Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty

Strony : [1] 2

doom siege
09-11-2011, 19:01
witam koledzy, od tygodnia jestem posiadaczem focusika z benzynowym silnikiem 1,6 125 KM, bardzo podoba mi sie to auto, ale mam pytanko do bardziej obytych w temacie. Po odpaleniu na zimno, dosc wyraznie odczuwam nierówną pracę silnika, zwłaszcza teraz przy coraz nizszych temteraturach. Po złapaniu temperatury wszystko gra, chodzi normalnie. Podejrzewam ze ten typ tak ma, ale wczesniej jezdziłem autem z volkswagenowskim silnikiem 1.2 tsi i nigdy podobnych anomalii nie zauwazałem, czy to zimny czy ciepły zawsze chodził rowniutko. Będę wdzięczny za informacje jak to u Was wyglada. Dzięki

Atlis
10-11-2011, 10:01
jak nierowna? wibracje? falujace obroty? 1.2TSI to tak malutki silnik, ze trudno zauwazyc jego prace na obrotach jalowych...

silniki z Ti-VCT z tego co wiem pracuja przez pare sekund po starcie nie rowno - moja 1.6EB po odpaleniu chwilke klekocze jak maly diesel, ale to tylko moment za nim wzrosnie ciesnienie oleju.

doom siege
10-11-2011, 16:44
wibracji nie ma,ale widac na obrotomierzu, że obroty falują, rownież słychac na zewnatrz że nierówno chodzi,ale tylko przez pare chwil, potem jest OK.
Silniczek 1.2 tsi jest mały ale siły mu nie brak, poza tym pracuje cicho i rowno, daleki byłbym od wyrażania sie o nim z pogardą, podobnie jak twój eco-boost przez moment pracuje jak diesel.

Atlis
10-11-2011, 16:47
no to wyglada na to, ze wszystko jest ok, ale jak masz watpliwosci, to nagraj wideo i jedz do ASO... po to masz auto na gwarancji.

doom siege
10-11-2011, 17:08
kiedys miałem focusa I 1.4 16v, ten to dopiero nierówno chodził, latałem z nim po serwisach, czysciłem i wymieniłem silniczek krokowy i nigdy nie było dobrze. Mysle że dam se tym razem spokój, bo i tak wie ze powiedzą ze TTTM:D
Chciałem sie tylko dowiedziec jak to wygląda w innych autach z tym silnikiem lub 1.6 115 KM.

skylla1
10-11-2011, 20:11
Spytaj może tutaj:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=53308

makary
10-11-2011, 21:10
Jeżdżę 1.6 TI VCT i problemów z nierówna pracą nie mam.Może obejrzyj przewody zapłonowe i okolice świec.
Być może wilgoć na tych elementach dopóki nie odparuje, powoduje wypadanie zapłonu.

doom siege
11-11-2011, 12:05
auto ma tydzien i 1000 km przebiegu, stoi nocami w garażu podziemnym,więc raczej mysle ze to nie wilgoc.

swavec
12-11-2011, 18:19
Miałem to samo, a teraz już nawet bardziej bo u mnie czasem auto potrafi zgasnąć. Obroty spadają, a rekcji na gaz nie ma. Już z tym byłem w serwisie, zostawiłem auto na noc, ale akurat nic się wtedy nie działo. Dobry pomysł z tym nagraniem. Nie wydaje mi się, aby to było związane z temperaturą, po dłuższym postoju w słońcu jest to samo.

doom siege
18-11-2011, 17:00
i jak ustaliłes jaka jest przyczyna tego dziwnego zachowania auta? U mnie az takich problemow nie ma, troche pofalują obroty na zimnym silniku po odpaleniu, czasem na rozgrzanym czuc lekko nierówną pracę(drgania jakies), ale nic poza tym. Daj znac jak sie czegos dowiesz.

aerostar
26-11-2011, 22:43
U mnie jest to samo. Auto mam zaledwie od 2 tygodni. Zazwyczaj wygląda to tak, że po uruchomieniu zimnego silnika i próbie ruszenia z miejsca silnik zaczyna "przerywać". Wtedy zatrzymuję się i wciskam sprzęgło, a wskazówka obrotomierza skacze, czasem nawet bardzo i silnik nie reaguje na pedał gazu. Zjawisko samo ustępuje po chwili. Co ciekawe, występuje to tylko co któryś raz. Raz przytrafiło mi się w czasie jazdy po przejechaniu ok 1 km, przy ok 2 tys obr/min. Z kolei innym razem świadomie odczekałem chwilę po uruchomieniu silnika, a mimo tego zjawisko też wystąpiło. W pewnym momencie zacząłem podejrzewać, że zatankowałem jakieś badziewne paliwo, ale chyba to jest zły trop. W poniedziałek jestem umówiony w ASO, w zasadzie w innej sprawie, ale przy okazji im to wrzucę "na tapetę". Szczerze mówiąc nie spodziewam się, żeby sobie z tym poradzili, w każdym razie nie teraz, kiedy model jest jeszcze stosunkowo nowy. Jeśli jednak się czegoś dowiem to napiszę o tym na forum.
Krzysztof

doom siege
27-11-2011, 10:54
u mnie przerywania nie ma, auto chodzi normalnie, tylko na zimnym wiadac niewielkie ruchy wskazówki obrotomierza, poza tym żadnych anomalii..

aerostar
27-11-2011, 12:39
Dzisiaj odpaliłem auto po nocy, odczekałem chwilkę, następnie jak tylko spróbowałem wyjechać z garażu obroty zaczęły falować (tym razem bez przerywania) w okolicy 1000 obr/min. Trwało to ok 10 sek, po czym obroty na krótką chwilę wzrosły do 1500 obr/min, a następnie powoli opadły do ok 1200. Wygląda to tak, jakby komputer w pewnej bardzo wczesnej fazie nagrzewania silnika za bardzo zmniejszał obroty pracy jałowej i być może to dlatego silnik zaczyna pracować niestabilnie.
Czy u Was cały proces przebiega podobnie?

doom siege
27-11-2011, 13:54
u mnie nie wyglada to tak drastycznie, chwile dosłownie 15 sekund po odpaleniu wskazówka delikatnie faluje(w okolicach 1000 obr/min), ale zaraz wszystko sie normuje, przy ciepłym silniku to nie wystepuje wcale.

aerostar
21-01-2012, 14:11
Odnośnie tego falowania obrotów przy zimnym silniku, to w ASO stwierdzili, że moduł PCM wskazuje znacznie zawyżoną temperaturę zewnętrzną, pomimo że sam czujnik temperatury wskazuje prawidłowo. Wskutek tego, komputer głupieje i utrzymuje zbyt niskie wolne obroty. Panowie zgłosili ten fakt do Ford Polska i po mniej więcej 2 tygodniach wymienili mi oprogramowanie, co rozwiązało całkowicie ten problem. Polecam więc wszystkim, którzy mają u siebie taki problem, żeby także zgłosili się do ASO. Zresztą dowiedziałem się że z założenia wymieniają oprogramowanie na najnowsze przy każdej wizycie w serwisie, niezależnie od tego czy klient zgłasza jakieś uwagi czy nie.

mmisza
23-01-2012, 23:36
Witam,

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem MK3 z 1.6 125 KM i nie zauważyłem problemów z falowaniem obrotów. Zauważyłem natomiast inną dziwną przypadłość a mianowicie zdarza co jakiś czas iż silnik jest wyraźnie słabszy - wystarczy zgasić i odpalić ponownie samochód i problem znika. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ( nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły, PB 95 i PB 98 )

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
24-01-2012, 16:58
Wiesz co, u mnie ten silnik to w ogóle jest jakiś słaby, zupełnie jak bym miał wersję z silnikiem o mocy 105 KM, a przynajmniej takie ma osiągi, choć w papierach ma 125 KM. Nie jestem pewien, ale faktycznie odnoszę wrażenie, że raz jest źle a raz jeszcze gorzej. A czy próbowałeś jakoś zgrubsza zmierzyć osiągi Twojego auta, np czas rozpędzania od 60 do 100 km/h na czwartym biegu? Dziennikarze z Auto Motor i Sport zrobili testy i wyszło im chyba 12,8 sek. Ja nie mierzyłem zbyt dokładnie, ale wychodzi mi sporo więcej (ciepły silnik, płaski teren, rozpędzam od 63 do 105 km/h - mam opony205/55R16 i ok 5% błąd szybkościomierza).

mmisza
24-01-2012, 17:31
Sprawdzę dzisiaj lub jutro wieczorem wspomniane osiągi i dam znać - przy okazji jutro będę w serwisie i zapytam "magików" co z tym falowaniem obrotów w FF MK3.

wawel27
27-01-2012, 22:30
Witam,

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem MK3 z 1.6 125 KM i nie zauważyłem problemów z falowaniem obrotów. Zauważyłem natomiast inną dziwną przypadłość a mianowicie zdarza co jakiś czas iż silnik jest wyraźnie słabszy - wystarczy zgasić i odpalić ponownie samochód i problem znika. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ( nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły, PB 95 i PB 98 )

Pozdrawiam

MiszA

Mam ten sam silnik i mam też tak samo. Nie jest ważne nawet czy silnik jest zimny czy nie. Wystarczy przystanąć, zgasić odpalić i jakby przybyło samochodowi koni mechanicznych. W przyszłym tygodniu spróbuje zgłosić to w ASO, chyba że ktoś wie w czym problem?

aerostar
28-01-2012, 19:49
A jak często Wam się zdarza, że samochód słabo ciągnie i musicie wyłączyć i włączyć silnik? Czy to częste czy raczej rzadkie zjawisko?
Ja również zauważyłem że raz samochód wydaje się być jest mocniejszy a raz słabszy, ale przyznam że nie próbowałem wyłączać i włączać silnika. Do tej pory sądziłem że to kwestia osiągnięcia odpowiedniej temperatury pracy silnika. Mam do pracy ok. 12 km i teraz kiedy zrobiło się zimno, przy spokojnej jeździe silnik nie zdąży się całkowicie nagrzać w ciągu drogi (widzę to po wolnych obrotach i chwilowym zużyciu benzyny na postoju w L/h). Muszę zatem spróbować tak jak Wy ponownie uruchomić silnik i sprawdzić czy jest żwawszy?

laurentii
28-01-2012, 20:05
A nie jest to związane z tymi żaluzjami w zderzaku, którymi tak chwalił się Ford podczas prezentacji mk3? Może coś z nimi nie teges... Tak strzelam, bo mam mk2 :P ; )

aerostar
28-01-2012, 20:19
U mnie podczas jazdy po mieście żaluzje są teraz cały czas zamknięte. Zresztą wydaje mi się, że nie powinny mieć większego wpływu na osiągi samego silnika. Ich ewentualne przedwczesne otwarcie spowolni nagrzewanie się silnika, a nieuzasadnione ich zamknięcie mogłoby być może spowodować przegrzanie silnika w pewnych warunkach. Raczej stawiałbym na kolejny błąd w oprogramowaniu, tak jak to nieszczęsne falowanie obrotów spowodowane przez zawyżanie temperatury zewnętrznej (wyeliminowane w najnowszej wersji). W związku z tym, że jestem tuż po wgraniu najnowszej wersji oprogramowania do PCM, sprawdzę czy efekt "losowego" ubytku mocy silnika występuje także w tej wersji.

wawel27
28-01-2012, 23:08
A jak często Wam się zdarza, że samochód słabo ciągnie i musicie wyłączyć i włączyć silnik? Czy to częste czy raczej rzadkie zjawisko?
Ja również zauważyłem że raz samochód wydaje się być jest mocniejszy a raz słabszy, ale przyznam że nie próbowałem wyłączać i włączać silnika. Do tej pory sądziłem że to kwestia osiągnięcia odpowiedniej temperatury pracy silnika. Mam do pracy ok. 12 km i teraz kiedy zrobiło się zimno, przy spokojnej jeździe silnik nie zdąży się całkowicie nagrzać w ciągu drogi (widzę to po wolnych obrotach i chwilowym zużyciu benzyny na postoju w L/h). Muszę zatem spróbować tak jak Wy ponownie uruchomić silnik i sprawdzić czy jest żwawszy?

Różnie. Do czasu wejścia na to forum też myślałem, że to kwesti zimnego silnika. 2 dni temu jednak w trakcie dłuższej trasy tak się działo. Dziwna sprawa. Nie dość, że wówczas zamula to jeszcze głośniej pracuje. Powiedziałbym nawet, że tak troche buczy. Nie słuchać tego "ryku" silnika jak się pedał dociśnie. Jak często? Ciężko powiedzieć, może z 3-4 razy na tydzień to zauważam wyraźnie.

mmisza
29-01-2012, 07:58
Witam,

Niestety potwierdzam wszystko co do tej pory napisano ( słabszy silnik, buczenie przy dodaniu gazu - do momentu ponownego uruchomienia silnika ). Za pierwszym podejściem do serwisu okazało się że mam "załatwione" przewody od świec przez gryzonie. Niestety po wymianie dalej to samo :( - w poniedziałek dzwonię na serwis - jeśli ktoś będzie znał już powód takiego zachowania prośba o informację.

silnik mułowaty 60-100 na 4 biegu 14,9
silnik ponownie uruchomiony 60-100 na 4 biegu 11,5

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
29-01-2012, 09:52
No właśnie. Kiedy to zjawisko występuje, w momencie dociśnięcia pedału gazu słychać wyraźne buczenie, że aż uszy bolą, a samochód przyspiesza jakby chciał a nie mógł i sprawia wrażenie że się męczy. To zresztą skłoniło mnie do przeprowadzenia testu rozpędzania samochodu. Niestety obawiam się, że jak powiem o tym w ASO to mnie wyśmieją, tym bardziej że od nowości zgłosiłem już kilka innych usterek: falujące obroty (już usunięte), wyciek oleju w okolicach uszczelniacza prawej półosi (dwie kolejne wymiany nic nie dały) i skrzypienie przedniego zawieszenia (także niewyjaśnione).
Przy najbliższej okazji kiedy to się stanie spróbuję wyłączyć i włączyć silnik.

aerostar
29-01-2012, 09:54
@MiszA: Twój drugi wynik (11,5 sek) jest bardzo dobry :)

aerostar
29-01-2012, 16:29
Mam pytanie: Czy ktoś kto doświadczył wspomnianego efektu (niski moment, buczenie) zauważył przy jakich obrotach efekt jest najsilniejszy? W moim przypadku jest to w dwóch przedziałach obrotów: w okolicach 2 tys obr/min oraz 3 tys obr/min.
Jeżeli efekt nagle ustępuje po ponownym uruchomieniu silnika to przyczyn należy chyba szukać w komputerze, a właściwie w jego oprogramowaniu. Zastanawiam się, czy taki efekt mógłby być wywołany przez nieprawidłowe wysyłanie impulsów do układu zmiennych faz rozrządu (wariatora faz), który m.in. odpowiada za przebieg charakterystyki momentu obrotowego w zakresie niskich obrotów oraz na moc maksymalną.
Spójrzcie na ten dokument:
http://all-newfordfocus.fordmedia.eu/documents/specifications/AllNewFordFocus-Specifications_EU.pdf
Pod koniec dokumentu są oficjalne charakterystyki dla wszystkich silników. Porównajcie krzywe momentu obrotowego dla Ti-VCT 105 KM i 125 KM. Słabsza wersja ma znacząco niższy moment przy 2000 obr/min oraz charakterystyczny, naturalny dla tego silnika "dołek" w okolicach 3000 obr/min, odziedziczony jeszcze po poprzedniej wersji silnika Ti-VCT Focusa MK2 o mocy 115 KM. Z kolei charakterystyka mocniejszej wersji jest w tym miejscu płaska. Z tego co gdzieś przeczytałem (być może to tylko plotka), obydwa silniki różnią się głównie sposobem sterowania fazami rozrządu, a ściślej maksymalnym kątem odchylenia momentu otwarcia/zamknięcia zaworów w stosunku do położenia wału korbowego. Wygląda na to, że mocniejsza wersja to w rzeczywistości taki fabryczny tuning poprawiający charakterystykę momentu obrotowego.
I tak sobie myślę czy ten "dołek" który odczuwam ma coś wspólnego z nieprawidłowo zmienianymi fazami rozrządu.
Co o tym myślicie? Czy ma to jakiś sens?

wawel27
29-01-2012, 22:20
Ciężko mi sie do tego ustosunkować zważywszy na moją skąpą wiedzę o konstrukcji silnika. Mogę powiedzieć, że najczęściej ten dołek mam na dwójce i piątce. Na dwójce w granicach 2000 obrotów rzeczywiście (chociaż nawet jak docisnę to buczy) , na piątce coś koło lub trochę powyżej 3000 lub 120 km/h. Dziś np. Przejechałem odcinek ok. 100 kimoterów i nagle czuje, że się auto gorzej zachowuje. Od 120 km/h do 140 km/h (na piątym biegu) przyspieszał mi powyżej 20 sekund, jak nie więcej. Przy redukcji na czwórkę, buczał ale przyspieszał. Strasznie mnie to już wkurza. W tym tygodniu wybiorę się do forda i mam nadzieję, że coś z tym zrobią. Nawiasem mówiąc ze skrzypiącym zawieszeniem z przodu też mam opisywany już problem...

aerostar
30-01-2012, 07:02
Czy dobrze zrozumiałem, że samochód jechał normalnie i w czasie jazdy (bez gaszenia silnika) nagle osłabł? Czy musisz potem go zgasić i zapalić aby efekt ustąpił, czy po pewnym czasie wszystko samo wraca do normy?
Być może dzisiaj pojadę do domu okrężną trasą, żeby w końcu rozgrzać silnik do końca i przyjrzeć się temu zjawisku.

wawel27
30-01-2012, 09:00
Dokładnie tak. Przejechałem prawie 100 kilometrów bez gaszenia silnika, nagle osłabł. Potem na światłach zgasiłem i odpaliłem i wszystko wróciło do normy. Dziś np. z rana jechałem jakieś 8 kilometrów po mieście, znowu osłabł - potem standardowa rutyna z gaszeniem i odpaleniem a potem wszystko dobrze. Strasznie to dziwne. Naprawdę wydaje mi się, że coś jest z tym oprogramowaniem, zwłaszcza że dziś nie chciała mi się zgasić kontrolka od esp - dopiero ponowne uruchomienie ją wyłączyło.

wawel27
30-01-2012, 09:12
właśnie wyczytałem, że układ esp też może zmniejszać moment obrotowy - może tu leży jakiś problem?

