Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zbyt wczesny komunikat "Wymiana oleju"
chrisjan 12-09-2011, 10:39 Witam,
Obecnie mój MK4 ma przejechane 134 tysie. Od paru dni przy każdym uruchomieniu wyświetlany jest komunikat "Wymiana oleju".
Jest to o tyle dziwne że wymianę wraz ze wszystkimi filtrami robiłem przy 131 tys. (zaraz po zakupie auta) - choć wg tabliczek z poprzedniej wymiany kolejna miała być przy 140 tys.(a komputer też domagał się już wymiany)
Czy to jakaś usterka czy wina softu, bo słyszałem że pierwszy soft miał jakiś z tym problem (niemniej jakoś nie chce mi się wierzyć że tysiące użytkowników MK4 z 2007/08 wymieniają olej co 3 tys.)
Sprawdź poziom oleju na bagnecie, jeżeli jest ponad stan może to oznaczać problem z DPFem. Jeżeli był dużo jeżdżony po mieście i często się regenerował to ON rozrzedził olej.
chrisjan 12-09-2011, 15:36 Na bagnecie olej kończy się dokładnie na górnym wskaźniku poziomu.
W tych 3 tysiącach które zrobiłem od wymiany oleju ponad 2 tysiące to "czysta" trasa.
Kapsel_lg 12-09-2011, 18:14 Jak się regenerował to nie ma ON w oleju bo się wypala i nie spływa do miski. Jak się nie wypalił (czyli wyłączyłeś auto w czesie wypalania lub nie dałes mu szansy na wypalenie bo jeździsz od świateł do świateł czyli tylko miasto) to rzeczywiście rozrzedza olej ponieważ się nie spala i ścieka do miski olejowej.
chrisjan 12-09-2011, 20:44 Przecież pisałem wcześniej że ponad 3/4 tych 3 tysi to jazda na długich trasach (i dużych predkosciach przy okazji)
Mam to samo (tylko przebieg 100 tys. mniejszy). Mam wrażenie, że raz przed zgaszeniem auta coś zaczęło głośniej chodzić, a potem za autkiem był smrodek spalenizny. Jednak to ewentualne wypalanie zaczęło się zbyt późno bym zareagował i zdecydował się nie wyłączać silnika. Zdaje się, że od tego czasu mam kontrolkę wymiana oleju, ale nie jestem pewien, może dzień wcześniej się pojawiła :/
Od tego czasu jeździ normalnie tylko ta kontrolka :) dwa tygodnie wcześniej robiłem 2500 km głównie autostradami. Jakieś rady? :)
Kapsel_lg 13-09-2011, 08:13 Przecież pisałem wcześniej że ponad 3/4 tych 3 tysi to jazda na długich trasach (i dużych predkosciach przy okazji)
Ale mój post dotyczył wypowiedzi Derylla a nie Twojej. Twoją przeczytałem i zrozumiałem.
Szyru rada taka sprawdzić stan oleju, jego jakość i go wymienić gdyby okazał się rozcieńczony. Auto masz z 2009 więc soft masz zmieniony i lampka oleju nie zapala się ot tak sobie. Nie ma co ryzykować bo wymiana turbiny drożej CIę wyjdzie jeżeli rzeczywiście olej jest rozcieńczony i to zaniedbasz.
chrisjan 13-09-2011, 08:28 Ale mój post dotyczył wypowiedzi Derylla a nie Twojej. Twoją przeczytałem i zrozumiałem.
Ups....widocznie ja nie wyłapałem kontekstu. ;)
W każdym razie co radzicie? Znowu wyminiać olej czy wydać 260 zł na aktualizacje softu?
Jest jakiś sposób na zresetowanie tego ostrzeżenia o wymianie oleju bez podłaczania do komputera? (gdzieś wyczytałem że wciśnięcie gaz+hamulec i zapłon powinno zadziałać,ale umnie jest Ford Power i jakoś powyższa kombinacja nie poskutkowała)
Ja mam Ford Power i działa. Równocześnie gaz, sprzęgło i hamulec następnie chyba przycisk ok przez około 10s.
chrisjan 13-09-2011, 09:31 Ja mam Ford Power i działa. Równocześnie gaz, sprzęgło i hamulec następnie chyba przycisk ok przez około 10s.
Hmmmm...spróbuje, ale czy (gaz+hamulec)+ sprzęgło + FordPower nie spowoduje odpalenia silnika?
Kolega pisze o przycisku ok (na kierownicy pewnie) a nie zapłonie.
chrisjan 13-09-2011, 09:48 Kolega pisze o przycisku ok (na kierownicy pewnie) a nie zapłonie.
Rzeczywiśćie...znowu się zagalopowałem...;)
Spróbuje - dzięki za tipa!
...po pierwsze użyj szukajki, temat wałkowany wielokrotnie.
...po drugie czy wymiany robiłeś w ASO (przy wymianie należy zresetować coś w kompie, związane z tym komunikatem)
...po trzecie, jeżeli wymiana oleju i filtru byłaby prawidłowa (zgodnie z nominalnymi ilościami oleju przy wymianie i nie dolewałeś oleju po wymianie) to poziom oleju powinien oscylować między 1/2 a 2/3 poziomu na bagnecie więc jeżeli u Ciebie jest na maxie to:
1. zły pomiar (bagnet, położenia auta itp),
2. nie zlano przy wymianie całego oleju,
3. nie wymieniono Ci filtru oleju, który też ma swoją "pojemność",
4. masz problem z silnikiem lub dpf'em lub z jednym i drugim i do oleju dostaje się paliwo, które podnosi poziom oleju w skrzyni - monitoruj czy poziom się zmienia,
5. a już tak na marginesie, poziom "max" generalnie nie jest optymalny dla pracy silnika...no ale to zupełnie inny wątek ;-)
Jeżeli nic z powyższych, bez stresu skasuj komunikat i się nie przejmuj. Poczytaj na forum o "wypalaniu dpf'a" w zależności od softu. Z tego co pamiętam, w autkach z softem początku produkcji nie było w ogóle opcji wypalania dpf'a przez auto (jedynie w trybie serwisowym) - ja tak mam i jest ok, bo nie włącza mi się to dopalanie kiedy samo sobie chce. Stosuję się do zaleceń instrukcji i we własnym zakresie go dopalam (142 kkm i jest ok). Później dołączono w sofcie (chyba od połowy 2008 lub na początku 2009) opcję, która samoczynnie uruchamia dopalanie dpf'a.
chrisjan 13-09-2011, 13:05 ...po pierwsze użyj szukajki, temat wałkowany wielokrotnie.
Szukałem...doczytałem że to być może wina softu lub jazdy głównie miejskiej.
Jako że przy obecnych przebiegach jazde mam głównie w trasie wolałem potwierdzić cz to wina softu czy raczej awaria jakaś.
...po drugie czy wymiany robiłeś w ASO (przy wymianie należy zresetować coś w kompie, związane z tym komunikatem)
Wymianę robiłem nie w ASO ale w jednym z polecanych na forum warsztatów. Cały stary olej został zlany, a po wszyskim "zresetowany" komp.
...po trzecie, jeżeli wymiana oleju i filtru byłaby prawidłowa (zgodnie z nominalnymi ilościami oleju przy wymianie i nie dolewałeś oleju po wymianie) to poziom oleju powinien oscylować między 1/2 a 2/3 poziomu na bagnecie
Próbowałem parokrotnie i wydaje się że poziomj jest przy górnym "pasku" na bagnecie (choć ze względu na "niepłynne" odcięcie się miejsca z olejem i bez oleju może być odrobine niżej)
1. zły pomiar (bagnet, położenia auta itp),
Jest taka opcja ;)
2. nie zlano przy wymianie całego oleju,
Specem nie jestem...ale widziałem że olej był zlewany ładnych pare minut.
3. nie wymieniono Ci filtru oleju, który też ma swoją "pojemność",
Hmmm... nie mam podstaw by twierdzić że nie wymieniono mi filtra skoro mechnik zapewniał mnie że wszystkie filtry zostały wymienione.
4. masz problem z silnikiem lub dpf'em lub z jednym i drugim i do oleju dostaje się paliwo, które podnosi poziom oleju w skrzyni - monitoruj czy poziom się zmienia,
No to właśnie chciałem potwirdzić - czy to niedoróbka softu o którejktośwspominał w innych wątkach czy jakaś większa awaria której powinieniem się przyjrzeć.
Poczytaj na forum o "wypalaniu dpf'a" w zależności od softu. Z tego co pamiętam, w autkach z softem początku produkcji nie było w ogóle opcji wypalania dpf'a przez auto (jedynie w trybie serwisowym) - ja tak mam i jest ok, bo nie włącza mi się to dopalanie kiedy samo sobie chce.
No wałśnie to jest ponoćpierwsza wersja oprogramowania i też nigdy nie zwróciłem uwagi na objawy dopalania jakie pojawiaj się na forum (dudnienie, spadek mocy,smrodzik spalenizny) więc być może to.
Jak wygląda ten tryb serwisowy?
[...]Jak wygląda ten tryb serwisowy?
wypalanie dpf'a można uruchomić z poziomu komputera diagnostycznego (czyli aso lub warsztat z takowym), wydaje mi się również, że racji sposobu dopalania dpf'a warto to zrobić gdzieś gdzie już to robili. Silnik pracuje na maksa, wylot robi się czerwony więc trzeba uważać i zapewnić chłodzenie silnika, wylot spalin itp., itd
a pierwsze 3 uwagi to z autopsji w ASO:
ad.1 bo na wyjściu z aso samochód stał na górce więc nie zauważyli,
ad.2 bo podnośnik był niewypoziomowany więc nie zlali całego oleju,
ad.3 bo się nie chciało...*&$%%* fachowcy w ASO
Później dołączono w sofcie (chyba od połowy 2008 lub na początku 2009) opcję, która samoczynnie uruchamia dopalanie dpf'a.
Paweł, wcześniej, mój jest ze stycznia 2008 i dopalanie wskakuje mu z automatu.....
Kapsel_lg 13-09-2011, 20:35 Wypalanie automatyczne było od początku dla tego modelu (bo to taki typ filtra a on się nie zmienił od początku produkcji modelu). Soft zmienił tylko wadliwe i nie mające nic z rzeczywistością załączanie się kontrolki wymiany oleju (i oczywiście pewnie inne rzeczy czy też algorytmy - możliwe że związane również z wypalaniem).
Zresztą nigdy nie było (a przynajmniej ja nie kojarzę w Fordzie) DPF który wymagał jeżdzenia specjalnie do serwisu w celu wypalania. Taka konieczność była i jest nadal w przypadku awarii DPF czyli jego zapchania w związku z brakiem wypalania filtru.
To ja bym chciał dorzucić jeszcze w swojej sprawie. Oleju mam poniżej poziomu max, a mechanik dziś stwierdził, że gęstość jest bez zarzutu jego zdaniem (mam do niego zaufanie bo wg mnie jest specem). Zasugerował, że podczas ostatniej wymiany nie zostało co trzeba zresetowane. Ja jestem pewien, że nie zostało. Czy to może być przyczyną komunikatu (przebieg ponad 37 tys.)? Wydaje się, że tak, ale ja mam wciąż przeświadczenie, żę przerwałem procedurę wypalania filtra :)
Kapsel_lg 13-09-2011, 21:21 Kolego jak raz przerwiesz to nie tragedia. Jak drugi to lepiej nie... a kolejknego razu lepiej nie próbować :)
Wydaje się, że tak, ale ja mam wciąż przeświadczenie, żę przerwałem procedurę wypalania filtra :)
Zmień sobie na kompie na chwilowe spalanie. Jeżeli na postoju masz powyżej 1l/h to procedura jest w toku. Wg moich obserwacji potrzeba ok. 20 min na jej ukończenie (lepiej jeździć niż stać)
Wypalanie automatyczne było od początku dla tego modelu (bo to taki typ filtra a on się nie zmienił od początku produkcji modelu). Soft zmienił tylko wadliwe i nie mające nic z rzeczywistością załączanie się kontrolki wymiany oleju (i oczywiście pewnie inne rzeczy czy też algorytmy - możliwe że związane również z wypalaniem).
Zresztą nigdy nie było (a przynajmniej ja nie kojarzę w Fordzie) DPF który wymagał jeżdzenia specjalnie do serwisu w celu wypalania. Taka konieczność była i jest nadal w przypadku awarii DPF czyli jego zapchania w związku z brakiem wypalania filtru.
Jak widać na załączonym obrazku i czego jestem absolutnie pewien, w moim modelu z softem z 2007 roku, nie ma zaprogramowanej w komputerze dodatkowej funkcji automatycznego dopalania dpf'a, która pojawia się wraz z nowszą wersją softu, chyba w momencie jak pojawiło się w nim "chwilowe spalanie". U mnie, zgodnie z instrukcją należy wspomóc ten proces poprzez odpowiednią jazdę.
To, że sam filtr jest taki sam nie ma w tym zakresie znaczenia. Nie napisałem nigdzie, że filtr WYMAGA okresowego jeżdżenia do ASO, a jedynie, że w serwisie mają taką możliwość i można to wykonać w ten sposób.
Paweł, wcześniej, mój jest ze stycznia 2008 i dopalanie wskakuje mu z automatu.....
Jasne Wojtku, ale czy wiesz na 100%, że nie było w Twoim autku aktualizacji softu i jeździsz na pierwotnym?
Kapsel_lg 14-09-2011, 13:51 Jak widać na załączonym obrazku i czego jestem absolutnie pewien, w moim modelu z softem z 2007 roku, nie ma zaprogramowanej w komputerze dodatkowej funkcji automatycznego dopalania dpf'a, która pojawia się wraz z nowszą wersją softu, chyba w momencie jak pojawiło się w nim "chwilowe spalanie". U mnie, zgodnie z instrukcją należy wspomóc ten proces poprzez odpowiednią jazdę.
To, że sam filtr jest taki sam nie ma w tym zakresie znaczenia. Nie napisałem nigdzie, że filtr WYMAGA okresowego jeżdżenia do ASO, a jedynie, że w serwisie mają taką możliwość i można to wykonać w ten sposób.
