Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] denerwujące wibracje w kabinie, bicie na kole pasowym

Maxim93
05-10-2011, 14:46
Mam problem z drganiami i wibracjami w kabinie. Na pewno pochodzą z silnika. Koło pasowe wału korbowego ma małe bicie na boki, ale czy od tego aż tak może drgać wszystko? Na wolnych obrotach drga dość mocno, podczas przyspieszania jeszcze mocniej i troche cichnie przy hamowaniu silnikiem. Poduchy silnika - jedna nowa, druga w stanie b.dobrym. Pamiętam że wcześniej tego nie było a teraz mnie strasznie wkurza, zwłaszcza brzęcząca (pod wpływem drgań...) dźwignia skrzyni biegów - w dłuższej trasie katastrofa :570:
Myślicie że to wina tego koła pasowego?

Help

Maxim93
13-11-2011, 15:46
Odświeżam temat bo to już przestaje być śmieszne.. Nie chce rzucać sie na nowe koło pasowe (600zł) jeśli nie miałoby być to przyczyną. Pojazd ma ostre drgawki w kokpicie jakby sie mialo rozpaść wszystko. Mechanik oglądał ostatnio podusie - są w porządku. Co tam jeszcze może tak trząść silnikiem?

Koledzy prosze podrzućcie chociaż jakieś hipotezy

pozdrawiam

paweu85
17-11-2011, 16:51
to napewno nie wina koła pasowego..a co dokładnie to cięzko stwierdzić na odległość..napisałes o poduchach sinika dwóch a są trzy albo cztery..moze cos masz nie tak z silnikiem ze tak drga..

Maxim93
20-11-2011, 08:02
A gdzie znajdują sie pozostałe poduszki? Wiem tylko o tych dwóch: przednia przy rozruszniku i tylnia przy skrzyni biegów. Znalazłem właśnie jakiś zamiennik koła pasowego ale jeśli to nie to, to co? Prosze o pomoc bo nie chce sie rujnować przez pomyłke :(

Maxim93
20-11-2011, 08:14
Te drgawki nie przyszły tak nagle. Z biegiem lat coraz bardziej sie nasilały do tego stopnia ze teraz w kabinie wszystko drży okropnie...
A i jeszcze jedno. Ewidentnie widać że przy większym obciążeniu silnika drgania są większe.

Maxim93
20-11-2011, 08:26
Co Koledzy sądzą o tej diagnozie? :

"zbyt duże luzy na tłokach , drżenie jest spowodowane tym że tłok w drodze powrotnej z dolnego punktu zwrotnego nie stawia sie poprawnie ale przekrzywia sie w cylindrze i to powoduje drgania
zamiast suwać się to trze o ścianę cylindra i podskakuje"

to ustanie - bo tlok się wytrze ale po ustaniu drgań w kazdej chwili mogą popekac tłoki
tego się nie wyeliminuje inaczej jak kapitalką albo wymiana silnika"

:(

Maxim93
22-11-2011, 16:24
to napewno nie wina koła pasowego

hmm. Jeśli kółko ważące ok 2 kg ma bicie 0.5 cm na boki (nie wiem też jak z pionem) to trochę jednak chyba szarpie silnikiem... Mam w ręku właśnie drugie kółko pasowe, nie wiedzialem ze jest takie ciężkie.

Dużo kłopotu jest ze zmianą tego koła?