Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Kodowanie pilota w kluczyku

mondelak
24-10-2011, 16:00
Witam kolegów. Odłączałem aku i przestał mi działać pilot w kluczyku, sprwadziłem wysyła fale ale auto nie reaguje. Czy może ktoś zna metodę programowania kluczyka bez serwisu ? Doda że 4 krote przekręcenie stacyjki i naciśnięcie otwarcia dzrzwi na pilocie nie działa.

Pr
03-11-2011, 14:12
Witam,
czy ktoś zna sposób w Mk4 na kodowanie kluczyka bez wizyty w serwisie?

wojtbf1
04-11-2011, 00:09
Panowie, szukamy, już było opisywanie.....
Przedruk z instrukcji:

Programowanie nowego pilota
zdalnego sterowania
1. Włóż kluczyk do włącznika zapłonu.
2. Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a
następnie z powrotem do położenia 0
cztery razy, w krótkich odstępach czasu
(co około sekundę).
3. Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i
naciśnij dowolny przycisk na pilocie
zdalnego sterowania.
4. Ponownie włóż kluczyk i obróć do
położenia II, a następnie 0. Wyjmij kluczyk
i sprawdź działanie pilota zdalnego
sterowania, aby upewnić się, że
programowanie zostało ukończone
pomyślnie.

Pr
04-11-2011, 17:48
Powyższy opis dotyczy programowania pilota zdalnego sterowania a nie kodowania kluczyka.
Opis programowania pilota zdalnego sterowania jest w instrukcji do MKIV, natomiast nie ma opisu kodowania kluczyka ( w instrukcji do MKIII był ).
Stąd moje pytanie: Czy jest możliwe zakodowanie kluczyka bez wizyty w serwisie?

salat
04-11-2011, 21:32
Powyższy opis dotyczy programowania pilota zdalnego sterowania a nie kodowania kluczyka.
Opis programowania pilota zdalnego sterowania jest w instrukcji do MKIV, natomiast nie ma opisu kodowania kluczyka ( w instrukcji do MKIII był ).
Stąd moje pytanie: Czy jest możliwe zakodowanie kluczyka bez wizyty w serwisie?

Moim zdaniem nie ma takiej możliwości.

mondelak
10-11-2011, 13:14
Tak jak pisałem to programowanie opisane przez kolegę i instrukcję obsługi nie działa. Czy pamięta ktoś jak nazywa się moduł odpowiedzialny za współpracę z pilotami w kluczykach i jak go zdiagnozować

ptrcz
04-02-2012, 18:22
Jeżeli chodzi o zakodowanie kluczyka, pewnie chodzi tobie o immobilizer.
Kodowanie było już opisane na forum na przykładzie MKIII i potrzebny jest do tego klucz matka.
Jak dobrze pamiętam to najpierw kluczem matką
z pozycji 0 do II cztery razy
potem wyjmujesz matkę
i wkładasz klucz do zaprogramowania i nim
z pozycji 0 do II cztery razy
wyjmujesz wkładasz
pozycja o do II wyjmujesz klucz i powinien działać

jest nawet film kolegów z za wschodniej granicy na youtube jak to zrobić

darmodziej
04-02-2012, 18:42

Tak, ten opis dotyczy kodowania pilota, a nie immobilisera, bo też o kodowaniu pilota jest ten temat.

makas1982
08-07-2012, 21:01
Witam kolegów. Odłączałem aku i przestał mi działać pilot w kluczyku, sprwadziłem wysyła fale ale auto nie reaguje. Czy może ktoś zna metodę programowania kluczyka bez serwisu ? Doda że 4 krote przekręcenie stacyjki i naciśnięcie otwarcia dzrzwi na pilocie nie działa.

IDS em zaprogramujesz tylko musisz do kogos podjechac kto sie na tym zna

SNCF
02-11-2012, 22:04
Witam

co zrobić jak auto bylo zamknięte
czyli alarm uruchomiony

zmieniłem baterie w kluczyku

i nie otwiera z pilota

recznie kluczyk otwiera drzwi ale zaraz wyje na cala okolice alarm

procedura 0-II pozycja 4x stacyjki nie wydaje żadnego dźwięku by wprowadzić kod kluczyka przyciskiem za to alarm wyje ciągle

strach do auta sie zbliżyć

pomóżcie proszę

kopydleusz
02-11-2012, 22:37
Alarm masz Cobra? Instrukcję przeczytaj i będziesz wiedział, co dalej.

Pod maską możesz wyłączyć syrenę specjalnym małym kluczykiem.

arkmyl12
03-11-2012, 05:57
Spotkał się ktoś może w systemie bez kluczykowym że nagle auto przestało widzieć kluczyk. Drzwi otwiera normalnie ale nie odpala (wywala komunikat kluczyk nierozpoznany)
dopiero po przyłożeniu do gniazda w miejscu stacyjki odpala

SNCF
03-11-2012, 07:43
Alarm masz Cobra? Instrukcję przeczytaj i będziesz wiedział, co dalej.

Pod maską możesz wyłączyć syrenę specjalnym małym kluczykiem.

alarm jest fabryczny LOGIC CAN

nie mam kluczyka do syreny, a w instrukcji jest napisane iz syrena ma własne zasilanie wiec raczej będzie wyła cokolwiek odłączę

westblack
03-11-2012, 09:36
Programowanie pilota działa bo sam programowałem swoje ale z immo trzeba niestety pojechać do serwisu.
Jeżeli Tobie nie działa sposób opisany na forum to robisz to źle albo coś się skaszaniło z elektroniką w autku.

kr1985
10-08-2013, 17:09
Witam.

Dziś mialem dość dziwna sytuacje z pilotem w mondeo z 2008 roku normalny scyzoryk.

Zamknąłem samochód odszedłem od niego kawałek ale dalej bylem w zasiegu musialem sie poschylać pare razy i nie wiem czy czygoś nie powciskałem na pilocie.

POzniej gdy chcialem otworzyć autko pilotem juz sie nie dało. Otworzyłem normalnie kluczykiem w drzwiach dodam autko odpala jezdzi normalnie.

pomyslałem że moze bateria padła wymieniłem baterie koleś sprawdził ze pilot wysyłą jakiś tam sygnał. podszedłem do autka nie działa dalej otweiranie centralnym z pilota.

Próbowałem z 10 razy sposob opisany w tym poście ale nic mi nie wychodzi. może robie coś żle. Np czy drzzwi musza byc otwarte zamknięte radio wyłączone?

Wkładam kluczyk kręce z pozycji 0 na II 4 razy wyjmuje kluczyk naciskam otwieranie drzwi wsadzam kluczyk ponownie przekrecam z 0 na II i spowrotem wyciagam kluczyk i centralny na pilocie dalej nie działa :(

Pomóżcie coś.

chyba ze juz tylko serwis :(

darmodziej
10-08-2013, 17:26
Może wystarczy odłączyć na chwilę zasilanie centralnego zamka. Niestety nie wiem, który to bezpiecznik w MK4, ale można też uzyskać to samo odłączając akumulator. Zwykle po takiej operacji sterownik się zresetuje i od razu działa.

kr1985
11-08-2013, 08:24
A wieć tak wyłączyłem akumulator na ponad godzine i nic nie pomogło.

Więc sie zdenerwowałem siadłem i kreciłem kluczykiem z pozycji 0 na II i spowrotem dokladnie 6 razy wtedy usluszalem dzwiek taki jak przy otwieraniu drzwi jak sie ma wlaczone swiatla. Wtedy wyjelem kluczyk wcisnelem guzik na poilocie znowu byl ten dzwiek przekrecilem stacyjke i pilot juz działa.

Dziwne jest tylko to ze musialem 6 razy krecic stacyjka

darmodziej
11-08-2013, 08:33
Albo pomogło to odłączenie akumulatora, sterownik się zresetował, ale był rozprogramowany, więc zaczęło działać dopiero po zaprogramowaniu, albo potrzeba więcej razy obrócić kluczyk. W MK2 trzeba przekręcić 4 razy, może w MK4 sześć? Ważne, że działa.

kubaw20055
11-08-2013, 09:01
Niby identyczna procedura jak dla innych Fordów różni się zapisem w dwóch miejscach. Kręcimy 4 razy, ale nie na wyścigi tylko w odpowiednich odstępach czasu ;)

http://img839.imageshack.us/img839/3299/fd6p.png

kr1985
11-08-2013, 09:35
Ważne że działa. Tam wczesniej jakis kolega pisał że ta procedura mu nie działa może też by musial odłączyć aku i spróbować wiecej razy niz 4

darmodziej
11-08-2013, 09:35
ale nie na wyścigi W MK2 też nie jest na wyścigi, bo te cztery przekręcenia kluczyka mają trwać maksymalnie sześć sekund, więc dosyć podobnie.

kubaw20055
11-08-2013, 12:38
Zgoda, jednak w mk4 inaczej niż w pozostałych Fordach przed kliknięciem dowolnego przycisku na pilocie trzeba wyjąć kluczyk ze stacyjki (wg instrukcji), natomiast w Fiestach, Kugach itp. cały czas klucz musi być jednak w stacyjce;)

arturrasiu
15-05-2014, 21:16
Spotkał się ktoś może w systemie bez kluczykowym że auto nie widzi w ogóle kluczyka???? Drzwi otwiera normalnie ale nie odpala (wywala komunikat kluczyk nierozpoznany)
dopiero po przyłożeniu do gniazda w miejscu stacyjki odpala

tedi_k
15-05-2014, 23:32
Spotkał się ktoś może w systemie bez kluczykowym ...

