Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Jak otworzyć zamykany schowek przy szybie?
JohnLenin 18-10-2011, 19:10 Cześć. Podczas kupna Foczki II okazało się że, nie mogę otworzyć schowka, który znajduje się na desce, nad nawiewami/zegarami, a przy pierwszych oględzinach auta, można było otwierać go i zamykać. Zapytany sprzedawca w komisie, co się stało z tym schowkiem stwierdził że jeśli chcę to mi go otworzy, ale nie radzi bo te schowki - pewnie od nagrzewania się od słońca często się otwierają i będzie mnie wkurzał, zatrzasnął go tak, żeby się nie otwierał. Czy rzeczywiście miał rację z tym schowkiem?
kawiecDIY 18-10-2011, 19:20 Oj chyba nie, w kazdym badz razie u mnie jeszcze nigdy sie nie otworzyl i nie slyszalem o samoistnym otwieraniu sie, a samochod potrafil stac calymi dniami w pelnym sloncu.
Kit jakich mało. Najpewniej zrąbał i teraz wciska ciemnotę.
Pozdrawiam
JohnLenin 18-10-2011, 19:44 Kit jakich mało. Najpewniej zrąbał i teraz wciska ciemnotę.
Pozdrawiam
Chyba że coś................ i "zamknoł" na stałe. Teraz strach otwierać, bo może nie da się zamknąć.
Jak schowek zrąbany, a Focus w przyzwoitym stanie to jest okazja do urwania z ceny tylko sprawdź ile w ASO taki schowek bo w używce to raczej biały kruk.
Pozdrawiam
Panowie o jakim schowku mowa bo jakoś go u mnie nigdy nie widziałem? jest schowek ale nad nogami pasażera!
pananonim 18-10-2011, 21:16 na srodku konsoli na podszybiu, albo jest schowek albo lekkie wglebienie
kawiecDIY 19-10-2011, 06:25 Wyciagniecie tego schowka oraz zaczepu jest banalnie proste ( jest tylko pare zatrzaskow ), zaczep tez wystepuje jako czesc wymienna wiec jesli samochodzik jest w dobrym stanie i takiej samej cenie to raczej bym bral :D
Numer katalogowy tego zaczepu to 1545547 zadzwon do ASO, dowiedz sie ile on kosztuje i wtedy bedziesz wiedzial na czym stoisz.
Oto ten omawiany schowek oraz zacisk
Jaki schowek??? Niby u mnie tez jest taki?
laurentii 19-10-2011, 16:33 Od wersji Ghia w górę były.
JohnLenin 19-10-2011, 16:34 Wyciagniecie tego schowka oraz zaczepu jest banalnie proste ( jest tylko pare zatrzaskow ), zaczep tez wystepuje jako czesc wymienna wiec jesli samochodzik jest w dobrym stanie i takiej samej cenie to raczej bym bral :D
Numer katalogowy tego zaczepu to 1545547 zadzwon do ASO, dowiedz sie ile on kosztuje i wtedy bedziesz wiedzial na czym stoisz.
No to teraz zastanawiam się jak otworzyć schowek, żeby nic nie urwać?
luke79 - nie w każdej foce był ten schowek montowany.
ciekawe co w nim teraz znajdziesz :?:
kawiecDIY 21-10-2011, 18:35 No to teraz zastanawiam się jak otworzyć schowek, żeby nic nie urwać?
luke79 - nie w każdej foce był ten schowek montowany.
Ja bym zdemontowal caly element w ktorym znajduje sie ten schowek ( pare zatrzaskow, tylko pamietaj im zimniej tym plastik jest bardziej kruchy ) i dobral sie od spodu do zapadki :diabel2:
JohnLenin 21-10-2011, 18:47 Ja bym zdemontowal caly element w ktorym znajduje sie ten schowek ( pare zatrzaskow, tylko pamietaj im zimniej tym plastik jest bardziej kruchy ) i dobral sie od spodu do zapadki :diabel2:
Spróbuję, ale na razie odpuszczam, m.in. ze względu na temp.
kawiecDIY 21-10-2011, 21:46 Jesli nabedziesz to autko to wystarczy chwile pojezdzic i podkrecic temp w srodku i wszystko bedzie ok.
