Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Wymiana przedniej szyby z zwykłej na podgrzewaną, czy ktoś już to robił?

jpiotr77
20-08-2011, 21:55
Witam, jestem zmuszony do wymiany przedniej szyby, troszkę szukałem, lecz nic nie mogłem znaleźć na temat zamontowania podgrzewanej przedniej szyby w aucie z zwykłą szybą, czy ktoś z was zastanawiał się nad tym, a może jest zorientowany jak wygląda sprawa z instalacją elektryczną, czy są przygotowane wiązki kabli.

Franuśś
21-08-2011, 18:33
Ja byłem zainteresowany wymiana, ale czas mię gonił i wymieniłem za zwykłą.

pawkrzem
22-08-2011, 12:04
Temat był wałkowany na forum, poszukaj. Jedni pisali, że się da, bo to tylko kwestia przełącznika i bezpiecznika inni, że trzeba przewody prowadzić, oprogramowanie zmieniać (wyłącznik czasowy) itp.

leonov
22-08-2011, 16:53
Przewody powinny być , przynajmniej u mnie są . Żeby to sprawdzić musisz zdjąć podszybie i będziesz widział po 1 kablu po każdej stronie .

jpiotr77
22-08-2011, 20:16
Witam, odnośnie wałkowania tematu to to, co znalazłem dotyczyło chyba focusa MK1, tam podgrzewana przednia szyba była chyba rzadkością, a tu chodzi o c-maxa i to po lifcie, więc może coś się zmieniło tzn. wiązki kabli mogą być takie same i w tych z podgrzewaną szybą i w tych bez podgrzewania. Zapytałbym w serwisie, lecz po tym jak sam mistrz serwisu powiedział mi iż w moim s-maxsie nie ma fitra dpf a po sprawdzeniu w etis.ford okazało się, że jednak jest, to wolę już sam poszukać, a na wiedzy serwisu forda już nie polegam.

jimon
23-08-2011, 23:06
Miałem ogrzewaną, mam zwykłą.

NIGDY WIĘCEJ drutów w przedniej szybie.

jpiotr77
24-08-2011, 08:37
Miałem ogrzewaną, mam zwykłą.

NIGDY WIĘCEJ drutów w przedniej szybie.

Ja mam w s-maxsie i nie narzekam, wręcz przeciwnie zimą bądź w deszczowe dni kiedy wskoczy się do auta parę sekund i po sprawie szyba czyściutka, czy miałeś może jakieś problemy?

jimon
24-08-2011, 20:26
Ja mam w s-maxsie i nie narzekam, wręcz przeciwnie zimą bądź w deszczowe dni kiedy wskoczy się do auta parę sekund i po sprawie szyba czyściutka, czy miałeś może jakieś problemy?

Starsze GPSy nie chcą działać, pilot od bramy gubi 3/4 zasięgu, padł alternator no i ta jazda mokrymi wieczorami w świetle brudnych ksenonów z przeciwka... MASAKRA..

A jak jechałem wiosną w śnieżycy A4-ką to i tak była zaparowana :)

EL_KILLER
24-01-2012, 21:29
W mojej Foce z podgrzewaną szybą nie ma problemów z nawigacją, działa doskonale. Jeden klik i szyba odparowana w deszczowe dni a jak zima przyjdzie to 2 min i szybka odmrożona.

Rafał A.(antek)
25-01-2012, 01:34
Wszystko do zrealizowania. Jak nie ma instalacji to trzeba dołorzyc, + programowanie działania szyby w gem.

Peet_peet
08-08-2012, 21:24
trochę chciałem odgrzać temat... bo czeka mnie wymiana szyby.
zawsze miałem fordy z ogrzewaną szybą przednią i sobie chwaliłem.
teraz niestety trafiłem na wersję z ciepłych krajów i mimo wypasu szyby ogrzewanej brak.
pomyślałem, ze to dobra sposobność na wymianę na lepsze, ale jak zadzwoniłem do serwisu to mnie podsumowali na jakieś 13000 PLN twierdząc, że trzeba wymienić komputer !! dołożyć wiązki elektryczne itp.
jak znam serwisy ASO to pewnie wielki bajer i naciąganie na kasę...
czy ktoś może podpowiedzieć gdzie popatrzeć tak bez większej demolki aby sprawdzić czy jest gotowa instalacja... i czy rzeczywiście trzeba coś robić dodatkowo z komputerem ?

tedi_k
08-08-2012, 22:32
... ale jak zadzwoniłem do serwisu to mnie podsumowali na jakieś 13000 PLN ...