Kluczyk keyfree składa się z 3 "podzespołów" (praktycznie niezależnych od siebie):
1) nadajnika centralnego zamka - ten działa (otwiera drzwi)
2) nadajnika "keyfree" do odpalania z guzika
3) pastylki IMMO - do odpalania w pseudostacyjce - pastylka działa praktycznie zawsze (nie psuje się).

Jeśli nie działa nadajnik "keyfree (nr 2), to możliwe jest kilka przyczyn;
- uszkodzony kluczyk (w zakresie tego właśnie nadajnika);
- uszkodzony moduł RFA (obsługi bezkluczykowej)

Trzeba sprawdzić komputerem błędy.

matwiej_14
23-07-2014, 18:31
Witam wszystkich.

Mój problem z kluczykiem keyfree jest nieco inny od ostatniego opisanego przypadku. Mianowicie nie mogę otworzyć przyciskiem z kluczyka samochodu, a po wejściu do auta i próbie odpalenia pojawia się komunikat "kluczyk nierozpoznany". Po włożeniu do stacyjki mogę normalnie uruchomić silnik. Jest to ewidentnie problem po stronie kluczyka, gdyż drugi działa mi bez zarzutów. Sprawdzałem go u znajomego i wyszło, że sygnał z kluczyka jest nadawany.
Możecie coś poradzić w takiej sytuacji?

KrisSzy
10-08-2014, 17:37
Witam

Mam dwa kluczyki "scyzoryk" z pilotami do Mondeo mk4. Po wymianie baterii w częściej używanym kluczyku pilot przestał otwierać/zamykać drzwi. Postanowiłem go doprogramować (4x kluczyk do pozycji II, wyjmuję klucz ze stacyjki, przyciskam "dowolny" przycisk pilota, wkładam do stacyjki przekręcam na poz II). Pilot kluczyka działa :-D, ale ten drugi od razu przestaje. Po zaprogramowaniu tą metodą działa tylko jeden pilot. Obydwa kluczyki odpalają auto.

Coś źle programuję ? Co można zrobić żeby obydwa piloty działały na raz ?

tedi_k
10-08-2014, 17:43
.. Co można zrobić żeby obydwa piloty działały na raz ?

Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi samochodu. Wtedy, kiedy się naciska przycisk na pilocie, trzeba po kolei nacisnąć przycisk (dowolny) na wszystkich posiadanych pilotach. PO KOLEI nie na raz..

KrisSzy
10-08-2014, 17:54
Wstyd mi i głupio, zachowałem się jak ****iarz , to sie wiecej nie powtórzy. Dzięki za pomoc.

K

litwazam
08-11-2015, 17:59
Miałem taki sam problem z pilotem
Pewnego ranka przestał działać. Rozlanczalem akumulator tak jak koledzy proponowali ale bez skutku nadal nie działał. Więc milem już zamawiać drugiego, ale zanim to zrobiłem poszedłem do gościa co dorabia klucze i powiedział mi jak zaprogramować kluczyk
A WIĘC - włożyc kluczyk do stacyjki przekręcić cztery razy z pozycji 0 na pozycję 2 i wyciągnąć kluczyk że stacyjki a następnie nacisnąć dowolny przycisk na pilocie
Jeżeli nie pomoże cztery razy spróbować osiem
U mnie pomogło z kombinacją na osiem
Dajcie znać cz i wam pomogło

Roercik
21-11-2015, 00:19
Miałem taki sam problem z pilotem
Pewnego ranka przestał działać. Rozlanczalem akumulator tak jak koledzy proponowali ale bez skutku nadal nie działał. Więc milem już zamawiać drugiego, ale zanim to zrobiłem poszedłem do gościa co dorabia klucze i powiedział mi jak zaprogramować kluczyk
A WIĘC - włożyc kluczyk do stacyjki przekręcić cztery razy z pozycji 0 na pozycję 2 i wyciągnąć kluczyk że stacyjki a następnie nacisnąć dowolny przycisk na pilocie
Jeżeli nie pomoże cztery razy spróbować osiem
U mnie pomogło z kombinacją na osiem
Dajcie znać cz i wam pomogło

U mnie w Galaxy MK3 z 2007 działa. Dodam tylko, że po naciśnięciu dowolnego przycisku na pilocie niezbędne było ponowne włożenie kluczyka do stacyjki i przekręcenie go do pozycji 2. Dodam od siebie, że nie trzeba rozłączać akumulatora, szkoda czasu na to. Wystarczy w tylnej skrzynce bezpieczników wyjąć bezpiecznik od centralnego zamka. U mnie jest on oznaczony jako FA1 (bezbarwny 25A) Jest to pierwszy bezpiecznik na dole po lewej stronie.

kmm25
29-01-2016, 16:23
Witam,
jestem posiadaczem Forda Mondeo mk4 2008 r. kombi, przeczytałem całą masę forum związanego z moim problemem i dalej nie mogę sobie poradzić.
W mk4 nie mogę wykonywać żadnych czynności związanych z kluczykiem (otwieranie z pilota/zamykanie/okna itp.) nadmieniam że wymieniłem baterię na nową, koduję wg. instrukcji i dalej nie chodzi...
Stało się to po przepaleniu bezpiecznika tylnej klapy. Bezpiecznik wymieniłem na nowy, ...a przestał działać kluczyk. Byłem u mechanika "Pana Tadka z betoniarką" sprawdziłem na komputerze, błędów zasilania el. nie wykrywa.
Może ktoś miał taki przypadek? może ktoś mnie pokieruje co krok po kroku mam sprawdzić (słaby ze mnie mechanik).

boruch13
29-01-2016, 19:27
Zbyt wolna wymiana baterii może spowodować rozkodowanie kluczyka, tak tłumaczył mi temat człowiek od alarmów. Ponowne kodowanie wyłącznie w serwisie lub u kogoś mądrego z forum z odpowiednim sprzętem. Ja w serwisie zapłaciłem 150 zł.

danido
30-01-2016, 18:13
Panowie, szukamy, już było opisywanie.....
Przedruk z instrukcji:

Programowanie nowego pilota
zdalnego sterowania
1. Włóż kluczyk do włącznika zapłonu.
2. Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a
następnie z powrotem do położenia 0
cztery razy, w krótkich odstępach czasu
(co około sekundę).
3. Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i
naciśnij dowolny przycisk na pilocie
zdalnego sterowania.
4. Ponownie włóż kluczyk i obróć do
położenia II, a następnie 0. Wyjmij kluczyk
i sprawdź działanie pilota zdalnego
sterowania, aby upewnić się, że
programowanie zostało ukończone
pomyślnie.

W moim przypadku działa ta metoda, ale z jedną zmianą 4 x z I na II jak sterownik wejdzie w tryb programowania , będzie sygnał dźwiękowy.
Następnie wyciągamy kluczyk z stacyjki , naciskami dowolny klawisz, jeśli mamy dwa piloty naciskami klawisz w pierwszym potem w drugim. Sterownik potwierdzi zapisany kluczyk sygnałem dźwiękowym. Następnie wkładamy kluczyk do stacyjki z pozycji 0 do II i do 0 . Wyciągamy kluczyk, sprawdzamy działanie obu kluczyków. Gotowe

zaku75
31-01-2016, 17:52
W moim przypadku działa ta metoda, ale z jedną zmianą 4 x z I na II jak sterownik wejdzie w tryb programowania , będzie sygnał dźwiękowy.
Następnie wyciągamy kluczyk z stacyjki , naciskami dowolny klawisz, jeśli mamy dwa piloty naciskami klawisz w pierwszym potem w drugim. Sterownik potwierdzi zapisany kluczyk sygnałem dźwiękowym. Następnie wkładamy kluczyk do stacyjki z pozycji 0 do II i do 0 . Wyciągamy kluczyk, sprawdzamy działanie obu kluczyków. Gotowe
Poszło tym sposobem

wildthink
01-02-2016, 09:58
Czy ktoś może napisać jak krok po kroku jak zaprogramować pilot centralnego zamka w aucie z przyciskiem Ford power?
Dzięki

gero1313
22-02-2016, 21:11
włąsnie ktoś pomoze?

ziomek3
28-02-2016, 16:15
Czy ktoś może napisać jak krok po kroku jak zaprogramować pilot centralnego zamka w aucie z przyciskiem Ford power?
Dzięki

Przy użyciu normalnego metalowego kluczyka. Wkładamy do stacyjki, naciskamy przycisk Start – aż normalnie się włączy (pozycja II), potem Start żeby wyłączyć. Powtarzamy to 4 razy.
Teraz naciskamy przycisk na pilocie.

gero1313
28-02-2016, 22:48
Przy użyciu normalnego metalowego kluczyka. Wkładamy do stacyjki, naciskamy przycisk Start – aż normalnie się włączy (pozycja II), potem Start żeby wyłączyć. Powtarzamy to 4 razy.
Teraz naciskamy przycisk na pilocie.

