzięczny.
Pozdrawiam
belinea122 06-05-2012, 17:41 U mnie po wymianie stopki na nową dalej nie widzi satelit i panowie z ASO stwierdzili że trzeba wymienić kabel łączący stopkę anteny z konsolą ( koszt 590 zł ) , na nawigacji po włączeniu wyskakuje komunikat żeby włożyć oryginalną płytę.
Andraszi 24-06-2012, 21:29 Witam
U mnie podobny problem. Wszystko działało ok i nagle przez dwa dni nie miałem nawigacji - po naciśnięciu INFO pokazywało 0 satelit. Dzisiaj już pokazuje 8-9 satelit. Ale coś widać jest nie tak. Dodatkowo od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem stacji radiowych - stacje szumią lub w ogóle znikają. Na trasie czasami nie są wyłapywane zmieniane częstotliwości na jakich nadaje dana stacja.
Moje pytanie brzmi czy omawiany tu problem z gps i satelitami może też wpływać na działanie radia? Czy to jest ze sobą powiązane?
Pozdrawiam
Witam
U mnie podobny problem. Wszystko działało ok i nagle przez dwa dni nie miałem nawigacji - po naciśnięciu INFO pokazywało 0 satelit. Dzisiaj już pokazuje 8-9 satelit. Ale coś widać jest nie tak. Dodatkowo od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem stacji radiowych - stacje szumią lub w ogóle znikają. Na trasie czasami nie są wyłapywane zmieniane częstotliwości na jakich nadaje dana stacja.
Moje pytanie brzmi czy omawiany tu problem z gps i satelitami może też wpływać na działanie radia? Czy to jest ze sobą powiązane?
Pozdrawiam
Jeśli dostała się wilgoć to może byc taki objaw. Polecam zawczasu uszczelnić stopkę silikonem,
Sebastekatowice 05-11-2012, 13:41 Witam,
Ja mam ten sam problem co koledzy "no gps" po naciśnięciu info wyświetla się "0" przy satelitach. Dziś rozbiorę lampkę i dobiorę się do anteny i modółu gps może uda się naprawić.
Witam. Niestety też mam ten problem i też trochę przy tym grzebię .Mam do was koledzy prożbę .Jak już tak męczycie te anteny to sprawdźcie proszę czy do tej kostki od środka dochodzą dwa czy trzy kabelki ,tylko popatrzcie dobrze.Gdzieś czytałem że są trzy ale u mnie są dwa a trzeci to taki kawałek gumy który wygląda jak kabelek i dopiero po zdjęciu okazało sie że to nie kabelek
Sebastekatowice 05-11-2012, 20:49 jak mam też dwa kabelki, po wyczyszczeniu wszystko hula jak należy
Sebastekatowice 15-11-2012, 20:26 Witam,
no i po paru dniach znów ''0'' satelit chyba bez wymiany stopki się nie obejdzie ale mam pytanie czy można zastosować zamiennik, są na Allegro za około 50 zeta ale czy będzie to działało?
Jak ktoś a szanownych kolegów majstrował to proszę o info.
Zamienniki anten działają w zależności od miejsca instalacji. Jeśli masz grzaną szybę przednią, to trzeba je montować w okolicy montażu lusterka wstecznego (tam, gdzie jest obszar szyby przeznaczonej na tzw. czytniki opłaty drogowej i inne tego typu urządzenia). Zamienniki chińskie zwykle nie łapią tak dobrze - miałem z regły o 2-3 satelity miej niż na oryginale.
Zwróć uwagę na końcówkę kabla - gniazdo w navi. Masz najprawdopodobniej gniazdo tzw. miniFAKRA, więc trzeba kupować np. coś takiego: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-do-mfd2-rns510-rns-e-opel-merc-i2770182491.html
Sebastekatowice 16-11-2012, 06:53 Witam tedi k,
dzięki za info. Będę musiał wyjąć całe audio żeby zobaczyć wtyk do zestawu. Ja mam dużą dotykową navi dvd chyba to jest Blautpunkt NX (czytnik płyty nawigacji jest schowany za pokrętłem głosu ) Dziwi mnie to że pozycja navi czyli współrzędne się zmieniają a wysokość w metrach stoi w miejscu no i wskaźnik satelit "0" ? Myślę jeszcze czy demontować całe audio czy nie przeciąć kabelka przy mojej antenie na dachu i tam nie zamontować nowej anteny tej co poleciłeś jest tam miejsce ale czy ściągnie sygnał przez dach ( mam szyber-dach)?
Sebastekatowice 24-11-2012, 19:17 No witam po paru dniach. Zakupiłem nowy odbiornik (antenę GPS) uniwersalną i całkiem nie źle to hula, antena jest schowana za lampką oświetleniową a i tak widzi do 8 satelitów.
Hura:::: Nawi wreszcie widzi satelity.Kupilem nową stopkę anteny za "jedyne"280 brutto,wymieniłem i działa jak trzeba.Nowa stopka ma trochę inny numer katalogowy bo wydaje mi sie że poprawili trochę uszczelnienie ale i tak chciałbym to cudo uszczelnić dodatkowo silikonem bo trochę szkoda co 3 lata kupować nową stopkę
Witam
Miałem podobne problemy ze znikaniem satelitów, o prawdopodobnych przyczynach dowiedziałem się na tym forum. Szczęśliwie kolega, profesjonalista w tej branży, pomógł wyciągnąć radio. Odłączyliśmy wtyk oryginalnej anteny, od strony schowka podłączyliśmy uniwersalny zamiennik (co ważne w cenie 35pln) i działa super. Na tą chwilę antena schowana w schowku (średnio widocznych 6 satelitów). Jak się zrobi ciepło, to się pomyśli gdzie to upchnąć, a nie chciałbym tego ciągnąć tam gdzie to powinno być, jeszcze co połamię, pourywam.
Radekst001 21-12-2012, 12:46 Witam. ponieważ post są z 2011 roku pewnie już nieaktualne.
W przypadku zanikania GPS w modelu NX radzę (jeśli jest jeszcze gwarancja) udać się do serwisu i zgłosić usterkę (na piśmie). Aktualizacje i inne zalecane procedury są stratą czasu ( na naszą niekorzyść). Moja Nawi którą miałem od początku na gwarancji robiła takie numery po czym miesiąc po gwarancji padła ( częsty problem NX) i pewnie te problemy wynikały z wady konstrukcyjnej lub produkcyjnej. Model NX DVD został zresztą przez blaupunkta wycofany, co tylko potwierdza problem.
pozdr
radek
sikor_nh 12-01-2013, 20:20 Witam kolegów mam ten sam problem z nawigacja...znikaja satelity raz są a raz nie :/ potrzebował bym jakieś namiary na kogoś kto ma do sprzedania stopke-antenę nowa lub używke pozdrawiam
Mara FCB 14-01-2013, 16:30 Jeszcze raz poruszę temat opisywany już w kilku watkach tzn.wyświetlanie się " no GPS" na ekranie mapy oraz "0 satellites" po wciśnięciu INFO.
U mnie navi działała bez zarzutu przez kilka miesięcy od zakupu (wiosna br) ale potem zaczęła bzikowac . Ponieważ było to w okresie bardzo deszczowym a ja na dodatek bylem 2 razy się umyć na myjni bezdotykowej - skojarzyłem awarie z woda dostającą się do anteny GPS. Zdemontowałem wiec stopkę anteny , podczyściłem co moglem ale nie dało to natychmiastowej poprawy . Niezależnie od moich wysiłków navi widzi satelity dość rzadko ; często tylko 2 co nie daje systemowi możliwości "zaskoczenia" ; ale zdarzają się dni kiedy nagle pojawia się 4 - 6 satelitów i navi działa normalnie . Ostatnio , po kilku dniach braku satelitów , po rozpoczęciu 400 km podróży satelity "się znalazły" i widziałem ich momentami nawet 9 przez cala podróż. Wtedy inne elementy systemu działają perfekcyjnie a navi potrafi prowadzić 100 km po mapie/drodze - bez odbierania sygnału GPS (rozumiem,ze to żyroskop i mapa tak sobie dobrze radzą) .
Czy ktoś miał takie objawy ?
Wiem,ze fachowcy sugerują wymianę stopki anteny ale zanim wydam 250,- tak myślę sobie ,ze być może chodzi o zwykły (okresowy?) brak dobrego kontaktu kabla anteny z urządzeniem .
Stad pytanie ; gdzie w Mondeo Mk4 szukać tego złącza ?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi .
Pozdrawiam.
Hej mam wlasnie tez podobny problem tylko ze nawigacja nie widzi ani jednej anteny to tez raczej bendzie ta stopka?
Hej mam wlasnie tez podobny problem tylko ze nawigacja nie widzi ani jednej anteny to tez raczej bendzie ta stopka?
Co znaczy "ani jednej" - radio też nie gra? Jeśli tak, to może po prostu z jakiegoś powodu są wypięte kable z tyłu navi? Jednak jeśli nic nie było robione z urządzeniem a nagle przestała działać i navi i radio, to obstawiał bym stopkę...
marcinkosky 22-01-2013, 14:05 Witam.
Koledzy jaki jest wtyk anteny GPS w NXach??
Czy z takim wtykiem bedzie smigalo: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-mfd2-rns2-rns-e-vw-audi-i2960502563.html ??
W opisie aukci napisane jest ze koncowka pasuje do Blaupunkt: Travel Pilot EX... (czy to od radia w mondeo mkIII??)
z gory dzieki za odpowiedzi
Czy z takim wtykiem bedzie smigalo: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-mfd2-rns2-rns-e-vw-audi-i2960502563.html ??
Tak. Wszytkie navi Blaupunkt mają wtyk "mini FAKRA" taki jak na tej aukcji.
marcinkosky 23-01-2013, 08:08 Tak. Wszytkie navi Blaupunkt mają wtyk "mini FAKRA" taki jak na tej aukcji.
super :) dzieki za odpowiedz :)
a tak z troche innej beczki... co zrobic jezeli nie mam PINu do radia?? a i czy moze jest ktos z Warszawy lub okolic kto posiada "wyjmaki" do w/w radia??
Komplet wyimaków (potrzebne 4szt.) na allegro to koszt pewnie ok. 10-12zł z przesyłką...
PIN do navi trzeba zdobyć w ASO (usługa odpłatna - chyba, że ma się tam znajomego...).
witam panowie u mnie jest problem taki ze nie wyswietla mi nawigacja tras blaupunkt nx satelity wyswietla i nie wiem co jest grane mondeo mk4 2008r moze ktos wie o co w tym chodzi
A mapę masz? Jeśli tak - to jaką?
Skysailor 02-03-2013, 13:45 U mnie 0 satelit pojawiło się po odłączeniu akumulatora. Nie chce mi się wierzyć, że akurat przypadkiem w tym samym czasie, kiedy odłączałem akumulator, popsuła się antena. Podejrzewałem, że przy wyjmowaniu radia (w celu odczytania numeru seryjnego dla uzyskania PIN-u) wypiąłem przypadkiem wtyczkę od anteny GPS, ale sprawdziłem - nie. Z resztą tego rodzaju wtyczki nie da się wypiąć przypadkiem.
Pytanie: Czy to co jest w stopce anteny radiowej, to zwykła antena GPS, czy odbiornik GPS (a to różnica). Ktoś z Was wie?
Pozdrawiam
Maciek
To jest zwykła antena GPS - w jej miejsce można używać takiej z allegro, byle miała złącze mini FAKRA (pierwsza z brzegu jak najbardziej nadająca się: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-mfd2-rns-e-rns510-vw-audi-nowa-i3037679848.html). Dla testów wystarczy podpiąć i ot tak sobie potrzymać na zewnątrz... DLa normalnego użytkowania jest trochę kombinacji jeśli masz grzaną przednią szybę - taka szyba potrafi "zabrać" ze 30-40% sygnału.
Skysailor 04-03-2013, 10:16 Dzięki za pomoc. Zastanawiam się, czy nie łatwiej byłoby przerobić wtykę gdzieś w okolicy lampki podsufitkowej i nową antenę wstawić na przednią szybę w okolice lusterka, albo zaszaleć i spróbować wsadzić nową antenę w miejsce starej. Wszystko chyba lepsze niż próba ciągnięcia nowego przewodu od dachu do radia.
Szczerze mówiąc, trochę mnie denerwuje ten NX, ze swoim brakiem map i innymi ograniczeniami. Gdyby nie był zintegrowany z klimą, to już bym go dawno wymienił na chińczyka. Ponoś są już i takie, które z conversem+ współdziałają.
Pozdrawiam
Pagoda1979 07-03-2013, 21:11 Witam,
Wiem, że zmieniam model na Focusa Mk2 FL. Czy moze ktos odpowiedzieć jak dokładnie ściągnąć lampkę aby niczego nie uszkodzić?
Piotr
Skysailor 08-03-2013, 10:04 Jeżeli lampka jest taka jak w Mondeo IV, to trzeba ją lekko podważyć od strony szyby. Do takich rzeczy najlepiej używać czegoś miękkiego - kawałka pleksi, szkolnej plastikowej linijki itp. Użycie śrubokręta czy noża to 90% prawdopodobieństwa że zostaną ślady na plastikach.
Witam w klubie ...
Właśnie dostałem informację ze jest 0 satelitów od GPS.
Problem pojawił się "w trasie" oczywiście zgodnie z prawami Murphy'ego wtedy kiedy nawigacja była najbardziej potrzebna.
Po powrocie do domu zobaczyło satelity na 2 dni i znów ich brak :(
Znów ASO będzie miało zajęcie :)
witam was panowie u mnie tez pisalo no gps w nawigacij ijuz działa a mianowicie wyjac lampke pod lusterkiem odkrecic malym imbusem antene i wyczyscilem tam szczoteczko dokładnie połaczenia anteny i gps a pozniej lekko przesmorowalem wazelinka i dziala bez problemu i wlasnie domowym sposobem zaoszczedzilem pore zlotych
Bump: sorry zapomnialem i dobrze trzeba dokrecic spowrotem bo woda podczas mycia moze kapac w srodku
Bump: lampke zciagamy od strony szyby małym srubokretem na srodku lekko podwarzamy i samo wyskakuje .
...wyjac lampke pod lusterkiem odkrecic malym imbusem antene ...
Cholera ja nie mam lampki pod lusterkiem ;)
Tak to wygląda od dołu :
http://foto.1j.pl/upload/7e985f5de83662c521fdcf3570bef0e6.jpg (http://foto.1j.pl/image/pdjg73/)
to chyba nie jest wnetrze mondoe ,czy to nie czasami z s-maxa., na pewno sa tam jakies zatrzaski albo wkrety nie trzeba byc geniuszem aby to wyjac powodzenia .
motylanogha 08-05-2013, 18:42 U mnie po rozłączeniu akumulatora jest to samo...
http://img195.imageshack.us/img195/1254/20130508192317.jpg
Można jakoś zrestartować sam GPS?