_holek
30-01-2012, 09:13
Kolego wal do ASO! Masz niesprawny samochód. A do tego niesprawny w taki sposób, który może kosztować Cię życie (np. przy wyprzedzaniu)!!

mmisza
30-01-2012, 13:12
Cześć,

Jestem na jutro umówiony w serwisie ( dzisiaj silnik kolejny raz "zasłabł" ) - dodatkowo poinformowałem via formularz kontaktowy Ford Polska o bardzo poważnej usterce ( bo w takich kategoriach należy ją rozpatrywać ). Proponuję pozostałym kolegom aby również napisali do Ford-a o zaistniałej sytuacji dzięki czemu zwrócimy na siebie uwagę. Zobaczymy co jutro wymyślą "magicy"

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
30-01-2012, 18:36
Przede wszystkim wymienią Ci soft w module PCM (jest nowa wersja) i potem zapewne będziesz musiał sprawdzić czy jest różnica.

doom siege
30-01-2012, 19:59
na szczęscie u mnie nie ma tego slabniecia silnika, raz tylko pamietam jadąc w trasie miałem wrazenie ze nie chce isc, ale olałem to i na szczescie nigdy więcej sie nie powtórzyło. To wahanie sie obrotow tez ostatnio jakby jest mniej intensywne, zawieszenie nie trzeszczy, wczoraj specjalnie jezdzilem po progach i innych nierownosciach. Tylko nadal nie mam podswietlenia panelu radia,po prostu zdechlo. Nie chce mi sie jechac do aso, nadal odczuwam traume po przygodach z aso skody...

aerostar
03-02-2012, 21:18
Więc u mnie wygląda to tak:
Teraz, kiedy są silne mrozy, silnik jest bardzo hałaśliwy i wręcz nieprzyzwoicie słaby, nawet po przejechaniu 20 czy 30 km i jako takim nagrzaniu silnika (do końca się nie nagrzewa, mimo że temp płynu ok 90 stopni, to po jego pracy i obrotach jałowych widać że się całkowicie nie nagrzał). Wydaje mi się, że wyłączenie i włączenie silnika daje wyraźną poprawę osiągów silnika, choć hałas za bardzo się nie zmniejsza. Ogólnie, to silnik jest słaby lub normalny, zależnie od tego jaki ma humor. Dzisiaj rano pojechałem do pracy (12 km) i słaby. Wracając zrobiłem dodatkową rundę poza miastem (20 km) i nic to nie dało - nawet na trójce ledwo przyspieszał i był głośniejszy niż powinien. Pod koniec trasy wyłączyłem i włączyłem silnik i było lepiej. Wieczorem odwoziłem koleżankę żony na dworzec i o dziwo samochód niemal od samego początku był cichy i żwawy (nawet nie wiem kiedy mimowolnie rozpędziłem go do 100 km/h), zupełnie jakbym wsiadł do innego samochodu. Wygląda na to, że związek tego zjawiska z temperaturą jakiś może jest, ale nie bezpośredni. Nie doświadczyłem natomiast takiego zjawiska, żeby mi pracował normalnie i nagle zasłabł, ale przyznaję że dziennie nie jeżdżę na ogół więcej niż jakieś 25 km. Nie wiem, czy teraz jest sens to zgłaszać do ASO, bo mnie z pewnością wyśmieją i powiedzą, że przy takim mrozie to normalne :\

mmisza
03-02-2012, 22:07
Aerostar - proponuję zgłosić to na serwis ( jak tak zrobiłem ). Im więcej zgłoszeń tego typu tym szybciej problem zostanie rozwiązany - miejmy taką nadzieję ;)

wawel27
03-02-2012, 22:23
Jestem tego samego zdania. Jak zacznie się robić tłum z takim samym problemem, to jest szansa, że usiądą nad tym i znajdą rozwiązanie nim się gwarancja skończy :P (którą na marginesie teraz na 100% przedłużę)

aerostar
03-02-2012, 22:38
Spróbuję. I tak mnie już poznają w serwisie, bo ciągle im zgłaszam jakieś usterki, a w zasadzie w kółko te same. Nawiasem mówiąc, dotychczas wszystkie zostały przez nich potwierdzone, tyle że nie do końca wiedzą jak się z nimi uporać. Jak sami przyznali, dopiero uczą się naprawiać MK3. Z formularza kontaktowego do Forda też zamierzam skorzystać. Tylko chcę jeszcze się przyjrzeć dokładniej w weekend efektowi słabego silnika, żeby później nie wyjść na kretyna.

mmisza
04-02-2012, 09:49
Ja napisałem do Ford Polska i podałem w którym serwisie samochód będzie od poniedziałku - dostałem odpowiedź iż są w kontakcie i że udzielą niezbędnej pomocy. Mam jeszcze pytanie ponieważ nie dostrzegłem jeszcze nigdy aby "sławne" aktywne żaluzje były zamknięte a temperatury mamy teraz ku temu sprzyjające ( być może źle patrze ). Możecie mnie naprowadzić gdzie powinienem spojrzeć aby dostrzec to "cudo" ? :) ( nie ukrywam że zdjęcie było by pomocne bo jedyne co znalazłem na necie to informacje reklamowe )

aerostar
04-02-2012, 11:53
Musisz spojrzeć przez ten wielki trapezowy wlot powietrza w przednim zderzaku oraz przez atrapę nad zderzakiem (tą ze znaczkiem Forda). Między tymi atrapami a chłodnicą jest ogromniasta żaluzja w kolorze czarnym. Kiedy silnik jest wyłączony, żaluzja jest otwarta i widać za nią chłodnicę. Kiedy silnik pracuje, w tych temperaturach żaluzja będzie non stop zamknięta (wyraźnie widać przylegające do siebie poziome listwy w kolorze czarnym.

aerostar
04-02-2012, 12:46
Małe sprostowanie: przez górny wlot nic nie widać. Trzeba patrzeć przez dolny, najlepiej pod tablicą rejestracyjną.

polo
05-02-2012, 16:05
Witam!!
Po przeczytaniu waszych problemów z silnikiem 1,6 125KM mam dylemat czy nie kupić Focusa z 105 konnym silnikiem.
Jestem w fazie przed podpisaniem umowy kupna i mam możliwość zamiany na 105 konny silnik.
Co robić? Proszę o podpowiedź.

wawel27
05-02-2012, 16:19
hmm.. 2 racjonalne opcje
1) kup eco-boost albo diesla
2) kup samchod innej marki (najlepiej model ktory juz dobry rok jezdzi zeby znali rozwiazania na jego typowe usterki)

A z innej beczki. Dzis pojechalem sobie po pizze. Odpaliem, dojechalem, wsiadam z powrotem, ruszam z jedynki i nagle mi przerwal (tak szarpnal) i wyskakuje :
"Awaria silnika, natych. serwis". Nie znam sie, ale cos z elektronika jest naprawde spieprzone w tych samochodach. W kazdym razie w poniedzialek uderzam z bulwersem na serwis (juz 2 razy byl). Moze tym razem germaz wroclaw, bo pol-motors zachowuje sie jak ze swieca w ciemnosci :)

laurentii
05-02-2012, 16:21
mam możliwość zamiany na 105 konny silnik.
Co robić? Proszę o podpowiedź.

105 KM to za mało na tę budę.

polo
05-02-2012, 16:32
105 KM to za mało na tę budę.

Wcześniej jeździłem Focusem MK1 sedan 100KM i bardzo pozytywnie mogę się wyrazić o tym silniku jak dla mnie nie był za słaby a teraz ma najechane 180 tyś. km i zero problemów, no raz wymiana przepalonej cewki.
Dlatego myślę poważnie o 105 KM silniku, bo jak mam wywalić kilkadziesiąt tyś zł i mieć problemy z "elektroniką".

wawel27
05-02-2012, 16:45
mk3 jest cięższy. Jak ci starczy mocy to ok. Dla mnie bylo by za malo. 125 KM, jest dla mnie juz na styk, o ile nie "osłabnie". Poza tym istnieje nadzieja, ze nie bedziesz mial ze swoim problemow albo serwis znajdzie rozwiazanie naszych :)

skylla1
05-02-2012, 17:05
Czy ten 125KM silnik ma 6 stopniową skrzynię? Jesli nie, to bardzo wątpię, aby warto było przepłacać - różnica jest zapewne odczuwalna tylko powyżej 4000obr/min, więc w mieście praktycznie wcale. Oczywiście jeśli auto robi trasy pozamiejskie, to może warto, ale wtedy może warto dołożyc jeszcze trochę i wziąć ecoboosta.

mr_swistak
05-02-2012, 17:37
Wcześniej jeździłem Focusem MK1 sedan 100KM i bardzo pozytywnie mogę się wyrazić o tym silniku jak dla mnie nie był za słaby
- też mam focusa 100 koni a na jazdach przy wyborze jeźdiłem c-max i 105 i 125 wrażenia miałem takie że stary focus lepiej przyspieszał, więc w ciemno kupiłem 150 ecoboosta (nigdzie nie było na jazdach testowych).
I teraz podobnie jak chyba wszyscy użytkownic EB jestem super zadowolony.
Silniczek mocny dynamiczny fajne brzmienie itd - tylko co do mniejszego spalania róznica powiedzmy z 10-15%.
Dziś uważam że lepiej nie kupić alu 17, przyciemianych szyb, panoramy czy czujników a dołożyć do silnika, który da więcej frajdy niż gadżety, które można ewentulanie podokładać (np czujniki, felgi itd) i mówię to mając częśc tych dodatków żeby nie było...

_holek
05-02-2012, 17:39
A z innej beczki. Dzis pojechalem sobie po pizze. Odpaliem, dojechalem, wsiadam z powrotem, ruszam z jedynki i nagle mi przerwal (tak szarpnal) i wyskakuje :
"Awaria silnika, natych. serwis". Nie znam sie, ale cos z elektronika jest naprawde spieprzone w tych samochodach. W kazdym razie w poniedzialek uderzam z bulwersem na serwis (juz 2 razy byl). Moze tym razem germaz wroclaw, bo pol-motors zachowuje sie jak ze swieca w ciemnosci :)

Zgaduję, że jak zawsze w Fordzie pomogło zgaszenie i ponowne odpalenie silnika? ;)
Elektronika może wariować przy takich temperaturach ale skoro w takiej samej wersji sprzedają Focusa na Alasce, w Finlandii i w Kazachstanie to nic takiego nie powinno mieć miejsca bo w końcu tam -40 zimą to norma.

wawel27
05-02-2012, 18:03
Dokładnie tak:) Wydaje się, że ford ma oprogramowanie a'la windows 98, gdzie czesty reset jest wymagany :) Jak tak dalej pojdzie, bede odpala od nowa co swiatla. Tak czy siak, za dużo mam na razie wrażeń z tym autem, a przejachane ma dopiero 8600. Jak kupowalem myslalem - mina 2 lata i dopiero sie zaczna problemy, to sie sprzeda wtedy.

boncio
05-02-2012, 18:21
Według Eitsa nasze modele są na klimat umiarkowany PL, więc zapewne te na Skandynawię są inne trochę, pytanie jak bardzo. Tak samo jak na ciepłe kraje śródziemnomorskie mogą być inne.

_holek
05-02-2012, 18:24
Dopóki masz gwarancję to nie masz się co martwić. W razie 'w' dzwonisz po lawetę i masz wszystko gdzieś. Gorzej gdy gwarancja się skończy. Ja jestem już pewny, że ją przedłużę ;)

wawel27
06-02-2012, 11:34
Ok, umowilem sie w Germazie na srode, zobaczymy co oni wykombinuja :) Jak cos bede wiedzial dam znac

mmisza
06-02-2012, 13:32
Cześć,

Mój właśnie trafił do serwisu - po tym jak zaproponowali mi samochód zastępczy wnioskuję że przysiądą do problemu tym bardziej że po mailu do Ford Polska dzisiaj mało co książki nie napisali co się dzieje, w jakich okolicznościach itp. Rozmawiałem również z diagnostą i potwierdził że jest z centralą w kontakcie i dostał szczegółowe wytyczne w krokach co i jak. Mam nadzieję że coś wymyślą.

p.s żałuje że nie sięgnąłem głębiej do kieszeni i nie kupiłem 1.6 EB :(

Pozdrawiam

Michał

aerostar
07-02-2012, 11:11
@Polo:
Witaj,
Nie polecam zakupu mk3 z silnikiem 105 KM, ponieważ mk3 jest ok 15% cięższy od mk1 i ten silnik jest po prostu trochę za słaby do tego samochodu. Wersja o mocy 125 KM jest wbrew pozorom mocniejsza nie tylko powyżej 4,5 tys obr/min, ale również w zakresie 2-3,5 tys obr./min. Wcześniej w tym wątku wrzuciłem link do dokumentu z wykresami mocy i momentu obrotowego, który możesz sobie obejrzeć i porównać. Różnica 10 Nm przy 2 tys obr/min jest już odczuwalna. Wcześniej sam miałem wcześniej mk1 z silnikiem 100 KM i wydaje mi się że mk3 z 125 KM ma dynamikę co najwyżej taką jak ten stary, a może nawet i mniejszą, mimo mocy maks większej o 25 %. Poza tym komputer i oprogramowanie w obydwu wersjach jest takie samo, więc takie same problemy możesz mieć z silnikiem 105 KM. Może warto kupić EB albo zainteresować się autem innej marki?

berthold61
07-02-2012, 11:45
albo zainteresować się autem innej marki?

ja zawsze tak myślę bo jestem bezmarkowcem i podoba mi się taki tok myślenia ale takie barańskie czasy nastały że ani jedna firma nie koncentruje się na jakości tylko wszystkie na jedno kopyto ani lepiej ani gorzej ,,obliczają tak aby przy odpowiednim przebiego coś się zawsze spitoliło ,,czy to VW czy ford czy japońce każde takie same ,,,może jeszcze jakiś czas koreańce będą dobrze robić

Pitek S.
07-02-2012, 12:42
ani jedna firma nie koncentruje się na jakości tylko wszystkie na jedno kopyto ani lepiej ani gorzej ,,obliczają tak aby przy odpowiednim przebiego coś się zawsze spitoliło ,,czy to VW czy ford czy japońce każde takie same ,,,może jeszcze jakiś czas koreańce będą dobrze robić
bo koreańczycy jeszcze walczą o swój wizerunek, a reszta już "spoczęła na laurach"8)

mmisza
07-02-2012, 15:24
Witam,

Samochód już drugi dzień poza domem :) ( serwis Auto Boss ) - wczoraj nie udało się nic znaleźć w kwestii słabnącego silnika. Na szczęście dzisiaj nastąpił przełom - diagnosta z podpiętym komputerem miał "szczęście" i podczas kolejnej jazdy testowej problem wystąpił dzięki czemu udało się wszystko zarejestrować. Okazało się że fazy silnika nie ulegają zmianie co skutkuje problemami wspomnianymi powyżej. Na chwilę obecną samochód nadal jest w serwisie ( Ford Polska zalecił zmiany w parametrach silnika i zabawy ciąg dalszy ) Pocieszeniem w całej tej sytuacji jest to że nie ma już mowy o "wyimaginowanym problemie". Żeby całej sytuacji dodać pikanterii w chwili "zasłabnięcia" komputer nie łapie błędu :). To tyle z placu boju - jak będę coś więcej wiedział dam znać.

MiszA

aerostar
08-02-2012, 08:35
A więc winne są nie działające zmienne fazy rozrządu, co obstawiałem już jakiś czas temu.

boncio
08-02-2012, 12:06
Tak czytam ten temat i ja bym poszedł dalej, i napisał, że powodem są źle działające zmienne fazy rozrządu z powodu błędów w oprogramowaniu, co może powodować nawet pogorszenie parametrów silnika, a nie tylko jego osłabienie w niskim zakresie. Swoją drogą technika mająca wiele lat, a tu tak schrzanili. Kiedyś 115KM w Focusie MK2, potem 120KM w Fieście, a 125KM w FF3. O problemach w Fieście nie słyszałem, więc jasne jest, że najmocniejszy i najnowszy wariant jest do bani, a użytkownicy są beta testerami.

mmisza
08-02-2012, 12:11
@boncio: poczytaj na focusfanatics jak spieprzyli oprogramowanie do FF MK3 do skrzyni "automagicznej" :) - nic mnie już nie zdziwi :(...

wawel27
08-02-2012, 19:58
Byłem dziś w serwisie zgłaszając:
1) zawieszenie trzeszczące
2) słabnący silnik

I tak.
Ad 1. wymienią tak jak koledze łożyska i coś tam jeszcze z nimi związanego za 5 dni jak przyjdą części.
Ad 2. Standrad w zasadzie. Zero błędów w komputerze. Jak za 5 dni oddam auto z łożyskami i przy Bożej pomocy pojawi się nowe oprogramowanie to miałoby to pomóc. Ciężko jednak nie mieć wrażenia, że na widok tego problemu w różnych serwisach jest wielki znak zapytania i nieokreślona konsternacja. Cóż szykuje się 4 wizyta w serwisie i coś czuję, że nie ostatnia.

Pitek S.
09-02-2012, 06:56
zaczynam odnosić wrażenie, że w ASO są sami pseudo fachowcy, którym jak komputer nie powie, że jest błąd, to dla nich wszystko jest O.K., a kierowca wydziwia albo jakiś psychiczny :(

doom siege
09-02-2012, 16:59
niestety mechanicy z typowego ASO umieją co najwyżej wymienic olej i klocki, jesli jest jakis problem z autem, a komputer nie wykazuje błedów, dla nich nie ma awarii( no i oczywiscie tekst TTTM). Przerabiałem to z aso skody, ręce po prostu opadają. Tak jest niestety, a powód jest prosty, tam nie ma fachowców tylko chłopaczki swieżo po zawodówkach, którzy pracują za najnizszą krajową. Dobry fachowiec musi dobrze zarobic, zamiast zasuwac za grosze w aso, otwiera swoj warsztat i tyle.

mmisza
09-02-2012, 21:06
Witam,

Czy ktoś z kolegów borykających się tak jak ja z problemem zasłabnięcia silnika poinformował Ford Polska o tym problemie via formularz kontaktowy ? Im więcej osób się z tym zgłosi tym większa szansa że przysiądą do tego i rozwiążą problem który w moim odczuciu zagraża wszystkim użytkownikom FF MK3 1.6 125 KM :( - przykre jest to że zapłaciliśmy za produkt który nie jest do końca sprawny i na którym nie możemy polegać :(

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
09-02-2012, 21:16
Ja noszę się z takim zamiarem, tyle że najpierw muszę wykonać obowiązkowy krok ze zgłoszeniem tego w ASO, a niestety się rozchorowałem i jest to w tym momencie niemożliwe. Tym bardziej, że u mnie wygląda to trochę inaczej niż u Ciebie, ponieważ silnik często od razu uruchamia się w trybie "LOW" i nawet długie rozgrzewanie mu nie pomaga, a za to pomaga wyłączenie i włączenie silnika.

wawel27
10-02-2012, 12:30
ja właśnie napisałem :) Oby coś pomogło

mmisza
10-02-2012, 13:13
Cześć,

Przed chwilą wróciłem z serwisu - Ford Polska nie ma nadal konkretnego pomysłu na rozwiązanie problemu :/. Samochód został w serwisie i dalej starają się namierzyć co jest nie tak - mają podobno jeszcze jeden pomysł ( mam nadzieję że swap silnika do 1.6 EB :) ) - po południu będę miał jakieś info i dam znać.