Niezła ściema:D, aż się chce zaproponować - przyjedź do mnie, to zrobię Ci to za 6.500zł;)

Na poważnie - koledzy mówiąc "komputer" mieli na myśli GEM (moduł sterujący elektryką). I tu dobra wiadomość - nawet jak Twój GEM nie obsługuje grzanych szyb (przed liftem takie GEMy bywały) - to znalezienie na allegro odpowiedniej wersji nie stanowi większego problemu a jej koszt osyluje ok. 150zł. Podanie właściwego typu GEM wymaga znajomości konfiguracji samochodu - w razie czego pomożemy... Przełożenie GEMa wymaga co prawda jego skonfigurowania, ale obecnie robi się to łatwo-szybko-i przyjemnie rosyjskim programem ELMconfig z użyciem popularnego interfejsu ELM327 (na allegro za kilkadziesiąt złotych).

Natępnie trzeba ewentualnie dorwać (na wiadomym serwisie aukcyjnym) włącznik ogrzewania szyby przedniej - koniecznie ze złączką i kawałkiem kabli (możesz nie mieć wiązki do włącznika szyby -choć te bardzo często są). Koszt włącznika z kawałkiem kabla zapewne nie przekroczy 50zł. Aby sprawdzić, czy masz wiązkę do włącznika musisz zdjąć panel przełączników (tam gdzie zwykle jest ten włącznik) i policzyć :lol: wtyczki. Tak czy inaczej dorobienie tego kawałka instalacji wymagać będzie w najgorszym razie owego przełącznika z wtyczką i kawałkiem wiązki oraz odpowiednich pinów do złącz modułu GEM (sam znam co najmniej jedną osobę, która ewentualnie sprzeda Ci brakujące piny). Schematy są łatwo dostępne i nawet średnio rozgarnięty elektryjk da radę...
Druga część (robocza) instalacji znajduje się w komorze silnika. W puszce bezpieczników w komorze za grzaną szybę odpowiada przekaźnik R7 oraz bezpieczniki (też w tej skrzynce) F14 i F16 - każdy 40A. Trzeba popatrzeć czy gniazdo przekaźnika ma piny oraz czy są piny w gniazdach bezpieczników. Jeśli tak - to jest duże prawdopodobieństwo, że masz wiązkę. Nawet jak nie masz, to zdobycie całej puszki bezpieczników i "dosztukowanie" tej wiązki (bardzo prostej i na szrotach popularnej, bo większość rozbitków ma grzane szyby...) jest relatywnie proste. Co do przekaźnika R7 i bezpieczników 40A - może się okazać, ze zakup odpowiedniej skrzynki bezpieczników wraz z tym przkaźnikiem i bezpiecznikami za jakieś 100zł jest opłacalne - sam przekaźnik jest wysokoprądowy (rzędu 80A) i może osobno być trudny do zdobycia.
Tak czy inaczej pewnie zgromadzisz brakujące elementy (bez szyby) za jakieś 500zł i pewnie drugie 500 weźmie elektryk za przygotowanie całości do wymiany szyby. Czyli dołożenie szyby grzanej wraz z kosztem szyby realnie będzie Cię kosztować nie więcej niż około 2tys zł.

Osobną sprawą jest kwestia alternatora - nie śledziłem, czy były różne typy w zależności od grzanej szyby...

Jak będziesz miał problem z dostępem do schematów (bierzemy je wszyscy z odpowiedniego forum rosyjskiego) to daj znać na priva - pomogę...

