Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Jakiej firmy łożysko koła założyć???
Niestety nie mogę znaleźć tematu na temat wyboru producenta łożyska koła do Focusa II.
Chciałbym się dowiedzieć który producent poza SKF produkuje dobrej jakości zamienniki w przyzwoitych cenach, bo oryginały powalają swoją.
W sklepach i w necie jest sporo ofert tańszych łożysk, ale nazwy producentów są dla mnie zupełnie nieznane. Każdy zachwala swoje, a tak naprawdę nie wiadomo ile one są warte.
Co sądzicie o tych markach:
OPTIMAL- w sklepie twierdzą, że dobre???
MAXGEAR - dużo rzeczy robią???
FAG
A może jeszcze coś innego??
Która -oś (przód ? tył)
Na oś przednią w FFII - producent na pierwszy montaż - firma FAG.
Potrzebuję łożysko na przednią oś.
damiasek 19-09-2011, 13:04 FAG - motocraft jest identyczny z nim
Polecam FAG wymieniałem, cena na alledrogo ok 220zł
samego lożyska tam niestety nie wymienia się. trzeba calą piastę wymienić.
ja polecam SKF lub FAG
optimal to jest że tak powiem papierowe łożysko.
handluje każdą z tych firm i z optimalem najwięcej problemów
Cobretti 19-09-2011, 18:37 jeszcze jest Rouville
ja głównie bazuję na SKF i Rouvillu właśnie
A tak chwalili mi OPTIMALa.
A tego MAXGEARa ktoś zakładał, testował??? Czy to też "papierowe" łożysko???
i ja potwierdzam FAGa
była to pierwsza część, jaka wymieniłem po zakupie auta (nie licząc żarówek)
na razie zrobiłem na nim 40 tys. i jest cicho...
A więc chyba kupię FAGa. Cena jest przyzwoita. Tylko teraz trzeba trafić na uczciwego sprzedawcę który do pudełka nie włoży innego badziewia.
poszukaj jakiegoś miłego sklepu w okolicy i zaproponuj swoją cenę, może się akurat uda. Ja tak zrobiłem. Powiedziałem, że tyle, a tyle kosztuje na allegro z przesyłką, jak chcesz zarobić, to biorę u Ciebie za tę kwotę, jak nie to dziękuję.
Tak właśnie zrobię. Tylko muszę się na 100% upewnić że to łożysko hałasuję. W Focusie I na przeglądzie stwierdzili że mi hałasuję łożysko prawego przedniego koła - wymieniłem. Okazało się, że niepotrzebnie, zużyte było ale przy podporze półosi.
Teraz nie chcę wydawać pieniążków niepotrzebnie.
OTOSKLEP_COM_PL 20-09-2011, 11:50 MAXGEAR - dużo rzeczy robią???
Rozlatuje się po kilku miesiącach
FAG
A może jeszcze coś innego??
Tylko i wyłącznie FAG-a
Rozlatuje się po kilku miesiącach
Tylko i wyłącznie FAG-a
Jak widzę prowadzisz sklep z częściami motocyklowymi i wystawiasz na allegro. Interesuje mnie aukcja:
http://allegro.pl/lozysko-kola-przod-ford-focus-ii-ford-c-max-krakow-i1819710398.html
Czy to łożysko to oryginalny FAG i czy napewno pasuje do FF II 2006r, 2,0TDCI 136KM?
OTOSKLEP_COM_PL 22-09-2011, 17:50 Czy to łożysko to oryginalny FAG
Tak,oryginał FAG.
Numer FAG-a: 713 6787 90
maureliusz 23-09-2011, 17:36 To Focusa II (pewnie od I też):
- przód robi FAG
- tył robi SKF
Dlatego tych firm łożyska są najdroższe w sklepikach.
Uwaga na oszusta na allegro! Pisze, że ma oryginał za 200zł (tył), a jak go się zapyta to nie ma nic wspólnego z oryginałem...
Jeżeli oryginały wytrzymują średnio 100-120kkm, to aż strach pomyśleć ile wytrzymują zamienniki - mówię w dieslu, bo pewnie w benzynie jest nieco lepiej.
Rouvill - Cobretti, co to właściwie za firma? Gdzieś mi się przewinęła, ale bałem się...
Zamówiłem u kolegi z forum "OTOSKLEP_COM_PL" FAGa. Mam nadzieję, że ma oryginały. Sądząc po ilości pozytywnych komentarzy powinienem być spokojny.
Widzę, że pojawił się temat łożysk do kół, a akurat ten problem mnie dotyczy. Po uderzeniu tylnym lewym kołem w krawężnik, uszkodziłem łożysko.