Tylko powiedz mi jak uzyc metalowego kluczyka wkladajac go do stacyjki jak jej poprostu nie ma? jest tylko przycisk start do odpalania.

mm32
29-02-2016, 15:13
Zdejmujesz zaślepkę na kolumnie kierowniczej(jest w miejscu stacyjki) i w dziurę ,która się ukaże wkładasz całego pilota i odpalasz auto.W pilocie nawet jak nie ma baterii jest transponder ,który w powiązaniu z pętlą znajdującą się koło wspomnianego otworu pozwolą odpalić auto(o ile użyjesz pilota który został zakodowany do Twojego auta) :).

Przemol1974
29-02-2016, 19:17
Ja wyprałem swojego, po zmianie baterii nie chce się zakodować :(

zychusz
13-03-2016, 19:47
chciałbym podziękować wszystkim którzy udzieli odpowiedzi w tym temacie...u mnie pomogło bez problemów...najpierw odłączyłem akumulator na pół godzinki potem zaprogramowałem pilot wg instrukcji 4x raz z 0 do II, wyciągnąłem kluczyk-przycisnąłem jeden z przycisków na pilocie i ponownie włożyłem do stacyjki z 0 na II...działa jeszcze raz wszystkim dzięki

wulsik
25-04-2016, 12:39
witam kolegów jestem nowym forumowiczem i posiadaczem mondeo mk4, jest możliwość zastąpienia zwykłego kluczyka kluczykiem typu scyzoryk

daniel66
25-04-2016, 13:04
jest możliwość zastąpienia zwykłego kluczyka kluczykiem typu scyzoryk
Tak.

michaelmyers
20-10-2016, 23:41
Prosze o pomoc.
Sprawa jest nastepujaca.Ojciec to niezdara i został mu tylko jeden kluczyk.
Czy jest jakis sposob zeby dorobic nowy kluczyk z tą całą elektoroniką w srodku ?
Np kupic jakis kluczyk na allegro a nastepnie wyjac srodek,przelozyc do nowej obudowy,kluczyk dorobic a srodek zaprogramowac na serwisie ?
Jestem w tym zielony wiec prosze sie nie smiac jezeli zle kombinuje.

kubaw20055
21-10-2016, 06:22
Prosze o pomoc.
Sprawa jest nastepujaca.Ojciec to niezdara i został mu tylko jeden kluczyk.
Czy jest jakis sposob zeby dorobic nowy kluczyk z tą całą elektoroniką w srodku ?
Np kupic jakis kluczyk na allegro a nastepnie wyjac srodek,przelozyc do nowej obudowy,kluczyk dorobic a srodek zaprogramowac na serwisie ?
Jestem w tym zielony wiec prosze sie nie smiac jezeli zle kombinuje.

Sytuacja nie jest bardzo skomplikowana i można dorobić dodatkowy klucz. Najważniejsza kwestia to dobór odpowiedniego modelu kluczyka do konkretnego samochodu. Kolejna sprawa to programowanie immo, pilota oraz nacięcie grota. Immo (w przypadku braku jednego klucza) trzeba zaprogramować u kogoś z odpowiednim urządzeniem (niekoniecznie w aso). Natomiast pilota można zaprogramować samodzielnie w prosty sposób. Jeśli chodzi o grot to myślę, że natnie go każdy ślusarz (np.: w markecie) ;)

obcy77
27-10-2016, 06:12
Witam. Jestem tu nowy, wcześniej byłem właścicielem focusa i członkiem focus.klub.polska, więc przy okazji się przywitam.
Mam podobny problem - system rozpoczyna procedurę przyuczania kluczyka ale nie reaguje na przyciski z pilota. Sprawdzałem to razem z gościem, gdzie dorabiają i naprawiają kluczyki. Przyniósł swój kluczyk i też cisza jeśli chodzi o sygnał z pilota.
Podejrzewam, że walnięty jest jakiś moduł od centralnego zamka, jakaś antena czy odbiornik? Jestem spod Nowego Dworu Mazowieckiego i niestety nie znam tu żadnego elektromechanika o dobrej renomie. Powiedzcie gdzie szukać tego modułu centralnego zamka? Anteny?

mm32
27-10-2016, 06:47
Jeśli byłby próbkę z którąkolwiek anteną od KVM to byłby stosowny błąd, tak samo jeśli wadliwa byłaby antena w podsufitce. Masz na pewno dobre klucze, pytam bo u siebie nie mogłem wkodować kluczy od nowego focusa i był taki sam efekt jak u Ciebie.

obcy77
27-10-2016, 06:57
Jeśli byłby próbkę z którąkolwiek anteną od KVM to byłby stosowny błąd, tak samo jeśli wadliwa byłaby antena w podsufitce. Masz na pewno dobre klucze, pytam bo u siebie nie mogłem wkodować kluczy od nowego focusa i był taki sam efekt jak u Ciebie.

Hej.
Raczej dobre. Gość z serwisu też ma podobne mondeo. Dodatkowo przyniósł dwa inne klucze - używane z gwarancją, które też nie dały śladu życia. Na aparaturze pomiarowej pilot działa.

darmodziej
27-10-2016, 09:26
Spróbuj zresetować centralny zamek przez odłączenie zasilania. Np. wyjmij bezpiecznik, niestety nie wiem, który to jest u Ciebie.

obcy77
27-10-2016, 11:08
Odpiąłem akumulator na 30 minut - bez zmian.
Wyszło mi, że jeśli nadajnik (pilot), a właściwie 4 nadajniki, są ok to problem leży po stronie odbiornika sygnału...

milus71
18-04-2017, 20:21
Witam.
Chciałbym wszystkim wypowiadającym się podziękować. Dzięki Wam udało mi się rozwiązać problem. Dwa lata temu kupiłem Mondeo mk4 2008 z jednym kluczykiem. Bardzo niepokoiła mnie ta sytuacja. Za grosze na allegro kupiłem klucz z pilotem od mk3. Forscan’em dodałem klucz – immobilaiser jako trzeci klucz. Programowanie PATS. Dzięki Waszym wskazówkom dodałem drugiego pilota. Surówka na grot to 15 zeta. Teraz wszystko działa bez problemu, mam dwa kluczyki z dwoma działającymi pilotami. Pozdrawiam.

tacim
08-05-2017, 17:15
U mnie to samo jest jak wyciągnę zaślepkę stacyjki i wsadzę sam grot z pestką to auto odpala. Lecz po 4x2 naciśnięciu power nie wchodzi w tryb programowania pilota. Choć nie wiem czy jakiś sygnał powinien być :) gdzies czytałem a trzymaniu hamulca, zapięciu pasów i inne cuda.
No filmie jest to proste lecz w oryginale nie idzie :)
https://www.youtube.com/watch?v=3OStYlD0UZY

bouliand
31-05-2017, 22:15
Dzięki za pomoc. Pilot nagle przestał sterować centralnym zamkiem ale Kluczyk odpalał bez problemu. Wymieniłem baterie i to samo.
Po przeczytaniu calego niniejszego posta, udało mi się zakodować kluczyk. Odłączyłem aku na minutę, nie pomoglo. Odłaczylem aku na 10 minut. Zrobiłem kombinacje 4 x z poz. 0 na poz. II. Następnie wyciągnąłem kluczyk, nacisnalem OPEN. następnie kombinacja 0-II i wszystko działa.

Yoo!
10-06-2017, 17:53
Panowie mam następujący problem.
Dzisiaj postanowiłem wymienić w zapasowym pilocie baterię od tak.
Nie przypominam sobie, abym wcześniej korzystał z tego pilota. Dziś wymieniam baterię i okazuję się, że przycisk otwierania działa, lecz zamykania już nie. Pilot rozebrałem i wyczyściłem pod wodą (oczywiście nie elektronikę). Czy do płytki mogę zastosować jakiś kontakt spray, aby go przeczyścić czy lepiej nie.
Przycisk wygląda na nieuszkodzony, normalnie się go wciska, ale nie zamyka auta.