Ale tak procedura obowiązuje i w nowszych autach niż Twój z 2007. Wspomaganie o którym piszą dotyczy aut jeżdżących wyłacznie po mieście (czyli są to te: niektóre warunki jazdy) czyli nie osiągających nigdy parametrów spełniających warunki uruchomienia procedury wypalania, lub zatrzymujących proces poprzez wyłączenie zapłonu.
Nie oznacza to że nie masz (nie miałeś) automatycznego wypalania zawartego w komputerze (algorytmie sterowania). Jak najbardziej je masz a styl jazdy o którym piszą w cytowanym kawałku instrukcji dotyczy i najnowszych wersji aut z DPF (i to nie tylko Forda).
Wydaje mi sie że mylisz funkcje wyświetlane a realizowane przez ECU. Nie wszystko co robi ECU masz na wyświetlaczu, tak tez jest właśnie z wypalaniem (niestety).
W sumie to cały czas nie rozumiem dlaczego takiej informacji nie ma na wyświetlaczu, przecież ECU zlecając wypalanie może też przesłać informację na wyświetlacz i byłoby po kłopocie czyli nikt by wypalania nie przerywał co pozwoliło by DPF-owi żyć do późnej starości a kierowcy zaoszczędziło by nerwów i kasy (i może to własnie o nią chodzi i dlatego nie ma).
ok, nie będę się kłócił...przez 4 lata i 140 kkm nigdy nie zauważyłem zainicjowania tego procesu :)
Kapsel_lg 14-09-2011, 18:35 ja mam swój od maja, przejechałem już nim 12 tys. i też nie wiem kiedy się wypala. Ani razu nie zauważyłem kiedy to się dzieje i dlatego uważam że największym błędem Forda jest brak informacji kiedy się uruchamia procedura wypalania.
@PAFFCIO
napisałeś , że poprawnie wymieniony olej to 1/2 - 2/3 wskazania na bagnecie.
Tyle pojawia się gdy wlejesz 5 litrów, bo wtedy niecałe pół litra idzie w filtr i rzeczywiscie jest za mało oleju. Można sie tak bawić na wielkie mrozy bo wtedy się może troszkę szybciej nagrzeje silnik ale IMHO po wlaniu 5,5 litra zgodnie z procedurą masz full na bagnecie.
ponownie, ok. Nie będę się kłócił...i ponownie napiszę 4 lata, 140 kkm i ZAWSZE na przeglądach rzeczywiście dawałem 5 litrów i ZAWSZE od mechanika słyszałem to co Wam napisałem... poziom oleju na max = większe ryzyko rozchlapywania oleju, przeciekania uszczelniaczy i wszystkich innych spraw związanych z poziomem max oleju... i zawsze słyszałem, że poziom 2/3 jest optymalny bo zapewnia wszystkie potrzeby olejowe a jednocześnie ogranicza ww ryzyka.
Oczywiście to wiedza od mechanika i nie przeczę, że jest rozbieżna z instrukcją więc pozostając z szacunkiem dla Waszych opinii ja pozostanę przy swojej, ok? ;-D
Kapsel_lg 18-09-2011, 12:00 Instrukcja mówi o 5.5 l ale mi też przy wymianie zawsze mówią że optymalne to wskazanie 1/2 lub 2/3 a to oznacza 5 L oleju :) w MK4
W TDCi to tym bardziej optymalne że jak się nie wypali DPF i ścieknie paliwo do oleju to stan się podniesie więc jak damy max na start to może być go dużo za dużo po przerwanym wypalaniu.
chrisjan 01-12-2011, 15:24 Qrcze, i problem wrócił.
Dla przypomnienia:
- Po zakupie auta przy 131 tys km wymieniałem olej i filtry, bo pojawiła się informacja "Wymiana oleju" (choć zgodnie z informacją na plakietce kolejna wymiana miała być przy 140 tys).
- Przy 134 tys. auto znowu wyświetliło komunikat o wymianie oleju. Skasowałem komunikat w sposób podany kilka postów wcześniej i przez jakiś czas spokój.
- Teraz przy 138 tys autko znowu domaga się wymiany oleju....;/
Czy powinienem sie niepokoić?
Auto jeździ głównie w mieście, ale przynajmniej raz w miesiącu robi trasę 1000 km.
Auto jeździ głównie w mieście, ale przynajmniej raz w miesiącu robi trasę 1000 km.
Niepokoić się nie powinieneś za bardzo jeżeli będziesz rozumiał skąd się biorą te komunikaty.
Jeżeli jednak będziesz jeździł w korkach i ignorował te komunikaty - zacznij się niepokoić.
1. Sprawdź czy jest dostępna aktualizacja softu dla Twojego samochodu - nowsze wersje nie są tak wkurzające z tym komunikatem.
2. Przynajmniej raz na tankowanie (czyli mniej więcej raz na 1000 km) przegoń zagrzany samochód na naprawdę wysokich obrotach przez kilkanaście minut, żeby DPF się wypalił. Ważne , żeby był zagrzany (np. nie rano w drodze do pracy).
Im niższe temperatury powietrza i im większe korki tym częściej będzie się pojawiał komunikat, a to naprawdę rozwala jakość oleju. Wiem, że to może być przesada ale ja w moim wymieniam olej co 10 tys. km i szczerze zalecam wszystkim częstszą wymianę. Przy dwóch komunikatach "wymiana oleju" w odstępach kilku tys. km osobiście jednak bym wymienił ten olej, bo może być już naprawdę bardzo rzadki w wyniku nieudanych prób wcześniejszych wypaleń DPF i powstałego w związku z tym zjawiska rozcieńczania oleju.
Qrcze, i problem wrócił.
Dla przypomnienia...
By uzyskać nieco więcej informacji i odpowiedzi na Twoje pytania polecam podpiąć autko pod kompa. Na ostatnim spocie to zrobiłem dzięki uprzejmości keisim'a i heko, którzy posiadają odpowiedni soft i mimo iż nigdy nie zauważyłem dopalania dpf'a okazało się, że średnio co 462 km się to dzieje.
Dodatkowo są informacje o liczbie nieudanych prób wypalenia , kiedy nastąpiły i jeszcze parę innych, a więc dla Ciebie informacja na ile realne jest ryzyko, że paliwo dostało się do oleju. Zakładam, że w każdym serwisie forda ten soft mają...no chyba, że jesteś z okolic Krakowa to wal do heko.
soft zapisuje takie rzeczy ? niezłe :) jeżeli zapisuje co ile średnio się wypala dpf i jeszcze przypadkiem zapisywałby ile wypaleń juz wykonał to w zasadzie mamy weryfikację czy ktoś kręcił licznik... to mi się podoba !
darmodziej 03-12-2011, 12:13 jeżeli zapisuje co ile średnio się wypala dpf i jeszcze przypadkiem zapisywałby ile wypaleń juz wykonał to w zasadzie mamy weryfikację czy ktoś kręcił licznik...
Pod warunkiem, że tego się nie da zmodyfikować „kręcąc” licznik.
Kapsel_lg 03-12-2011, 13:40 A powiedzcie mi czy np. Bosch KTS (lub np. jakiś ELM) pokaże takie informacje czy tez trzeba mieć IDS/WDS? Chodzi mi o podgląd informacji nie programowanie.
chrisjan 08-05-2012, 11:43 Qrcze, i problem wrócił.
Dla przypomnienia:
- Po zakupie auta przy 131 tys km wymieniałem olej i filtry, bo pojawiła się informacja "Wymiana oleju" (choć zgodnie z informacją na plakietce kolejna wymiana miała być przy 140 tys).
- Przy 134 tys. auto znowu wyświetliło komunikat o wymianie oleju. Skasowałem komunikat w sposób podany kilka postów wcześniej i przez jakiś czas spokój.
- Teraz przy 138 tys autko znowu domaga się wymiany oleju....;/
Zaktualizuje temat, bo niestety problem niechce zniknąć.
Przy 140 tys. udałem się do ASO w celu zdiagnozowania problemu.
Stwierdzono że pewnie DPF nie dopala właściwie.
Wymieniono olej na nowy, wykonano wymuszone dopaleni DPF'u, zaktualizowano oprogramoanie systemu auta do najnowszej dostępnej wersji.
Przejechałem dokładnie 3 tys km i auto znowu poinformowało mnie o konieczności wymiany oleju.
Czy to oznacza że padnięty jest ten nieszczesny DPF, bo taka też opcję założyli początkowo w ASO (informując że wymiana na nowy to ok pare tys zł).
Czy poprostu kasować komunikat i wymieniać olej co 10 tys km?
Proponuje skasować komunikat jeszcze tym razem i jednak pilnować reguły, żeby przynajmniej 1 raz na 1000km przejechać tym samochodem ostrzej na większych obrotach (tzn. przynajmniej 3500 rpm) przez ok. 15-20 km. Prawdopodobnie traktujesz samochód jak nowy i jeździsz nim baaaardzo delikatnie co jest jak najbardziej wskazane ale jednak te silniki muszą mieć możliwość wypalenia DPF. DPF podejmuje próbę wypalenia się mniej więcej raz na tankowanie. Jeśli mu tego nie umożliwisz - wywali komunikat o wymianie oleju. Dlatego proponuję raz na jakiś czas gdy jest ciepły silnik - przegoń tą furę i wszystko będzie OK.
chrisjan 08-05-2012, 12:16 To raczej nie to.Samochód dość regularnie robi trasę ok 800 km i to przy dużych prędkościach. ;)
W takim razie prawdopodobnie jeżdżąc po mieście nie pozwalasz mu się dopalić gdy zacznie wypalać DPF. Np. może być taka sytuacja, że podczas jazdy po mieście włącza się wypalanie DPF a Ty właśnie dojeżdżasz do celu i gasisz silnik. Przy kolejnym uruchomieniu jak silnik złapie temperaturę, będzie próbował się znowu wypalić ale jeśli znowu mu przerwiesz (i tak parę razy) to wtedy się podda i wyświetli komunikat. Nieważne, że DPF był wypalony porządnie 1000 czy 2000 km wcześniej. To się musi odbywać cyklicznie. Na forum jest napisane po czym poznać , że DPF się wypala. Ten silnik nie ma żadnych czujników jakości oleju, żadnych zakodowanych informacji w kompie , że należy przy konkretnym przebiegu wymienić olej. Jedyne co powoduje ten komunikat to algorytm obliczania czy udało się wypalić DPF. Natomiast zaniedbywanie wypalenia DPF i jeżdżenie na tym oleju może być niebezpieczne.
w innych samochodach z DPF jest lampka ktora informuje o tym ze trzeba jechac na autostrade i wypalic DPF tylko w mondeo nie ma tego
Kapsel_lg 08-05-2012, 17:57 wiele aut tego nie ma aczkolwiek oczywiście fajnie by było gdyby się znalazł.
@aprox99 Akurat wiele aut tego nie ma albo sygnalizacja jest mało jednoznaczna (czasami np. tylko przez miganie kontrolki check-engine co jest jeszcze gorszym pomysłem).
Właśnie zapaliła mi się w autku kontrolka konieczności wymiany oleju, niecałe 10 kkm od ostatniej wymiany. Nastąpiło to zaras po wypalaniu DPF. Akurat przy podjeżdżaniu do garażu się to stało. Żona nauczyła się już rozpoznawać objawy aktywacji wypalania więc zwróciła aby się jeszcze przejechać. No ale mimo to pali się ta kontrolka. Dwa epizody wypalania nie zostały wcześniej ukończone, bo jeszcze nie wiedzieliśmy o co chodzi. Oleju i tak już było na max na bagnecie. Auto do listopada jest na gwarancji. Czy wymieniać olej w ASO? Czy w byle warsztacie? Przepadnie gwarancja gdy zrobię to poza ASO?
Dla świętego spokoju wymień olej. Nie musisz tego robić w ASO pod warunkiem, że zrobisz to zgodnie z procedurami Forda tzn. odpowiedni olej, filtr oleju i podkładka-uszczelka pod korek spustowy oleju (pomimo, że to jednorazówka większość ASO i tak tego nie zmienia). Gwarancja nie przepadnie, bo wymiana oleju poza ASO jest nie do udowodnienia. Można to rozpoznać tylko po nieoryginalnym filtrze. ASO stosują filtry albo Motorcraft albo wysokiej jakości odpowiednik np. Knecht.
Po wymianie oleju powinieneś wykasować komunikat o zmianie oleju. Procedura: silnik zgaszony, wciskasz gaz i hamulec i trzymasz, przekręcasz kluczyk na pozycję 1 i czekasz do 30 sekund trzymając cały czas pedały. Jeżeli masz Convers+ to w końcu wyświetli się "Service: oil reset complete".
Warto zmienić olej co 10 tys. km. niezależnie od tego co pisze instrukcja.
W tej chwili panuje moda na wydłużanie okresu między wymianami oleju, żeby samochód w porównaniu z innym modelem wypadł taniej w eksploatacji. To samo dzieję się (o zgrozo) w motocyklach. W hondach do roku 2008 wymieniało się olej co 6 tys. km a teraz (te same silniki !) instrukcja mówi co 12 tys...
Banka oleju do mondeo to ok. 100 pln , za filtr zapłacisz jakieś 30-40 pln. Podkładka to jakieś 2 złote. A spokój bezcenny :)
Czy ktoś zna osobiście kogoś kto ten g.. DPF z Mondeo usunął? W necie jest kilka firm w tym się specjalizujących - mnie ciekawi czy faktycznie po usunięciu i przeprogramowaniu auto zachowuje się normalnie..
Potwierdzam, wciśnięcie sprzęgła+hamulca+gazu i włączenie zapłonu, usunie komunikat o wymianie oleju. W moim Focusie tak zrobiłem i wszystko gra.
Pozdrawiam
chrisjan 14-05-2013, 15:19 Zaktualizuje temat, bo niestety problem niechce zniknąć.
Przy 140 tys. udałem się do ASO w celu zdiagnozowania problemu.
Stwierdzono że pewnie DPF nie dopala właściwie.
Wymieniono olej na nowy, wykonano wymuszone dopaleni DPF'u, zaktualizowano oprogramoanie systemu auta do najnowszej dostępnej wersji.
Przejechałem dokładnie 3 tys km i auto znowu poinformowało mnie o konieczności wymiany oleju.
Czy to oznacza że padnięty jest ten nieszczesny DPF, bo taka też opcję założyli początkowo w ASO (informując że wymiana na nowy to ok pare tys zł).