Mariano_Italiano
12-03-2015, 22:27
Witam,
Chciałbym właśnie wymienić uszkodzoną szybę na ogrzewaną (C-MAX, 2009, 2.0 TDCI) i potrzebuję pomocy i wyjaśnienia w pewnych sprawach.
1. Sprawdzałem w komorze silnika skrzynke z bezpiecznikami - są piny i pod bezpieczniki (F14 i F16) i do przekaźnika (R7).
2. Nie zdejmowałem jeszcze panelu przełączników (nie bardzo wiem jak to zrobić aby czegoś nie uszkodzić - może macie jakiś link?) i nie wiem czy jest tam wtyczka na to czy też nie.
3. Gdzie powinienem szukać kabli/złączy, kŧóre bezpośrednio podpina się do szyby - czy są one schowane gdzieś w dolnych częściach słupków czy też dostać się można do nich przez podszybie?
4. Czy nie trzeba przeprogramowaywać komputera (np. zmienić na enable funkcje grzania przedniej szyby?) i czy ELMconfig przez ELM327 da rade?
5. Grzanie przedniej szyby powinno być skorelowane z przełącznikiem pozycji ogrzewania/nawiewu? Czyli np. gdy ustawimy go w pozycji nawiewu na szybę (i ogrezewanie "na czerwono") to czy nie powinno być automaczynie włączone ogrzewanie przedniej szyby?

Z góry dzięki za wszelkie info,

Pozdrawiam
Mariusz

teslanet
20-04-2015, 20:21
Witam własnie też zabieram na wymianę na ogrzewaną ;) . Już jak dostałem kamykiem to nie ma sensu wymieniać na zwykłą

Mariano_Italiano
26-04-2015, 20:36
NIestety, na 99% nie mam kabli doprowadzonych do szyby i "projekt" staje pod znakiem zapytnia. Brakuje mi:
1. Kabli do podgrzewania szyby,
2. Kabli do wyłącznika
3. Wyłącznika,
4. Nie wiem czy nie trzeba przeprogramować GEMa.

Jak coś u siebie zrobiłeś to daj znać.

wrzoch
09-09-2016, 19:56
Dzisiaj projekt został ukończony.

Wiązki były i to kompletne, także znacznie ułatwiło to zadanie.
Szyba wymieniona w serwisie Pilkingtona w Krakowie przy Stoczniowców. 1230 PLN niecałe z wymianą. Poradzili sobie całkiem nieźle, w jednym miejscu przy słupku trochę za dużo kleju wypłynęło, ale poza tym OK. Przetestowany ostatnio na autobanie - nic nie świszcze, nic nie gwiżdże - jest OK. Spasowanie szyby bardzo dobrze, nie ma się do czego przyczepić.

Wybrałem wersję iR (solar) z drutami ... można się do nich przyzwyczaić. Trochę lipa jak choinka jakaś z drugiej strony jedzie, ale poza tym nawet nie przeszkadzają.

Bezpieczniki za 5 zyla na jakimś szrocie. W ASO o zgrozo 37PLN za sztukę.
Przekaźnik i guzik po starej znajomości.

Przestawienie dwóch ptaków w ElmConfigu we własnym zakresie (jeden to auto start, a drugi to info do GEM, że ma grzaną szybę - bez tego nie odpali).

AC wypłaciło za starą niebieską 1360 (dwa odpryski od kamieni w polu widzenia), także można powiedzieć, że na delikatnym plusie jeszcze jestem.

Zdecydowanie polecam niezdecydowanym szybę iR na lato. Warto dopłacić.

Grzania jeszcze nie testowałem, bo nie było kiedy.

xemil
11-09-2016, 09:12
Trochę odbiegnę od tematu ale podziele się swoim doświadczeniem.
Kupujac c-maxa miałem uszkodzona szybę bez ogrzewania. Tak jak i koledzy chciałem mieć ogrzewaną i tak też zrobiłem montując ORYGINALNĄ szybę.
Wszystko działało bajka.
Z miesiąc temu musiałem wymienić po odprysku i to już wykonałem na ubezpieczenie. Ubezpieczyciel mnie wysłał do Nordglass i ich nową szybę mi zamontowano.
Zimy jeszcze nie było ale teraz gdy jest rosa rano jestem na 99% pewien ze grzeje dużo gorzej.
Jeżeli ktos miał podobne doświadczenie proszę o info bo zastanawiam sie czy tego nie reklamować.