Jakieś pomysły ?

mm32
10-06-2017, 18:48
Sprawdzałeś multimetrem,czy po jego wciśnięciu jest zwarcie na nóżkach ?

Zakrecony
18-06-2017, 15:14
Witam i pozdrawiam, dzisiaj wymysliłem sobie ze zamienie sobie obudowy kluczyka - mam forda mondeo 1.8tdci z 2008roku. Kupiłem sobie na ebayu kluczyk tak zwany scyzorykowy , dzis byłem w sklepie zrobili mi grot. wymieniłem plytke i baterie zakodowałem oba kluczyki - ten ze mnieniona obudową i zapasowy - normalny . wszystko niby działa , oba kluczyki zamykaja i otwieraja auto ale ten co ma nowa obudowe nie rozłacza mobilajzera (jak kolwiek to sie pisze ) . Stary kluczyk (zapasowy) działa swietnie pod kazdym wzgledem. czy sam jest jakas rada na to by ten kluczyk w nowej obudowie zacza uruchamiac auto? a mianowicie wyłaczał mob... ?

mm32
18-06-2017, 15:18
Transponder jeszcze musisz przełożyć ze starego kluczyka do nowego ;)

Zakrecony
19-06-2017, 00:03
Transponder jeszcze musisz przełożyć ze starego kluczyka do nowego ;)

Wielkie dzieki juz działa :) nawet nie sadziłem ze ten mały czarny pipiek jest az tak wazny :)

esik_az_eso
24-07-2017, 23:13
Podbijam.
Galaxy Mk3 '07. Próbowałem kodować, tryb "0"-"II"/"I"-"II- itp
W ogóle nie ma sygnału, że można kodować.

Czy to wina GEMu w drzwiach?

esik_az_eso
30-07-2017, 12:11
Dobra, wyciągnąłem FA1 25 - z tylnej skrzynki na 40 minut, włozyłem z powrotem.
Wypróbowałem procedurę "0-II" oraz "I-II" prezentowane na forum. Nie wydał dźwięku, ale się zakodował.

W każdym razie działa

rogalin75
10-08-2017, 08:49
Witam serdecznie .Może ktoś doradzić mi co mam zrobić z pilotem który otwiera zamki ale zamknąć nie można. Nadmienie że nie posiadam w fordzie mk4 stacyjki jak opisują w poście. Pilotów mam dwa z tym ze tego drugiego wcale nie używałem ale również był sprawny bo kiedy kupowałem auto sprawdziłem jeszcze oba. Teraz jadąc na wczasy wziąłem oba ale po sprawdzeniu w w/pilocie otwieranie działa a zamykanie nie. Prośze o radę. Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

kordyl
10-08-2017, 08:55
Może sam przycisk nie działa. Odpalić auto na nim możesz ? Bagażnik otwiera ?

rogalin75
10-08-2017, 09:44
Tak mogę i bagażnik działa czyżby układ w pilocie był już zużyty więc do kogo udać się by sprawdzić bezpośrednio do forda Aso

Bump: Faktem jest że działał jak kupiłem auto i kilka krotnie nawet go używałem potem położyłem go do szuflady aż do teraz kiedy zabrałem go na urlop i problem

kordyl
10-08-2017, 18:42
Warto uzupełnić profil, wtedy widać skąd jesteś i można podesłać namiary na osobę, która ew zaprogramuje kluczyk od nowa.
Chociaż na początek rozebrał bym kluczyk i zobaczył czy nie jest zasyfiony w środku.

Marek44578
27-09-2017, 12:37
Witam. Potrzebuję namiar na kogoś kto jest w stanie zaproponować immobiliser w Mondeo mk 4 z okolic Warszawy.

Gracjan123
25-01-2018, 12:06
Witam co oznacza pozycja 2 😀

michoo
30-01-2018, 20:24
Witam, niedawno kupiłem Mondeo MK4, okazało się że drugi kluczyk jest w rozsypce.
Gdzie się udać by możliwie tanio uzyskać taki kluczyk?
Tylko ASO?

totek2
30-01-2018, 20:43
Kup na allegro a ktoś z forum Ci dokoduje.

kirhoff
30-01-2018, 20:48
Witam, niedawno kupiłem Mondeo MK4, okazało się że drugi kluczyk jest w rozsypce.
Gdzie się udać by możliwie tanio uzyskać taki kluczyk?
Tylko ASO?

Masz tu na miejscu https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=235450
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=275073

michoo
30-01-2018, 21:13
Dziękuję:)

kris8484
05-02-2018, 22:14
Panowie mam pytanie bo mam nowy kluczyk do swojego mondeo (zapasowy bo zgubilem) zakupiony od kolegi z forum i teraz pytanie czy dokonuje immobilaizera sam za pomocą kabla i kompa? Juz zaprogramowane otwieranie według poradnika i działa tylko nie odpala samochodu. Czy dam radę sam to zrobić jak tak to może macie jakąś instrukcje?

totek2
05-02-2018, 22:18
Masz przedlifta więc forscanem sam zrobisz, chyba że masz keyfree to forscan nie ogarnie.

kris8484
05-02-2018, 22:22
Dokładnie przedlift z kluczykiem (scyzoryk) a jest gdzieś jakaś instrukcja? I czy musze mieć pełną wersję forscan czy lite wystarczy?

totek2
05-02-2018, 22:26
Gdzieś byla instrukcja chyba do focusa ale to podobnie, pełna wersja potrzebna.

kris8484
06-02-2018, 05:05
Czy to ta instrukcja?
http://blog.chomiak.pl/2015/12/20/focus-mk2-wymiana-zegarow-ecu-kodowanie-kluczykow/
programowa juz ktoś z ta instrukcja?

totek2
06-02-2018, 05:31
Chyba ta.

bzikoll
06-02-2018, 09:39
Witam co oznacza pozycja 2 😀

spójrz na to zdjęcie ...

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1MQFqRFXXXXXPapXXq6xXFXXXj/Nowy-Przyjazd-Samochodu-wiat-a-LED-Stacyjka-pokrywa-Pier-cie-brelok-dekoracji-naklejki-dla-Ford-focus.jpg_640x640.jpg

kris8484
06-02-2018, 18:57
Trzeba mieć coś nie tak żeby nie ogarnąć 0 2

tomtom13
05-03-2018, 17:50
Jeśli posiadam tylko jeden kluczyk, to mogę zaprogramować immo dla drugiego? Mam kluczyk ,który nie pasuje do mojego auta ale jest tego samego typu. Chcę wymienić grot i go zaprogramować.
Według instrukcji podczas programowania immo trzeba mieć dwa oryginalne kluczyki i później można programować kolejne.

totek2
05-03-2018, 18:11
Chcesz to zrobić w mk4 przed liftem? Dasz radę forscanem zakodować drugi mając tylko jeden oryginalny. Muszą być po prostu dwa, mogą być oba od innego auta.

tomtom13
05-03-2018, 18:21
Dokładnie w MK4 przedlift

totek2
05-03-2018, 18:45
W przedlifcie zwykle kluczyki forscan bez problemu daje radę, gorzej z odpalaniem bezkluczykowym, forscanem nie pójdzie.

Przemerus
08-03-2018, 07:35
Dzień dobry Panowie

Ja mam taki oto problem. Od kliku tygodniu pilot w kluczyku działał jak chciał więc uznałem, że to wina baterii i ją wymienię jak tylko czas pozwoli. Oczywiście od wczoraj pilot przestał działać. Zatem wymieniłem baterię.

Rozpocząłem procedurę programowania i tak po przełączeniu 4 razy sygnał dźwiękowy się pojawia, potem wyjmuję kluczyk ze stacyjki, naciskam dowolny przycisk i sygnał też się pojawia. Na koniec wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam ponownie i wyjmuję.

I w tym miejscu po naciśnięciu przycisku zamykania/otwierania powinien zacząć działać pilot. Powinien a u mnie nie działa i pytanie o co chodzi ?

Bardzo dziękuję za pomoc

darmodziej
08-03-2018, 08:28
Wygląda na usterkę centralnego zamka w samochodzie. Możesz spróbować odłączyć na chwilę akumulator, czasem pomaga.

robert1405
11-03-2018, 20:24
A w polifcie? Cos sie zmienilo?

W przedlifcie zwykle kluczyki forscan bez problemu daje radę, gorzej z odpalaniem bezkluczykowym, forscanem nie pójdzie.

totek2
11-03-2018, 20:25
W polifcie musisz mieć dostęp dilerski, forscan nie da rady.

tedi_k
11-03-2018, 20:34
A w polifcie? Cos sie zmienilo?