Co prawda jestem już po zakupie, ale przed wymianą, czy firma MEYLE jest warta polecenia?
OTOSKLEP_COM_PL 25-09-2011, 20:54 czy firma MEYLE jest warta polecenia?
powiem w ten sposób: co jest w środku tzn jakiej marki jest to łożysko niewiadomo,bo nie ma żadnych oznaczeń.Jeżeli cena MEYLE jest taka sama jak FAG-a a kupując FAG-a wiemy,ze to oryginał to co do MEYLE nie możemy stwierdzić co tam włożyli.Podejrzewam,ze w tym wypadku MEYLE jest "PAKOWACZEM"
Kupiłem w tym sklepie : http://ewcar.pl/pl,product,363600,lozyska,kola,tyl,meyle,714,113,5 043.html
Słyszałem kilka opini o firmie, że nie są złe. Zaobaczymy, cena oryginału jest według mnie za wysoka jak za kawałek metalu.
maureliusz 27-09-2011, 15:47 OTOSKLEP_COM_PL - powiem szczerze, trochę mnie irytuje jak sklep udziela się na forum i proponuje coś sprawdzać w swoim katalogu. Powinniście bulić moderatorom za reklamę, chyba, że już to robicie. Macie tupet. Może dacie zniżkę forumowiczom jakąś konkretną?
Może Meyle jest tylko pakowaczem...ale nie wiadomo co pakują...
Ja sprawdziłem z oryginalną częścią Forda i jak pisałem poniżej:
Do Focusa II:
- przód robi FAG
- tył robi SKF
i tego jestem pewien na 100%
Meyle`a najprościej sprawdzić...w google`ach. Jak widać robią na różne rynki: również USA i główna siedziba to Niemcy (nie Chiny) zatem jest pozytyw. Niestety w Chinach też coś mają i nie wiadomo, czy z tamtąd coś coś pakują do pudełek czy nie. Ja osobiście bym nie ryzykował, skoro zmiana jest co minimum 100-120 tysięcy km.
Lektrurka tutaj: http://www.meyle.com/EN/Locations/Locations.html
OTOSKLEP_COM_PL 29-09-2011, 15:52 Meyle`a najprościej sprawdzić...w google`ach.
Jeżeli ty kupujesz części o których możesz poczytać w google to winszuję.
Ja mam łożysko fizycznie w ręce i za ścianą warsztat więc wiem co piszę.
Tak na marginesie byłeś lub widziałeś jakąkolwiek fabrykę MEYLE?
maureliusz 29-09-2011, 22:33 Jeżeli ty kupujesz części o których możesz poczytać w google to winszuję.
Ja mam łożysko fizycznie w ręce i za ścianą warsztat więc wiem co piszę.
Tak na marginesie byłeś lub widziałeś jakąkolwiek fabrykę MEYLE?
Słuchaj OTOSKLEP_xxx przez takich jak Wy potem dostaję bana!!! Wstrzynasz dyskusję nie na temat. Wolę ufać google niż stronniczym opiniom pracowników sklepu.
Tak się składa, że pracuje w branży motoryzacyjnej. Możej tej nie widziałem, ale wiele innych i wiem jak wygląda produkcja części w Chinach i z czego to się robi... nie chciałbyś tego w swoim aucie mieć! Może Ty widziałeś tę fabrykę, to nam coś napisz, chętnie się dowiem!
Łożyska nie kupuję przez google, a oba miałem w ręcę i porównywałem. Zresztą na oryginalnym FoMoco piszę FAG. Nie chce mi się nawet dyskutować, skoro nie jesteś zainteresowany tematem, a jedynie promowaniem swojego sklepu.
Moim zdaniem moderator powinien zająć się tematem. Wpada sklep na forum, sieje reklamę i jeszcze obraża forumowiczów, bo ja tymi słowami czuję się obrażony: "Jeżeli ty kupujesz części o których możesz poczytać w google to winszuję".
Moim zdaniem moderator powinien zająć się tematem
Jak widzisz niektóre posty edytowałem. Więc tematu pilnujemy.
Jeżeli zobaczymy , że kolega o nicku OTOSKLEP_COM_PL na siłę reklamuje swoją działalność , to pożegna się z Forum.
Są zasady , których łamać nie wolno. Tym bardziej , że już w jednym temacie zwróciłem na to uwagę.
Słuchaj OTOSKLEP_xxx przez takich jak Wy potem dostaję bana!!!
Spokojnie , póki co nic się nie dzieje :mrgreen:
PS. Proszę w żaden sposób nie komentować mojego postu.
Mój post nie wymaga odpowiedzi.
.
Ponieważ nie potraficie prowadzić merytorycznie dyskusji - temat zamykam.
|
|