Odświeżam temat, bo problem wciąż aktualny a może komuś się kiedyś to przyda.
Przez ostatnie 20 tys. (obecnie 160 tys.)co ok 3 tys. kilometrów nadal dostawałem komunikat o konieczności wymiany oleju. Robiłem to dość regularnie, bo po resecie komunikatu po kolejnych 3 tysiącach autko wywalało ponownie komunikat o potrzebie wymiany i zaraz później komunikat "usterka silnika".
Po wizycie w kolejnym serwisie który stwierdził że winowajcą jest DPF, postanowiłem (niechętnie) pozybyć sie go z autka. Zabiegu dokonałem w jednym z renomowanych serwisów w Warszawie, który zapewniał ze przeprowadzali zabieg wielokrotnie i nigdy nie mieli z nim problemu. Dodatkowo zaproponowali mi, że ponieważ robocizna jest bardzo zbieżna to dodatkowo korzystnie bylo by autko odrazu zawirusować (+oczywiście wymiana oleju na nowy).
Dałem się skusić zostawiłem autko i....
Pierwszy niepokojący symptom to że serwis ostatecznie stwierdził, że auta nie zawirusowali żebym sobie dokładnie sprawdził jak zachowuje się bez dpfa (zdziwiło mnie, że najpierw na wirusa namawiali a tu taka nagła zmiana), ale ok..
Po paru dniach jazdy zauważyłem, że auto pomimo wycięcia DPF, zaczyna mieć objawy tak jak przy jego dopalaniu (wysokie obroty wentylatora, basowe buczenie, smrodzik naftalinowy)...
Następnie sprawy zaczęły się komplikować... po przejechaniu 1,2 tys. kilometrów (i to głównie w trasie) auto wyświetliło komunikat "wymień olej" po czym paręnaście km dalej "usterka silnika".
Powrót do serwisu... tam zapewniają mnie że wszystko zostało zrobione zgodnie z procedurą (fizycznie wycięty filtr i zmieniony program w komputerze) ale żebym zostawił auto to sprawdzą...
Po sprawdzeniu, twierdzą że to nie ich wina, że awaria DPF to był tylko skutek a nie przyczyna i że z pewnością mam problem z wtryskami, i żebym jechał sobie do ASO bo tylko ich komputer jest w stanie odczytać dokładnie kody błędów. Sytuacja trochę kuriozalna, bo co to za nowy zwyczaj, że warsztat każe klientowi jechać do innego warsztatu diagnozować sobie problem. No ale co zrobić...pojechałem na diagnostykę, a tam w zasadzie poza komunikatem o konieczności wymiany oleju, nie stwierdzili problemu z wtryskami...
Stwierdzili natomiast że pomimo nieobecności DPF, jego czujnik ciśnienia różnicowego nadal przekazuje do komputera informacje o jego stanie (na poziomie 0, bo brak przecież DPF'u) i stąd problem.
Dodatkowo po przejechaniu tych 1200 km od wyciećia DPF znacząco wzrósł poziom oleju.
Trochę to słabe bo zostałem z jeszcze większym problemem niż miałem a każdy spec twierdzi swoje. Pojutrze jestem umówiony na kolejną wizytę w serwisie który wycinał DPF, ale jako że do tej pory niespecjalnie wykazali sie pomocą w obliczu problemu, spodziewam się dalszych problemów.
Poniżej wynik diagnostyki i printscreen z pomiarem czujnika różnicowego DPF.
Diagnostyka (http://wklej.org/id/1039006/)
Czujnik (http://img594.imageshack.us/img594/944/dpfs.jpg)
Co o tym sądzicie?
bodziofila 14-05-2013, 17:28 ludzie ale kombinujecie,macie heko,tune force,nawet pojechac kilkaset kilometrow dalej,ale tylko raz a nie caly czas problem.brat wykastrowal saaba u heko jezdzi caly rok i nic mu nie dolega,malo tego pali mniej i turbinka wstaje troche wczesniej.wasz wybor,wasze problemy......
kopydleusz 14-05-2013, 20:57 bodziofila: nie zawsze serwis inny, niż wymienione przez Ciebie, musi okazać się zły. chrisjan: radzę Ci postraszyć panów w serwisie od DPFa, że jak nie naprawią tego, co zepsuli, obciążysz ich kosztem wyjazdu do heko i jego robocizną. Tak czy siak, nie zazdroszczę problemów.
... i wszystko dlatego, że Ford chce reklamować swoje auta, jako "ekologiczne"... choć wymiana dpfa lub silnika sprawia, że ekologia bierze w łeb.
chrisjan 14-05-2013, 21:05 @bodziofila
Kolego, nie bardzo rozumiem co twoja wypowiedź miałaby wnieść do tematu.
Zwracam się do kolegów z konkretnym problemem, a Ty wstawiasz tekst pasujący jak pięść do nosa.
To że kolega Heko jest cenionym fachowcem, jest na tym forum powszechnie wiadome, i zapewne nie potrzebuje dodatkowej reklamy w każdym poście. To że świetnie zna się na swojej robocie, nie znaczy że trzeba do niego pielgrzymować przez cała Polskę z każdym fordem w każdej sprawie.
Gdybym miał bliżej pewnie z przyjemnością bym skorzystał z jego usługi.
Oddałem auto do renomowanego serwisu (którego nazwy z grzeczności póki co nie wymienię, o ile nie okaże się w oczywisty sposób że spartolili robotę), a teraz dopytuje o opinie innych doświadczonych kolegów z forum którzy w temacie się orientują - a Ty wyskakujesz z nic nie niosącym postem.:<
A w czym tu się orientować? Wystarczy poczytać forum(posty na temat DPF-a) i wyciągnąć wnioski, a są one bardzo proste. Jak jakiś żółtodziób zabiera się za robotę to musi wiedzieć że w tym aucie jest DPF, do tego dwa czujniki, które monitorują ciśnienie za i przed DPF, i jak już ktoś sobie kastruje filtr cząstek stałych to wiadomo że trzeba zmienić konfiguracje w kompie silnika(ECU), albo jak kto woli "zawirusować", pielgrzymek nigdzie nie musisz urządzać( nie dziwię się, do krakowa kawałek ;) ) ale może warto podjechać do V-tech-a gdzie kolwiek, bo raczej wątpię żeby oni partolili robotę, mieszkam za granicą i z tego co się orientuję to i w Polsce maja dobrą renomę jak i poza granicami kraju ;)
bodziofila 15-05-2013, 18:01 @bodziofila
Kolego, nie bardzo rozumiem co twoja wypowiedź miałaby wnieść do tematu.
Zwracam się do kolegów z konkretnym problemem, a Ty wstawiasz tekst pasujący jak pięść do nosa.
To że kolega Heko jest cenionym fachowcem, jest na tym forum powszechnie wiadome, i zapewne nie potrzebuje dodatkowej reklamy w każdym poście. To że świetnie zna się na swojej robocie, nie znaczy że trzeba do niego pielgrzymować przez cała Polskę z każdym fordem w każdej sprawie.
Gdybym miał bliżej pewnie z przyjemnością bym skorzystał z jego usługi.
Oddałem auto do renomowanego serwisu (którego nazwy z grzeczności póki co nie wymienię, o ile nie okaże się w oczywisty sposób że spartolili robotę), a teraz dopytuje o opinie innych doświadczonych kolegów z forum którzy w temacie się orientują - a Ty wyskakujesz z nic nie niosącym postem.:<
no moze to brutalnie zabrzmialo,ale sam to przerabialem najpierw macher,pozniej serwis i Nic!w koncu forum i heko.mysle ze warto czasmi pojechac dalej(tez blisko nie mialem),o nerwach nie wspomne(gotow bylem juz sprzedac dziada za pare zlotych,jak pozniej policzylem machera,serwis i droge do heko to i tak milo wyszlo(czytaj taniej).pozniej moj brat do niego zawital,szwagier,kolega.nie robie mu reklamy bo nie potrzebuje on tego.pozdrawiam i zycze szybkiego rozwiazania problemu.
do tego dwa czujniki, które monitorują ciśnienie za i przed DPF
jest jeden czujnik, do którego wchodzą dwa gumowe przewody z DPF-a, w poniedziałek go wymieniałem :)
ale może warto podjechać do V-tech-a gdzie kolwiek, bo raczej wątpię żeby oni partolili robotę, mieszkam za granicą i z tego co się orientuję to i w Polsce maja dobrą renomę jak i poza granicami kraju ;)
eee jak czytałem na tym forum to V-tech Szczecin i V-tech Mazowsze lepiej omijać szeroooookim łukiem jeśli chodzi o DPF
chrisjan 17-05-2013, 11:15 Pojutrze jestem umówiony na kolejną wizytę w serwisie który wycinał DPF, ale jako że do tej pory niespecjalnie wykazali sie pomocą w obliczu problemu, spodziewam się dalszych problemów.
No i chyba sobie wykrakałem..odebrałem wczoraj auto z serwisu. Stwierdzili że poprawili coś tam w programie i teraz już powinno być w porządku, ale...
Po parunastu kilometrach które przejechałem, mam wrażenie że autko jakoś szybko załącza wentylator chłodnicy. Albo wcześniej nie zwracałem na to uwagi, albo tego nie było, ale teraz juz po paru minutach jazdy wentylator chłodnicy pracuje na słyszalnych wewnątrz auta obrotach (choć jeszcze nie tych najwyższych zdaje się).
Dodatkowo pojawił sie efekt "falowania" obrotów po zwolnieniu pedału gazu, tzn.. schodząc z obrotów autko 2-3 krotnie podnosi i obniża obroty zanim ustabilizuje się na położeniu "jałowym".
No i chyba sobie wykrakałem..odebrałem wczoraj auto z serwisu. Stwierdzili że poprawili coś tam w programie i teraz już powinno być w porządku, ale...
Po parunastu kilometrach które przejechałem, mam wrażenie że autko jakoś szybko załącza wentylator chłodnicy. Albo wcześniej nie zwracałem na to uwagi, albo tego nie było, ale teraz juz po paru minutach jazdy wentylator chłodnicy pracuje na słyszalnych wewnątrz auta obrotach (choć jeszcze nie tych najwyższych zdaje się).
Dodatkowo pojawił sie efekt "falowania" obrotów po zwolnieniu pedału gazu, tzn.. schodząc z obrotów autko 2-3 krotnie podnosi i obniża obroty zanim ustabilizuje się na położeniu "jałowym".
Chciałem napisać, że prawdopodobnie, komputer inicjuje procedurę wypalania DPF'a bo opisane przez Ciebie objawy są klasyczne dla tego procesu...
ale Ty nie masz DPF'a i może to jest po części problem.
Błędne wskazania powodują, że komputer próbuje przepalić DPF'a, a że go nie ma to próbuje ponownie, i ponownie, i ponownie...
A czytając całość Twoich problemów mam wrażenie, że zamiast wywalać DPF'a trzeba było np w ASO, uruchomić serwisową procedurę jego wypalania.
Na podstawie tego co pisałeś, podejrzewam, że nie jeździsz zbyt często na dłuższych trasach. A używanie tego silnika z DPF'em na krótkich trasach (w mieście) to dla niego zabójstwo, o czym z resztą w tym wątku już pisano...
Zastanów się czy nie włożyć go z powrotem i postąpić zgodnie z instrukcją...
Mój mondziak ma 172 kkm i ani silnik, ani DPF nie nawala... no ale ja go niemal 1-2 razy w miesiącu dmucham na autostradzie ;-)
PS...szkoda, że wcześniej tu nie trafiłeś...renomowany serwis powiadasz Ci usunął DPF'a, tak? A możesz zdradzić, który to jest taki "profesjonalny"?
kopydleusz 17-05-2013, 12:55 Jeśli chodzi o wentylator, to może on działać np. z powodu włączonej klimy, albo temperatury silnika (zauważ, że robi się ciepło). Z falowaniem za to już nie jest ciekawie.
Niektóre serwisy przy wycinaniu dpfa potrafią włączyć na stałe program do wypalania - wtedy możesz mieć podniesione spalanie i inne atrakcje.
PAFFCIO: mój dpf też już poległ, bo nawet procedura wypalania w warsztacie nie pomogła. Czasem trzeba go wymienić/wywalić. Jeżdżę na trasach przynajmniej raz w miesiącu, ale i tak padł. Autko ma 200kkm przebiegu.
PAFFCIO: mój dpf też już poległ, bo nawet procedura wypalania w warsztacie nie pomogła. Czasem trzeba go wymienić/wywalić. Jeżdżę na trasach przynajmniej raz w miesiącu, ale i tak padł. Autko ma 200kkm przebiegu.
Się zdarza... nie mówię, że dpf jest niezniszczalny ;-)
A po czym wnosiłeś, że dpf poległ? I co zrobiłeś?
chrisjan 17-05-2013, 13:53 Procedurę dopalania już przechodziłem w ASO nie pomogło to praktycznie nic. (dla przypomnienia to ja założyłem ten wątek i w kolejnych postach opisuje kolejne etapy walki – o dopaleniu też zdaje się pisałem).
Od początku problemu wielokrotnie pojawiała sie sugestia, że to prawdopodobnie wina moich krótkich jazd (z domu do pracy mam ledwie z 5 km i to głownie taką trase 2x dziennie pokonuje moje autko) niemniej przynajmniej raz na miesiąc jest dociskane w długiej (ok 800 km) trasie [i to dociskane solidnie :P]. Zresztą już po którejś wymianie nauczyłem sie doskonale wyłapywać moment rozpoczętej procedury dopalania i wedy autko zawsze było przeganiane, tak aby proces się dokończył - niestety też to nie pomagało i ok 3000 km WYMIAŃ OLEJ. Po tym jak kolejny serwisant stwierdził że to prawdopodobnie DPF już umiera, zdecydowałem sie na cięcie.
A co do wykonawcy to chodzi o VTG.
bodziofila 17-05-2013, 17:10 nie chce krakac ale i tak zakrakasz do krakowa..........zadaj zwrotu kasy za spaprana robote.
Zastanów się czy nie włożyć go z powrotem i postąpić zgodnie z instrukcją..
