Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaką polecacie kupić matę do bagażnika ?
Witam,
Mam problem z utrzymaniem w czystości podłogi bagażnika. Coś na tej podłodze musi być, ja z reguły co miesiąc mam w aucie małą piaskownicę do usunięcia (dzieci chyba oddychają tym piaskiem), więc muszę tą matę wyjąć i wytrzepać.
Dzwoniłem do ASO i mają nawet na stanie taką dwustronną matę, z jednej strony wykończoną gumą a z drugiej materiałem takim jak w autku (czyli wersja na lato i zimę). Mata nie ma rantów, co jak dla mnie nie jest koniecznością. Cena jak za "dwa w jednym": 269 zł :shock:
W internecie są maty gumowe, z wysokimi rantami, raczej brzydkie. Ale tanie.
Dla mnie przydatne byłoby, gdyby ta mata była chociaż trochę sztywna - u mnie będzie leżeć na podłodze dla wersji z dodatkowym rzędem siedzeń (idealnie rozwiązane to miał Scenic - sztywna, wyjmowalna i do tego składana podłoga).
Mogę prosić o zdjęcia mat do bagażnika, które macie w swoich autach i opinii jak się sprawują?
http://allegro.onet.pl/mata-wykladzina-bagaznika-ford-s-max-5-siedzen-i1795371522.html
Ja kupiłem na Allegro coś takiego, jestem absolutnie zadowolony, choć płaciłem chyba 140zł, teraz widze ceny spadły. Były też wersje dla aut 7-os. Jako, że stale wożę coś w bagażniku prawie nigdy jej nie wyciągam. W pierwszym Maxiu po 3 latach użytkowania podłoga bagażnika była dość mocno uwalona, teraz przy sprzedaży powinna być jak nowa :-)
Slartibartfast 16-09-2011, 11:04 Ja mam 2 maty z tworzywa a'la guma małą (przy 7 osobach) i dużą, która jeździ na stałe w bagażniku. Obie mają podwyższone boki z 3 stron, tylko od strony klapy jest w małej zupełnie płasko a w dużej chyba mały rancik :)
W sumie to małej nie używam, jak jest potrzeba przewiezienia 7 osób to dużą zginam i jest na podłodze oraz z tyłu oparć 3 rzędu.
Są one niestety cienkie i giętkie, więc jeśli chcesz zabezpieczyć miękkie górki to pewnie lepsze rozwiązanie to mata z ASO. Te co ja kupowałem kosztowaly coś koło 100zł duża i 80zł mała.
Na zdjęciu mata duża wraz z resztkami tylnej szyby... Przydała się wtedy :)
Maty do 5os i 7os są różne! Moja ma np. wcięcia na pasy i jest szersza od tej co przedstawił drinks (szersza bo leży wyżej, nad rantem podłogi gdzie jest szerzej około z 5cm z każdej strony).
Czyli w sumie powinieneś wziąć węższą (5os), bo 7os nie ułoży się ładnie w "dziurze"
tez zabila mnie cena w aso.
postanowilem na probe kupic pierwsz najtansza jaka znalazlem w necie stwierdzajac ze jak bedzie cos nie tak to wyrzuce i bede szukal dalej.
kupilem cos w tym stylu http://moto.allegro.pl/dywaniki-bagaznika-ford-s-max-b-m-i1807918251.html i zaplacilem jakies 45zl z przesylka. przyszlo zrolowane, nietrzymajace ksztaltu i straaaaaaasznie smierdzace. wyrzucilem na balkon - po 2 dniach wyprostowalo sie i przestalo smierdziec. idealnie spelnia zadanie i nie rzuca sie w oczy. jest polsztywne. wystarczy w zupelnosci.
acha, to nie jest guma - to rodzaj elastycznej cienkiej pianki - dlatego jest polsztywne a do tego lekkie - mozna wyjac i wytrzepac jedna reka ;)
no i trwale - ta mata dzielnie zniosla wrzucanie wozkow i przyczepek rowerowych, rowerowych czesci, nie zawsze dobrze popakowanych i innych dupereli. chyba jedna mala dziurka sie zrobila.
Ja znalazłem tanie i ładne maty do bagażnika (http://www.dulian-sklep.pl/wklady-bagaznika) w sklepie Dulian. Z tego co widzę jesteś tak samo ze Śląska to może masz blisko do Gliwic. Można też kupić online jeśli dojazd się nie opłaca.
marektorun 30-09-2014, 22:05 http://allegro.pl/mata-wklad-bagaznika-ford-s-max-5siedz-2006-2012-i4519418405.html
Tą polecam. Super dopasowana elastyczna i nie śmierdzi gumą.
Pzdr
bartoszek 01-10-2014, 07:49 Potwierdzam to co kolega napisał wyżej. Najlepsza z mat jakie do tej pory miałem. Nie śmierdzi, jest elastyczna, można zwinąć w rulon, a największą jej zaletą jest fakt, że jak położysz cokolwiek na środku bagażnika, to nie lata jak .... po pustym sklepie na zakrętach.
Sprzedaje je kilka firm, ja kopiłem bezpośrednio od producenta REZW-PLAST.
W przeciwieństwie od pseudo mat - tych z plastiku z pianką na środku - spełnia swoją role w 100% i jak do mondeo kombi jest idealnie dopasowana.
Mam taką samą matę co dwaj koledzy powyżej i również szczerze polecam.
Polecam maty firmy Rezaw-Plast.
http://www.rezaw-plast.pl/index.php
bartoszek 01-10-2014, 10:57 Dodam jeszcze, że w przypadku mondeo Pan uprzejmie się zapytał czy to wersja z kołem zapasowym, kołem dojazdowym/zestawem naprawczym.
A ja odradzam matę z ASO - mam taką z podwyższonymi rantami i niestety jest śliska = wszystko przemieszcza się na każdym zakręcie.
a mnie mata z aso odpowiada. Fakt, że wszystko po niej lata (jak pisał Zoltyy jest śliska), jednak jeśli chodzi o zabezpieczenie wykładziny pod nią - spisuje się rewelacyjnie.
Miałem w poprzednim aucie matę "gumowaną" z firmy, którą kilka postów wcześniej polecaliście, ale nie oszukujmy się - jak postawiłem kilka toreb z zakupami - i tak wszystko "latało gdzie chciało". Obecnie oprócz maty używam siatki - pod nią pakuję to, co ma zostać na swoim miejscu. Dodatkowo, płyn do spryskiwaczy wożę przypięty gumową "linką" zahaczoną o zaczepy w tylnych siedzeniach - są jak raz na wysokości kilkunastu/kilkudziesięciu cm i "łapią" bańkę z płynem w połowie jej wysokości.
|
|