Zobacz pełną wersję : [Ogólne] BT/VC Aktualizacja modułu

Strony : [1] 2 3 4

grzegorz914
01-11-2011, 07:13
Witam
Na oficjalnej stronie forda pojawiła się aktualizacja dla wszystkich modułów BT/VC posiadających złącze USB.

Zmiany:

Wsparcie dla oryginalnego kabla Apple (nie potrzeba już używać wejścia aux)
Poprawa obsługi USB
Poprawa jakości współpracy z urządzeniami Apple
Poprawa stabilizacji pracy poprzez Bluetooth, BT Audio,
Wsparcie dla większej liczby telefonów w tym pełna obsługa iPhone 4s
Poprawiona książka telefoniczna i lista połączeń.
Poprawa jakości odtwarzanego materiału poprzez USB

Instalacja:
1.rozpakować zawartość archiwum do głównego foldery na USB
2.przy wyłącznym zapłonie włączyć samo radio
3.włożyć USB Stick z aktualizacją do gniazda USB
4.włączyć zapłon bez uruchamiania silnika
5.na ekranie pojawi się komunikat UPDATING (całość trwa do 20 minut)
6.po skonczonej aktualizacji wyświetli się komunikat Update Succesfully
7.wyłączyć i włączyć radio ponownie i cieszyć się nowymi ulepszeniami

Wszystko działa jak należy aktualizacja przebiegła u mnie bez problemu.

http://www.ford-mobile-connectivity.de/downloadsUpdates
Od dziś jak widać wersja oprogramowania niema już znaczenia bo można ją zaktualizowac do najnowszej samemu.

Pozdrawiam.

bomar
02-11-2011, 10:54
Witam,
aktualizacja przebiegła u mnie bez najmniejszego problemu (NX + 8M5T-19C112).
Faktycznie trwało to jakieś 20 min.
Widoczne poprawki, które zauważyłem to poprawiona książka telefoniczna.
Reszty zmian jakoś nie dostrzegłem na tą chwilę.

PS. Ta aktualizacja może być rozwiązaniem problemów z VC (dla osób posiadających moduł BT/VC/USB z końcówką inną niż A(X) i radiami innymi niż NX.
Tyko nasuwa się pytanie czy tą aktualizacją można jakoś podsterować wgrywany język VC.

tedi_k
19-11-2011, 22:37
Odświeżam temat bo mam problem – nie chce mi przejść ostatnia aktualizacja firmware BVC – próbowałem ją zrobić i na radiu SONY i na FXie (ostatnio przemontowałem radio na nawigację) – bez skutku. Aktualizacja startuje, pasek postępu biega i trwa bez końca. Maksymalnie czekałem na efekt dobrze ponad godzinę, przy zapewnieniach, że aktualizacja powinna się zakończyć po ok. 20min (readme) lub 40min. (film na youtubie). Zależy mi na niej, bo ponoć wreszcie można podłączyć iPhone4 zwykłym (oryginalnym) kablem USB bez kabla audio minijack (czy ktoś to sprawdził?).

Dodam, że mimo braku efektu aktualizacji moduł ciągle pracuje poprawnie. Jakieś pomysły co może się dziać?

Nie mam pojęcia jaki mam moduł BVC - wiem jedynie, że jest z językiem francuskim i złączem USB a samochód jest z lipca 2008 i miał ten moduł zamontowany fabrycznie. Na razie jeszcze nie podłączałem się do WDSa i nie znam w związku z tym typu modułu.

Przy okazji mnie także bardzo interesuje ewentualne "podsterowanie" wgrywanego języka - czy jakieś wieści w tej sprawie?

Pozdrawiam!

grzegorz914
21-11-2011, 14:33
Odświeżam temat bo mam problem – nie chce mi przejść ostatnia aktualizacja firmware BVC – próbowałem ją zrobić i na radiu SONY i na FXie (ostatnio przemontowałem radio na nawigację) – bez skutku. Aktualizacja startuje, pasek postępu biega i trwa bez końca. Maksymalnie czekałem na efekt dobrze ponad godzinę, przy zapewnieniach, że aktualizacja powinna się zakończyć po ok. 20min (readme) lub 40min. (film na youtubie). Zależy mi na niej, bo ponoć wreszcie można podłączyć iPhone4 zwykłym (oryginalnym) kablem USB bez kabla audio minijack (czy ktoś to sprawdził?).

Dodam, że mimo braku efektu aktualizacji moduł ciągle pracuje poprawnie. Jakieś pomysły co może się dziać?

Nie mam pojęcia jaki mam moduł BVC - wiem jedynie, że jest z językiem francuskim i złączem USB a samochód jest z lipca 2008 i miał ten moduł zamontowany fabrycznie. Na razie jeszcze nie podłączałem się do WDSa i nie znam w związku z tym typu modułu.

Przy okazji mnie także bardzo interesuje ewentualne "podsterowanie" wgrywanego języka - czy jakieś wieści w tej sprawie?

Pozdrawiam!

Sterowanie i odtwarzanie muzyki na urządzeniach Apple działa jak należy, nie trzeba już dodatkowo używać wejścia AUX. Co do wgrywania samej aktualizacji to myślę że na USB wgrałeś wszystkie pliki jakie są w archiwum a nie tylko ten z twoim językiem. Dodatkowo USB musi być sformatowane do Fat32. Aktualizacja u mnie przebiegła bez problemu nawet zgasło mi radio po kilkunastu minutach wgrywania bo rozładował się akumulator i musiałem włączyć silnik a mimo to nie przerwało wgrywania aktualizacji. Próbuj do skutku.

Pozdrawiam.

tedi_k
24-11-2011, 17:58
Witam,

Rzecz okazała się nie całkiem trywialna - "mocowałem się" a aktualizacja jak nie chciała się wykonać tak nie chciała... Wsztystko było OK (FAT32, pliki rozpkowane, procedura zgodnie z przepisem a efektu brak (tzn. pasek postępu sobie biegał w nieskończoność a odczytów z pena nie było i oczywiście nic się nie działo godzinami). Na angielskim forum znalazłem, że tak się czasami dzieje - i to nie w pojedynczych przypadkach!
Porada z tamtego forum:
1) na penie pozostawić jedynie dwa pliki właściwe dla aktualnego języka modułu (określa je przedostatnia litera: A - angielski, B - niemiecki, C - francuski, D - hiszpański, E - włoski, F - portugalski, J - turecki). Wszystkie pozostałe pliki usunąć z pena.
2) usunąć plikom atrybut RO (read only)
3) postępować dalej zgodnie z procedurą upgrade'u.

U mnie ta "magiczna" procedura zadziałała natychmiast i mam moduł przeprogramowany!
Jest to o tyle ważne, że w modułach starszych, które poprzednio nie miały A2DP po podniesieniu wersji A2DP działa świetnie (także z moim iPhone4).

Warto było szperać po "bratnich" forumach.

Jeszcze jedno - był tam także wątek, że gość w serwisie brytyjskim zdołał bez problemu (po wcześniejszej aktualizacji w języku pierwotnym modułu!) uzyskać usługę zmiany wersji językowej. Podobno jakiś brytyjski magik wykonał kilka kliknięć IDSem i zapuścił nieco dłuższą procedurę programowania a na końcu z modułu hiszpańskiego zrobił się moduł angielskojęzyczny! Rzuciło się na niego natychmiast kilku innych tamtejszych forumowiczów o dalsze szczegóły, ale gość tylko podał jakiś adres i obiecał pojechać jeszcze raz w celu doprecyzowania na czym magiczne ruchy IDSem polegają... jak znajdę coś ciekawego to dam znać! Sam jestem zainteresowany, bo mam moduł francuski a z "parlaniem" u mnie dość nie tego... :diabelek:

A tu jest link do wspomnianego wątku "bratniego" forum (na razie bez użytecznej konkluzji...):
http://www.cmaxownersclub.co.uk/forum/voice-control-language_topic6045_page4.html

Pozdrawiam!

vayizmir
12-12-2011, 18:55
Ok, a czy będzie to działać dla radia 6000CD w focusie po lifcie? Sprawdziłem dzisiaj odkręcając schowek jaki mam moduł. Jest to 8M5T-19G488. Widziałem, że ma wejście mini USB, ale nie wychodził od niego żaden kabel. Zamówiłem sobie na allegro taki kabel, MINI USB męskie > USB żeńskie i zastanawiam się czy pendrive podłączony do takiego zestawu zrobi mi update modułu. Ktoś może ma już doświadczenie z 6000CD? :)
Pozdrawiam

tedi_k
13-12-2011, 21:42
Raczej nie będzie. To jest model bez USB (488, z USB są modele 112). Opisana przez Ciebie złączka to nie "klasyczne" USB a złączka do wymiany firmware, ale chyba raczej tylko w ASO. Opisywana tutaj aktualizacja firmware służy - zgodnie z opisem - głównie do poprawy funkcjonowania USB w BT/VC i deytowana jest modułom 112.

rol6
19-12-2011, 09:15
Chciałbym bardzo podziękować koledze tediemu_k, ponieważ bez jego wskazówek nie dałbym rady zaktualizować modułu.
Na wtępie chciałbym powiedzieć, że mam Focusa, do którego wsadziłem instalację BT z Mondeo (radio Sony 6CD oraz moduł BT/VC). Focus nie za bardzo lubi tą instalację, co objawia się komunikatem "UNCONFIGURED MODE" przy włączeniu radia oraz "blokuje" (nie działa) VC. Wszystko inne BT i wejście USB działają idealnie i bez problemu.
Mój moduł w momencie kupna miał zniszczoną naklejkę z numerami więc nie wiedziałem jaki język posiadam. Do tej pory było to bez znaczenia ponieważ i tak VC nie działa.
Do update'u była to jednak kluczowa informacja. I tak pena sformatowałem do FAT32 i wgrywałem kolejno na niego po dwa pliki dotyczące danego języka usunąwszy uprzednio atrybuty "Read only". Przeszedłem kolejno przez języki: A - angielski, B - niemiecki, C - francuski, D - hiszpański, E - włoski i nic nie działało - na radiu pojawiał się komunikat "update fail". Byłem już totalnie zrezygnowany i stwierdziłem, że przy "UNCONFIGURED MODE" dokonanie aktualizacji nie będzie możliwe, gdy przy plikach na F (język portugalski) nagle zaskoczyło - "update running, please wait" i po niecałych 20 minutach mogłem się cieszyć nowymi funcjonalnościami modułu BT. :)

tedi_k
20-12-2011, 21:33
Fajnie, że wyszperane informacje się przydają... :wink: Dzięki za dobre słowo!

Co do 'unconfigured mode' - na swojej nawigacji Travelpilot FX (zamienionej zamiast radia Sony CD) sprawdziłem, że wymiana zestawu audio wymaga zmiany konfirguracji samochodu (podłączenie do IDSa i skonfigurowanie poszczególnych modułów). Zarówno radio jak i BT/VC 'wiszą' na magistrali CAN i niepoprawna konfiguracja powoduje m.in. wymienione błędy. Nie trzeba zaraz jechać do ASO - jest już trochę warsztaów mających możliwość dokonania takich (prostych w końcu) akcji interfejsem. Na Śląsku mogę podać namiary do co najmniej dwóch warsztatów.
Pozdrawiam!

madomat
10-01-2012, 07:11
na radiu SONY i na FXie (ostatnio przemontowałem radio na nawigację)

Mam pytanko jak to przemontowanie wyglada trzeba cos przerabiac czy po prostu zamiana plus antena gps i juz ?????

pkolo
12-01-2012, 06:52
Witam
Czy ktoś z was dokonał aktualizacji takiego modułu.
Posiadam moduł 4M5T-19G488-DN chciałbym zmienić w nim język z hiszpańskiego na angielski.
Na forum jest wiele tematów na ten temat, ale przeplatają się w nich wszystkie typy modułów.

tedi_k
12-01-2012, 22:48
Nic nie trzeba przerabiać, jeśli weźmie się FXa w takiej samej ramce jak radio, bo są w różnych ramkach. Po wyjęciu sonego i założeniu FXa całość działa, ale po podłaczeniu IDSa - jak napisałem powyżej - jest informacja o konieczności adaptacji modułu audio - i ja to zrobiłem. Osobiście zakładałem oryginalną antenę forda (dostałem ją gratis do nawigacji), więc było dość dużo robory z demontażem podsufitki i plastików słupków, ale się udało. Moim zdaniem oryginalna antena - z uwagi na to, że jest zewnętrzna - jest o jakieś 40% bardziej czuła od dowolnej anteny wewnętrznej. Jenak po założeniu zwykłej anteny GPS ze złaczem FAKRA całość na pewno będzie działać.

