Zobacz pełną wersję : naprawa sterownika LPG
bolek-tarnow 25-10-2011, 09:48 Witam,
padł sterownik LPG w MDO mojego taty. Sterownik Landi Renzo Omegas. Po wstepnej rozmowie z serwisantem jest uszkodzona w nim koncowka mocy. objawy: nie wlacza wtryskiwacza drugiego, dostaje on prad 3.2, a nie 1.6 jak powinien tylko nie wiem o jakie jednostki chodzilo. znacie moze jakis warsztat z okolic krakowa lub tarnowa, ktory zajmuje sie naprawa takich rzeczy? a moze ktos z forum zna sie na takich rzeczach?
pozdrawiam
na allegro się reklamuje firma która naprawia sterowniki do sekwencji, nie pamiętam czy LR też robią, ale można sprawdzić.
bolek-tarnow 25-10-2011, 11:05 rozmawialem z gosciem. cena 200zl za naprawe. wszystko spoko tylko chcialbym uniknac wysylki, a niestety takowa jest wymagana w tym przypadku. a moze Ty Struna znasz sie na takich rzeczach?
coś tam się znam, ale szczerze powiedziawszy nie dłubię w tym od dawna, bo czasu za bardzo nie ma żeby wszystkim się zajmować.
Jeśli wiesz, że to stopień końcowy poleciał to rozbierz sterownik, odczytaj jakie ma tranzystory na końcówkach i po prostu wymień ten felerny.
Inna sprawa to czemu się uwaliło końcówka - pewnie cewka we wtrysku poleciała i dlatego, więc to też sprawdź zanim podepniesz ponownie.
Poza tym - próbowałeś pod ten stopień podpiąć inny wtrysk ? bo może stopień jest ok tylko właśnie wtrysk poleciał.
bolek-tarnow 25-10-2011, 11:26 zamieniali wtryskiwacze i nadal na drugim bylo to samo wiec to nie wtryskiwacz.
jak juz bede mial sterownik w rekach to go rozbiore i zobacze jak to wszystko wyglada. auto narazie stoi u gazownika
bolek-tarnow 26-10-2011, 17:02 nowe info od gazownikow. sterownik wymieniony na nowy. samochod uruchomiony na lpg, popracowal kilka minut i nowy sterownik zostal uszkodzony w ten sam sposob co pierwszy. diagnoza gazwonikow - wtryskiwacz robi zwarcie.
bolek-tarnow 26-10-2011, 18:32 mowiles, mowiles i ja gazwonikom mowilem, a oni mowili ze wtryski sprawdzili i ze sa ok
darmodziej 27-10-2011, 16:09 nowe info od gazownikow. sterownik wymieniony na nowy. samochod uruchomiony na lpg, popracowal kilka minut i nowy sterownik zostal uszkodzony w ten sam sposob co pierwszy. diagnoza gazwonikow - wtryskiwacz robi zwarcie.
A może uszkodzona jest dioda przy wtryskiwaczu, bo chyba taka tam powinna być właśnie po to, by zabezpieczyć końcówkę mocy przed uszkodzeniem.
bolek-tarnow 27-10-2011, 19:43 zapadla decyzja, ze samochod bedzie naprawiany w krakowie w serwisie lpg, ktory podejmie sie naprawy sterownika i ewentualnej wymiany wtryskiwacza. jestem umowiony na 4 listopada. jak bede cos wiedzial to dam znac
dzieki za pomoc i wypowiedzi
pozdrawiam
daj, znać kto w Krakowie naprawia sterowiki.
Ja kiedys koledze wysyłałem sterownig od staga pewnie do tego gościa co wyżej napisay z allegro.
i sterownik działa po dzis dzień tylko w trakcie cena jak by naprawy wzrosła
bolek-tarnow 29-10-2011, 08:21 firma nazywa sie m-gas, ponizej link do ich strony
http://www.m-gas.pl/
Takie uszkodzenia, jak opisana wyżej wypalona końcówka mocy, czyli stopień "roboczy" w postaci tranzystorka mocy, zdiagnozuje i wymieni średnio rozgarnięty elektronik/elektryk. Myślę że tak jak w tym przypadku, zwykły serwis rtv poradzi sobie z "awarią" sterownika na śniadanie. Po co szukać od razu speca od gazu? Może najprostsze rozwiązanie będzie najbardziej skuteczne.
|
|