Dokładniej mówiąc to wszystkie wersje aut powstałe po 2010 roku mają kody IN-OUT wg zmienionego algorytmu.
Większość dostępnych programów albo nie ma dla nich w ogóle programowania kluczy/IMMO albo ma "wszyte" jakieś swoje metody obejścia tego problemu.
FORScan generalnie nie obsługuje takich aut. Nie ma też znanych generatorów Internetowych poprawnie takie kody generujących.
IDS nie ma opcji ręcznego wpisania kodu i wymaga dostępu dealerskiego dla obsłużenia procedury PATS dla takich aut.

robert1405
11-03-2018, 23:51
A jak z pilotem? Czy da sie zakodowac pilota od smaxa czy mondeo mk3?

nozka
22-04-2018, 20:31
Mam pytanie, czy kluczyk do mk4 keyless jak kupie uzywany można przeprogramować do swojego auta. Niestety zagubiłem zapasowy. Jeżeli tak to kto mi to może zrobić

totek2
22-04-2018, 20:43
Można, pewnie ktoś z Warszawy się zgłosi.

Danny25
05-06-2018, 13:53
W sprawie kodowania kluczyka.
Jest widzę kilka działających sposobów. U mnie nie działał żaden z wcześniej tu wymienionych.
Zadziałało dopiero:
- 4x 0 na II (w ciągu 6 sekund - dość szybko, bez szarpania, ale sprawnie).
- pozostawienie kluczyka w stacyjce na 0 (bez wyciągania).
- wciśnięcie dowolnego przycisku i przytrzymanie chwilę (ok. 2 sek.)
I gotowe. Bez ponownego przekręcania z 0 na II.
Pilot zaczął działać dopiero po chwili - gdzieś tak 5 - 10 sek.

lukaszP39
07-07-2018, 08:56
Witam
Przestał mi działać pilot centralnego zamka, po wymianie baterii i różnych próbach kodowania nic się nie zmienia,wymieniłem nawet bezpiecznik w centralce ale tez nie pomogło. Centralny zamek z kluczyka działa poprawnie tylko zdalne sterowanie padło. Może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie?

peteypee
07-07-2018, 22:51
Pilot nie upadl itp? Może ma zimne luty? Najlepiej byłoby innego pilota spróbować sparować. Kodowanie pilota można zrobić samemu jak zadziała wtedy kodujesz immo... I wiesz ze winny pilot.

Enrike2
28-07-2018, 18:23
Witam samochód to mondeo mk4 2007 rok jak w temacie po wymianie baterii nie otwiera ani nie zamyka drzwi z pilota. Według opisów na necie nic nie działa pomóżcie. Samochód normalnie odpala nie gaśnie.

gregor75
28-07-2018, 19:03
baterię dobrze założyłeś ???

Roland074
29-07-2018, 08:50
Witam
Ja mam mondeo mk4 z systemem bezkluczykowy. Jakiś rok mu w pilocie którego używałem od początku eksploatacji auta, przestał działać przycisk zamykania auta. Otwieranie samochodu i otwieranie/odblokowanie bagażnika i odpalanie działa bez zażutu. Pilota oddawałem do dwóch elektroników i mówią że pilot jest ok.
Od tamtej chwili używam drugiego pilota i jest na nim Ok.
Wiecie może, jak naprawić "stary" pilot?

tedi_k
29-07-2018, 08:56
...
Wiecie może, jak naprawić "stary" pilot?

Zmienić "elektroników" na takiego, co potrafi zdiagnozować i naprawić styk albo ścieżkę od wadliwego przycisku...:569:

Enrike2
29-07-2018, 15:10
Bateria dobrze wlozona żaden sposób nie działa pomóżcie

Enrike2
30-07-2018, 08:32
Dodam że nie mam alarmu może to ma znaczenie

gregor75
30-07-2018, 17:27
Spróbuj włożyć inną baterię , ewentualnie podegnij blaszkę dociskającą baterię

mm32
30-07-2018, 18:00
Jeśli odpalanie auta działa bez wkładania pilota w slot to nie jest to wina baterii

gregor75
30-07-2018, 18:14
Sądzę , że kolega Enrike2 ma odpalanie auta na kluczyk .

Enrike2
30-07-2018, 20:04
Problem rozwiązany. Bez kodowania się obeszło. Pozdrawiam

gregor75
30-07-2018, 20:11
Problem rozwiązany i...mam was wszystkich gdzieś ...

Enrike2
30-07-2018, 21:01
Już tłumaczę he nie zauważyłem jak mi zmieniał baterie i blaszka od plusa była na minusie nie zauważyłem tego parę dni tak było dziś sobie o tym przypomniałem o zajrzałem do pilota. Złożyłem i działa bez kodowania jakim cudem się nie rozkodowal po paru dniach bez prądu.

Dariusz_B
31-07-2018, 21:48
Ja mam problem z zakodowaniem pilota w focusie mk2 z 2008. Próbowałem na wszelkie sposoby ale nie udaje mi się uzyskać pierwszego sygnału. Wyjąłem bezpieczniki od centralnego zamka na godzinę - efekt ten sam, odłączyłem akumulator na godzinę - bez zmian. Jedyne co zauważyłem to dwa albo trzy razy losowo pojawił się bardzo krótki i słabo słyszalny dźwięk. Jednak naciśnięcie wówczas przycisku na pilocie nie wyzwoliło drugiego sygnału. Co robić?

algreen
19-08-2018, 14:37
Po przestudiowaniu całego posta pytanie jest takie - czy jeśli wymienię baterię w pilocie do mk 4 przedlift z systemem bezkluczykowym, brak klucza w sensie czegoś z grotem ;), to będzie konieczność programowania i czego? I najważniejsze, jak to zrobić? Włożyć cały pilot w dziurę pod zaślepką "na standardowy kluczyk" i wówczas zabawa "0-II przycisk" itd?
Mając drugi działający pilot, na nim też muszę wcisnąć przycisk?

radkor
19-08-2018, 14:53
czy jeśli wymienię baterię w pilocie do mk 4 przedlift z systemem bezkluczykowym, brak klucza w sensie czegoś z grotem , to będzie konieczność programowania i czego?
Nie. Po zmianie baterii nic nie kodujesz.

algreen
21-08-2018, 12:11
Dziękuję za odp.

gospod
03-11-2018, 10:46
Dzięki Danny 25 u mnie zadziałało a już byłem gotowy do pozostawienia pewnej kwoty w ASO . Przy 4x0 na II bedzie piknięcie i po przycisku -dowolnym rownież.tzw potwierdzenie zapisania w kompie. Pozdro
W sprawie kodowania kluczyka.
Jest widzę kilka działających sposobów. U mnie nie działał żaden z wcześniej tu wymienionych.
Zadziałało dopiero:
- 4x 0 na II (w ciągu 6 sekund - dość szybko, bez szarpania, ale sprawnie).
- pozostawienie kluczyka w stacyjce na 0 (bez wyciągania).
- wciśnięcie dowolnego przycisku i przytrzymanie chwilę (ok. 2 sek.)
I gotowe. Bez ponownego przekręcania z 0 na II.
Pilot zaczął działać dopiero po chwili - gdzieś tak 5 - 10 sek.

algreen
18-11-2018, 10:50
Wracam do tematu, zjawisko polega na tym, że po wymianie baterii w pilotach działa zamykanie,otwieranie, odpalanie natomiast nie działa domykanie szyb po zamknięciu ani też otwieranie tychże, przewietrzanie. Jak przywrócić ta funkcjonalność?

Mariusz
18-11-2018, 10:53
algreen

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=101042
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=237426
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=117474
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182507

radkor
18-11-2018, 12:46
Jak przywrócić ta funkcjonalność?
Przeczytać instrukcję obsługi samochodu, strona 71: http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3536_MND_og_200811.pdf

algreen
21-11-2018, 08:45
Dzięki Radkor za PDF ;) W tym mogę sobie przynajmniej czcionkę powiększać w odróżnieniu od papierowej ;)

gregor76w
21-01-2020, 23:50
Witam. Mondeo mk4 2008 rok. Parę dni temu przestał mi działać kluczyk tzw. Scyzoryk, pomyślałem że to pewnie bateria ale weekend więc wziołem drugi kluczyk który działa normalnie. Dzisiaj wymieniłem baterię i zonk kluczyk nie działa. Ale że mam przy sobie drugi to otworzyłem nim auto. Myślę sobie spróbuję jeszcze raz pierwszy i oczom nie wierzę mondek się zamknął potem otworzył sprawdziłem bagażnik też działa więc zamknąłem auto i poszedłem do domu po powrocie zonk znów nie działa. I ta sama sytuacja drugi klucz działa prawidłowo więc otwieram nim auto potem pierwszy już działa ale po jakimś czasie przestaje. I tak za każdym razem.
Ktoś może podpowiedzieć co to może być.