Slartibartfast
17-01-2012, 10:11
Fajne rzeczy można znaleźć w pliku vbt tej aktualizacji, np w nagłówku: Volvo Car Corporation
albo w treści: \Target\mcu\pf_p1573\HAL\Octavia_CP3BT30\driver\hw _dma.c
:)

Kapsel_lg
17-01-2012, 20:19
blaupunkty są montowane w wielu markach. Chyba nie myslisz że za dla każdej piszą osobno oprogramowanie. To całkiem normalna rzecz takie wpisy w plikach i informacjach.

Slartibartfast
17-01-2012, 20:54
Oczywista oczywistość

Slartibartfast
25-01-2012, 15:42
Po zrobieniu update wszystko niby działa, skasowały się tylko podpięte telefony (mały problem) i nie ma już krzaków zamiast polskich liter, bo Convers+ teraz w ogóle pomija ogonki... :(
np. Barański => Bara#ski => Baraski

Slartibartfast
16-04-2012, 15:55
Nowa kwietniowa aktualizacja (http://ford-mobile-connectivity.com/files/software_updates/en/ford_audio_update.zip):
The update to your Ford Bluetooth and multimedia module provides you with improvements in the following areas:
- Playback of music files via the USB stick
- Connection stability of iPod/iPhone devices
- Connection stability for Bluetooth, telephony and music streaming via Bluetooth
- Compatibility of mobile phones

This update is applicable to the following vehicles:

Model Built date
Fiesta: July 2008 - December 2011
Focus: February 2008 - January 2012
C-MAX: February 2008 - January 2012
Kuga: February 2008 - January 2012
Mondeo: September 2008 - January 2012
S-MAX: September 2008 - January 2012
Galaxy: September 2008 - January 2012
Transit: from June 2009
Ranger: from April 2009

Nic nie wspominają o sterowaniu głosem w języku polskim, nie ma też plików z PL w nazwie. Wielka szkoda :( bo w salonach już można kupić Fordy z obsługą polskiego VC
Albo jeszcze nie wyrobili z aktualizacją albo znowu spotkamy się z dziwną fordowską polityką "chcesz lepiej - kup nowy" :evil:

boncio
17-04-2012, 11:46
Zakres dat sugeruje kiedy wprowadzono moduł języka polskiego - na początku tego roku. Jednocześnie można się domyślać, że jest też inny sprzęt.

Robson321
18-04-2012, 13:34
Witam,
pojawia mi się na ekranie dotykowym od czasu do czasu taki komunikat:

Data carrier version is incompatible !
Install latest main software version first !

Navi software: 07.11.05.17
Main software: 08.03.10.14

Czy może się ktoś z takim czymś spotkał ??
Co z tym robić ??

Lemik
18-04-2012, 23:03
Witam
Na oficjalnej stronie forda pojawiła się aktualizacja dla wszystkich modułów BT/VC posiadających złącze USB.

Zmiany:

Wsparcie dla oryginalnego kabla Apple (nie potrzeba już używać wejścia aux)
Poprawa obsługi USB
Poprawa jakości współpracy z urządzeniami Apple
Poprawa stabilizacji pracy poprzez Bluetooth, BT Audio,
Wsparcie dla większej liczby telefonów w tym pełna obsługa iPhone 4s
Poprawiona książka telefoniczna i lista połączeń.
Poprawa jakości odtwarzanego materiału poprzez USB

Instalacja:
1.rozpakować zawartość archiwum do głównego foldery na USB
2.przy wyłącznym zapłonie włączyć samo radio
3.włożyć USB Stick z aktualizacją do gniazda USB
4.włączyć zapłon bez uruchamiania silnika
5.na ekranie pojawi się komunikat UPDATING (całość trwa do 20 minut)
6.po skonczonej aktualizacji wyświetli się komunikat Update Succesfully
7.wyłączyć i włączyć radio ponownie i cieszyć się nowymi ulepszeniami

Wszystko działa jak należy aktualizacja przebiegła u mnie bez problemu.

http://www.ford-mobile-connectivity.com/downloadsUpdates
Od dziś jak widać wersja oprogramowania niema już znaczenia bo można ją zaktualizowac do najnowszej samemu.

Pozdrawiam.

witam

czy ktoś z kolegów pomoże mi jak wgrać nowe oprogramowanie BT/VC jak mam panel FX bez gniazda USB?

lemik

Lemik
18-04-2012, 23:04
witam

czy ktoś z kolegów pomoże mi jak wgrać nowe oprogramowanie BT/VC jak mam panel FX bez gniazda USB?

lemik

atomic
20-04-2012, 22:30
Witam,

Rzecz okazała się nie całkiem trywialna - "mocowałem się" a aktualizacja jak nie chciała się wykonać tak nie chciała... Wsztystko było OK (FAT32, pliki rozpkowane, procedura zgodnie z przepisem a efektu brak (tzn. pasek postępu sobie biegał w nieskończoność a odczytów z pena nie było i oczywiście nic się nie działo godzinami). Na angielskim forum znalazłem, że tak się czasami dzieje - i to nie w pojedynczych przypadkach!
Porada z tamtego forum:
1) na penie pozostawić jedynie dwa pliki właściwe dla aktualnego języka modułu (określa je przedostatnia litera: A - angielski, B - niemiecki, C - francuski, D - hiszpański, E - włoski, F - portugalski, J - turecki). Wszystkie pozostałe pliki usunąć z pena.
2) usunąć plikom atrybut RO (read only)
3) postępować dalej zgodnie z procedurą upgrade'u.

U mnie ta "magiczna" procedura zadziałała natychmiast i mam moduł przeprogramowany!
Jest to o tyle ważne, że w modułach starszych, które poprzednio nie miały A2DP po podniesieniu wersji A2DP działa świetnie (także z moim iPhone4).

Warto było szperać po "bratnich" forumach.

Jeszcze jedno - był tam także wątek, że gość w serwisie brytyjskim zdołał bez problemu (po wcześniejszej aktualizacji w języku pierwotnym modułu!) uzyskać usługę zmiany wersji językowej. Podobno jakiś brytyjski magik wykonał kilka kliknięć IDSem i zapuścił nieco dłuższą procedurę programowania a na końcu z modułu hiszpańskiego zrobił się moduł angielskojęzyczny! Rzuciło się na niego natychmiast kilku innych tamtejszych forumowiczów o dalsze szczegóły, ale gość tylko podał jakiś adres i obiecał pojechać jeszcze raz w celu doprecyzowania na czym magiczne ruchy IDSem polegają... jak znajdę coś ciekawego to dam znać! Sam jestem zainteresowany, bo mam moduł francuski a z "parlaniem" u mnie dość nie tego... :diabelek:

A tu jest link do wspomnianego wątku "bratniego" forum (na razie bez użytecznej konkluzji...):
http://www.cmaxownersclub.co.uk/forum/voice-control-language_topic6045_page4.html

Pozdrawiam!

Witam,
- Moduł 8M5T-19c112 (dziś wymieniony z 7S7T-19G488-BE)
- Blaupunkt NX

Przygotowałem pen-a wykonałem procedurkę ale na samym początku mam Upgrade Failed albo cos w tym stylu. Mam moduł 8M5T-19c112-EP (podobno Itlaian) zmieniony język z NX-a na Angielski. Próbowałem wgrać własnie ANG może tu jest problem bo powinien być ITA ???

Inne pytanie czy po podniesieniu softu można sterować z poziomu Conversa strukturą katalogów ??? Bo jak narazie to widze na nim tylko AUX... ale nie moge w niego nawet wejść sterowanie z kierwonicy działa ale wyswietla się tylko na navi.
Pozdro.
A

tedi_k
21-04-2012, 08:36
Wgrywa się taką aktualizację, jaki ma się się język modułu! Język w NXie nie ma tu znaczenia. Nie daje się wgrywać do BT/VC języków innych niż wynikające z nalepki (najprościej mówiąc)... Czyli trzeba wziąć pliki aktualizacji z taką samą przedostatnią literą jak w typie modułu (tu ..-E.)

Kapsel_lg
21-04-2012, 09:21
Racej przedostatnia literę bo ona oznacza język - czyli napisałeś ok ale przykład nie ten :)
W twoim starym module jest to wersja niemiecka (litera B). Druga litera oznacza wersję oprogramowania (na dzień wypuszczenia aktualizacji ma ona oznaczenie U).
Musisz popatrzeć na końcówkę w nowym module i w ten sposób dobrać aktualizację do posiadanego modułu.

robiso
18-02-2013, 12:24
Witam,

mam Blaupunkta Travel Pilot FX z bluetooth-em ale bez USB, czy można go jakoś zaktualizować? znaczy się nie wiem czy aktulizować moduł czy radio?

tedi_k
18-02-2013, 13:41
Witam,

mam Blaupunkta Travel Pilot FX z bluetooth-em ale bez USB, czy można go jakoś zaktualizować? znaczy się nie wiem czy aktulizować moduł czy radio?

No to się zdecyduj - aktualizacja radia dotyczy radia, a aktualizacji BT/VC tylko BT/VC...
Modułu BT/VC bez USB nie da się zaktualizować we własnym zakresie - tylko w serwisie przy pomocy IDSa... Było o tym napisane wielokrotnie!
Radio aktualizuje się z płyty CD a wszystko o tym w wątku dotyczącym FXa.

robiso
19-02-2013, 09:51
No to się zdecyduj - aktualizacja radia dotyczy radia, a aktualizacji BT/VC tylko BT/VC...
Modułu BT/VC bez USB nie da się zaktualizować we własnym zakresie - tylko w serwisie przy pomocy IDSa... Było o tym napisane wielokrotnie!
Radio aktualizuje się z płyty CD a wszystko o tym w wątku dotyczącym FXa.

ok, może czegoś nie doczytałem, uściślając tylko aktualizacja radia nie zmieni nic jeśli chodzi o możliwości bt? głównie chodzi mi o streaming muzyki z iphone przez radio

tedi_k
19-02-2013, 09:54
.. aktualizacja radia nie zmieni nic jeśli chodzi o możliwości bt? głównie chodzi mi o streaming muzyki z iphone przez radio

Aktualizacja radia w tym względzie nie zmieni dokładnie nic... Za komunikację po BT odpowiada całkowicie moduł BT/VC.

mayak
19-02-2013, 10:15
czyli mówiąc krótko: żadne fordowskie radio nie ma WBUDOWANEGO bluetooth'a

robiso
20-02-2013, 10:46
dzięki za odpowiedź, nie wiecie może jakie są koszty aktualizacji tego modułu w serwisach i czy w Poznaniu robi to ktoś oprócz serwisu Forda? a może warto wymienić na taki z USB?

norbi771
06-03-2013, 10:42
Podłączę się do tematu.
Czy można w ten sposób zaktualizować jakoś język Voice Control? Niestety mam niemiecki. Aktualizację niemiecką udało mi się właśnie wgrać, odtwarzanie muzyki i audiobooków z iPhone w końcu działa :-).
Gdyby jeszcze udało mi się wgrać sterowanie po angielsku byłbym super szczęśliwy.

Pozdrawiam
Norbert

arturek
06-03-2013, 11:36
[...]
Czy można w ten sposób zaktualizować jakoś język Voice Control? Niestety mam niemiecki. [...]

