Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Zmieniarka CD nie działa.
Witam wszystkich, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość:) Od kilku dni jestem posiadaczem Mondeo MK3 i generalnie jestem bardzo zadowolony, mam jednak mały problem ze zmieniarką CD, która po prostu nie działa. Nie da się jej otworzyć żeby włożyć płyty, przycisk EJECT nie świeci i nie reaguje na naciskanie. Wygląda na to że brak jej zasilania, podejrzewam że to może być bezpiecznik, ale nie wiem który. Bezpiecznik nr 69 jest dobry bo radio działa i nie wiem czy od zmieniarki jest jakiś inny bezpiecznik. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc, z góry dziękuję.
Witam
Były dwa rozwiązania
- radio 6006 z wbudowaną zmieniarką
- radio 5000 lub 6000 + osobna zmieniarka
Czy masz osobną zmieniarkę?
Na kablu łączącym zmieniarkę z radiem był osobny bezpiecznik - już Ci nie powiem czy po stronie radia czy zmieniarki - sprawdź ten bezpiecznik
pozdrawiam
Arturek
Zmieniarka jest osobno, a radio VNR 9000.
jak wyjmiesz radio to za nim jest bezpiecznik od zmieniarki, zamocowany jest na wsuwce z tylu radia
P.S. Nie masz moze mapy UK ?
corneliusab 03-10-2011, 09:29 arturek bylo jeszcze radio 1 din becker traffic pro z navi i zmieniarka tak jak ja mialem.
Pozdrawiam
Dziękuję Wam za pomoc, sprawdzę bezpiecznik i oby to było to.
1olek nie mam niestety mapy UK.
Mam pecha bo bezpiecznik jest dobry, a zmieniarka nadal nie działa. Chyba muszę udać się do jakiegoś mechooptyka :(
taniej bedzie kupic 2 zmieniarke na allegro
Witam
Mnie kiedyś padła zmieniarka - diagnoza "awaria silnika napędu windy"
Podobno w do silniczka dochodzi plastikowa listwa z kabelkami i ona jest zalana w silniku => nie do wymiany
Serwis car audio przez kilka miesięcy szukał zamiennego elementu i nie znalazł
Potem, gdzie indziej sprzedałem zmieniarkę na części i kupiłem inną
pozdrawiam
Arturek
W końcu mam trochę czasu na zabawę z moją niedziałającą zmieniarką. Mam jednak pytanie jak ją wyjąć spod fotela kierowcy? Trzeba go zdemontować, czy da się ją wyjąć bez tego? Dziękuję za pomoc :)
Bez demontażu fotela będzie ciężko
Śruby mocujące zmieniarkę do uchwytów są z boku zmieniarki = bardzo utrudniony dostęp
Już nie pamiętam dokładnie - chyba śruba pod klucz 6mm
Jeśli ktoś przykręcił wkrętami na srubokręt, to za mało miejsca aby podejść ze śrubokrętem
Ew. jeśli uchwyty mocujące zmieniarkę są przykręcone (a nie nitowane), to możesz próbować odkręcić zmieniarkę razem z uchwytami
pozdrawiam
Arturek
Dołączę się do tematu. Ja mam Navi Denso ze zmieniarką w bagażniku. Zmieniarka ogólnie działa wysuwa się szufladka , płytki wyrzuca , tylko że Denso nie widzi płyt ( nie odczytuje ) . Czy możecie mi coś doradzić o co w tym biega????
Dołączę się do tematu. Ja mam Navi Denso ze zmieniarką w bagażniku. Zmieniarka ogólnie działa wysuwa się szufladka , płytki wyrzuca , tylko że Denso nie widzi płyt ( nie odczytuje ) . Czy możecie mi coś doradzić o co w tym biega????
Tak, wizyta w ASO i wprowadzenie VINu.
szefunio1 25-09-2012, 18:52 Proszę o pomoc ze zmieniarka w focusie, nie da się wysunąć magazynku po naciśnięciu przycisku wysuwania zmieniarka próbuję wysunąć magazynek ale on nie wyskakuje co to może być?
Uszkodzona, naprawić trzeba, do serwisu RTV proszę oddać.
Kolego szefunio1
zobacz czy Ci się płytka nie zacięła - nie schowała się jedna tacka i stąd Twój problem - lub coś się zacięło w środku. Bez rozebrania nic nie zrobisz :/
Witam wszystkich.
Chciałbym odświeżyć temat a jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość ;)
Od tygodnia jestem posiadaczem mondeo mk3, w którym posiadam navi denso ze zmieniarką cd na 6 płyt w bagażniku. Mam podobny problem jak "jedros1", zmieniarka działa tzn. bez problemu wysuwa się szuflatka, ładuję w nią 6 płyt cd audio i lipa, zmieniarka tak jakby próbuje łapać każdą płytę po kolei (6 takich cyknięć i środek się przesówa) a przy każdym "cyknięciu" na denso wyświetla się napis "djcd error disc" lub "cddj error disc". Czytnik w radiu działa i odtwarza płyty, wyświetlacz radia pokazuje 6 pozycji zmieniarki lecz nie reaguje kiedy chce się je uruchomić. Czy w takim przypadku wystarczy to o czym pisal "RECONDO" tj. wizyta w ASO i wprowadzenie VINu?