Pozdrawiam

MiszA

skylla1
10-02-2012, 15:53
Uważaj jak ci zrobią swap do 105KM, który zdaje się nie stwarza problemów :-)

mmisza
10-02-2012, 17:03
Cześć,

Ford Polska przyśle nową jednostkę PCM - robi się naprawdę ciekawie. Jeśli okaże się że mają "babol" właśnie w niej będzie to jedna z droższych kampanii serwisowych Ford-a - chyba że zamiotą to pod dywan.....

Pozdrawiam

MiszA

koop
11-02-2012, 16:08
Czy zaglądaliście kiedyś na stronę o zgłoszonych błędach
w Technical Service Bulletins
Bo jeśli chodzi o Focusa to w 2011 zgłoszono sporo błędów (patrzcie na silnik , elektrykę, PCM.. ):

http://www.aboutautomobile.com/TSB/2011/Ford/Focus

W 2012
Hydraulika pokazuje błędy.

wawel27
13-02-2012, 17:18
A oto moja odpowiedź od Ford Polska. Serwisy odpiszą, że żadnych problemów nie zdiagnozowali (nie było błędów) i po kolejnych kilku dniach dostane maila, z którego nie wiele będzie wynikać. I jak tu być optymistą?:) MiszA -> cała nadzieja w Tobie i tym PCM'ie :)

Szanowny Panie,

Zwróciliśmy się do obu Serwisów o szczegółowe dane techniczne dotyczące weryfikacji problemu. Jak tylko otrzymamy informacje, zostaną one przekazane Inżynierom Serwisu Ford Polska do weryfikacji.
Po tej weryfikacji będziemy mogli precyzyjniej odnieść się do Pana zgłoszenia.

mmisza
14-02-2012, 08:53
@Wawel27 - polecieli szablonem ale tym się nie przejmuj - Ford Polska już wie że nie ma żadnych błędów w komputerze a pomimo tego problem występuje. Założę się że przetrzymają Cię przez ten tydzień dopóki u mnie tego nie zrobią :) - o ile wymiana PCM-a przyniesie oczekiwany rezultat.

MiszA

rozgap
16-02-2012, 21:08
Witam,
W związku z tym, że jestem również posiadaczem focusa z silnikiem 1,6 125km, mam pytanie do wszystkich, którzy mają problem z silnikiem, kiedy odbieraliście samochody. Ja swojego odebrałem pod koniec stycznia i na razie nie zauważyłem dziwnego zachowania się silnika. Jestem ciekawy czy ford od pewnego momentu nie zmienił czegoś w oprogramowaniu albo gdzieś indziej. Mam nadzieje, że tak się stało i u mnie nie będzie się działo.
Pozdrawiam wszystkich mniej i bardziej zadowolonych z focusa.
PS
Posiadam również model pierwszej serii po lifcie i tam oprócz rdzy nic się nie dzieje, dlatego też zdecydowałem się na zakup nowego.

wawel27
16-02-2012, 23:39
Ja kupiłem w połowie października. Wątpie, żeby Ford coś zmienił w oprogramowaniu, bo by wgrali nam nowe. Może jesteś posiadaczem nie wadliwego egzeplarza (przeciez nie ma tu kilkuset osob z problemem). Z drugiej strony jak jezdzisz po miescie, a nawet w trasie i nie dociskasz zbytnio gazu to mozesz nie zauwazyc :)

@MiszA Wiem, tak nawet zakładałem, że zrobią. Nie pozostaje nic innego jak czekać na wieści od Ciebie. Pozdrawiam

mmisza
17-02-2012, 21:34
Cześć,

Dzisiaj po 2 tygodniach odebrałem samochód :) - tak jak wspominałem wymieniono w nim moduł PCM. Jak na razie wszystko wygląda obiecująco - samochód przyśpiesza płynnie, brak spadku mocy. Jeśli coś będzie nie tak dam znać, a póki co mam nadzieję że u wszystkich borykających z tą usterką zostanie ona skutecznie usunięta znacznie szybciej niż w moim przypadku choć podejrzewam że ze względu na koszt PCM-a "ścieżka" będzie wyglądała podobnie :(.

Pozdrawiam

MiszA

wawel27
23-02-2012, 11:22
Hej, dzięki za wieści, napisz jak możesz jak po paru dniach użytkowania. Ja jestem umowiony na czwartek. Podobno ma przyjechać ktoś z ford polska do mojego serwisu i będą diagnozować:) Mam szczerą nadzieje, że zakończy to moją drogę z tym problemem. Pozdrawiam

mmisza
24-02-2012, 19:50
@wawel27: Po kilku dniach nadal brak poprzednich objawów - nareszcie silnik pracuje tak jak powinien :)

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
10-04-2012, 21:24
Pozwolę sobie wrócić do omawianego tutaj tematu "słabego silnika". Problem, który ja doświadczam nie jest chyba dokładnie tym, co było tutaj opisywane. U mnie wygląda to tak, że samochód raz jeździ lepiej a raz gorzej, przy czym gorszej jeździe sprzyja niższa temperatura otoczenia. Gdy jest ciepło (powyżej 15 stopni), samochód przeważnie jeździ "lekko", rzekłbym nawet że bardzo dobrze. Natomiast im zimniej, tym gorzej, nawet po półgodzinnej jeździe, po której silnik powinien już się rozgrzać. Przeważnie zależy to od tego, w jakim stanie silnik się uruchomił. Krótki postój po rozgrzaniu silnika czasem pomaga a czasem nie. Jest też chyba trochę głośniejszy i nieco buczy przy obrotach 2-2,5 tys obr/min. Ostatnio pokonywałem odcinek pozamiejski o długości 2x50 km i tu dziwna sytuacja - mimo że przez cały czas odczuwałem ogólną "ociężałość" samochodu, to trzykrotny pomiar czasu rozpędzania 60-100 km/h na IV biegu był na rzędu 11-12 sekund, czyli w normie. Nie rozumiem więc skąd te subiektywne odczucia? Po prostu coś mi się wydaje, czy stoi za tym coś jeszcze? Czy ktoś na tym forum spotkał się z czymś podobnym? Próbowałem to zgłaszać w serwisie, ale trudno jest przyłapać samochód "na gorącym uczynku", bo trzeba się wcześniej umawiać z góry na konkretny termin.

Podrawiam,
Krzysztof

mmisza
10-04-2012, 22:33
@aerostar

U mnie opisywany wcześniej problem wrócił 2 dni temu ( buczenie + wyraźnie słabszy silnik ) - zgłosiłem to dzisiaj do serwisu i czekam na odpowiedź Ford Polska. Po ostatnim 2 tygodniowym pobycie w serwisie wątpię żeby mieli jeszcze jakieś pomysły :( - no chyba że przeprowadzimy się w cieplejszy klimat ;).

MiszA

aerostar
14-04-2012, 21:32
Pojawiła się nowa aktualizacja oprogramowania do PCM, którą mi właśnie zainstalowano, przy czym nie wiadomo czego ona dotyczy. Na razie nie dostrzegłem większych różnic w działaniu poza tym, że wolne obroty po nagrzaniu są nieco wyższe (powyżej 750 obr/min) i komputer wskazuje troszkę wyższe chwilowe zużycie paliwa na postoju (0,7 l/h, sporadycznie spadające na krótką chwilę do 0,6 l/h), co jak sądzę, nie powinno istotnie wpłynąć na średnie zużycie paliwa. Jak pojeżdżę trochę dłużej to się podzielę moimi spostrzeżeniami, tym niemniej dopiero powrót niskich temperatur pokaże czy aktualizacja rozwiązuje ten problem.
Aerostar

siwy.ok
14-04-2012, 23:14
Witam

Włos się jeży jak się czyta to co piszecie. Niestety potwierdza się to co od dłuższego czasu powtarzam znajomym. Era dobrych i niezawodnych silników minęła wraz z modą na downsizing. I tak macie za swoje ze zmiennymi fazami rozrządu, w EB okaże się za kilka lat problem z turbinami i bezpośrednim wtryskiem, itp, itd. I to nie jest tylko problem Forda. Wyobraźcie sobie te auta na rynku wtórnym jak będą miały około 200.000km przebiegu. Ja osobiście czuję przyjemność wsiadając do poczciwej 13 letniej foki z dwulitrowym motorem (przyjemniejsza od 3 letniej 1.6TDCI) i nie obraźcie się ale możecie tylko pomażyć o takiej elastyczności silnika.

Pozdrawiam

skylla1
15-04-2012, 11:29
Przecież 1,6 EB bije ten Twój 2,0 na głowę także pod względem elastyczności :-). Poza tym technologie się zmieniają i jest to proces nieodwracalny, a trwałość nowych rozwiązań zweryfikuje czas. Na razie nie ma dramatycznych problemów z turbo-rozwiązaniami istniejącymi już na rynku od lat. Nie mówiąc o tym, że ten wątek dotyczy aut bez turbo:-).

fedyk1
17-04-2012, 18:53
Drogi kolego, odradzam nawet szukanie przyczyna nierównej pracy silnika na wolnych obrotach. Po to jest gwarancja aby serwis się z tym uporał. Swego czasu trochę jeździłem focusem 1.8 16v i nie było mowy o falujących obrotach i ww zjawiskach. Czy zimny czy ciepły wszystko było wzorowo ale to tylko na marginesie. Jedź do serwisu!!!

siwy.ok
19-04-2012, 21:43
Przecież 1,6 EB bije ten Twój 2,0 na głowę także pod względem elastyczności :-). Poza tym technologie się zmieniają i jest to proces nieodwracalny, a trwałość nowych rozwiązań zweryfikuje czas. Na razie nie ma dramatycznych problemów z turbo-rozwiązaniami istniejącymi już na rynku od lat. Nie mówiąc o tym, że ten wątek dotyczy aut bez turbo:-).

Czytaj ze zrozumieniem dopiero pisz. Temat dotyczy 1.6 ti-vct więc się nie podniecaj bo stare 2.0 to za wysokie progi dla niego. Technologie się zmieniają - a pewnie. Trwałość aut powoli dąży do trwałości sprzętu AGD. Jeżeli twierdzisz, że nie ma poważnych problemów z turbo sprężarkami to poczytaj sobie np. o 1.6TDCI - jeżdżę i zastanawiam się kiedy będzie jej koniec. Z miłą chęcią zobaczę te EB, TI-VCT na rynku wtórnym z przebiegami powyżej 200KKM i ich niezawodność, skoro nowe już sprawiają problemy. Jeszcze zatęsknimy za wolnossącymi starymi silnikami.

_holek
20-04-2012, 07:50
Kolega zdecydowanie miał na myśli EcoBoosta skoro napisał "1.6EB". Jeździłem fordowskim dwulitrowym wolnossakiem w dwóch mondziakach i jeżdżę teraz 1.6EB 150KM i jeżeli słyszę, że ktoś mówi mi o zbliżononych osiągach tych silników (a o wyższości wolnossącego w szczególności) to wiem, że którymś z nich nie jeździł.
O ewentualnej awaryjności będziemy mogli porozmawiać faktycznie za kilka lat jak większość użytkowników EB przekroczy 200kkm. Ale to, co niektórzy wypisują już dzisiaj jest wręcz śmieszne! To, że dwie czy trzy osoby mają problem z mitycznym 'brzęczeniem' nie oznacza, że ze wszystkimi silnikami są jakieś problemy. Przyjmując taki tok rozumowania po przeczytaniu skarg 5 użytkowników dwulitrowych benzyn mógłbym wywnioskować, że to lipny silnik o przeraźliwie dużej awaryjności. A doskonale wiemy, że tak nie jest.
Mam za to wrażenie, że niektórym żal du&^ ściska i korzystają z każdej okazji aby napisać "ależ ten nowy focus to badziewie". A wystarczy posłuchać samych użytkowników (ale tych co faktycznie mają a nie tylko oglądali w Internecie) i od razu wiadomo, że praktycznie wszyscy są zadowoleni. Zerknijcie na oceny na autocentrum - nowy focus z 1.6EB 150 KM ma ocenę 4,66 przy średniej z segmentu 4,08 a sam silnik oceniono na 4,85 w pięciostopniowej skali!
Ale nie, niektórzy wiedzą swoje i nic ich nie przekona. A wystarczyłoby obiektywnie spojrzeć na FAKTY a nie snuć DOMYSŁY.

sunnyluk
20-04-2012, 09:08
holek dobrze gada - polać mu :D Nowy Focus to świetne auto i ciężko się doszukać wyraźnych wad, za to zalet ma całe mnóstwo, wiem, bo takim jeżdżę już od 15000 km :P i nawet z najsłabszym, 95konnym dieselkiem, frajda z jazdy pozostaje tak samo na bardzo wysokim poziomie.

Blood
20-04-2012, 20:48
No mnie się nowy Focus niezmiennie podoba. Choć mam - oops, żona ma - tylko 125 KM wolnego ssaka to i tak chętnie korzystam z każdej okazji, aby nim trochę pokręcić. Ja na codzień jeżdżę MK2 FL TDCi i w benzyniaku bardzo sobie cenię kulturę pracy silnika. I nawet te 125 kucy może wystarczyć. Ostatecznie frajda jazdy autem nie kończy się na osiągach silnika. Emocji związanych z kinetyką ruchu materii doświadczam dosiadając jednośladu. Na cokolwiek na 4 kołach o choćby zbliżonych parametrach nigdy mnie nie będzie stać niestety.
Dywagacje o wyższości 13 letniej konstrukcji nad współczesną technologią są bardziej podbudowane sentymentem niż obiektywną oceną rzeczywistości. Można się opierać technologicznemu mainstreamowi, ale w ten sposób jeździlibyśmy Fordem Recordem (albo nie, my w Polsce Syrenką albo Warszawą) i nasze ulice przypominałyby te na Kubie, gdzie dla motoryzacji czas zatrzymał się pod koniec lat 50. XX w.
Dzisiaj indywidualiści muszą mieć mocno wypchany portfel, wtedy kupujesz jakąś wydumkę z napędem fotonowym zamiast silnika, albo pozostaje płynąć z prądem dóbr masowych.
Swoją drogą ciekaw jestem, kiedy na forum pojawi się ktoś z 1.0 EB pod maską i co będzie miał do powiedzenia na temat swojego 3-cylindrowego "cudu inżynierii".

boncio
22-04-2012, 10:52
1.0EB może w rzeczywistości być lepszy niż wolnossący 1.6 ze względu na turbinę. Kwestia spalania będzie tu kluczowa. I pewnie nie będzie problemu tutaj opisywanego w temacie :)
A do Fiesty lub B-maxa 1.0EB to będzie idealny wybór, jak 1.6EB w FF lub C-maxie.

Blood
22-04-2012, 21:26
Generalnie 1.0 EB ma parametry zbliżone do 1.6 Ti-VCT 125. Rzecz w tym, że jest naszpikowany elementami potencjalnie awaryjnymi (turbina, pewnie dwumasa, szereg dodatkowych czujników) i trzycylindrowy, co stanowi wyzwanie przy zniwelowaniu drgań. Clue stanowi fakt, że użytkownik nie zyskuje niczego szczególnego kupując zaawansowaną konstrukcję jaką z pewnością jest 1.0 EB, ale na pewno opłaca się to producentowi (wizerunek pro-eco, zaawansowana technologia, obniżone koszty materiałów-mniejszy blok silnika, potencjalne skrócenie cyklu życia produktu = jest ruch w interesie). Dla użytkownika w perspektywie kilku lat koszty eksploatacji takiej jednostki mogą być już mniej ekscytujące. Jak będzie pokaże czas, ale moda na downsizing nie jest czymś dostarczającym szczególnej wartości dodanej dla end-usera.

skylla1
23-04-2012, 08:15
To są czyste spekulacje :-). Producent twierdzi, że rozwiązanie jest trwałe. Dopiero za kilka lat będzie można ocenić, jak to jest w praktyce. Na pewno nie można zakładać z góry, że będzie źle, choćby dlatego, że w przeszłości wiele nieufnie przyjmowanych nowości sprawdziło się doskonale (choćby legendarne tdi). Spalanie ma też być mniejsze, więc jest i zysk dla nabywcy.
Inna rzecz, że odeszliśmy totalnie od tematu...

Blood
06-05-2012, 19:10
Fajnie było, ale się schrzaniło. :( Niestety opisywana przypadłość z utratą mocy dopadła i mój egzemplarz. W moim przypadku "osłabnięcie" pojawiło się po uruchomieniu już rozgrzanego silnika i ustąpiło na jakiś czas po jego wyłączeniu i ponownym włączeniu. Kolejnym razem objaw pojawił się nagle podczas jazdy. Silnik zmienia ton na taki jakby rzężący i jest spory problem z wkręceniem go na obroty 4k. Bardzo przypomina to pracę w trybie awaryjnym, przy czym nie jest wyświetlany żaden błąd lub ostrzeżenie.
@mmisza - w którym ASO Auto Boss usuwali Twoją usterkę - Bielsko, czy Chorzów?

mmisza
06-05-2012, 20:40
@Blood - próbowali usunąć w Chorzowie ( próbowali ponieważ jak zapewne czytałeś problem powrócił ale nie udało się go wywołać ponownie podczas jazd testowych :( ). Jeśli będziesz tam uderzał proponuję umówić się na rozmowę z Panią Magdaleną Zacher ( Dyrektor ds. technicznych ) która kontaktowała się z Ford Polska podczas analizy mojego problemu. Daj znać jak coś znają. Powodzenia!!!!

Duuuzy
17-06-2012, 13:20
Witam,
jak wygląda sprawa z silnikiem, naprawili to?
Dopadło i mnie, jutro oddaję samochód do serwisu, ale czuję że z ich podejściem to zajmie duuuuużo czasu. Najpierw sugerowali, że to paliwo i kazali wyjeździć ten bak i zatankować na innej stacji, pomimo że mówiłem że nie ma to związku z paliwem....
I innych rzeczy, zawieszenie trzeszczy i wg nich ja się nie znam, bo zawieszenie w Fordach tak właśnie pracuje...
Do tego mam notoryczny problem z wyważeniem kół, delikatnie mi bije kierownica przy 95-100km/h a wyważane to było już chyba z 15 razy, z resztą bije i na alufelgach (nieoryginalnych-niefordowskich, ale nowych i prościutkich) i na stalówkach... Ale oczywiście wg ASO to ja wymyślam...
No i był też wymieniany uszczelniacz skrzyni bo ciekł olej...
MASAKRA!
A samochód ma 3,5 tys. km przejechane...
Pozdrawiam,
M.

mmisza
18-06-2012, 06:28
@Duuuzy u mnie ta usterka występowała tylko zimą więc na razie jest spokój. Jeśli problem zacznie powracać zimą prawdopodobnie pożegnam się z FF MK3 - szkoda zdrowia bo jak widać Ford Polska nie ma pomysłu jak rozwiązać ten problem.... :(

Blood
18-06-2012, 11:19
U mnie na razie też chodzi bez problemów, dlatego nie pojechałem z tym do ASO - szkoda mi czasu i zdrowia na tłumaczenie komuś, że jednak mi się nie wydawało. W zasadzie wystąpiło to kilkukrotnie w krótkich odstępach czasu (u mnie nie było to zimą - temp. otoczenia była typowo letnia) i od tego czasu spokój.

tom170
25-06-2012, 11:06
Moze i dobrze ze mam 1.6 ecoboost narazie nie doświadczyłem od strony silnika, żadnych dziwnych rzeczy - moze procz metalicznego dzwieku silnika tuz po uruchomieniu - cyka troche jak diesel.