Jak "trafiona" jest antena GPS to co mają Ci dać restarty?
Trzeba wyciągnąć urządzenie, podłączyć antenę z allegro (jaką - podawałem już z 5 razy) i za jakieś 50zł kosztów mamy pełną diagnozę - czy faktycznie fabryczna antena GPS w samochodzie "poszła się wietrzyć", czy to urządzenie wymaga wysłania do firmy naprawiającej.
Właśnie jestem po wymianie anteny od GPS ... :)
Teraz działa :D
Założyłeś oryginalną? Masz może fotką jakąś jak to wygląda w tej obudowie czujnika deszu w Twoim S-maxie?
mam Mondeo po lifcie ... antenka jest koło lusterka pod tym plastikiem .. foto kilka postów wyżej.
Wymienili mi w ramach Fors Protect za free.
To, że w tym plastiku to zrozumiałem, tylko zastanawiam się czy taki sam moduł odbiorczy jak w mojej stopce anteny na dachu czy jeszcze inaczej to wykombinowali. ALe jak robiło Ci to ASO to nic nie będziemy wiedzieli...
widziałem tą antenę ... takie male pudełko z kabelkiem .. z tego co mówił serwisant to jeszcze takiej nie widział :D ... na rozpisce forda inne jest antena w autach z i bez systemu kontroli pasa ruchu :D
Bump: oczywiście ta w stopce jest jeszcze inna ...
Witam,
Może ktoś napisać jakie zamienniki się dobrze spisują znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/antena-gps-fakra-do-mfd2-rns510-rns-e-opel-merc-i3235605558.html
Ten pasuje i to jest wszystko co na ten temat.
Każda sztuka (jak to z Chin) ma prawo spisywać się inaczej.
Roland074 03-06-2013, 19:18 Witam Panowie
Mam uszkodzoną oryginalną stopkę GPS (tą na dachu) - właśnie odebrałem od kuriera zamiennik. Tą polecaną parę postów temu przez jednego z kolegów za co dziękuję:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3221554181
Mam pytanka:
1. Czy można ją zamontować między podsufitką a blachą dachu (nad lampką oświetleniową - tam pod oryginalną stopką? Ten zamiennik jest mały więc by wszedł, ale też nie wiem czy dach nie zakłócałby sygnału (może wiecie?)
2. Którą stroną przykleić ten zamiennik (stroną wierzchnią po stronie czarnego plastiku czy spodem - tam gdzie jest część aluminowa)?
Swoją drogą myślę, że może obeszłoby się bez demontowania radia, tylko u góry uciąć kabel GPG i posztukować z kabelkiem od zamiennika i wtedy za Waszą poradą montaż: - na szybie przy lusterku wstecznym lub jak pisałem w pytaniu pierwszym.
Z góry dzięki za pomoc.
...
1. Czy można ją zamontować między podsufitką a blachą dachu (nad lampką oświetleniową - tam pod oryginalną stopką? ...
Jedyne na dobrą sprawę sensowne miejsce montażu zamiennika to przyklejenie do szyby na tych czarnych kropkach koło lusterka.
Możliwe jest też umieszczenie gdzieś pod kokpitem - wtedy w rogu, tak aby ewentualne druty ogrzewania przedniej szyby tłumiły sygnał w minimalnym stopniu.
...
2. Którą stroną przykleić ten zamiennik (stroną wierzchnią po stronie czarnego plastiku czy spodem - tam gdzie jest część aluminowa)?
....
Normalnie - stroną przeznaczoną do klejenia (czyli tą spodnią).
...
Swoją drogą myślę, że może obeszłoby się bez demontowania radia, tylko u góry uciąć kabel GPG i posztukować z kabelkiem od zamiennika...
Bardzo zły pomysł. Tam "biegają" GHz, i luty raczej im tego biegania nie usprawnią...
Taka antena najszybciej łapie sygnał jak ma widoczność z satelitami czyli najkrócej mówiąc gdzieś przy szybie
A że nie za ładnie to będzie wyglądać to trzeba ją gdzieś schować z tym że jej sprawność trochę a w niektórych egzemplarzach dużo spadnie
Gdzie ją zamontujesz to już Twój wybór
Czy rozbierać kawałek samochodu :) i montować ją pod dachem
czy bez zbędnej roboty umiejscowić gdzieś pod kokpitem
Wybór należy do Ciebie :)
Proponuję na próbę nie demontować tapicerki słupka tylko podłączyć na krótko pod dachem
a potem gdzieś pod kokpitem (od schowka kierowcy będzie najlepszy tymczasowy dostęp)
Jak będzie działać tak samo to wybór umiejscowienia jest chyba oczywisty :)
No i takie anteny montuje się raczej podstawą w dół
Daj znać jakie będą efekty
Acha no i nie wiem czy Ci wystarczy 3m kabla przez słupek pod dach do lusterka
Skysailor 04-06-2013, 17:30 Dziś właśnie poradziłem sobie w końcu z problemem. Nie bez niespodzianek. Okazało się bowiem, że uszkodzona była nie antena, ale gniazdo na końcu kabla antenowego, w tym metalowym elemencie pod stopką anteny (element oczywiście nierozbieralny). Efekt jest taki, że jak kupisz antenę na wtyku FAKRA za 30 zł i podłączysz do radia, to będzie działać. Jeżeli natomiast kupisz antenę oryginalną za 300 zł i wepniesz na swoje miejsce, to działać nie będzie. Ja trochę porzeźbiłem, wlutowałem kabel do stopki anteny, oryginalny kabel obciąłem przy metalowym gnieździe i polutowałem jeden z drugim. Voila, 9 satelit. Być może nie tylko w moim wypadku "0 satelit" spowodowane jest uszkodzeniem gniazda, a nie anteny. Dobra wiadomość jest taka, że takie uszkodzenie można usunąć za darmo, trochę rzeźbiąc przy pomocy wiertarki i lutownicy, ew. tak jak koledzy robili to do tej pory, wpinając antenę za 30 zł bezpośrednio do radia. Zła wiadomość jest taka, że tak czy owak będzie to rzeźba, bo naprawa przywracająca stan fabryczny wiązała by się z wymianą wiązki antenowej (GPS i FM), która na allegro kosztuje 200 zł, a ta z kolei wiąże się z demontażem połowy kokpitu, żeby nową wiązkę położyć w miejscu starej.
Roland074 04-06-2013, 18:26 Witam
Moje gratulacje "Skysailor". Mam ten sam problem opisany wczoraj. Chciałem dziś zabrać się za robotkę ale u mnie burza i ciągle leje.
Interesuje mnie w jaki sposób połączyłeś te kabelki GPS (wspomniałeś o lutowaniu) - pytam dlatego, że dziś obdzwoniłem parę sklepów elektronicznych i każdy mówił, że potrzebne są do tego złącza coś w stylu antenowych
tylko mniejsze (męska i żeńska)
http://www.cybertech.com.pl/p1,wtyk-rp-sma-gold-na-h-155-rf-240.html
, bo inaczej będą duże straty sygnału (nie można skręcić kabelków i polutować) - poza tym kiepski dostęp do zarobienia przewodów, bo zarobienie wygląda podobno tak:
http://www.youtube.com/watch?v=vxRKTmdSSXY
- tak mówią.
Jeszcze jedno - jak poznałeś, że uszkodzona jest kostka, a nie stopka. U mnie w Płocku pytałem wcześniej w salonie też chodziło mi to pogłowie - ale oczywiście nie mają stopki żeby sprawdzić.
Jeśli możesz to zaznacz na zdjęciu, w których elementach lutowałeś (domyślam się, że z tą płytką)?
Wstępnie na czwartek jestem umówiony u elektronika na demontaż radia (wolałbym nie ruszać), ale chodzi mi po głowie opcja z połączeniem kalbi. No i teraz Twój przypadek (może teraz ta opcja).
Jeśli można - to czeka na odpowiedzi i podpowiedzi.
Skysailor 04-06-2013, 19:09 Witaj Roland!
Kabelek przylutowałem do pinu zaznaczonego na zdjęciu w załączniku.
Ja się nie certoliłem i zrobiłem tak, jak Ci mówili, żeby nie robić - na okrętkę i polutowałem.
Winę złącza wybadałem miernikiem - wbiłem się w kabel przy złączu i sprawdziłem, czy jest połączenie między nim, a otworem w gnieździe anteny. Nie było. Ja miałem wyjęte radio, więc sprawdziłem też drugi koniec - tam było OK.
Żeby przylutowany do anteny kabel wprowadzić pod dach, musiałem przewiercić tę metalową stopkę pod dachem w miejscu, gdzie powinno być gniazdo anteny GPS. Nie widzę tam miejsca, żeby zrobić to po bożemu, na złącze "F".
Co do strat sygnału - ja tak na prawdę przeciąłem ten kabel w dwóch miejscach (najpierw przy radiu, bo byłem pewien, że tam jest problem, dopiero potem wpadłem na to, żeby sprawdzić przy stopce). W obu miejscach połączyłem na okrętkę i polutowałem i zaraz po włączeniu radia pojawiło się 9 satelit, więc chyba takich znowu miażdżących strat nie ma.
Jedyne co mi się w tej mojej metodzie nie podoba, to fakt, że to wszystko takie prowizoryczne, ale ze mnie żaden elektronik mistrz lutownicy. Jak jedziesz do fachowca, to Ci to zapewne lepiej zrobi.
Powodzenia
Przy okazji - chylę czoła, że Ci się tę stopkę tak udało rozebrać. Ja się poddałem. Jak będziesz ją zakładał z powrotem, daj pod nią jakąś gumkę, np. wyciętą z dętki. Ja nie dałem i mi w deszczu na rękę kapało.
Jakby kto był chętny, to sprzedam (po sprawdzeniu) za pół ceny sprawną stopkę z nieco poszarpaną plastikową obudową (właśnie tę, pod którą nie dałem uszczelki, przez co kapało mi na łokieć;-)
Roland074 05-06-2013, 20:31 Witam forumowiczów
"Skysailor" - zrobiłem tak jak mówiłeś.
1.Sprawdziłem miernikiem - nie ma przejścia na nierozbieralnej kostce. Kabel uciąłem, ekranu nigdzie nie podłączałem, tylko tzw. + połączyłem na krótko ze złączem mini fakra od stopki zamiennika, tej którą kupiłem na allegro. Widział 8 satelit.
2. Korciło mnie żeby jeszcze sprawdzić tą swoją niby uszkodzoną stopkę. Kable polutowałem tak jak mówiłeś i dziurkę rozwierciłem też jak mówiłeś. Z racji tego że stopkę miałem rozebraną w drobny mak więc podłączyłem całe bebechy stopki bez tej plastikowej czarnej obudowy na próbę (oczywiście radio wtedy nie grało bo nie było anteny na dachu, tylko same podzespoły stopki). Podłączyłem tak jak pokazałeś na zdjęciu (ekranu tzw. masy nie podłączałem). Odpaliłem w pokazało 10 satelit.
3. Wszystko poskładałem do kupy, dałem tzw. uszczelkę gumową pod stopkę żeby zapobiec ewentualnemu przedostawaniu się wody (tak jak radziłeś), zrobiłem wszystko na tip top (masy od kabelka nigdzie nie podłączałem, tylko sam tzw.+) tak jak poprzednio. Odpalam - 0 satelit.
4. Zacząłem w różne miejsca podłączać masę - nie nie dało.
Wyjąłem gumową uszczelkę bo myślałem że może to jest przyczyną - myliłem się.
Ręce opadają. Na dziś mam już dość. Jutro powtórka - efekty opiszę, ale jeszcze raz dzięki za poradę.
Pozdrawiam.:572:
przylutowanym do płytki (część stopki)
Skysailor 05-06-2013, 22:11 Pewnie Ci się coś po prostu rozłączyło, jak składałeś wszystko do kupy. Jutro na świeżo poprawisz i będzie git. Ja oplotu też nigdzie nie podłączyłem, bo przy antenie nie ma do czego. Wygląda na to, że powinien on być podłączony poprzez tę metalową płytkę do karoserii, ale najwyraźniej (w moim wypadku tak jest) i bez tego się obejdzie.
Tak czy inaczej, skoro u Ciebie moja teoria się potwierdziła, to stawiam flaszkę, że większość przypadków z "0 satelit" to w cale nie jest oznaka zepsutej anteny (za 300zł) ale właśnie tej metalowej płytki.
Roland074 06-06-2013, 19:16 Witam
Dziś razem z elektrykiem jeszcze raz sprawdziliśmy wszystko. Prąd z radia po kablu GPS dochodzi - 5 Volt. Przetarł się w dwóch miejscach na załamaniach ten kabelek polutowany (od płytki stopki). Kabelek wymieniliśmy i nie działa. Pomyślałem, że może stopka się spaliła, więc podłączyłem stopkę zamienną - i też nic. Elektryk rozłożył ręce.
po pracy podjechałem do elektronika samochodowego (naprawa komputerów samochodowych, radio itp). Powiedział bez rozbierania, że prawdopodobnie spaliło się gniazdo czy coś tam, po tym jak ten przetarty kabelek dotknął gdzieś masy. Jeśli chcę to w poniedziałek rano mam zostawić samochód. Sama ekspertyza 50 zł, a ewentualnie z naprawą od 150 zł wzwyż. Załamka, a już się wczoraj cieszyłem bo zaczęła navi działać, pierwszy raz od stycznia.
Bym zapomniał: Zanim pojechałem do elektronika, próbowałem:
a) 2 razy zdjęta klema +, bo myślałem że może jakiś błąd w radio - nie pomogło.
b) wgrałem nowy SP 5.3 + nowe oprogramowanie do navi i zapodałem nową mapę 2013 - wszystko przeszło super, ale i to nie pomogło. Satelit - 0.
I co tu robić?:572:
Skysailor 06-06-2013, 20:16 Nie wzbraniaj się tak przed wyjmowaniem radia. Zaopatrz się w wyjmaki (parę złotych). Odkręcasz 6 śrubek i radio wychodzi. Zobaczysz wtedy co z tym kablem przy radiu, podepniesz bezpośrednio do radia zamiennik i podejmiesz decyzję co dalej. 50 za "ekspertyzę", naprawa od 150... każdy chce dobrze zarabiać.