Wydał pewnie z tysiąc czy półtorej na usunięcie DPF a teraz ma zainstalować sobie nowy za kilka tysięcy i nadal go próbować dopalać po krótkich trasach po mieście? Przecież za chwilę będzie zapchany, rozrzedzony olej wiecznie do wymiany a o większym zużyciu paliwa nie wspomnę. Przy trasach 5km DPF nie ma racji bytu
radekrogo 18-05-2013, 15:50 Jak kolega krótkie trasy robi to po chuchu mu TDCi ?
no ale jaka tak naprawdę będzie to różnica czy ktoś znajdzie sobie na miasto benzyniaka czy Diesla..(poza DPF)... ja np swojego kupiłem, bo chciałem automat a benzyny nie ma w AT. Idąc tym torem rozumowania to TDCI powinny być tylko dla firm, przedstawicieli handlowych itd itp
radekrogo 18-05-2013, 16:51 Rożnica miedzy benzyna i ropniakiem w mieście jest taka jak miedzy ropniakiem i benzyna na autostradzie. Jak się dużo jeździ to można liczyć na tańsze paliwo, jak się molo jeździ to koszty serwisu przekraczają różnice kosztów paliwa i WTF w takim razie, nie wspominając o kulturze pracy benzyny i traktora.
stać Cię na auto za 40-60 tys zł to stać Cię i na paliwo. Mniej jeździsz , mniej zużywasz auto :) Kultura pracy? Wolę cichego klekota Mondeo i niż głośny i słabo wyciszony benzyniak np Hondy który "wyje" na autostradzie. Co do kosztów serwisu - nie ma już obecnie kultowych aut nieawaryjnych, niezależnie od jednostki napędowej.
Poza tym kolega ma taki silnik a nie inny i oczekuje pomocy, porady a nie pitolenia po co se kupił takie auto..
radekrogo 18-05-2013, 17:08 stać Cię na auto za 40-60 tys zł to stać Cię i na paliwo.
Jak kogoś stać na auto za 60 tys. to stać go na ASO idąc twoja logika.
witam panowie czasami po wymianie oleju trzebaskasowac inspekcje oleju i po skasowaniu potrafi czasem wrucic sama nic strasznego trzeba skasowac i zobaczyc czy powruci.Prtacuje w serwisie volvo i takie zeczy sie zdarzaja poprostu kasujemy od nowa np.servis i w ecm olej i po klopocie.nie szukaj zadnych przyczyn typu cos sie uszkodzilo,jedz na skasowanie inspekci.
Kolego nosek1 poczytaj cały wątek zanim takie bzdury napiszesz, bo ja osobiście jak zmieniam olej to nigdy mi kontrolka się nie zapaliła po 3k km, a autor tego wątku w akcie desperacji wyciął DPF-a u kogoś kto nie ma pojęcia co robi, i teraz ma jeszcze większy problem, tak że opcja założenia DPF-a jest jak najbardziej na miejscu, albo jechać do warsztatu, który na prawdę zna się na robocie i zrobi porządek z komputerem na wyciętym DPF-ie ;)
witam panowie czasami po wymianie oleju trzebaskasowac inspekcje oleju i po skasowaniu potrafi czasem wrucic sama nic strasznego trzeba skasowac i zobaczyc czy powruci.Prtacuje w serwisie volvo i takie zeczy sie zdarzaja poprostu kasujemy od nowa np.servis i w ecm olej i po klopocie.nie szukaj zadnych przyczyn typu cos sie uszkodzilo,jedz na skasowanie inspekci.
wrucić, zeczy, powruci, inspekci,
Kolego używaj jakiegoś edytora tekstu, bo ciężko czytać.
...niema co dywagować, pisać o tym czy warto kupić diesla czy nie, sprawa jest jasna, DPF nie przeżyje jazdy "dookoła komina" 5km i gaszenie zabije go tak czy inaczej
...co do operacji wycięcia została po prostu źle zrobiona i auto próbuje regenerować, nawet jeśli nie kopci przy tym, część programowa w sterowniku nie została odpowiednio zmodyfikowana, więc włączają się wentylatory itd.
chrisjan 20-05-2013, 11:56 To załączanie się wentylatora chłodnicy, raczej nie jest spowodowane temperaturą. Występuje nawet rano kiedy jeszcze nie jes gorąco, i to już po ok kilometrze jazdy. Poza tym te falujące obroty sa naprawde niefajne. TU (http://w115.wrzuta.pl/film/5YIurvaMYgN/obroty) (to są jałowe obroty, bez dodawania gazu)
Generalnie serwis umowa ręce, twierdząc że nie oni wszysko robią jak należy i że moga ewentualnie wgrać seryjne oprogramowanie oddając mi cześć zapłaconej kwoty ( a ja zostanę z autem w serii ale bez dpfa co pewnie zaraz skończy się usterką).
Bump:
...co do operacji wycięcia została po prostu źle zrobiona i auto próbuje regenerować, nawet jeśli nie kopci przy tym, część programowa w sterowniku nie została odpowiednio zmodyfikowana, więc włączają się wentylatory itd.
Faktycznie, przed tą ostatnią poprawka kopcił jak traktor, teraz po poprawce już nie kopci i nie buczy basowo, za to faluje obrotami (i męczy ucho obrotami wentylatora chłodnicy) :<
...każ sobie wgrać serię, odbierz kasę (całość minus koszt fizycznej wycinki i ew. pomiarów na hamowni ) i pozwól sobie to zrobić fachowo :)
chrisjan 20-05-2013, 12:12 ...każ sobie wgrać serię, odbierz kasę (całość minus koszt fizycznej wycinki i ew. pomiarów na hamowni ) i pozwól sobie to zrobić fachowo :)
Z przyjemnością....;)
Wcześniej czeka mnie tylko pewnie nieprzyjemna przepychanka z wykonawcą, bo twierdzą że wycięcie fizyczne to 50% ceny (a zapłaciłem stawkę podobna do tej o której rozmawialiśmy telefonicznie). :mad:
hehehe, wycinka z 2.0tdci to max 1h roboty :D
bodziofila 20-05-2013, 16:46 no i wykrakalem ze zawitasz do kraka.przynajmniej nie bedziesz mial stresow;)i teraz podsumuj wszystko i zobacz czy nie mialem racj,pozdrawiam i fordowi zycze drugiego oddechu:) i tobie tez:)
...no i przyjechał...i pojechał, chyba bedzie zdrów :D
I ja przyjadę przy okazji wyjazdu na południe...
bodziofila 24-05-2013, 20:56 ...no i przyjechał...i pojechał, chyba bedzie zdrów :D
ciekawe czy na forum cos skreli?g:galy:568: no i czy zadowolony z fury :roll:,jechal chyba z bananem:P
Wiem, ze to temat dla mondka o piętro wyżej, ale w MK3 powodem poszarpywania na wyższych biegach był wadliwie działający elektroniczny EGR. Po prostu się przycinał i stąd występowało szarpanie. Błędu też nie było.
Aby to sprawdzić należało odłączyć wtyczke od EGRa i auto przestało szarpać. Wymiana EGR pomogła.
chrisjan 25-05-2013, 08:42 ...no i przyjechał...i pojechał, chyba bedzie zdrów :D
Yyyyy...jak to "chyba" ?? :P
ciekawe czy na forum cos skreli
Po kolei...
Przede wszystkim, Heko - WILEKIE DZIĘKI raz jeszcze!
Usługa wykonana profesjonalnie, w miłej atmosferze i przy okazji bardzo fajnej cenie!
Autko zostało uzdrowione, a przy okazji zawirusowane. Efekt:
1) banan z twarzy jak pojawił się na pierwszej prostej, to nie zniknął aż do Wawy.
2) podatek od zapie****lania pod Radomiem ( nie pomógł ani bat CB, ani to że miejsce stania misiaków standardowe) 400 zł w plecy ale banan na twarzy pozostał. :619:
Najważniejsze, że autko wygląda na w pełni uzdrowione (choć to w zasadzie będę mógł dopiero potwierdzić jak za kolejne 3 tys. nie będę musiał wymieniać oleju).
- Efekt falowania obrotów zniknął już wgraniu seryjnego oprogramowania (ewidentnie źle wykonana była poprawka VTG).
- Heko długo walczył z właściwą modyfikacją ustawień programu (okazało się że mam jakoś wyjątkowo rzadką wersje), ale ostatecznie wszystkie dotychczasowe objawy zniknęły: auto nie wykazuje objawów wznawiania procedury dopalania, wentylator nie wyje jak odrzutowiec, nie buczy, nie śmierdzi..
- Na hamowni seria pokazała 154KM i 382Nm, a po modyfikacji 174 KM i 412Nm - i to naprawdę czuć...:619:
Przy okazji, na każdym kroku potwierdzała się niestety niekompetencja VTG:
- niewłaściwie wykonana modyfikacja;
- diagnozy wyssane z palca;
- wyniki z ich hamowni i ich interpretacja - równie dobrze mogło by ich nie być;
- patrząc w jakim stopniu przy modyfikacji, Heko korzystał z IDS'u, nie mam pojęcie jak VTG chciało poradzić sobie bez niego - to jak urządzanie zgadywanki - "ciekawe co klientowi się stanie jak przełączę to";
- przyłożyli się chyba tylko do wymiany oleju, bo odkręcenie korka wymagało użycia dodatkowych narzędzi. :<
- o samym podejściu do klienta nawet nie wspominam,
Podsumowując, przyznaje rację koledze bodziofila, warto dołożyć parę km, nawet zapłacić mandat, ale usługę mieć wykonaną właściwie.
bodziofila 25-05-2013, 18:43 dobrze ze sprawe zalatwilesg:DD pozdrawiam i zycze przyjemnej jazdyg:DD
hydrogen2 28-09-2013, 15:35 w innych samochodach z DPF jest lampka ktora informuje o tym ze trzeba jechac na autostrade i wypalic DPF tylko w mondeo nie ma tego
Witam. Jak zatem odebrać ten cytat z instrukcji Mondeo, odnośnie komunikatów dotyczących dpf. Bo według piszących tutaj, nie ma zadnych oznak świadczących o konieczności wypalenia filtra...
"Jeżeli przejeżdżasz jedynie krótkie odcinki lub
Twoje podróże obejmują częste zatrzymywanie
się i ruszanie, musisz zainicjować proces
regeneracji, gdy na wyświetlaczu
informacyjnym pojawi się komunikat FILTR
SILNIKA PRZECIĄŻONY. Patrz Komunikaty
informacyjne (strona 93). Gdy jest to
bezpieczne:
Poprowadź pojazd na trasie o płynnym
ruchu w czasie do 20 minut, unikając
przedłużonych okresów pracy silnika na
biegu jałowym.
Nie wyłączaj zapłonu.
Możliwe, że proces ten trzeba będzie
powtórzyć. Komunikat ostrzegawczy zniknie,
gdy proces regeneracji zostanie wykonany
pomyślnie."
Bump: C:\Users\wodoor\Desktop
...nigdy nie widziałem takiego komunikatu :D
hydrogen2 28-09-2013, 16:59 Ale to chyba nie znaczy, że taki komunikat pojawić się nie może. Tabela na stronie 99 tejże instrukcji mówi to samo....
...właśnie czekam aż ktoś z setek użytkowników powie że taki komunikat zobaczył, naprawiałem, usuwałem wiele DPF, ale osobiście nigdy nie widziałem
No ktoś tam już kiedyś taki komunikat miał ;)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187728
hydrogen2 28-09-2013, 17:32 A ja jestem caaaałkowicie zielony i dlatego dopytuję...A wątpliwości pojawiły się, tylko dlatego, że informacja ta wyrwana jest z oficjalnej instrukcji, a nie cytowana z forum Trabanta, gdzie jakiś garażowy specjalista napisał, że tak właśnie jest. Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź.
No ktoś tam już kiedyś taki komunikat miał ;)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187728
no to mamy przypadek :D
Witam panowie ja ostatnią wymianę miałem w maju 2013 przy przebiegu 220000km teraz mam 237000km i dzisiaj pojawił się komunikat wymiany oleju. Po sprawdzeniu stanu jest 3/4 miarki (czyli ok) z filtrem DPF nie mam żadnego problemu, ale jak podłączyłem FORSCAN to pokazał ostatnią przeprowadzoną regenerację 9,5 km wcześniej, nieudanych prób 0. Teraz nasuwa się pytanie czy wymieniać teraz olej wraz z całym przeglądem na 240000 czy można jeszcze pojeździć.
ogólnie 20tkm to za dużo, szczególnie dla auta z dpf, nie sadzisz chyba że przez 17tkm silnik nic nie zużył, a to ze jest 3/4 miarki oznacza ze uzupełnił się olejem napędowym
15tkm to absolutne maksimum...osobiście zmieniam olej co 10-12tkm
czyli teraz wymienić sam olej z filtrem a z resztą poczekać na pełen przegląd do 240000
możesz większy przegląd robić co 20tkm, ale olej z filtrem proponuję częściej
teraz jak tam chcesz, te 3tkm możesz dojeździć
Właśnie jestem po wymianie oleju, czy wystarczy tylko skasować komunikat wymiany czy jest jeszcze coś związanego z dpf?
możesz tylko komunikat wykasować, reszta idzie automatycznie
tocamartin 23-02-2014, 10:49 witam serdecznie
Na wstepie powiem, że nie jestem mechanikiem ani specjalistą od samochodów.
Zmieniłem olej w swoim mondku (w serwisie forda) i przejechałem dokładnie 12tyś km. Wywaliło mi komunikat "zmiana oleju". Nie wiem czy ten komunikat jest związany z dpf-em czy zmianą oleju.
Nie wiem jak auto sie zachowuje sie jak czyści dpf ale czesto bujam sie po autostradach. Czy jezdzac po autostradach nie musze sie przejmowac dpf-em??? Czy jeszcze sam musze cos jeszcze reagowac w tej kwestii? Dodam jeszcze, że do pracy normalnie rowerem dojezdzam, bo mam 2km Ale przez ostatnie 4tyg jezdziłem furą. Może to mieć związek, krótki dystans - dpf?