Duuuzy
28-06-2012, 22:40
Witam ponownie,
w ASO wgrali mi nowy soft i na razie (dopiero kilka dni) problem nie występuje.
Ciekawe co będzie dalej...

Blood
29-06-2012, 12:04
Duuuzy, czy problem występował u Ciebie często? U mnie pojawił się kilka razy w maju, potem raz w czerwcu dwa dni po moim poprzednim poście. Objawy cały czas te same co u pozostałych, tyle, że ostatnio wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika nie przywracało jego normalnej pracy (jazda autostradą). Już myślałem, że zawiesił się na dobre. Jednak po nocnym postoju znowu chodzi jak trzeba.
Następnego dnia "wypożyczyłem" go sobie na ostrą jazdę. Nakręciłem ponad 100 km po ekspresówce aplikując różne style jazdy: ostre przyspieszenia z wkręcaniem do 6k obr, dłuższą jazdę na wyższych obrotach, starty-stopy i inne takie - bez efektu, chodził jak należy. W zasadzie nie mam bladego pojęcia, jaki czynnik, albo okoliczności wywołują ten spadek mocy. Mnie to wygląda ewidentnie na tryb awaryjny, tylko bez zgłaszania błędu przez komputer pokładowy.
Chyba jednak nie będę dłużej czekał i umówię wizytę w ASO, niech przynajmniej wgrają nowy soft i zobaczymy. Qwa, uwielbiam takie usterki. :evil:
Wredne w tym jest to, że podczas typowej miejskiej jazdy można tego nie zauważyć. Żona jeżdżąca tym autem na codzień, załapała o co biega dopiero jak jej wyłuszczyłem co się dzieje i pokazałem, że silnik nie wkręca się powyżej 3k obr niezależnie od biegu na jakim się jedzie. Ona jeździ w takim stylu, że ten ekokomputer wyświetla jej wszystkie listki na zielono we wszystkich kategoriach. :mrgreen:
Na marginesie, chciałbym, żeby ona w stosunku do mnie wykazywała się taką cierpliwością jak podczas jazdy samochodem. :diabel2:

aerostar
02-07-2012, 17:30
U mnie ciągle występuje za to inny efekt, z którym zmagam się już ponad pół roku - samochód jest subiektywnie raz żwawszy a raz bardziej "mułowaty", natomiast obiektywnie różnice w osiągach maksymalnych są niewielkie - różnice w teście 60-100 km/h na IV biegu (zawsze w tym samym miejscu) nie przekraczają 1s. Na pewno przybiera to tak drastycznej formy jak u Was, żeby silnik nie mógł przekroczyć pewnych obrotów. Podejrzewałem różne rzeczy, m.in system odzyskiwania energii z hamowania, hamulce, lecz jak na razie nic z tych rzeczy się nie potwierdziło, tym bardziej że nie widać też zauważalnych różnic w zużyciu paliwa. Diagnostyka ETIS w czasie jazdy też niczego podejrzanego nie wykazała. Nie ma też żadnej szczególnej zależności od temperatury, stylu jazdy, stanu naładowania akumulatora, etc.
Generalnie jeżdżę prawie wyłącznie po mieście, przy czym dziennie robię przynajmniej 25 km. Kiedy raz wybrałem się na tygodniowe wakacje (2x300 km) to najpierw na autostradzie miałem dwa podejrzane osłabnięcia (które ustąpiły samoistnie), po czym dalej wszystko było dobrze przez resztę trasy w tamtą stronę, pobyt na miejscu, powrót i jeszcze prawie 2 tygodnie po powrocie! Potem znowu coraz gorzej.
Ostatnio zacząłem podejrzewać, że może problem nie leży w pracy samego silnika, ale że po prostu jest inna reakcja na pedał gazu. Zacząłem robić taki eksperyment, że przed włączeniem zapłonu wykonuję serię 20-30 pełnych wciśnięć pedału gazu. O dziwo przez mniej więcej tydzień zdawało się to pomagać, co skłaniało mnie do myślenia, że może jest jakiś problem z potencjometrami w przetworniku (podobno są trzy), które może się np. utleniają gdy się nie korzysta intensywnie z pełnego zakresu pedału gazu. Jednak ostatnio mimo tych "egzorcyzmów" znowu się pogorszyło. Będę się dalej temu przyglądał. Może jednak przyczyna jest zupełnie inna.
Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

TomozTM
02-07-2012, 20:23
Moze i dobrze ze mam 1.6 ecoboost narazie nie doświadczyłem od strony silnika, żadnych dziwnych rzeczy - moze procz metalicznego dzwieku silnika tuz po uruchomieniu - cyka troche jak diesel.

jedź na nowy soft. Metaliczne stuki to początkowa faza ustawiania kąta zapłonu przy użyciu kilku czujników. Niech Ci "ręcznie" ustawią na start trochę wcześniejszy zapłon.

Daniel155
15-07-2012, 00:21
Witam, tez mam "foczkę" i 12 tys przebiegu. mam 1,6 Tdci 95 km U mnie nic nie skrzypi... ale stuka. Wie ktoś czy można o coś takiego się domagać na gwarancji czy będą zwalać na "części podlegajace zużyciu". Autko ma niecały rok wiec troche szybko.

Kolejny problem to falowanie obrotów na zimnym do tego stopnia, że czasami gaśnie. Dzieje się tak po mojej ostatniej wizycie w ASO jak było czuć szarpanie podczas przyspieszania z niskich obrotów. Podobno wgrali nowy soft silnika i teraz gaśnie na zimnym.

Zdarzyło mi się też kilka razy że samochód zgasł podczas jazdy, a że był na biegu to natychmiast się odpalił i było czuć tylko mocne szarpnięcie podobne do tego jakbyśmy chcieli odpalić auto "na pych"

Czy ktoś może mi pomóc??
:)

Pozdrawiam wszystkich fordowców

Duuuzy
15-07-2012, 09:27
Witam,
u mnie po zmianie softu efekt falowania obrotów i dławienia nadal się pojawia na zimnym silniku, ale teraz zdecydowanie na krócej-> ok. 1 min.
A co do stukania przedniego zawieszenia, najbardziej u mnie słyszalne na starej kostce brukowej to coraz bardziej upewniam się, że jest to przekładnia kierownicza, tym bardziej że mam notoryczne problemy z drżeniem kierownicy niezależnie od wyważanych wielokrotnie kompletów kół. Czytałem, że występują wadliwe przekładnie, także niewykluczone, że to jest to: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=160629
Do tego przy kręceniu kierownicą na postoju czuć wyraźne opory występujące tylko w niektórych zakresach obrotu kierownicą...
Wymiękam...
Pzdr!

xywameg
19-10-2012, 18:34
Witam. mam panowie pytanie jak to z tymi silnikami tracącymi moc. Jestem na etapie oczekiwania na focusa z silnikiem 125 KM i jak przeczyałem ten wątek to trochę z przerażeniem czekam na rozwój wypadków i zastanawiam się czy nie poświęcić 3 tyś i odstąpić od umowy

Duuuzy
19-10-2012, 23:14
Podobno jest to kwestia oprogramowania, Ford pracuje nad nowym programem. Pojawia się to na zimnym silniku i jest spowodowane zmniejszeniem dawki/ciśnienia paliwa, co powoduje dławienie, aż się silnik nagrzeje, co z resztą dzieje się dość szybko.
A przyczyną takiego rozwiązania jest oczywiście ekologia (żeby na zimnym nie truł za bardzo środowiska). Niedługo ma się pojawiać nowy soft. Tak mi przynajmniej to tłumaczyli w ASO...

Blood
19-10-2012, 23:46
Jeśli chodzi o utratę mocy, to byłem z tym w ASO. Testowali, kompy podpinali i zgodnie z przewidywaniem - NIC. Żadnych błędów w pamięci, czy podczas jazd.
Ale pogadałem sobie z gościem z ASO, który sugerował, że objawy wskazują na problem z paliwem, a konkretnie na spalanie stukowe wynikające z paliwa nie trzymającego parametrów. Silnik jest wyposażony w piezoelektryczny czujnik spalania stukowego, który gdy wykryje taki stan w iluś tam cyklach pracy, to ECU przełącza silnik w tryb ochronny na kilka-kilkanaście tysięcy cykli po czym przywraca tryb normalny o ile spalanie stukowe się nie powtórzyło. Tryb ochronny to praktycznie tryb awaryjny, tyle, że nie sygnalizowany żadnym błędem czy kontrolką, bo nie wynika z wadliwej pracy jakiegoś podzespołu silnika. Cóż, ma to sens, choć nie byłem co do tego przekonany - ot jakaś teoria na uspokojenie marudzącego klienta.
Ale mając ta wiedzę, zacząłem patrzeć na problem z innej perspektywy. Okazja do testu nadarzyła się podczas urlopu (na codzień jak wspominałem samochód użytkowany jest przez szanowną małżonkę - ja tylko myję :D). Jazda to głównie autostrada 130~150, 35-40 stopni ciepła i solidne obciążenie wynikające z kompletu osób i bagażu.
Problem wystąpił tylko raz, tuż po zatankowaniu paliwa gdzieś na Chorwacji, nagle sam wyłączył mi się tempomat, zdziwiony przechodze na pedał, a tu lipa - maks. 3000 obr. i muł. Myślałem, że dalsza jazda będzie drogą przez mękę, ale po ok. 2 minutach jazdy silnik sam odżył (bez wyłączania czy innych kombinacji). Mogłem włączyć tempomat i od tamtej pory problem się nie powtórzył.
Wniosek - może to faktycznie kwestia paliwa. Po drugie, niewykluczone, że coś się dzieje z czujnikiem piezoelektrycznym, lub jest skalibrowany na zbyt wysoką czułość. Uzasadnia tą teorie również fakt, że ponowny rozruch silnika przywracał na jakiś czas prawidłową pracę jednostki. Tryb awaryjny raz włączony sam z siebie się chyba nie wyłączy.
Warto wziąć przy tym pod uwagę fakt, że spalanie stukowe zależy od wielu czynników, ciśnienia powietrza, wilgotności, temperatury, obciążenia silnika, czyli od wielu zmiennych, co utrudnia ustalenie warunków występowania zjawiska utraty mocy.
Tyle z mojej strony. Jeśli ktoś się nadal z tym zmaga, warto wziąć pod uwagę to co napisałem.

Duuuzy
20-10-2012, 09:59
Jeśli chodzi o utratę mocy, to byłem z tym w ASO. Testowali, kompy podpinali i zgodnie z przewidywaniem - NIC. Żadnych błędów w pamięci, czy podczas jazd.
Ale pogadałem sobie z gościem z ASO, który sugerował, że objawy wskazują na problem z paliwem, a konkretnie na spalanie stukowe wynikające z paliwa nie trzymającego parametrów. Silnik jest wyposażony w piezoelektryczny czujnik spalania stukowego, który gdy wykryje taki stan w iluś tam cyklach pracy, to ECU przełącza silnik w tryb ochronny na kilka-kilkanaście tysięcy cykli po czym przywraca tryb normalny o ile spalanie stukowe się nie powtórzyło. Tryb ochronny to praktycznie tryb awaryjny, tyle, że nie sygnalizowany żadnym błędem czy kontrolką, bo nie wynika z wadliwej pracy jakiegoś podzespołu silnika. Cóż, ma to sens, choć nie byłem co do tego przekonany - ot jakaś teoria na uspokojenie marudzącego klienta.
Ale mając ta wiedzę, zacząłem patrzeć na problem z innej perspektywy. Okazja do testu nadarzyła się podczas urlopu (na codzień jak wspominałem samochód użytkowany jest przez szanowną małżonkę - ja tylko myję :D). Jazda to głównie autostrada 130~150, 35-40 stopni ciepła i solidne obciążenie wynikające z kompletu osób i bagażu.
Problem wystąpił tylko raz, tuż po zatankowaniu paliwa gdzieś na Chorwacji, nagle sam wyłączył mi się tempomat, zdziwiony przechodze na pedał, a tu lipa - maks. 3000 obr. i muł. Myślałem, że dalsza jazda będzie drogą przez mękę, ale po ok. 2 minutach jazdy silnik sam odżył (bez wyłączania czy innych kombinacji). Mogłem włączyć tempomat i od tamtej pory problem się nie powtórzył.
Wniosek - może to faktycznie kwestia paliwa. Po drugie, niewykluczone, że coś się dzieje z czujnikiem piezoelektrycznym, lub jest skalibrowany na zbyt wysoką czułość. Uzasadnia tą teorie również fakt, że ponowny rozruch silnika przywracał na jakiś czas prawidłową pracę jednostki. Tryb awaryjny raz włączony sam z siebie się chyba nie wyłączy.
Warto wziąć przy tym pod uwagę fakt, że spalanie stukowe zależy od wielu czynników, ciśnienia powietrza, wilgotności, temperatury, obciążenia silnika, czyli od wielu zmiennych, co utrudnia ustalenie warunków występowania zjawiska utraty mocy.
Tyle z mojej strony. Jeśli ktoś się nadal z tym zmaga, warto wziąć pod uwagę to co napisałem.
Piszemy chyba o trochę dwóch różnych sprawach, ponieważ u mnie występuje problem dławienia i falowania obrotów na zimnym silniku, po rozgrzaniu samochód jeździ normalnie. Wg ASO przyczyną tego jest to co napisałem powyżej. Na szczęście (przynajmniej do tej pory) nie ma spadku mocy takiej jak Ty opisujesz...
Po dotarciu (po 3-4 tys. km) silnik też zaczął trochę żwawiej jeździć, tyle tylko że nie można mu żałować obrotów ;)

Duuuzy
30-10-2012, 23:29
No i chyba zbyt optymistycznie napisałem, że u mnie nie ma problemu ze spadkiem mocy. Dzisiaj po raz pierwszy wystąpił właśnie problem buczenia i wyraźnego spadku mocy (przecież to jest kur.a niebezpieczne!!!). Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem przeszedł...
Natomiast falowanie obrotów na zimnym silniku występuje cały czas...
Ja pier..ę!

Blood
31-10-2012, 10:28
Dzisiaj po raz pierwszy wystąpił właśnie problem buczenia i wyraźnego spadku mocy (przecież to jest kur.a niebezpieczne!!!).
Ale za to silnik jest bezpieczny, jeśli to faktycznie ochrona przez spalaniem stukowym. :wink:
Cóż, doczekaliśmy się tak absurdalnych zabezpieczeń, że w praktyce bezpieczeństwo użytkownika schodzi na drugi plan. Ostatnio znajomy zaliczyłby konkretnego dzwona, gdy podczas wyprzedzania ciężarowego zespołu gdy był już na wysokości jego kabiny, silnik nagle się wyłączył - ot tak, a z naprzeciwka pojawił się inny samochód. W serwisie okazało się, że pojawiła się przerwa w obwodzie czujnika DPF i komputer zdecydował "wygaszamy w piecu". Tak to jest jak za produkcję samochodów biorą się programiści.

Wracając do meritum, w miarę możliwości zwróć uwagę na zależność między paliwem i stacją na której tankujesz, a występowaniem wspomnianego problemu. Trudny temat. Zbyt wiele zmiennych (paliwo, pogoda, rodzaj trasy), by wyciągać jednoznaczne wnioski. Wg mnie Ford przegiął ze zbyt restrykcyjnym systemem ochrony silnika przed spalaniem stukowym (zakładając, że problem faktycznie sprowadza się do tego układu), ewentualnie coś jest nie tak z czujnikami piezoelektycznymi. Ale tak to sobie możemy dywagować na wiele sposobów. Pytanie, dlaczego inne samochody jakoś sobie z tym radzą, a nowy Focus stroi fochy.

Duuuzy
31-10-2012, 16:24
No to może rozwiązaniem będzie jeżdżenie na 98?
W drugim samochodzie i tak muszę tankować 98, to już się trochę przyzwyczaiłem do ceny.

aerostar
31-10-2012, 19:43
No i chyba zbyt optymistycznie napisałem, że u mnie nie ma problemu ze spadkiem mocy. Dzisiaj po raz pierwszy wystąpił właśnie problem buczenia i wyraźnego spadku mocy (przecież to jest kur.a niebezpieczne!!!). Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem przeszedł...
Natomiast falowanie obrotów na zimnym silniku występuje cały czas...
Ja pier..ę!

A wymieniałeś oprogramowanie od czasu zakupu samochodu? Nie wiem czy wiesz, jak wiele jego wersji wyszło od tego czasu. Nie wiem czy pomogą na słabnący silnik, ale powinny pomóc na falujące obroty (u mnie ten efekt znacznie się osłabił). Poza tym jest jeszcze coś: w broszurze z 2011 r. elastyczność 50-100 na V biegu była 13,7 s (hatchback) a w broszurze z 2012 już tylko 12,5 s - a dla innych wersji nadwozia z silnikem 125 KM oraz silników 105 KM i FlexiFuel 120 KM skróciły się podobnie, a dla pozostałych silników nie. W jaki sposób to uzyskali jeśli nie przez zmiany w oprogramowaniu?

xywameg
01-11-2012, 10:03
Osiągnęli to poprzez zmianę tekstu na broszurce mają jeszcze trochę silników na stanie i trzeba je sprzedać, bo później już tylko EcoBoosty

aerostar
01-11-2012, 12:53
Osiągnęli to poprzez zmianę tekstu na broszurce mają jeszcze trochę silników na stanie i trzeba je sprzedać, bo później już tylko EcoBoosty

Być może, ale mam nadzieję że jednak nie. Powiem tylko, że znalazłem w Internecie wyniki dwóch niezależnych od siebie testów Focusa z silnikiem 1.6 125 KM w wersji hatchback przeprowadzonych w 2011 r. (w tym jeden przez ADAC) i w obydwu przypadkach zmierzono czas 60-100 km/h na IV biegu i wyszło jednakowo: 12,8 s. Nie wiem ile bym miał u siebie na programie załadowanym fabrycznie (bo się już nie dało tego sprawdzić), ale na obecnej wersji w płaskim terenie normalnie osiągam około 11,5 s (uwzględniając 5% błąd szybkościomierza), a mam kombi i mierzyłem to naprawdę wiele razy. Jak odbierzesz samochód i zrobisz nim ze 3-4 tys. km to będziesz mógł sam się przekonać jak to jest.

xywameg
01-11-2012, 14:02
powiem szczerze że na sekundach mi nie zależy ale na sprawnym wyprzedzeniu TIRa to już tak - ale chyba trochę zeszliśmy z tematu sorki moderatorze

Duuuzy
01-11-2012, 22:48
powiem szczerze że na sekundach mi nie zależy ale na sprawnym wyprzedzeniu TIRa to już tak - ale chyba trochę zeszliśmy z tematu sorki moderatorze
No właśnie o to chodzi, bo jak go "zmuli" to jest naprawdę niebezpieczne...
U mnie stało się tak dopiero raz. Ale skoro przyczyną jest stukowe spalanie to może pomysłem jest jeżdżenie na 98-ce?