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś jeszcze zainteresuje się moim postem. Pozdrawiam!
dzindzer 09-02-2014, 08:32 Cześć,
mam dokładnie ten sam problem. Kupiłem zmieniarkę na allegro bo moja nie chciała wysuwać kasety z płytami. Podłączyłem tą z allegro i początkowo działała - odtwarzało płyty ze zmieniarki ale po chwili wyskoczył CDDJ Error w prawym górnym rogu wyświetlacza, zmieniarka mieli płytami ale jak już skończy to następuje cisza.
Czy rzeczywiście potrzebna jest zmiana VIN skoro początkowo zaskoczyła?
Z ostatniej chwili - po wypięciu zasilania zmieniarki, przeładowaniu kasety i ponownym odpaleniu wykryło płyty i grało normalnie aż znowu wyświetlił się CDDJ Error.
Jakiego urządzenia dotyczy info w menu serwisowym opisane jako Faults $9342 - Replace Unit! ?
Możesz jechać do ASO i wgrać VIN albo do końca życia zmieniarki co kilka minut powtarzać procedurę z wypięciem przewodu, przeładowaniem kasety. Zmieniarka odpala bo dostaje sygnał + ale dochodzący do niej także CAN po sprawdzeniu VINu blokuje ją na amen. Wystarczy podjechać do ASO i poczuć różnicę.
Bump: Możesz jechać do ASO i wgrać VIN albo do końca życia zmieniarki co kilka minut powtarzać procedurę z wypięciem przewodu, przeładowaniem kasety. Zmieniarka odpala bo dostaje sygnał + ale dochodzący do niej także CAN po sprawdzeniu VINu blokuje ją na amen. Wystarczy podjechać do ASO i poczuć różnicę.
dzindzer 14-02-2014, 13:10 Dzięki RECONDO za informację.
A czy ktoś zna osobę która potrafi to zrobić za mniej niż liczy sobie za to ASO ?
Ila taka usluga w aso kosztuje?
Sam dolozylem denso, ale wyglada na to, ze mam martwa zmieniarke (kupilem inna, nie z zestawem), bo nie dziala wogole jak narazie. Nic nawet nie reaguje.
W Kielcach ASO Forda chyba jest, wystarczy zadzwonić zapytać. Jeżeli zmieniarka nie daje żadnych oznak życia trzeba sprawdzić czy dochodzi do niej +.
witam, podlacze sie do tematu. Posiadam radio vnr9000+nieznana zmieniarka(wiem,ze jest pod siedzeniem pasazera)Radio gra,ale mam problem ze zmieniarka. Kiedy probuje wsadzic tacke do środka mieli ja przez okolo 20 sek., po czym wysuwa i tak w kolko. Wczesniej dzialala bez zarzutu. Na radiu napis NO DISC oczywiscie. Zailanie widac,ze jest.
W Kielcach ASO Forda chyba jest ...
Jest u zbiegu ulic Warszawskiej i Radomskiej (po prawej przy wylocie na Warszawę), ale jak kiedyś byłem tam z problemem Bluetooth'a i zaczęli od d..y strony to zwątpiłem w fachowość tego ASO. Od tej pory omijam ich szerokim łukiem. Co prawda diler w zeszłym roku został zmieniony bo poprzedni wziął i zbankrutował.
Z wpisaniem VIN'u do zmieniarki to chyba tylko ASO lecz na początek należy spytać prosto z mostu, czy potrafią to zrobić.
Na zaprzyjaźnionym Forum MKP (http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/75077-Denso-nie-widzi-płyt-w-zmieniarce) też coś w tym temacie.
Leyas jeżeli ASO nie da rady to daj znać na PW - może coś gdzieś wykombinujemy.:P
dzindzer 19-03-2014, 21:08 Pytałem w serwisach Forda w Krakowie. W jednym powiedzieli, że "uruchomienie" zmieniarki poprzez aktualizację VIN to 160 i sprawiali wrażenie, że znają temat. W drugim usłyszałem ze mogą spróbować za 140-160.
Biorąc pod uwagę koszt zakupu zmieniarki to wygląda na to że drugie tyle trzeba zostawić w ASO żeby zaczęła działać :)
iceman12 20-02-2015, 13:35 Witam,
to i ja podepnę się pod temat nie działającej zmieniarki, która... działała doskonale do momentu wymiany rozrusznika (wypięcie akumulatora).
Po wpięciu akumulatora wbiłem kod, radio zadziałało (pamiętało nawet stacje), ale zmieniarka nie chodzi... jak wcisnę CD to pojawia się komunikat "geen discs" - auto z Holandii.
Radio z nawigacją: VNR 9000, zmieniarka pod fotelem pasażera na 6 CD.
Jakieś sugestie?
xander119 15-04-2015, 13:00 Ma ktoś może instrukcję obsługi do 6006e?
|