wrzoch
11-09-2016, 11:23
Na Nordglassa dużo ludzi psioczy.
Omijałem jak mogłem.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Karwos00
12-09-2016, 20:07
Jak wymieniałem swoją to mi powiedzieli, że to dużo roboty i tego nie będą robić i tak na prawdę to nikomu to nigdy nie potrzebne. Ale jakby jednak zdarzył mi się jakiś odprysk ponownie to pewnie bym już wymieniał na podgrzewaną.

sonicsquad
12-09-2016, 20:55
Jak jest zima i zmrożone szyby to każdy posiadacz docenia. 2 minuty i można ruszać. U mnie jest jeszcze dodatkowa grzałka to i ciepło zaraz jest..

wrzoch
13-09-2016, 07:50
Jak wymieniałem swoją to mi powiedzieli, że to dużo roboty i tego nie będą robić

Zależy czy masz instalację pociągniętą czy nie (mi się trafiła).
U mnie nie narzekali. Od strony szybowników jak jest instalacja, to wpięcie dwóch wtyczek i dokręcenie jednej taśmy. Roboty, że hoho.
Jak nie masz instalacji albo jest tylko część, to trochę więcej zabawy, ale przecież nie oni to muszą robić.

Od mojej strony musiałem dołożyć przekaźnik, dwa bezpieczniki, przycisk wpiąć i przestawić dynksa jednego w ELMConfigu.

Karwos00
13-09-2016, 15:01
No właśnie u mnie nie mam pojęcia jak to z instalacją jest - samochód z USA i nie wiadomo jak to tam jest,

tedi_k
16-09-2016, 12:47
...samochód z USA...,

Podgrzewaną przednią szybę chcesz mieć w samochodzie z USA? Powodzenia.

Karwos00
16-09-2016, 14:40
A czemu nie ?? Polak potrafi. Czy jest w tym całkowity problem z GEM? Bo nie tyle chcę co mógłbym założyć jeżeli nie wymaga to kombinacji alpejskich.

Maza
18-12-2016, 20:24
Witam,
Podłączę się do tematu.
Na początku roku będę wymieniał szybę w c-max 2011 2,0 TDCI wersja Business Navi.
Chcę zamontować podgrzewaną.
Sprawdziłem już, że mam styki w skrzynce z bezpiecznikami - to dobry znak. Niestety nie udało mi się zdemontować wycieraczek (nie mam ściągacza) a jedynie zajrzeć pod podszybie przez szparę - załączam foto.
Od strony kierowcy jest kostka, z której jeden przewód idzie na stronę pasażera a drugi gdzieś głębiej z stronę szyby po stronie kierowcy. Nie widzę gdzie się kończą.
Mam pytania:
Czy przewody widoczne na zdjęciach służą do podpięcia szyby?
Czy aby sprawdzić wiązkę za włącznikiem muszę zdemontować cały panel klimatyzacji?
Dziękuje z góry za podpowiedzi jeśli macie doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam

https://s27.postimg.org/4gtyojfdr/bezpieczniki.jpg (https://postimg.org/image/4gtyojfdr/)
https://s27.postimg.org/u0w8uz0rj/kierowca.jpg (https://postimg.org/image/u0w8uz0rj/)
https://s27.postimg.org/b9ubkt673/pasazer.jpg (https://postimg.org/image/b9ubkt673/)

jaksen
20-12-2016, 08:12
Jest ktoś w stanie podać, które wersje GEM obsługują podgrzewaną szybę? Mój, to 7MT...CC

wrzoch
20-12-2016, 14:40
Fx i Jx na pewno. To wszystko mające wersje. J-ka nie ma odbiornika pilota tylko, także jak nie masz, to trochę lipa.

jaksen
20-12-2016, 14:57
Jak Cc nie obsługuje, to faktycznie nieciekawie, bo kolejne elementy dochodzą do wymiany. C-maxa planuje mieć jeszcze ze dwa lata, wiec najwyżej Żonka będzie jakoś musiała się przemęczyć do czasu wymiany autka na większe (mondeo, s-max). Niemniej jakby ktoś potwierdził brak obsługi grzanej przedniej szyby przez wersję Cc, to będę wdzięczny :)