Mam wgrany nowszy soft, w czerwcu mi wgrali. Około miesiąc temu nie było żadnego jeszcze nowszego jak znowu zgłaszałem im falowanie obrotów na zimnym silniku. Także przynajmniej narazie soft tu nic nie pomoże...

wawel27
05-12-2012, 17:40
Miałem ten sam problem. Wielokrotne wizyty w serwisie nic nie dawały przez dłuższy czas. Ostatnio jednak gdy problem wystąpił pojechałem "na błędzie" do serwisu. Od razu zastrzegłem żeby nie wyłączali silnika. Jakiś Pan się ze mną przejechał i rzeczywiście stwierdził że coś jest na rzeczy. W końcu!!! Podłączyli do komputera i podobno wskazywało temperaturę wnętrza -44 stopnie. Przeprogramowali bodajże komputer sterujący urządzeniami wnętrza - NIE ten sterujący silnikiem i póki co jest bez problemu. Pozdrawiam i mam nadzieję żę to info coś pomoże.

boncio
05-12-2012, 19:53
Jak Ty przeżyłeś taki mróz? Normalnie Syberia ;)
Choć nie bardzo kumam jaki jest związek temp. wnętrza do pracy silnika.

aerostar
05-12-2012, 21:18
Miałem ten sam problem. Wielokrotne wizyty w serwisie nic nie dawały przez dłuższy czas. Ostatnio jednak gdy problem wystąpił pojechałem "na błędzie" do serwisu. Od razu zastrzegłem żeby nie wyłączali silnika. Jakiś Pan się ze mną przejechał i rzeczywiście stwierdził że coś jest na rzeczy. W końcu!!! Podłączyli do komputera i podobno wskazywało temperaturę wnętrza -44 stopnie. Przeprogramowali bodajże komputer sterujący urządzeniami wnętrza - NIE ten sterujący silnikiem i póki co jest bez problemu. Pozdrawiam i mam nadzieję żę to info coś pomoże.

Domyślam się, że mówiąc "problem" miałeś na myśli efekt słabnącego i buczącego silnika, czy tak? Jeśli tak, to czy objawiał się on także w ten sposób, że nie można było przekroczyć pewnej granicy obrotów, tak jak pisali niektórzy?

Czy masz automatyczną klimatyzację dwustrefową? Przyznam, że trochę mnie zdziwiło to, że kosmiczny odczyt temperatury wnętrza wpływa na pracę silnika, a nie powodował np. mocnego grzania, pracy dmuchawy na pełnych obrotach, itd.

wawel27
06-12-2012, 17:18
Hehe Syberia nie Syberia ale póki co działa dobrze :)
Szczerze też nie kumam tego związku. To może być jeden z problemów, natomiast wiem, że to całe przeprogramowanie coś dało.
Ad. Aerostar: jak prześledzisz moje poprzednie posty to zauważysz, że od długiego czasu zmagałem się właśnie ze słabnącym i buczącym silnikiem. Może nie tyle nie dało się przekroczyć pewnego pułapu obrotów co trwało to bardzo bardzo długo. Samochód zachowywał się jakby odjęło mu z 70 KM i ewidentnie buczał. Ponowne uruchomienie samochodu resetowało ten efekt.

Jak już mówię związku przyczynowo-skutkowego też nie rozumiem. Tyle mi powiedział Pan w serwisie i podobno przeprogramował jakiś komputer sterujący tymi urządzeniami. Wiem natomiast, że nie był to komputer sterujący silnikiem, gdyż był wcześniej przeprogramowywany i dało to tyle co nic.
Klimatyzację mam manualną, co tym bardziej mnie ciekawi skąd ten pomiar :)
No nic mówię tyle co wiem :) Pozdrawiam

Duuuzy
06-12-2012, 22:05
U mnie do tej pory dopiero 2 razy, ale i tak o 2 za dużo. A które to Twoje ASO? Bo jak znają już problem, to może powiem w swoim ASO i się skontaktują z nimi i coś zaczną robić w kierunku rozwiązania problemu...

mmisza
08-12-2012, 11:02
Witam wszystkich po dłuższej przerwie :) - ponieważ temperatura na zewnątrz spadła możemy ponownie reaktywować naszą grupę wsparcia przymulonych Focus-ów 1.6 125 KM :). Dzisiaj ponownie problem wystąpił w moim złomie. Udałem się do serwisu i jak zwyczaj nakazuje żadnych błędów nie znaleziono. Jestem ciekawy co tym razem obwinią ( dla porządku przypomnę że miałem już wymieniony komputer oraz akumulator ). Przyszedł mi do głowy pewien genialny pomysł jak rozwiązać problem - sprzedam ten badziew który zakupiłem :)....i po problemie bo nie wierzę już w jego rozwiązanie :(

Duuuzy
08-12-2012, 17:15
Witam wszystkich po dłuższej przerwie :) - ponieważ temperatura na zewnątrz spadła możemy ponownie reaktywować naszą grupę wsparcia przymulonych Focus-ów 1.6 125 KM :). Dzisiaj ponownie problem wystąpił w moim złomie. Udałem się do serwisu i jak zwyczaj nakazuje żadnych błędów nie znaleziono. Jestem ciekawy co tym razem obwinią ( dla porządku przypomnę że miałem już wymieniony komputer oraz akumulator ). Przyszedł mi do głowy pewien genialny pomysł jak rozwiązać problem - sprzedam ten badziew który zakupiłem :)....i po problemie bo nie wierzę już w jego rozwiązanie :(
Przecież stracisz kupę kasy sprzedając taki samochód. Nie lepiej z dobrym prawnikiem zażądać naprawy samochodu, a jeśli to nic nie da-> to zwrot kasy albo wymiana na nowy (inny). Ciekawe ile jest takich przypadków, mam na myśli tą konkretną i b. niebezpieczną usterkę... Może warto nagłośnić sprawę... Kto jest fotogeniczny i wystąpi w TVN turbo? :)

aerostar
08-12-2012, 18:47
Może jednak warto spróbować znaleźć przyczynę problemu, zanim skończy się Wam gwarancja. Rozumiem, że ASO chcą współpracować, tyle że nie umieją sobie z tym poradzić?
@mmisza: Czy udało Ci się choć raz dojechać do serwisu w takim stanie, kiedy to właśnie się dzieje? Jeśli tak to czy wykonano diagnostykę ETIS w czasie jazdy (podłącza się do złącza serwisowego notebooka z rejestratorem parametrów pracy silnika i innych podzespołów)? Być może zarejestrowane w takim stanie przebiegi dałyby panom coś do myślenia, tym bardziej że każdą rejestracja jest później wysyłania do działu technicznego Forda do analizy. Czy masz najbardziej aktualną wersję oprogramowania w PCM (a może i innych modułach jak sugerował kolega)? Warto też zaobserwować, czy w takim stanie nie dzieje się coś charakterystycznego (poza tym że silnik buczy), np. czy po puszczeniu pedału gazu samochód nie zwalnia zbyt szybko, czy potem nie są zbyt rozgrzane hamulce, itp. Można też sobie kupić woltomierz za 10 zł i zrobić do niego kabelek z wtyczką pasującą do gniazda 12V, aby móc obserwować na bieżąco napięcie na zaciskach akumulatora - może jest wtedy za niskie albo za wysokie. Tylko uwaga: układ ładowania akumulatora działa w sposób adaptacyjny i napięcie może przy normalnej pracy wahać się nawet od 12 do prawie 15 V, ale przeważnie zawiera się w przedziale od 12.8 do 14.4 V, a przy hamowaniu silnikiem do 14.7 V.
Być może te obserwacje nic nie wniosą, ale może warto spróbować zanim się sprzeda samochód, no chyba że jest więcej ku temu powodów.

mmisza
09-12-2012, 19:27
Hej,

@aerostar - Udało się dojechać i zarejestrować parametry pracy silnika i zostało to przesłane do Ford Polska i Ford UK. po 3 tygodniach prób zalecili zmianę PCM-a ale jak widać zupełnie niepotrzebnie bo problem wraca jak bumerang. Oprogramowanie mam aktualne inne rzeczy też były sprawdzane

@wawel27 - gdzie serwisujesz swój samochód ( podaj proszę miasto i dilera ) - skomunikuje ich ze swoim Autoboss z Chorzowa

Pozdro

MiszA

aerostar
09-12-2012, 20:07
No to faktycznie chyba nie mają bladego pojęcia gdzie tkwi źródło problemu, bo w przeciwnym razie przy tak bogatym dossier problem już dawno byłby rozwiązany :(
Jeżeli zazwyczaj tankujesz na stacjach jednej sieci to możesz jeszcze ewentualnie spróbować przez pewien czas tankować gdzie indziej, żeby wykluczyć i tak mało prawdopodobną wrażliwość silnika na nieistotnie dla większości silników zmiany w składzie paliwa.
Swoją drogą dziwne są te usterki tego silnika. Np. w jednych egzemplarzach nowa wersja oprogramowania pomaga na falowanie obrotów a w innych nie pomaga. Czyżby w obydwu przypadkach była inna przyczyna tego samego zjawiska?
A w ogóle to od czasu wejścia na rynek MK3 kolejnych wersji oprogramowania do silnika Duratec było jak psów (znaczy mnóstwo). To chyba nie jest normalne.

wawel27
09-12-2012, 21:47
@mmisza & @Duuuzy: Moj serwis Germaz Wrocław. Sprawę rozwiązał podobno kierownik ich warsztatu. Nadal potwierdzam: od około miesiąca bez problemów.
@ aerostar: Próbowałem kiedyś patent z tankowaniem na różnych stacjach. Nic nie dało. Swoją drogą to byłaby lekka przesada gdyby auto wymagało określonej benzyny...

mmisza
09-12-2012, 22:55
@wawel27 - dzięki za info - muszę ich skomunikować bo dalej będzie lipa. A próbowałeś przemrozić samochód ( teraz jest najlepszy moment ) i rano kiedy temperatura jest jeszcze wystarczająco niska odbyć jazdy testowe ? Będę wdzięczny za info

Pozdrawiam

MiszA

wawel27
10-12-2012, 11:05
Tak, odpalałem przy -8 st. (chyba przedwczoraj:) ) Po pełnym rozgrzaniu silnika (ok 2 min) pracował bez zastrzeżeń.

mmisza
10-12-2012, 11:49
@wawel27 - możesz mi na priv-a podesłać swój numer rejestracyjny ? Za dużo mają tego w bazie i nie są w stanie namierzyć Twojego samochodu więc to na pewno im ułatwi zadanie

Bardzo dziękuję

MiszA

Duuuzy
10-12-2012, 15:07
U mnie dzisiaj znowu to wystąpiło i pojechałem od razu bez wyłączania silnika do ASO, a tam po podpięciu do kompa oczywiście nic nie wyszło... Zostało mi natomiast wgrane najnowsze oprogramowania, zobaczymy co dalej będzie. Też im mówiłem o przypadku z Wrocławia i podobno mają się z tym ASO Germaz kontaktować, ale w sumie wawel27 możesz podać jakieś dokładniejsze dane swojego autka, żeby łatwiej można było odnaleźć to w systemie.

wawel27
10-12-2012, 15:12
Ok, żeby nie upubliczniać się za mocno wyślę dane na priv :) Pozdrawiam

mmisza
10-12-2012, 19:01
Dzięki !!!! ;) - jutro jadę na aktualizację i mam nadzieję że to rozwiąże mój / nasz problem. Odezwę się po :)

MiszA

aerostar
10-12-2012, 20:44
Tak, odpalałem przy -8 st. (chyba przedwczoraj:) ) Po pełnym rozgrzaniu silnika (ok 2 min) pracował bez zastrzeżeń.

Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą. Przy tych temperaturach rozgrzanie silnika do 80 st podczas jazdy po mieście zajmuje co najmniej 20 minut! Jak ktoś mi nie wierzy to niech skorzysta z trybu testowego i odczyta prawdziwą temperaturę silnika.

Duuuzy
10-12-2012, 22:09
Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą. Przy tych temperaturach rozgrzanie silnika do 80 st podczas jazdy po mieście zajmuje co najmniej 20 minut! Jak ktoś mi nie wierzy to niech skorzysta z trybu testowego i odczyta prawdziwą temperaturę silnika.
To jest normalne... A poza tym nie dość że ten wskaźnik przekłamuje to po drugie pokazuje temp. cieczy chłodzącej, a temp. oleju w silniku jest duuuużo niższa. Mam w drugim samochodzie (używanym w trochę innych celach) zamontowane wskaźniki, m.in. temp. oleju. I o ile fabryczny wskaźnik pokazuje mi już optymalną temp. cieczy chłodzącej to wskaźnik temp. oleju nie rusza się nawet z początku skali, która zaczyna się od 50 stopni. Także z "pałowaniem" również radzę się dłużej wstrzymywać... ;)

boncio
11-12-2012, 10:36
Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą.

To w Waszych silnikach oszukuje jeszcze bardziej, bo w EB wskazówka jest w połowie skali przy 45 stopniach, po reczywiscie 2 minutach. wzrost o kolejne 45 stopni zajmuje już ponad 15 minut.

aerostar
23-12-2012, 12:40
Witajcie!
Na niemieckim forum znalazłem pewne informacje na temat efektu słabego i głośnego silnika 1,6 125 KM. Opisywane tam objawy są takie same: głośna praca, nagła przejściowa utrata mocy, po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika problem ustaje. Problem w tym że kiepsko znam niemiecki i nie jestem w stanie dokładnie rozszyfrować o co chodzi.
Z tego co udało mi się przetrawić, to jeden z wątków sugeruje że problem wynikał z nieprawidłowej pracy układu rozrządu (zmiennych faz) i że niedawno został rozwiązany przez aktualizację oprogramowania w ECU. Drugi wątek sugerował chyba związek z działaniem układu wentylacji z wersji z klimatyzacją manualną, w którym po przestawieniu nawiewu na przednią szybę automatycznie włączała się klimatyzacja lub coś w tym rodzaju. Również i w tym przypadku była mowa o jakiejś aktualizacji oprogramowania.
Czy ktoś znający lepiej niemiecki mógłby pomóc? Linki do stron:

Focus MK3 zeitweise ohne Leistung
http://www.ford-forum.de/showthread.php?t=116283

Focus beschleunigt nicht mehr richtig
http://www.ford-forum.de/showthread.php?t=115806

Duuuzy
23-12-2012, 16:33
Ciekawe informacje, dobra robota!
Niestety również niemiecki znam kiepsko, także czekamy na kogoś bardziej kumatego ;)

Duuuzy
26-12-2012, 16:40
No i co, do nikogo na święta nie przyjechał wujek z Berlina? ;)

aerostar
26-12-2012, 16:57
Zaczekaj, spróbuję się trochę podeprzeć tłumaczem google (z niemieckiego na angielski) i zorientować się dokładniej o co chodzi.

aerostar
26-12-2012, 19:53
Przymierzyłem się do drugiego wątku pt "Focus nie przyspiesza już prawidłowo", z tym że gość który o tym pisze robi pełno błędów ortograficznych i interpunkcyjnych i w związku z tym automatyczny tłumacz wariował i musiałem najpierw poprawić oryginalny tekst, żeby cokolwiek sensownego uzyskać. Niestety nie wszystko udało mi się zrozumieć :(

W każdym razie, historia wyglądała mniej więcej tak, że Focus mk3 z silnikiem benzynowym 1,6L 125 KM w pewnym momencie przestaje normalnie przyspieszać i od 4 biegu wzwyż z trudem osiąga 3000 obr/min. Zjawisku towarzyszy głośniejsza praca silnika. Właściciel najpierw wiązał ten fakt z działaniem wentylacji, a konkretnie z tym, że w wersji z klimatyzacją manualną jak się włączy nawiew tylko na szybę to się automatycznie włącza klimatyzacja (to możliwe?), po czym jak ją wyłączył to po paru minutach się znów sama włączała i podobno jak ją wyłączył to wtedy właśnie to się działo. Później jednak zmienił zdanie, że to się działo nawet wtedy kiedy klimatyzacja była wyłączona a nawiew skierowany na szybę i na nogi. Napisał też że efekt znikał po tym jak wysiadał z samochodu. Przyznam że trochę się to kupy nie trzyma, ale pewnie dlatego że coś źle zrozumiałem. Dalsza część historii jak zwykle, czyli brak błędów po odczytaniu pamięci komputera w serwisie i niemożność odtworzenia tego zjawiska. W końcu raz się udało otworzyć efekt, ale również brak błędów no i efekt ustąpił po ponownym uruchomieniu silnika. W międzyczasie wgrywał kolejne aktualizacje. W końcu panowie powiedzieli mu, że teraz powinno mu przejść, przy czym nie powiedzieli mu jaką wersję oprogramowania mu wgrali i gdzie, więc nic konkretnie nie wiadomo poza tym, że ma być lepiej. Wątek kończy się na 6 grudnia i od tej pory cisza, więc może rzeczywiście jest lepiej.

Lepiej by było gdyby ktoś znający niemiecki to doczytał i zweryfikował i/lub uzupełnił moje mizerne tłumaczenie. W każdym razie chyba rzeczywiście warto podjechać do serwisu i zaktualizować co się da.

Próbowałem też trochę przetrawić drugi wątek na ten temat, czyli "Focus przejściowo bez mocy". W tamtym przypadku właściciel pojazdu reklamował również to, że po którejś aktualizacji oprogramowania nie mógł już uruchomić silnika jeżeli sprzęgło było częściowo wciśnięte a nie do końca lub wcale (swoją drogą nie wiem po co). Problem dotyczył dwóch egzemplarzy, z których jeden miał przejechane 17000 km, a drugi 20000 km. Podobno w serwisie powiedzieli mu że teraz już problem jest znany. O ile dobrze zrozumiałem przyczyna leżała w nieprawidłowym działaniu układu rozrządu, a konkretnie niewłaściwym czasie trwania faz. Aktualizacja oprogramowania umożliwiała też (znowu) uruchomienie silnika z częściowo wciśniętym sprzęgłem. Niestety również w tym przypadku brak szczegółów (gdzie i jaka wersja). Wątek urywa się 4 grudnia i od tej pory cisza, a więc być może już jest lepiej.