Jeszcze jedno pytanie związane z ilością oleju przy zmianie. Ile powinno go być? Teraz mam ponad stan.
ps. W serwisie forda przy wymianie powiedzieli mi ze co 20tyś km można wymienić olej ale po przeczytaniu tematu to chyba zaczne wymieniać w okolicy 10-12tyś km :)
olej ponad stan to spore ryzyko, po pierwsze zassania oleju przez odmę i zniszczenie silnika, poza tym może oznaczać problem ze zbyt częstą regeneracją, albo przerywaniem regeneracji dpf
20tkm to spoooro za dużo, szczególnie w aucie z dpf
tocamartin 23-02-2014, 11:15 20tkm to spoooro za dużo, szczególnie w aucie z dpf
dlatego po przeczytaniu tematu czesciej będę wymianial. W grudniu 2012 auto kupiłem, więc będzie to moja druga zmiana oleju.
A co z ilością oleju przy zmianie? w tym tygodniu będe zmieniał olej i chciałbym odrazu zwrócć w serwisie uwagę na ilość oleju.
ps. pierwszym razem zmienili mi olej i była to ilość 5,5litra.
bartoszek 23-02-2014, 11:37 Do nie wchodzi jakieś 4,8 litra i mam połowę stanu. Po wymianie, przejeżdżam jakieś 10km i sprawdzam - trochę doleję.
5.5 litra -tyle podaje producent, że powinno wejść. Kolega w S-maxie też wlewa max 5 litrów.
nie ma możliwości aby tyle weszło, 5l. to max...trzeba powoli dolewać i ustalić na pół stanu
tocamartin 23-02-2014, 13:52 nie ma możliwości aby tyle weszło, 5l. to max...
nie kłócę się! Dlatego pytam ile powinno wejść? Sprawdzałem na rachunku z tamtego roku i wyszczególnione mam za co i i le zapłąciłem. Widnieje pozycja olej 5W30 5.5 litra.
Teraz będę rozmawiał i powiem w fordzie 5litrów max. Wystarczy?
Powiedzcie mi jeszcze co z tym dpf-em? Czy jazda po autostradzie wystarczy? I ile obrotów przez ile minut?
zbyszek2222 23-02-2014, 15:17 Ja dwa razy wymieniałem olej po przebiegu ok.3tyś.Miało to związek z dpf.Krótkie dystanse.Obecnie nigdy nie wymieniam oleju na równo z max poziomem,lecz w połowie.
Mnię wchodzi z wymianą filtra ok.5,0 litra
U mnie około 5 litrów to około 4,75litra tak żeby na bagnecie było 3/4 ;)
nie kłócę się! Dlatego pytam ile powinno wejść? Sprawdzałem na rachunku z tamtego roku i wyszczególnione mam za co i i le zapłąciłem. Widnieje pozycja olej 5W30 5.5 litra.
Teraz będę rozmawiał i powiem w fordzie 5litrów max. Wystarczy?
Powiedzcie mi jeszcze co z tym dpf-em? Czy jazda po autostradzie wystarczy? I ile obrotów przez ile minut?
Mam mondka od nowości, obecny przebieg 190kkm, wirus zrobiony przy 3000 więc wydaje mi się, że jakieś organoleptyczne doświadczenie mam :-)
Oczywiście piszę o silniku 2.0 TDCi z dpf'em ;-)
Zgodnie z instrukcją, przy wymianie z filtrem powinno wejść 5,5 litra.
Przez tych kilka lat NIGDY tyle mi nie wlali. Zawsze dostarczałem swój olej 5 litrów i zawsze od 0,3 do 0,5 do mnie wracało. Mogę się więc założyć, że wlali Ci ok. 4,5 l ale skasowali Cię zgodnie ze specyfikacją. Jeżeli nie przywozisz swojego oleju zawsze tak będzie.
Jeżeli chodzi o dpf'a to sposób wypalania czy świadomej obsługi był tu wielokrotnie omawiany. Krótko, co 300-400 km NALEŻY przejechać się w trasę i po rozgrzaniu silnika, zrobić jakieś jakieś 15-25 km utrzymując obroty silnika (najlepiej 4 lub 5 bieg) w okolicach 3-3,2 tys obr. Jeżeli dopadnie Cię wypalanie automatyczne, pozwól autu dokończyć ten proces.
Jeżeli chodzi o olej...
Nie do końca zgadzam się z opinią, że wymianę oleju należy przeprowadzać częściej niż wymaga tego instrukcja. Osobiście uważam, że 20kkm/raz w roku jest dystansem/okresem wystarczającym, oczywiście z 2 zastrzeżeniami:
1. Jeżeli mało jeździsz i nie zadbasz o dpf'a to częste regeneracje inicjalizowane przez komputer mogą spowodować, że olej jest rozcieńczany przez paliwo, a więc jego właściwości się pogarszają i wcześniejsza wymiana jest wskazana.
2. Stan silnika jest ok, nie ma nadmiernych ubytków oleju itp.
Od pierwszej wymiany po 1000 km jeżdżę na oleju Mobil 1, obecnie na oleju w klasie 0W30 dedykowanym do silników z dpf'em (w przeciwieństwie do zalecanego i lanego w ASO oleju forda, który NIE JEST OLEJEM DEDYKOWANYM DLA SILNIKÓW Z DPF'em). Wprawdzie były już dyskusje nt. tego jaki olej lać do silnika i nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to stan mojego silnika, regularnie robione wymiany co 20kkm, pozwalają mi stwierdzić, że przy odrobinie zdrowego rozsądku z dpf'em, dobrym oleju można bez obaw trzymać się zaleceń producenta co do okresów wymiany.
Na koniec chciałbym zwrócić uwagę na 1 podstawowy czynnik, o którym rzadko się mówi. Ten konkretny silnik bardzo nie lubi krótkich tras. On MUSI być przegoniony, być dogrzany. Jeżeli jeździsz stale po mieście, na krótkich trasach to będziesz miał z nim problemy. Prędzej czy później.
...trzeba powoli dolewać i ustalić na pół stanu
A dlaczego akurat na pół stanu? Przez 12 lat serwisowania auta w ASO po każdym przeglądzie i wymianie oleju miałem zawsze poziom na maxa. I motor chodził jak szwajcarski zegareczek...
A...Przez 12 lat serwisowania auta w ASO po każdym przeglądzie i wymianie oleju miałem zawsze poziom na maxa. I motor chodził jak szwajcarski zegareczek...
W ASO leje się na maxa z prostego powodu - chodzi o to aby jak najwięcej aut wróciło do grubszej naprawy... :one:
Z jakiego powodu przy DPFie lać tylko na pół miarki już Ci wytłumaczyli koledzy bardzo dokładnie - można wychwycić "przybywanie oleju" zanim narobi ono szkód! Ale w ASO akurat na tym nikomu nie zależy:wink:
No tak, tylko że ja mam wstręt do ropy... :wink:
tocamartin 24-02-2014, 11:41 Po przeczytaniu w/w wypowiedzi już coś wiem.
Pół stanu oleju, około 4,7 - 5 litrów, co jakieś 300-400km - na czwartym lub piątym biegu uzyskać Max 4000 obrotów do wypalenia dpf-a.
😊
A oliwę co 10 czy co 20tyś zmieniać w końcu? Instrukcja sobie a życie sobie...
Sent from my HTC One using Tapatalk
Po przeczytaniu w/w wypowiedzi już coś wiem.
Pół stanu oleju, około 4,7 - 5 litrów, co jakieś 300-400km - na czwartym lub piątym biegu uzyskać Max 4000 obrotów do wypalenia dpf-a.
😊
A oliwę co 10 czy co 20tyś zmieniać w końcu? Instrukcja sobie a życie sobie...
No nie...4000 obr to lekutka przeginka ;-) 3-3,2 no max 3,5 ;-)
tocamartin 24-02-2014, 13:16 Spoko spoko sie zrobi panie kierowniku 😃
Robert 68 24-02-2014, 16:38 w przeciwieństwie do zalecanego i lanego w ASO oleju forda, który NIE JEST OLEJEM DEDYKOWANYM DLA SILNIKÓW Z DPF'em
FORD FORMULA F 5W-30
Syntetic Technology 14E9EC
Fuel Economy Motor Oil
* Najnowszy gatunek oleju silnikowego wprowadzony do programu serwisowego FORDA w 2009 roku.
* Oficjalnie zastępuje dotychczas stosowany półsyntetyczny olej FORMULA E 5W/30.
* Specjalnie stworzony i zalecany dla większości silników FORDA, również do modeli w których stosowany był dotychczas półsyntetyczny olej FORMULA E 5W-30
* To olej silnikowy. który posiada specyfikację jakościową FORDA
* Szczególnie zalecany do silników benzynowych i wysokoprężnych diesla z ekologicznymi filtrami DPF - cząstek stałych
* Olej silnikowy zapewniający ekonomiczne zużycie paliwa, wyższe osiągi i redukcję szkodliwych substancji.
Spełnia normy i specyfikacje:
WSS-M2C913-C ACEA A5/B5
oraz zastępuje wcześniej stosowane specyfikacje:
WSS-M2C913-B
WSS-M2C913-A
ACEA A1/B1
FORD Indeks: 14E9EC FORD
Czy kolega twierdzi, iż ten olej nie nadaje się do TDCi z DPF?
tjaaa, w 2009r. zmienili specyfikację, nazwali go syntetykiem, a tak naprawdę to hydrokrakowany minerał, czyli koło fullsyntetyka nawet nie stał :P ...tak samo jak castrol edge 5w30 :027:
Robert 68 24-02-2014, 16:43 Nie żebym się czepiał ale skąd te info?
...hehe ze źródeł, wystarczy poczytać dogłębnie...olei pełnosyntetycznych na bazie PAO prawie nie ma na rynku...Castrol na PL opisany jest jako full sunt, za to na niemieckim opakowaniu zobaczysz już "HC Synthese" :P
Robert 68 24-02-2014, 17:54 Castrol na PL opisany jest jako full sunt, za to na niemieckim opakowaniu zobaczysz już "HC Synthese"
Tak jest bo tylko Niemieckie prawo zakazuje reklamy tego jako full syntetyk gdyby nie to tam również byłby full.
..zakazuje bo?...bo nie wolno, czy zgodnie z niemieckimi specyfikacjami taka zawartość hydrokraków po prostu nie może nazywać się full
Robert 68 24-02-2014, 18:23 Zgodnie z ich specyfikacjami ale to również dotyczy choćby jakości paliw. Natomiast używanie w Polsce takich stwierdzeń "w przeciwieństwie do zalecanego i lanego w ASO oleju forda, który NIE JEST OLEJEM DEDYKOWANYM DLA SILNIKÓW Z DPF'em zaczyna "zalatywać" sądem.
hehe, sądem, dobre :D
...problem że gdy ja, Paffcio i wieeeelu innych kupilismy MK4 w 2007r. jedynym zalecanym i STOSOWANYM przez Forda był Ford Formula E 5w30 !!! i takim chciano nas raczyć, osobiście na przeglądy gwarancyjne jeździłem ze swoim Ouaker State, Paffcio z Mobilem...i tak mu zostało
wracając do "najnowszej" Formuli F, na tym "syntetycznym" oleju, zajechano już kilka silniczków, sam byłem świadkiem u mnie na hamowni jak lekko zmodzony Cougar V2,5 zacierał wałki rozrządu i panewki, oczywiście ktoś powie że to większe obciążenie bo silnik z podnoszoną mocą, ale w niewielkim stopniu, silnik był dopiero co parę tysięcy po remoncie, po kolejnym jeździ i jest dalej modzony, ale na innym, naprawdę syntetycznym 5w30
ogólnie formula jak i GM-owski dexos 5w30 to tani chłam, takie mam zdanie, takie doświadczenia, takie spostrzeżenia...nic tego nie zmieni
a'propos, serwisy aso nie leja już tego do swoich motorków, tylko Castrola, ciekawe dlaczego.../
Robert 68 24-02-2014, 20:59 wracając do "najnowszej" Formuli F, na tym "syntetycznym" oleju, zajechano już kilka silniczków
No cóż, mój poprzedni Mondeo MK II cały czas śmigał na Formula E a potem F i nic się z nim nie działo. Przebieg 320 000 km jak go sprzedałem a że dalej jeździ w rodzinie to wiem, iż z nim wszystko ok, więc nie do końca jest tak jak piszesz.
A czy aby Castrol nie robi Formula F dla Forda?
..robi, robi, a dlaczego Ford leje teraz Castrola, zapytaj tych co za to dali, albo wzięli kasę, nie myśl sobie że zalecana marka oleju czy paliwa (na wlewie do zbiornika) to tak dla dobra silnika, nie ma to nic wspólnego, to tyko "bysnes" :P (co najmniej 2 lata ford nie miał oleju do DPF !!! )
oczywiście że przejechałeś 300 i wiecej tyś.km...Ford ma po prostu wytrzymałe silniki, na rzepakowym też daleko zajedzie...próbuję tylko wytłumaczyć że to tylko standard, który jako, tako daję podstawową ochronę silnika, są oleje które robią to znaaaacznie lepiej, i nie kosztują majątku
Robert 68 24-02-2014, 21:58 są oleje które robią to znaaaacznie lepiej, i nie kosztują majątku
Zgadzam się w pełni z tym twierdzeniem ale tez należy zauważyć iż stosując olej zalecany przez Forda silnik nam się nie rozleci a DPF się nie zapcha po 100 km. To jest tak samo jak z paliwami Premium niby lepsze ale efektów nikt nie widział.
...nie mówimy tu o 100km a o 100kkm a to już różnica :)
Robert 68 25-02-2014, 06:38 To będziesz miał "robotę" ;)
Czy kolega twierdzi, iż ten olej nie nadaje się do TDCi z DPF?
No chyba właśnie tak twierdzę...Oczywiście mogę się mylić :-)
Jednakże...nie znalazłem oznaczenia ACEA w klasie C tego oleju, a zgodnie z:
http://oleje.blox.pl/2011/02/Oznaczenia-i-normy-olejowe.html
to właśnie ta grupa określa parametry "odpowiedniości dla DPF'a"
Mając na uwadze, że Formuła ma 1,6%, z powyższego zestawienia ( ACEA A5/B5), popiołów siarczynowych a Mobil 0,8%
http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3516/niskopopiolowe-oleje-silnikowe.html
podtrzymuję swoją tezę.
