Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] GMS 7709 EXCELLENCE - nowe radio

kuba1961
26-09-2011, 12:07
Zauważyłem nowy, inny model radia /nawigacji do Mondeo. Podobno lepszy od PY9931. Czy ktoś może już to zamontował.

http://www.autoinstal.pl/p17,gms-7709-excellence-ford.html

arturek
27-09-2011, 18:05
Zauważyłem nowy, inny model radia /nawigacji do Mondeo. Podobno lepszy od PY9931. Czy ktoś może już to zamontował.

http://www.autoinstal.pl/p17,gms-7709-excellence-ford.html

Lepszy, to znaczy???

W internecie nie udalo mi się znaleźć informacji, kto to produkuje - raczej nic firmowego => kolejny chińczyk

Arturek

kuba1961
28-09-2011, 06:59
W jednej z firm montowałem zestaw głośnomówiący i montowali już takie cuda. Dystrybutor mówi że ekran jest lepiej wykonany. Ale sam też nic nie znalazłem o tym produkcjie. Wygląda nieźle. Zawsze chciałem mniejszej ilości srebra na środkowej konsoli.

nexim
04-01-2012, 22:56
Witam.
Ponieważ od jakiegoś czasu poszukiwałem jakiegoś rozwiązania do Mondeo w zamian za fabryczne radio, zamontowałem to urządzenie, o które pytało kilka osób. Muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony jakością wykonania oraz działaniem tej stacji multimedialnej - bo właśnie tym jest.

1. Dźwięk bardzo dobry, sporo ustawień własnych korekcji na equalizerze.
2. Radio dosyć czułe, większość stacji odbiera bez problemów.
3. Ciekawa grafika na wyświetlaczu oraz dobra jakość wyświetlanych elementów, kolorystyka podświetlenia idealnie pasuje do reszty w Mondeo.
4. Dobra współpraca z telefonem (iPhone 4G), synchronizacja kontaktów, dobra jakość rozmowy i integracja z telefonem.
5. Dobre odtwarzanie płyt CD, CD MP3, DVD i innych.
6. Nawigacja - jeszcze nie zdążyłem przetestować (nie mam karty micro SD), ale to kwestia czasu i napiszę jak sprawuje się Automapa.

7. Cena: Myślę, że nie wysoka jak na takie możliwości i jakość. GMS 7709 można jeszcze znaleźć za 1.900 zł.

Ogólnie jest OK.

chrisjan
05-01-2012, 11:36
A czy taki "zamiennik" współpracuje ze sterowaniem z kierownicy?

nexim
05-01-2012, 11:59
Tak, współpracuje. Ważne tylko aby wszystko dobrze podłączyć. Można zdefiniować sobie różne funkcje przycisków w kierownicy. Ja zamontowałem radio w autoryzowanym serwisie. Jedyny problem, który wystąpił to inna wtyczka do anteny radiowej w Mondeo z 2011 roku niż tych wcześniejszych. Ale poradzili sobie z tym dokupując przejściówkę.

Przetestowałem ten sprzęt pod kątem nawigacji (Automapa). Bardzo dobrze radzi sobie z nawigacją, dosyć czuły odbiornik, który działa nawet w garażu.
Demo z działania Automapy:

http://youtu.be/joR8qWfdXys

butel
06-01-2012, 09:26
Ale przetestowałeś samo działanie podczas postoju a nie podczas samej jazdy jak widać z filmiku ;)
Radio dosyć czułe, większość stacji odbiera bez problemów.
Możesz troszkę jaśniej opisać.

nexim
06-01-2012, 13:56
Tak, masz rację. Film pokazuje działanie nawigacji podczas postoju. Trudno kręcić kamerą w czasie jazdy :)
Ale przetestowałem też nawigację podczas jazdy i działa znakomicie. Urządzenie posiada bardzo czuły odbiornik GPS, który nie traci sygnału nawet w miejscach, gdzie inne nie działają. Antenę do GPS najlepiej zamontować gdzieś przy przedniej szybie. Cały program do nawigacji należy zainstalować na karcie Micro SDHC o pojemności około 4 GB (w zależności od nawigacji). Nawigacja uruchamia się dosyć szybko, a reszta to już chyba jest znana tym, którzy używają Automapy.
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Jak dowiedziałem się u producenta, GMS jest montowany na podzespołach Blaupunkt. Pilot jest identyczny jak ten w sprzętach Blaupunkt. Podobno Toyota i KIA montują te urządzenia w swoich autach.
Pozdrawiam.
http://www.gms.pl/Upload/Image/GMS%207709%201.jpg

Radio dosyć czułe, większość stacji odbiera bez problemów.

Nie zauważyłem różnicy w czułości radia 6000, a GMS 7709 przy odsłuchu stacji radiowych. Nadmienię, że Mondeo w najnowszej wersji nie ma już anteny na dachu, tylko w tylnej szybie.

Sebciu
11-01-2012, 19:31
Fajne to radyjko, oby tylko działało bez zarzutu.

Orientujesz się może jak wgrać mapy do NAVI fabrycznej (dotykowej) w Mondeo 2011 ? Mam problem ponieważ samochód jest z zagranicy.

nexim
11-01-2012, 20:05
Jak na razie działa dobrze. Dzisiaj podłączyłem jeszcze kamerę cofania i też jest OK.
Co do wgrywania map do fabrycznej nawigacji, to niestety nie pomogę. Nie miałem styczności z tym sprzętem.

butel
12-01-2012, 12:57
A co ci wyświetla convers? tzn jakie funkcje?
Czy tylko 2 podstawowe.

nexim
12-01-2012, 14:24
Mam wyświetlacz w wersji podstawowej czyli nie Convers+. Nie pokazuje tylko nazwy stacji radiowej, ale to jest akurat tutaj mało przydatne bo mam to na wyświetlaczu w radiu.