Duuuzy
27-12-2012, 15:39
Trochę to dziwne z tą klimatyzacją, u mnie rzeczywiście potrafi się sama włączyć (nagle, np. po 5 min. jazdy) jeśli nawiew jest skierowany na szybę, ale nie zaobserwowałem wtedy jakichś niepokojących objawów.
Ostatnio tak jak wcześniej pisałem pojechałem takim "słabym" autem do ASO na diagnostykę, ale nic nie wykryli. Powiedzieli mi natomiast, że wgrali nowy soft bo była aktualizacja. Od tego czasu autko jeździ normalnie, tyle tylko że ja Focusem jeżdżę rzadko, a żona mogła nie zauważyć że coś się dzieje ;)
Natomiast trzeba po prostu domagać się aktualizacji podczas każdej wizyty w ASO, przecież takie softy poprawia nie Ford Polska, a pewnie Ford Niemcy, czy gdzie go tam głównie robią, także skoro pomogło Niemcom z tego forum to mam nadzieję, że i nam coś to da... W każdym razie trzeba monitorować co tam niemiaszki nowego piszą ;)
Pzdr!

aerostar
28-12-2012, 19:02
To w Waszych silnikach oszukuje jeszcze bardziej, bo w EB wskazówka jest w połowie skali przy 45 stopniach, po reczywiscie 2 minutach. wzrost o kolejne 45 stopni zajmuje już ponad 15 minut.

Dzisiaj sprawdzałem to jeszcze raz i faktycznie - wskazówka staje w połowie skali kiedy silnik ma 45 stopni (tryb TEST). Tyle że przy spokojnej jeździe miejskiej i temperaturze zewnętrznej -1 stopni zajęło mi aż około 25 minut (licząc od uruchomienia silnika) żeby silnik osiągnął te swoje 90 stopni. Myślę, że to trochę dużo jak na silnik benzynowy. W dodatku obserwuję coś takiego, że jak stanę (w pracującym silnikiem) to temperatura zaczyna powoli wzrastać (aż do 100 st po czym albo otwiera się termostat albo włącza się wentylator bo szybko spada do 95 i powoli wzrasta od nowa). Natomiast jak tylko ruszę to temperatura zaczyna spadać, na zjazdach z górki nawet do 85-86 stopni. Żaluzja chłodnicy jest cały czas zamknięta, przynajmniej na postoju. Wnioskuję z tego, że termostat chłodnicy musi być chyba wtedy otwarty, skoro silnik się schładza od jazdy. Nie wiem, jaki powinny być progi otwarcia i zamknięcia termostatu. Przy większym mrozie w samochodzie jest raczej zimno - z reguły nie wystarcza ciepłego powietrza do ogrania szyby i nóg :(

Może ktoś mi powie czy takie zachowanie jest normalne dla tego silnika czy raczej nie i jak jest u Was.

Pozdrawiam

bonzo000
28-12-2012, 20:22
Witajcie , w mojej foce 125 km zauważyłem też podobny problem jak u was . Przy zimnym silniku ok 2min jak przyśpieszam powyżej 2000obr czuję szarpnięcia, jutro zadzwonię do serwisu i umówię się na serwis. Dam znać jak poszło.
Pytanie do Was,czy jak silnik jest na wolnych obrotach słychać jakieś stukania lub obcieranie spod maski?
Jakie macie spalanie chwilowe na jałowym , moje to 0,7-0,8 chwilowo 0,6l/h przebieg 1500km

aerostar
28-12-2012, 21:03
@bonzo000:
Na wolnych obrotach nie powinno być żadnych stuków, możesz natomiast słyszeć taki jakby świergot, popiskiwanie między 900 a 1500 rpm: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=167462.
Co do spalania na jałowym biegu to po nagrzaniu jest ok. 0,7 l/h, sporadycznie 0,6 l/h, a jak się obciąży alternator jakimś odbiornikiem (np ogrzewanie tylnej szyby, światła PM) to 0,8-0,9.

bonzo000
29-12-2012, 16:47
Zalałem dzisiaj fokę na shelu bo ostatnio na lotosie.Na razie jest ok. zobaczymy jak będzie z szarpaniem w dalszym ciągu przy ok 2000obr/min na zimnym motorku.
Co do świergotania to w środku u mnie nic nie słychać jak u kolegów więc olewam temat będę jeździł aż zarżnie się coś i tyle bo z tymi naszymi serwisami jest tak, że wymienią elementy za 5zł więc lepiej jeździć na oryginałach.Mam dopiero 1500km zrobione może więc niech się to wszystko ułoży.

ignas
26-02-2013, 00:54
Szanowni Koledzy, czy Wasze problemy z "mulącymi" silnikami zostały ostatecznie zdiagnozowane i rozwiązane? Przymierzam się do zakupu Focusa 1.6 125 KM z wyprzedaży rocznika 2012, ale Wasze problemy mnie troszkę przeraziły...

Rozważam również 1.0 EcoBoost 125 KM, ale nie jestem przekonany co do jego trwałości. U dealera Forda usłyszałem, że turbina jest elementem EKSPLOATACYJNYM! Ciekawe czy zużywa się w takim tempie jak klocki hamulcowe ;)

bonzo000
05-04-2013, 17:21
Witajcie forumowicze.
W mojej foce mk3 1.6 125km występuje nadal problem mulenia i dławienia silnika w trakcie rozpędzania zimnym silnikiem.Mianowicie , zanim przejadę ok 2km nacisnę gaz, silnik przyśpiesza do 2tyś obr. i szarpnięcie odczuwalne brak mocy i już później jedzie.Napisałem do Ford Polska po miesiącu:mad: odezwał się mój diler z Opola Chwa...ki gdzie problem był diagnozowany bez skutecznie.Zaproponowali mi samochód zastępczy za free, gdzie prędzej miałem zapłacić na okres naprawy.Naprawa ma polegać na czyszczeniu układu zasilania silnika jakimś preparatem i to ma pomóc tak mnie zapewniał pan z serwisu z Opola Chwal. Podobno takie wytyczne dostali od ford Polska usunięcia usterki CIEKAWE?

mmisza
05-04-2013, 17:29
Hej,

U mnie czyszczenie + nowy soft o tyle pomógł że jeśli owo "mulenie" wystąpi to po rozgrzaniu silnika ustępuje - wcześniej po złapaniu tego błędu silnik pomimo rozgrzania dalej pracował w tym dziwnym "trybie" do momentu zgaszenia i uruchomienia samochodu ponownie. Kiedyś na forum niemiecki wyszukałem iż jest to "feature" zapobiegający uszkodzeniu zimnego silnika ale ile w tym prawdy ?

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
06-04-2013, 07:32
Hej,

U mnie czyszczenie + nowy soft o tyle pomógł że jeśli owo "mulenie" wystąpi to po rozgrzaniu silnika ustępuje - wcześniej po złapaniu tego błędu silnik pomimo rozgrzania dalej pracował w tym dziwnym "trybie" do momentu zgaszenia i uruchomienia samochodu ponownie. Kiedyś na forum niemiecki wyszukałem iż jest to "feature" zapobiegający uszkodzeniu zimnego silnika ale ile w tym prawdy ?

Pozdrawiam

MiszA

Tylko pytanie po czym serwis chce czyścić silnik jak mam przejechane 4000km (moje auto).Zastanawiam się czy w ogóle jechać żeby nie sperd..li bardziej niż jest.Zwłaszcza że problem jest tylko przez ok 2km od ruszenie zimnym silnikiem.

mmisza
06-04-2013, 09:46
Tylko pytanie po czym serwis chce czyścić silnik jak mam przejechane 4000km (moje auto).Zastanawiam się czy w ogóle jechać żeby nie sperd..li bardziej niż jest.Zwłaszcza że problem jest tylko przez ok 2km od ruszenie zimnym silnikiem.

Spokojnie - przychodzi płyn z Niemiec który dolewają do benzyny dlatego musisz mieć przynajmniej 1/4 w baku i to wszystko - na szczęście nic nie rozbierają :).

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
06-04-2013, 12:31
Hej,

Pozdrawiam

MiszA

A mógłbyś podać jakiś link do źródła? Logicznie rozumując jest bardzo możliwe że komputer celowo może ograniczać osiągi zimnego silnika aby go uchronić przed uszkodzeniem lub szybkim zużyciem, ale żeby z tego powodu od razu miał się dławić i szarpać?

Wspominałeś wcześniej, że zdarzały Ci się nagłe spadki mocy nawet podczas jazdy w trasie, kiedy silnik ewidentnie był rozgrzany. Czy opisane zabiegi spowodowały, że coś takiego przestało się zdarzać?

Duuuzy
06-04-2013, 15:52
Też mam to samo, na zimnym silniku nie przyspiesza płynnie, delikatnie się dławi, zgłaszałem to wielokrotnie, ale do tej pory nie mogli sobie z tym poradzić. O tym magicznym płynie też coś wspominali, ale jeszcze nie miałem go zalewanego.
Oprócz dławienia na zimnym silniku parę razy zdarzyła mu się utrata mocy (pomagało wyłączenie silnika i ponowne uruchomienie). Ale od czasu wgrania najnowszego softu ok. 1,5 tys. km temu już się to nie powtórzyło.
Natomiast delikatne dławienie na zimnym silniku jest stale...
Mnie to tłumaczyli względami ekologicznymi, że niby na zimnym silniku zawsze jest bogata mieszanka i Ford stara się to uekologicznić (żeby nie truć środowiska) i stąd to dławienie.

mmisza
06-04-2013, 16:35
A mógłbyś podać jakiś link do źródła? Logicznie rozumując jest bardzo możliwe że komputer celowo może ograniczać osiągi zimnego silnika aby go uchronić przed uszkodzeniem lub szybkim zużyciem, ale żeby z tego powodu od razu miał się dławić i szarpać?

Wspominałeś wcześniej, że zdarzały Ci się nagłe spadki mocy nawet podczas jazdy w trasie, kiedy silnik ewidentnie był rozgrzany. Czy opisane zabiegi spowodowały, że coś takiego przestało się zdarzać?

Stronkę poszukam ale nie obiecuję ponieważ było to już kilka miesięcy temu.

Po akutalizacji softu i dodaniu owego płynu nie powtórzyła się sytuacja "mulenia" na rozgrzanym silniku ( tak naprawdę nie wiem co pomogło ale obstawiam oprogramowanie ). Niestety pojawiło się szarpanie na zimnym czego wcześniej nie miałem. Z deszczu pod rynnę :/...

Aleksander96
08-04-2013, 00:01
Czytając Wasze problemy, przypomniało mi się jak to kiedyś sam przerabiałem w aucie grupy VW, mam na myśli ten "ekologiczny wątek" w ustawieniach. Męczylem się z tym i w końcu pozbyłem się auta. Od tego czasu postanowiłem, że wiecej nie kupię nowości, z którą ASO zwykle sobie nie radzi.
Tak, czy inaczej myśle, że problem sprowadza się właśnie do softu.

Pozdrawiam

lag3
24-05-2013, 20:12
po wczorejszej aktualizacji brak efektów szarpnięć silnika!!!! może nowy soft pomoże pozostałym!

mmisza
24-05-2013, 22:35
po wczorejszej aktualizacji brak efektów szarpnięć silnika!!!! może nowy soft pomoże pozostałym!

Kolego w którym serwisie robiłeś upgrade ?

Pozdrawiam

MiszA

lag3
24-05-2013, 22:54
multexim katowice

dogman
25-05-2013, 08:25
Potwierdzam, warto zaktualizować soft. Wstawię filmik z mojej aktualizacji grudniowej, może komuś przyda się porównanie :)

Test softu (http://www.youtube.com/watch?v=UtxnmxYOsb4&feature=youtu.be)

Pozdrawiam

aerostar
25-05-2013, 19:04

A możesz odczytać wersję oprogramowania w trybie TEST? Chodzi konkretnie o 2-literowe oznaczenie wersji po APP BM5T-14C026-

Potwierdzam, warto zaktualizować soft. Wstawię filmik z mojej aktualizacji grudniowej, może komuś przyda się porównanie :)

Pozdrawiam

Twoja wersja (AJ) chyba nie jest najbardziej aktualna, bo u mnie jest AK (więc chyba raczej nowsza), a nie wgrywałem żadnej nowej wersji od września, chyba że mi cichaczem wgrali podczas przeglądu w listopadzie.

A poza tym Twój komputer zarejestrował jakąś usterkę (ekran DTC #1), więc chyba powinieneś się z tym zgłosić do serwisu, no chyba że już wiesz o co chodzi.

dogman
25-05-2013, 19:16
A poza tym Twój komputer zarejestrował jakąś usterkę (ekran DTC #1), więc chyba powinieneś się z tym zgłosić do serwisu, no chyba że już wiesz o co chodzi.

Jak zmieniłem radio na "chińczyka" to się ten błąd pojawił, więc pewnie o radio chodzi :diabelek:

Pozdrawiam

lag3
25-05-2013, 20:38
jutro zobaczę wersję ale przed aktualizacją szarpniecie na zimnym było teraz ewidentnie nie ma!

bonzo000
26-05-2013, 07:27
To ja mam dopiero dinozaura po literkach APP .......- mam AS
a w HW-........- mam AE

dogman
26-05-2013, 08:51
a w HW-........- mam AE

Dinozaur? :570: Raczej masz nowszą wersje niż moja z filmiku :027:

Pewnie mi symulowali że aktualizowali soft, chociaż nie zaobserwowałem żadnej nierównej pracy zimnego czy ciepłego silika, poprostu ideał :D:D:D

Pozdrawiam

aerostar
26-05-2013, 09:34
a w HW-........- mam AE

Rzeczywiście wygląda na to, że masz jeszcze nowsze oprogramowanie (APP), a także prawdopodobnie nowszą wersję samego sterownika (AE zamiast AC).

aerostar
28-05-2013, 17:26
jutro zobaczę wersję ale przed aktualizacją szarpniecie na zimnym było teraz ewidentnie nie ma!

Można jeszcze raz prosić o tą wersję oprogramowania?

Pozdrawiam

lag3
29-05-2013, 08:16
aerostar nie wiem jak sprawdzić wersję oprogramowania, natomiast osobiście widziałem jak podpinali i aktualizowali wszystko po kolei. Po całej długotrwałej zabawie jak ręką odjął. Wal do ASO. Poprzednią aktualizację miałem z początku roku bo przy odbiorze zażądałem takowej po przeczytaniu informacji na forum. CZyli moja wersja jest po tej funkcjonującej w styczniu:)-tamta nie załatwiała problemu szarpnięcia. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem:)

dogman
29-05-2013, 08:51
aerostar nie wiem jak sprawdzić wersję oprogramowania...

Przytrzymaj lewy "OK" na kierownicy i przekręć zapłon (nie uruchamiaj silnika), potem już tylko klikasz i testujesz całe auto :D

Pozdrawiam

lag3
29-05-2013, 09:15
ok więc tak:
HW BM5T-14C226-AE
APP BM5T-14C026-AS
NVM EEPROM 20,205

pOZDRAWIAM.

dogman
29-05-2013, 10:20
Macie najnowsze oprogramowanie, trochę mnie kusi też zaktualizować, chociaż z drugiej strony wszystki mi działa jak należy, nawet jęki ustały po przemyciu paska i szkoda mi żeby "fachowcy" z ASO coś popaprali :570:

Pozdrawiam

lag3
29-05-2013, 10:46
NO FAJNIE CHYBA PRZESTANĘ CZYTAĆ TO FORUM:) NIBY WSZYSTKO Z SAMOCHODZIKIEM OK ale podczas sprawdzania dla Was wersji softu pokazał mi błędy:(:
DTC#01 C073_88
DTC#02 C140_00
DTC#03 C121_00
DTC#04 C131_00
DTC#05 C151_00

TERAZ wY POMÓŻCIE CO TO OZNACZA ??? Martwić się?

zombie6
29-05-2013, 11:16
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=160850&highlight=kody+dtc

lag3
29-05-2013, 11:40
niestety podany link nie wyjaśnia w/w błedów czy one znikną same czy znowu do serwisu muszę się umawiać, może można je jakoś samemu usunąć? nadmieniam że samochód zachowuje się wzorowo żadnych kontrolek...

zombie6
29-05-2013, 11:46
Nie przejmowałbym się nimi - to jakaś drobnica nie mająca znaczenia.

Ogólnie w ASO twierdzą że w trybie zegarów te błędy nie są wiarygodne.

mmisza
29-05-2013, 14:39
Witam,

Tutaj też potwierdzają "skuteczność" nowego softu - w poniedziałek jestem umówiony na upgrade :) - zobaczymy co będzie...

http://www.talkford.com/topic/208977-help-please-focus-16l-ti-vct-seriously-underpowered/

Pozdrawiam

MiszA

lag3
29-05-2013, 15:43
Będzie dobrze:) tylko sprawdz od razu czy nie masz tych błędów. W poniedziałek padł mi akumulator może to od tego. Jak ktoś wie dokładnie co one oznaczają niech da znać!

dogman
29-05-2013, 18:17
może można je jakoś samemu usunąć?...

Można, poszukaj kogoś kto ma specjalną "wtyczkę, urządzonko" (nie wiem dokładnie jak to sie nazywa), podpina się ją zo złączki pod schowkiem obok kierownicy i można błędy wykasować. Kiedyś widziałem takie coś na ebayu za ok 50 euro ;)

Pozdrawiam

mmisza
29-05-2013, 18:26
Witam,

Lekko zgłupiałem kiedy zobaczyłem moją wersję oprogramowania ze stycznia tego roku:

HW BM5T-14C226-AC
APP BM5T-14C026-AT
NVM EEPROM 22.202

Powinno być starsze ale wygląda jak nowsze - mamy jakiegoś spec-a od wersjonowania na pokładzie który rozwieje moje wątpliwości ?

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
29-05-2013, 19:22
Witam,

Lekko zgłupiałem kiedy zobaczyłem moją wersję oprogramowania ze stycznia tego roku:

HW BM5T-14C226-AC
APP BM5T-14C026-AT
NVM EEPROM 22.202

Powinno być starsze ale wygląda jak nowsze - mamy jakiegoś spec-a od wersjonowania na pokładzie który rozwieje moje wątpliwości ?

Pozdrawiam

MiszA

Hmm.. Faktycznie trochę to dziwne. Może to zależy od wersji sprzętowej sterownika? U Ciebie (podobnie jak u mnie) jest AC, a tam było AE. Może to ma coś do rzeczy? Chociaż to też się kupy nie trzyma.

