stefan86
10-06-2006, 22:59
Poprzedni właściciej mojej Fiesty zgubił pilota do centralnego zamka :fcp5 bardzo chcałbym mieć ten gadżet więc tu mam do Was pytanie: Da się jakos dorobić ten pilot?
Zobacz pełną wersję : Zgubiony pilot centralnego zamka stefan86 10-06-2006, 22:59 Poprzedni właściciej mojej Fiesty zgubił pilota do centralnego zamka :fcp5 bardzo chcałbym mieć ten gadżet więc tu mam do Was pytanie: Da się jakos dorobić ten pilot? goku 11-06-2006, 10:25 :fcp26 A pytałeś się poprzedniego właściciela czy ma zapasowy piolt, bo z tego co wiem to przeważnie są 2 piloty. A dobrać pilota to raczej nie dobierzesz ponieważ piloty ( te nowe ) mają zmienny kod ( tzw. kroczący ) też o to kiedyś pytałem elektronika i powiedział że jest to możliwe ale za duzo z tym robory, a pozatym kto ci sprzeda piloty bez sterownika?? Najprostrzym rozwiązaniem jest kupienie nowego sterownika z 2 pilotami ( bo prawie zawsze sa dwa ) podpiąć się w przewody i po sprawie. Cena tego sterownika z pilotami to 54PLN w góre na allegro. Są one uniwersalne więc wepniesz się w większość instalacji Centralnego zamka. :fcp29 Kapuhy 11-06-2006, 21:35 Wszystko zależy od typu sterownika, wystarczy, że będzie miał fabrycznie możliwość doprogramowania pilota (nawet, jeśli korzysta ze zmiennego kodu, np. KEELOQ)-w niektórych odbiornikach jest do tego przełącznik albo zworka przestawiająca odbiornik w tryb uczący. Jeśli tego nie ma, to raczej zainwestuj w nowy sterownik. stefan86 11-06-2006, 23:33 Przy kupnie fiesty właściciel powiedział, że nie miała ona pilota (możliwe to aby Fiesta 4 w wersji GHIA była bez pilota?) ale ja patrzę na podufitkę a tu koło lusterka tam gdzie jest oświetlenie jest również sensor do odbierania sygnału z pilota. To co - to jest atrapa? Po drugie przy zamykaniu samochodu kluczykiem to kierunkowskazy mrugają! Na innym forum dowiedziałem się też, że jeśłi ma się pilota do centralnego to ten pilot jest zintegrowany z kluczykiem a osobno kluczyka i pilota nie ma, bynajmniej tak nie robił ford. No to co w końcu? Tygrys 15-06-2006, 12:59 Czy to było zdalne sterowanie w kluczyku ? czy jako dodatkowy bryloczek ? Jeśli w kluczyku tak jak to jest w MKV albo np w Fokusie to chyba wiem jak pomóc. Ostatnio w swoim MKV programowałem kluczyk zakupiony na allegro bo miałem "uwalone otwieranie" i wszystko teraz działa :fcp23 Pozdr Tygrys stefan86 16-06-2006, 10:29 Jak podejrzewam, ze to był pilot w breloczku i po prostu poprzedni właścicel go zgubił Podejrzewam to na takiej podstawie: -mam sensor na podczerwien zamontowany koło oświetlenia wnętrza samochodu (na podsufitce) -mrugają mi czasem kierunkowskazy gdy zamykam kluczykiem -jest to wersja ghia więc chyba bez pilota w 1997 to chyba nie produkowali samochodów! A kluczyki jakie posiadam to tak wyglądają (jeden czerwony drugi czarny): http://www.motomaniacy.com/rozne/kluczyki.jpg I co Ty na to? Kapuhy 16-06-2006, 11:14 Wyglądają na standardowe, bez pilota-te z nadajnikiem mają dodatkowo dwa przyciski. Faktycznie, odbiornik w podsufitce wskazuje na fabryczne zdalne sterowanie-to montowane dodatkowo to z reguły radiówka, a nie podczerwień. Podaj mi VIN na priva, to sprawdzę, czy powinieneś mieć pilota fabrycznie. [ Dodano: 2006-06-16, 18:52 ] Wg VINu masz sterowanie z pilota, a sam pilot to dodatkowy breloczek. Jeśli chcesz wykorzystać istniejącą instalację proponuję popytać w ASO, powinni mieć możliwość dołożenia kolejnego pilota do fabrycznej instalacji. Ja bym założył nowy sterownik-na pewno będzie taniej. stefan86 16-06-2006, 21:24 Do ASO? Oj nie nie - pewnie za taka usługę skroją sobie ze 2 stówki jeśłi nie więcej. Kładzenie nowej instalacji to rówież ostateczność. Chcę aby to było oryginalne rozwiazanie A nie można gdzieś kupić tego pilota-breloczka i zaprogramować tak jak pisze Tygrys? Kapuhy 17-06-2006, 10:56 Tygrys miał pilota w kluczyku, nie w dodatkowym breloku.Musiałbyś z nim pogadać o szczegółach, może u Ciebie sterowanie wygląda podobnie. Co do kładzenia instalacji-musiałbyś tylko