butel
12-01-2012, 19:33
Czyli współpracują tylko Pioneer i ZENEC na dzień dzisiejszy :p

mara43
30-01-2012, 14:33
czyli przyciski na kierownicy sterują tym radiem bez problemu? jestem ciekawy czy będzie mi wyświetlało głośność na na convers+. Chce kupić takie radyjko widzę ze opinia dobra nadal się dobrze sprawuje?

nexim
30-01-2012, 14:39
Sterowanie radiem z kierownicy jest OK, możesz skonfigurować sobie rodzaj sterowania i przypisać inne funkcje do każdego przycisku.

mara43
30-01-2012, 14:52
czy polecasz te radyjko? :P aa jak kamerka cofana jak się ja podłącza trzeba jakieś kabelki? jaki jest koszt i jak się to sprawuje w praktyce? dajesz wsteczny i wyświetla się automatycznie obraz??

nexim
30-01-2012, 14:58
Radio GMS zamontowałem nie cały miesiąc temu. Jak na razie działa bez zarzutu. Kamera cofania włącza się automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu. Dodatkowe kable nie były potrzebne, wszystko było przy zakupionej kamerze. Kamery znajdziesz na Alledrogo, jest ich tam sporo. Koszt kamery to jakieś 99 zł. W moim przypadku wszystko montowane było w autoryzowanym serwisie Forda, bo samochód jest nowy i nie chciałem stracić gwarancji. Koszt montażu to około 200 zł za wszystko.

nexim
31-01-2012, 09:40
Zdjęcia aktualne:
- tryb radio
- tryb kamera cofania

cerkos1
31-01-2012, 11:18
Czyli współpracują tylko Pioneer i ZENEC na dzień dzisiejszy :p

Witam,
niestety Zenec i Pioneer nie współpracują z convers+

butel
31-01-2012, 13:28
A szkoda, że niestety :)

Zoltyy
31-01-2012, 20:33
Witam,
niestety Zenec i Pioneer nie współpracują z convers+

Kiedys byl taki:
http://www.pioneer.eu/pl/products/archive/AVIC-F9220BT/index.html

o ile wiem wspolpracowal.

cerkos1
15-02-2012, 11:35
Byłoby zbyt pięknie-nie współpracuje niestety(:

anastazyy
15-02-2012, 20:02
Radio GMS zamontowałem nie cały miesiąc temu. Jak na razie działa bez zarzutu. Kamera cofania włącza się automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu. Dodatkowe kable nie były potrzebne, wszystko było przy zakupionej kamerze. Kamery znajdziesz na Alledrogo, jest ich tam sporo. Koszt kamery to jakieś 99 zł. W moim przypadku wszystko montowane było w autoryzowanym serwisie Forda, bo samochód jest nowy i nie chciałem stracić gwarancji. Koszt montażu to około 200 zł za wszystko.

Kolego powiedz a jak wygląda temat bluetoth. Czy jest zestaw głośnomówiący, czy można wgrać książkę z kontaktami etc.

p.s. gdzie zakupiłeś jeżeli można wiedzieć?

nexim
19-02-2012, 20:30
U mnie bluetooth działa bez zarzutu. Współpracuje z iPhone 4, z którego importuje książkę kontaktów. Zestaw głośnomówiący jest zainstalowany w radiu. Są dwa mikrofony, jeden w radiu, drugi zamontowany np na górnej części lusterka wstecznego. Gdy telefon dzwoni, pojawia się komunikat na wyświetlaczu i dźwięk dzwonka w głośnikach. Połączenie odbierasz klikając w słuchawkę na wyświetlaczu radia. Tak samo przy połączeniach wychodzących. Wybierasz z kontaktów nazwę (nazwisko), dotykasz dwa razy i nawiązujesz połączenie. Wtedy na ekranie pojawia się napis "Rozmowa". Funkcja telefonu (zestawu głośnomówiącego) przez bluetooth jest priorytetowa, to znaczy, że pozostałe funkcje zostają na czas rozmowy wyciszone (radio, cd, video, nawigacja). Z menu radia możesz też wybrać funkcję bluetooth i odtwarzać muzykę z telefonu jeśli masz tam zapisane pliki muzyczne. Jakość dźwięku jest zaskakująco dobra. Nawet brzmi lepiej niż niektóre stacje radiowe, porównywalna z CD, ale to zależy oczywiście od jakości plików mp3.

Cały zestaw zakupiony i zamontowany został w Res Motors - autoryzowanego dealera Forda w Rzeszowie.

mara43
21-02-2012, 11:03
Witam to znowu ja i moje problemy :)

Kupiłem te radyjko jest super ale niestety mam problem i chyba muszę je sprzedać :(. Problem polega na tym ze w oryginalnie miałem w aucie blaupunkt nx który sterował klimatyzacja. Nx się popsuł w serwisie poradzili mi ze mogę go wymienić na inne radio + ramka klimatronik. Kiedy kupiłem wszystkie części okazało się ze ramka klimatronik nie będzie działać w moim samochodzie:( Tak wiec radio jest fajne tak jak kolega pisze ale ono i wszystkie inne które nie sterują klimatyzacja MOGĄ DZIAŁAĆ TYLKO W SAMOCHODACH KTÓRE POSIADAJĄ OSOBNY PANEL KLIMATRONIK!!

Teraz mam problem radio działa ale jednak nie mam klimatyzacji w samochodzie jedynie jak podłącze oryginalne NX.

Dlatego niestety muszę sprzedać to radio :(

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1787741#post1787741

Chyba ze ktoś wie jak przerobić instalacje w samochodzie aby mi działał osobny wyświetlacz klimatronik jak w innych mondeo. Proszę was o pomoc

berater
21-02-2012, 21:47
Nie zauważyłem różnicy w czułości radia 6000, a GMS 7709 przy odsłuchu stacji radiowychCiekawe czy GMS 7709 gra dużo gorzej niż SONY.

nexim
21-02-2012, 22:14
Ciekawe czy GMS 7709 gra dużo gorzej niż SONY.