Roland074 14-06-2013, 11:37 Witam
Jeszcze raz dzięki "Skysailor" za rady. Wczoraj odebrałem zamówione wyjmaki. Wyjąłem radio (więcej mojego niepotrzebnego strachu niż to wszystko warte). Sprawdziłem oryginalną wtyczkę i na kablu pokazywało opór 1 Ohm. Wogule jak odciąłem ten kabelek od oryginalnej wtyczki to ekran OK, a ten rdzeń wewnętrzny koloru złotego, natomiast ten sam kabelek tylko że u góry pod podsufitką rdzeń koloru czarnego. Wnioskuję, że woda musiała się dostać głębiej w ten kabelek. Założyłem zamiennik. Kabel puściłem od radia w prawo pod schowkiem, potem pod czarną uszczelką przy słupku i pod plastikiem łączącym obicie słupka i podsufitki, potem w podsufitce przy szybie w stronę lusterka wstecznego i przykleiłem czarną taśmą 3M w to czarne kropkowane miejsce przy lusterku. Pokazuje 8 satelit. Nareszcie.g:DD
Pozdrawiam.
Witam,
Macie gdzieś może manuala jak wypruć to radio bo coś nie mogę trafić na forum a nie mogę się dopchać do mojego serwisu już 2 tydzień (pewnie nie chce im się bawić z taka popierdułka). Mam takie zdolności manualne, że zawsze jakiś zatrzask połamie wiec dobrze by było przynajmniej wiedzieć co i gdzie podważyć :-). Może to ktoś udokumentował na zdjęciach.
PS. Wyjmaki mam :)
Niechcący się natknąłem może się komuś przyda. Swoją droga jeszcze takiego manula nie widziałem :-)
http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Centre_console_trim%2C_dashboard_controls_and_head _unit_removal_-_Mk4#Steps.289.29-.2813.29:_DVD_Navigation_NX
Panowie pytam jako nerd, czy ktoś bardziej zorientowany w temacie mógłby podrzucić mi jakiś tutorial?
1) Link do aukcji z uchwytami do wyjęcia zestawu.
2) Link do aukcji z anteną GPS, która będzie odpowiednia do naszego urządzenia (część wcześniejszych linków prowadzi do aukcji, które są już zarchiwizowane.
I teraz, jak rozumiem - wyciągamy nasze urządzenie, rozłączamy dotychczasową antenę (pomiędzy stopką anteny a Blaupunktem), podłączamy naszą antenę, przeciągamy ją za gdzieś za deską rozdzielczą (jak?) i za poszyciem słupka A, pod podsufitką od strony czołowej szyby, aż do obudowy czujnika deszczu i świateł? Nie podłączamy jej jednak to stopki tylko zostawiamy w tej obudowie? Wsuwamy z powrotem naszą nawigację i to wszystko?
Czy to się zgadza?
Roland074 03-07-2013, 06:31 Witam.
"Pulse" dokładnie tak. Przeczytaj mój ostatni post - jak to zrobiłem. Jeżdzę i jest OK.
Oto adres aukcji: http://allegro.pl/klucze-wyjmaki-mercedes-audi-skoda-seat-ford-vw-i3346397441.html
Od Niego kupiłem. Wszystko OK. Aukcja aktywna.
Pozdrawiam
Ok dzięki. Już nabyłem.
Odnośnie miejsca w którym można mocować sam odbiornik - jak rozumiem żeby schować go w obudowie czujnika deszczu to nie ma na to miejsca. W związku z tym mocuje się do od środka gdzieś na szybie?
A może jeśli u mnie jest szyberdach to po prostu zamocować go na suficie przy otworze szyberdachu?
Roland074 04-07-2013, 12:50 Witam
Zamontuj go z boku czujnika (sensora) deszczu. Będzie OK.
pochwaliłem się ...
GPS widzi satelity kilka dni i znów znikają ;)
Jak zdejmę plastik osłaniający ta elektronikę pod lusterkiem to działa wszystko jak trzeba ;)
Jak założę plastik to satelity po jakimś czasie znikają znowu ;)
...Jak założę plastik to satelity po jakimś czasie znikają znowu ;)
Czyli ewidentnie gdzieś jest słaby styk. Dobrze trzeba przejrzeć styki i luty na wyjściu kabla z modułu odbiornika. Bardziej to wygląda właśnie na jakiś zimny lut.
W końcu naprawiłem, i teraz mogę cieszyć się z dobrodziejstw płyty 2013. :)
Nie było łatwo.
Uchwyty do wyjęcia nawigacji kupiłem w tej aukcji http://allegro.pl/klucze-wyjmaki-mercedes-audi-skoda-seat-ford-vw-i3346397441.html i za nic nie mogłem nimi wyjąć urządzenia z konsoli. Musiałem rozbebeszyć konsolę środkową, a żeby to zrobić również poszycie środkowego tunelu.
Odbiornik GPS przykleiłem do czołowej szyby przy podsufitce obok lusterka wstecznego. Nie mieścił się w obudowie lusterka. Kabel poszedł pod podsufitką i słupkiem A, nad schowkiem do nawigacji.
Od wczoraj mam nie 0 satelitów a 11-12, czyli dokładnie tyle samo jak jeszcze działała fabryczna antena.
Poczytałem Wasze posty i zaraz poleciałem sprawdzić jak się ma moja antena.
Navi działa różnie, bardzo często pokazuje że jeżdżę po polach a nie drogach. no i ja nie mam żadnej anteny na zewnątrz. Cud albo gdzie jest antena ?
Auto org. kupione w salonie
MK4 2008 - navi ( nie bardzo się orientuje jaki model) ma sterowanie głosowe, na karte SD i płyte CD - duzy ekran - nie dotykowy
Proszę o pomoc , gdzie jest antena zainstalowana i co może być przyczyną złego działania navi ?
z góry dzięki
Gniazdo - stopka mocowania anteny dachowej z gps moze wiecie gdzie kupic najtaniej bo powiem mam dosc co mycie auta wyciaganie anteny i suszenie a w salonach maja po 300zł moze jakies szroty rozbieraja angliki prosze o pomoc .
Markosss 02-08-2013, 13:13 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum :)
Kupiłem niedawno Mondeo i mam podobny problem, brak satelit...
Zauważyłem, że mam złamany bat anteny pospinany jakąś gumką. Pytanie, czy bat może mieć wpływ na brak satelit, czy wszystko się odbywa w stopce anteny?
waski123 02-08-2013, 18:27 A więc tak czytałem czytałem i zaryzykowałem 41 zł kupując zamiennik anteny GPS taki jak w linkach podawanych wcześniej. Wynik rewelacyjny!!!!!!!!!!! Radio zdemontowałem zgodnie z instrukcją:
http://www.fordclubpolska.org/pliki/demontaz_konsoli_srodkowej_mondeo_mk4.pdf nie ma się czego bać, ja robiąc to pierwszy raz i bojąc się by czegoś nie spartolić temat zamknąłem w 30 minut. Antenę w pierwszej kolejności przyczepiłem obok lusterka wstecznego wynik średnio 6-8 satelit, ale tak na próbę wepchnąłem tą antenkę w szparę między podsufitką a szybą przednią tuż przy lusterku, tak by jej nie było widać. I co? Heheh średnio 8-12 satelit, tak więc lepiej niż na szybie (z ogrzewaniem). Kabel pociągnąłem w podsufitce, prawym słupkiem, uszczelką przy drzwiach i na tym filcu pod schowkiem i do radia. MEGA ŁATWA ROBOTA I ZAOSZCZĘDZONA KASA!!!! (280 zł stopka +100 bat bo się nie da go u mnie odkręcić). Dziękuję wszystkim, którzy przetestowali to wcześniej i podzielili się swoimi doświadczeniami!!!!
super sprawa a masz moze link do tego zamiennika anteny, a jak dales rade z kablami czy przy zamienniku jest kostka do radia czy jak podpowiedz prosze i z gory dziekuje
witam a jaka musi byc koncowka kabla aby pasowala do navi jakas nazwa czy jakis numer bo naprawde niemam pojecia
witam a jaka musi byc koncowka kabla aby pasowala do navi jakas nazwa czy jakis numer bo naprawde niemam pojecia
Jedna strona wcześniej leniuszku:
...Masz najprawdopodobniej gniazdo tzw. miniFAKRA, więc trzeba kupować np. coś takiego: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-do-mfd2-rns510-rns-e-opel-merc-i2770182491.html
http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-skoda-audi-mmi-rns-510-mfd2-i3422936656.html
:D
dzieki wam koledzy zaraz zamawiam bo juz mam dosyc tych problemow z ta navi samochodzik smiga jak niewiem tylko ta navi taka kicha dzieki jeszcze raz
waski123 03-08-2013, 10:35 Tak jak Robert napisał, nie ma żadnej filozofii. Kupujesz taką antenę jak w linku powyżej, wyciągasz radio wypinasz wtyczkę od starej anteny, wpinasz od nowej i cieszysz się nawigacją :)
Andrzej witaj w klubie ;)
TTTM ... dla mnie to też jest lekko żenujące ale cóż ... życie :D
dzieki koledzy zaraz zamowiam mam nadzieje ze po zamontowaniu problem zniknie bo mam dosc jeszcze raz dzieki
Bump: fajnie miec takich dobrych kolesi na forum dziekuje wam jeszcze raz ,napisze jak podlacze czy jest ok ,narazie dzieki
Mara FCB 03-08-2013, 13:33 Panowie ja juz kupilem tom stopke ,wymienilem i dalej to samo co robic?
Bump: Co trzeba jeszcze zrobic jak juz wymienie stopke anteny
Mara FCB 03-08-2013, 21:45 Witam forumowiczów
"Skysailor" - zrobiłem tak jak mówiłeś.
1.Sprawdziłem miernikiem - nie ma przejścia na nierozbieralnej kostce. Kabel uciąłem, ekranu nigdzie nie podłączałem, tylko tzw. + połączyłem na krótko ze złączem mini fakra od stopki zamiennika, tej którą kupiłem na allegro. Widział 8 satelit.
2. Korciło mnie żeby jeszcze sprawdzić tą swoją niby uszkodzoną stopkę. Kable polutowałem tak jak mówiłeś i dziurkę rozwierciłem też jak mówiłeś. Z racji tego że stopkę miałem rozebraną w drobny mak więc podłączyłem całe bebechy stopki bez tej plastikowej czarnej obudowy na próbę (oczywiście radio wtedy nie grało bo nie było anteny na dachu, tylko same podzespoły stopki). Podłączyłem tak jak pokazałeś na zdjęciu (ekranu tzw. masy nie podłączałem). Odpaliłem w pokazało 10 satelit.
3. Wszystko poskładałem do kupy, dałem tzw. uszczelkę gumową pod stopkę żeby zapobiec ewentualnemu przedostawaniu się wody (tak jak radziłeś), zrobiłem wszystko na tip top (masy od kabelka nigdzie nie podłączałem, tylko sam tzw.+) tak jak poprzednio. Odpalam - 0 satelit.
4. Zacząłem w różne miejsca podłączać masę - nie nie dało.
Wyjąłem gumową uszczelkę bo myślałem że może to jest przyczyną - myliłem się.
Ręce opadają. Na dziś mam już dość. Jutro powtórka - efekty opiszę, ale jeszcze raz dzięki za poradę.
Pozdrawiam.:572:
przylutowanym do płytki (część stopki)
normalnie szok ja tez kupilem stopke zamontowalem i nic to napewno tez bendzie te gniazdo
panowie mam pytanie wymontowalem tunel kolo gałki biegow odkrecilem cztery srubki i nie mige wyjac tej srebrnej ramki tej z awarinymi itd. wokoło radia czy potrzeba wyjmek do radia aby ja wyjac bo nie chciałbym nic tam urwac jak to jest
witam zamontowalem nowa antenke gps i smiga za 40zł a nie za200 mam 8-10 satelitow prawie cały czas.
Markosss 12-08-2013, 20:57 witam zamontowalem nowa antenke gps i smiga za 40zł a nie za200 mam 8-10 satelitow prawie cały czas.
Zamontowałeś obok lusterka jak rozumiem? Próbował może ktoś wpasować nową elektronikę w stopkę anteny zamieniając uszkodzony gps?
...Próbował może ktoś wpasować nową elektronikę w stopkę anteny zamieniając uszkodzony gps?
Słabo to widzę... Inne miejsca uchwytów, inne rozmaiary itp. itd..
Po co kombinować, jeśli koło lusterka montuje się dość bezproblemowo i nie wygląda jakoś tragicznie? Nawet ostatnio byłem w warsztacie wymiany szyb i za 5zł można kupić taki placek profesjonalnej taśmy dwustronnie klejącą, że żadne słońce nie odklei nam od szyby tej anteny...
Markosss 12-08-2013, 22:17 Słabo to widzę... Inne miejsca uchwytów, inne rozmaiary itp. itd..
Po co kombinować, jeśli koło lusterka montuje się dość bezproblemowo i nie wygląda jakoś tragicznie? Nawet ostatnio byłem w warsztacie wymiany szyb i za 5zł można kupić taki placek profesjonalnej taśmy dwustronnie klejącą, że żadne słońce nie odklei nam od szyby tej anteny...
Niby tak, ale co oryginał, to oryginał :) Muszę w końcu zdemontować u mnie stopkę i zobaczyć, jak to wygląda. Szkoda, że w miarę nowe samochody, a takie problemy mają.
waski123 18-08-2013, 09:14 Słabo to widzę... Inne miejsca uchwytów, inne rozmaiary itp. itd..
Ja niczego nie przyklejałem. Wmontowałem odbiornik w podsufitce i nic nie widać, jeśli chodzi o satelity to średnio 8-10. :wink:
PS
Jeśli ktoś z Poznania potrzebuje pomocy w montażu zamiennika to chętnie pomogę więc pisać na PW :)
Witam
Czy mógłby ktoś powiedzieć w jaki sposób wyjąć nawigację nx, Czy samo włożenie wyjmaków powinno zadziałać czy jakoś rozchylać je trzeba.
Tak samo po ściągnięciu tunelu i odkręceniu 6 śrub nie mogę wyjąć ramki. Proszę o podpowiedź jak dobrać się do tek navi
Witam, tak jest probelm navi ze jestem miejscu Sosnowiec a te navi Katowice jak ta samo '0'' satelit , ktos pomoze ? Ktory kupic nowe anteny od radia czy inne?
Roland074 06-09-2013, 19:41 Witam
Arcziak poczytaj nasze posty na tym forum w tym dziale i wszystko będzie jasne. Dasz radę - satysfakcja będzie gwarantowana.:p
Skysailor 07-09-2013, 10:47 Arcziak, cały ten wątek jest poświęcony Twojemu problemowi, a Ty na 10 stronie pytasz co się stało. Jak już poczyniłeś ten wysiłek i odszukałeś ten temat, to jeszcze wypadałoby go przeczytać.