JohnLenin 21-10-2011, 22:11 Jesli nabedziesz to autko to wystarczy chwile pojezdzic i podkrecic temp w srodku i wszystko bedzie ok.
Dzięki. Autko jest już u mnie od niedawna, będę próbował.
JohnLenin 07-11-2011, 17:13 Wyciagniecie tego schowka oraz zaczepu jest banalnie proste ( jest tylko pare zatrzaskow ), zaczep tez wystepuje jako czesc wymienna wiec jesli samochodzik jest w dobrym stanie i takiej samej cenie to raczej bym bral :D
Witam, udało mi się otworzyć schowek. Okazało się, że ta klapka była przyklejona do tego zatrzasku kropelką:shock: Teraz pasowało by kupić ten zatrzask, może doradzicie gdzie można dostać coś takiego, bo dzwoniłem do aso i stwierdzili że w moim aucie według nr vin, nie występował ten zatrzask, a jeśli chcę to mogę go zamowić, cena 110pln.
Tani nie jest ale może decha po strzale wymieniona na taką że schowkiem-daje do myślenia.
JohnLenin 07-11-2011, 17:53 Tani nie jest ale może decha po strzale wymieniona na taką że schowkiem-daje do myślenia.
Kolega Laurentii wcześniej pisał, że schowek ten występował od wer Ghia. A Kolega kawiecDIY zapodał schemat i chyba tam jest cena 24pln. http://www.numcat.ru/ford/4/1196915/1217586/ Można takie coś kupić w internecie?
kawiecDIY 07-11-2011, 19:11 Te 24 to nie sa niestety polskie zlote :(
JohnLenin 07-11-2011, 19:20 Te 24 to nie sa niestety polskie zlote :(
Zanim udało mi się otworzyć ten schowek, dzwoniłem do aso , ale pytałem się o samą klapkę, która kosztuje 70pln, więc dziwne że, za ten sam zatrzask trzeba dać ponad 100pln. Jutro zadzwonię do innego aso zapytać o cenę, bo w necie nie widzę żeby można było to znaleźć.
kawiecDIY 07-11-2011, 19:29 Zanim udało mi się otworzyć ten schowek, dzwoniłem do aso , ale pytałem się o samą klapkę, która kosztuje 70pln, więc dziwne że, za ten sam zatrzask trzeba dać ponad 100pln. Jutro zadzwonię do innego aso zapytać o cenę, bo w necie nie widzę żeby można było to znaleźć.
Jak bedziesz dzwonil to przedzwon tez do ASO BemoMotors Poznan ul. Oplotki gdyby by mieli dobra cene to moglbym kupic i tobie podeslac, ja niestety zaraz uciekam na nocke i za dnia odsypiam :>
JohnLenin 08-11-2011, 08:39 Jak bedziesz dzwonil to przedzwon tez do ASO BemoMotors Poznan ul. Oplotki gdyby by mieli dobra cene to moglbym kupic i tobie podeslac, ja niestety zaraz uciekam na nocke i za dnia odsypiam :>
Dzięki. Niestety koszt tego zaczepu to ponad stówa. Chyba będe szukał używki.
radziok161 20-08-2013, 09:38 Witam
Od czasu zakupu autka jest wyrwany zaczep schowka przy przy szybie, chciałbym go naprawić nie koniecznie jak w oryginale.
W sieci znalazłem fotki nie jestem pewien czy powinien wygladać tak jak na znalezionych fotkach ?
http://img717.imageshack.us/img717/2833/dsc01598c.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00433/jeyvihsvbfuv.jpg
Ja miałem zamiast dolnego zaczepu włożony magnes i nie wiem jak to powinno w oryginale wyglądać..
driver110 21-08-2013, 20:06 Od wersji Ghia w górę były.
A jakie wersje w "górę" po Ghia były?
A jakie wersje w "górę" po Ghia były?