Pewnie powinienem poszukać oleju w klasie C1-C2 (ze względu na HTHS i jeszcze niższą popiołowość) ale na razie ale znajduję takie tylko w specyfikacji 5W30 a mi podoba się zero z przodu ;-), a Mobila uważam i tyle ;-)
dlatego od dłuższej pory leję do swoich i zaopatruję klientów w :
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-eco-5w30/
albo z NANO :
http://sklep.millersoils.pl/seria-energy-efficient/433-millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-1l.html
a do paliwa, zamiast lać "wzbogacane" paliwa, dolewam od 2008r.
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/
dlatego od dłuższej pory leję do swoich i zaopatruję klientów w :
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-eco-5w30/
albo z NANO :
http://sklep.millersoils.pl/seria-energy-efficient/433-millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-1l.html
a do paliwa, zamiast lać "wzbogacane" paliwa, dolewam od 2008r.
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/
Grześ, ale żaden z tych produktów nie jest niskopopiołowy :-( albo czegoś niedoczytuję :-(
za to ten:
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/ee-longlife-c3-5w30/
jest w klasie mobila (tyle, że bez zera ;-)) C3
i ten w klasie C1 (wow!...to chyba będzie zmiana ;-)
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-c1-5w30/
i ten w klasie C2
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-c2-5w30/
szkoda, że wszystkie bez zera przed W ;-)
Pawełku, niema problema, dla Ciebie mam każdy z nich
Ford ma inne normy lepkościowe ale EE C3 ma dość niską, 160, więc można śmiało zalewać, no i NANO robi robotę
Pawełku, niema problema, dla Ciebie mam każdy z nich
Ford ma inne normy lepkościowe ale EE C3 ma dość niską, 160, więc można śmiało zalewać, no i NANO robi robotę
Super, dzięki Grześ...na poważnie, koło września przy przeglądzie się zastanowię, a raczej przed spotem Cię poproszę ;-). Pamiętaj jednak, że mój silniczek to tak naprawdę PSA ;-) i jednakowoż wybiorę C1 ;-)
Heko a co polecisz do 2.0 duratec na pierwsze zalanie w kategorii cena/jakość ?
Autem zamierzam jeździć ok 6-7 lat i przebieg będzie wtedy tak ok. 100 tys km.
Wiem, że przy takim przebiegu silnik przejedzie na wszystkim, ale na moje auto już czekają nabywcy. ;p
Zalecasz zmienić olej "na dotarciu" po ok. 2000 km czy po roku - wtedy u mnie będzie ok. 11-14 tys km.
M...
ja wymieniłem po 3000km na Millersa ee 5w30 eco LL...ma specyfikacje Forda, więc aso dostaje olej ode mnie i leje bez dyskusji :)
Masz na myśli - Millers Oils NANODRIVE EE LongLife ECO 5w-30 ?
Nie wiem czy longlife dla mnie będzie dobry - mało km robię rocznie.
Z jakiego źródła kupujesz ?
W Lublinie kupując olej Mobil tylko w jednym sklepie się "przejechałem na tym oleju" i nie wiem czy jakość Mobila spadła czy kupowałem ciągle podróby z tego sklepu - duża hurtownia...
M...
spox, wszystko na stanie :)
tocamartin 25-02-2014, 18:06 jestem świeżo po zmianie oliwy. Tym razem weszło 4,8 litra :D a nie 5.5.
Mam juz idealnie pół stanu na bagnecie.
Pan stwierdził, zę będzie 5.5 litra jak w instrukcji. Trzeba było jednak bardzo stanowczo zasugerować pół stanu. Można? Można!
ps. Dzieki za informacje koledzy.
ponownie, ok. Nie będę się kłócił...i ponownie napiszę 4 lata, 140 kkm i ZAWSZE na przeglądach rzeczywiście dawałem 5 litrów i ZAWSZE od mechanika słyszałem to co Wam napisałem... poziom oleju na max = większe ryzyko rozchlapywania oleju, przeciekania uszczelniaczy i wszystkich innych spraw związanych z poziomem max oleju... i zawsze słyszałem, że poziom 2/3 jest optymalny bo zapewnia wszystkie potrzeby olejowe a jednocześnie ogranicza ww ryzyka.
Oczywiście to wiedza od mechanika i nie przeczę, że jest rozbieżna z instrukcją więc pozostając z szacunkiem dla Waszych opinii ja pozostanę przy swojej, ok? ;-D
masz racje i to popieram
a do ciekawości powiem wam ze nie wymieniam oleju nigdy:))) mk1 przejechane 550k tys km mk3 220tys km
Jakim olejem zalać 2.0 Duratec'a po pierwszych 4000 km ?
M...
dobrym :) ...czyli nie koniecznie formulą forda
ja zalewam swoje auta tylko Millersem
Rozumiem, że 5W30 na 2.0 Duratec'a.
A dokładniej, jaki ma być ten Milers ?
Robię roczne przebiegi max 15 tys. km, sprzedam autko pewnie przy przebiegu 80 -120 tys km - czy w sumie jest sens jeździć na lepszym oleju przy takim przebiegu i niewysilonym motorem ? - czy zalać czymkolwiek co leją w ASO lub jakiś typowy olej Castrol, itp - w sumie i tak co roku wymienię olej.
Milers pewnie będzie kosztował ok. 250 zł za 5 litrów, jakiś Castrol trochę ponad 100 zł - a jakiś wariant pośredni ?
Kiedyś bardzo chwaliłem Mobila, a teraz już nie.
Oczywiście powyższe przy założeniu małych przebiegów i małego przebiegu docelowego do sprzedania i nie wysilonego silnika. :P
M...
Millers do Fordów (XF eco LL 5w30) 5l. 174zł. (przed rabatem dla forumowiczów) :)
pominę już wymianę oleju co 20tkm,,,to dość sporo, więc albo fordowski co 15tkm...albo coś lepszego
Cena oki, jak go nabyć drogą kupna ?
U mnie chyba wchodzi trochę ponad 4 litry.
Tak na marginesie - po co mi LL - Long life. ;p
M..
w sprawie zamówień, na PW
teraz wszystkie oleje są LL...poza tym nie LL zmienia się co 10...15tkm
franczesko 28-07-2014, 23:17 jestem świeżo po zmianie oliwy. Tym razem weszło 4,8 litra :D a nie 5.5.
Mam juz idealnie pół stanu na bagnecie.
Pan stwierdził, zę będzie 5.5 litra jak w instrukcji. Trzeba było jednak bardzo stanowczo zasugerować pół stanu. Można? Można!
ps. Dzieki za informacje koledzy.
Jutro czeka mnie wymiana. Kupiłem Gulfa formuła EFE z racji niskiej popiołowości.
Martwi mnie tylko czy 5L wystarczy? to ile ma tego końcu być?
Było przynajmniej ze 20 razy, 5L w zupełności wystarczy ;)
...
a do ciekawości powiem wam ze nie wymieniam oleju nigdy:))) mk1 przejechane 550k tys km mk3 220tys km
takie rzeczy to chyba tylko w benzynie...
Nie ma szans by w dieslu z dpf'em utrzymać taki przebieg bez:
1. naturalnego zużycia, a więc dolewek.
2. rozcieńczenia oleju paliwem przy wypalniu dpf'a, a więc konieczności wymiany.
3. zanieczyszczeń ze spalin w oleju, a więc również wymiany oleju.
Tak słyszałem takie opinie, że skoro w skrzyni biegów olej wystarcza na zawsze, to czemu silnikowy nie... ale w dieslu...nie podjąłbym takiego ryzyka.
Chciałbym zobaczyć pomiary i diagnostykę takiego silnika oraz np stan rozrządu...
ehhh, co za bzdury
wystarczy zobaczyć co dzieje się z silnikami/rozrządami (łańcuch) w nowszych BMW...przez wymiany olei longlife, według wskazań kompa, czyli co 30-35tkm. padają jak muchy
wysyłamy próbki przepracowanych olei na badania do http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.blackstone-labs.com/&prev=/search%3Fq%3Dblack%2Bstone%2Boil%2Bcompany%26newwi ndow%3D1
po 4...6...8..12..15...20tkm. i to c wynika z badiań mówi:
oleje najwyższej klasy ulegają degradacji po 8-15tkm w zależności od stylu jazdy, miejska i szybka-autostradowa, najszybciej
dlatego nigdy nie przekraczam 12-15tkm między wymianami
grzegorzg76 07-09-2014, 09:49 proszę o poradę i informacje
Jeżdżę mondeo mk4 2.0 TDCI od kwietnia br i wedety zmieniałem również olej. Od tamtej pory zrobiłem 4000 km głównie po mieście około 12 km dziennie i wczoraj po dojechaniu na parking do pracy zainicjowało się dopalanie DPF-a więc nie gasiłem silnika do ukończenia wypalania (jakieś 10 min.) po czym zgasiłem silnik.
Po pracy po odpaleniu silnika pojawił się komunikat o zmianę oleju. W domu sprawdziłem poziom oleju i nadal jest na tym samym poziomie jak po wymianie.
Co zrobić w tej sytuacji, czy skasować komunikat i jeździć dalej ?
skasuj i jeździj dalej, ale skoro pojawiła się taka informacja, oznacza to że regeneracji, lub prób regeneracji było sporo
takie krótkie odcinki nie wróżą dpf długiego życia....zimą będzie znacznie gorzej
grzegorzg76 07-09-2014, 10:05 skasuj i jeździj dalej, ale skoro pojawiła się taka informacja, oznacza to że regeneracji, lub prób regeneracji było sporo
takie krótkie odcinki nie wróżą dpf długiego życia....zimą będzie znacznie gorzej
HEKO dzięki za info
do autostrady mam jakieś 18 km to mogę go przegonić - myślisz że to uleczy trochę sytuację:?:
nie, nie jednorazowo, problem w tym, że jazda autostradą nie wymusi regeneracji, ta następuje gdy komputer sobie wyliczy, więc może być tak, że wrócisz z przejażdżki, a regeneracja włączy się pod domem, albo następnego dnia, po przejechaniu krótkiego odcinaka
grzegorzg76 07-09-2014, 10:17 czy możesz mi wskazać jaki interfejs diagnostyczny zakupić w celu monitorowania między innymi wypalanie DPF-u ?
ELM i program Forscan
poszukaj na forum, są tematy o tym
grzegorzg76 07-09-2014, 10:22 ELM i program Forscan
poszukaj na forum, są tematy o tym
Ok.
Pozdrawiam
Jak sprawdzić czy mam dobrą wersję softu PCM? Też po 3kkm wyskoczył mi komunikat o wymianie oleju.
Jak kupić ten olej http://sklep.millersoils.pl/seria-energy-efficient/433-millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-1l.html
z forumową zniżką? :-)
Jak kupić ten olej http://sklep.millersoils.pl/seria-en...o-5w30-1l.html
z forumową zniżką? :-)
Napisz pw do Heko.
Minęło równiutkie 13kkm od poprzedniej wymiany i pojawił się komunikat wymiany oleju
nie stresuj się, po prostu kontroluj poziom oleju w silniku
nie stresuj się, po prostu kontroluj poziom oleju w silniku
Nie stresuje się olej sprawdzam często i przejechane 13kkm nie dolana nawet kropelka pomimo że autko wybiło już 250kkm poprzednio wlałem równiutko 5l stan na max i tak jest do tej pory.
Jutro zamawiam kolejna piąteczkę i śmigam dalej, a powyższy post tylko dla informacji
Peter79, w dieslu oleju, jak wiesz może przybywać.
W mojej benzynie Mondek na pierwszych w swoim życiu 11 tys. km zjadł ok. 10% miarki (pewnie trochę się też docierał).
M...
i znowu komunikat wymiany oleju zaledwie po 9kkm, czy powinienem zacząć się martwić stanem filtra DPF (stan oleju taki sam jak wlewałem) czy to tylko taki kaprys Mondka?
tak mają :)
pozostaje jeździć i dokładnie kontrolować stan oleju
A jak ma mondeo ustawione w komputerze, tzn co ile km ma wyświetlić ten komunikat o wymianie oleju ?
gruber000 02-12-2016, 00:44 heko a da się to zmienić? u mnie już po raz kolejny wyskoczyła wymiana oleju, mimo że zmieniałem 2kkm temu i wtedy usunąłem komunikat procedurą serwisową
Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka
vivaldi891 02-12-2016, 06:28 Sprawdź poziom oleju, bo ten komunikat nie pojawia się bez powodu
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
gruber000 02-12-2016, 08:22 Olej w normie, nie bierze ani grama.
raczej martwiłbym się o przybywanie oleju, bo to wygląda jak permanentne próby regeneracji DPF
rumunn95 02-12-2016, 08:54 mozliwe wlasnie ze auto nie ukonczylo kilka razy regeneracji dpf i krzyczy o wymiane oleju profilaktycznie bo mogl zostac zozrzedzony ,ale jako takiego czujnika lepkosci itp mundek raczej nie posiada
nie ma czujnika jakości oleju
Koledzy czy pojawienie się komunikatu o wymianie oleju musi być skasowane ? Chodzi mi o to czy jeżdżenie z tym skutkuje czymś np: jak nagły brak odpalenia czy inne podobne konsekwencję ?
Oczywiście olej wymienię ale za kilkanaście dni.
czy pojawienie się komunikatu o wymianie oleju musi być skasowane
Skasuj nic się nie stanie :D
...olej wymienię ale za kilkanaście dni.
A jak nie skasujesz, to też nic się nie stanie. Komunikat ma charakter czysto informacyjny. Nie ma żadnych skutków ubocznych.
witam mam pytanie, wymieniłem olej jakies 4 tys-5 tys temu po 15 tys od poprzedniej wymiany- kupiłem auto rok temu z pełna historia serwisową wiec wiem dokłądnie kiedy była poprzednia wymian robiona.i teraz dapaliła mi sie inspekcja olejowa-wymiana oleju.
jak ja skasuje to z tego co wiem zaplai mi sie za kolejne 20 tys km bo tak ma chyab ford zaprogramowane, a jak chciał bymzeby zapiła mi sie wtedy kiedy bedę musiła wymeinic olej czyli za ok 10 tys -to czy mzona to jakos zmienic, skrócic ten iterwał??
a czy można ta inspekcję wywołać jakos wczesniej?
nie (chyba ze dolewajac paliwo do oleju)
Jak potrzebujesz informowac o zblizajacej sie wymianie, to sobie wpisz do kalendarza.