Antej
22-01-2020, 05:49
Eh te baterie wyciągane z zakamarkow szuflad, jak to mozliwe ze "nowe" z blistra a nie trzymają napięcia.
Pewnie ten napis "best before 2009" cos jednak oznaczał.

gregor76w
22-01-2020, 14:24
To prawda że bateria była na blistrze ale dwie sztuki tylko i tyle co kupione i firmowe *Energizer*.
Myślisz, że były zleżałe jakieś ? Założyłem jedną a jak nie zadziałało to drugą, więc nie pomyślałem że to bateria.

Antej
22-01-2020, 14:34
Ta firma ma najlepszy pijar ale wcale nie jest najlepsza.
Do tego stare ogniowo zawsze będzie stare i niewydolne, bez znaczenia jak się nazywa.

gregor76w
29-01-2020, 07:39
Witam ponownie. Niestety pilot dalej nie działa. Wymieniłem baterie jeszcze dwa razy, za każdym razem inną ale obydwie firmowe i kupowane w różnych sklepach. Objaw ten sam pilot działa dopiero po użyciu drugiego sprawnego, ale po np. nocy już nie działa znowu trzeba użyć drugiego ipotem działa pierwszy i tak w kółko.

hejor
29-02-2020, 18:40
Witam. Przestudiowałem wszystkie tematy z tym związane na forum i dalej mam problem.

Zmieniałem akumulator i od tamtej pory kluczyk nie chce się ponownie zakodować.

Mam klucz (łyżkę) z 3 przyciskami, w środku bateryjka 2025. Do tego drugi, zwykły klucz.

Robię tak jak piszą:
> przekręcam klucz (łyżkę) 4 razy 0-II (nie słyszę piknięcia), wyciągam, wciskam przyciski na ok. 3 sekundy, wkładam przekręcam 0-II i nie ma rezultatów. Nie wiem co robię źle i mam nadzieję, że mi pomożecie. Jestem posiadaczem MK4 od niedawna.

tomiik
29-02-2020, 19:05
sproboj 10 razy niektorym to pomoglo u mnie po 5 przechodzi w stan kodowania pilota
:D

hejor
29-02-2020, 19:10
Ale kluczem łyżką czy tym zwykłym kluczem bez pilota? Bo też widziałem, że niektórzy programowali pilot poprzez najpierw wsadzenie klucza matki (bo to chyba klucz matka jest), przekręcali 4 razy, wciskali przycisk na pilocie i wkładali klucz z pilotem, przekręcali 0-II i wyciągali i działało.

tomiik
29-02-2020, 19:16
no ja mam dwa scyzorki ale tu chyba nie bedzie roznicy ktorym kluczyniek raczej chodzi o sekwencje do wlaczenia opcji parowania mozesz sprobowiac jak piszesz jak masz wiecej pilotow jak ja to musze w obu wcisac przycisk pozniej po kolei bo tylko jeden sparuje

hejor
29-02-2020, 19:31
Spróbuję jutro ten drugi klucz, ale nie wiem czy coś tu podziała. Radio też mi sprawia problem, bo zmieniłem ako i się zakodowało, a kodu nie pamiętam.

tomiik
29-02-2020, 19:42
no to z radiem spory problem bo jak kodu nie ma to trzeba radio wyjac spisac numer seryjny do aso i za opłata wygeneruja kod

krzysztofSJZ
29-02-2020, 20:02
dorabiałem kluczyki do swojej foczki i fredka po jakims czasie stało się coś dziwnego niby baterie padły ale oba auta odpalały a central nie działał jakoś nie wiem dlaczego samoistnie rozkodowało się pierwsza próba 5 przełączeń i syganłu do przyciśnięcia przycisku nie było po 3 przekręceniach piiiik i zagrało w foczce i fredku, 2 raz w foczce ta sama sytuacja z tym że po 3 przekręceniach kluczykiem nic a dopiero po 5 załapało

tomiik
29-02-2020, 20:13
odpalały bo immo nie ma nic wspólnego z pilotem a tu chodzi o sekwencje uruchomienia kodowania u mnie łapie po 5 razach a w książce jest że 4 razy wiec z elektroniką różnie to bywa :)

krzysztofSJZ
29-02-2020, 20:19
odpalały bo immo nie ma nic wspólnego z pilotem a tu chodzi o sekwencje uruchomienia kodowania u mnie łapie po 5 razach a w książce jest że 4 razy wiec z elektroniką różnie to bywa :)

no tak więc trzeba próbować u mnie jak pisałem w foczce 2 razy inaczej :D:D:D

Bump: dodam że gościu który dorabiał mi grot twierdził że miał przypadek że po 7 razach dostał sygnał do naciśnięcia dowolnego przycisku, a o teorii potrzeby kluczyka matki też na forum było pisane ale w moim no i nie tylko moim było to zbędne elektronika jak widac nie zna granic

radekg32
29-02-2020, 21:44
W Forscanie macie pełną procedurę programowania ;)

tomiik
29-02-2020, 21:58
no tak ale tu nie chodzi o kodowanie immo tylko pilota do centralnego to po co forscan
:D

adamo88
25-03-2020, 21:56
Witam, ja zakupiłem mk4 2007 z 1 kluczykiem, ale mam z nim pewien problem - nie zawsze otwiera auto pilotem i nie działa otwieranie klapy. Baterie wymieniłem na nową. Cały bajer polega na tym że raz na jakiś czas jak chce otworzyć auto to reaguje jak na wciśnięcie zamykania. Potem klikam zamykanie i wtedy kliknięcie otwórz na pilocie otwiera auto.

tomiik
25-03-2020, 22:08
jaki kluczyk ?
jak scyzoryk to wyczysc mikrostyki mialem podobnie u mnie pomoglo

adamo88
26-03-2020, 09:51
Tak kluczyk scyzoryk, podgialem delikatnie styki od plusa, ale raczej nic tam nie widać aby nie stykało, tym bardziej że na sygnał reaguje ale zamiast odryglować potrafi zadziałać jakby zamykanie, najgorsze ze to nie zawsze tak jest

tomiik
26-03-2020, 11:24
Wyjmij uklad scalny z kluczyka wysunie sie wyczysc w srodku gume tez moze dwa naraz stykaja dlatego swiruje z reguly troche syfu sie tam zbiera jak nie pomoze to moze byc uklad trafiony

peteypee
31-05-2020, 22:04
Panowie parę pytań.
Czy do mondka w którym mam Ford power i pilot z końcówka DB mogę dokupić np EC?
Czy używkę programuje forscanem normalnie przez dodanie czy najpierw coś muszę jeszcze jakoś odblokować? Wolałbym ori niż chinola a uzywki widzę w okolicach stówy...
Mam mondka z jednym pilotem i potrzebuje dorobić jednak drugi w razie w.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.

radekg32
31-05-2020, 22:45
Kup ori pilot, kwestia do 50 zł na grupie FB.
W Forscan kwestia 20 minut

peteypee
01-06-2020, 20:45
Czyli używkę normalnie dopiszę? Te ostatnie literki coś zmieniają czy nie ma znaczenia? Mondek to pre fl a wiem że np z modułami rfa bywały problemy z poliftow w prefl

radekg32
02-06-2020, 22:07
Czyli używkę normalnie dopiszę?

Dokładnie

peteypee
05-06-2020, 21:38
Dzięki. A co z ostatnimi literkami numeru OEM? Zamiast db może być ex?

tedi_k
05-06-2020, 21:50
Dzięki. ...

A po co kolega o te sprawy wypytuje amatorów, którzy mało co wiedzą???
Jest przecież wątek "zawodowca", który od lat tym się zajmuje - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=279786

peteypee
07-06-2020, 16:17
Niestety zawodowiec też nie jest w stanie do końca z pewnością potwierdzić czy kluczyk z inną końcówka będzie bezproblemowy, bo opis pod klapka mojego kluczyka jest inny. Dla tego pytam, może ktoś kodował nowszy i wie czy działa i bez problemowo forscanem się go dopiszę. Na chwilę obecną nie mam czasu ani możliwości szwedac się po specach, serwisach ( tam to już nic nie wiedzą swoją drogą gdzie obdzwanialem) itp. Wolę kupić, odebrać z paczkomatu i o 22 poświęcić godzinę i mieć sprawę z głowy. A z tego co wiem to forscan obsługuje tylko przedlifta jeśli chodzi o takie rzeczy.

majus
20-09-2020, 23:30
witam. takie pytanie mam. drugi kluczyk od mondeo otwiera zamek , ale nie odpala silnika. co zrobic zeby oba kluczyki pozwolily uruchomic silnik ? z gory dzieki

tomiik
21-09-2020, 04:55
Zakodowac do auta musisz

majus
21-09-2020, 12:40
Zakodowac do auta musisz

No to rozumie. Pytam czy da sie to zrobic samemu czy do fachowca trzeba sie udac??

tomiik
21-09-2020, 14:34
polift=fachowiec

majus
21-09-2020, 15:18
PrzedLift. Luty 2010. Wiec??

leszcz
21-09-2020, 15:38
ale nie odpala silnika. co zrobic zeby oba kluczyki pozwolily uruchomic silnik ?
bo immonie jest dokodowany a tylko pilot od centralnego .
Trzeba podjechać do osoby która doda kluczyk . Sam tego nie zrobisz w tym roczniku

majus
21-09-2020, 15:47
Dziekuje. Jaki moze byc koszt takiej operacji??

trolu9991
01-12-2020, 16:47
Witam, mam kluczyk z grotem ale stacyjkę tylko na pilot jak zaprogramować ten pilot? Przestał działać po odpięciu akumulatora. Wszystkie posty dotyczą kluczyka z grotem. 😔

crespo322
25-02-2021, 18:19
Witam , kolegów i koleżanki .
Parę dni temu zapodział mi się gdzieś pilot(klucz) do auta . Jest to system keyless. Na szczęście posiadam 2 pilot . Chciał bym mieć 2 piloty . Wiem że można mowy klucz zakodowac. Ale ja mam pewne podejrzenia że mój pilot może posiadać osoba z mojego otoczenia , która mi go nie odda . Dlatego też chciał bym zmienic kodowanie kluczyków , lub wymienić co trzeba.