Nie wiem dlaczego zakładasz, że gra gorzej? Według mnie gra lepiej. Jak się dowiedziałem wykonany jest na podzespołach Blaupunkt, nawet pilot jest identyczny. Tutaj kilka danych:

- Odczyt plików DVD,CD,DIVX,XVID,MP3,WMA,MPEG,JPG.
- Odczyt z nośników USB,SDHC do 16GB. /
- Nawigacja 3D Automapa,IGO8,Navroad,Naviexpert
- Przetwornik C/A 24bit
- Korektor parametryczny 3-drożny
- Możliwość sparowania do 5 tel ,bluetooth A2DP
- Tuner cyfrowy Philips Europa-Azja-Ameryka-OIRT Rosja.
- Wysokiej jakości końcówka mocy MOS-FET 50W x 4.
- dwukolorowe podświetlenie

Bardzo wysoka jakość dzwięku jaką zapewnia 24-bitowy przetwornik C / A może być jeszcze bardziej ulepszona poprzez korektor parametryczny LPF: 60Hz,80Hz,100Hz lub 120Hz, MPF: 0,5kHz , 1KHz, 1.5KHz, 2.5KHz, HPF: 10KHz , 12.5KHz , 15KHz 17.5KHz, oraz podbicie wybranych częstotliwości. Subwoofer odcięcie od , 80Hz,120Hz , 160Hz oraz wzmocnienie od 0 do 24 sygnału wyjsciowego.

berater
21-02-2012, 23:11
Nie wiem dlaczego zakładasz, że gra gorzej?Może nie zakładam a raczej obawiam się. Podoba mi się ta stacja, ale zadowolony jestem z SONY i nie chciałbym trafić gorzej.Według mnie gra lepiejPorównywałeś ? Jak zrozumiałem, poprzednio miałeś 6000 a nie SONY.

nexim
21-02-2012, 23:16
Może nie zakładam a raczej obawiam się. Podoba mi się ta stacja, ale zadowolony jestem z SONY i nie chciałbym trafić gorzej.Porównywałeś ? Jak zrozumiałem, poprzednio miałeś 6000 a nie SONY.

Porównywałem w salonie, w innym samochodzie. Ale jak wszystko jakość dźwięku to też kwestia gustu, więc każdemu może pasować co innego.
Pozdrawiam.

berater
21-02-2012, 23:35
Warto by było zestawić obiektywne parametry i dane techniczne fordowskiego blaupunkta, GMS 7709 i SONY.

nexim
21-02-2012, 23:39
Warto by było zestawić obiektywne parametry i dane techniczne fordowskiego blaupunkta, GMS 7709 i SONY.

Może kiedyś będziesz w Rzeszowie, to zapraszam. Będziesz mógł sprawdzić jakość dźwięku...

tomtomjkw
23-02-2012, 13:35
Fordowski Blaupunkt FX gra bez porównania gorzej niż Sony, przetestowaliśmy to gruntownie. NXa słuchałem może 3 razy w życiu - też bez rewelacji.

berater
23-02-2012, 16:04
Fordowski Blaupunkt FX gra bez porównania gorzej niż Sony, No właśnie tego się obawiałem.NXa słuchałem może 3 razy w życiu - też bez rewelacji. Czyli lepszy niż FX, ale w dalszym ciągu gorszy niż SONY ?

tomtomjkw
24-02-2012, 21:34
Wg mnie tak.

roger
17-03-2012, 21:38
nexim, jak wygląda sprawa jakości wyświetlacza w świetle dziennym? Jest wystarczający kontrast w mocnym słońcu?
Czy radio posiada funkcję ściemniania wyświetlacza w nocy, czy daje po oczach jak convers?

nexim
17-03-2012, 21:53
Witaj. W pełnym słońcu (gdy słońce świeci bezpośrednio w wyświetlacz) filmów raczej nie pooglądasz, ale funkcje radia są widoczne. Jeśli słońce nie świeci bezpośrednio to nawet odtwarzanie video jest OK. Można regulować jasność wyświetlacza pokrętłem po lewej stronie. Jasność ustawiana jest w menu oddzielnie dla video i oddzielnie dla pozostałych funkcji. Osobiście ustawione mam na 5 w skali od 1 do 10 i jest to optymalne ustawienie, które nie przeszkadza w czasie jazdy nocą.

roger
20-03-2012, 09:33
nexim, dzięki za info. Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł wrzucić jakieś dodatkowe fotki za dnia, z widokiem pod różnym kątem.
Jeszcze pytanie: jak szybko odpala się urządzenie po włączeniu stacyjki? Można wgrać jakieś logo forda - jak w Converse+?

nexim
20-03-2012, 11:31
Proszę bardzo. Zdjęcia zrobione dzisiaj podczas słonecznej pogody. Tło możesz sobie wgrać dowolne z karty pamięci. Czas uruchamiania to nie całe 10 sekund. Kamera cofania startuje szybciej i ma priorytet nad wszystkimi funkcjami.
Pozdrawiam.

butel
23-03-2012, 16:02
A jednak jakieś działa z conversem ;)
http://www.youtube.com/watch?v=ceB4NRKX1mM

muaddib
26-03-2012, 20:37
witam
Radio wygląda całkiem ciekawie. mam pytanie co do zestawu głośnomówiącego. Jakie telefony testowałeś ? Czy telefony na androidzie działają poprawnie i czy importowana jest książka telefoniczna ?
Ostatnio testowałem innego chińczyka i niestety połączenie z moim Sony Xperia Neo v nie działa prawidłowo, dźwięk jest przerywany, nie da się rozmawiać.

Aha, i czy jest możliwość podłączenia Ipoda kabelkiem ?