NIE

Jak na razie, jedyna możliwość zmiany języka to zmiana modułu

poczytaj tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841

pozdrawiam
Arturek

kolopeter
10-04-2013, 19:57
witam.
dzis updatowałem moduł BT. wrzuciłem wszystkie pliki językowe na pena i sam wybrał sobie co potrzebował. Bardzo szybko można sprawdzić czy jest błąd poprostu naciskajać np wentylator i można przeczytać czy jest błąd. Przy błędzie jest szare tło na wiekszości ekranu przy update.
Voice Control - mam auto od niemiaszków. BT chyba niemiecki, bo przy parowaniu mówi do mnie po niemiecku, ale VC gada do mnie po angielsku.
I kurka , albo mam zły akcent, albo mam zły akcent, bo nie chce robić tego o co prosze.
Raz na 10 razy zrozumie fon, redio, albo co tam jest.

tedi_k
10-04-2013, 20:03
...BT chyba niemiecki, bo przy parowaniu mówi do mnie po niemiecku, ale VC gada do mnie po angielsku...

Masz navi NX (dotykową), więc w Twoim przypadku VC realizowane jest przez navi a nie przez moduł BT/VC.

kolopeter
10-04-2013, 22:32
tez tak myslalem. a czy ktoś próbował zmienić nazwę updatu. i tak próbować wrzucić? chodzi o język. chyba że to update tylko funkcjonalnosci.

tedi_k
10-04-2013, 23:08
...a czy ktoś próbował zmienić nazwę updatu. i tak próbować wrzucić? chodzi o język...

Te moduły jak już są zabezpieczone, to są zabezpieczone porządnie.
Soft wczytujący update (loader) siedzi w chronionej i zabezpieczonej pamięci procesora modułu BT/VC. Loader ma zapamiętaną wersję językową jaką może zaczytać (identyfikowaną odpowiednimi kodami w pliku update) i pozwala zaczytać tylko update z właściwym kodem. Nazwa ma tu znaczenie tylko techniczne.
Podmiana tych kodów identyfikujących jest o tyle trudna, że nie wiadomo gdzie siedzą i jak wyglądają oraz dodatkowo cały plik update chroniony jest sumą kontrolną także o nieznanej strukturze.

Reasumując - rosyjscy koledzy także polegli na próbie podmiany wersji językowych modułu BT/VC.

Skysailor
16-06-2013, 20:33
Odgrzeję nieco kotleta.
Zmieniłem niedawno moduł BT/VC na taki z obsługą USB i BT audio. Po wymianie w menu BT był do wyboru aktywny telefon i oddzielnie aktywny odtwarzacz, którym był jakiś samsung poprzedniego właściciela modułu. Po usunięciu tego samsunga z listy, zniknęło z menu AUX BT audio i już się nie chce pojawić. Aktualizacja BT/VC nie pomogła. Telefony (nokia C5 i lumia 610) dają się sparować jako telefony, ale nie jako odtwarzacze i nie da się ich odtwarzać, mimo że na liście kompatybilności forda widnieją jako kompatybilne, tylko bez obsługi shuffle/repeat.
Ktoś z szanownych kolegów się z czymś takim spotkał? Co zrobić?

tedi_k
17-06-2013, 16:35
...Ktoś z szanownych kolegów się z czymś takim spotkał? Co zrobić?

Dokładnie ja. Próbuję walczyć z tym problemem od roku - na razie bez sukcesu, ale jak tylko coś osiągnę to natychmiast dam znać!

----------------(po 2 godzinach...:one:)
ROZWIĄZAŁEM
Ale mnie kolega zmobilizował!

Jest jakiś kłopot z flagami konfiguracji modułu BT/VC - jeśli zaprogramuje się prawidłowo moduł jako "BT/VC High + BT Audio + USB", to streeming audio nie działa (a powinien).
Natomiast jeśli się wybierze "BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation", to moduł wyrzuca błędy (nieprawidłowa konfiguracja, błąd anteny GPS) ale zaczyna działać BT audio!

Tak więc dla "odzyskania" BT audio należy ELMconfigiem wpisać (nieprawidłową) konfigurację BT/VC i (na razie) uznać, że błędy w module BT/VC nam nie przeszkadzają.
Informacyjnie - to "Navigation" w specyfikacji funkcji modułu nie dotyczy obecności navi NX albo FX tylko obecności (podłączenia do modułu BT/VC) specjalnej anteny GPS dla potrzeb "Ford Mobile Navigation" - "wydumki" Forda praktycznie u nas nie spotykanej, w związku z tym owe błedy "błąd anteny GPS"...

Będę testował dalej, co jest nie tak z tą konfiguracją i w razie czego przekażę autorowi ELMconfiga co trzeba poprawić.

mayak
18-06-2013, 08:02
u mnie w S-Maxie musiałem skonfigurować tak samo aby pojawiło się BT Audio i USB, ale w FF2 (czyli ta sama elektronika co w C-MAxie) miałem ustawione normalnie - miałem dotyczy modułu 8M5T-19C112, bo teraz mam moduł CS7T-14D212

Qbolezo
13-08-2013, 11:09
Z jakiej strony można ściągnąć aktualizacje?
Ta w poprzednich postach niestety nie działa.

tedi_k
13-08-2013, 21:01
Dziwne - Ford wyłaczył stronę upgradów...:shock::shock:

Podaj jaką masz wersję językową BT/VC i swojego maila to wyślę ci właściwe pliki.

Qbolezo
13-08-2013, 23:12
Gdzie mogę wersję językową sprawdzić?
Udało mi się wgrać pliki na pendriva, rozpakowałem i wgrałem bezpośrednio bez katalogu, lecz focus po zrobieniu wszystkich kroków w celu aktualizacji nie reaguje kompletnie na upgrade.
Dodam że mam zwykłe radio (nie Sony)

tedi_k
14-08-2013, 17:20
Gdzie mogę wersję językową sprawdzić?
...

Po jakiemu do Ciebie mówi...:p

Qbolezo
14-08-2013, 18:19
Nie mówi do mnie po żadnemu :wink:
Menu w radiu PL
Radio dokładnie takie jakie mam jest na zdjęciu.
http://cdn30.se.smcloud.net/t/photos/190412/ford_focus_iii_deska_rozdzielcza.jpg

tedi_k
14-08-2013, 20:34
Radio do tego nic nie ma!
Jak to nic nie mówi???:shock::shock: Nie ma takiej opcji!
Jak naciśniesz przycisk "Voice" to najpierw "pipnie" a jak nic nie mówisz to zaczyna opowiadać help. Podobnie - jak parujesz telefon to mówi do Ciebie, że muszisz wperowadzić PIN.
I robi to w określonym języku!

Qbolezo
14-08-2013, 20:43
Jak widać na zdjęciu nie mam przycisku VOICE
Radio nie posiada też bluetootha

tedi_k
14-08-2013, 20:55
No to wątek nie dla Ciebie. Aktualizacja jest do modułów BT/VC/USB (nie do radia!).

BTW - jakim cudem masz USB?
Nawet w FF3 z radiem Sony USB występowało tylko z modułem BT/VC/USB albo (poźniej) z Ford Sync - według mojej dotychczasowej wiedzy...

---------------------

No więc już widzę: auto ma coś takiego: "Accessory USB Unit W/IPod Function"
Nawet nie wiedziałem, że takie cudo istnieje...:shock:
Dobre jest pytanie co to takiego na prawdę... Na pewno do tego urządzonka nie pasują update softu modułu BT/VC...

mayak
14-08-2013, 22:06
Jak nie ma Bluetooth to nie ma też USB, więc nie masz problemy z aktualizacją bo nie ma gdzie włożyć pendrive'a

tedi_k
14-08-2013, 22:11
Jak nie ma Bluetooth to nie ma też USB...

To jest nasza dotychczasowa wiedza...:P Dzisiaj życie ją zweryfikowało i okazuje się, że jest jeszcze coś co się nazywa "Accessory USB Unit W/IPod Function" i nie jest to moduł BT/VC!:shock:
Czyli - jest gdzie włożyć pena, ale mnie ma czego aktualizować:shock:

Tedd-y
20-09-2013, 09:54
Właśnie się zaktualizowałem. Poszło błyskiem, bez problemów.
Wielkie podziękowania dla kolegów z Forum, szczególne dla Tedi_k

mayak
20-09-2013, 10:12
a skąd wziąłeś pliki? od Tedi'ego?
strona http://www.ford-mobile-connectivity.com/ nie działa

piotrali
20-09-2013, 20:03
Działa ta strona http://www.ford-mobile-connectivity.de/ ale nie wiem czy są tam ostatnie wersje oprogramowania

boncio
20-09-2013, 20:18
Na stronie niemieckiej jest wersja z listopada 2012.

bhu
03-11-2013, 21:30
Dziś próbowałem zrobić update BT/VC - zostawiłem na penie tylko EN wersję - bo VC mówi po angielsku - BTW gdzie mogę sprawdzić czy rzeczywiście jest to wersja EN - ale update ruszył - trwał około 16-20 min nie zwróciłem uwagi czy pojawił się komunikat o sukcesie. pojawił się ekran radia - ale z włączonym MUTE. nic nie reagowało - żadne przyciski - dopiero wyłączenie i włączenie radia spowodowało włącznie się dźwięku.

Niestety VC przestał działać - po wejściu w menu BT - i zaznaczeniu włączonego BT - kratka do zaznaczenia sama się odznacza i zaznacza i tak w kółko

coś pomożecie

Hyper
06-11-2013, 09:58
Dzisiaj zrobiłem tę aktualizację u siebie, przeszła pomyślnie (był przez moment stosowny komunikat na ekranie radia) i jak na razie zauważyłem, że jak wcześniej niepoprawnie wyświetlały się polskie znaki diakrytyczne (np. zamiast Bożena było Bo#ena), to teraz zniknęły one całkowicie (np. zamiast Bo#ena mam teraz Boena). Ale przynajmniej dokładniej ładuje połączenia wybierane/przychodzące, wcześniej zdarzało się pominąć jakieś, które w telefonie były widoczne, a klikając przyciskami na kierownicy nie szło ich znaleźć. I miałem wrażenie, że zamienił kolejność imienia i nazwiska do takiego jak w książce telefonicznej, np. wcześniej było Kowalski Jan w samochodzie (w komórce jest Jan Kowalski), a teraz jest Jan Kowalski - ale nie jestem tego pewny, nie miałem czasu tego już sprawdzać, spieszyłem się do biura. Ale jeżeli faktycznie tak jest, to w przypadku wpisów typu "Filip - kuzyn" łatwiej będzie wyszukać tę osobę, bo wystarczy zajechać strzałkami pod literę F. Wcześniej wyświetlało jako "- kuzyn Filip", także trzeba było szukać gdzieś na końcu w "innych kontaktach", bo wg samochodu zaczyna się od myślnika (przestawiona kolejność imienia i nazwiska, o czym pisałem wcześniej).

EDIT:
Potwierdzam, wyświetla książkę telefoniczną tak, jak opisałem powyżej. I co ciekawe, łączy się z telefonem za każdym razem bez problemu. Wczoraj kilkanaście razy na mieście wsiadałem i wysiadałem, bluetooth w komórce był cały czas włączony i mimo to za każdym razem telefon był wykrywany, super. Przed aktualizacją było tak, że w zasadzie za każdym razem po wyjściu z samochodu musiałem albo wyłączyć BT w komórce i włączyć z powrotem, albo po odpaleniu silnika w komórce wybrać "Ford Audio" jako moduł do połączenia. Nie chciał tego na ogół sam robić, choć zdarzały się wyjątki. Teraz jest super :)

mihaaaau
08-03-2014, 16:26
Witam, kupiłem w tym tygodniu Forda Galaxy z radiem FX i jestem zainteresowany wgraniem aktualizacji. Strona UPGRADOWa Forda niestety nie działa aktualnie i moje pytanie jest czy istnieją jakieś inne miejsca, z których można pobrać aktualizację? Radio rozmawia do mnie po Angielsku.