I tu pytanie jak to zrobić ? , co wymienić ? Da się na przykład wrzucić z innego auta modól wraz z pilotami?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

rajman
25-02-2021, 20:18
Wszystko się da. Najlepiej kupić kolejny klucz i od nowa zakodowac dwa które masz.

Namape
25-02-2021, 21:38
Witam , kolegów i koleżanki .
Parę dni temu zapodział mi się gdzieś pilot(klucz) do auta . Jest to system keyless. Na szczęście posiadam 2 pilot . Chciał bym mieć 2 piloty . Wiem że można mowy klucz zakodowac. Ale ja mam pewne podejrzenia że mój pilot może posiadać osoba z mojego otoczenia , która mi go nie odda . Dlatego też chciał bym zmienic kodowanie kluczyków , lub wymienić co trzeba.

I tu pytanie jak to zrobić ? , co wymienić ? Da się na przykład wrzucić z innego auta modól wraz z pilotami?

Miałem podobnie. Kupiłem na allegro używany pilot (keyless) + czysty grot. Dorobiłem, pojechałem do serwisu Forda (okazało się, że tam jest najtaniej), wy-kodowali mi wszystkie kluczyki i na nowo zaprogramowali dwa. Ps. mam Mondeo MK5, ale myślę, że będziesz miał tak samo.

FastMan
18-07-2021, 21:05
Mam Mondeo MK4 2008 z systemem ford power (odpalanie z przycisku), miałem normalnie 2 działające piloty, ale zaczęło mi się pokazywać info o niskim poziomu baterii w pilocie, więc zmieniłem baterię CR2032 na nową. Kluczyk po zmianie nie działał, więc próbowałem go programować według tutejszych rad. Jak wyciągnąłem ukryty kluczyk to otworzyłem nim normalnie auto i trzymając kluczyk blisko kierownicy normalnie dało się uruchomić auto (jak położyłem kluczyk w miejscu uchwytów na kubki to pokazywało info o nierozpoznanym kluczyku - drugi kluczyk miałem wtedy zostawiony w domu), zacząłem więc próbować kodować kluczyk poprzez wyjęcie zaślepki stacyjki i włożenie całego pilota do plastikowego kluczyka, próbowałem zarówno sposobu na po prostu zwykłe odpalenie silnika jak i sposobu z 4-krotnym włączaniem i wyłączeniem zapłonu (bez trzymania hamulca) a następnie przyciskaniu dowolnego przycisku po wyjęciu pilota z koszyczka. Jednak podczas tej procedury mimo wielokrotnych prób nie słychać żadnych dźwięków, które miałyby świadczyć o rozpoczęciu kodowania. Próbowałem też najpierw wkładać działający kluczyk, 4 razy włączyć i wyłączyć zapłon a następnie wkładać kluczyk z nową baterią i robić tą samą procedurę a następnie przyciskanie dowolnego przycisku na pilocie - bez żadnych rezultatów.
Tak więc oba piloty działają na odpalenie silnika, ale w tym z nową baterią nie da się otworzyć ani zamknąć auta.
Co robię źle? Wcześniej ten kluczyk oczywiście działał bez jakichkolwiek problemów.
W razie czego posiadam kabel Viaken i ELMConfig oraz Forscan.

tedi_k
18-07-2021, 21:17
...Co robię źle? Wcześniej ten kluczyk oczywiście działał bez jakichkolwiek problemów...

"W ciemno" obstawiam odwrotnie założoną baterię. Klasyka.
Żaden kluczyk nie rozkodowuje się podczas wymiany baterii.
Druga opcja to bateria "prawie nowa", która utraciła przydatność do użycia jakieś 5 lat temu...

FastMan
18-07-2021, 21:29
Włożyłem ją identycznie jak starą. Próbowałem też włożyć z powrotem starą baterie i zrobić to kodowanie, ale też nic.
A pytanie czy w ogóle z bezkluczykowym odpalaniem ta procedura z 4x zapłonem ma zastosowanie, czy wystarczy tylko włożyć pilot do koszyczka i pod zaślepką i odpalić auto?

tedi_k
18-07-2021, 22:04
....ta procedura z 4x zapłonem ma zastosowanie...

Nic takiego nie działa.
Jeszcze raz dużymi literami: WYMIANA BATERII NIE ROZKODOWUJE KLUCZYKA. Coś tu nie jest jasne?

Antej
18-07-2021, 22:09
pilot keyless w Mk4 jak również w FF mk3 można oszukać i dodać do auta starym sposobem do bazy pilotów zamka centralnego

Nie jest to wymagane, ale możliwe, w przypadku keyless będących wcześniej powiązanych z autem jest to całkowicie zbędna czynność.

Kluczyk nie działa w trybie keyless ponieważ ma problem z zasilaniem z baterii.

Biegunowość, zagięte styki, słaba bateria, albo mechaniczne uszkodzenie kluczyka.

Nie napinałbym się że "włożyłem baterię tak samo", tylko odwróciłbym ją i poszedł jeszcze raz do auta.

Yoo!
29-08-2021, 11:25
Nie napinałbym się że "włożyłem baterię tak samo", tylko odwróciłbym ją i poszedł jeszcze raz do auta.

Głupio się przyznać,ale właśnie sam popełniłem taki błąd, a byłem pewny na 100% że włożyłem ją tak samo jak była wcześniej.

Mam natomiast inne pytanko. Mam problem z zapasowym pilotem.
Nigdy go jakoś specjalnie nie używałem,ale od początku był z nim problem. Chodzi o to,że zapasowym pilotem nie można zamknąć samochodu, otwieranie działa,zamykanie już nie. Jakieś pomysły ?

Antej
29-08-2021, 11:38
Uszkodzenie mechaniczne pilota.
Bez macania nie ma sensu wróżyć.

tedi_k
29-08-2021, 12:13
... otwieranie działa,zamykanie już nie. Jakieś pomysły ?
Czyli - jeden guzik (od otwierania...) działa a drugi guzik (od zamykania) nie działa...
Faktycznie trzeba się MOCNO ZASTANOWIĆ co się popsuło...:D
Dodam, że pod tymi "guzikami" są mikrostyki...:568:
Podjechać do sensownego klucznika (Katowice, ul. Wojewódzka 5 albo Katowice, Selgros ul. Lwowska 32) to pilot zostanie naprawiony.
Alternatywnie - w dziale "sprzedam" są Koledzy sprzedający sprawne i właściwe dla auta piloty w sensownym stanie.

Aludan
20-09-2022, 19:48
Trochę odgrzebię, bo mam dziwny problem z kluczykiem w MK4 z 2013 r. Mam keyless, ale otworzyłem z przycisku na pilocie, odpalilem normalnie mając go w kieszeni, pojechałem do sklepu, zamknąłem przyciskiem na pilocie - działał normalnie, nie pokazywał że bateria słaba itd.,

Wracam ze sklepu, klikam na przycisk na pilocie - nic ... sprawdzałem z bliska w różnych miejscach i zero reakcji, ALE ku mojemu zdziwieniu pociągnięcie za klamkę otworzyło auto. Wsiadłem, odpaliłem normalnie przyciskiem ford power i pojechałem do domu. Na miejscu nie mogłem też zamknąć z pilota, ale przyciskiem na klamce mogę.