A jak nie skasujesz, to też nic się nie stanie. Komunikat ma charakter czysto informacyjny. Nie ma żadnych skutków ubocznych.
Ja nie kasowałem przez kilka tygodni i w końcu pojawił się komunikat "Usterka silnika". Po podpięciu do komputera okazało się, że błąd to "zużyty olej". Ale widać to dopiero po podłączeniu do kompa, sam komunikat może nieźle wystraszyć ;)
Ja nie kasowałem przez kilka tygodni i w końcu pojawił się komunikat "Usterka silnika". Po podpięciu do komputera okazało się, że błąd to "zużyty olej". ...
Taka sytuacja dotyczy tylko i wyłącznie przedliftowych silników DW10 (z problemem "przybywania oleju" w wyniku przeprowadzania wypalania DPF).
Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła silników DW10C nie mających tego problemu.
Taka sytuacja dotyczy tylko i wyłącznie przedliftowych silników DW10 (z problemem "przybywania oleju" w wyniku przeprowadzania wypalania DPF).
Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła silników DW10C nie mających tego problemu.
Czy to oznacza, że mając przedlift przybywanie oleju jest standardem? Mam właśnie tego typu problem...
slawek-kali 10-05-2017, 08:10 Czy to oznacza, że mając przedlift przybywanie oleju jest standardem? Mam właśnie tego typu problem...
Jesli sie bujasz po miescie to mozliwe.. w normalnych warunkach problem nie wystepuje raczej.
rumunn95 10-05-2017, 08:10 Chyba raczej nie standard u mnie nic się takiego nie dzieje a robię tylko miasto
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Standard = "często występujący choć nie zawsze". Wyjątek - "zdarza się inaczej niż standard"...
Czy w związku z tym powinienem częściej wymieniać olej? Średnio robię to raz do roku, starając się nie przekraczać 10-12 tyś km.
Mam wrażenie że ten problem pojawił się po tym jak zdalnie poprzez forscan wymusiłem dopalanaie dpf. Wcześniej raczej nie zauważyłem tego zjawiska. A może to kwestia przekroczenia magicznego dystansu 200 tys km przebiegu ;)
slawek-kali 10-05-2017, 10:23 Kasujesz inspekcje olejowe? Po co wymuszales wypalanie? (wiesz ze wtedy nalezy wymienic olej) Z przebiegiem nie ma to nic wspolnego, jak juz to ze stanem DPF i cyklami jego wypalania.
Kasujesz inspekcje olejowe? Po co wymuszales wypalanie? (wiesz ze wtedy nalezy wymienic olej) Z przebiegiem nie ma to nic wspolnego, jak juz to ze stanem DPF i cyklami jego wypalania.
Kasuje. Wymusiłem ponieważ miałem niezdiagnozowany problem z komunikatem "awaria silnika". Na forum wyczytałem, że wymuszenie wypalania może pomóc. Problemem okazało się jednak źle podłączony przez mechanika przewód powietrza do zaworu odpowiedzialnego za EGR. Więc w sumie zrobiłem wypalanie niepotrzebnie. Olej wymieniłem po akcji.
A przebieg nie ma wpływu na stan DPF? ;)
A właściwie dlaczego po serwisowym trzeba wymienić olej ? Wtedy właśnie powinno prawidłowe wypalanie być i nie powinno przybyć oleju.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
slawek-kali 10-05-2017, 19:12 Odpusc sobie tego mechanika.. przeciez jak jest blad to mozna go zdiagnozowac podlaczajac interfejs..
Cykl jazdy ma duzo wiekszy wplyw niz przebieg..
A właściwie dlaczego po serwisowym trzeba wymienić olej ? Wtedy właśnie powinno prawidłowe wypalanie być i nie powinno przybyć oleju.
Bo przy wypalaniu serwisowym wtryski wala wieksza ilosc paliwa ktore scieka do miski i rozzedza olej ;)
Ehh ostatnio wymieniłem olej i po tym robiłem serwisowe wypalanie.. pewnie niedługo znowu mi sie wymiana oleju włączy. Naprawdę zbliża się czas wizyty u Heko ;)
slawek-kali 10-05-2017, 19:20 Ty lepiej podjedz do mnie na diagnoze najpierw.. w sobotebede w Düsseldorf jak cos..
To jest chyba największa wada tych aut. Pełno elektroniki, pokazuje mi nawet komunikat jak przepali się żarówka w przyczepie, ale żeby zrobić sygnalizacje wypalania DPF... Po co?! ;)
Żeby człowiek się nie przejmował ;) a potem kupił nowy :)
darmodziej 12-05-2017, 10:34 DPF powinien działać zupełnie inaczej. Nie powinno się go wypalać, tylko wymieniać wkład, tak jak filtr oleju lub powietrza. Kto to widział łapać zanieczyszczenia, a później je wypalać, w konsekwencji i tak je puszczając do środowiska i jeszcze zużywając do tego paliwo?
Prawda , sa chyba nawet takie co się po jakimś czasie wkład wymienia
....Kto to widział łapać zanieczyszczenia, a później je wypalać, ...
Litości koledzy...:roll:
Najpierw orientujemy się o czym piszemy a dopiero potem udzielamy zbawiennych porad...:568:
DPF jest urządzeniem wyłapującym cząsteczki SADZY! Sadza to nic innego jak czysty węgiel!. Najbezpieczniejszą (dla środowiska) formą pozbycia się czystego węgla jest jego spalenie (połączenie z tlenem) - daje w efekcie dwutlenek węgla.
Chemia na poziomie szkoły podstawowej.:568:
darmodziej 12-05-2017, 20:16 I co z tego, że te zanieczyszczenia składają się głównie z węgla, skoro do ich wypalenia używamy paliwa i powietrza, a nie czystego tlenu. W powietrzu niestety jest więcej azotu, niż tlenu, w związku z czym powstają związki azotu, które są szkodliwe. Poza tym zużywamy paliwo, a wystarczyłoby wyjąć wkład filtrujący i założyć nowy. Problem chyba w tym, że nie byłoby wypalania DPF-a i kłopotów z tym związanych, na które to udziela się mnóstwo porad na forach.
juri2069 12-05-2017, 20:21 Gdyby to było takie proste , wymienne filtry , to montowaliby to wszędzie. Widocznie nie jest.
Ile tego paliwa idzie? 2 kieliszki? 3 ?
Ogólnie w skrócie to wszystko inne jest bezpieczniejsze od tej sadzy
slawek-kali 12-05-2017, 20:29 idzie weekend i juz na kieliszki przelicza :p
juri2069 12-05-2017, 20:35 Ty .... coś w tym jest :D
A to na pewno ;) jak każdy zdrowy człowiek ( nie abstynent )
darmodziej 12-05-2017, 20:55 Gdyby to było takie proste , wymienne filtry Takie rozwiązania też są.
Witam
Mam taki komunikat po przekręceniu kluczyka w moim mondeo.Olej wymieniałem jakieś 4 miesiące temu.Czy jest to jakaś usterka czy zwyczajne przypomnienie i jak ewentualnie to skasować?
slawek-kali 07-06-2017, 17:18 Jesli przy wymianie nie kasowales to pewqnie dlatego sie wyswietlil..
Inspekcje kasujesz tak https://www.youtube.com/watch?v=ofPO4GB9HGo
Albo problemy z dpf-em , sprawdź stan oleju, czy nie podniósł się. Ale możliwe tak jak Sławek napisał że nie była inspekcja oleju kasowana , więc skasuj.
juri2069 07-06-2017, 17:53 Albo problemy z dpf-em
Nie strasz :D mi się wyświetlił komunikat przy 240 kkm i nie chce mi sie go usuwać :) Ale po lifcie to chyba raczej tylko komunikat :) ?
Raczej tak, bo w poliftowych silnikach raczej nie spływa olej napędowy do miski olejowej, no chyba że wytryski leją..
juri2069 07-06-2017, 18:17 Powiem Ci , że nie wiem bo olej sprawdzam 2 razy w roku ,po wymianie , czy jest norma :) Wymiana się zbliża to sprawdzę przed wymianą z czystej ciekawości :)
A propo komunikatu , to temat już gdzieś taki sam był :)
Tomas123 14-01-2018, 18:57 Witam Panowie, przy przebiegu 203tys km wymieniłem olej + filtry oryginał, w tym czasie również usunąłem DPF'a przez profesjonalną firmę wraz z zawirusowaniem oprogramowania. Był to marzec 2017r. Wszystko było ok przez kilka miesięcy, obecnie mam przebieg prawie 210tys km, od ok. 2 miesięcy mam problem co jakiś czas często włącza się wentylator i jakby buczeniem kabiny. Podam przykład z dzisiaj, odpalam auto po przejechaniu kilku km włączył się wentylator i pracował przez chwile oraz buczenie, następnie wyłączył się i po chwili było ok przy temp. -2 stopnie. Po ok. 3-4h znowu udaje się w przejażdżkę i ta sama historia włączył się wentylator, buczenie w kabinie i jakby falowanie obrotów (dosłownie przez max 1 min obroty lekko się podnosiły i od razu spadały - na postoju) po chwili wyskoczył komunikat "wymień olej" i wszystko wróciło do normy. Sprawdzałem olej, jest na połowie nic nie przybyło, konsystencja ok. Auto było sprawdzone, podpięte pod kompa - jedyny komunikat brak dpfa. Sprawdzaliśmy układ chłodzenia w tym prace wentylatora włączanie i wyłączanie wszystko ok. Trasy pokonuje ok 10-15km dziennie i raz w miesiącu dłuższa trasa. Znajomy usuwał dpfa w tej samej firmie i on nie ma żadnych problemów. Teraz moje pytanie czy usunięty dpf może powodować w/w problemy ??? czy może usterki szukać gdzie indziej ??? Problem z wł. wentylatora występuje raz na 2/3 tygodnie, po czym wszystko ustaje. Trochę to dziwne żeby występująca usterka sama się naprawiała. Dodam jeszcze, że mam Conversa - niestety bez chwilowego spalania, jedna z pierwszych wersji softu (wiem, że były z nią problemy). ...
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
standard, źle wyłączony dpf, miałem takich na poprawki, nie przesadzając dziesiątki (temat znany na forum)
wbrew ogólnej opinii, skuteczne wyłączenie dpf w przedlifcie jest trudne :)
Dodam jeszcze, że mam Conversa - niestety bez chwilowego spalania, jedna z pierwszych wersji softu (wiem, że były z nią problemy). ...
to można ogarnąć tak jak i soft z DPF OFF
Tomas123 14-01-2018, 19:17 Heko pomożesz ??? Wiadmość na prv
Pozdrawiam
peteypee 15-01-2018, 07:40 Panowie a jak sprawdzić czy jest "ustawiona" inspekcja oleju lub jak ja aktywować? od 20kkm nic mi nie wyskoczyło. Ewentualnie czy jeśli teraz przy wymianie oleju zrobie procedure kasującą to czy będzie to działać?
Odeszliśmy trochę od tematu zbyt wczesnego komunikatu. Nie zgadzam się z opinią, że formula f to zły olej do naszych autek, oczywiście, że pewnie są lepsze i droższe, ale używam takiego od dawna, wymieniam co 15 tyś. Ja pytanie mam inne: czy jesteście pewni że wlano wam właśnie ten olej, który myślicie, że wam wlano. Moje doświadczenie jest takie że tylko raz pojawił mi się ten komunikat po 7kkm,i wlaśnie wtedy kiedy nie byłem świadkiem wlewania oleju. przypadek to chyba nie jest. autko ma ponad 200kkm eksploatowane w mieście, lekko nie ma.
Tomas123 20-01-2018, 21:00 I potwierdziło się, że pseudo fachowiec źle wyłączył mi dpfa i jeszcze gratis coś po mieszał :/ Dzięki koledze Heko wszystko naprawił i znów mogę się cieszyć autkiem :)) Jeszcze raz "WIELKIE DZIĘKI" :))) Pozdrawiam
Bo takie rzeczy zostawia się fachowcom. Ja od pół roku zapomniałem że miałem dpfa. Wszystko oczywiście zalatwione u Heko.
Tomas123 21-01-2018, 19:44 Zgadza się !!! Niestety człowiek uczy się na błedach... pozdr
achytysz 02-09-2019, 13:36 Cześć. Potrzebuję pomocy. W krótkim odstępie czasu w moim Mondeo 2013 2.0 140km pojawiły się 2 dziwne problemy.
1. Termometr temperatury zewnętrznej. Nie pokazuje temperatury po włączeniu zapłonu, jak i tez po uruchomieniu silnika. Temperatura zewnętrzna pojawia się na wyświetlaczu dopiero
po przekroczeniu 50 km/h. Za każdem razem. Raz na kilka/klikanaście uruchomień problem ten znika. Zdarzyło się to jednak tylko jak silnik był zimny.
2. Kilka dni później pojawiła mi się kotrolka Wyniama Oleju. A olej wymieniałem 5000 km wcześniej. Poziom oleju jest ok więc raczej nie został rozrzedzony.
Podjechałem więc do warsztatu wymienić olej. Po opisaniu problemu pan mechani najpierw skasował inspekcję olejową. Wszystko na kompie poszło ok, pojaiwło się potwierdzenie o skasowaniu inspekcji.
Jednak przy ponownej próbie uruchomienia samochodu sytuacja się powtarza. I tak w kółko. Podpiął pod kompa ale nie pokazało żadnych błędów.
Opisuję oba problemy w jednym poście bo mam wrażenie że mają ze sobą jakiś związek. ALe może sięmylę. Przeszukałem internety ale nie znalazłem takiego problemu.
Może ktoś miał podobny problem?
mi się tak 2x zdarzyło zaraz po wymianie.
skasowalem inspekcje manualnie nie przez kompa
1. Wlaczam zaplon
2. Gaz i hamulec podczas włączania zapłonu
3. potwierdzam kasacje inspekcji "ok"na kierownicy
4. Zwalniam pedaly gazu i hamulca i wylaczam zaplon
2x musiałem tak zrobić i już nie wróciło. może mechanik ma jakiś stary Soft do forda i coś nie gada dobrze ?
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
achytysz 02-09-2019, 17:37 Robię tak samo ale sytuacja powtarza się za każdym razem.
Robię tak samo ale sytuacja powtarza się za każdym razem.