Pozdrawiam

tedi_k
08-03-2014, 19:41
Wysyłam na maila. 2 pliki mają ok 8MB.

jaceks
08-03-2014, 22:46
zmien końcówkę adresu strony na .de lub inny kraj, potem wybierz język angielski i jazda

arturek
09-03-2014, 14:39
zmien końcówkę adresu strony na .de lub inny kraj, potem wybierz język angielski i jazda

Witam

pozdrawiam
Arturek

darkens
13-03-2014, 20:32
a jest tez jakas aktualizacja do radia SONY ?
Korzysta ktos z BT za pomoca Xperii M ?

jerrus
06-05-2014, 13:17
Mam Mondeo z 2009r. Mam dużą navi blaupnkt nx jest to radio z DVD nie z SD. Mam bluetooth lecz nie mam streamingu czyli przesyłania muzyki z tel po bluetooth. Czy jest możliwe żeby ta funkcja zadziałała? Czytałem to wszystko od pierwszej strony lecz nie wiem nadal co i jak. Jeśli jest możliwość zrobienia tego samemu to proszę o podpowiedź jak a jeśli trzeba pojechać do jakiegoś magica to proszę o namiary, najlepiej lubelskie. Pozdrawiam

mayak
06-05-2014, 13:23
jeśli masz moduł Bluetooth+USB to raczej można aktywować streaming, ale w module tylko BT to nie - oczywiście moduł BT można wymienić na moduł BT+USB (niedawno robiłem to koledze z forum)

jerrus
07-05-2014, 20:10
Mam z USB ( siedzi w schowku). W jaki sposób to aktywować? Tak naprawdę to tylko tego mi w tym aucie brakuje... Dzwoniłem do serwisu i koleś powiedział że nie ma możliwości w wersji przed liftem. Na forum czytam o jakimś elmconfig. Ludzie piszą że można. Ile coś takiego kosztuje i gdzie to można zrobić? Bez sensu w moim przypadku jest kupowanie oddzielnie kabelka do konfiguracji. W sumie już raz usmażyłem navi chcąc wrzucić polskie menu... Kolego Mayak, czy Ty jesteś w stanie to ogarnąć..?

Bump:

mayak
08-05-2014, 09:58
jak z fabryki był z USB to nic nie trzeba aktywować, bo powinien działać

a jeśli jednak USB nie działa, a gniazdo USB w schowku jest, to zaraz odpalę moją szklaną kulę i poprzez łącze telepatyczne zrobię diagnostykę Twojego Mondka ... 0010101001

wyszło z pradopodobieństwem 47,85% że handlarz wyjął moduł przed sprzedaniem Ci auta :D :D :D :D :D

jerrus
08-05-2014, 16:32
Bluetooth dziala bo laczy sie z tel i moge normalnie rozmawiac. USB tez dziala. Nie ma tylko bluetooth audio czy A2DP. Wiec tylko tego brakuje. Czy to oznacza ze cos jest wymontowane? Z tego co wiem po lifcie dziala normalnie. Sorki za brak polskich znakow- pisane z tel.

mayak
08-05-2014, 17:10
Teraz rozumiem - streaming raczej da sie aktywowac u Ciebie

jerrus
08-05-2014, 19:53
Masz moze pomysl jak i gdzie?

mayak
09-05-2014, 09:14
elmconfig, piąta strona konfiguracji, lewo kolumna gdzieś w połowie wysokości

zoo
09-05-2014, 11:39
elmconfig, piąta strona konfiguracji, lewo kolumna gdzieś w połowie wysokości

Witam,

zrobiłem aktualizację modułu i nadal nie mam możliwości korzystania ze streemingu via BT. W konfiguracji mam ustawione (sprawdzone przez Elmconfig) że jest to BT/Audio BT/USB with navi.

Dodam jeszcze, że działa mi wszystko poza streemingiem. (mam DVD NX)

Pytanie, czy w tym przypadku da się jeszcze coś pozmieniać w konfiguracji by ów streeming zadziałał, czy bez szan.
Pozdr
KK

bartoszek
09-05-2014, 13:03
Mam ten sam problem. Wszystko zaktualizowane, w ustawieniach mam podobnie - tylko bez NAVI. Konfiguracja pojazdu identyczna z twoją.

kolopeter
09-05-2014, 16:11
A wyszukujecie w tablecie , telefonie przez bt ,ze ma korzystać z ford audio cośtam ? Bo to,ze się łączy fon to jedno, a praca jako glosnik,to drugie ... Sorki,ze tak pisze,ale nie znam waszych uzdolnień.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

zoo
09-05-2014, 17:38
Raczej nie w tym leży problem, bo telefon łączy się z ford audio, ale brak jest w nawigacji funkcji BT audio. Oczywiście rozmowy przez bt można prowadzić.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

kolopeter
09-05-2014, 19:26
Dźwięk multimediów, dźwięk telefonu. Są to ustawienia dla bt w telefonie. Masz tak ustawione,albo opcję,ze możesz to zrobić?ogólnie bt po sparowaniu daje opcję, co można ,a co nie

zoo
09-05-2014, 20:22
Znalazłem rozwiązanie, problem leży w konfiguracji. Raz jeszcze sprawdziłem i okazuje się że miałem BT/VC HIGH + BT AUDIO + USB. po przestawieniu na ... + Navigation zadziałało. Pojawiła się opcja w navi BT. Po sparowaniu tel. działa streeming.

mayak
09-05-2014, 20:42
dokładnie tak - nie zdążyłem napisać

jerrus
10-05-2014, 14:48
Znalazłem rozwiązanie, problem leży w konfiguracji. Raz jeszcze sprawdziłem i okazuje się że miałem BT/VC HIGH + BT AUDIO + USB. po przestawieniu na ... + Navigation zadziałało. Pojawiła się opcja w navi BT. Po sparowaniu tel. działa streeming.

Gdzie i jak mam kolego to skonfigurowac? To jest gdzies w telefonie czy na radiu? Sorki ale zielony w tym jestem jak szczypiorek ale nigdzie nie znalazlem tych ustawien

mayak
10-05-2014, 15:48
W elmconfigu

jerrus
10-05-2014, 17:25
W elmconfigu

Ok. Gdzie i jak moge zrobic, zmienic ten wpis w konfiguracji? Wlasnie aktualizowalem vc/bt i myslalem ze pokaze sie ta opcja lecz niestety to nie nastapilo. Rozumiem ze zeby obsluzyc ten elmconfig to musze miec jakis kabel do samochodu ewentualnie jakiegos gniazda srwisowego w radiu?

bartoszek
10-05-2014, 18:31

Jutro sprawdzę, bo ja mam ustawione aktualnie bez BT/VC HIGH + BT AUDIO + USB, ustawię na BT/VC HIGH + BT AUDIO + USB + NAVI ale jest tam tez opcja:
BT/VC HIGH + BT AUDIO + USB (for navigation only) do czego ona służy, ktoś wie?

zoo
11-05-2014, 10:51
Ok. Gdzie i jak moge zrobic, zmienic ten wpis w konfiguracji? Wlasnie aktualizowalem vc/bt i myslalem ze pokaze sie ta opcja lecz niestety to nie nastapilo. Rozumiem ze zeby obsluzyc ten elmconfig to musze miec jakis kabel do samochodu ewentualnie jakiegos gniazda srwisowego w radiu?

Zmianę konfiguracji musisz zrobić podłączając się do komputera samochodu za pośrednictwem interfejsu. Ja kupiłem ten: http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v2-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
Za pomocą programu elmconfig wprowadzisz zmiany.

jerrus
11-05-2014, 13:08
Zmianę konfiguracji musisz zrobić podłączając się do komputera samochodu za pośrednictwem interfejsu. Ja kupiłem ten: http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v2-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
Za pomocą programu elmconfig wprowadzisz zmiany.

Dzieki kolego. Wczoraj rozmawialem ze znajomym, ktory kupil jakis kabelek do forda lecz go jescze nie testowal. Mam nadzieje ze ma ten programbi uda sie to uruchomic. Pozdrawiam

jerrus
14-05-2014, 15:56
Czy jeżeli kolega ma kabelek i ma do tego program IDS to będzie na nim działał program Elmconfig? Jeśli tak to czy ma ktoś instalkę wraz z potrzebnymi bibliotekami?. Czy programem IDS też można uruchomić streaming w radiu blaupunkt nx?

kkooccuurr
22-07-2014, 14:20
Witam

Czy jest jakiś nowy link by sciągnąć update, ten już nie działa :(

tedi_k
22-07-2014, 21:42
Proszę bardzo stosowny link: https://www.dropbox.com/s/nm4taaokpcmsgfr/BT-VCupdate.zip

kkooccuurr
22-07-2014, 23:22
Super! Dziękuje!!!

tedi_k
03-10-2014, 12:31
Aktualny link do ostatniej aktualizacji modułów BT/VC/USB https://www.dropbox.com/s/nm4taaokpcmsgfr/BT-VCupdate.zip?dl=0

weuek
19-12-2014, 13:57
Czy najnowsza wersja tej aktualizacji pozwala nagrywać etykiety dla folderów na USB tak samo jak dla numerów telefonów i stacji radiowych?

radzik22
19-12-2014, 20:07
Aktualny link do ostatniej aktualizacji modułów BT/VC/USB https://www.dropbox.com/s/nm4taaokpcmsgfr/BT-VCupdate.zip?dl=0

Wlasnie pobralem sobie ta aktualizacje modulu i jak wkladam pendraiva do usb i odpalam radio to wyskakuje mi informacja ze brak folderow lub plikow do otworzeni. Radio jakie posiadam to NX SD.wiecie o co chodzi?

gin555
22-12-2014, 10:53
mam moduł 8M5T-19C112-BR ver. softu 8M5T-14D511-BR
ETIS mówi że 07-07-2014 był sprawdzany moduł pod kątem aktualizacji - wtedy fura była w serwisie na przeglądzie, czy wgrywając update z 2012 r nie zrobie sobie downgradu?
doczytałem że 2 ostatnie litery mowią o wersji językowej (B) oraz o wersji modułu czy też oprogramowania, jak sprawdzić więc czy pliki do samodzielnej aktualizacji są nowsze czy też starsze niż moje aktualnie wgrane

mayak
22-12-2014, 12:34
BR to nie aktualne, najnowsza aktualizacja to chyba "V" więc jak ją wgrasz to będziesz miał -BV

gin555
22-12-2014, 12:48
dzięki, mayak
dzisiaj wrzuce i pochwale się efektami,
podpowiedzcie jeszcze który plik mam zostawić do update? bo etis twierdzi że mam VC niemieckie, a faktycznie gada po angielsku - oczywiście można to zmienić w zakresie chyba 5-6 języków

mayak
22-12-2014, 12:49
jeśli masz do wyboru różne języki, to znaczy że masz navi NX - mimo to na pendrive'a wrzuć tylko te dwa pliki odpowiadające wersji językowej hardware modułu ("B") czyli niemieckiej

gin555
22-12-2014, 20:24
zaktualizowałem, nie kasowałem nic z tej paczki która była udostępniona, wszystko trwało 8-9 min, ogonki polskie są, ale chyba były też wcześniej, gada w 6 językach bez polskiego oczywiście, ale to tez już było wcześniej
Dwie zmiany: pierwsza mało istotna-pokazała sie ikona zasięgu GSM na ekranie w aucie, druga bardzo istotna-książka telefoniczna z mojego telefonu (ponad 1100 wpisów) wczytuje się niecałą minute po sparowaniu, kiedyś było to prawie 10 min.

weuek
23-12-2014, 00:18
Zaktualizowałem moduł AN do wersji AV i nie zauważyłem absolutnie żadnych zmian-polskich znaków nadal nie obsługuje.

kkooccuurr
23-12-2014, 10:50
mam moduł 8M5T-19C112-BR ver. softu 8M5T-14D511-BR

Jak sprawdzacie wersje modułu/oprogramowania?

mayak
23-12-2014, 11:10
komputerem, lub, jeśli nigdy nie był aktualizowany, to można sprawdzić w ETISie z jakim softem wyjechał z fabryki - Twój wyjechał z 8M5T-19C112-BR

kkooccuurr
31-12-2014, 19:00
Dzięki!