"0 sateli" oznacza "0 satelit".Twój odbiornik nie widzi satelit, więc nie może określić pozycji, no to co się dziwisz, że "ty jesteś miejscu sosnowiec a te navi katowice"? Nawigacja ma magnetyczny wskaźnik kursu dzięki czemu wie mniej więcej w którą stronę samochód jest skierowany. Jest to po to, żeby po wyznaczeniu trasy, kiedy stoisz, odbiornik wiedział, czy ma kazać jechać prosto, czy zawrócić. Bez tego mógłby wyznaczyć trasę dopiero po ruszeniu, bo dopiero wtedy wiedziałby w którą stronę masz skierowany samochód i czy musisz jechać prosto, czy zawrócić. Znając mniej więcej magnetyczny kierunek jazdy i prędkość, można "mniej więcej" wyznaczyć pozycję (a konkretnie zmianę pozycji względem poprzedniej). Przykładowo, jeżeli wyjechałeś z Grudziądza na północ i jechałeś w tym kierunku przez godzinę z prędkością 100km/h, to znaczy, że jesteś w Gdańsku. Tyle że to "mniej więcej" jest bardziej mniej niż więcej. Taki system nazywa się nawigacją zliczeniową. W poważniejszych urządzeniach oparty jest jeszcze na akcelerometrach, dzięki którym wylicza dokładnie prędkość. Dzięki niemu system nie gubi pozycji przy krótkiej utracie sygnału z satelit (np. przy wjeździe do tunelu). Jednak na dłuższą metę błędy wskazań się kumulują i z każdą sekundą pozycja jest określana co raz mniej dokładnie. Jeżeli Twoja nawigacja nie widziała satelit od tygodni, to dokładność jej wskazań oparta tylko na kompasie będzie rzędu setek kilometrów. No w każdym razie błąd nie będzie większy niż jakieś 20000 km - zgadnij dlaczego;-)
Wracając do sedna: "0 satelit" wzięło się u Ciebie najprawdopodobniej dlatego, że pękł przewód sygnałowy od anteny wewnątrz metalowej stopki mocującej antenę, umieszczonej pod dachem pojazdu. Jak to naprawić, dowiesz się po przeczytaniu tego wątku. Pomocny może być mój post na 6 stronie.
Koledzy - moim zdaniem Arcziak pisze przy pomocy googletranslatora i na pewno nie jest "w miejscu Sosnowiec".
Arcziak - if you don't speak / write in Polish and you need help please write in English.
Jak ominąłeś metalową kostkę żeby podłączyć przewód w stopce.Do którego kabla się wpinałeś aby sprawdzić przejście w kostce
Skysailor 30-10-2013, 10:18 Nie omijałem metalowej kostki - przewierciłem się przez nią.
A jeżeli chodzi o kabel, to o ile dobrze pamiętam, kabel od satelity to jest ten cieńszy z dwóch (grubszy od radia). Trzeba się przebić do rdzenia gdzieś przed kostką i sprawdzić między nim a szpilką w kostce.
Jacob123 28-11-2013, 10:20 Witajcie,
Panowie mam taki problem z nawigacją,i mi już ręce opadają bo nie wiem co może nie działać, a mianowicie problem jest z brakiem satelit "no gps" wymieniłem:
-na nową stopkę, na innym mondeo działa na moim nie..
-na nowy bat, również na innym mondeo działa na moim nie..
- podejrzenie padło na kabel łączący stopkę z nawigacją (ten zielono-czarny) tylko ten pierwszy, od stopki do łączenia z drugą częścią w lewym słupku na drzwiami od kierowcy.. wymieniłem, na innym mondeo działa na moim nie..
Wszystkie możliwe części wymieniłem, i nadal no gsp.. Panowie co może być przyczyną?
Czy jest szansa że kabel od nawigacji (ta druga cześć, od słupka lewego nad szybą od strony kierowcy) odłączył się z tyłu nawigacji?? nie wyjmowałem jej jeszcze.. Proszę o pomoc.. bo już nie mam pojęcia..
Skysailor 28-11-2013, 10:34 dużo niepotrzebnych ruchów:
bat jest anteną radiową i nawet gdy go wymontujesz,GPS będzie działał
stopka raczej się nie psuje, o czym możesz dowiedzieć się w tym wątku
Czy kabel,który wymieniłeś,wymieniłeś wraz z metalową kostką, do której przykręca się stopkę? Jeżeli dosztukowałeś ten kabel do kostki, to winna z pewnością jest właśnie ta kostka. Jeżeli wymieniłeś kabel wraz z kostką, to ja wymiękam.
Napisz jeszcze, czy GPS przestał działać nagle sam z siebie, czy może coś przy nim dłubałeś (np nie miałeś fabrycznej navi, albo kombinowałeś coś z konfiguracją BCM)
Maciek
(piszę z telefonu,więc sorry za ewentualne błędy edycyjne)
Jacob123 28-11-2013, 12:06 dużo niepotrzebnych ruchów:
bat jest anteną radiową i nawet gdy go wymontujesz,GPS będzie działał
stopka raczej się nie psuje, o czym możesz dowiedzieć się w tym wątku
Czy kabel,który wymieniłeś,wymieniłeś wraz z metalową kostką, do której przykręca się stopkę? Jeżeli dosztukowałeś ten kabel do kostki, to winna z pewnością jest właśnie ta kostka. Jeżeli wymieniłeś kabel wraz z kostką, to ja wymiękam.
Napisz jeszcze, czy GPS przestał działać nagle sam z siebie, czy może coś przy nim dłubałeś (np nie miałeś fabrycznej navi, albo kombinowałeś coś z konfiguracją BCM)
Maciek
(piszę z telefonu,więc sorry za ewentualne błędy edycyjne)
Maciek, tak kabel wymieniłem z metalową kostką, nic nie lutowałem, metalowa kostka w stanie idealnym, na innym mondeo kabel działa bez problemu, GPS przestał sam działać, oczywiście do wymiany była stopka i kabel bo była cała skorodowana, wymieniłem i dalej to samo, nawigacja fabryczna, nigdy nie wyciągana..
może ktoś pomoże.. wyciągać nawigacje aby dostać się do tyłu?
Jacob123, na kablu winno istnieć napięcie +5V pomiędzy żyłą środkową ("gorącą"), a ekranem koncentryka. Sprawdzasz to napięcie po odłączeniu kabla od stopki GPS (anteny). Jeśli go nie ma, to winny jest moduł z którego wychodzi napięcie na stopkę, bo ciągłość kabla przecież sprawdzałeś i jest dobra. W Mondeo Mk3 w dodsufitce jest jeszcze jakiś filtr pośredniczący i on lubi szwankować. Sprawdź zatem, czy z modułu wychodzi napięcie na wtyczkę anteny.
Jacob123 28-11-2013, 12:24 Jacob123, na kablu winno istnieć napięcie +5V pomiędzy żyłą środkową ("gorącą"), a ekranem koncentryka. Sprawdzasz to napięcie po odłączeniu kabla od stopki GPS (anteny). Jeśli go nie ma, to winny jest moduł z którego wychodzi napięcie na stopkę, bo ciągłość kabla przecież sprawdzałeś i jest dobra. W Mondeo Mk3 w dodsufitce jest jeszcze jakiś filtr pośredniczący i on lubi szwankować. Sprawdź zatem, czy z modułu wychodzi napięcie na wtyczkę anteny.
Ok, sprawdzę dziś napięcie, bo kabel który wymieniłem ten zielono-czarny od stopki do pierwszego łączenia w słupku od strony kierowcy jest dobry bo sprawdzałem na innym mondeo, jak nie będzie napięcia (a myślę że nie) to gdzie szukać tego modułu z którego wychodzi napięcie na stopkę?
... jak nie będzie napięcia (a myślę że nie) to gdzie szukać tego modułu z którego wychodzi napięcie na stopkę?
U siebie w Mk3 wiem, bo napięcie to wychodzi z czytnika DVD, do którego wkłada się płytę z mapami. Do w/w czytnika wchodzi sygnał kablem koncentrycznym z anteny GPS. Jak jest w Mk4, nie wiem, podpytaj kolegów może wiedzą.
drodzy koledzy ,
na moim Mondeo MK4 2007 mialem również problem z antennou GPS . Serwis Ford kosztowal by 4.500 koron za materiał i 1500 koron za pracę.
Po przeczytaniu wszystkich tych dyskusji, postanowiłem naprawić samemu. Kupiłem następujący materiał, zawieral 600 koron:
- Magnetycna antena GPS AGP-103 ( http://www.bmshop.eu/gps-vnitrni-antena-fakra-90-konektor-agp-103/ )
- Widły na wyciągnąćie radia ( http://www.bmshop.eu/vidlicky-pro-autoradia-vw-audi-mercedes-ford/ )
Instalacja anteny przeprowadzilem inaczej niż koledzy o tak:
- Brak podcięntych kabli
- Nie przyklejania antenny do szkła
- Całe okablowanie pozostała bez zmian
- Umieścilem antenę pod tapicerką słupka po stronie pasażera
Antena jest magentycna i na metalowym słupku trzyma jak naklejona. Kabel rozciągnięty ponad komorow pred pasażerem, poniżej modułu Bluetooth Nokia, a następnie bezpośrednio do radia. Jest to najkrótsza trasa.
W praktyce, w otwartym polu na autostradzie powinny być widoczne w 10 do 11 satelitów, w normalnych terenach 8-10 satelitów, i na ulicach z wysokich budynków 5-8 satelitów.
Mam też podgrzewaną przednią szybę, to ale na otrzymanie sygnału nie ma wpływu. Powodem jest to, że na krawędzi szyby nie istnieją przewody grzejne .
Załączam obrazek.
cześć
https://lh6.googleusercontent.com/-VUY1Ns1XtTs/Urd5ywnUIjI/AAAAAAAAF24/fAOT3k2FdCI/w1079-h722-no/DSC_0101.JPG
Paweł 01 31-12-2013, 15:52 Mam pytanie ponieważ też miałem problem z tymi satelitami raz są raz ich nie ma. Dzisiaj odkręciłem stopke razem z anteną okazało się ze bolec który jest w stopce był urwany. Jest możliwosc wyciągniecia tej plytki ze stopkiiprzylutowania jej czy trzeba nowa stopke zakupic za 275zł. Prosze o pomoc
U mnie to samo,auto zakupione w maju a od około miesiąca brak satelit, dzisiaj odkręciłem i wszystko zaśniedziałe do tego rusza się pin od gps a więc urwany,próbowałem zdemontować osłonę plastykową ale mocno trzyma.
Na zdjęciu widać niesymetryczne ustawienie pinu ;-(
marko74
Nieuchronnie czeka Cię zakup nowej oryginalnej
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej-1508610-FORD-z-ukl.-nawigacji-GPS/793
http://ford.sklep.pl/product-pol-15213-antena-dachowa-podstawa-Ford-z-systemem-nawigacji-1508610.html
bądź zamiennik dobrze działający
http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-command-alpine-clarion-pioneer-i3795910632.html
...bądź zamiennik dobrze działający
http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-command-alpine-clarion-pioneer-i3795910632.html
Zamiennik jest podany błędny! Proszę o stosowną weryfikację podawanych informacji - może to przecież narazić kogoś na niepotrzebne wydatki!
Prawidłowy zamiennik (do tego sprawdzony co do jakości...) na tej aukcji: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-mdf-rns-audi-rns-e-opel-i3815596646.html
Zamiennik jest podany błędny! Proszę o stosowną weryfikację podawanych informacji - może to przecież narazić kogoś na niepotrzebne wydatki!
No fakt, mój błąd, zasugerowałem się swoją nawigacją w Mk3. Błąd polega jedynie w tym, że w Mk4 jest wtyczka Fakra, a w Mk3 HRS GT-5. Czy to aż tak tragicznie zwiększy koszty? Wg mnie nie, bo zawsze można przelutować wtyczkę ze starej anteny.
Fakt jednak pozostaje, że podałem link ze złym rodzajem wtyczki.
Raczej kupię zamiennik bo 300zl za antene to przesda za to można kupić całą navi na przednią szybę.Szkoda że tak mało używanych na allegro wolałbym oryginał.
Dzisjaj dotarła paczka z gps i wyjmakami:
http://allegro.pl/klucze-do-wyjmowania-wyjmaki-demontaz-radia-i3836313521.html
http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-mdf-rns-audi-rns-e-opel-i3815596646.html
Zabrałem się do demontażu konsoli i za nic nie mogę znaleźdz dolnych otworów na wyjmaki.Czy może ktoś mi pomóc?
...Zabrałem się do demontażu konsoli i za nic nie mogę znaleźdz dolnych otworów na wyjmaki.Czy może ktoś mi pomóc?
Kolega liczy, że my tu sami telepaci i patrzymy oczami Kolegi:027:
Szczęście, że jestem domyślny i zakładam, że kolega ma NXa (na razie zdaje się nic na ten temat nie padło...) - w takim razie zalecam zaczepienie paznokciem od góry zaznaczonych zaślepek (po wciśnięciu klawiszy nad nimi widać takie lekkie wgłębienia pod paznokieć).
Dzięki kolego za pomoc,nie napisałem o NX bo pisałem o 4 wyjmakach ale rzeczywiście nie każdy to wie ;-)
Myślałem o demontażu któregoś z przycisków klimatyzacji ale wolałem zapytać się na forum.
4 wyimaki do każdego radia w FF2/MND4 są potrzebne - to akurat żadna wskazówka:p
W końcu sie udało ;-) Teraz sygnał jest natychmiast i z 8 satelit ;-)
Jak ktoś by potrzebował zdjecia z przeróbki NX to proszę się pytać
Witam!
Przedstawiam zdjęcia z wczorajszego montażu zamiennej anteny gps,antena została zamontowana w prawym słupku jak jeden z kolegów montował ale ja posunąłem się dalej i umieściłem ją u samej podstawy słupka a efekt 11 satelit ;-)
Bump: cd.
Bump: Dodam że nie trzeba rozłączać konsoli od zasilania
Rejczel-R1 02-03-2014, 13:01 Wita u mnie też nawigacja padła :( w NX podczas jazdy była i niema , w info 0 satelitów . Po sprawdzeniu błędów '' zwarcie do masy '' poczytałem forum dorwałem się do stopki , widoczna korozja nic specjalnego wiec zajrzałem do tej kostki co jest pod dachem większe prawdopodobieństwo dostania się wody tam niem się co spalić płytka z dwoma ścieżkami z jednej strony wlutowane kable a z drugiej wyjścia do naszej stopki , a propo stopki ktoś ją rozbierał ? może gdzieś jest jakiś zabezpieczenie zwarciowe i gdzie idzie ten kabel od GPS prosto do radia ?
flymaciej 14-03-2014, 16:35 Auto po zabiegu przeżyło jest OK:p
Satelit jest teraz 11
Specjalne podziękowania dla marko74 za pomoc:P
polecam to rozwiązanie bo cena to 15% zakupu oryginalnej stopy na dach, a działa tak samo
Auto po zabiegu przeżyło jest OK:p
Satelit jest teraz 11
Specjalne podziękowania dla marko74 za pomoc:P
polecam to rozwiązanie bo cena to 15% zakupu oryginalnej stopy na dach, a działa tak samo
Nie ma sprawy kolego,trzeba sobie pomagać ;-)
Zabieg zakończony sukcesem navi działa, no i mapy 2014 rewelacja. Wielkie dzieki panowie za instrukcje i za zaoszczedzone pieniądze :)
Moze nie mialem znikajacego sygnalu gps - dokladalem NX'a i musialem gdzies umiescic antene - wiec zrobilem to za porada Tedi_k i umiescilem antene pod lusterkiem wstecznym w obudowie gdzie jest czujnik deszczu i bez problemu lapie 10 satelit
Pytanie do "marko74".