Może za krótko trzymasz gaz+hamulec?. Ja za 1 razem też nie doczytałem komunikatu i za wcześnie kończyłem.
achytysz 03-09-2019, 08:18 Trzymam gaz i hamulec aż pojawi się potwierdzenie na wyświetlaczu Reset Complete. Wtedy zgodnie z instrukcją klikam ok. Wyłączam zapłon, włączam z powrotem i komunikat znowu się pojawia. Mechanik robił tak samo z 10 razy pod rząd.
ARTEKMK4 11-10-2019, 17:37 Cześć!
Chciałbym opisać wam przypadek mojego mondeo mk4 2.0tdci 140km. Po ostatniej wymianie oleju przejechałem ok 200km i wyskoczył mi komunikat "wymiana oleju", nie przejąłem się nim zbytnio bo bylem świeżo po wymianie wiec sam go skasowałem. Następny komunikat o wymianie oleju wyskoczył po ok 150km, a zaraz po nim convers pokazał "Usterka sinika". Sprawdziłem wiec poziom oleju i okazało się ze bagnet pokazuje stan ok 2cm ponad maksimum. Auto na warsztacie.
Z problemem borykam się kilka ładnych tygodni. Aktualnie ford jest po czyszczeniu dpf, podmianie wtrysków i pompy paliwa, płynu chłodniczego nie ubywa niby wszystko jest ok komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie kopci, przyspieszenie w normie, odpala bez problemu. Convers czasem wariuje bo jest w stanie pokazac spalanie nawet 99,9l, albo stojąc na światłach na biegu jałowym pokazuje np 14l i rosnie. Jednak w trasie nie patrząc na jego wskazania tylko po normalnym przeliczeniu wychodzi spalanie ok7l/100. Non stop ten sam problem - po wymianie oleju i przejechaniu maksymalnie 200 km wyskakuje komunikat wymiana oleju zaraz po nim usterka silnika i cały czas podnosi się poziom oleju. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem??? Macie może pomysły co może być przyczyną, bo mechanik rozkłada ręce. dodam jeszcze ze tylko on naprawia mojego forda i nikt inny nie ma do niego dostępu.
potrzebna precyzyjniejsza diagnoza, odczyty wszystkich czujników, także temp. dolotu itp. bo to może powodować ciągłe przerywanie i inicjalizację regeneracji, czyli permanentna regeneracja
ARTEKMK4 11-10-2019, 21:00 czego regeneracja?
dpf byl czyszczony w firmie zajmujacej sie takimi tematami i podobno po takim zabiegu ten filtr wychodzi jak nowy. Mechanik kopie drugi dzień i brakuje mu pomysłow, dodam ze nie jest to fachowiec z pierwszej łapanki tylko konkretnie od forda.
...permanentna regeneracja dpf, bo tylko to jest powodem szybkiego wzrostu poziomu oleju, nie pompa itp.
ARTEKMK4 11-10-2019, 21:53 czesc kolego heko!
hmmm... myślałem ze jak dpf jest czyszczony chemicznie to mu wystarczy. czy to aby nie jest tak ze po takim czyszczeniu jest powiedzmy jak nowy?
Bump: mechanik byl dzis z dpfem tam gdzie go czyszczono w celu sparawdzenia i dostal info ze filtr jest jak najbardziej ok.
Bump: oleju przybywa w zastraszajacym tempie. po przejechaniu ok1000km na bagnecie mam ok2cm ponad maksymalna wartosc
dpf jest prawie jak nowy, ale to nie tu tkwi problem
diagnostyka, odczyt parametrów, to jedyna droga
czesc kolego heko!
hmmm... myślałem ze jak dpf jest czyszczony chemicznie to mu wystarczy. czy to aby nie jest tak ze po takim czyszczeniu jest powiedzmy jak nowy?
Bump: mechanik byl dzis z dpfem tam gdzie go czyszczono w celu sparawdzenia i dostal info ze filtr jest jak najbardziej ok.
Bump: oleju przybywa w zastraszajacym tempie. po przejechaniu ok1000km na bagnecie mam ok2cm ponad maksymalna wartoscOleju przybywa Ci nie dlatego ze masz zatkany dpf tylko gdzieś tkwi problem ze dpf ciągle chce się wypalac. Którykolwiek mechanik resetowal wartości wyuczone dpfa, pcma?
ARTEKMK4 12-10-2019, 19:34 rajman szczerze mówiąc to nie wiem, ale moge przypuszczać że tak. W poniedziałek ma zamienić moduł silnika (chyba tak to się nazywa).
aaaa i jeszcze jedno....tylko ten facet ma dostęp do tego auta, tylko on w nim grzebie jest to gość który nie zajmuje się wszystkimi markami tylko konkretnie ford.
Bump: jeszcze jedno.....wiem ze jest tutaj gdzieś na forum facet z moich okolic, on jest chyba z Katowic na pewno ma w najmniejszym paluszku blaupunkta nx i na bank koduje kluczyki np do fusionow czy on mógłby mi coś pomóc w tym temacie?? mogę do niego podjechać moim autem. tylko jak ten pan sie nazywa???
ARTEKMK4 12-10-2019, 20:49 cattani75 dokładnie! już go znalazłem. sorry że odpisuje tutaj a nie na priv, ale jestem "amateur" - dopiero się uczę i nawet nie umiem odpisać na prv.
Pozdrawiam
Witam
czy wartość komunikatu inspekcji olejowej się ustawia ?
np aby po resecie inspekcji olejowej i wymianie oleju, komunikat pojawił się za 10000km ?
Resetowałem inspekcję po wymianie oleju ("pedałami"), mam od tej pory przejechane 4000km i komunikat pojawia się po przekręceniu kluczyka.
Wypalania DPFu pilnuję i nie przerywam, również wskaźnik NOFRE - liczba nieudanych prób regeneracji, wynosi 0 .
Slawek1982 05-01-2020, 12:44 Witam mam problem z inspekcja oleju. wymieniłem olej jak kupiłem samochód. przejechalem ok 2,3 tys km i wyskoczył mi komunikat inspekcji oleju. próbowałem skasowac go kombinacja pedałów ale niestety po odpaleniu samochodu ciaglewyskakuje komunikat. po podłączniu pod komputer pokazuje ze inspekcje kasuje sie manualnie. czy ktos mozemiał taki problem?
Garbojad 05-01-2020, 17:03 Co manualnie robisz nie tak, próbuj do skutku
Podłącze się pod temat. Kupiłem sobie właśnie mondka 2008 2.0 tdci.
Chyba dużo nie jeździł, ja jeszcze też nie bardzo. Dopiero pworotna trasa była, żadnych błędów.
Potem kilka wsykokow na zakupy, zanim w ogóle przeczytałem o DPF.
Sprawdziłem i rzeczywiscie olej ponad max,, ale i tak mam wymieniać więc ok. Dzisoaj wyjechałem na trasę i zaswieicla się kontrolka silnika, obstawiam że związane z DPF.
Czekam na kabelek do forscan.
I teraz moje pytanie, chce wymienić olej ale też upewnić się ze wszystko jest ok i jakoś wypalić DPF albo chociaż pozwolić mu się jakoś wypalić.
Co powinienem zrobić w forscan? Czy w ogóle jest coś co mogę zrobić sam żeby wszystko z DPF wróciło do normy?
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Garbojad 24-07-2020, 16:00 Trzeba zainicjować wypalanie w forscanie, po całej procedurze olej do wymiany
Gdzieś czytałem że lepiej nie robić wypalania w forscan bo można zepsuć silnik (?)
Poprawka, statyczna regeneracja w forscan jest "niebezpieczna" to to samo?
Ale Nie do którego pytania? ;)
Poszukałem trochę, i robią ludzie statyczne wypalanie przez forscan i chyba jest ok, oczywiście wymiana oleju po takim zabiegu.
Chyba spróbuję jak już będę miał pewność co do błędu.
Włączyłem statyczne wypalanie dpf w forscan, ale oprócz tego że poczekałem to nic się nie działo, nie było podwyższonych obrotów itd. A komunikat że zakończona pomyślnie.
musi podnieść obroty
olej do wymiany, ale wtedy, gdy po wypalaniu, podniesię się poziom
No właśnie tak mi się wydawało że powinien, przejechałem się najpierw po trasie, żeby zagrzać silnik, i wtedy też pojawił się błąd czujnika temperatury przed katalizatorem, że niby za wysoki odczyt. Popatrzyłem potem wskazania przed i za są takie same i chyba wskazują okej.
Ale być może dlatego też nie chce wypalić się dpf? Innych błędów nie było.
Trochę nie chce mi się wymieniać oleju tylko po to żeby zaraz znowu wymienić :/
A to dopiero pierwszy miesiąc z Mondeo...
Update, padnięty czujnik temperatury przed katalizatorem. Sprawdziłem też ten przed dpf i pracuje normalnie (multimetr) za to ten przed katalizatorem zero oznak życia. Katalizator wyjęty (ukręcona śruba czujnika) i czekam na nowy czujnik
Próbuję zrobić regenerację statyczna dpf, ale jak włączam procedurę to nic się nie dzieje. Mam tylko proszę czekać 1200 sekund, po czym po długim czasie że regeneracja zakończona sukcesem. Wymieniłem czujnik,, sprawdziłem oba czujniki temperatury multimetrem i opalarka i zachowują się jak trzeba. Co jeszcze jest nie tak?
Ech pojawia się błąd P2002, jakieś pomysły?
OK, ktoś zamienił przewody ciśnienia miejscami. W końcu uruchomiła się procedura
Panowie, czy mial ktos taka sytuacje ze po resecie inspekcji olejowej, dalej sie pokazuje. Kasuje ja tak jak opisane widze ze pisze najpierw service oil reset in progres i po kilkunastu sekundach oil reset compleate. Ale po przekreceniu kluczykow na off i spowrotem na on znow wyswietla mi sie wymien olej.
Podlaczam sie forscanem nie ma zadnych bledow, niestey z tego co widzialem nie ma tam zadnej opcji zeby z tego poziomu zrobic ten reset.
Olej byl wymieniany 2 miesiace temu, wtedy serwis olejowy nie byl kasowany. Ostnio wymienialem akumulator i dolalem 300ml oleju i jakos po tym zaczelo sie to pokazywac, nie wiem czy to jest jakos powiazane. Gdzies wyczytalem ze moze za duzy stan oleju tak ze wczoraj to co dolalem wyciagnolem strzykawka(poziom po dolanium byl na max moze z 1-2 mm ponad).
Prosze o porade:) jak ktos cos mial podobnego i udalo mu sie to rozwiazac
Pozdrawiam
Dzis bylem w ASO z tym problemem, niestety po 2h prob, Panowie sie poddali, przeprogramowali tam cos ale nadal komunikat o wymiane oleju sie pokazuje.
Orientujecie sie czy wkoncu jest tam jakis czujnik "jakosci oleju" ktory moze powodowac wyswietlanie tego komunikatu? Czy jest to oparte na przebiegu ewantualnie dodatkowo stylu jazdy? Pytam bo jezeli taki czujnik jest to probowal bym go wymieniac:)
Pozdrawiam
cattani75 19-01-2021, 08:06 Moim zdaniem to jest oparte przynajmniej o kalendarz, bo ja po przejechaniu raptem 4.000 km w prawie rok mam komunikat o wymianie, a jakość oleju jest odwrotnie i liniowo proporcjonalna do czasu jaki upłynął od ostatniej wymiany.
Przynajmniej w mk5 tak to działa...
Nie wiem czy jest czujnik od jakości w mk4, ale chyba ten drugi komunikat pokazuje się jak jest za dużo oleju, a robi się za dużo oleju bo nie wypala się DPF. Więc może zacznij od tego żeby sprawdzić kiedy oststnio wypalał się dpf i czy nie masz nie udanych prób wypalania.
mazinho_2005 03-08-2021, 22:15 Witam. Widziałem podobny temat ale rozwiązanie nieskuteczne.
Wymienialem olej w moim dieslu 4 miesiące temu, od tamtej pory zrobiłem ze 2000 km. Mam obecnie 101 000 km na liczniku. Dzisiaj pojawil się komunikat Wymiana oleju. Wystraszylem sie, podjechalem na stacje i dolalem (wczesniej sprawdzilem na bagnecie i rzeczywiscie byl suchy).
Komunikat jest dalej. Probowalem tego patentu z gazem i hamulcem i zapłonem ale nic sie nie pojawi. W komunikatach jest pusto..
Help
achytysz 28-09-2023, 11:19 Trzymam gaz i hamulec aż pojawi się potwierdzenie na wyświetlaczu Reset Complete. Wtedy zgodnie z instrukcją klikam ok. Wyłączam zapłon, włączam z powrotem i komunikat znowu się pojawia. Mechanik robił tak samo z 10 razy pod rząd.
Podbijam temat bo wiedzę że problem jest nei tylko umnie. Nieststy ja swojego do dziś nie rozwiązałem. W miezyczasie wyczyściłem DPF i olej wymianiałem kilka razy - za kazdym włożeniem kluczyka do stacyjki to samo - komunikat o wymianie oleju.
Poddały się 2 warszawskie ASO Forda. W drugim walczyli trochę dłużej ale się nie udało. Na koniec pan stwietrdził że ogólnie wszystko jest ok, komunikat niema wpływu na działanie auta a bład zapisał sie tak bardzo ze tylko wymiana modułu cos poradzi. Mówi mi kup Pan używany a my zaprogramujemy.
Może jednak komuś udało sie załatwić ten problem?
Konrad_K1 05-05-2025, 11:21 Witam wszystkich.
U mnie zrobiło się to samo.
Wymieniłem olej przy 271 tys.km i przy 272 tys.km wyświetlił się komunikat "wymień olej".
A w drodze na majówkę najpierw stałem w korkach a później nieco przycisnąłem.
I pojawił się komunikat "usterka silnika".
Po przeczytaniu tego wątku na forum zacząłem sprawdzać, kiedy wcześniej wymieniałem olej. Wyszło, że przy 252 tys.km. Więc prawdopodobnie nie odnotowali tego w kompie.
Dziś jadę to wyjaśnić. Próbowałem samodzielnie skasować komunikat o wymianie oleju, ale ciągle jest.
Bardziej martwi mnie ten komunikat "usterka silnika".
|
|