Zobacz pełną wersję : Wjazd do Berlina + naklejka " eko ". Proszę o sprawdzenie adresu. Pilne.
Sie ma.
Mam pilne pytanie. Potrzebuję wjechać do Berlina , ale nie mam naklejki ekologicznej. Mam takie dwa adresy :
1. Köpenicker Straße 70
10179 Berlin-Mitte
2.Airport Berlin Tempelhof
Hangar2
Columbiadamm 10
D-12101 Berlin
Jak to sprawdzić , czy taką naklejkę potrzebuję kupić ?
Jeżeli będzie potrzebna , to mogę ją kupić gdzieś w Polsce , czy tylko na terenie Niemiec ?
Czytałem , że naklejka to koszt około 5 euro , a mandat 40 euro...
Więc wolałbym kupić naklejkę zanim zapłacę mandat.
Z góry dzięki bo sprawa dość pilna.
Pozdrawiam
Wojtek
Szejk.Ahmed 01-09-2011, 10:20 Wojtas za lepą rozglądaj się w salonach samochodowych w Niemcowni.koszt 6 euro.
Czytałem , że naklejka to koszt około 5 euro , a mandat 40 euro...
ostatnio (czyt w piatek) kupilem za 5 euro, przy okazji rejestracji auta
co do kosztow 5eur to oplata urzedowa, niektore firmy moga narzucic wlasne oplaty...
dostac w de mozna wszedzie, warsztaty szybkiej obslugi, salony samochodowe, itp.
w polsce w pzmot'cie...
mandat 40eur + odholowanie/odwiezienie auta poza strefe
pare informacji
http://www.berlin.de/sen/umwelt/luftqualitaet/de/luftreinhalteplan/download/touristeninfo_pl.pdf
http://www.berlin.de/sen/umwelt/luftqualitaet/de/luftreinhalteplan/umweltzone_aktuelles.shtml
przypominam ze obecnie tylko zielone plakietki umozliwiaja wjazd
a tu powinienes sprawdzic:
http://fbinter.stadt-berlin.de/fb/index.jsp?loginkey=showAreaSelection&mapId=k_umweltzone2007@senstadt&areaSelection=address
columbiadamm jest w zonie, drugi adres tym bardziej...
generalnie jak nie kupisz w polsce, a jedziesz w godzinach pracy to po drodze zahaczyc o jakis warsztat, serwis ASO w niemcowni...
Szejk mi podpowiedział , że na mojego busa 2005 r. nie kupię zielonej naklejki.
Mogę tylko kupić żółtą naklejkę i udawać , że nic nie wiem i nic nie słyszałem...
Trochę do kitu , bo mam w tych miejscach rozładunek. Mandat jeszcze przeżyję , ale holowanie może zaboleć po kieszeni...
napisz dokladnie czym chcesz wjechac do berlina: marka, model, silnik, moc, rodzaj opalu ;)
ps.
Mogę tylko kupić żółtą naklejkę i udawać , że nic nie wiem i nic nie słyszałem...
to ci nic nie da, najwyzej wkurzysz polizei i bedzie jeszcze gorzej...
tomiscorpio 01-09-2011, 14:55 A na diesle jest szansa na dostanie zielonej ale musi auto przejsc pelen przeglad ale i tak raczej na 2005r bez dpfu nie dostanie.
Zreszta jaka duza jest umweltzone mozna znalesc w internecie. http://www.umweltzone.pl/strefy/berlin
Google nie gryza.
Z zolta naklejka mozna sie poruszac po strefie zielonej.
napisz dokladnie czym chcesz wjechac do berlina: marka, model, silnik, moc, rodzaj opalu
Renault Master 2005r. 2.5 DCI 100KM
w ulotce podana jest tabela jaka plakietke mozna uzyskac...
ale tez jest napisane obok "Wyłączenie dla pojazdów zagranicznych:
Brak zakazu wjazdu z żółtą plakietką do 31.12.2011"
chyba nie trzeba komentowac, a jedynie kliknac w pierwszy link co podalem ;)
tu jeszcze link z adac http://www.adac.de/_mm/pdf/27048_25569.pdf
i tu mozna znalezc jaka ma plakietke auto http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=147700532&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=16&minPowerAsArray=66&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=86&maxPowerAsArray=KW&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&negativeFeatures=EXPORT&lang=de&pageNumber=1
zeby dostac zielona plakietke, trzeba by zalozyc jakis dpf...
Cobretti 01-09-2011, 17:30 jako obcokrajowiec masz jeszcze ulgę do końca roku ....
bez lepki też wjedziesz....
jak bedziesz na Tempelhofie do daj cynka.. spotkamy sie :)
to mój rejon :D
columbiadamm jest w zonie, drugi adres tym bardziej...
Ale w "zielonej"?Bo Wojtkowi wydadza zolta.i byc moze wystarczy do wjazdu do U-Z.
Poza tym nie wiem jak jest w Berlinie ale w NRW placiles mandat plus jeden punkt do Flenzburga i nikt nie holowal auta.A plakietke kupisz tez w ATU.
