Zobacz pełn± wersję : Myjka Karcher (do użytku przy domu) - jak myć,porady,sugestie?

RafałB
12-09-2011, 12:08
:D Witam.Pomy¶lałem o założeniu takiego tematu bo chyba każdego to ciekawi - aby efekt był jak najlepszy.

Mam myjkę Karcher K 2.98.Dzi¶ dokupiłem do niej pianownicę,dokładnie tę z tym ¶rodkiem: http://allegro.pl/pianownica-karcher-5l-aktywna-piana-k-5-55-5-20-i1802136258.html

Pytanie jak najlepiej i najskuteczniej umyć auto żeby nie było plam (mam czarny lakier!!! :D)

Ja mam taki plan:

1.Najpierw umycie Karcherem na MAX sam± wod± w celu wstępnego usunięcia lekkich brudów...
2.Następnie pianownica czyli ¶rodek K2+woda w stos 1/3 ? i zrobienie piany na aucie...
3.Po paru min ( w cieniu oczywi¶cie) spłukanie Karcherem wod± na maxa

I na koniec pytanie czy da się uzyskać "super efekt" bez dotykania/czyszczenia g±bk± czy będ± smugi/plamy?

Macie jakie¶ do¶wiadczenia?Zapraszam do dyskusji,na pewno sporo osób ma swoje podwórka i też chciałaby mieć piękne autko bez płacenia (za często nieskuteczne) myjki bezdotykowe przy stacjach paliw...
Licze na podpowiedzi i pomoc.A dzi¶ wieczorem zrobię tak jak napisałem i jutro dam znać jaki wynik ;)

Jakoob
12-09-2011, 12:14
Nic nie zast±pi przetarcia irch± na koniec mycia.

RafałB
12-09-2011, 12:24
Nic nie zast±pi przetarcia irch± na koniec mycia.

Irch± czyli? Na koniec po spłukaniu piany czy aż wyschnie?

Marek
12-09-2011, 13:10
I na koniec pytanie czy da się uzyskać "super efekt" bez dotykania/czyszczenia g±bk±

Nie da się.

Też kiedy¶ to przerabiałem,załatwiałem aktywn± pianę z myjni ale i tak trzebabyło g±bk± pucować.

Pinki
12-09-2011, 13:27
no niestety bez g±bki nidy rydy sam swojim karcherem też byłem ambitny na poczt±tku.

no i wła¶nie ircha na koniec jako suszenie :)

lukas1986
12-09-2011, 13:34
pocyztaj troche forum o kosmetce aut. a dowiesz sie z nich ze jak nie dotkniesz to nie umyjesz... a umyj auto samym karcherem i wytrzyj całe auto szmatk± (mikrofibr±) i zobacz ile syfu zostaje... to co zakupiłe¶ czyli piana aktywna to jest wstęp do prawidłowego mycia...

RafałB
12-09-2011, 13:35
:DSorki ale co to jest ta ircha?Szmatka dobrze rozumiem?To ta z tej mikrofibry?

TOMAS
12-09-2011, 14:24
"Ircha (łac. hircus kozioł) - wyprawiona cienka skóra owcza a także innych zwierz±t znajduj±ca zastosowanie w polerowaniu i czyszczeniu delikatnych gładkich powierzchni np. karoserii samochodowych, przyrz±dów optycznych, okularów Także materiał syntetyczny o podobnych wła¶ciwo¶ciach. Ircha produkowana jest przez garbowanie owczej lub jagnięcej skóry z użyciem oleju z w±troby ryb morskich, wnikaj±cego w jej strukturę. Cec***e się dobrym wchłanianiem płynów. W dawniejszych czasach ircha była używana także do oczyszczania rtęci przez przefiltrowywanie oraz sporadycznie stosowana w filtrach paliwa."

¬ródkło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ircha

RafałB
12-09-2011, 14:38
Hehe dzięki za info tylko gdzie to kupić?

Póki nie dysponuję żadn± mikrofibr± ani irch± :D to jak radzicie mam g±bk± t± pianę rozcierać póki nie zaschni i potem tylko spłukać karcherem?

TOMAS
12-09-2011, 14:51
Stacje benzynowe markowe, sklepy motoryzacyjne - kupuj tylko prawdziw± a nie sztuczn±

MagMa
12-09-2011, 17:07
Podobny efekt uzyskasz używaj±c bawełny- tylko 100% bawełna nie jakie¶ sztuczne domieszki:)

Jakoob
12-09-2011, 17:59
Ircha to taki wynalazek, co jest w linku poniżej. Używam identycznej i taka według mnie jest najlepsza - próbowałem kilku, kupiłem dokładnie tak± sam± na stacji benzynowej - Orlen.

http://allegro.pl/scierka-szmatka-do-samochodu-syntetyczna-ircha-i1810704055.html

Używa się tego po myciu, kończysz mycie i masz mokre/wilgotne auto. Jak jest mocno mokre wodę zrzucam zwykł± ¶ci±gaczk± a następnie cały samochód wycieram irch±. Ona ma być wilgotna ale nie mokra. Można zanurzyć w wodzie, wykręcasz i wycierasz auto, jak się napije za dużo wody z samochodu to znowu wykręcasz.

Bez tego zwłaszcza na ciemnym lakierze zawsze będ± białe plamy.

RafałB
13-09-2011, 08:25
Dzięki za info,zakupię tę irche mam nadzieje na dniach jak znajde gdzie¶...a co do mycia t± pian± aktywn± to nie dam rady spróbować wcze¶niej niż jutro,wczoraj miałem ale tak samo i dzis - TOTALNY brak czasu :(

RafałB
16-09-2011, 09:12
Melduję iż "Ircha naturalna" zakupiona dzi¶ na Orlenie za 20zeta :D

Dzi¶ lub jutro wypróbuję j± oraz pianownice,efekty opisze i może jakie¶ foto wrzuce ;)

RafałB
19-09-2011, 09:17
Witam!Jestem już po wypróbowaniu pianownicy i irchy ;) Najpierw zmyłem wod± autko potem pianownic± całe zrobiłem na biało (fajnie to wygl±da) i przetarłem pianę g±bk± potem znów karcher i duże ci¶nienie wody i na koniec Ircha - efekt naprawde SUPER!Już dawno S-iu nie był aż tak umyty - ostatnio w ręcznej myjni za 50zł :D