Dzięki za fotki i wskazówki dotyczące montażu anteny.
Aczkolwiek powiedz jak przeprowadzić ten kabel od navi do słupka by był niewidoczny. Trzeba coś jeszcze rozbierać czy da się go jakoś upchnąć /przeprowadzić/ pod kokpitem, bo rozumiem, że prowadziłeś go jakoś za schowkiem pasażera do tego słupka. Napisz coś dokładniej. Wtyczka nie przeszkadza? Czy wtyczkę trzeba zdemontować czy też kupić antenę bez wtyczki i przełożyć ją ze starego kabla? Gdzie umieścić te 5 metrów kabla od anteny do wtyczki, bo znalazłem np. taką aukcję:
http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-mdf-rns-audi-rns-e-passat-i4514485809.html
Dzięki za info. Pozdrawiam.
:?:
Ps.
Napisałem do Ciebie również na priva. Hej.
Witam.
Zamontowałem "dokładaną" antenę GPS zgodnie z pomysłem kolegi "marko74", tj. na prawym przednim słupku, a przewód do navi poprowadziłem za schowkiem pasażera. Z racji, że odbiornik antenki jest mały, to moim zdaniem idealnie nadaje się w to miejsce, gdyż całkowicie przykrywa go osłona słupka, a wynik jest jak najbardziej zamierzony, tj. moja navi widzi 7-9 satelit w terenie zabudowanym i nic "dokładanego" nie widać. Tak oto kosztem 44 zł /antenka z przesyłką/ znowu mogę ciszyć się sygnałem GPS i prawidłowo wskazującym czas zegarkiem. :569:
Dziękuję wszystkim, którzy swoim doświadczeniem podzielili się na tym forum.
Pozdrawiam.:one:
Andrzej_K 15-09-2014, 06:01 Witam,
Od dnia zakupu radia z nawigacją (2010r - chińskie) antena nawigacji była "przyklejona" na słupku od strony pasażera. Nawigacja chodziła dobrze tylko w ubiegłym roku będąc w Budapeszcie miałem problemy ze znalezieniem satelit. Zwalałem to na karb wąskich uliczek i wysokich budynków. (jak w kanionie) Gdy dotarłem na bardziej otwartą przestrzeń (nad Dunaj) wszystko wróciło do normy.
W tym roku w ogóle przestało mi znajdować satelity. Gdy jechałem na wakacje musiałem wyjąć antenę i kładłem ją na dachu samochodu. Kupiłem nową antenę, ale to nic nie dało.W tej chwili mam podłączone dwie anteny (poprzez trójnik/rozgałęziacz) , ale również tych dwóch nie mogę schować pod plastiki gdyż sygnał znika. Muszą leżeć na desce rozdzielczej przy przedniej szybie. U was jest poprawa po wymianie anteny - u mnie po dołożeniu drugiej (lub na samej nowej) nie ma poprawy. Czyżby coś z radiem nie tak?
lectus mondus 24-09-2014, 11:42 Witam
Jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość ;-) Przeglądam cały ten post odnośnie braku sygnału GPS i nasuwa mi się pytanko które mnie nurtuje a mianowicie. W moim mondku po wyprowadzeniu auta z garazu dlugo pokazuje 0satelit, po kilku minutach jazdy pokazuje bardzo często 2-3satelity co sprawia ze błądzę gdzieś po mapie i navi nie działa poprawnie, czasem wskakuje 4-6 i juz jest ok czyli navi spelnia swoją rolę. Czy takie objawy wskazują na uszkodzoną stopkę = wymiana anteny. Czy może cos przeczysci/posmarować/poświecić ;-) ???bo jednak od czasu do czasu działa ok. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
U mnie uszkodzeniu uległ kabelek od radia do anteny ;)
Po podłączeniu ryżowej antenki bezpośrednio do radia działa już 2 miesiące ...
lectus mondus 24-09-2014, 12:07 A jak sprawdzić najłatwiej co jest u mnie? Od czego zacząć?? Bo tak jak pisałem wczesniej navi widzi sporadycznie satelity? Czy moze odkrecic tą stopke i cos tam poczyscic jak pisali ludzie wczesniej? Czy niepotrzebnie sie łudzę??
kupić antenkę na allegro "Antena GPS FAKRA" za 35 zł .. i podłączyć do radia zamiast tego co jest teraz ;)
lectus mondus 24-09-2014, 12:14 Odpowiedziałeś dyplomatycznie że jednak sie łudzę ;-)
Bump: Słuchaj a ta stopka jest tylko przykręcona tym torxem od dołu? tzn ten torx pod słynna lampką odkrecam i juz powinno wszystko wylatać ?? ;-)
a nie wiem jak u Ciebie jest ... ja mam antenkę przy lusterku ;)
Olej to co jest ... podepnij zakupioną ryżową antenkę zamiast tej co jest i przyklej ją jej magnesikiem do blachy radia.
U mnie w takim miejscu widzi od 4 do 7 satelitów ... a jak wystawię "za okno" to 9 ;)
lectus mondus 24-09-2014, 14:32 Rozumiem, chciałem odkrecic ta stopke i poczyscic albo popsuc do końca ;-)
To co nie ciągnąc ryzowego kabla z antena na slupek tylko zostawić przy radiu? Tam jest tyle miejsca przy radyjku zeby ja dokleic i wszystko upchnąć tak jak było??
lectus mondus 13-10-2014, 10:09 Widzę że muszę sam przetestowac najlepsze miejsce antenki bo coś cisza sie zrobiła ;-)
chciałbym naprawić moje navi ,problemy podobne jak wyżej brak satelit
możecie podać link ,nazwę urządzenia które mam kupić albo link do strony z tym urządzeniem
i czy to jest do każdego modelu navi blaupnkt nx dvd?
Bump: http://allegro.pl/antena-gps-fakra-vw-mdf-rns-audi-rns-e-opel-i4612403988.html
to będzie pasować?
Rozumiem, chciałem odkrecic ta stopke i poczyscic albo popsuc do końca ;-)
To co nie ciągnąc ryzowego kabla z antena na slupek tylko zostawić przy radiu? Tam jest tyle miejsca przy radyjku zeby ja dokleic i wszystko upchnąć tak jak było??
Pewno się da ale ja nie miałem siły ani natchnienia aby to zrobić ;)
Oryginalnie u mnie kabelek jest puszczony do antenki przy lusterku lewym słupkiem gdzie znajduje się złączka ...
Można by tam podłączyć antenkę ale niestety wtyczka FAKRA od anteny do nie pasuje ;)
Jak pisałem ... zrobiłem to "na leniucha" przyklejając antenę do radia ... widzi wystarczająco dużo satelit aby navi działała poprawnie ;)
Zakup : http://www.aliexpress.com/item/3M-10FT-GPS-External-Antenna-Repeater-Amplifier-gps-receiver-for-Mobile-Phone-GPS-navigation-systems/1992502944.html
hej , podlączyłem nową antenę, widzi 5-6 satelit, w miejscu później przetestuje,
ale mam pytanie , jakich jeszcze nie bylo:D
jak wyjąć wyjmaki z radia?,
domyślam się że nie siłe,
mam podważyć, też to cieżko mi idzie
Wyjmaki wyjmuje się z radia jak radio jest wyjęte. Wtedy palcem naciska się tę sprężynę, którą wyjmak wciska i wychodzi on zupełnie swobodnie. I tak po kolei wszystkie 4-ry. Na włożonym i zatrzaśniętym radiu rzecz z tych "prawie nie wykonalnych".
lectus mondus 24-10-2014, 15:47 Witam ponownie, żadne czyszczenie nie pomogło, zakupiłem i podłączyłem chińska antenę i jest super. Kokpit rozebrany i Radyjko wyciągnięte wg instrukcji nie ma z tym żadnego problemu, antena podłączona i umieszczona w dolnej części prawego słupka, antena malutka z magnesem trzyma jak przyklejona i widzi średnio 5-11 satelit a kabelek cienki przez co nie ma problemu z jego chowaniem mieści sie praktycznie wszędzie.
antoni01 03-12-2014, 13:01 Również mam problem z moją nawigacją (NX) - 0 satelitów. Z racji tego, że nie mam teraz czasu na wyciąganie radia i montowanie zamiennika anteny mam pytanie: czy wymieniając oryginalną stopkę z anteną GPS rozwiążę problem? Pytam, ponieważ gdzieś czytałem, że może być uszkodzone gniazdo w stopce anteny lub wtyk i wtedy wymiana oryginalnej anteny nic nie pomoże.
artur1970 03-12-2014, 17:07 Musisz sam rzucić okiem na stopkę. Wymiana jest bezproblemowa.
antoni01 03-12-2014, 20:18 Przeczytałem cały wątek i dochodzę do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie montaż zamiennika anteny.
W jaki sposób ściągnąć osłonę słupka?
Czy konieczne jest demontowanie jeszcze jakichś elementów (oprócz osłony słupka), aby zamocować antenę w prawym słupku?
marasss11 08-12-2014, 22:45 Widzę ze każdemu co jest nie tak to znikają satelity, u mnie jest inaczej, nie może mnie znaleźć chociaż mam od 10 satelity do 11. co może być z nią?? czy płyta czy coś innego??
artur1970 09-12-2014, 12:16 Koniecznie przeczyść płytę i będzie ok.
marasss11 14-12-2014, 19:39 ok, sprobuje wyczyscic dvd, wiem jak ja wyciagnac tylko mam problem z pinem, gdzie taki pin moge dostac?? i ile moze takie cos kosztowac.
siara1983 12-01-2015, 21:33 Podpowie ktoś jak zdemontowć tą ołonę słupka bo też tam mam zamiar upchać antenkę gps bo "stopka" padła...
Witam!
Jakby ktoś potrzebował NOWEJ stopki i chce zaoszczędzić trochę to posiadam na sprzedaż takową NOWĄ stopkę w dużo niższej cenie niż w serwisie.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2361746
pozdrawiam
-------------
edit:
nieaktualne (stopka sprzedana)
Dopisze do wątku, że wada konstrukcyjna (przedostawanie się wody pod antenę i dalej na wiązkę) została usunięta w nowszych wersjach Mondeo. Wiązka starego typu już nie występuje (można szukać na szrotach, ale gwarancji jakości nikt nie da), natomiast nowa wiązka wraz z anteną GPS, która w nowych modelach montowana jest wewnątrz przy podsufitce kosztuje ponad 1000 zł, także tego...
Sebastian
PS.
Antena FAKRA z Allegro za 50 zł + pół godziny pracy i nawigacja działa :)
Dla każdego który by chciał spróbować swoich sił w naprawie:
1 Otwieramy stopkę
Widać 3 czarne zgrzewy. Najlepiej je lekko rozwiercić. Ja użyłem wiertełka 6. Bardzo łatwo idzie.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4df3d901da4.jpg (http://naforum.zapodaj.net/b4df3d901da4.jpg.html)
Jak już mamy rozwiercone podważamy lekko płaskim nożykiem, u mnie wylała się woda.
Widzimy to:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/90d6dad520ea.jpg (http://naforum.zapodaj.net/90d6dad520ea.jpg.html)
Jak widać trzeba oczyścić te cztery miejsca łączące płytkę z podstawą. potem lutownica w dłoń i lutujemy.
Na zdjęciu widać już efekt końcowy. Po tym zabiegu podłączamy bez obudowy czy dało efekt. U mnie po chwili 8 satelit. Jak już działa to składamy wszystko do kupy, najlepiej uszczelnić to silikonem. zamontować i cieszyć się że koszt naprawy = 0zł.
Ostatnio i mnie dopadło. Woda dostała się do środka, zrobiła zworę tak konkretną, że odparowały dwie nóżki scalaka... Nie było szans na naprawę, a scalak nie do kupienia.
Nabyłem więc nową antenkę ze znanego portalu. Pomyślałem jednak, że wolę ją mieć na wierzchu, więc... przerobiłem oryginalną stopkę, by zyskać nieco więcej miejsca i upchnąłem bebechy nowej anteny do środka. Efekt - dochodzi do 13 satelitów :) Zauważyłem, że sama antena w wersji ekonomicznej, jest prawie dwukrotnie większa niż oryginał, więc z pewnością ma większą skuteczność.
Witam.
Panowie pomóżcie proszę, bo nie wiem, jak sprawdzić, czy na końcu kabla GPS na konektorze, (pod stopką anteny) powinno być napięcie i jakie i w którym momencie?
Chodzi mi o to, czy silnik ma być wlączony, czy ma być wyznaczona jakaś trasa, jakie powinno być ustawienie navi itp?
Multimetrem posluguję się dość sprawnie i jak na razie zmierzyłem pod stopką anteny zaledwie 0,3V DC a zdaje się, że powinno być w przedziale 3-5V?
Może to być kabel oczywiście, ale bardziej podejrzewam uszkodzenie navi, która mogła paść po odłączeniu przedwczoraj aku, ale to na razie zgadywanka. Póki co nie mam wyjmaków, więc nie mogę pomierzyć na gnieździe.
Koledzy, nikt nie wie, nikt nie pomoże...?
No i zrobione, znowu 10-11 satelitów -bardzo ciekawa usterka :)
rolnik1983 31-05-2015, 20:33 Witam,
Zamierzam kupić ryżową antenę GPS z końcówką FAKRA i zamontować w słupku jak to radzili wszyscy, ale za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. Na pewno muszę wyciągnąć navi podpiąć nową antenę, ale jak ją teraz przeciągnąć do schowka??? no i dalej do słupka??? Czy muszę wymontować schowek??? Jak ktoś ma dokładniejsze zdjęcia niż zamieścili poprzednicy to byłbym wdzięczny za pomoc.:razz:
basior87 06-06-2015, 16:58 U mnie też wystąpił taki problem. Wyciągając podstawę anteny zauważyłem że styk anteny gsp jest zaśniedziały. Wystarczyło wyczyścić w póki co wszytko chodzi jak należy.
Witam!
Ja również mam problemy ze swoją anteną do Mondeo NX DVD, zakupilem na aukcji nową i zamierzam ją zamontować, ale mam problem...