Dziękuję z góry

nexim
26-03-2012, 21:32
Osobiście używam iPhone 4, ale próbowałem też połączeń z Sony Erickson i połączenia były OK, niestety nie wiem jak wygląda kwestia importu książki z Sony. Z iPhone współpracuje prawidłowo, tzn. kontakty, ostatnie połączenia, wybierane numery itd. są importowane prawidłowo. Radio posiada z przodu zewnętrzne wejście na urządzenie np iPod, ale tej funkcji nie testowałem.

mara43
27-03-2012, 15:47
U mnie te radyjko działa bez problemu z Experia x10 mini pro książka działa połączenia tez na samsung monte tez bez problemowo. :P

Psztyna
28-03-2012, 10:40
nexim, mógłbyś zrobić zdjęcie, albo napisać co jest pod klapką SD/USB z przodu?

mara43
29-03-2012, 18:34
Pod Ta klapka znajduje się wejście na kartę pamięci z mapami nawigacji i port USB do którego można se podłączyć pendrive z filmami, zdjęciami, muzyką itp..

roger
06-04-2012, 10:21
Mam pytanie, czy ktoś posiada to radio w aucie z Convers+? Zastanawia mnie, co wyświetla Convers+ po podłaczeniu (pewnie pusto:(). Jeszcze jedno: czy w przypadku braku kamery cofania, przy każdorazowym wbiciu biegu wstecznego ekran robi się czarny, czy zachowuje aktualną funkcję (np. navi, CD, etc...)?

butel
07-04-2012, 08:06
Niestety to radio nie współpracuje z conversem, jeżeli nie masz kamery cofania - można tą funkcję wyłączyć w ustawieniach aby się nie włączała kamera podczas załączania biegu wstecznego. Wtedy nie będzie czarnego ekranu na wyświetlaczu ;).

PiracyOEM
07-04-2012, 14:45
Mam pytanie. Czy zmieniając tryb np. z radia na CD/DVD lub inny nośnik, urządzenie dokonuje za każdym razem skanowania i odczytu zawartości? Mam podobne urządzenie i gdy zmieniam na kartę SD lub CD, to za każdym razem urządzenie skanuje zawartość, co zabiera ok. 20 s. Jest to strasznie uciążliwe.

nexim
30-05-2012, 14:39
Tak chyba niestety jest, ale można się przyzwyczaić. Generalnie chodzi o to, że urządzenie ładuje zawartość do pamięci podręcznej. Tak działa Windows CE, na którym to śmiga.

MH55
07-06-2012, 18:54
Witam.
U mnie w mondeo jest sterowanie głosem,czy po zamontowaniu tego radyjka nadal będzie?
Hiero.

butel
08-06-2012, 13:56
Niestety obawiam się, że nie będzie sterowania głosem, raczej na pewno.

lordbekon
21-06-2012, 10:52
Witam, od kilku miesięcy jestem użytkownikiem GMS 7709. Po tym czasie na minus w porównaniu do FX widzę:

- brak możliwości wyszukiwania kontaktów w książce telefonicznej (mam 700 kontaktów więc bez tego kupa)

- kilka razy zdarzyło mi się że radio się zawiesiło, nie reagując nawet na przycisk wyłączający, dopiero wyłączenie stacyjki restartowało jednostkę

- jeśli padnie mi telefon do zera (HTC Desire), przy ponownym parowaniu tel prosi o kod parowania - nie zawsze uda się to szybko zrobić i trzeba wtedy na nowo nawiązywać połączenie

- długa każdorazowa aktualizacja książki (tu pewnie wina 700 kontaktów) w FX działało to zdecydowanie szybciej

- jakość dźwięku (próbowałem różnych nastawów) chyba nie lepsza jak w FX

To tyle na chwilę obecną, oczywiście plusów jest również dużo, ale sa oczywiste ze względu na większe możliwość GMS-a

Pozdrawiam

TOMAS
21-06-2012, 10:57
A jak współpraca z Conversem??

calysto
21-06-2012, 20:40
To tyle na chwilę obecną, oczywiście plusów jest również dużo, ale sa oczywiste ze względu na większe możliwość GMS-a

Pozdrawiam

Czylii jakieś plusy są ??

Bo właśnie się zastanawiam nad tą stacją czy nie wymieniń najbardziej mnie interesuje
kamera

Ogólnie biorąc pod uwagę jakość wygląda nieźle

Tak jak patrzę na tą stację ZENEC ma dobre opinie ale jak widzę tam procek jest 400 Mhz

Więc może ta stacja GMS się sprawdzi

Jaki masz model kamery bo czegoś szukam ??

--------

A tak przy okazji ktoś znalazł instrukcję demontażu radia w wersji po lifcie
bo te co znalazłem instrukcje mają trójkąciki - tam gdzie przycisk start stop

a u mnie nie ma trójkącików

C>

lordbekon
22-06-2012, 08:43
A jak współpraca z Conversem??

Nie mam Conversa ;-)

lordbekon
22-06-2012, 08:51
Czylii jakieś plusy są ??

C>

Plusy oczywiste czyli w porównaniu do FX:
- USB - nie miałem
- Możliwość odtwarzania filmów... można powiedzieć że bajer z którego tak naprawdę ciężko korzystać kierowcy i w jego przypadku strasznie rozprasza, no chyba że ktoś ma żonę bez choroby lokomocyjnej to ona skorzysta.
- Możliwość podłączenia kamery cofania tanim kosztem (na razie nie podłączyłem - naprawiłem w końcu czujniki cofania i nie mam ciśnienia ;-)
- Możliwość podłączenia zewn. tunera DVB-T

Jakoś tak ogólnie moim zdaniem "szału nie ma". Jak nie miałem tej jednostki to bardzo chciałem ją mieć - teraz wiem że bym się bez niej obył spokojnie, to takie moje odczucia

roger
27-06-2012, 14:21
Witam, od kilku miesięcy jestem użytkownikiem GMS 7709...