Drugi kluczyk działa normalnie. Wymieniłem baterie w obu. Macie pomysł o co może chodzić? Skoro da się keyless otworzyć/zamknąć i odpalić auto tym kluczykiem, ale przyciski na kluczyku nie powodują żadnej reakcji to rozumiem że się nie rozkodował i elektronika działa? Czyli być może jakimś cudem uszkodziły się fizycznie przyciski jak sobie chodziłem po IKEA? :D (nie ogarniam co tu się stało)

Yoo!
23-11-2022, 09:19
Czy ktoś się orientuje czy w zamku pod maską też jest krańcówka z alarmu ?
Alarm mi ostatnio szwankuje, świeci bez przyczyny. Szyby,drzwi pozamykane. Niby wszystko sprawdzane i było ok, więc zastanawia mnie czy pod maską też jest jakiś czujnik,bo to jedyne miejsce,które nie było sprawdzane.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

tomao
23-11-2022, 09:24
Może być, może nie być. Jak jest, to po otwarciu maski powinno być info maska otwarta, tak samo jak informuje o otwarciu drzwi. Jak alarm jakiś dokładany, to może nie być info.

Tomasz121
07-05-2023, 00:32
Witam kolegów,

Odgrzeje kotleta bo dziwna sprawa ...
Taki objaw w mk4 z 2008r:
Mój kluczyk - pilot działa bez problemu a drugi, żony po godzinie od użycia pierwszego bez reakcji.
Działa gdy moim otworze drzwi chwilę wcześniej ale sam wcześniej nic nie powoduje ... ?
Bez reakcji ze strony samochodu.

Baterie w obu zmienione i nadal nic.
Jeden pilot działa tylko w wypadku wcześniejszego działania pierwszego...

Kodowanie tego pilota na zasadzie 4 x II pozycja stacyjki nie pomogło.

???

mrk26
07-05-2023, 10:26
Nawet nie masz pojęcia co jest w damskiej torebce..��
Rozbierz go i przeczyść isopropylem na początek.

Tomasz121
07-05-2023, 14:54
ki ...... wodę mąci, bo nie mam już pomysłu ....

Elektronika wyczyszczona, blaszki baterii podgięte, bateria nowa i dalej to samo.
Podchodzę do samochodu, żaden przycisk nie reaguje.
Biorę swojego pilota, otwieram, zamykam - wszystko OK.
Biorę ten pierwszy i wszystko działa jak w moim !!!?

Za pół godziny znowu jest martwy ......
Ktoś pomorze?

mrk26
07-05-2023, 15:23
Jaki to pilot, zwykły czy keyless?

Tomasz121
07-05-2023, 16:52
Zwykły 3 przyciski, uruchamianie ze stacyjki "scyzoryk"

mrk26
07-05-2023, 21:20
Masz możliwość sprawdzenia czy pilot wogóle działa po dłuższej przerwie, są urządzenia do sprawdzania pilotów. Zastanawia mnie czy pilot ci przestaje działać czy samochód go nie rozpoznaje z jakiegoś powodu.

Tomasz121
07-05-2023, 21:53
No jeżeli samochód reaguje na niego po zastosowaniu pierwszego pilota, teoretycznie działa i wysyła sygnał, tak podpowiada logika i to jest dziwne.

Chyba, że jeden pilot może jakoś oddziaływać na drugi w co wątpię???

Ewentualnie czy działający pilot może pobudzać jakiś element w samochodzie przypominający część kodu w tym drugim...?

Pilot otrzymuje z samochodu jakąś zwrotną informację?
Coś kiedyś czytałem o kroczącym kodowaniu i częściowej zmianie kodu za każdym otwarciem ale za cienki jestem z tego tematu, nie znam się.
Chodziło w każdym razie o zmienianie kodu celem uniknięcia jego nagrania i zastosowania przez złodziei, ale czy to ma miejsce w mondeo, nie wiem...

PS
Nie mam go czym sprawdzić, ewentualnie czym i jak to zrobić?
Omomierz chyba nawet z przystawioną jakąś cewką tego nie odbierze, to raczej za słaby sygnał.
Żeby choć jakaś dioda w tym pilocie była....

Antej
07-05-2023, 21:59
Zamien baterie miefzy pilotami

Albo sprobuj kilka razy szybko nacisnąć przycisk na tym "felernym" kluczyku.

Spotkalem sie z podobnym przypadkiem i mam pewne podejrzenia.

Tomasz121
07-05-2023, 22:07
Baterie są obie nowe z jednego opakowania a to się stało jeszcze na starej baterii.
Szybkie, powolne, razem dwa - wszystkie przyciskania już były...

No i jeżeli działa po zastosowaniu pierwszego to zasilanie przecież ma...

Antej
07-05-2023, 22:15
Najprościej bedzie kupic drugi scyzoryk w uzywkach i zamienić sama płytkę pilota.

Tomasz121
07-05-2023, 22:20
No ale on przecież działa, tylko nie jako pierwszy, bardziej bym tu czegoś w samochodzie próbował poszukać...

Idę mu wyczepić akumulator na 10min bo tego jeszcze nie robiłem, rano zobaczymy

darmodziej
08-05-2023, 08:02
Próbowałeś zaprogramować je ponownie?

Antej
08-05-2023, 08:06
zaprogramować je ponownie?
Czytałeś?
na zasadzie 4 x II pozycja stacyjki nie pomogło.

mrk26
08-05-2023, 08:22
Nie mam go czym sprawdzić, ewentualnie czym i jak to zrobić?
Tam gdzie klucze dorabiają mogą mieć albo w warsztatach ktore robią elektronikę. Z reguły małe pudełeczko, jak wciskasz guzik na pilocie to pokazuje częstotliwość pilota.

Tomasz121
08-05-2023, 09:18
Próbowałeś zaprogramować je ponownie?

Tak próbowałem, cofnij się jedną stronę, kilka postów wcześniej.

Ale zasadniczo,
wypięcie akumulatora na 12min. pomogło !!!
Rano i później ten wadliwy pilot działa już bez problemu.
Najwidoczniej problem miał sam samochód, trudno mi tu coś wymyślać, podejrzenie jedynie że po padnięciu baterii coś mu się namieszało.
Tak czy inaczej działa.

Tak jeszcze w temacie sprawdzenia pilota jego sygnału, jeden z kolegów sugerował...
Prosty , fajny sposób znalazłem na YT
Przyłożyć jakikolwiek pilot (samochód, brama, dzwonek, nawet UKF-ka itp.) do anteny przenośnego radia - blisko. Radio na max głośność i faktycznie słychać ewidentnie wyraźny szum sygnału każdego nadajnika radiowego, który zakłóca normalne fale.

Wielkie dzięki wszystkim za sugestie i pomoc !!!
Pozdrawiam

Antej
08-05-2023, 09:20
do anteny przenośnego radia -
Oczywiście że tak się to sprawdza,nawet w aucie.

darmodziej
08-05-2023, 09:57
Tak próbowałem, cofnij się jedną stronę, kilka postów wcześniej.Miałem zamiar zaproponować zaprogramowanie w odwrotnej kolejności. Jeżeli wcześniej programowałeś najpierw 1, potem 2, to spróbować najpierw 2, potem 1. Ale skoro już działa, to moja propozycja nie jest aktualna.

Wojtek
24-10-2024, 16:31
Sie ma.

Dotyczy MK4 2008 r. Wersja bez keylees.
Po wymianie baterii w pilocie nie działa otwieranie/zamykanie z pilota.
Dla pewności użyłem dwóch nowych baterii aby wykluczyć słabe baterie.
Auto normalnie odpala , brak komunikatu o słabej baterii na zegarach.
Zrobiłem adaptację pilota zgodnie z instrukcjami na YT , czyli 4 x szybkie przekręcenia na zapłon , wciśnięcie jednoczesne na pilocie guzika ryglowania i odryglowania. Nic to nie dało.
Baterię wymieniałem już kilka razy i nigdy nie było takiego problemu. Bez kłopotu czy konieczności adaptacji...
Jest jakaś inna procedura adaptacji pilota ?

Pozdrawiam
Wojtek

Antej
24-10-2024, 16:40
Biegunów nie pomyliłeś?

Wojtek
24-10-2024, 17:33
Nie. Baterię wsadziłem tak jak powinna być.

Antej
24-10-2024, 17:43
Zdejmij kleme z aku na 10minut

Wojtek
24-10-2024, 17:47
Nigdy tego nie musiałem robić po wymianie baterii , ale zrobię tak jak piszesz.

Wojtek
24-10-2024, 19:13
Zdejmij kleme z aku na 10minut

Nie wiem dlaczego i jak to się stało - ale działa po odłączeniu akumulatora.
Wiele razy wymieniałem baterię w pilocie i pierwszy raz tak miałem że musiałem akumulator odpinać.
Dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam
Wojtek

Wojtek8407
24-11-2024, 16:23
Sprawa wygląda tak, że jeśli nie słychać sygnału po procedurze 0-II x 4 to trzeba odłączyć akumulator. Ja tak miałem i odłączyłem na ponad pół godziny. Po podłączeniu i jeszcze raz 0-II x 4 sygnał się pojawił i pilot mogłem zaprogramować. Pamiętajcie, że po odłączeniu aku potrzebujecie kodu do radia. Pozdrawiam