Chodzi o demontaż konsoli wokół nawigacji, udalo mi się zdjąć cały tunel, problem jest z elementem, który przykręcony jest 4 śrubkami od góry i 2 od dołu, za nic nie mogę go wyjąć z zatrzasków, podważałem z każdej strony, czuć że coś go trzyma po bokach, nie chcialbym czegoś urwać, ktoś ma dla mnie jakąś poradę?
Konsolę środkową wyciągasz razem z radiem. Musisz mieć 4 specjalne wyjmaki do radia.
Witam ponownie,
dziś dokończyłem instalację nowej anteny GPS (z Chin za 20zł), dzięki za poradę odnośnie wyjęcia konsoli "pgrob".
Antena zamontowana w podsufitce od strony pasażera, 6-9 satelit.
Witam!
Dziś zamontowałem zamiennik GPS (ryżowy). Ponieważ miałem mało czasu na montaż, to na szybko przeciągnąłem nowy kabel przez szczelinę między schowkiem a tunelem środkowym (nad stopami pasażera). Wszystko potem ładnie skręciłem (miałem pilny wyjazd więc musiałem), ale jak wracałem to sobie pomyślałem, czy nie czeka mnie ponowna rozbiórka kokpitu i wyjmowanie NX-a. Chodzi o to, czy będę w stanie teraz tak ten kabel poutykać, żeby był niewidoczny, czy też muszę zacząć prowadzić kabel od tej obudowy czujnika deszczu do radia, bo po trasie są jakieś ciasne przejścia i tylko wtyczka fakra przejdzie, a ta obudowa GSM już nie?
ponusiek 23-07-2015, 20:25 Mojego "mondzioła" też dopadła ta przypadłość ( 0 satelit).
Zdecydowałem się na rozwiązanie, które dosyć szczegółowo przedstawił Marko. Różnica u mnie taka, że antena jest mniej więcej w połowie słupka i ładnie znajduje od 4 satelit do 10. Co do pytań odnośnie demontażu schowka. Nie trzeba tego robić. W dół słupka idzie dosyć duża wiązka. Trzeba przepchać kabel w dół i od spodu go przeciągnąć (może powstać problem, że gdzieś wtyczka się zaczepi, ale to kwestia najdalej kilku prób i temat załatwiony. Pod schowkiem można przeciągnąć ten kabel ( co zostanie to zwinąć i najlepiej taśmą izolacyjną obwinąć) i gdzieś tam znaleźć sobie miejsce, żeby to "leżało". Miejsca sporo. Co do przeciągnięcia już do NX to też jest dosyć dobre dojście i bez większych problemów udało mi się to przeciągnąć. Starą wiązkę odłączyłem i przymocowałem do nowej taśmą izolacyjną.
To tak ode mnie. Nie robiłem zdjęć. Całość zajęła mi około 2h.
P.S. Warto pożyczyć, bądź wyposażyć się w narzędzie do podważania plastikowych elementów tapicerki ( co by nie uszkodzić). Bardzo ułatwia demontaż.
Witam! Tuż przed wyjazdem wakacyjnym na początku lipca złapałem te same objawy. Miałem niewiele czasu, więc zaryzykowałem zakup oryginalnej stopki i bata w serwisie. Niestety okazało się, że woda dostała się również do kostki i będę wymieniał antenę na made in china.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany praktycznie nowym zestawem w cenie znacząco niższej niż w serwisie, to proszę o kontakt. Do zestawu dołączę również paragon. Możliwy odbiór osobisty w Poznaniu.
Cześć, możesz mi napisać ile takie coś kosztuje... Od kilku miesięcy mam właśnie problem z satelitami "0", szukałem tej stopki ale obecnie nie można jej dostać, a na allegro nie widzę zamienników. Pozdrawiam
Kup sobie tę antenę http://allegro.pl/antena-gps-fakra-audi-vw-opel-mercedes-becker-bmw-i5526084868.html i przyklej na "zakropkowanym" polu przedniej szyby za lusterkiem wstecznym albo umieść pod kokpitem lub na bocznym słupku i wszystko będzie działać lepiej niż z oryginalną anteną...
No to witam w klubie :D
Wyjmaki i antena zamówiona...
Zorientowałem się przez przypadek bo forscan wypluł : Antena GPS obwód zwarty do masy
artur1970 19-01-2016, 10:50 https://www.youtube.com/watch?v=Ngjs0UsiB6s :one:
Skysailor 19-01-2016, 10:53 LeO, norek72, pisałem o tym wcześniej, ale chyba wszyscy olali. Nie ma sensu szukać stopki i wydawać na nią krocie (ja niestety wydałem). Ona jest szczelna i nic się jej nie dzieje. To ta kostka pod spodem się chrzani i trzeba ją wymienić/przerobić( ja swoją przerobiłem i nadal działa z oryginalną stopką). Na pewno jest to łatwiejsze i bezpieczniejsze, niż wygrzebywanie całego radia i przeciąganie kabli po słupkach, żeby wcisnąć ryżową antenę.
Opisz może dokładniej co trzeba zrobić.
Skysailor 19-01-2016, 16:12 Opisałem w poście #57. Generalnie trzeba tę kostkę obejść i to chyba najtrudniejsza część. Ja ją po prostu chamsko przewierciłem na wylot w miejscu gniazda anteny GPS. Trzeba się tylko postarać, żeby nie uszkodzić kabla od anteny radiowej.
Następnie do gniazda w stopce wlutowałem kabel, przełożyłem go przez nowy otwór w kostce. Oryginalny kabel uciąłem przy kostce i polutowałem jeden kabel z drugim. Wszystko oczywiście dobrze zaizolowałem. Pewnie dobrze byłoby znaleźć pasujące do wtyku w stopce gniazdo, zamiast do niej lutować kabel, ale ja nie szukałem.
Można wcześniej sprawdzić, czy to kostka jest problemem. Trzeba wyjąć radio, lub wkłuć się gdzieś w kabel i sprawdzić miernikiem, czy jest połączenie między miejscem wkłucia (lub wtyczką przy radiu), a gniazdem w kostce, zanim zaczniemy w niej wiercić.
No, ale czemu mówisz że to prostsze od zamontowania ryżowej anteny? Z tego piszesz jest trochę roboty a np. ja lutownicy nie mam bo nie jest mi zbytnio potrzebna a ostatnio lutowalem coś z 15 lat temu :D
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
Skysailor 19-01-2016, 16:44 Bo samo wyjęcie NXa to już robota, a przeciąganie jeszcze kabla po konsoli, słupkach, podsufitce... W dodatku ja, wyciągając radio zarysowałem sobie "tytanową" ramkę.
W mojej wersji rozwiązania wystarczy wyjąć lampkę, odkręcić kostkę i stopkę, przeciąć kabel, przewiercić stopkę i zlutować 4 punkty. I zostajesz przy oryginalnej antenie w oryginalnym miejscu.
Cóż, jak kto woli. Według mnie to prostsze i tańsze, bo kosztuje wyłącznie pracę. Jak ktoś faktycznie nie potrafi się posłużyć lutownicą czy wkrętarką, to nie powinien się za to brać. Chociaż ze mnie taki elektronik jak z koziej dupy trąba, a dałem radę i jak dotąd nie musiałem poprawiać:-)
Masz może jakieś zdjęcia co i gdzie zrobić?
Skysailor 19-01-2016, 16:59 Niestety, robiłem to już dawno i nie mam żadnych fotek. Ale tam na prawdę nie ma nic skomplikowanego. Jak tylko wyjmiesz lampkę podsufitki i odkręcisz kostkę, to wszystko zrozumiesz.
siara1983 19-01-2016, 17:35 Bo samo wyjęcie NXa to już robota, a przeciąganie jeszcze kabla po konsoli, słupkach, podsufitce... W dodatku ja, wyciągając radio zarysowałem sobie "tytanową" ramkę.
W mojej wersji rozwiązania wystarczy wyjąć lampkę, odkręcić kostkę i stopkę, przeciąć kabel, przewiercić stopkę i zlutować 4 punkty. I zostajesz przy oryginalnej antenie w oryginalnym miejscu.
Cóż, jak kto woli. Według mnie to prostsze i tańsze, bo kosztuje wyłącznie pracę. Jak ktoś faktycznie nie potrafi się posłużyć lutownicą czy wkrętarką, to nie powinien się za to brać. Chociaż ze mnie taki elektronik jak z koziej dupy trąba, a dałem radę i jak dotąd nie musiałem poprawiać:-)
Wyjęcie Nx-a to dosłownie 5min...schowek drugie tyle i masz pole do popisu...i nie trzeba rozbierać żadnej podsufitki bo podpinasz antene za 30zl i przyklejasz w slupku kabel ciągniesz razem z wiązka nad schowkiem do radia podpinasz i tyle...skladasz wszystko do kupy i godzinka i po sprawie...
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2333328&postcount=35
Skysailor 19-01-2016, 17:44 Jak pisałem, jak kto lubi. Ale na pewno wyjęcie NXa to nie 5 minut, zwłaszcza jak ktoś to robi pierwszy raz. Trzeba też kupić wyjmaki, bo skończyły się czasy, że można użyć szprych rowerowych, no i antenę. Ja się będę upierał przy swoim i mimo iż zdążyłem sobie kupić antenę i wyjąłem NXa, postanowiłem usunąć faktyczną usterkę. I to jest mój argument, z którym nie można dyskutować: lepiej usunąć rzecz wadliwą, pozostawiając sprawne funkcjonujące, niż wyłączyć sprawne, zastępując innymi, by pominąć usterkę. Ale jak pisałem, jak kto woli. Jednak jeżeli piszesz, że wyjęcie NXa to 5 min, a schowka drugie tyle, to ja napiszę tak: wyjęcie lampki to 3 sekundy, przewiercenie kostki to 30 sekund, lutowanie to 2 minuty, złożenie wszystkiego spowrotem kolejne 30 sekund, więc w 5 minut zdążysz jeszcze papierosa po robocie wypalić:-)
siara1983 19-01-2016, 20:25 Zakup wyjmaków to raptem 10-15zl, a i tak predzej czy później będą potrzebne gdy będziesz chiał cos pomodzić...
Skysailor 19-01-2016, 20:42 Zgadza się. Antenę też kupisz za tyle samo. Ale większość z nas może dokonać takiego zakupu tylko w sieci (bo po prostu nie ma gdzie kupić od ręki), więc trzeba jeszcze poczekać na przesyłkę, pomijając już koszty wysyłki, bo to nadal żadne pieniądze (choć można już zamiast tego wszystkiego nabyć przysłowiową flaszkę:-). Prawie każdy natomiast ma wiertarkę i lutownicę, albo przynajmniej sąsiada, który je ma:-)
Jeszcze raz powtarzam, każdy sposób, który działa, jest dobry. Ja uważam, że mój lepszy niż wymiana anteny, Ty masz prawo myśleć odwrotnie. Ja po prostu wciąż twierdzę, że nie ma sensu wymieniać sprawnej anteny, tylko dlatego, że popsuta jest kostka. Dodam jeszcze, że nie wierzę, że antena schowana w konsoli środkowej za radiem, czy też wewnątrz słupka A będzie działać tak samo dobrze jak ta na dachu. To że widzi w danym miejscu 10 satelit jeszcze nic nie znaczy. Pytanie czy oryginalna nie widzi w tym miejscu więcej (co jest bez znaczenia, ale dałoby porównanie) i czy w miejscach trudniejszych (gęsty las, gęsta, wysoka zabudowa), gdzie oryginalna jeszcze sobie radzi, ta w słupku nadal będzie widziała te minimum, czyli 3 satelity, a to już może być istotne.
siara1983 20-01-2016, 04:52 Zgadza się. Antenę też kupisz za tyle samo. Ale większość z nas może dokonać takiego zakupu tylko w sieci (bo po prostu nie ma gdzie kupić od ręki), więc trzeba jeszcze poczekać na przesyłkę, pomijając już koszty wysyłki, bo to nadal żadne pieniądze (choć można już zamiast tego wszystkiego nabyć przysłowiową flaszkę:-). Prawie każdy natomiast ma wiertarkę i lutownicę, albo przynajmniej sąsiada, który je ma:-)
Jeszcze raz powtarzam, każdy sposób, który działa, jest dobry. Ja uważam, że mój lepszy niż wymiana anteny, Ty masz prawo myśleć odwrotnie. Ja po prostu wciąż twierdzę, że nie ma sensu wymieniać sprawnej anteny, tylko dlatego, że popsuta jest kostka. Dodam jeszcze, że nie wierzę, że antena schowana w konsoli środkowej za radiem, czy też wewnątrz słupka A będzie działać tak samo dobrze jak ta na dachu. To że widzi w danym miejscu 10 satelit jeszcze nic nie znaczy. Pytanie czy oryginalna nie widzi w tym miejscu więcej (co jest bez znaczenia, ale dałoby porównanie) i czy w miejscach trudniejszych (gęsty las, gęsta, wysoka zabudowa), gdzie oryginalna jeszcze sobie radzi, ta w słupku nadal będzie widziała te minimum, czyli 3 satelity, a to już może być istotne.
Uwierz lub nie ale "ryżowa" antena radzi sobie o wiele lepiej niz ori antena na dachu i to jest nie tylko moje zdanie a wielu którzy wymienili anteny na nowe, wiem bo miałem porownanie z przed awari i po zamontowaniu zamiennika....ani razu nie zdarzyło się żeby się gdzieś zgubił sygnał itp...ale tak jak napisałeś jeden woli reanimować a inny zmienić na nowy...a to że schowana jest w słupku w niczym jej nie przeszkadza i radzi sobie stamtąd doskonale.
Skysailor 20-01-2016, 07:13 No ja wciąż mam oryginał i nie licząc awarii, również nigdy nie zgubiła sygnału. Może chińczyki nie gubią o wiele bardziej:-) A wierzył nie będę. Sygnał GPS rozchodzi się po linii wzroku i słabo przenika przez metalowe elementy. Samoloty mają znacznie korzystniejsze warunki jeżeli chodzi o widoczność satelit, w dodatku są z aluminium, a mimo to anteny(nie tylko GPS) wystawia się na zewnątrz. Dlaczego, skoro w stalowych słupkach naszych aut działają lepiej niż na ich dachach? Zapewniam, że z wielu powodów byłoby znacznie korzystniej ukryć je wewnątrz samolotów, gdyby tylko się dało. Ale tam nie można sobie pozwolić na ograniczanie jakości odbioru.
W naszych autach nawet siatka grzewcza w przedniej szybie potrafi przesłonić (polecam pobawić się jakimś oprogramowaniem do GPSu na telefon). Wierzę, że anteny umieszczone przy lusterku wstecznym mogą działać podobnie dobrze do oryginalnych, bo tam mają osłonięte tylko część półsfery nieboskłonu.
