Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Brak pokrywy silnika - czy warto szukac nowej?
newpolish 28-09-2011, 11:01 Witam,
Jakis czas temu kipilem Focusa MK2FL 1,6 TDCi 66kW/90KM i nie bylo plastikowej pokrywy silnika. Z tego co sie dowiadywalem to nie byla montowana w 2008 roku. Moje pytanie do forumowiczow:
1. Czy byly montowane w tym silniku w innych rocznikach?
2. Czy warto sobie zawracac glowe w szukanie tej pokrywy? Chodzi mi o aspekt wytlumienia dzwieku oraz ukryciu ewentualnych brudow. Zaznaczam ze maske mam seryjnie wytlumiona mata.
3. Wiem ze pasuja pokrywy koncernu PSA. Ale z ktorego konkretnie modelu? Oczywiscie znaczka FORD juz tam zapewne nie bedzie.
Moze ktos juz sie nad tym zastanawial? Mnie to gryzie od ponad roku.
Jeśli jesteś pedantem i perfekcjonistą to szukaj ;)
Pokrywa to głównie element stylistyczny ;)
Osłona górna silnika nie była w ogóle montowana w silnikach DV6 90KM, montowano ją tylko w silnikach o mocy 110KM zarówno w Focusie MK2 jak i MK2 FL. Osłona do silnika 110KM wygląda tak:
http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Oslona-silnika-1.6-TDCi-1496812-1553319-FORD/1289
Ale niestety do silnika 90KM nie pasuje /kilku klientów próbowało ją zamontować bez powodzenia/. Słyszałem że pasuje od Peugeota 207 HDI, ale nie zagłębiałem się dalej w temat bo nie ma sensu-logo Forda na pewno na niej nie będzie. :) Osłona jest tylko elementem estetycznym, funkcję wygłuszającą pełni mata pod maską.
Po raz drugi piszę że pokrywa też pełni rolę wygłuszającą ma pod spodem grubą piankę wyciszającą.Co do pasowania to były co najmniej dwa rodzaje pokryw do FF2 1,6tdci na jedną i dwie śruby.
maureliusz 29-09-2011, 22:51 Matych, kurczę bo kiedyś była dyskusja na ten temat i wszyscy stwierdzili, że to nic nie wygłusza. To jak to jest?
Ja też jestem zainteresowany, bo jej nie mam - nie wszystkie 109KM ją miały. Może ktoś zrobi obiektywny test z i bez i napisze :-)
No dobra wydaje mi sie że w fabryce mogli robić z tąd ta pianka ale zrobię sam i napiszę we wtorek posiadam miernik natężenia dzwieku zrobie pomiary w srodku auta na wolnych i powiedzmy przy 3000 obrotów z pokrywą i bez.A swoią drogą maty wygłuszenia maski też nie wszędzie były z tego co mi wiadomo.
maureliusz 30-09-2011, 13:44 No to będze full profeska obiektywizm:-))
Ale na postoju to pewnie będzie to samo. Proponuję dodatkowo autostradę, ale tak 120km/h max, bo potem powietrze świruje.
A zatem czas na test -przepraszam za obsuwę z braku czasu
Pierwszy pomiar otwarta maska, wolne obroty, miernik na stołku 1 metr od silnika z przodu
z osłoną 82 dB bez osłony 85 dB
jak widać różnica kolosalna przede wszystkim dla ucha,zakładałem i zdejmowałem osłonę na pracującym silniku i sam byłem zdziwiony że różnica jest tak duża
Pomiar drugi wnętrze zamknięte drzwi i okna,miernik na desce nad radiem(wolne obroty)
z osłoną 61 bez osłony 62
pomiar trzeci to samo przy 3000 obrotów
z osłoną 79 bez osłony 80
więc mimo że miernik którym wykonywałem pomiar to nie sprzęt NASA to jednak różnice są i to słyszalne,a oto mója osłona (model na 1 srubę)
maureliusz 07-10-2011, 14:15 Hmmm...mówi się, że ucho ludzkie jest w stanie rozrożnić minimum 2dB różnicy.
1 dB to raczej nie jest wart zachodu...i 200zł.
Różnica jest słyszalna na zewnątrz w środku -nie za bardzo
słyszymy już od 1 dB
CYTAT:Jeden decybel jest uważany za najmniejszą zmianę dostrzeganą przez ucho ludzkie. 10dB jest odbierane subiektywnie jako podwojenie głośności dźwięku.
maureliusz 07-10-2011, 15:33 Obawiam się, że taka zdalność jest nie dla wszystkich:-) Przeciętnie to jednak 2dB rozróżniamy. Nawet jeżeli 1dB to przecież to jest minimum...zatem chyba subiektywne odczucie nie będzie znaczące.
Z drugiej strony piszesz, że odczuwasz wyraźną poprawę - no to nie wiem. Poprostu trzeba by spróbować, ale...szkoda mi 200zł napewno się przydadzą na coś innego do foki :-D
SMUTNYINDYK 07-10-2011, 17:30 Moja osłona i z VW mojej żony spoczywają na półce i w samochodach nic a nic nie jest głośniej, a przynajmniej widać czy nie ma n.p. jakichś wycieków.
Osłona głównie to wygląd i estetyka a wygłuszenie to minimalne wartości.
Witam, odkopię temat. Moje auto akurat pokrywę silnika ma, ale zauważyłem, że własnie ta pianka (gąbka) trochę popękała. Ogólnie stwierdzam, że jest krucha. Obecnie pokleiłem ją pianką montażową.
W związku z tym mam pytanie, czy istnieje możliwość dokupienia takiego wygłuszenia lub ewentualnie, może ma ktoś jakiś patent na zastąpienie oryginału. pozdro
CYTAT:Jeden decybel jest uważany za najmniejszą zmianę dostrzeganą przez ucho ludzkie. 10dB jest odbierane subiektywnie jako podwojenie głośności dźwięku.
A tu inny cytat (w który akurat ja wierzę):
Oznaczenia te są bardzo celowe. Wyliczono, iż różnica między ogumieniem z jedną falą a z dwiema falami jest taka, jakby szum generował samochód wyposażony w jedną oponę albo dwie. I choć nie jest to przepaść między 70 decybelami a 140, to wiadomo, że różnica 3 decybeli tak naprawdę oznacza 2 razy głośniejszą oponę. Jeśli nie wiesz, jak to policzyć, to przyjmij na wiarę, że tak się właśnie to mierzy. Ogumienie z trzema falami jest więc 4 razy głośniejsze od tego z jedną. Dla porównania: samochód z jedną oponą a czterema.
http://podrogach.pl/jak-czytac-etykiety-opon/
Ciekawy artykuł, polecam
android
brak osłony czasami mówi nam o jej pęknięciu podczas wypadku,stąd czasami jej brak wzmaga czujność.....
Ja mam taką osłonę na cały silnik w 1,6 TDCi . gdyż jest zamontowana na dwóch metalowych bolcach. jeden nad filtrem paliwa. Drugi na metalowej rurze Intercoolera, trzecie mocowanie to śrubKa 10 przy korku wlewu oleju
neoplus2 13-04-2017, 13:53 Osłona z 1.6 hdi idealnie pasuje do 1.6 tdci 90km (nawet gumki mocujace są). Czy wycisza? nie sądzę. Jest trochę mniejsza od tej z logo forda i tańsza :surprise:
|