Wrzuciłem na pena 2 pliki BV i upgrade skończył się sukcesem po około 15 minutach.

motorek26
01-02-2015, 13:29
u mnie aktualizacja poszła bez problemu nic nie usuwałem z pena były wszystkie pliki pojawił sie znacznik połaczenia z tel który miałem na starym telefonie znikneły zupełnie polskie znaki czyli jak miałem bo#ena to mam teraz boena

ale mam jeszcze pytanie jak zmienic kolejnosć wyświetlania książki bo jak mam np. motorek26 w telefonie to wyświetla mnie 26motorek

kryman28
16-02-2015, 17:47
Mam problem ze streamingiem BT. Moduł BT wymieniony na wersję z USB, uaktualniony. Utwory z USB Blaupunkt NX odtwarza ok poza tym że po włączeniu zapłonu przez około minutę odtwarzane są kilkusekundowe kolejne utwory. Po upływie tego czasu odtwarzanie kolejnych jest ok. Jednak mam problem z BT audio: po ustawieniu w bcm opcji BTVC HIGH + BT audio
+ USB(for navigation only ) pojawiła się w Conversie funkcja BT audio i telefon sparował się do strumieniowania ale nie słychać muzyki a także pojawił się problem z działaniem telefonu w Nx oraz nie działa przycisk radio. Pomaga wył i ponowne włącz NXa. W NX nie ma opcji BT audio tylko na C+ jest.5955159552
Jaki może być powód tych dziwnych problemów ?

Bt audio zaczęło działać po aktualizacji do 5.3, jednak teraz mam problem z mapą 2014 ponieważ restartuje co chwile NXa, a wskazana wersja mapy to 00000000000 :(

donpedro60
01-06-2015, 19:58
Wlasnie pobralem sobie ta aktualizacje modulu i jak wkladam pendraiva do usb i odpalam radio to wyskakuje mi informacja ze brak folderow lub plikow do otworzeni. Radio jakie posiadam to NX SD.wiecie o co chodzi?
Czesc.
Mam ten sam problem.
Chce wgrac ta aktualizacje 5.3 i komunikat mowi ze nie ma nic do odtworzenia.
Mam NX DVD.
O co biega?Pzdr.
PS.
Dodam ze po kilku postojach i odpaleniach auta zawiesza sie wczytywanie pendriva.
Po sformatowaniu pena ok ale znow do czasu.

Maniak
01-06-2015, 20:47
sp 5.3 jest do NX DVD :)

tedi_k
01-06-2015, 21:33
Koledzy, piszcie proszę info TYLKO SPRAWDZONE I PRAWDZIWE!:027:

SP 5.3 https://www.dropbox.com/s/ycfj3gpp033mf9q/Ford_NX_SP5.3.zip?dl=0 jest TYLKO DLA NX DVD i na SD nie pójdzie!!!
Dla NX SD jest soft schwarz https://www.dropbox.com/s/ghdlmuiv9n6ud50/NX2013_schwarz.rar?dl=0 i blau https://www.dropbox.com/s/1d8sdgg8kwv9o7p/NX2013_blau.rar?dl=0 z 2013r.
Który do czego napisane jest tu https://www.dropbox.com/s/n3r4jzomieb97o2/NX2013_Handbuch.pdf?dl=0.

Bardzo proszę o przestrzeganie żelaznej zasady - JAK NIE WIEM - NIE PISZĘ I NIE WPROWADZAM INNYCH W BŁAD!!!

Maniak
01-06-2015, 23:07
już poprawiłem swój wpis.
Moj Niemiecki jest bardzo slaby także prosze o sprostowanie czy dobrze to odczytuje, jeżeli nr karty SD jest:
blau do BS7T-19h449-CAA / BS7T-19H449-CBA
shwarz do BS7T-19H449-CAB/CAC lub BS7T-19H449-CBB/CBC

adamvet
02-06-2015, 06:59
Dzieki tedi_k za udostepnienie plikow..wczoraj zrobilem aktualizacje BT/VC mojego FX-a i w koncu mam muzyke z iPoda i iPhona w glosnikach. Przed aktualizacja radio widzialo iPoda i wywietlalo sie info o utworze ale nie bylo dzwieku za to teraz wsio hula i buczy:)

Jokers21
04-06-2015, 22:21
Panowie po aktualizacji czasami zatrzymują sie piosenki z USB , musze przełączyc na radio i spowrotem na USB i wtedy leci dalej. ktoś mial może coś takiego ?

tedi_k
05-06-2015, 13:50
Obstawiam kiepski pendrive.

Jokers21
06-06-2015, 01:14
Obstawiam kiepski pendrive.

Na trzech dzieje sie to samo , gasze auto odpalam a piosenka stoi na 0:00 jak dam pause i wyłączę pause piosenka leci normalnie od momentu na ktorym sie wczesniej zatrzymało.

djremo
08-06-2015, 08:59
Mam nx dvd i zmieniłem moduł bt na ten z usb. Zrobiłem mu też aktualizacje softu i mam problem z funkcją telefonu. Z radia wszystko działa natomiast przechodząc w conversie+ na telefon mam tylko opcje status połączenia i ponowne wybieranie. Nie mam książki telefonicznej ani innych funkcji.

orion512
08-06-2015, 23:02
Może update softu converse+ by pomógł.
Jaką wersję kolega ma u siebie?

djremo
09-06-2015, 09:30
Soft 0809. Na starym module 7s w c+ działało. Nie wiem jak bylo po zmianie modułu ale przed aktualizacją bo nie zdążyłem sprawdzić.

KoTT
27-06-2015, 09:52
Panowie, może ktoś mi pomoże...
Zrobiłem aktualizację przy użyciu softu z listopada 2012 w moim poliftowym mondeo (WF0GXXGBBGBY37513). Nie zdążyłem zauważyć komunikatu (o ile był) o pomyślnej lub nieudanej aktualizacji, bo radio po prostu zgasło po kilkunastu minutach.
W efekcie została mi teraz tylko opcja AUX (zniknęło USB i iPhone), a po wciśnięciu przycisku PHONE w nawigacji (NX SD) włącza się wyciszenie bieżącego źródła dźwięku. VC działa, ale to mi akurat najmniej potrzebne. Telefonu nijak podłączyć się do radia nie da (pokazuje, że jest sparowany i tyle) - funkcji telefonu w navi nie widać, a w C+ się wyszarzyła. Dodam, że wcześniej (przed aktualizacją) nie działało mi odczytywanie plików MP3 z USB (pliki widział, ale pokazywało niepoprawny format audio), ale przynajmniej telefon działał poprawnie.
Raz na jakiś (w bliżej nieokreślonych momentach) wyświetla się teraz komunikat o nieudanej aktualizacji.
I teraz pytanie, co robić, skoro procedury aktualizacji z USB nie da się wykonać (nie ma opcji USB po wciśnięciu CD/AUX)?

leszcz
28-06-2015, 15:41
Nie zdążyłem zauważyć komunikatu (o ile był) o pomyślnej lub nieudanej aktualizacji, bo radio po prostu zgasło po kilkunastu minutach.
pewnie wszystko jest OK :D
a próbowałeś stary sposób z odłączeniem akumulatora na 15 min ?
a jak to nie pomoże to jeszcze ręczne odpięcie modułu BT/VC ktory jest nad schowkiem pasażera ( trzeba wyjąć schowek - 10 min roboty z wszystkim)

KoTT
28-06-2015, 21:42
Odłączenie akumulatora nie pomogło :/. Jutro będę walczyć ze schowkiem - mam już na tym polu pewne doświadczenie. Jakieś wskazówki odnośnie odłączenia samego modułu?

leszcz
28-06-2015, 21:46
Jakieś wskazówki odnośnie odłączenia samego modułu
po prostu odpiąć i wpiąć tak po jakimś tam czasie . U mnie ten moduł powodował ustawiczne restartowanie nawigacji

KoTT
29-06-2015, 22:10
Odłączenie modułu nic nie dało (odłączyłem na około godzinę).
Odłączyłem jednocześnie moduł i akumulator (też na prawie godzinę) - też bez skutku.
Wygląda to trochę tak, jakby radio nie widziało zupełnie modułu (bo, o ile dobrze wyczytałem, w przypadku radia NX to ono realizuje funkcje VC, a nie działa mi bluetooth i USB).
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Czy tylko ASO mi zostaje?

artur1970
29-06-2015, 22:13
Podłącz inny moduł - poszukaj najbliżej Ciebie, podjedź i podłącz. Zadziała to masz pewność że Twój moduł padł, w przeciwnym wypadku winna instalacja.

tedi_k
29-06-2015, 22:14
A co Ci ASO da? Najprawdopodobniej padł moduł, więc lepiej kupić na allegro moduł 112 z opcją zwrotu i podłączyć testowo. W krańcowym przypadku będzie Cię to kosztowało opłaty za przesyłkę - na pewno co najmniej o rząd wielkości taniej niż diagnoza ASO "uszkodzony modułu"...

KoTT
29-06-2015, 22:31
Tak się głupio może spytam...
Czy moduł może się uszkodzić podczas aktualizacji?
Tak jak napisałem wcześniej BT mi działał.

KoTT
02-07-2015, 16:01
Wymiana modułu rzeczywiście pomogła. Dużo roboty z tym nie ma jak ktoś wie o co chodzi :)
Swoją drogą dziwne, że moduł uszkodził się podczas aktualizacji...
Może ktoś chce niedrogo odkupić? ;)

piter255
02-07-2015, 20:39
Panowie
od kilku dni walczę z podłączeniem modułu z USB,
wszystko jest juz ogarniete poza tym że funkcja BTaudio poprostu znikła po dwóch godzinach, podpinam inny moduł i jest to samo , na początku funkcja BTaudio jest ( razem z pozostałymi czyli ipad, USB i line in,) a po kilku godzinach znika,
Nie mam pojęcia co się dzieje i gdzie jest przyczyna ????????
dodam że Mondeo jest z 2008-06, i jest zamontowana duża dotykowa NAvi FX
patent z przepięciem kabli z AUX juz zastosowałem i dzwięk się pojawił,
nie mam pojęcia co dalej robić ??

CZEKAM NA POMOC

artur1970
06-07-2015, 13:24
Duża dotykowa navi to NX :one:

wykonaj aktualizację Navi i modułu. Info znajdziesz na forum

piter255
08-07-2015, 20:48
w jaki sposób mam sprawdzić softa w moim NX
wchodzę w menu serwisowe ale nie jestem wstanie wywnioskować jaki soft jest w mojej navi, mapa jest 2010

maniek007
11-07-2015, 09:40
Witam.
Aby mieć usb trzeba dołożyć moduł bt/vc który posiada wyjście na usb?
Jeśli tak to potem trzeba zaktualizować oprogramowanie i w czym ??
Navigacja fx bez ekranu dotykowego

weuek
11-07-2015, 11:01
Navigacja fx bez ekranu dotykowego
To po co ci USB? Przecież możesz mp3 z karty SD odtwarzać.

maniek007
11-07-2015, 17:37
No wiesz fajnie by było mieć to i to:one:

radek70
11-07-2015, 19:15
To musisz wymienić moduł na 8M5T-19C112-xx, albo CS7T-14D212-xx. Przy tym drugim jest możliwość wyboru języka.

maniek007
12-07-2015, 06:58
To musisz wymienić moduł na 8M5T-19C112-xx, albo CS7T-14D212-xx. Przy tym drugim jest możliwość wyboru języka.

Wielkie dzięki
Orientujesz się może w przybliżeniu jaki to koszt?

rapidziory
29-07-2015, 11:32
Hej,

czy aktualizacja modułu zawsze wiąże się z utratą polskich znaków? Pojawiło się kilka postów z taką informacją? Czy dzieje się tak zawsze? Mam niemiecką wersję Voice Control. Nie chciałbym stracić polskich znaków przy aktualizacji. Ktoś może coś wie na ten temat?

Druga sprawa - czy trzeba później zmieniać coś uaktualniać w ustawieniach elmconfigiem?

Sengin
23-08-2015, 22:10
Czy ostatnie linki do aktualizacji nie działają, czy soft jest jeszcze gdzieś dostępny?