Zaś z tym przekonaniem, że jak się coś samemu naprawi, to działa lepiej, już tak jest, było o tym nawet kiedyś w Top Gear. Zawsze podaję dla żartu przykład z mojego doświadczenia. Otóż miałem kiedyś vectrę, w której zepsuła mi się pompka spryskiwaczy przedniej szyby. Była zima i nie dało się jeździć. Wymieniałem ją na mrozie. Było ciężko, palce sztywniały, ale się udało. Ty wiesz jakie ta vectra miała potem przyspieszenie?! A jak się drogi trzymała! Normalnie rajdówa! Wierz lub nie;-)
Tak na prawdę żadna z tych metod nie jest idealna, bo nie przywraca stanu fabrycznego. Ale mówiąc szczerze, gdybym w kupionym od kogoś aucie widział podmienioną antenę nie znając powodów takiego działania, to na pewno próbowałbym dojść co było nie tak i przywrócić działanie oryginalnej. Widząc przewierconą kostkę miał bym mniej roboty, żeby dojść gdzie leży problem i nie wiele do poprawy, bo kostki nie wymienisz, a nic więcej nie da się zrobić.
Mam rejestrator jazdy z modułem GPS. Wisząc koło lusterka GPS miał czasami przebłyski sygnału (szyba grzana, maetalizowana (IR)). W aucie żony (ze zwykłą szybą) łapał sygnał bez problemu. Pomogło wybebeszenie modułu z rejestratora i umieszczenie go na skraju szyby (poza paskami grzewczymi). Nie wygląda to pięknie, ale działa.
Problemy z tłumieniem sygnału, o których pisze Maciek są możliwe, choć z drugiej strony można znaleźć takie umiejscowienie anteny, w którym będą mało- / nie- odczuwalne.
BTW wciąż jeżdżę na fabrycznej antenie GPS, choć kilka razy musiałem czyścić i podlutowywać styki, bo traciły kontakt.
W końcu zabrałem się za wymianę anteny. Operacja zakończona pełnym sukcesem.
Roboty na godzinkę , mnie zeszło dwie z przerwami na papierosa. :)
Antena zamontowana w prawym słupku.
http://i1287.photobucket.com/albums/a631/jvc74/c8320764-6606-4ee2-8a48-8924abc61eab_zpszkc4chld.jpg (http://s1287.photobucket.com/user/jvc74/media/c8320764-6606-4ee2-8a48-8924abc61eab_zpszkc4chld.jpg.html)
siara1983 31-01-2016, 15:34 JVC brawo Ty!!! mam nadziej ze moje rady cos Ci pomogły.
Tak wszystko poszło gładko :)
W sumie to wszystko już kiedyś rozbieralem poza wyjęciem radia
malisz182 06-02-2016, 15:59 Dobra, ponieważ po ostatnim odłączeniu akumulatora nie "spadła" mi data i godzina z satelity, a ich ilość pokazała się "0", musiałem uderzyć w temat zrobienia porządku z anteną. Zamówiłem chinola z alledrogo na wszelki wielki, jednak po przeczytaniu postów kolegi Skysailor postanowiłem podjąć próbę naprawy anteny czego też dokonałem. Tutaj pozdro dla Skysailora :)
Poniżej zamieszczam historyjkę obrazkową co i jak :)
Jak widać kabelek od GPS na skutek korozji od wody odpadł, trzeba go przylutować z powrotem :)
http://serwer1468366.home.pl/igor/IMAG0509.jpg
http://serwer1468366.home.pl/igor/IMAG0512.jpg
http://serwer1468366.home.pl/igor/IMAG0514.jpg
http://serwer1468366.home.pl/igor/IMAG0515.jpg
http://serwer1468366.home.pl/igor/IMAG0521.jpg
Zeby rozebrać te kostkę rozciągamy te metalowe trzymaki kabli a potem wpychamy pomiędzy warstwy płaski śrubokręt.
"Ostrzymy" kable (obydwa żeby miały taką samą długość bo inaczej jeden będzie prężył).
Czyścimy wszystko (ja użyłem IPA Plus - alkohol izopropylowy)
Lutujemy, składamy do kupy i widzimy 10 satelitów :D
grzegorzg76 20-02-2016, 16:30 witam,
czy na wyjściu z kostki gdzie wchodzi pin anteny gps ma być te 5volt, ja u siebie mam tam tylko 0,5 volta
grzegorzg76 20-02-2016, 16:48 Ma być 5V.
no to mam problem, stopkę naprawiłem a teraz brak zasilania...
muszę się dostać do radia i prześwietlić kabelek
- który kabelek z tej kostki nad lampką jest od gps, mam 3, na pewno ten środkowy grubszy od radia
malisz182 22-02-2016, 19:12 no to mam problem, stopkę naprawiłem a teraz brak zasilania...
muszę się dostać do radia i prześwietlić kabelek
- który kabelek z tej kostki nad lampką jest od gps, mam 3, na pewno ten środkowy grubszy od radia
Masz u mnie na zdjęciach, ten środkowy fm a ten drugi gps.
grzegorzg76 22-02-2016, 20:55 Masz u mnie na zdjęciach, ten środkowy fm a ten drugi gps.
A ten trzeci to ?
MaciejZForda 22-02-2016, 22:02 U mnie ten trzeci to "zaślepka" wolnego wlotu - własnie z tym walczę... Przeczytałem cały temat i celuje w moduł gps gdyż moje to objawy: 0 satelitów, mapa mojego nx cały czas pokazuje jakis adres w Niemczech (nie widzi aktualnego położenia), po wpisaniu adresu do którego chce dojechać pokazuje trase od tego niemieckiego adresu , po odłaczeniu aku nie ustawia godziny ani daty, wiec w moim mondku czas płynie trochł inaczej. Radio działało dobrze.
a ponieważ lepiej idzie mi lutowanie niż rozbieranie plastików wiec zdecydowałem się na brutalne odcięcie (chyba modułu).
Jestem już po rozbiórce, okazało się ze wilgoci tam w pierony... mycie, czyszczenie 3X, suszenie a efekty opisze w najbliższym czasie.
Tylko jedno chodzi mi po głowie - jak podpiac pod mojego nx np: GPS PATHFINDER 3105:)???
wie ktos??? o ile taka opcja wchodzi w grę???
daniel66 14-03-2016, 21:13 Zakupiłem dziś do MDO taką samą antenkę jak JVC. Działa bardzo fajnie :)
Robert 68 21-03-2016, 20:50 efekty opisze w najbliższym czasie
Dopadło i mnie ale nie padła kostka tylko antena GPS. Nowa niedostępna bo Ford zmienił cały zestaw, który kosztuje około 950 zł. Na głowę upadli. Dzisiaj kupiłem "chińczyka", działa, pozostaje montaż i ukrycie kabla.
Marino166 29-03-2016, 19:15 Ja dzisiaj też to zrobiłem. Kupiłem antenkę polecaną tutaj przez kolegów (koszt 42 zl z przesyłką) przykleiłem ją obok lusterka wstecznego, kabelek ładnie się schował w podsufitce i dalej w prawym słupku, potem pod schowkiem i dziurką do samego radia. Wszystko chodzi jak należy. Dodam tylko że ja mam zestaw FX
przykleiłem ją obok lusterka wstecznego,Panowie ta antenka super sie mieści w tym plastiku gdzie jest czujnik deszczu i zmierzchu na tym czarnym polu i kompletnie nic nie widać ani antenki :one: tak zamontowałem właśnie w sobotę i wszystko pieknie biega 12 satelit pokazało
KamilSTI 07-04-2016, 08:46 U mnie podobny problem od kilku dni.
Nawigacja pokazuje 0 satelit ale o dziwo kalibracja pomogła i cieszyłem się nawigacją... jednak na drugi dzień podczas jazdy nawigacja znów się pogubiła i znów mam 0 satelit. Czy da się jakoś zweryfikować czy to na pewno antena ? i gdzie można taką kupić ?
Koledzy jak ja nie mam w swoim na zewnątrz żadnej anteny to gdzie one mogą być zamontowane, radio, gps
Radio - w bocznych tylnych szybach (w kombi) albo w szybie tylnej klapy (sedan). GPS za lusterkiem wstecznym na przedniej szybie albo pod deską rozdzielczą.
basior87 10-04-2016, 06:36 U mnie padła ta kostka radio/gps do której podpinane już są bezpośrednio anteny. Po otwarciu tej puszeczki jakaś masakra. Wszytko zaśniedziałe i kabelek od GPS całkiem odpięty. Myślę sobie "super, przylutuje i będzie git". Niestety cały układ był już tak skorodowany że nawet nie było do czego lutować. Kabelek odpadł razem z miedzianym mocowaniem z płytki. Także antenkę już mam i wyjmowaki do radia dzisiaj bedę montował :).
Antena zamontowana i wszystko działa (10 satelit na horyzoncie). Czas ok 30min. Antenka zainstalowana nad lusterkiem wstecznym pod plastikiem od czujników. Kabel puszczony pod podsufitką, w słupku prawym, za schowkiem i do radia. Nic nie widać że było co kombinowane.
U mnie podobny problem od kilku dni.
Nawigacja pokazuje 0 satelit ale o dziwo kalibracja pomogła i cieszyłem się nawigacją... jednak na drugi dzień podczas jazdy nawigacja znów się pogubiła i znów mam 0 satelit. Czy da się jakoś zweryfikować czy to na pewno antena ? i gdzie można taką kupić ?
Witam! możesz kupić w internetowym sklepie forda.
Robert 68 26-04-2016, 17:39 Pytanie za 100 pkt....czy ta antena http://images76.fotosik.pl/545/f3e5fcf85ab3880fm.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/f3e5fcf85ab3880f) zmieści się tak jak na zdjęciu http://images75.fotosik.pl/545/5a168e362a610491m.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/5a168e362a610491) w tym miejscu http://images77.fotosik.pl/545/efe8fab3171a5318m.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/efe8fab3171a5318)
Pacjent Mondeo 2008 r.
artur1970 26-04-2016, 19:48 Kup chinczyka
http://allegro.pl/antena-gps-fakra-audi-vw-opel-mercedes-becker-bmw-i5526084868.html
ona się mieści - blade65 przerabiał temat
ona się mieści potwierdzam po ściągniecu tego czarnego plastiku bardzo ładnie sie tam komponuje i po przyklejeniu do czyby w tym czarnym polu tak samo bardzo dobrze działa bez żadnych zastrzeżeń a najważniejsze to że nic nie widać
Bump: zmieści się tak jak na zdjęciu skoro na drugim zdjęciu pasuje to bedzie pasowała, a 2 zdjecie to to samo co 3
Robert 68 26-04-2016, 20:37 Kup chinczyka
Kupiłem, zamontowałem na słupku A i testuję. Ale czasami widzi "0" satelit i nie pokazuje pozycji (ulicy w mieście).
artur1970 26-04-2016, 20:39 To jedź kablem dalej słupkiem - wcisnij w podsufitkę i klej na szybę czołową :one:
Robert 68 26-04-2016, 20:43 Wklejpo ściągniecu tego czarnego plastiku bardzo ładnie sie tam komponuje i po przyklejeniu do czyby w tym czarnym polu tak samo bardzo dobrze działa bez żadnych zastrzeżeń
I tak zrobię. Thx
KamilSTI 28-04-2016, 20:01 Podzielę się też swoim problemem, który udało mi się rozwiązać.
Zaczęło się podobnie... brak satelit... po jakiś czasie wracały ale na krótki czas... i tak w kółko. Przeglądając wcześniejsze posty postanowiłem dobrać się do podstawy anteny żeby sprawdzić czy faktycznie problemem jest jakaś wilgoć\korozja.
Ku mojemu zdziwieniu wszystko wyglądało "jak z fabryki"
Poniżej wtyczka która jest nad przednią lampką ( wygląda elegancko )
http://images77.fotosik.pl/551/89ba435d5edcc19em.jpg (http://images77.fotosik.pl/551/89ba435d5edcc19e.jpg)
Tutaj zdemontowana podstawa anteny ( Korozji brak )
http://images75.fotosik.pl/551/221b3b4dcf2cc565m.jpg (http://images75.fotosik.pl/551/221b3b4dcf2cc565.jpg)
Zrezygnowany chciałem wszystko srkęcić spowrotem ale jednak postanowiłem się dobrać do środka. Rozwierciłem trzy plastikowe nity i tu mała niespodzianka antena została jakby wydęta od płytki drukowanej ( a wilgoci brak )
http://images78.fotosik.pl/550/38fd2ddf0de6c6a3m.jpg (http://images78.fotosik.pl/550/38fd2ddf0de6c6a3.jpg)
http://images77.fotosik.pl/551/7dca328bebb350adm.jpg (http://images77.fotosik.pl/551/7dca328bebb350ad.jpg)
Po takim widoku mówię sobie "No to kaplica... trzeba kupić nową antenę".
Ale jednak znów postanowiłem pójść dalej i rozwierciłem 4 metalowe nity ( trochę się nad tym napociłem ) Okazało się że to spustoszenie spowodowała śruba, którą odkręcałem od środka ( ona trzyma wszystko razem ). Nie wiem czy coś było kombinowane ale śruba była po prostu za długa i przy dokręcaniu wypchnęła antenę. A może to wada fabryczna ? śruba była jak nowa i nie widać żeby coś było ruszane no ale kto wie... ;)
Gdy już miałem w ręku samą płytę z anteną postanowiłem ją wylutować...
http://images77.fotosik.pl/551/b6bbc51d5bf919e9m.jpg (http://images77.fotosik.pl/551/b6bbc51d5bf919e9.jpg)
A następnie antenę na nowo wlutowałem, a że nity były już rozwiercone zalałem je zwykłą cyną. Śrubkę skróciłem o 2mm i wszystko skręciłem. Od naprawy minął już ponad miesiąc i wszystko działa jak należy :) ( oczywiście wszystko uszczelniłem sylikonem ).
http://images78.fotosik.pl/550/e1299ad5d89d9160m.jpg (http://images78.fotosik.pl/550/e1299ad5d89d9160.jpg)
Mam nadzieje że komuś to pomoże
Tomek24833 03-05-2016, 19:03 Witam może któryś z kolegów bedzie wiedział gdzie dostane taki zestaw widoczny na zdjęciu złamałem ten mały bolec który wchodzi w podstawkę anteny
Poniżej wtyczka która jest nad przednią lampką
http://images77.fotosik.pl/551/89ba435d5edcc19em.jpg (http://images77.fotosik.pl/551/89ba435d5edcc19e.jpg)
zdj dzięki KamilSTI
Nie mogę zmieścić anteny pod osłoną lusterka.
Czy niechcący kupiłem "spasiony" model?
Czy trzeba ją troszkę ociosać?
