Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Otwieranie klapy bagażnika

tomamar
04-11-2011, 14:53
Panowie trapi mnie jedna rzecz w moim aucie i nie wiem czy tak powinno być czy coś mi się posypało w zamku tylnej klapy Mianowicie wszystko działa Centralny otwiera i zamyka wszystkie drzwi Lącznie z klapą bagażnika Ale jak mam odpalony samochód to nie mogę otworzyć bagażnika Jak tylko zgaszę samochód to bagażnik się otwiera normalnie

gzr
04-11-2011, 15:07
A na uruchomionym silniku otwórz drzwi od strony kierowcy i wtedy powinien bagażnik się otworzyć. To takie zabezpieczenie żeby w korku nikt Tobie nio otworzył klapy i czegoś nie zwędził.

ravelkepno
04-11-2011, 16:20
Panowie trapi mnie jedna rzecz w moim aucie i nie wiem czy tak powinno być czy coś mi się posypało w zamku tylnej klapy Mianowicie wszystko działa Centralny otwiera i zamyka wszystkie drzwi Lącznie z klapą bagażnika Ale jak mam odpalony samochód to nie mogę otworzyć bagażnika Jak tylko zgaszę samochód to bagażnik się otwiera normalnie

I tak właśnie ma być bo to takie zabezpieczenie antykradzieżowe !

tomamar
04-11-2011, 17:12
A jak otworzyć klapę przy odpalonym silniku Jak otworzę drzwi kierowcy to i tak klapa się nie otwiera Czy muszę za każdym razem gasić samochód W instrukcji wyczytałem że trzeba odczekać 30 sek czy to prawda?

Biernaś
04-11-2011, 17:28
Otwarcie którychkolwiek drzwi powoduje odblokowanie zamka klapy

maciek90
04-11-2011, 18:48
Pewnie nie zapala Ci się oświetlenie po otwarciu drzwi. Sprawdź krańcówki drzwi.

tomamar
04-11-2011, 18:54
Oświetlenie się zapal po otwarciu drzwi Jutro sprawdze dokładnie o co chodzi z tą klapą

maciek90
04-11-2011, 20:00
Skoro oświetlenie działa to klapa powinna dać się otworzyć przy otwartych drzwiach. Może siłownik nie ma zasilania mimo otwartych drzwi.

tomamar
05-11-2011, 11:14
Dzięki panowie Już wszystko wiem i już wszystko działa Nie wiem czy to ma znaczenie jakieś ale włożyłem kluczyk w zamek bagażnika otworzyłem go kluczykiem i jest już ok

Agnesqa
05-11-2011, 13:31
włożyłem kluczyk w zamek bagażnika otworzyłem go kluczykiem i jest już ok
Otworzyłeś kluczykami zapasowymi na uruchomionym silniku? Czy też zgasiłeś silnik i na zgaszonym otwarłeś?

tomamar
05-11-2011, 15:25
na zgaszonym silniku

Flojd
10-04-2012, 12:06
Mam taki problem:
patent antykradziezowy dzialal dobrze, do czasu. Teraz, aby otworzyc bagaznik, musze zamknac i otworzyc centralem po wylaczeniu silnika. Na wlaczonym nie otwiera sie centralem z roznymi kombinacjami. Mial ktos taki problem?

bartixr
10-04-2012, 17:12
U mnie w galaxy i alhambrze (ASB) przy odpalonym silniku na postoju mogę otworzyć klapę gdy zaciągnę hamulec ręczny.
czasem trzeba zrobić to 2x (opuścić ręczny i podnieść) bo z pierwszego nie rozumie system.

zibi187
11-04-2012, 09:37
Trochę dziwne zachowania. Mam też Galaxy :) u mnie nie ma i nigdy nie było problemu otwarcia klapy na włączonym silniku chyba, że przerwany przewód w przelotce. Inaczej wszystko działa !!! Otwieram drzwi i klapę bagażnika bez wyłączania silnika biorę co chcę i zamykam :)

bartixr
12-04-2012, 11:52
Trochę dziwne zachowania. .... Otwieram drzwi i klapę bagażnika bez wyłączania silnika biorę co chcę i zamykam :)

To u Ciebie "dziwne" i nieprawidłowe. Zabezpieczenie przed otworzeniem ci nie działa Kolego :P

zibi187
13-04-2012, 08:08
To u Ciebie "dziwne" i nieprawidłowe. Zabezpieczenie przed otworzeniem ci nie działa Kolego :P
Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Natomiast denerwujące byłoby dla mnie gaszenie silnika przy każdorazowej potrzebie dostania się do bagażnika choćby na moment.

maciek90
13-04-2012, 09:17
To raczej jest nieprawidłowe, wyobraź sobie, że stoisz na światłach a ktoś Ci otwiera bagażnik. Prawidłowo jest tak, że na odpalonym silniku i zamkniętych drzwiach bagażnik jest zamknięty. Jeśli drzwi są otwarte to można otworzyć też bagażnik. Wydaje mi się, że jeszcze bagażnik odblokowywał się po wyłączeniu świateł.

bartixr
13-04-2012, 09:22
Wydaje mi się, że jeszcze bagażnik odblokowywał się po wyłączeniu świateł.

U mnie i w galaxu i w alhambrze działa otwieranie bagażnika na odpalonym silniku, po zaciągnięciu ręcznego.
Światła nie maja żadnego wpływu na ten manewr jak też otwarte drzwi.
W galaxy na pewno otwarcie drzwi na zapalonym silniku nie pozwala mi otworzyć klapy.

zibi187
13-04-2012, 10:12
To raczej jest nieprawidłowe, wyobraź sobie, że stoisz na światłach a ktoś Ci otwiera bagażnik.
Wiesz co !!! Staram się to sobie wyobrazić i jakoś mi nie wychodzi :) (może mało świateł) :) Mam cztery samochody i w żadnym bagażnik nie jest zablokowany podczas pracy silnika włącznie z młodym fokusem :)
Skoro taki Masz i Ci odpowiada to nie ma dyskusji :)

maciek90
13-04-2012, 12:27
No to fakt, każdemu odpowiada co innego. Tak czy inaczej myślę, że takie zachowanie jak u mnie jest fabryczne, bo kto by się bawił w zakładanie takiej blokady :)
Może zdążę jeszcze sprawdzić jak to jest z tym hamulcem.

Flojd
01-05-2012, 17:13
Wymieniłem wszystkie kable we wiązce, wymieniłem też osłonkę tej wiązki i nadal nie działa.
Przypomnę:
parę lat temu wszystko działało normalnie, tzn. żeby otworzyć bagażnik na włączonym silniku trzeba było otworzyć drzwi...
Teraz po przekręceniu kluczyka na zapłon nie pomaga otwarcie drzwi, ani nawet przekręcenie kluczyka do pozycji "0". Jest to o tyle uciążliwe, że jeśli chcę otworzyć bagażnik w podróży muszę zgasić silnik, wyjąć kluczyk, zamknąć i otworzyć samochód i wtedy po tym resecie zamka, bagażnik bez problemu się otwiera...

zibi187
01-05-2012, 21:18
Za to odpowiedzialny jest moduł komfortu. Sprawdź dokładnie wszystkie połączenia.