Mam problem z iPodem, po podłączeniu do USB system widzi Ipoda i odtwarza ścieżki ale nie słychać muzyki.
Moja wersja Navi:
Main Ver SW: 2012 101125
Reg Version: DI_SWNAV19.3C3P17
NAV Ver SW: N2189VF_9.3C3P17

Wersja Convers 1302.

tedi_k
23-08-2015, 22:20
...czy soft jest jeszcze gdzieś dostępny?
....

https://www.dropbox.com/s/psgd9otpcc3pd64/BT-VCupdate.zip?dl=0

Sengin
24-08-2015, 01:11
Dzięki

kris7272
24-08-2015, 08:43
jaki jest najnowszy soft na aktualizacje BT/VC mam miedzylifta z kwietnia 2010.mam ostatnio problem z polaczeniem telefonu tzn.raz łapie raz nie i dodatkowo odtwarzanie z USB tez chodzi tak jak mu się podoba.niekiedy widzi pliki ale nie odtwarza lub ostatnio odtwarzało muzyke by po kilku utworach przeskoczyć na inny katalog i sobie odtwarzac jakąś "samowolkę"

tedi_k
24-08-2015, 12:56
Ten co jest 2 posty wyżej...:027:

Misiakrp
05-09-2015, 01:05

mam model 8M5T-19C112BT
rozumiem ze ten plik jest właściwy ?
czy da się sprawdzić jakie mam obecnie oprogramowanie w BT ?
dodam ze mam NX i tam do wyboru voice mam sporo języków (bez pl)
rozumiem ze polskiego voice nie ma ?

artur1970
05-09-2015, 06:18
Masz wersję T - fabrycznie.

rozumiem ze polskiego voice nie ma ? - dobrze kombinujesz

Misiakrp
13-09-2015, 19:45
no to oprogramowanie wgrane ale mam problem i nie wiem czy to wina najnowszego softu radia 2015 czy samej aktualizacji BT (zrobione tego samego dnia) sterowanie głosem działa ale nie mogę przypisać żadnych swoich komend radio polecania wykonuje wiec samo sterowanie voice działa ale jak chce dodać add station name mimo że mówię prosi o powtórzenie i nic sie nie dzieję :(
może ktoś sprawdzał albo spotkał się z podobnym problemem ?
dodam że nie widzę też żadnej różnicy między starym softem a nowym wszystko działało

fido
21-09-2015, 16:52
Czy jak wgrałem najnowsze oprogramowanie do swojej navi to jest sens wgrywać uaktualnienie do BT, czy tam już jest to zawarte ?

mayak
21-09-2015, 16:56
Oddzielne aktualizacje

holek01
21-02-2016, 09:18
Witam,

Zgrałem pliki aktualizacji na pendrive i aktualizacja nie chce ruszyć. Mam nawigację NX. W czym może być problem?

weuek
21-02-2016, 11:40
Jaki jest format plików na pendrajwie/jak duża partycja?

holek01
21-02-2016, 12:01
Format plików FAT32, pendrive rozmiar: 4GB. Auto sprowadzone z Belgii.

Bump: Już wszystko działa :-) Telefon się połączył :-) u mnie jest system keyless free i chodziło o to, że aktualizacja nie uruchomi się dopóki nie włączy się zapłonu ;) Przy keyless free bez sprzęgła uruchomia się zapłon i po włączeniu radia aktualizacja od razu poszła :-) Dzięki. Pozdrawiam

Pacco
25-03-2016, 22:55
Witam, mam problem u siebie, mianowicie dokładałem BT/VC z usb. Po aktywacji w elmconfi na BT/VC+usb+BT audio+navi. widzi USB ale gdy wybieram jakąś piosenek to przełącza na radio. Jakby convers+ widział usb a radio nie. Radio to travelpilot nx DVD. Próbowałem robić aktualizacje. Mam keyless power i robiłem jak kolega niżej i też nie chce zaskoczyć.

blade65
27-03-2016, 11:54
Format plików FAT32, pendrive rozmiar: 4GB. jak mozęsz kolego to podeślij linka z tą aktualizacja jak masz inna jak ta na forum bo ta z forum nie chce ruszyć dzieki:diabel2:

tedi_k
27-03-2016, 21:03
...bo ta z forum nie chce ruszyć ...

Ta z forum to jest jedyna oryginalna. Ruszy na pewno, tylko trzeba mieć cierpliwość. Najlepiej włożyć pena z aktualizacją i jeździć. Za którymś razem ruszy - i wtedy nie wolno przerwać tylko poczekać aż skończy (tak ok. 30 minut :one:). Jak ruszy nie wyłączać silnika!!!

kleryk
28-03-2016, 20:40
U mnie dokładnie jak w instrukcji i ruszyło za pierwszym razem.

holek01
01-04-2016, 13:37
Blade 65 - u mnie też nie chciała na początku pójść ale jeśli masz system bezkluczykowy to bez sprzęgła wciskasz POWER czyli jednym słowem w ten sposób uruchamiasz sam zapłon, wkładasz pendrive z aktualizacją, uruchamiasz radio i wtedy powinien rozpocząć się proces aktualizacji, trwa około pół godziny. Proces aktualizacji tylko jest możliwy na zapłonie inaczej nie uruchomi się.

Pozdrawiam

blade65
01-04-2016, 13:40
Blade 65 - u mnie też nie chciała na początku pójść ale jeśli masz system bezkluczykowy to bez sprzęgła wciskasz POWER czyli jednym słowem w ten sposób uruchamiasz sam zapłon, wkładasz pendrive z aktualizacją, uruchamiasz radio i wtedy powinien rozpocząć się proces aktualizacji, trwa około pół godziny. Proces aktualizacji tylko jest możliwy na zapłonie inaczej nie uruchomi się.

Pozdrawiam

Dzieki za pomoc :one: ale już sie zaktualizowało ja mam palenie na kluczyk i zauważyłem że własnie to ruszyło dopiero na zapłonie a konkretnie jak zapaliłem silnik potwierdzam twoje spostrzeżenie :one:

holek01
01-04-2016, 15:47
Świetnie :one: Pozdrawiam :027:

MasterBurn
08-04-2016, 17:56
nom u mnie po aktualizacji czeski film :p
zamiast tego by funkcje się pojawiły, to zniknęły :p jak na Bluetooth czy USB :P wgrywałem wersje Niemiecka, wszystko poszło jak po maśle, już pysk się cieszył a tu lipa :P

testuje z pełną paczka plików (w każdym musiałem usunąć tylko do odczytu)..... liczę ze zadziała :/

Bump: Udało się :)

Pliki TXT do kosza poleciały z rozpakowanego Rar'a, no i jak pisałem w całej reszcie w właściwościach usuniecie haczyka tylko do odczytu :)

robert5785
09-04-2016, 13:59
u mnie w FX`ie: "BVC device update not reqired".
sw_main 0828_090731
sw_navi N0967VF_6.4C1P21

czy to jest ten soft co tutaj na forum?

ketez
19-04-2016, 20:19
Pytanko. Czy jest możliwość sprawdzenia jaką mam wersję oprogramowania bt/voice ????? Samochód mama od 2 miesięcy i nie chciał bym niepotrzebnie robić aktualizacji.

pgrob
19-04-2016, 20:40
np. ELMConfig lub Forscan

forttres
19-04-2016, 21:07
Panowie a czy jest możliwość aktualizacji tego modułu, bez złącza usb. Może mi nie działa przez to że w radiu jest najnowsza aktualizacja, a w module jakiś stary soft.

artur1970
20-04-2016, 05:53
Nie, aktualizacja nie ma nic do działania. Wypnij moduł, najlepiej zamienić na inny i zobaczyć czzy jest ok.

forttres
20-04-2016, 20:46
Już zmieniałem na inny, też nic. Telefon widzi moduł łączy się z nim i wyświetla się napis sparowano urządzenie, na obu modułach to samo.

ketez
20-04-2016, 20:49
Forttres sprawdzałeś na stronie Forda czy twój telefon będzie działał z BT ?????????

Quler27
21-04-2016, 21:27
Wie ktoś czy będzie opcja sparowania więcej niż jednego telefonu? W chwili obecnej mam 2 służbowy i prywatny i czasem dylemat :-)

Wysłane z mojej Xperii Z2

artur1970
22-04-2016, 17:49
I tak zostanie. Musisz wybrać jedynie słuszny z listy.

tedi_k
22-04-2016, 18:10
...W chwili obecnej mam 2 służbowy i prywatny i czasem dylemat :-) ...

Trzeba zmienić aparat na taki DualSIM - działa to wtedy rewelacyjnie: sparowany jest jeden telefon, rozmowy z obu kart SIM przekazywane są na BT, dzwoni się zawsze z numeru pierwszego SIM w telefonie (chyba, ze jest to oddzwanianie na odebrany SMS - wtedy telefon sam oddzwania z numery, na który przyszedł SMS).

Quler27
23-04-2016, 17:46
Trzeba zmienić aparat na taki DualSIM - działa to wtedy rewelacyjnie: sparowany jest jeden telefon, rozmowy z obu kart SIM przekazywane są na BT, dzwoni się zawsze z numeru pierwszego SIM w telefonie (chyba, ze jest to oddzwanianie na odebrany SMS - wtedy telefon sam oddzwania z numery, na który przyszedł SMS).

Widzisz nie było by problemu jakbym służbowego nie miał narzuconego przez korpo... :-( chore czasy... Polityka Bezpieczeństwa itp :-( mogę mieć albo iPhone albo BBerry... I ani ten ani ten system do końca mi nie siedzi :-( wiec parowanie więcej niż jednego telefonu było by dla mnie zbawieniem :-)

Wysłane z mojej Xperii Z2

Sajgon1984
17-07-2016, 14:01
Panowie;

Mam problem z uruchomieniem aktualizacji. Mój moduł to CS7T-14D212-AB. Próbowałem chyba wszystkiego. Zostawiłem tylko pliki z końcówką Ax z odznaczoną opcją tylko do odczytu. Aktualizacja nie chce ruszyć. Może ktoś miał podobną sytuację.

Matius86
17-07-2016, 14:02
Panowie;

Mam problem z uruchomieniem aktualizacji. Mój moduł to CS7T-14D212-AB. Próbowałem chyba wszystkiego. Zostawiłem tylko pliki z końcówką Ax z odznaczoną opcją tylko do odczytu. Aktualizacja nie chce ruszyć. Może ktoś miał podobną sytuację.
Z tego co mi wiadomo i kojarze to CS7T nie ma aktualizacji...chyba że się mylę...

MondeQ by Matius86

Sajgon1984
17-07-2016, 14:24
Mam problem z tym modułem. nie chce się połączyć z żadnym telefonem. słuchawka znajduje ford audio i próbuje nawiązać połączenie. Wpisuje pin wyświetlony na ekranie i telefon kończy parowanie ale samochód nadal nie widzi sparowanych urządzeń. próbowałem na xperi z3 xperi z2 i służbowej lumi i balckberry-m. Za każdym razem sytuacja taka sama. Czyżby uszkodzony moduł?

QUIET
26-09-2016, 15:17

Czy to jest najnowsza/ostatnia aktualizacja modułu BT?

artur1970
26-09-2016, 15:37
Tak, do wersji V

geronim75
30-09-2016, 17:11
Witam. Może, ktoś podpowie. Zainstalowałem CS7T-14D212-AC. Podobno jest to moduł multilanguage i obsługuje też język polski. Na tę chwilę gada po angielsku. Stąd pytanie, jak zmienić język na inny. Drugi problem to współpraca z radiem (Sony ze zmieniarką 6 discs). Poprzedni moduł działał bezproblemowa. W czasie parowania telefonu, na ekranie wyświetlał się PIN połączenia. Pod podmienieniu na CS7T-14D212-AB, mam po angielsku komunikat o wpisaniu w telefonie kodu połączenia wyświetlanego na wyświetlaczu radia. Problem w tym, że PIN się nie wyświetla.
Pozdrawiam
DJ

tedi_k
30-09-2016, 17:34
...PIN się nie wyświetla.
...