Pozdrawiam

Jak oceniasz jakość wyświetlacza - jasność, kontrast, ostrość obrazu, szczególnie w dzień? Ile czasu u Ciebie ładuje się stacja po włączeniu stacyjki?
Czy mogłbyś wrzucić jakieś fotki z włączoną Automap'ą w dzień i w nocy?
Dzięki za info.

nexim
27-06-2012, 14:34
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1802867&postcount=38

roger
27-06-2012, 14:41
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1802867&postcount=38

Dziękuję, ale liczę także na opinie innych użytkowników:)

Psztyna
28-06-2012, 02:48
Również posiadam tą stacje, kilka miesięcy.
Wyświetlacz jest bardzo dobrej jakości, na pewno lepszy niż w FX, dobrze widoczny w pełnym słońcu. Dotyk też ok.
Radio zaczyna grać w poniżej 15s od uruchomienia samochodu, USB trochę dłużej. Automapa działa szybko. Antenę od GPS mam pod deską, mimo tego fixa łapie b. szybko.

Mam kamerę z Allegro montowaną zamiast podświetlenia tablicy, działa dobrze. Stacja sama przełącza na kamerę, czyta wsteczny po CANie.

Sprzęt jest bardzo ok. Trochę gorzej z softem.
RDS to jakaś doróbka wyświetla gdzieś tam, coś tam.
Nazwy utworów i folderów na USB wyświetlają max 10 znaków. Brak przycisku następny folder/plyta, tylko z pilota.
Niedopracowane menu telefonu, działa wolno tzn wolno "wjeżdża", jest trudne w obsłudze, nie da sie sterować z kierownicy.
Nie można ustawić automatycznego startu nawigacji po włączeniu, nie można przypisać przycisku NAVI do sterowania z kierownicy. Z pilota tez nie można wystarowac nawigacji.

Stacja zawiesza się jeżeli w czasie rozmowy tel. naciśniemy NAVI.

Nie pisze po CANie tylko odczyt, nie bedzie działać z Conversem.

Generalnie z zakupu jestem zadowolony.

calysto
po kolei:
-ramkę mieszka do góry
-uchwyt na kubki do góry i do tyłu, zaczynając od tyłu
-konsolę środkową zaczynasz od dołu, będziesz już widział spinki
-reszta na śrubki, uważaj na kable od przycisków i sterowania klimą
do poliftowego potrzebna jest przejściówka do anteny (BMW)

Ja do podważania używam plastikowej łyżki do sałatek:)

TOMAS
28-06-2012, 06:42
A tak przy okazji ktoś znalazł instrukcję demontażu radia w wersji po lifcie
W dziale fotorelacje masz wszystko ze zdjęciami

lordbekon
29-06-2012, 12:33
Psztyna

z kontaktami w książce jest tak jak napisałem czy masz jakiś patent na wyszukiwanie ?

anastazyy
19-07-2012, 20:41
Panowie odświeżę kotleta. Czy ktoś ma to radio wstawione w modelu do 2011r. chodzi mi jak ono wygląda z tym całym srebrnym plastikiem dookoła. Po lifcie widzę że ładnie się zlało z czernią ale niestety mam wersję ze srebrnym wykończeniem :D

lordbekon
20-07-2012, 10:49
Panowie odświeżę kotleta. Czy ktoś ma to radio wstawione w modelu do 2011r. chodzi mi jak ono wygląda z tym całym srebrnym plastikiem dookoła. Po lifcie widzę że ładnie się zlało z czernią ale niestety mam wersję ze srebrnym wykończeniem :D

Mam zamontowaną tą jednostkę w srebrnej konsoli, dla mnie może być.
Cyknę fotkę jak wygląda
Pytanie do innych użytkowników - czy ma ktoś podłączoną w sposób taki, aby działało bez zapłonu ? Jeśli tak czy automatycznie po zgaszeniu auta gaśnie radio ?
Właśnie mam samochód w serwisie i walczą aby takie rozwiązanie uzyskać czyli:
- auto gasimy - radio gaśnie - jednocześnie mamy możliwość włączenia radia bez kluczyka

Pozdrawiam
Mariusz

anastazyy
20-07-2012, 21:33
OK czekam na zdjęcie

butel
22-07-2012, 21:51
Właśnie mam samochód w serwisie i walczą aby takie rozwiązanie uzyskać czyli:
- auto gasimy - radio gaśnie - jednocześnie mamy możliwość włączenia radia bez kluczyka

jest na to tylko jedna rada :) a mianowicie dodatkowe zasilanie!
Elektryk będzie wiedział o co chodzi.

_MŁYNEK_
24-07-2012, 23:13
Jak tam z tym zdjęciem w srebrnej ramce?

Powiedzcie koledzy jak wygląda praktycznie funkcja sterowania z kierownicy?

Trzeba coś programować itp?

Czy wystarczy kupić, wyciągnąć stare, cyk cyk, podłączamy wtyczki i już wszystko działa? Czy trzeba coś lutować, przerabiać itd?

lordbekon
26-07-2012, 12:32
Jak tam z tym zdjęciem w srebrnej ramce?

Powiedzcie koledzy jak wygląda praktycznie funkcja sterowania z kierownicy?

Trzeba coś programować itp?

Czy wystarczy kupić, wyciągnąć stare, cyk cyk, podłączamy wtyczki i już wszystko działa? Czy trzeba coś lutować, przerabiać itd?

Z zainstalowaniem radia, nie miałem żadnych problemów. Sterowanie trzeba z poziomu radia ustawić (który przycisk do czego)
Jedyny problem jaki miałem powstał wtedy gdy chciałem do radia podłączyć orginalną antenę GPS z samochodu. W końcu podpiąłem tą z kompletu GSM'a. Jak widać leży pod szybą i nie szpeci za bardzo. Satelity "zbiera" super.