(Przez szybę IR widzi 4-5 satelitów)
siara1983 10-05-2016, 17:25 Nie mogę zmieścić anteny pod osłoną lusterka.
Czy niechcący kupiłem "spasiony" model?
Czy trzeba ją troszkę ociosać?
(Przez szybę IR widzi 4-5 satelitów)
Alecki bo najlepsze miejsce na chincyka to prawy slupek....
http://images70.fotosik.pl/522/22d1e3ef4f0a41eegen.jpg
Dzięki, przetestuję.
(Metalizowana szyba bardzo tłumi sygnał i zwykle antena cokolwiek łapie tylko tuż przy szkle).
qrczakos 15-05-2016, 14:15 Jak zdjąć prawy słupek w mk4 przed liftem?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
qrczakos 15-05-2016, 23:19 dzięki, sprawdzę jutro to spróbuję przełożyć chińczyka w słupek bo narazie leży sobie na desce w rogu:)
Nie mogę zmieścić anteny pod osłoną lusterka. ja ja montowałem w tej dolnej częsci tam gdzie jest czujnik deszczu jest tam wiecej miejsca
artur1970 01-07-2016, 21:34 Alecki bo najlepsze miejsce na chincyka to prawy slupek....
http://images70.fotosik.pl/522/22d1e3ef4f0a41eegen.jpg
Po swoich doświadczeniach z chińczykiem mogę podpowiedzieć lepsze rozwiązanie. Antenę wystarczy położyc płasko na kokpicie i założyć maskownicę prawego słupka.
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=74283&d=1467405087
Takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze, w miejscu gdzie antena przyczepiona do słupka widzi 3-4 satelity antena położona widzi 7-8. Antena położona "patrzy" w górę :one:
siara1983 02-07-2016, 15:08 Po swoich doświadczeniach z chińczykiem mogę podpowiedzieć lepsze rozwiązanie. Antenę wystarczy położyc płasko na kokpicie i założyć maskownicę prawego słupka.
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=74283&d=1467405087
Takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze, w miejscu gdzie antena przyczepiona do słupka widzi 3-4 satelity antena położona widzi 7-8. Antena położona "patrzy" w górę :one:
Artur moja w slupki widzi zawsze 8-10 satelit....nigdy zauwazyalem zeby bylo mniej jak 8. W nowym domu w garazu gdzie auto ma nad soba poziom mieszkalny i poddasze lapie GPS bez zajakniecia.
artur1970 02-07-2016, 16:03 Trudno mi w to uwierzyć :027: Na logikę - jeżeli antena fabryczna na dachu skierowana całą powierzchnią w niebo widzi ok. 12 satelit to jak antena skierowana w bok, gdzie jej pole widzenia jest mniejsze o ok. 50 % może widzieć 10 satelit ?
Testowałem takie położenie i max. to 7-8 satelit na otwartej przestrzeni, w terenie gęsto zabudowanym 2-3 satelity.
siara1983 02-07-2016, 17:24 A to efekt zbierania satelit nowej antenki w garażu. Na drodze zbiera średnio ok 10 stelitów.
http://images70.fotosik.pl/522/ca5290f8fc42558egen.jpg
Ps, trafiles na kiepska antene :P i nie patrz w ktora strone jest skierowan bo to w/g mnie nie ma zadnego znaczenia, nawet moze byc do gory nogami...
artur1970 02-07-2016, 18:19 Jeżeli w garażu masz 8 satelit to odpuszczam temat :one:
siara1983 02-07-2016, 20:35 Jeżeli w garażu masz 8 satelit to odpuszczam temat :one:
Artur prosty przyklad: napewno masz smartfona i jakas nawi na nim i sprawdz czy w pozycji pionowej widzi 10 satelit a w poziomej 3 satelity....???
To ze ori antena gps jest na dachu to tylko ze tak sobie inzynierowie wymyslili...a gdzie jest antena GPS w polifcie..?? Hmmmm jak sie nie myle to albo z tylu w ktorym nadkolu albo przy radiu....cos mi kiedys miglo przed oczami na allegro...
http://images78.fotosik.pl/550/e1299ad5d89d9160.jpg
Mam nadzieje że komuś to pomoże
Masz jakieś oznaczenia samej anteny? Może gdzieś coś takiego da się namierzyć?
artur1970 04-07-2016, 21:41 A jednak :one:
Nowej nie kupisz (koniec produkcji) a używki nie kupuj bo może działać 3 lata lub 3 dni :027:
W tym wątku masz wszystko opisane:
1. Oryginalny zestaw - strasznie drogi
2. zestaw zastepczy - ok. 200 zł.
a używki nie kupuj bo może działać 3 lata lub 3 dni :027: Kupiłem używkę do Focusa za 70pln, działa dłużej jak trzy dni :) Loteria... Przykleiłem na silikon. Post #17 tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=242097&page=2
Cześć,
zamontowałem dzisiaj antenę, chińczyka. W miejscu widocznym na zdjęciu. Mam szybę IR.
Obok jest rejestrator.
Jeśli rejestrator jest wyłączony, to navi "widzi" 8-9 satelit.
Po odpaleniu rejestratora ich ilość satelit spada do 2-3.
http://images78.fotosik.pl/746/93aec8101a4fbd7cgen.jpg
...Po odpaleniu rejestratora ich ilość satelit spada do 2-3. ..
Czyli rejestrator "sieje"... Na początek możesz spróbować założyć na kabel zasilający rejestratora "koral ferrytowy" (filtr p-zakłóceniowy). Jeśli nie pomoże - rejestrator do wymiany.
W "zakropkowanym" obszarze szyby nie ma powłoki IR. Obszar ten dedykowany jest właśnie umieszczaniu urządzeń odbiorczych.
Kabel zasilający krzyżuje się z kablem od anteny gps w podsufitce.
Mógłbyś mi przesłać linka, lub inną wskazówkę co mogę założyć na kabel zasilający, aby spróbować wyeliminować zakłócenie?
..Mógłbyś mi przesłać linka...
10 sekund szukania: http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=base-relevance-ele-1-3-0629&search_scope=category-67193&string=ferryt%20filtr
Czyli rejestrator "sieje"
A dokładniej - nie wykluczone, że jego zasilacz. Być może to inny ciężar gatunkowy, ale miałem podobną sytuację z rejestratorem, tyle tylko, że jego zasilacz siał na CB radio, którego praktycznie nie dało się używać. Kupiłem ładowarkę samochodową Nokii, taką z dwoma wejściami USB, do tego dłuższy kabel USB (zwykły, bez ferrytu), podłączyłem w ten sposób rejestrator i było problem zniknął.
Też to znalazłem ale nie byłem pewny... stąd zapytałem o ukierunkowanie. Dziękuje.
Przeprowadziłem test - odpiąłem rejestrator od kabla zasilającego i uruchomiłem go na baterii. Efekt widzi dalej 8-9 satelity.
Przełożyłem rejestrator na drugą stronę, około 15-20 cm dalej i efekt ten sam NAVI widzi 1-3 satelity. Czyli to kwestia zasilania.
Tedi_k, jeśli chodzi o te nakładki filtry ferryt. Ile ich kupić i zamontować?
Rejestrator jest zamontowany do oświetlenia wnętrza auta. Tam jest przetrownica. Wszystko ukryte w podsufitce.
Ile kupić tych filtrów? 2-4-6-8, więcej?
EDIT: (za, rply arpo).
Dodam, że zasilacz rejestratora to oryginalna ładowarka pod 12V przerobiona, wpięta na stałe pod zasilanie / oświetlenie wnętrza.
1 max 2. Jeśli filtr nie pomoże, to tę przetwornicę trzeba wymienić na początek.
zasilacz rejestratora to oryginalna ładowarka
Co masz na myśli pisząc "oryginalna"? Ta dołączona w zestawie z rejestratorem? U mnie taka właśnie "oryginalna" była do *****. Prawdopodobnie był to jakiś gorszy chiński sort. Ta nokiowa (nazwijmy to "markowa"), pewnie też ChRL, ale jednak dała radę.
Do tego u Ciebie, jeśli schowałeś ją w okolicy lampki oświetlenia, to może sama bliskość generuje zakłócenia z anteną. Taka amatorska hipoteza :) W sumie zastanawiam się, czemu nie schowałeś anteny GPS pod tą plastikową osłoną obok czujnika deszczu? IMO bardziej estetycznie i dyskretnie, a do tego dalej od nieszczęsnego zasilacza.
tedi_k spróbuje zamontować te filtry i dam znać.
arpo, tak to oryginalna dołączana do zestawu ładowarka w gniazdo 12V, pod zapalniczkę.
Miałem dwie przetwornicę, które ładowały prądem do 2 albo 3 amper.
W efekcie mój rejestrator po 20-30 minutach pracy pod 2-3 amperowym zasilaczem wariował. Przegrzewał się i wyłączał się, raz mi się zdarzyło, że "wyleciała" karta pamięci.
Jeśli rejestrator jest ładowany oryginalną ładowarką 1-1,5 A to nic się nie przegrzewa, działa normalnie 24/365.
Czyli jednak obstawiam ładowarkę. Nic się nie przegrzewa i działa, ale jednak sieje.
DC-20 wspomnianej firmy ma na wyjściu 1A i jest dobrze odfiltrowana.
tedi_k
po założeniu filtrów na ładowarkę efektu nie ma... Kupię ładowarkę wspomnianej firmy, ale raczej efektów się nie spodziewam.
Zastanawiam się, gdzie jeszcze można zamontować antenę GPS. Mam szybę IR więc słupek A odpada. Myślałem nad okolicami szyberdachu. Albo gdzie można zamontować rejestrator...
A próbowałeś statycznie na postoju odpisać przyssawke rejestratora i zmienić jego miejsce, rozplatac przewody, itd. Żeby zobaczyć czy da się w ogóle doprowadzić do sytuacji że rejestrator działa i gps działa tylko jakoś inaczej ułożone?
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Gdyby ktoś szukał pomysłu gdzie upchnąć nie oryginalną antenę gps to można wpakować ją po wybebeszeniu w obudowę lusterka
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160815/f1ec3a2228c7710dbd5bf45c9e3a46b2.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160815/66772280813f4fd70df1150a71c07ddc.jpg
wszystko się mieści i działa idealnie
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160815/a9662714af7c0d94195b3d2bbdf61c3f.jpg
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Występuje w moim aucie problem z przeciekającą anteną (woda w lampce i No GPS), w związku z tym mam pytanie czy mogę zamienić antenę na taką.: http://allegro.pl/show_item.php?item=6211537733&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0 ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomni enie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyac count%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C% 2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b65 4bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0
Może i działać będzie ale jak to będzie wyglądało. Ja kupiłem najtańszą antenę gps schowalem ją jak na zdjęciach, które wcześniej zamieściłem i teraz czekam na zwykła oryginalną antenę bez gps dałem za nią 180 zł
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Rozebrałem podstawę anteny, wszystko wyglądało ok. Następnie rozebrałem kostkę i tam była korozji- wyczyszczone, przylutowane, złożone do kupy, ale dalej No GPS, więc zapewne i Ja będę musiał kupić nową nie oryginalną antenę i zamontować.
martinezzt 05-10-2016, 15:19 Witam mozecie dokladnie opisac jak poprowadzic antene do podsufitowki
W zasadzie to od podsufitki zaczynamy przeciąganie kabelka, ale końcowa droga taka: od navi razem z innymi instalacjami pod deską, za schowkiem do spotkania prawego słupka A z deską - tam można przecisnąć wtyk kabla - dalej po słupku do góry do spotkania z podsufitką. Oczywiście wcześniej demontaż schowka przed pasażerem i obudowy słupka.
martinezzt 05-10-2016, 17:21 Super dzieki a jak poradzic sobie z obudowa slupka troche mocno trzyma.Rozumiem podsufitki nie rozbieramy tylko kabel przepchnac?Dzieki za porade.
Tu nie wiem czy będę dobrym doradcą, bo wybrałem metodę siłową :) Ktoś gdzieś pisał chyba, że trzeba jednocześnie ciągnąć do góry i na bok, ja się gimnastykowałem w różny sposób i nie szło. W końcu stwierdziłem, że musi puścić i przyłożyłem więcej siły "odrywając" osłonę od słupka. No i zaczepy wyskoczyły. Co prawda 1 z 3 lub 4 lekko pękł, ale uznałem że to nie problem.
A podsufitkę lekko odchylałem tylko od szyby i tam upychałem kabel.
martinezzt 06-10-2016, 14:34 Dzieki bardzo bede probowal:570:
Zamontowałem antenę gps, ale bez względu na miejsce jej umiejscowienia (słupek, podsufitka, nad lampką, przy lusterku) raz działa dobrze wtedy jest od 4 do 8 satelit, raz mam No GPS- 0 satelit, jak mam 2-3 satelity pokazuje błędne położenie. Co może być przyczyną takiego działania?
Uwalona antena? Masz grzaną przednią szybę? Czy któreś z opisanych przez Ciebie miejsc było na polu bez drutów w szybie?
Antena jest raczej ok, to już druga polskiej produkcji pierwsza ryżowa faktycznie była uwalona. Szyba grzana, tak teraz mam antenę podwieszoną przy lusterku za wykropkowanym polem, jak była nad lusterkiem to nad nią była tylko blacha dachu.
artur1970 07-10-2016, 15:43 Dla pewności wystaw antenę na zewnątrz i zobacz ile pokaże satelit. Następnie zamontuj w zakropkowane miejsce i porównaj.
Podepnę się pod temat. U mnie GPS widzi wielkie nic. Rozebrałem wtyczkę anteny od trony wnętrza samochodu - OK. Po stronie anteny istna masakra. Porozwiercałem, wyczyściłem, poskładałem i.. nawet zadziałało, na chwilę, po jakichś dwóch dniach znowu to samo. Co się okazało pin łączący główkę anteny z wtyczką odpadł od płytki. Ponieważ płytka w tym miejscu jest już całkiem nieźle zniszczona przez wilgoć więc przylutowanie pinu chyba graniczy z cudem (dolutowywyałem, przewlekałem itp). Poddałem się, zanabyłem drogą kupna chinola i czekam cierpliwie.
Natomiast mam problem z aryginalna anteną, która musi zostać jako FM. Jest w strasznym stanie, jakby stado szczurow się do niej dobrało. PYTANIE: czy antena inna niż oryginalna będzie działać? Np. taka: ANTENA SAMOCHODOWA FORD ESCORT FIESTA FOCUS MONDEO (http://allegro.pl/antena-samochodowa-ford-escort-fiesta-focus-mondeo-i5693487453.html). Kształt główki nieco inny ale za to śruba mocująca i niebo lepsza. Oryginalną wtyczkę rozbebeszę i podlutuję tę z antenki. Reszta ori sprzętu nie potrzebna bo antena GPS wyląduje w słupku.
Zagra to?
|
|