Bo moduł na razie "myśli", że jest w Fieście na przykład i wysyła kod na wyświetlacz MFD, którego nie ma w Mondeo...
Podjedź w Warszawie do kolegi mayak, to Ci to w 5 minut doprowadzi do ładu (język i wyświetlanie PIN).

daniel66
05-10-2016, 13:06
Czy to jest najnowsza/ostatnia aktualizacja modułu BT?

Co daje ten update?

QUIET
05-10-2016, 15:23
U mnie rozwiązał problem z "nie widzeniem" wszystkich pendrive'ów. Wszystkie moje 4 sztuki które mam w domu nie działy. Po aktualizacji działają bez problemu. Z tego co czytałem to rozwiązuje też problem z polskimi znakami z książki telefonicznej sparowanego telefonu na nx'ie.

tapatalk@GT-I9505

forttres
06-10-2016, 20:16
Witam, czy może ktoś wrzucić zdjęcia jak się wyświetlają foldery z mp3 na radiu FX. I jak wygląda to menu wyboru z czego chce odtwarzać muzykę na przycisku AUX.

radek70
06-10-2016, 20:36
forttres , chodzi Ci o USB, czy bluetooth streaming?

forttres
07-10-2016, 17:00
W sumie to i to.

tocamartin
15-10-2016, 09:37
To jest w końcu możliwość słuchania muzyki w blaupunkt nx przez bluetooth?

Sony Xperia Z3+

radek70
15-10-2016, 15:23
chodzi Ci o USB, czy bluetooth streaming?

W sumie to i to.
Tomek sorry, ale głupotę palnąłem :) Przy streamingu nic się nie wyświetla, bo odtwarza telefon (foto 1,2). Z pena foto 3, 4, 5.

forttres
15-10-2016, 18:59
Dzięki kolego Radek za zdjęcia. Bardzo fajnie to wygląda, muszę sobie jak najszybciej sprawić ten moduł.

leszcz
15-10-2016, 19:03
Bardzo fajnie to wygląda
a to zajrzyj jeszcze TU (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=250391) nie ma lipy :) a i funkcje dochodzą

radek70
15-10-2016, 19:05
forttres , nie chcę tu robić reklamy, ale mam moduł do oddania: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=251984

forttres
15-10-2016, 20:04
forttres , nie chcę tu robić reklamy, ale mam moduł do oddania: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=251984

No dzięki za propozycje, ale chce już kupić ten moduł z językiem polskim.

Przemol1974
07-11-2016, 18:32
Mi też podoba się opcja słuchanie przez BT. Moje radio tylko raz zagrało przez Bt jak kupiłem przy pierwszym parowaniu. Teraz nie widzę takiej opcji.

Jaki to moduł szukać z językiem polskim? Wystarczy tylko wymienić, czy coś jeszcze trzeba ogrywać? Czy jest możliwość włączenia streamingu w Fx-e?

Bump:

Przemol1974
08-11-2016, 15:40
Panowie pierwszy raz będę się zabierał za aktualizację modułu, czy ten soft jest odpowiedni do mojego? W

http://images82.fotosik.pl/147/66beaeb4ea2a97a5med.png (http://images82.fotosik.pl/147/66beaeb4ea2a97a5.png)

Widzę, że numer jest softu ten sam co u mnie? A błędy literówki mam w moim sofcie. Interesuje mnie opcja streaming, czy mój moduł ma taką opcję?

lukaszs
08-11-2016, 16:35
Panowie pierwszy raz będę się zabierał za aktualizację modułu, czy ten soft jest odpowiedni do mojego? W

http://images82.fotosik.pl/147/66beaeb4ea2a97a5med.png (http://images82.fotosik.pl/147/66beaeb4ea2a97a5.png)

Widzę, że numer jest softu ten sam co u mnie? A błędy literówki mam w moim sofcie. Interesuje mnie opcja streaming, czy mój moduł ma taką opcję?

Wersja M posiada streaming

Przemol1974
08-11-2016, 16:54
Wersja M posiada streaming

Czyli tylko aktywacja za pomocą kabelka?

lukaszs
08-11-2016, 17:36
Czyli tylko aktywacja za pomocą kabelka?

Mozesz na poczatek sprobowac wyszukac auto i sie sparowac. Potem w ustawieniach BT w telefonie sprawdzic czy jest dostepna opcja streamingu mediow. Jak to zadziala to mozna poprzez vc przejsc do external bluetooth. Po niemieckiemu moze to byc lekko utrudnione..

Przemol1974
08-11-2016, 18:01
Mozesz na poczatek sprobowac wyszukac auto i sie sparowac.

Telefon sparowany Galaxy S6 i opcji brak. W ustawieniach brak tej opcji. Z tego co widzę to chyba mam aktualny soft? Poprzednik dwa lata temu coś tam wgrywał, tak twierdził.

lukaszs
08-11-2016, 18:03
Telefon sparowany Galaxy S6 i opcji brak. W ustawieniach brak tej opcji. Z tego co widzę to chyba mam aktualny soft? Poprzednik dwa lata temu coś tam wgrywał, tak twierdził.

Jezeli BM to aktualna wersja w aucie, to niestety jest ona stara.

Przemol1974
08-11-2016, 18:05
czyli, co wgrać ten soft z linku? Na zdjęciu wyżej jest numer mojego BT

lukaszs
08-11-2016, 18:08
czyli, co wgrać ten soft z linku? Na zdjęciu wyżej jest numer mojego BT

Tak musisz szukac softu z koncowka BV

Przemol1974
08-11-2016, 18:11
W sofcie są różne końcówki i jest BV, to zostawić tylko tą z BV i mój język ?

radek70
08-11-2016, 18:11
Przemol1974 przeczytaj moje wpisy #892 i #899 tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2341378 .

Przemol1974
08-11-2016, 18:15
Są dwie końcówki Bv.bvc i BV.vbf To która? Pierwszy raz będę to robił sam i proszę troszkę jaśniej, jeśli mogę prosić o wyrozumiałość. :)

radek70
08-11-2016, 18:19
Obydwa pliki musisz skopiować na czystego pena.

lukaszs
08-11-2016, 18:19
Są dwie końcówki Bv.bvc i BV.vbf To która? Pierwszy raz będę to robił sam i proszę troszkę jaśniej, jeśli mogę prosić o wyrozumiałość. :)

Zostaw wszystko i sformatuj fat32 pena

Przemol1974
08-11-2016, 18:37
No dobra, to już wiem Te dwa pliki na czystego pena plus tekst z językiem niemieckim. Czy navi tez muszę aktualizować, jeśli tak to gdzie można pobrać soft?

lechu_jr
08-11-2016, 18:47
Możesz wypakować na pena wszystkie pliki, u mnie nie było problemu, nie trzeba było zostawiać tylko właściwego języka, ani odznaczać opcji "tylko do odczytu".
Instrukcja jest tutaj https://www.youtube.com/watch?v=v1QB39zr5Ck
Dla każdego radia robi to się tak samo

Przemol1974
08-11-2016, 18:57
Dzięki śliczne. Mogę zapalić silnik i pojechać do pracy i w trakcie będzie się aktualizowało?

lechu_jr
08-11-2016, 19:02
Bez zapłonu włączasz radio, wkładasz Usb i teraz zapalasz, nie powinno być problemu. Ja też nie przełączałem stacyjki na II tylko uruchomiłem silnik, bo mam skandynawy i wyświetlało mi "akumulator rozładowany "

Przemol1974
08-11-2016, 19:05
Dziękuję ślicznie za cierpliwość. Początki zawsze są trudne :)

radek70
08-11-2016, 19:17
Przemol1974 , gdzieś było, że bezpieczniej wybrać pliki do danego języka. lechu_jr napisał, że nie ma problemu jak wpakujesz wszystkie. Plik tekstowy z językiem, to tylko opis zmian. Kiedyś robiłem to w Focusie, niedawno podnosiłem moduł do BV w Fieście. Bezpieczniej z zapalonym silnikiem. Trwa 20min, moduły grzecznie zmieniły soft, mi nic się nie wydarzyło...

Przemol1974
08-11-2016, 19:22
gdzieś było, że bezpieczniej wybrać pliki do danego języka.

Rozumiem tylko te dwa pliki BV :) i tak zrobię.

radek70
08-11-2016, 19:26
Przemol1974 , przeczytałeś uważnie mój post #189? Jak masz FX-a, to do obsługi BT streaming konieczne jest podniesienie radia do ver. 4.1 :)

Przemol1974
08-11-2016, 19:31
No właśnie czytałem, a mogę poprosić o odpowiedni link do popranie i instrukcję? :) Moje radio jest przetłumaczone na język ojczysty i czy po aktualizacji nie zniknie?

Bump: Dobra soft 4.1 pobrałem z linku tedi_k Rozumiem, ze trzeba wypalić płytkę i włożyć do napędu?

radek70
08-11-2016, 19:57
Przemek , podnieś moduł do V i zobaczymy... Radia na razie nie ruszaj. Może poprzedni właściciel miał na myśli spolszczenie, ja tego nie robiłem. Nie podnoś modułu w trakcie jazdy, zdławisz silnik i może się wysypać. Zrób to na postoju.

Przemol1974
08-11-2016, 20:04
Ok, nie wychylam się i słucham rad bystrzejszych w tym temacie. Dzięki i jutro się odezwę. :)

Przemol1974
09-11-2016, 14:58
Witajcie :)

Po udanej aktualizacji mam w lewym górnym rogu słuchawkę i pokazuje jaka sieć .

http://images81.fotosik.pl/150/3299413a6d9c17d0med.jpg (http://images81.fotosik.pl/150/3299413a6d9c17d0.jpg)

http://images83.fotosik.pl/150/5caa260555807fa9med.jpg (http://images83.fotosik.pl/150/5caa260555807fa9.jpg)
Nadal brak opcji bezprzewodowej
Czy teraz muszę zaktualizować navi czy kabelkiem w ustawieniach za pomocą elmconfig?

Przemol1974
09-11-2016, 19:34
Wypowie się ktoś co z tym dalej zrobić?

leszcz
09-11-2016, 20:04
Czy teraz muszę zaktualizować navi
to już zrobiłeś . Ja wczoraj jednemu koledze robiłem i była opcja AUDIO BT lub BT AUDIO i nic nie było kablem ruszane .....
no i było to chyba w menu cd/aux

Przemol1974
09-11-2016, 20:12
to już zrobiłeś

Dzisiaj zaktualizowałem BT. Zamieściłem na pierwszym zdjęciu aktualny soft navi. Czy teraz mam zaktualizować soft w navi do wersji 4.1

leszcz
09-11-2016, 20:13
Czy teraz mam zaktualizować soft w navi do wersji 4.1 a masz go spolszczonego ? Jak nie to szlag trafi spolszczenie

Przemol1974
09-11-2016, 20:15
Navi jest spolszczona :( Wszystko na liczniku (komunikaty) w języku polskim.

radek70
09-11-2016, 20:27
Wypowie się ktoś co z tym dalej zrobić?
Przemek ja odpuszczam. Nie ogarniam ELMConfiga dla Mondeo. Musisz uzyskać podobny ekran \/. Może tedi_k coś podpowie?

tedi_k
09-11-2016, 20:34
...Może tedi_k coś podpowie?

Koledze Przemkowi to ja się boję podpowiadać, bo potem tylko kwasy z tego wynikają...:027:

Trzeba było zastanowić się nad chińską zabawką kiedy i gdzie testować. Ja nie miałem 5km, tylko 600km. A Ty mi mówisz sory nie udało się. Tak czy siak jestem zadowolony, że odwiedziłem kolegę Speedo.

Koniec z mojej strony Koleko tedi_k:570:

Przemol1974
09-11-2016, 20:43
Koledze Przemkowi to ja się boję podpowiadać

No fakt trochę przesadziłam i w zasadzie należą się przeprosiny wiec przepraszam publicznie. :)

tedi_k
09-11-2016, 20:59
Nigdzie nie ma info co i jak jest skonfigurowane...
Konfiguracja BT/VC powinna być jak na pierwszym screenshocie
(prawidłowo - "BT/VC High + USB + BT Audio", ale "BT/VC High + USB, and BT Audio for NAV only" czasem niezbędne by BT Audio ruszyło).
Jak się tego nie poustawia, to zwykle zaraz po podłączeniu BT/Audio jest, ale już po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu (oraz potem "nigdy w w życiu") nie ma już BT Audio...