W załączeniu zdjęcia - sorry że tak długo to trwało, ale albo nie ma czasu, albo człowiek pijany itp ;-)

anastazyy
26-07-2012, 13:06
Nie wiem czy nie lepiej jednak to radio wygląda w wersji po lifcie. Dla mnie jakoś nie pasuje do tego srebrnego wykończenia. Dzieki kolego za foto rozjaśniłeś mi sprawę

lordbekon
26-07-2012, 17:48
Nie wiem czy nie lepiej jednak to radio wygląda w wersji po lifcie. Dla mnie jakoś nie pasuje do tego srebrnego wykończenia. Dzieki kolego za foto rozjaśniłeś mi sprawę

Zależy co - komu pasuje, dla mnie moze być ;-)

sylcho
26-07-2012, 22:08
Mi też się podoba. Jest to ciekawy kontrast :-)

michał.m
31-08-2012, 11:08
Tak przeglądam temat i ktoś pisze ,że foldery można tylko z pilota ? chyba się coś pomyliło lub nie doczytało :) foldery zmienia się w prawym górnym rogu naciskając strzałkę, powraca do utworów i folderów.

Nie dawno montowałem kamerę cofania też GMS-a Jakość obrazu wieczorem-przepaść, jest 5x lepsza niż zwykłych kamer w nocy przy słabym oświetleniu widać idealnie. , Wyświetlają się linie odległości a jak jest blisko przeszkody miga czerwona linia stop.obraz jest ostry i dobrze widać . kamera też pozytyw.

butel
31-08-2012, 21:15
Jaki konkretny model zamontowałeś GMS-a? Czy tą GMS SC-FC01
No chyba, że to Twoja autoreklama ;)

kopydleusz
07-10-2012, 23:33
Mam przy okazji nietypowe pytanie. Jak wygląda sprawa dostępu do Internetu? Sprzedawca z allegro w opisie aukcji twierdzi, że współpracuje z naviexpertem, a to system online.

Sprzedawca powie wszystko, byle tylko opchnąć towar. To radio nie ma dostępu do netu i nie wiem jaką przerzeźbę musiałbyś zrobić, żeby podpiąć tam jakikolwiek modem.

Ponieważ bardzo sobie cenię NE i używam go od dawna w telefonie i bardzo nie chciałbym zmieniać systemu nawigacji, zastanawiam się, czy będę mógł go używać z tym radiem? Dla mnie nawigacja musi być online - kontrole, remonty, aktualne mapy bez zabaw z wgrywaniem.

I jeszcze jedno - czy jak nagram DVD z mp3, to radio będzie z niego czytać? Ma to sens?

Myślę, że tak, ale jeśli chcesz mieć pewnośc, nagram płytkę i sprawdzę.

Bump: To teraz pytanko do ludzi z radiem GMS 7709. Czy przyciski w Waszym radiu są podświetlane? Czy zawsze, czy tylko po podpięciu świateł? Czy świecą maksymalnie jasno, czy też można je regulować pokrętłem od jasności podświetlenia wszystkich przyrządów na desce?

bury22
08-10-2012, 23:51
Świecą w systemie 0-1 , ja robię załączenie ze światłami .

kuba1961
05-11-2012, 12:35
Co do internetu, to po B/T, jeżeli jest dostęp do systemu , można by spróbować udostępnienia z telefonu. Jaki Windows jest tam w środku ?

kilof
10-11-2012, 19:53
...jest tam Windows CE 5

Ja mam inne pytanie, ponieważ zastanawiam się na migrację z SONY. Wiem z innej strony, że skoro migracja pomiędzy 6000CD i SONY jest utrudniona bo są inne mocowania, jak w takim razie wygląda mocowanie GMS 7709? Jest bardziej pasujące pod 6000CD czy pod SONY, a może bez różnicy?

Peter82
10-06-2013, 07:40
Witam.
Pod koniec czerwca 2013 ma być nowsza wersja modelu GMS 7709, ciekawe co ulepszyli. Dodaje zdjęcie print screena z wyglądem i danymi nowej wersji, co o tym myślicie?? Cena od producenta 2299 zł

arturek
10-06-2013, 10:28
[...]Ja mam inne pytanie, ponieważ zastanawiam się na migrację z SONY. Wiem z innej strony, że skoro migracja pomiędzy 6000CD i SONY jest utrudniona bo są inne mocowania, [...]

Witam

Podstawowe pytanie - w jakim aucie?

W mondeo mk4, nie ma problemu z przejściem z 6000 na Sony - wiem bo wymieniałem

Pytam bo w profilu masz wpisane mondeo 2012

http://www.republika.pl/fefk/radio_01.jpg

http://www.republika.pl/fefk/radio_03.jpg

http://www.republika.pl/fefk/radio_02.jpg

pozdrawiam
Arturek

dekoder
10-06-2013, 15:12
@Peter82 mam coś podobnego (6701 Lexury) u siebie z tym że nie dedykowane więc musiałem zastosować ramkę ale parametry i dane techniczne prawie identyczne
Póki co jestem bardzo zadowolony :)

ulmar
11-06-2013, 19:44
Fordowski Blaupunkt FX gra bez porównania gorzej niż Sony, przetestowaliśmy to gruntownie. NXa słuchałem może 3 razy w życiu - też bez rewelacji.

A tu się nie zgodzę. NX gra bardzo dobrze. Problem tkwi raczej w głośnikach.

Cezbor
13-06-2013, 20:32
Pytanko do posiadaczy GMS 7709

Jak z opisywanym radyjkiem funkcjonują czujniki parkowania. Mam oryginalne czujniki, których sygnał leci po canie na radio Sony (Ford Smax 2012r.). Nie wiem czy czujniki będą współpracować z niefabrycznym radiem. Może macie Panowie coś do powiedzenia w tym temacie?

arturek
14-06-2013, 21:34
Pytanko do posiadaczy GMS 7709

Jak z opisywanym radyjkiem funkcjonują czujniki parkowania. Mam oryginalne czujniki, których sygnał leci po canie na radio Sony (Ford Smax 2012r.). Nie wiem czy czujniki będą współpracować z niefabrycznym radiem. Może macie Panowie coś do powiedzenia w tym temacie?