Ja np. mam:
HW: BM5T-14C226-AC
APP: BM5T-14C026-AK
NVM: EEPROM 17.D9

Wersję tą wgrywali mi w kwietniu ub. roku i jak sprawdzałem na początku marca to podobno nie było żadnej aktualizacji. Przyznam, że się już w tym pogubiłem. Może to co się tam wyświetla w ogóle nie ma nic do rzeczy?

Bump: Chyba coś jest na rzeczy. Wklepałem w wyszukiwarkę moje wersje i identyczny zestaw HW/APP/NVM jak mój odnajduje się bardzo często i nawet na stronach z lutego 2011 r. Wygląda to tak, jakby rzeczywista wersja oprogramowania (lub kalibracji) w ogóle nie była wyświetlana, bo ewidentnie miałem uaktualnianą przynajmniej kalibrację, ponieważ po aktualizacjach auto zachowywało się inaczej, np. ustępowało falowanie zimnego silnika albo zmieniały się wolne obroty silnika.

aerostar
29-05-2013, 22:06
Kontynuując wątek wersji oprogramowania, przyszło mi do głowy jeszcze jedno dość logiczne wytłumaczenie tego zamieszania z wersjami. Być może HW i APP wyświetlane w trybie testowym dotyczą modułu GEM sterującego pracą wskaźników i lampek, a nie modułu PCM sterującego pracą silnika i innych ważnych podzespołów. Oprogramowanie modułu GEM też chyba można aktualizować, ale robi się to rzadko i raczej nie bez potrzeby. To tłumaczyłoby dlaczego:

te same numery wersji przewijają się w autach z silnikami TDCi, które raczej nie używają tego samego programu do sterowania silnikiem
dlaczego mimo aktualizowania programu do PCM te numery się nie zmieniają (jak u mnie)
dlaczego ktoś kto dużo wcześniej aktualizował oprogramowanie w PCM (jak mmisza) ma nowszą wersję niż ktoś kto robił to ostatnio (jak lag3)

Jeżeli mam rację to oznaczałoby niestety, że nie możemy bez żadnych narzędzi porównać naszych wersji :(

Pozdrawiam

lag3
29-05-2013, 22:22
myślę że nie ma co dywagować tylko :
-jak ktoś ma problem ze spadkiem mocy
-jak ktoś ma problem z szarpnieciem na zimnym
powinien jechać na aktualizację a serwis już powinien wiedzieć o co chodzi. W koncu pokupowaliśmy nowe samochody by się nimi cieszyć a nie doktoryzować się na nich:). Na pewno aktualizacja softu obecna eliminuje oba te problemy.

dogman
30-05-2013, 07:21
Kontynuując wątek wersji oprogramowania, przyszło mi do głowy jeszcze jedno dość logiczne wytłumaczenie tego zamieszania z wersjami. Być może HW i APP wyświetlane w trybie testowym dotyczą modułu GEM sterującego pracą wskaźników i lampek, a nie modułu PCM sterującego pracą silnika i innych ważnych podzespołów. Oprogramowanie modułu GEM też chyba można aktualizować, ale robi się to rzadko i raczej nie bez potrzeby. To tłumaczyłoby dlaczego:

te same numery wersji przewijają się w autach z silnikami TDCi, które raczej nie używają tego samego programu do sterowania silnikiem
dlaczego mimo aktualizowania programu do PCM te numery się nie zmieniają (jak u mnie)
dlaczego ktoś kto dużo wcześniej aktualizował oprogramowanie w PCM (jak mmisza) ma nowszą wersję niż ktoś kto robił to ostatnio (jak lag3)

Jeżeli mam rację to oznaczałoby niestety, że nie możemy bez żadnych narzędzi porównać naszych wersji :(
Pozdrawiam

Podoba mi się co napisałeś, być może masz rację co do modułów. Czas pokaże jak to na prawdę jest, musi minąć jeszcze trochę czasu zanim z naszymi autami będzie można robić wszystko jak np. w Leon II (ustawianie parametrów podpinając "komputer" i zmienianie oprogramowania)

Pozdrawiam

mmisza
30-05-2013, 09:44
GEM też chyba można aktualizować, ale robi się to rzadko i raczej nie bez potrzeby.
[/LIST]
Pozdrawiam

AERO GEM-a też można aktualizować :) - wiem bo wymusiłem taki upgrade + upgrade reszty bebechów odpowiedzialnych za pracę układów "wewnątrz auta" ponieważ mój pilot od centralnego zamka raz działał a raz nie. Serwis kręcił nosem bo twierdził że nie ma to związku ale ustąpili po tym jak problemy zniknęły.

aerostar
30-05-2013, 11:31
AERO GEM-a też można aktualizować :) - wiem bo wymusiłem taki upgrade + upgrade reszty bebechów odpowiedzialnych za pracę układów "wewnątrz auta" ponieważ mój pilot od centralnego zamka raz działał a raz nie. Serwis kręcił nosem bo twierdził że nie ma to związku ale ustąpili po tym jak problemy zniknęły.

Prawdopodobnie właśnie dlatego masz już wersję AT, a ja dopiero AK. To nawet pasuje do mojej "teorii" ;)

bonzo000
30-05-2013, 13:30
Też mam ten sam problem z zamykaniem z pilota , byłem w styczniu w serwisie powiedziano że baterie i pilotach są ok , nadawanie też.Tyle mi pomogli a dalej męczę się z zamykaniem drzwi przez kilkukrotne naciskanie pilota.Serwis Ch. opole

lag3
30-05-2013, 15:25
u mnie było tak:
-problem z pilotem i otwieraniem/zamykaniem=aktualizacja w styczniu/załatwione
-problem z szarpnięciem na zimnym=aktualizacja w maju/załatwione

mmisza
30-05-2013, 18:04
Też mam ten sam problem z zamykaniem z pilota , byłem w styczniu w serwisie powiedziano że baterie i pilotach są ok , nadawanie też.Tyle mi pomogli a dalej męczę się z zamykaniem drzwi przez kilkukrotne naciskanie pilota.Serwis Ch. opole

bonzo000 podbij na aktualizację i skończy się Twój irytujący problem :) - ja jadę we wtorek na "szarpanie na zimnym" i zobaczymy jak będzie :)

p.s Najgorsze jest w tym wszystkim to że serwisy nie wymieniają wiedzy miedzy sobą - mają wspólny system i widzą z jakimi zgłoszeniami przybywają użytkownicy ale mimo tego nie konsultują się ze sobą - niewiarygodne ale prawdziwe :(.... dobrze że jest takie forum :D

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
31-05-2013, 16:19
bonzo000 podbij na aktualizację i skończy się Twój irytujący problem :) - ja jadę we wtorek na "szarpanie na zimnym" i zobaczymy jak będzie :)

p.s Najgorsze jest w tym wszystkim to że serwisy nie wymieniają wiedzy miedzy sobą - mają wspólny system i widzą z jakimi zgłoszeniami przybywają użytkownicy ale mimo tego nie konsultują się ze sobą - niewiarygodne ale prawdziwe :(.... dobrze że jest takie forum :D

Pozdrawiam

MiszA

Odezwij się jak wrócisz z serwisu, żebym miał jakieś potwierdzenie, że taka aktualizacja faktycznie jest. Na początku marca usłyszawszy na forum, że są aktualizacje, pojechałem do serwisu, a tam okazało się, że niczego nowego nie ma. Dzisiaj kontaktowałem się ponownie i powiedziano mi, że bez połączenia z samochodem nie można tego sprawdzić, ale z ich obserwacji wynika, że raczej nadal nie ma nowej "kalibracji do Ti-VCT", więc muszę zachować pewną powściągliwość.

bonzo000
01-06-2013, 14:05
Odezwij się jak wrócisz z serwisu, żebym miał jakieś potwierdzenie, że taka aktualizacja faktycznie jest. Na początku marca usłyszawszy na forum, że są aktualizacje, pojechałem do serwisu, a tam okazało się, że niczego nowego nie ma. Dzisiaj kontaktowałem się ponownie i powiedziano mi, że bez połączenia z samochodem nie można tego sprawdzić, ale z ich obserwacji wynika, że raczej nadal nie ma nowej "kalibracji do Ti-VCT", więc muszę zachować pewną powściągliwość.

Jestem po serwisie i tak:
aktualizacja PCM jest aktualna nie mam obecnie nowszej, jedynie zaktualizowali mi "centralkę" odpowiedzialnego za obsługę pilota i wewnętrznych elementów sterowania.

aerostar
01-06-2013, 14:25
Jestem po serwisie i tak:
aktualizacja PCM jest aktualna nie mam obecnie nowszej, jedynie zaktualizowali mi "centralkę" odpowiedzialnego za obsługę pilota i wewnętrznych elementów sterowania.

Dzięki za info.

A kiedy ostatnio (skutecznie) aktualizowałeś PCM? Ja robiłem to we wrześniu, a teraz na początku marca znowu sprawdzałem i nic :(

bonzo000
01-06-2013, 14:36
Dzięki za info.

A kiedy ostatnio (skutecznie) aktualizowałeś PCM? Ja robiłem to we wrześniu, a teraz na początku marca znowu sprawdzałem i nic :(

Byłem pod koniec stycznia 2013r.
Teraz zaproponowali mi magiczny płyn usuwający osady węglowe z wtrysków w 6m-cznym 6000km aucie śmiech na sali

aerostar
01-06-2013, 15:09
Byłem pod koniec stycznia 2013r.
Teraz zaproponowali mi magiczny płyn usuwający osady węglowe z wtrysków w 6m-cznym 6000km aucie śmiech na sali

Wielkie dzięki! Przynajmniej dzięki Tobie wiem, że raczej nie mam się po co wybierać do serwisu i niepotrzebnie robić z siebie głupka.

A tak na marginesie dalej męczysz się z B.Ch.? Podobno mają raczej kiepskie recenzje, więc radzę na nich uważać...

bonzo000
01-06-2013, 15:22
Wielkie dzięki! Przynajmniej dzięki Tobie wiem, że raczej nie mam się po co wybierać do serwisu i niepotrzebnie robić z siebie głupka.

A tak na marginesie dalej męczysz się z B.Ch.? Podobno mają raczej kiepskie recenzje, więc radzę na nich uważać...

Niestety nie mam nic bliżej siebie , chyba że Wrocław, lub Katowice .Powiem Ci już sam nie wiem co robić:?:

lag3
01-06-2013, 22:55
nie rozumiem, mnie zaproponowali w sprawie szarpnięć na zimnym aktulizację i rzeczywiście na zimnym po aktualizacji nie mam żadnych mogę na zimnym cisnąć na jedynce lub dwójce do odcięcia i żadnych szarpnięć nie mam. O płynie nie było mowy. A pilot bonzo działa?

aerostar
02-06-2013, 11:27
nie rozumiem, mnie zaproponowali w sprawie szarpnięć na zimnym aktulizację i rzeczywiście na zimnym po aktualizacji nie mam żadnych mogę na zimnym cisnąć na jedynce lub dwójce do odcięcia i żadnych szarpnięć nie mam. O płynie nie było mowy. A pilot bonzo działa?

A kiedy poprzednio aktualizowałeś PCM? Wiem, pisałeś o styczniowej aktualizacji w/s centralnego zamka, ale wtedy prawdopodobnie wymieniali tylko oprogramowanie GEM, a PCM nie ruszali. Tak więc Twoja "majowa" aktualizacja PCM mogła pochodzić np. z sierpnia ub. roku, a bonzo rzeczywiście mógł mieć aktualną wersję (chyba, że jesteś pewien, że Twój PCM był aktualizowany od tego czasu).

Nie wiem dokładnie, o jakie szarpnięcia Wam chodzi, ale to może dlatego, że dopóki silnik jest zimny to staram się jechać bardzo delikatnie i nie przekraczać 3000 rpm. Wydaje mi się, że w silniku ze zmiennymi fazami rozrządu pewne delikatne szarpnięcia mogą się czasem pojawić przy przełączaniu faz (skokowej zmianie proporcji ich czasu trwania).

mmisza
02-06-2013, 12:27
Witam,

Jak dla mnie nikt z nas tak naprawdę nie wie jakim dysponuje oprogramowaniem - dlaczego ? Z prostej przyczyny - skąd wiemy jakie aktualnie mieli na serwisie. Z relacji serwisantów - np. mają wersję 1.0 wrzuconą do komputera i po podpięciu do samochodu jeśli okazuje się że w pojeździe jest starsza wiadomo aktualizacja. A jeśli jeszcze nie dostali płyty ( bo tak soft jest dystrybuowany wg informacji od nich ) i "najnowsze" jest np. sprzed 2 miesięcy a nie sprzed 2 dni ? Sam czekałem na soft tydzień czasu i cały czas serwis twierdził że jeszcze z Niemiec nie dostał płyty.... :( - 21 wiek i dystrybucją tą drogą ? Może ma ktoś znajomego w serwisie który będzie to mógł potwierdzić. Druga sprawa to nigdy się nie dowiemy co było robione na serwisie chyba że cały czas stoimy nad mechanikiem i parzymy mu na ręce.

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
02-06-2013, 12:51
Witam,

Jak dla mnie nikt z nas tak naprawdę nie wie jakim dysponuje oprogramowaniem - dlaczego ? Z prostej przyczyny - skąd wiemy jakie aktualnie mieli na serwisie. Z relacji serwisantów - np. mają wersję 1.0 wrzuconą do komputera i po podpięciu do samochodu jeśli okazuje się że w pojeździe jest starsza wiadomo aktualizacja. A jeśli jeszcze nie dostali płyty ( bo tak soft jest dystrybuowany wg informacji od nich ) i "najnowsze" jest np. sprzed 2 miesięcy a nie sprzed 2 dni ? Sam czekałem na soft tydzień czasu i cały czas serwis twierdził że jeszcze z Niemiec nie dostał płyty.... :( - 21 wiek i dystrybucją tą drogą ? Może ma ktoś znajomego w serwisie który będzie to mógł potwierdzić. Druga sprawa to nigdy się nie dowiemy co było robione na serwisie chyba że cały czas stoimy nad mechanikiem i parzymy mu na ręce.

Pozdrawiam

MiszA

U mnie wyglądało to tak, że facet przy mnie wpinał się laptopem w gniazdo diagnostyczne samochodu i podjeżdżał samochodem tak, żeby znaleźć się w zasięgu sieci bezprzewodowej. Następnie łączył się laptopem z jakimś serwerem (chyba Forda, coś w stylu Windows Update) i sprawdzał dostępność najnowszych łat do tego samochodu w różnych kategoriach (np. przyspieszanie, elektryka, itd). Jak nic się nie wykryło to jeszcze na piechotę wprowadzał numer VIN i jeszcze raz ręcznie sprawdzał aktualizacje. Nie wiem jak to robią gdzie indziej, ale w tym przypadku chyba sprawdzane były rzeczywiście najnowsze aktualizacje.

bonzo000
02-06-2013, 20:52
A pilot bonzo działa?
Po aktualizacji pilot działa wyśmienicie :)

lag3
02-06-2013, 21:54
bonzo -cieszę się że temat załatwiony.

aeorostar-dla mnie liczy się efekt nie wnikam w wersje i co było aktualizowane widocznie nie miałeś problemu z szarpaniem na zimnym bo u mnie to występowało nawet w zakresie 2000-3000 obr. Bez względu na którym biegu. Po aktualizacji płynnie pracuje w całym zakresie obrotów zaraz po odpaleniu i dłuższym(np.nocnym) postoju.

Może komuś z podobnym problemem pomoże mój przypadek.

aerostar
03-06-2013, 18:04

MiszA

Odezwij się proszę jak wrócisz z serwisu, czy udało Ci się zaktualizować PCM, żebym wiedział czy mogę spodziewać się aktualizacji i umówić w serwisie.

aeorostar-dla mnie liczy się efekt nie wnikam w wersje i co było aktualizowane widocznie nie miałeś problemu z szarpaniem na zimnym bo u mnie to występowało nawet w zakresie 2000-3000 obr. Bez względu na którym biegu. Po aktualizacji płynnie pracuje w całym zakresie obrotów zaraz po odpaleniu i dłuższym(np.nocnym) postoju.

Może komuś z podobnym problemem pomoże mój przypadek.

Przyjrzałem się dokładnie jak to u mnie wygląda. Rzeczywiście podczas przyspieszania na dwójce na zimnym silniku w pewnym momencie dosłownie na ułamek sekundy samochód przerywa przyspieszanie (wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na bardzo krótką chwilę) i faktycznie można poczuć coś w rodzaju lekkiego szarpnięcia. Nie pamiętam przy jakich obrotach to wystąpiło, ale chyba gdzieś w okolicy 2500 rpm. Czy o ten efekt Ci chodziło? Czy występuje on regularnie przy tych samych obrotach, czy w zupełnie przypadkowych momentach?

Pozdrawiam

lag3
03-06-2013, 19:33
Witaj aerostar, dokładnie o ten efekt chodziło tak jak opisujesz obecnie go brak.
ps. teraz trudno mi powiedzieć jak było czy zawsze przy tych samych obrotach ale zawsze było to pierwsze normalne przeciągnięcie pomiedzy 2000 a 3000 tyś bez wzgledu na bieg.
Tak czy siak to ten sam problem.

Bump: aha byłem dzisiaj w serwisie odczytać błędy o których jest wcześniej, jakby ktoś poszukiwał odpowiedzi co one oznaczają: cytat serwisanta" błędy komunikacyjne wynikające z rozładowania aku i kilku prób odpalenia(spieszyło mi się i myslałem że zaskoczy:-niestety ładowanie mnie nie ominęło)" no i na czwartek dodatkowo wymieniają tylny znaczek forda i jakiś czujnik przy sprzęgle(taki trochę stuk mam przy wciskaniu mniej wiecej w połowie) ale to w innych tematach mozna poczytać...

Durendal
04-06-2013, 10:50
Odezwij się proszę jak wrócisz z serwisu, czy udało Ci się zaktualizować PCM, żebym wiedział czy mogę spodziewać się aktualizacji i umówić w serwisie.

Przyjrzałem się dokładnie jak to u mnie wygląda. Rzeczywiście podczas przyspieszania na dwójce na zimnym silniku w pewnym momencie dosłownie na ułamek sekundy samochód przerywa przyspieszanie (wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na bardzo krótką chwilę) i faktycznie można poczuć coś w rodzaju lekkiego szarpnięcia. Nie pamiętam przy jakich obrotach to wystąpiło, ale chyba gdzieś w okolicy 2500 rpm. Czy o ten efekt Ci chodziło? Czy występuje on regularnie przy tych samych obrotach, czy w zupełnie przypadkowych momentach?

Pozdrawiam

Hmmmmm. Mam od nowosci takie cos. Jak ruszam pierwszy raz zminym autem, na jedynce, potem na dwojke i przez moment czuc ze auto nie ciagnie a potem lapie strzal. Mi to wyglada na zmiane faz rozrzadu ktora przez zimny i niestabilny silnik jest odcuzwalna. Przy drugim takim przypadku juz nie ma takiego zachowania. Wiec raczej nie czuje tego jakos jakas usterka

mmisza
04-06-2013, 13:45
Pozdrawiam

Hej,

Lipa jeśli chodzi o oprogramowanie - od stycznia nie ma nic nowszego. Profilaktycznie sprawdzili kable i świece - tradycyjnie w kompie brak błędów.