Konfiguracja FX powinna być jak na drugim screenshocie.

radek70
09-11-2016, 21:04
Koledze Przemkowi to ja się boję podpowiadać, bo potem tylko kwasy z tego wynikają...:027: Tadeusz, nie wiedziałem o kwasie... Poczytałem...

Przemol1974
09-11-2016, 21:08
Jak się tego nie poustawia, to zwykle zaraz po podłączeniu BT/Audio jest, ale już po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu (oraz potem "nigdy w w życiu") nie ma już BT Audio...

Jak kupiłem samochód to przy pierwszym sparowaniu telefon sam automatycznie zapodał muzykę i to przerwałem i już nigdy więcej nie zagrało.

Przemol1974
10-11-2016, 16:06
Dzięki Panowie radek70 tedi_k za pomoc. Tadeusz miał rację, wystarczyło wprowadzić zmiany w ustawieniach :) Dziękuję

http://images82.fotosik.pl/152/66153ef9374400f2med.jpg (http://images82.fotosik.pl/152/66153ef9374400f2.jpg)

http://images82.fotosik.pl/152/76b9a9afbf6ccd4emed.jpg (http://images82.fotosik.pl/152/76b9a9afbf6ccd4e.jpg)

inteligent
04-12-2016, 16:04
Witam,

Niestety też ma problem z uruchomieniem Bluetooth Audio.

Samochód Mondeo MK4 2.5T 2009 rok z nawigacją NX DVD oraz modułem Bluetooth, USB, Voice Control oraz Convers+

Kabel ELM od Viakena. ELMConfig 0.2.17c

Podłączyłem kabel i odczytałem parametry BCM. Tak jak pisaliście w "Central Configuration" miałem ustawione prawidłowo - "BT/VC High + USB + BT Audio" a pomimo tego po naciśnięciu "CD/AUX" mam do wyboru tylko iPod, USB oraz Line In.

Zmieniłem tą opcję na "BT/VC High + USB, and BT Audio for NAV only" i wgrałem zmianę do BCM pomimo bezproblemowego programowania nic to nie zmieniło.
Wykonałem jeszcze jedną próbę i zmieniłem w BCM na pozycję "BT/VC High + USB + BT Audio+Navi" ale również w tej konfiguracji nic to nie zmieniło.

Będę wdzięczny za sugestię i pomoc w tym temacie. Dodam że oczywiście Bluetooth działa i bezproblemowo łączy się z telefonem.
Aktualnie mam wgrane do modułu Bluetooth najnowsze oprogramowanie z tego wątku.

leszcz
04-12-2016, 19:25
Aktualnie mam wgrane do modułu Bluetooth najnowsze oprogramowanie z tego wątku.

a do radia ?

mm32
04-12-2016, 19:29
a do radia ?
I licznika ?

inteligent
04-12-2016, 19:30
leszcz

Do Radia (Blaupunkta NX DVD) nic nie wgrywałem. Nie wiem jakie jest najnowsze dlatego podaje co mam aktualnie ale wydaje mi się że nic nowszego dostępnego w sieci nie ma:

Main_Ver_Sw: 1118_100429
Reg_Version: DI_SWNAVI6.4C1P22
NAV_Ver_Sw: N0967VF_6.4.C1P22

Płyta z mapami jest Boscha "Navigation DVD , Europe,Turkey Ford NX 2013"

Bump: @mm32

Jeżeli chodzi o Convers+ aktualnie mam NVM target ROM 1005

mm32
04-12-2016, 19:38
Robiłeś reset modułu i radia ?

inteligent
04-12-2016, 19:41
Nie, powiedz mi co dokładnie rozumiesz przez reset radia i modułu? Czy przywrócenie ustawień fabrycznych z poziomu nawigacji (panelu dotykowego) czy może coś innego?

Oraz jak zrobić reset modułu (rozumiem że chodzi o Bluetooth poprzez wypięcie go z instalacji na chwilę czy może jest jakiś inny sposób?

Z góry dzięki za rozwinięcie tego wątku.

mm32
04-12-2016, 19:48
Przez reset rozumiem pozbawienie napięcia radia i modułu na jakiś krótki okres czasu.Załatwisz to jednym bezpiecznikiem umieszczonym w BCM.Potrzebny będzie kod do radia po tym zabiegu.

inteligent
04-12-2016, 20:27
Z kodem do radia nie ma problemu.

Z tego co sprawdziłem rozumiem że chodzi o bezpiecznik F6 znajdując się pod schowkiem pasażera? Pod tym bezpiecznikiem jest cały system czyli nawigacja razem z modułem Bluetooth?

https://s13.postimg.org/v2fne4p1v/Bezpieczniki.jpg (https://postimg.org/image/v2fne4p1v/)

https://s13.postimg.org/lj5yko1jn/Rozpiska.jpg (https://postimg.org/image/lj5yko1jn/)

inteligent
04-12-2016, 22:31
Problem rozwiązany faktycznie wyciągnięcie bezpiecznika F6 rozwiązało problem.

Czyli podsumowując w moim wypadku trzeba było zmienić opcję w ELMConfigu na "BT/VC High + USB + BT Audio+Navi" wyciągnąć bezpiecznik F6 z BCM i to wszystko. Sprawdziłem i Bluetooth Audio działa wyśmienicie.

Dzięki piękne za pomoc.

arpo
04-12-2016, 22:41
Sprawdź jeszcze, czy przy tym ustawieniu "BT/VC High..." nie wysypuje Ci jakiegoś błędu w kompie i czy wczytuje i wyświetla poprawnie listy utworów i tytuły z USB.

mm32
05-12-2016, 02:21
Dzięki piękne za pomoc.
Cieszę się,że mogłem pomóc ;)

tocamartin
05-12-2016, 05:53
Mam pytanie. Jestem po zmianie modułu bluetooth, teraz mam z usb. Aktualizacja też posła bez problemu. Navi nx DVD też ma najnowsze aktualizacje.
Muzyka po bluetooth idzie, z usb czyta.
Problem polega na tym że skraca mi nazwy utworów w usb. Na PC jest wszystko ok tylko w radiu mi skraca nazwy utworów.
Coś można w temacie zrobić?

Sony Xperia Z3+

weuek
05-12-2016, 06:52
Moim zdaniem nie można - też mi skraca (i pokazuje krzaki zamiast polskich diakrytyków).

tocamartin
05-12-2016, 08:37
Dziwne. Na cd i mp3 nie ma problemów z długością utworów. A na usb skraca.

Sony Xperia Z3+

mayak
05-12-2016, 08:38
bo cd to obsługuje radio, a usb obsługuje moduł bt

dblazejek
16-01-2017, 22:56
Cześć mam problem z modułem BT 8M5T-19C112-AN. Po podłączeniu do radia Sony CD345 po lifcie (BS7T-18C939-AG) nie mogę:

- sparować przez BT telefonu (nie pojawia się pin na wyświetlaczu radia ani conversa)
- odczytać listy plików MP3 po podłączeniu pendrive (ciągle ładuje....)
- zrobić update firmware modułu (nie zaskakuje update - pen sformatowany fat32, pozostawione jedynie 2 pliki z odpowiednim językiem, procedura wg instrukcji)

Jedyna myśl taka, że moduł jest uszkodzony. Macie jakieś pomysły?
Samochód S-max z 2011 roku, moduł z Fiesty MK7

mm32
17-01-2017, 07:30
Zmiana konfiguracji auta była robiona ?
Akumulator podczas podłączania modułu był odłączony(ewentualnie bezpiecznik F6) ?

mayak
17-01-2017, 07:34
tak, zrobiłem konfigurację (auto miało fabrycznie moduł 488 i 600cd, zmieniliśmy na SonyFL + 112, zmiana w konf, reset BT, ACM i BCM)
probowałem też podejść go ELMConfigiem jako FF2 - udało się przeczytać konfigurację modułu BT, w miejscu 'vehicle' miał pusto więc ustawilem Focus (tam nie ma opcji mondeo, ale w focusach tak samo moduł BT musi wysyłać pin na wyświetlacz radia), ale nie chce zapisać
wygląda więc że moduł walnięty niestety :(

Jedyne objawy życia modułu to: odtwarza z usb, da się go wyszukać przez bt, mówi komunikat po angielsku o spisaniu pinu z wyświetlacza

mm32
17-01-2017, 07:41
Nie,no jak to Ty Marcin robiłeś to należy przyjąć wariant z uszkodzonym modułem(wiem,że zrobiłeś wszystko jak należy) i więcej pytań nie mam.
Można ewentualnie jeszcze podłączyć moduł do innego auta i zobaczyć ,czy radio wyświetli pin.

tedi_k
17-01-2017, 09:07
...jak to Ty Marcin robiłeś to należy przyjąć wariant z uszkodzonym modułem....

Mam nieodparte wrażenie, że ten moduł był już też u mnie z innym kolegą i wrócił wcześniej do sprzedającego na allgro...:one:

dblazejek
17-01-2017, 13:14
Problem rozwiązany. Odłączyłem moduł i podłączyłem ponownie. Pin wyświetlił, update udało się zrobić bez problemu, wszystko śmiga jak należy. Dzięki mayak!

ps. nie wiem czy to ma związek ale w międzyczasie padł mi akumulator i wymieniałem na nowy.

szaqall111
19-01-2017, 08:34
Witam czy mogę prosić o link do aktualizacji USB, bo ten z pierwszej strony jest nieaktywny

pgrob
19-01-2017, 14:34
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2665280&postcount=164

szynszyl
22-03-2017, 11:46
http://www.ford-mobile-connectivity.de/downloadsUpdates no ale skąd wziąć te moduły z nr 119 ??

Bigum
22-03-2017, 13:13
Koledzy, jeżeli u mnie wszystko działa (USB, BT,telefon) to czy potrzebuje robić aktualizacje modułu? I ewentualnie co mogę przez to zyskać?

charzo
22-03-2017, 13:31
Koledzy może ktoś podesłać działający link gdzie mogę ściągnąć aktualizację do modułu bluetooth z USB o symbolu 8M5T-19C112-AS

szynszyl
22-03-2017, 13:39
o symbolu 8M5T-19C112-AS a jak go wyczytałeś? bo po ciemku juz walczyłem z kostką mojego i nie było jak wyczytać naklejek

mm32
22-03-2017, 15:05
a jak go wyczytałeś?
Można odczytać programem,albo fizycznie-zrobić zdjęcie telefonem.

szynszyl
22-03-2017, 17:56
OK> już nie ważne. wrzuciłem plik włoski z paczki tediego wszystko działało jak działa, tylko chyba polskie znaki wyświetla. ogólnie BT'VC działa elegancko.

charzo
23-03-2017, 09:19
jestem w trakcie dołożenia BT/VC do mojej foki dlatego mam wszystko na wierzchu, to jak z tymi aktualizacjami do mojego modułu ma ktoś link albo w swoich zasobach ?

szynszyl
23-03-2017, 18:00
charzo - mam z jakiegoś linka od tedy_coś_tam_coś ... zapomniałem
napisz na wksiaze@wp.pl to Ci wyślę. na pendrive fat32 i pliki odbezpieczone (usuń read only przez windows)

daksel31
09-04-2017, 12:01
Mam problem.,radio po aktualizacji świeci gorzej - regulacja jest na maxa. Po 2 piosenka po wl zapłonu gra a jak uruchomię focusa zatrzymuje sie w usb. Musze jeszcze raz ręcznie ja włączać za każdym razem. Co z tym zrobić. ???Czy można wrócić do poprzedniej wersji? Rozpiecie akumulator nic nie dalo

juri2069
09-04-2017, 12:16
Bralczyk by cie udusił.

daksel31
10-04-2017, 06:54
Bralczyk by cie udusił.
To Nie rozwiązało problemu