Witam

Mógłbys wyjaśnić jaki związek ma radio z czujnikami parkowania - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić
Po co miałoby się radio komunikować z czujnikami?

Jeśli masz wątpliwości, to prosta sprawa - odpinasz radio i sprawdzasz czy czujniki działają

Rozumiem, że masz na myśłi takie radio Sony

http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony26cd.jpg

Z jakiego źródła jest ta informacja o komunikacji radia i czujników - pytam, bo ja nie spotkałem takiej informacji

pozdrawiam
Arturek

dekoder
14-06-2013, 23:20
U mnie radio też nie ma najmniejszego związku z parktronikiem
ale może po faceliftingu odbywa sie to inaczej
tak tylko gdybam :)

Zoltyy
15-06-2013, 00:00
A czy sygnal z parktronica nie wycisza wam radia? W oryginalnej fordowskiej navi kiedy pojawia sie sygnal z czujnikow to wycisza (albo przycisza) sie audio - moze po to jest polaczenie czujniki-radio?

Cezbor
15-06-2013, 08:36
Sorka za brak odzewu z mojej strony Panowie:oops:, więc poprawiam się.

Informacja pochodzi od gości z firmy dokonujących instalacji car audio, gdzie miałem przyjemność poeksperymentować z wyciszaniem, głośnikami, wzmacniaczem itd. Pragnę podkreślić, że sam jestem laikiem w dziedzinie elekrytki samochodowej. W starszych generacjach Smaxów podobno czujniki miały swój oddzielny buzer/głośniczek, który działał niezależnie. Jak twierdzą goście z car audio u mnie sygnał zapodowany jest poprzez radio na system głośników (radio sony 1 CD/MP3 9 głośników). Pytałem w autoryzowanym serwisie Forda, to gość mówił mi, że u mnie też powinien być oddzielny buzer. Niemniej gdy radio zostaje odłączone to ..... niestety cisza. Przycisk czujników na "ON", przy odpalonym silnikiu i .... cisza. Mogę sobie chodzić wkoło esia do znudzenia lub wyczerpania prowiantu. Parktronic wycisza mi radio, podając sygnał dźwiękowy na głośniki (przód lub tył) informujący o przeszkodzie.
Goście z GMSa podobno w nowej wersji 7709 temat parktronika mają już obcykany, dodatkowo mają załączyć sterowanie z kierownicy po canie (ale to już było w "opcji" na zasobniejszą kieszeń). Testy przeprowadzą około 20 czerwca br., z tym że możliwa jest tygodniowa obsuwa ze względu na jakieś lokalne święto u braci azjatów. Ponadto pytałem, czy ich poprawiona zabawka będzie wspólpracować w końcu z Converse +. Gość z GMSa z lekka onieśmielony oświadczył, że to też sprawdzą. Osobiście stawiam na to, że nie będzie, choć byłoby niezwykle miło. No cóż na temat Conversa jest odzielny topic.
W związku z powyższym mam zagwozdkę, bo czujniki parkowania to bardzo przydatna sprawa w esiu, szczególnie na parkingach podziemnych w centrach handlowych, gdzie bywa ciasno. .......Zawsze można spróbować z pajączkiem:619:

arturek
15-06-2013, 11:09
Witam

No to człowiek uczy się całe życie => nie wiedziałem, że jest taka zależność radia i czujników parkowania

pozdrawiam
Arturek

Cezbor
18-06-2013, 09:36
Informacja dla zainteresowanych :569:,

Rozmawiałem telefonicznie z przedstawicielem GMSa. Nowy model 7709 Excellence wejdzie do sprzedaży w Polsce od 17.07.2013 r. Radyjko nie było jeszcze testowane w naszym kraju.

dekoder
18-06-2013, 19:11
Dziwne że chcieli z Tobą rozmawiać
Mnie na emaile w ogóle nie odpowiadają a tak zachwalam ich produkty ;)

Peter82
19-06-2013, 10:43
Informacja dla zainteresowanych :569:,

Rozmawiałem telefonicznie z przedstawicielem GMSa. Nowy model 7709 Excellence wejdzie do sprzedaży w Polsce od 17.07.2013 r. Radyjko nie było jeszcze testowane w naszym kraju.

Niestety przedstawiciele GMS sami nie wiedzą kiedy wejdzie na rynek.
Od kwietnia wchodzi nowy model. Pod koniec maja przedstawiciel twierdził że pod koniec czerwca będzie. Minęły prawie 3 tyg i już jest termin 17.07.2013r i tak dojdziemy do grudnia 2013r. A ja potrzebuje na początek lipca. Ciekawe czy nowy model będzie lepszy, co ulepszą czy może cofną się do tyłu i będzie uboższa.

Cezbor
20-06-2013, 08:41
"Niestety przedstawiciele GMS sami nie wiedzą kiedy wejdzie na rynek.
Od kwietnia wchodzi nowy model. Pod koniec maja przedstawiciel twierdził że pod koniec czerwca będzie. Minęły prawie 3 tyg i już jest termin 17.07.2013r i tak dojdziemy do grudnia 2013r. A ja potrzebuje na początek lipca. Ciekawe czy nowy model będzie lepszy, co ulepszą czy może cofną się do tyłu i będzie uboższa."