Cobretti 01-09-2011, 17:35 Ale w "zielonej"
w STREFIE .. zaraz po zjeździe z A100 koło Tempelhofu jest tabliczka UMWELT ZONE...
i nie ma już podziału na kolory.. jest U Z i koniec...
kolory były do końca zeszłego roku ...
w STREFIE .. zaraz po zjeździe z A100 koło Tempelhofu jest tabliczka UMWELT ZONE...
i nie ma już podziału na kolory.. jest U Z i koniec...
kolory były do końca zeszłego roku ...
Maciek to chyba z kazda mozna wjechac do U-Z?
Cobretti 01-09-2011, 17:49 nie... tylko z zielona...
na żółte i czerwone musisz mieć papier upoważniający do wjazdu ...
ale jak wspomniałem .. Wojtek jako obcokrajowiec może wjechać bez :)
pełno obcych jeździ i żaden z nich nie ma plakietki... tylko my Polacy jacyś tacy porządni chcemy być ;)
żeby nie było.. ja mam ale ja tu pracuję więc inna sprawa :)
Poczekajcie , bo się pogubiłem...
Mam mieć , czy nie ?
Mam kupić żółtą , czy żadnej ?
Widziałem mapkę z tymi strefami i ta zielona jest opisana jako obowiązująca obcokrajowców od 2012r.
Mam często problem w Niemczech , bo nie mówię po niemiecku , a nie każdy policjant mówi po angielsku.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
do konca tego roku mozesz na zoltej wjechac do umweltzone w berlinie, pomimo tego ze od roku obowiazuja tylko zielone naklejki
taka ulga dla obcokrajowcow.
generalnie to 40 euro bussgeld (z punktem nie wiem) i nakaz opuszczenia w najprosztszej linii strefy. ale jesli policjant sie uczepi moze z tym byc roznie...
Cobretti to jestesmy poniekad sasiadami...
Cobretti 02-09-2011, 18:50 Mam mieć , czy nie ?
Mam kupić żółtą , czy żadnej ?
sam sobie odpowiedziałeś ;)
ta zielona jest opisana jako obowiązująca obcokrajowców od 2012r.
:)
czyli dawaj śmiało do Berlina... kiedy będziesz ??
Cobretti to jestesmy poniekad sasiadami...
a Ty gdzie mieszkasz ??
a Ty gdzie mieszkasz ??
steglitz
napisalem poniekad bo do niedawna mieszkalem w HH
Cobretti 02-09-2011, 20:32 też nie daleko ;)
mowa o Steglitz ;)
co do "poniekąd" domyśliłem się z podpisu pod avat. ;)
oo to moze kiedys maly zlocik? moze nawet laczony fordo-oplowski? ;)
Cobretti 04-09-2011, 10:22 spoko... mozemy sie zdzwonic.. masz niemiecki numer ?? podaj na PW.
koniec OFa ;)
Cholerka, byłem w Berlinie w piątek i niedzielę odebrać i odstawić zagranicznych znajomych na Hauptbahnhof. O naklejkach dowiedziałem się po powrocie do domu. :) Wychodzi na to, że miałem fuksa.
Cobretti 05-09-2011, 17:10 nic by Ci nie zrobili .. byłeś przejazdem...
ludzie... nie dajcie się zwariowac ;)
nic by Ci nie zrobili .. byłeś przejazdem...
ludzie... nie dajcie się zwariowac ;)
Czyli jak jesteś przejazdem to są wyrozumiali?
Też byłem podczas wakacji w jedną sobotę z dzieciakami w tym małym legolandzie. Wiedziałem coś o naklejkach, ale sądziłem, że dotyczy to tylko samochodów do których można mieć zastrzeżenia, że są umweltfreundlich, a ja jechałem miesięczną Insignią.
Dopiero czytając ten wątek dowiedziałem się, że dotyczy to wszystkich...
Też miałem szczęście i mnie nie chwycili. :)
Chciałem jeszcze raz odwiedzić Berlin w celach turystycznych, ale jeżeli muszę tracić czas i pojeździć najpierw za jakąś naklejką, zamiast zwiedzać to chyba sobie podaruję.
Chciałem jeszcze raz odwiedzić Berlin w celach turystycznych, ale jeżeli muszę tracić czas i pojeździć najpierw za jakąś naklejką, zamiast zwiedzać to chyba sobie podaruję.
Jest inne rozwiązanie. W Berlinie parkingi to dość droga inwestycja + często i gęsto ciężko znaleźć wolne miejsce, dlatego ja praktykuję kartę dzienną na komunikację. Auto zostawiam na darmowym parkingu pod stacją U lub S i śmigam sobie po mieście.
warto zauwazyc ze umweltzone to samo centrum miasta, zewnetrzne czesci sa "wolne"
park and ride to bardzo dobry wybor dla osob zwiedzajacych miasto (latwo mozna i dowolnie sie przemieszczac, a parkingi sa duze, no i chyba bezplatne. w centrum juz gorzej ze znalezieniem miejsca no i w wiekszosci platne...)
Dzięki koledzy za rady. :)
Należy jedynie przekalkulować co się bardziej opłaca naklejka + parking, czy komkarta dla całej 4-osobowej rodziny? Po za tym z tego co pamiętam w niedzielę za parkowanie w strefie chyba nie trzeba płacić.
Cobretti 07-09-2011, 17:39 w niedzielę za parkowanie w strefie chyba nie trzeba płacić.