dodać nowy sterownik, bo centralny już masz. Na forum jest co nieco o tym, np.: http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=16420 http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=10460 stefan86 20-06-2006, 23:34 To czy miał pilota w kluczyku czy w bryloczku to bez róznicy bowiem system jest ten sam tylko obudowa inna. Ja też sobie kupię na allegro kluczyk i go zaprogramuję tak jak to zrobił Tygrys i będe go po prostu traktował tylko jako breloczek Tylko niech Tygrys wpierw odpisze na forum gdzie konkretnie kupił kluczyk i jak go zaprogramował! [ Dodano: 2006-07-19, 12:47 ] czy ktoś wie co się dzieje z Tygrysem? Tygrys 19-07-2006, 12:19 Witam serdecznie po długiej przerwie Już odpowiadam Kluczyk kupiłem na allegro polowałen na niego długo długo ..aż się w końcu udało sie Kluczyki na allegro chodzą nowe za ok 150-180 pln ale mozna kupic też używany w cenie 50-80pln ważne jest co Ci padło i na czym Ci żalezy w moim aucie padł jeden przycisk więc wymontowałem moduł z zakupionego kluczyka i go zaprogramowałem. Programuje się w następujący sposób. Wkładasz orginalny kluczyk w stacyjkę i szybko ok 5-8 razy przekręcasz na zapłon (nie odpalasz ale deska ma Ci sie rozświetlić) nagle usłyszysz sygnał dziękowy takie piszczenie wtedy nowym kluczyku wciśniesz guziczek/ przyciszk komputer odbierze sygnał i juz po wszystkiem. Można też odprogramować jak zgubiłeś stary . [ Dodano: 2006-07-19, 13:23 ] Dzwoniłem kiedyś do ASO - powiedzieli że za zdiagnozowanie usterki powtarzam zdiagnozowanie 100pln a kupno nowego to koszt ok 40O pln POWARJOWALI mnie kosztowało to 50 pln i trochę telefonów do "magików" od FORDA stefan86 23-07-2006, 00:23 No to chyba nici bowiem ja mam tą wersję fiesty w której pilot jest jako brelok a nie jako całość z kluczykiem (sprawdzone na podstawie VIN) A takiego bryloczka to się tak czyba nie da zaprogramować. A cała sprawa polega na tym iż ja właśnie mam zgubiony ten brelok-pilot Masz jakieś pomysly? P.S. Widzę, że mamy takie same silniki w fiestach. Napisz jakie masz spalanie jola_wroc 03-06-2007, 17:19 A jeśli mam drugi pilot to czy moge dorobić zapasowy lub wymienić na dwa całkiem nowe tak aby tamte były już nieaktywne ? Tygrys 03-06-2007, 18:02 Jeśli masz orginalne sterowanie FORDA i masz do auta orginalny kluczy możesz zaprogramować nowy kluczyk - osobno programuje się imobilaizer i osobno zdalne sterowanie - stare kluczyki można rozprogramować. Anola 03-10-2007, 10:42 Witam wszystkich serdecznie, Przeczytałam Wasze rozmowy i doszłam do wniosku, że to odpowiednie miejsce dla mojego, z resztą kolejnego, problemu. Kupiłam Fiestkę z nie działającym pilotem w kluczyku. Podobno to miał być drobiazg, ale odwiedziłam Forda we Wrocku i powiedzili że klucz jest zepsuty i trzeba kupić nowy + wgrać nowe oprogramowanie do tego klucza i oczywiście zakodować nowy klucz, co łącznie mnie wyniesie jakies 500 zł.....zatkało mnie, bo cały czas jakies inwestycje samochodowe muszę ponosić..... Proszę Was o pomoc, bo nie wiem co z tym robić. Kluczem otwieram drzwi, ale to męczarnia....ale ten wydatek.....to zgroza. Czy można to zrobić w innym miejscu niż ASO ??? Z góry dziękuję za pomoc :fcp22 Ania lepper_pl 03-10-2007, 13:51 Anola, a może zacznij od wymiany baterii. klucz też mógł ulec uszkodzeniu np. poprzez położenie koło jakiegoś magnesu(np. głośnika) ale nie wydaje mi sie że uległa pamięć uszkodzeniu. z kartą kodów udaj sie do punktu dorabiania kluczy. ale pewnie zaraz napiszą jeszcze inni. pewnie będą bardziej w temacie. Anola 03-10-2007, 13:59 Baterię juz wymieniłam....no chyba nie sądzisz, że pojechałam do serwisu FORDA, nie sprawdzając najpierw tego :fcp23 :fcp13 karta kodów ???? Nie mam czegoś takiego.... W Fordzie miałam mieć kodowanie klucza, ale jak się okazało serwisant powiedział, że klucz jest zepsuty i trzeba kupić nowy. Pzdr. Ania Tygrys 03-10-2007, 18:45 Witam serdecznie ponowanie Ja powiem tak serwis FORDA to "załodzieje" nie dbają o klienta tylko patrza jak tu na nim zarobić a może