Zdaje się że tylko Titanium bo ST to chyba w tym miejscu ma dodatkowe zegary.
driver110 22-08-2013, 20:12 Tylko St, Titanium jest wersją niższą od Ghia. Teraz z tego co się orientuję to dla Polski nie ma w ofercie Ghia tylko Titanium które według Forda dla Kowalskiego ma wystarczyć.
steamfucker 23-04-2017, 20:32 Witam,
Mam dokładnie ten sam problem co kolega JohnLenin.
czy ktoś dysponuje jakimś opisem / instrukcją / zdjęciami, jak sie mozna dobrać do tego schowka?
Zależy mi aby nie porysować sobie nic na desce ani nic nie uszkodzić przy demontazu, a nie chce nic robić na chama.
Lukasz2525 23-04-2017, 20:53 Należałoby mieć wyjmaki do tapicerki, ale pewnie nie masz, więc bierzesz płaski śrubokręt, nóż do masła itp i podważasz od lewej strony, od samego narożnika za kierownicą. Wystarczy że podważysz ten róg i resztę odciągasz już rękami, powoli i równomiernie. Dopiero przy klapie trzeba użyć więcej siły, z tyłu jest schowany mechanizm, a od przodu trzy zatrzaski ( od przodu czyli nad radiem ) i tu musisz je mocno wyciągnąć.
steamfucker 24-04-2017, 07:56 Należałoby mieć wyjmaki do tapicerki, ale pewnie nie masz, więc bierzesz płaski śrubokręt, nóż do masła itp i podważasz od lewej strony, od samego narożnika za kierownicą. Wystarczy że podważysz ten róg i resztę odciągasz już rękami, powoli i równomiernie. Dopiero przy klapie trzeba użyć więcej siły, z tyłu jest schowany mechanizm, a od przodu trzy zatrzaski ( od przodu czyli nad radiem ) i tu musisz je mocno wyciągnąć.
Mam zacząć od tego rogu?:
http://oi68.tinypic.com/1zwgshj.jpg
Ostatnio wyjmowałem owy schowek: u mnie pękniety jest zaczep. Wyjmuje się prosto: zaczynasz od lewego konca i każdy kolejny z lekkim oporem wychodzi. Fakt ze przy samym schowku zaczepy trzymają lepiej, Ja mialem otwarty schowek wiec można go lepiej pilnować zeby nie popękał przypadkiem ( a juz zaczynal trzeszczeć). Nie próbuj drzeć za klapke przy zawiasie !
Z ruskiego forum :
http://ffclub.ru/topic/77957/jump_690/?pid=10499478#entry10499478
http://ffclub.ru/topic/77957/jump_780/#comments
steamfucker 24-04-2017, 08:33 Ostatnio wyjmowałem owy schowek: u mnie pękniety jest zaczep. Wyjmuje się prosto: zaczynasz od lewego konca i każdy kolejny z lekkim oporem wychodzi. Fakt ze przy samym schowku zaczepy trzymają lepiej, Ja mialem otwarty schowek wiec można go lepiej pilnować zeby nie popękał przypadkiem ( a juz zaczynal trzeszczeć). Nie próbuj drzeć za klapke przy zawiasie !
Z ruskiego forum :
http://ffclub.ru/topic/77957/jump_690/?pid=10499478#entry10499478
http://ffclub.ru/topic/77957/jump_780/#comments
Dzieki bardzo!
I co - udało Ci się naprawić ten zaczep? Jak to zrobiłeś?
jeszce nie zrobilem, od 6ciu miesiecy go robie :D
koval_84 24-04-2017, 11:22 Jak wymienisz to zaczep i tak za jakis czas pęknie. A sprzedawcy blokują schowki na trytki. Ja ze swojego wymontowalem sprezyne zeby sie nie otwierał
Lukasz2525 25-04-2017, 09:38 Nie wiem czy już wyjąłeś, ale nie, nie masz wyrwać samej klapy, bo ją uszkodzisz, tylko cały ten duży element, zaczynając prawie od drzwi kierowcy.
|
|