Rozumiem kolegę, bo też potrzebowałem na początek lipca i byłem bardzo zainteresowany GMSem ze względu na akceptowalną jakość, dobry serwis pogwarancyjny i stosunek oferowanych funkcji do ceny. Presja czasu spowodowała jednak, że problem został już rozwiązany. Zamiast choroby wrzodowej żołądka i poogryzanych paznokci wolę Alpine IVE-W535 BT + dodatkowe opcje. Jeśli ktoś z Panów byłby zainteresowany to około 10.07. mogę wrzucić parę fotek (filmik) i podzielić się uwagami z "testów polowych" :568:. (nie wiem tylko czy kolega moderator nie zasugeruje oddzielnego wątku:pomysl:) Do Alpiny i wcześniej zamontowanych udziwnień car audio zostaną dołączone: kamera cofania, wiązka do sterowania z kierownicy (!?), subwoofer, no i pakiet "montażowo - stylizacyjny" do S-maxa :lol:. Ponadto zostaną wytłumione tylne drzwi i rozwiązany problem "współdziałania" radia z parktronikiem (oddzielny głośniczek, jak mniemam). Sam jestem ciekaw jak to wszystko będzie chodzić. W razie gdyby coś mi poszło z dymem, fotki ukażą się na stronie Państwowej Straży Pożarnej w dziale aktualności:619:.

dsider
13-02-2014, 22:04
Odświeżę temat - mam tytułową stację multimedialną w swoim aucie, generalnie jestem z niej zadowolony, najsłabiej oceniam jej tuner (mam ustawioną czułość na max. ale i tak zbyt często "gubi" sygnał stacji), fatalnie też działa RDS. Mam takie pytanie do ewentualnych użytkowników, czy identyfikują podobne objawy i czy ktoś może wymieniał firmware celem eliminacji błędów, o których wspominam

nexim
13-02-2014, 22:39
Odświeżę temat - mam tytułową stację multimedialną w swoim aucie, generalnie jestem z niej zadowolony, najsłabiej oceniam jej tuner (mam ustawioną czułość na max. ale i tak zbyt często "gubi" sygnał stacji), fatalnie też działa RDS. Mam takie pytanie do ewentualnych użytkowników, czy identyfikują podobne objawy i czy ktoś może wymieniał firmware celem eliminacji błędów, o których wspominam

Witaj, nie zaobserwowałem takich problemów, może to kwestia anteny lub wzmacniacza antenowego? U mnie antena radiowa jest w tylnej szybie ze wzmacniaczem (tak było oryginalnie). Jeżeli chodzi o firmware, to niestety nie ma nowej wersji. Jak dowiedziałem się u producenta GMS w maju tego roku będzie dostępny nowy model z zupełnie nowym tunerem Philipsa i nowym procesorem. Cena ma być taka sama. Obecny model jest już wycofany ze sprzedaży. Pozostaje zatem tylko czekać...
Pozdrawiam.

kuba1961
15-02-2014, 22:34
Nie czekając na nowy kupiłem GMS 6701 luxury. Ten model to Blaupunkt NY800. Ma już tuner Philipsa.

dekoder
16-02-2014, 10:29
Też posiadam tą stację od prawie roku i póki co wszystko działa:)

kuba1961
16-02-2014, 12:24
Też posiadam tą stację od prawie roku i póki co wszystko działa:)

A jakiej mapy używasz AutoMapy czy IGO ?

dekoder
16-02-2014, 15:46
AutoMapa

kura2000
25-03-2014, 12:41
Pytanie do użytkowników GMS 7709 - czy da się podłączyć BT radyjka do fabrycznego mikrofonu? Wolałbym zostać przy fabrycznym ( mała kratka przy lampce sufitowej ) niż montowanie dodatkowego. Nie wiem tylko jak to wygląda w środku z końcówkami i czy trzeba coś przerabiać.

kuba1961
25-03-2014, 12:46
Mam 6701 Luxury ma najprawdopodobniej identyczny jak 7709 mikrofon. Umieściłem mikrofon w miejscu montażu oryginalnego mikrofonu. Nie widać nic na zewnątrz i nic nie trzeba kombinować. Nie bardzo rozumem po co chcesz kombinować z BT.

kura2000
25-03-2014, 12:54
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o podpięcie końcówki od fabrycznego mikrofonu od razu do nowego radia. Bez potrzeby ciągnięcia nowego przewodu w podsufitce.

kuba1961
25-03-2014, 13:00
Lepiej pociągnij, to w sumie łatwiejsze, może z dopasowaniem być problem. Każdy estaw ma soft "wygłuszający/wycinający/filtrujący" niepotrzebne dźwięki, który będzie najlepiej współpracował z dedykowanym mikrofonem o określonej charakterystyce.

dekoder
25-03-2014, 17:52
GMS ma dwa mikrofony
Jeden wewnętrzny w środku radia-nie wiem jak działa bo nie sprawdzałem
drugi zewnętrzny,który zamontowałem w popielniczce:) i ściąga zajebiście:)
Wątpię aby udało się podłączyć fabryczny mic. do gms,ale może.......:)

kuba1961
25-03-2014, 21:25
decoder - ten mikrofon zewnętrzny ma tak długi kabel że bezproblemowo umieścisz go obok pojemnika na okulary w właściwym dla niego miejscu, bez żadnych przeróbek. A zewnętrzny używałem przez moment do testów. Jest gorzej. Możesz w ustawieniach na moment zmienić i sprawdzić.

dekoder
25-03-2014, 21:37
Eee tam
Nie będę pruł słupków aby umieścić mikrofon przy okularach
W popielniczce działa lux bez rozbebeszania kabiny:)

bailaga
04-08-2014, 19:41
Wg info od firmy GMS za ok. miesiąc ma się pojawić odświeżony model tego radia "na nowej, szybszej i lepszej platformie, w atrakcyjnej cenie". Ciekawe jakie będą parametry.

kura2000
08-08-2014, 11:04
Prawdopodobnie to będzie ten
http://audiosources.net/prod_view.aspx?TypeId=50008&Id=106&FId=t3:50008:3
tu lepiej widac menu
http://www.alibaba.com/product-detail/car-dvd-player-which-is-special_60004340608.html

Chyba chińczycy nawalili z terminami bo już miało być w lipcu to radio. Dynavin też nie ma jeszcze fordowskiego modelu mimo, że do innych aut juz w sprzedaży. No nic pozostaje czekać i podjąć decyzję, który :)

bailaga
10-08-2014, 13:02
Takie radia mają spory pobór prądu (max. 15A wg strony GMS). Na postoju chyba lepiej za długo z nich nie korzystać.