bardzie okraść z kasy. Kluczyk do Forda można kupić - nawet surowiec który również można dorobić tam gdzie jest dobry fachowca od dorabiania kluczy. Kluczyk można zaprogramować samemu IMIBILAIZER+ZDALNE STEROWANIE !!! Jeśli otwiersza kluczykiem drzwi i odpalasz nim auto to problem prawie masz z głowy wystarczy kupić od kogoś używany kluczyk przełożyć środek a następnie go zaprogramować i to można zrobić samemu ja tak zarobiłem w swojej Fieście jak dowiedziałem się, że serwis chce odemnie za zdiagnozowanie samej przyczyny 100pln !!! ZŁODZIEJE !!! (jest mała uwaga nie jestem pewien czy środek będzie odpowiedni od każdego kluczyka auta FORD - wiem, że sa tam jakieś oznaczenia ale chyba bym zaryzykował taki kluczyk na allegro można kupic za ok 30-50pln troszkę pracy OK 20 min i reszta kasy w kieszeni Pozdrawiam Tygrys Anola 05-10-2007, 09:40 Hej, hej, :fcp1 Znalazłam pilot z kluczem do mojej Fiestki...tylko jest małe ale...kosztuje 250 zł :fcp23 Niestety to spory wydatek...czy w tym przypadku mam ryzykować i kupić ten klucz na Allegro ?? Pojawia się wątpliwość czy sama będę potrafiła zaprogramować ten klucz...a jak nie będzie śmigał na tym kluczu ?? Jeśli to takie proste jak piszecie to mimo wszystko oszczędzam 250 zł na takim rozwiązaniu. Rozumiem, że grot mogę przełożyć z mojego klucza ?? Pzdr. Anola :fcp22 [ Dodano: 29-10-2007, 22:17 ] Hej kochani :fcp23 , Mam już nowy kluczyk do mojej fiestki. Udało mi się nawet zaprogramować immo...ale dalej nie mogę otwierać/zamykać auta z pilota :(((( Czyli kupiłam nowego pilota tylko po to żeby móc odpalać auto, więc to samo mogłam robić na starym pilocie który był zepsuty :((( Pomóżcie....jak mam zakodować klucz, żeby działał pilot ???? :fcp5 Z góry ogromnie dziękujęz a pomoc. Ania :fcp22 ania1 07-11-2007, 18:18 u mnie nie działa taki sposób kodowania:( chyba że źle coś zrobiłam:( szynszyl 07-11-2007, 19:21 Anola, nie wiem jaki opis czytałaś, ale programowanie immo jest jednym ze skutków programowania. to samo robisz z pilotem . musisz go zaprogramowac. troche inne forum i nie wiem co tam masz za system: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopi ... nie+pilota (http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=14111&highlight=programowanie+pilota) ale była tam sporo jak na moje oko o kluczykach i pilotach :fcp2 Anola 08-11-2007, 06:59 Tak wiem o tym szynszyl i nie mogłam tego zrozumieć dlaczego immobileizer zadziałał a pilot nie. Jak się okazało w serwisie GERMAZ, jest zepsuty moduł sterowania centralnego i pilot działać nie będzie dopóki nie wymienię tego modułu. A to cacko do mojej fiestki kosztuje ok. 800-1000 zł.... :fcp5 Więc podaruję sobie sterowanie pilotem, najgorsze że niepotrzebnie kupowałam nowy pilot do auta i 250 stówki poszły się...... :fcp11 Pzdr. Anola Minntay 08-11-2007, 17:07 Witam, mam podobny problem z kluczykiem zintegrowanym z pilotem do c. zamka. Chciałbym się od was dowiedzieć czy jeżeli kluczyk jest sprawny a centralka od zamka jest zepsuta czy dioda w kluczyku się zaświeci po naciśnięciu przycisku? czy ona świeci tylko wtedy gdy centralka odbierze sygnał? Dioda w moim kluczyku wcale się nie świeci, sprawdzałem baterie - to nie jej wina, stąd wyciągam wniosek że mam uszkodzony pilot. A może się mylę? Pozdrawiam Krzysiek szynszyl 08-11-2007, 17:57 dioda świeci jak ją załączysz, czyli przez naciśnięcie kluczyka. ja miałem taki problem, ze bateria niby była w porządku, ale ok. 0,5mm sie przesunęła i blaszka nie stykała. poprawiłem jej ułożenie w kluczyku i jest ok. podejrzewam, że jednak coś z pilotem. a drugi pilot jest ? Minntay 08-11-2007, 18:13 niestety mam tylko jeden kluczyk, ale mam możliwość kupienia takiego samego kluczyka żeby przełożyć środek i zaprogramować go od nowa. Ale nie wiem czy warto . szynszyl 08-11-2007, 18:18 ja bym podszedł do jakiegokolwiek serwisu.. niech gośc popatrzy i powie co on na to... jak zaśpiewa za drogo, to powiesz że nie masz gotówki przy sobie i tyle... tyle cie widzieli a dowiesz sie co i jak.. |