A miało być tak pięknie ;)....

Pozdrawiam

MiszA

lag3
04-06-2013, 18:57
no nie wiem mmisza mnie to pomogło/aktualizacja.. wizyta trwała ok 6h wraz z wymianą tapicerki drzwi tylnych lewych, może coś jeszcze zrobili o czym mnie nie poinformowali??? obecnie praca silnika na zimnym jak i ciepłym jest idealna/nawet stwierdzam że silnik ma fajny dżwięk przy agresywniejszej jeżdzie:)

aerostar
04-06-2013, 21:22
Hej,

Lipa jeśli chodzi o oprogramowanie - od stycznia nie ma nic nowszego. Profilaktycznie sprawdzili kable i świece - tradycyjnie w kompie brak błędów.

A miało być tak pięknie ;)....

Pozdrawiam

MiszA

Dzięki za info. Coś przeczuwałem, że nie ma tej aktualizacji. A dowiadywałeś się może skąd biorą te aktualizacje (online czy z CD) i czy rzeczywiście jest taka możliwość, że jeszcze nie dotarła?

mmisza
05-06-2013, 07:08
Dzięki za info. Coś przeczuwałem, że nie ma tej aktualizacji. A dowiadywałeś się może skąd biorą te aktualizacje (online czy z CD) i czy rzeczywiście jest taka możliwość, że jeszcze nie dotarła?

Nie śmiałem już zapytać :) - dowiem się za jakiś czas bo będę miał przegląd a ponieważ kończy mi się gwarancja to delikatnie zasugerowano mi abym pojawił się wcześniej tak żeby jeśli coś wyjdzie na przeglądzie zrobić to jeszcze na gwarancji ;).

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
28-06-2013, 18:52
Koledzy a może się spotkamy gdzieś na piwie i zobaczymy wspólnie co w naszych fokach słychać 1.6 125HP. Grill, palenie fabrycznych gum, proponuję Turawa woj. opolskie "Borowik" termin do ustalenia.
http://goo.gl/maps/iimya

falcor
29-06-2013, 23:08
A 105 km się kwalifikuję ? :)
Ja się pisze, jeżeli termin spasuje.

bonzo000
30-06-2013, 09:30
Oczywiście Kolego g:DD

A 105 km się kwalifikuję ? :)
Ja się pisze, jeżeli termin spasuje.

lag3
30-06-2013, 11:48
ja też jestem chętny

bonzo000
17-09-2013, 20:02
Witam kolegów 2 tyg temu byłem czwarty raz z szarpaniem zimnego silnika oraz muleniem silnika.Wykonano ręczną aktualizację ponieważ auto upgrade ni powiódł się.Po takiej procedurze samochód delikatni się dusi jak jest zimny ale przez chwilę, ale co najważniejsze lepiej przyśpiesza i żwawiej przyśpiesza.Obecnie jest lepiej niż była, wniosek mój jest taki że jest problem z oprogramowaniem.W listopadzie mam przegląd roczny i pojadę do Wrocka do Germaza może są lepsi od BCH Chwaliński Opole.Serwisant powiedział mi że coraz więcej silników 125KM 1.6 trafia do nich z tą przypadłością.

mmisza
17-09-2013, 20:38
Cześć,

Od lutego nie było żadnej nowej aktualizacji dla naszych silników więc strasznie jestem ciekawy co u Ciebie zrobili :).

Pozdrawiam

Michał

bonzo000
17-09-2013, 21:13
Mam napisanie w karcie serwisowej poprzedniej że nie znaleziono nowej aktualizacji.Obecnie napisali ręczna aktualizacja ponieważ automatyczna nie udana, oraz zerowanie czegoś tam ..

mmisza
18-09-2013, 14:02
@bonzo000

Możesz sprawdzić czy masz jakieś kody błędów DTC u siebie widoczne - jeśli masz najnowsze oprogramowanie powinieneś 1 mieć :).

Pozdrawiam

Michał

boncio
18-09-2013, 14:30
Nie wiem czy wiecie, ale sprawdzić czy jest aktualizacja do waszych aut (wszystkie moduły) możecie na stronie ETIS-a w zakładce oprogramowanie pojazdu. Dodatkowo widać kiedy było ostatnie podpięcie pod kompa, więc widać, czy serwis mówi prawdę :)

bonzo000
18-09-2013, 16:45
Nie mam błędów DTC , a tak ogólnie to możecie przejrzeć moje ostatnie aktualizacje które ostatnio wg. opisu były robione w fabryce więc jakiś kant.jak to wygląda u Was, bo zaraz jadę do serwisu.
http://www.etis.ford.com/vehicle/softwareSummary.do

mmisza
18-09-2013, 19:32
Nie mam błędów DTC , a tak ogólnie to możecie przejrzeć moje ostatnie aktualizacje które ostatnio wg. opisu były robione w fabryce więc jakiś kant.jak to wygląda u Was, bo zaraz jadę do serwisu.
http://www.etis.ford.com/vehicle/softwareSummary.do

U mnie wszystko zgodnie z prawdą - last check podczas ostatniej wizyty.

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
18-09-2013, 20:27
U mnie wszystko zgodnie z prawdą - last check podczas ostatniej wizyty.

Pozdrawiam

MiszA

Gdzie kolego miałeś upgrade softu w jakim serwisie.Widzę że w Opolu mnie kantują.Jak szarpał na zimnym tak dalej szarpie, sam już zgłupiałem.:(

mmisza
18-09-2013, 22:32
Gdzie kolego miałeś upgrade softu w jakim serwisie.Widzę że w Opolu mnie kantują..:(

AutoBoss Chorzów - także kawałek :/...

mmisza
26-01-2014, 11:01
Koledzy - witam po dłuższej przerwie. Niestety postanowiłem odświeżyć temat ponieważ....problem ponownie wystąpił ( na szczęście już po 2 latach udało mi się skorelować powyższą usterkę z czynnością która ją wywołuje ). Wczoraj na trasie Katowice - Berlin - Katowice problem wystąpił kilkukrotnie i jako że miałem troszkę kilometrów do namysłu uświadomiłem sobie że problem za każdym razem pojawia się po ( tutaj buduję napięcie :) ) odpaleniu ogrzewania przedniej szyby :(. Zaraz po naciśnięciu magicznego przycisku silnik wchodzi w tryb "muł bagienny" i dzięki temu po minięciu bramek na A4 w Gliwicach pod Wrocławiem udało mi się bujnąć maszynę do zawrotnych 160 km /h ( sarkazm :) ). Ponieważ samochód jest już po gwarancji ( 2 lata dla Forda to za mało aby namierzyć co powoduje takie a nie inne zachowanie silnika ) będę musiał pochylić się sam nad tym problemem. Ponieważ przednia szyba to dość spory "wydatek energetyczny" zamierzam pozbyć się na tydzień "luksusu" jakim niewątpliwie jest ogrzewanie przedniej szyby przy obecnych temperaturach. Oczywiście chcę sprawdzić również akumulator i..... i co dalej ( choć jeśli akumulator po 2 latach będzie do wyrzucenia to co to za akumulator - w moim 2 samochodzie bez garażowania wytrzymał 6 lat :( ). Jeśli maicie jakieś pomysły - zapraszam do podzielenia się nimi. Dla kolegów którzy również mieli / mają ten problem polecam sprawdzenie jak u nich samochód zachowuje się po pozostawieniu na noc poniżej -10 i po załączeniu ogrzewania.

Pozdrawiam

MiszA

falcor
26-01-2014, 16:24
Bodajże przednia szyba jest podzielona na strefy. Lewa i prawa które mają osobne bezpieczniki. Chyba tylko tak da się ją wyłączyć na stałe.

Sent from my RM-825_eu_poland_295 using Tapatalk

mmisza
26-01-2014, 17:13
@falcor

Zgadza się - 2 bezpieczniki 40A ( F14 oraz F16 w komorze silnika )

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
26-01-2014, 17:38
Idziemy wątkiem spadku napięcia ...
Masz słabe napięcie w instalacji może być słaba iskra i silnik ma gorsze spalanie czyli gorsze osiągi.Ja wymieniłem świece na denso mimo gwarancji mam ich w du..ie i zmniejszyłem przerwę z 1.3mm na 0,9mm powiem tak jak jest zimny silnik przez 500m jest lekkie przyduszenie(nie zawsze) a później idzie jak rakieta.Przed wymianą świec auto czasem było zamulone tak jak Koledzy piszą, ford ma w nosie wszystkich posiadaczy 1.6 125KM dają do zrozumienia że silnik ma usterki "nie kupujcie go" kupujcie 1.0 125 tan jest zajebisty w końcu silnik the best of 2012-2013.Proszę mnie źle nie zrozumieć po prostu mam taką ideologię która ma poparcie w przykładach. No bo kurna długo ford może szukać usterki tego silnika 1.6 125km. Po prostu ten silnik dla forda jest jak Win XP skończono z upgradem jest tylko 1.0!!!!!
Mam wymieniony filtr powietrza na K&N-a nie wiem czy pomaga ale nie muszę kupować nigdy filtra za 60zł i jest rasowy :wink: gang na obrotach powyżej 3tyś.Był to wydatek 200zł

mmisza
27-01-2014, 18:19
Witam,

Dzisiejszy poranek miło mnie zaskoczył - po wyjęciu bezpieczników od grzania przedniej szyby rano nie miałem żadnych problemów z dziwnym trybem silnika. Co więcej być może subiektywnie miałem odczucie że jadę zupełnie innym samochodem ( po zagrzaniu silnik pracował tak jak powinien i było czuć że auto chce jechać ) - jutro dzień 2 testowania. Mam pytanie do szanownych kolegów - czy orientujecie się czy ogrzewanie przedniej szyby nie startuje automatycznie w MK3 na kilka chwil bez informowania kierowcy zapaloną diodą na przycisku ? Nie wiem czy u nas czy na zagranicznym forum jakiś czas temu to znalazłem i chciałby się upewnić ( w weekend wracam z ogrzewaniem oraz pożyczam aku żeby sprawdzić czy to jego uszkodzenie powoduje spadek napięcia w konsekwencji doprowadzając silnik do wspomnianego dziwnego zachowania )

Pozdrawiam

MiszA

aerostar
27-01-2014, 21:24
Tak, przeczytaj sobie o tym w instrukcji obsługi.

Ogrzewanie przedniej i tylnej szyby włącza się automatycznie, jeżeli temp. otoczenia jest mniejsza niż 5 st C, a temp. silnika mniejsza niż 65 st C. Włączenie ogrzewania nie jest sygnalizowane zapaleniem się diod na przyciskach. Jak się przyciśnie dwukrotnie to się wyłączy.

zombie6
28-01-2014, 07:06
Mam wymieniony filtr powietrza na K&N-a nie wiem czy pomaga ale nie muszę kupować nigdy filtra za 60zł i jest rasowy :wink: gang na obrotach powyżej 3tyś.Był to wydatek 200zł

Raczej szkodzi :p Bardziej przelotowy filtr przepuszcza więcej syfu do silnika niż zwykły papierowy, a sama wkładka, a nie dedykowany dolot osiągów też nie poprawi ;)

mmisza
28-01-2014, 07:22
@aerostar - racja 115 strona instrukcji - a czy orientuje się ktoś czy można ten "automat" wyłączyć tak żeby tylko możliwe było "ręczne" załączenie grzania ?

_Big_Mac_
28-01-2014, 09:53
Chyba w starszym Focusie dało się via ELMConfig
http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig-enable-ford-ecu-functions/
Heated Windows Auto Switch On (Will automatically come on when cold outside upon ignition)

Pitek S.
28-01-2014, 14:35
Tak, przeczytaj sobie o tym w instrukcji obsługi.

Ogrzewanie przedniej i tylnej szyby włącza się automatycznie, jeżeli temp. otoczenia jest mniejsza niż 5 st C, a temp. silnika mniejsza niż 65 st C. Włączenie ogrzewania nie jest sygnalizowane zapaleniem się diod na przyciskach. Jak się przyciśnie dwukrotnie to się wyłączy.

i to jest jak dla mnie jeden z bardziej irytujących gadżetów w samochodzie

Duuuzy
28-01-2014, 15:34
Witam,

Dzisiejszy poranek miło mnie zaskoczył - po wyjęciu bezpieczników od grzania przedniej szyby rano nie miałem żadnych problemów z dziwnym trybem silnika. Co więcej być może subiektywnie miałem odczucie że jadę zupełnie innym samochodem ( po zagrzaniu silnik pracował tak jak powinien i było czuć że auto chce jechać ) - jutro dzień 2 testowania. Mam pytanie do szanownych kolegów - czy orientujecie się czy ogrzewanie przedniej szyby nie startuje automatycznie w MK3 na kilka chwil bez informowania kierowcy zapaloną diodą na przycisku ? Nie wiem czy u nas czy na zagranicznym forum jakiś czas temu to znalazłem i chciałby się upewnić ( w weekend wracam z ogrzewaniem oraz pożyczam aku żeby sprawdzić czy to jego uszkodzenie powoduje spadek napięcia w konsekwencji doprowadzając silnik do wspomnianego dziwnego zachowania )

Pozdrawiam

MiszA

No i odkryłeś to, nad czym Ford się głowi od dłuższego czasu, albo tylko udaje ;)
Dzisiaj zacząłem klikać w przyciski ogrzewania przedniej i tylnej szyby, nagle na 1 sekundę mignęła mi choinka lampek na desce i samochód wszedł w tryb "buczenia". Po ponownym odpaleniu wszystko wróciło no normy. Co jeszcze warto zaznaczyć w tryb "buczenia" wszedł mi dopiero drugi raz przez 15 tys. km od nowości...
Tylko co z tym dalej mądre głowy? :)
Pzdr!

mmisza
28-01-2014, 16:06
Witam,

Dzień 2 testów - dzisiaj pokusiłem się o sprawdzenie czy obciążenie przedniej szyby faktycznie jest tak duże że powoduje "tryb muł bagienny w silniku". Ponieważ ogrzewanie jest podzielone na 2 strony wrzuciłem 1 bezpiecznik i..... wszystko działa jak należy - żadnej dyskoteki na liczniku etc. Niestety po włożeniu 2 efekt buczenia mam na zawołanie :). Dzisiaj napiszę do Dyrektorki serwisu w którym miałem otwarte "pierdylion" zgłoszeń i zapytam się czy są zainteresowani rozwiązaniem problemu jako pierwszy serwis w Polsce :) ( no chyba że faktycznie wiedzą ale mają to w duszy ). Mam jeszcze w planach podmianę akumulatora ( w drugiej foce MKII FL nie mam tego problemu ) + wizytę u tedi-ego ( o ile się odezwie :) ) i zobaczymy co uda się "wyczarować". Może jest ktoś z forumowiczów którego foka jest jeszcze na gwarancji - to by znacznie ułatwiło sprawę zgłoszenia oficjalną drogą.

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
28-01-2014, 16:55
Ale z tego co wiem to u niektórych użytkowników działo się to również latem gdzie temp.jest powyżej 5st.Więc czy idziemy dobrym tropem?
Chyba że się mylę.

Może jest ktoś taki który ma problem mulenia i szarpania, a nie ma podgrzewanej szyby przedniej.
Zwróćcie uwagę na napięcie przy odpaleniu zimnego samochodu jest ok 12V dopiero po ok 30s mamy ok. 14,5V- przy najmniej jest tak w moim w trybie serwisowym.

mmisza
28-01-2014, 17:09
@bonzo000 - tak u mnie też potrafił wystąpić ( może nie latem ale wczesną wiosną i późną jesienią ) - tylko teraz wiedząc to co wiem i mając w pamięci jak często zacząłem używać ogrzewania do odparowania przedniej szyby wszystko układa się w całość :)

aerostar
28-01-2014, 21:07
Jeżeli rzeczywiście nieprawidłowa praca silnika wynika ze złego działania zapłonu, spowodowanego z kolei spadkiem napięcia w instalacji elektrycznej, to taki spadek mogły spowodować również inne odbiorniki, np. wzmożone działanie wentylacji podczas jazdy w upale z włączoną klimatyzacją lub podczas intensywnych opadów i parowania szyb. Właśnie w także takich przypadkach miałem mulenie silnika i przyznam, że nawet obserwowałem napięcie w instalacji podłączonym na stałe do gniazda 12V woltomierzem. Najniższe napięcia, jakie obserwowałem, to było w okolicy 12,1 V (podczas pracy). Wtedy odpuściłem jednak ten trop, gdyż uznałem to za jeden z objawów działania "inteligentnego" systemu ładowania akumulatora Smart Regenerative Charging, który czasami zmniejsza lub wyłącza ładowanie akumulatora, żeby pozostawić w nim "miejsce" na energię odzyskiwaną z hamowania silnikiem.

To, że napięcie dopiero chwilę po uruchomieniu silnika wzrasta do 14,4 V jest zjawiskiem normalnym i chyba nawet jest gdzieś opisane. Ładowanie akumulatora jest załączane dopiero po ustabilizowaniu obrotów silnika.

mmisza
29-01-2014, 06:31
@aerostar - sprawdzałem wczoraj po południu to o czym pisałeś - grzanie foteli na max ( włącz / wyłącz ) - dmuchawy na max - światła etc i nic. Tylko grzanie przedniej szyby powoduje ten efekt - no ale nie bez kozery tam są 2 bezpieczniki po 40 A na każdą stronę szyby.

aerostar
29-01-2014, 06:43
Przednia szyba zabiera ~900 W i jest to najmocniejszy odbiornik prądu w całym samochodzie. Ogrzewanie jednego siedzenia to ledwie ~40 W. Ale możesz jeszcze spróbować (przy wyjętych bezpiecznikach) załączyć A/C + maks. ogrzewanie. Wentylator klimatyzacji, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby - to już powinno coś dać. A jak nie, to oznacza, że musisz mieć naprawdę duży pobór prądu, żeby efekt wystąpił.

mmisza
29-01-2014, 07:42
@aerostar - wierz mi wszystkiego próbowałem i tylko przednia szyba daje taki efekt :( - dzisiaj jadę do serwisu - pomimo braku gwarancji p Dyrektor chce się spotkać i porozmawiać - zobaczymy co będzie dalej.

mmisza
29-01-2014, 12:44
Witam,

Jestem już po rozmowie w serwisie i póki co jestem dobrej myśli ( żeby nie zapeszać nie będę zdradzał szczegółów - zapomniałem nawet że ford jakiś czas temu mailowo obiecał że jeśli problem wystąpi pomimo braku gwarancji zajmie się u mnie tym babolem ). Prawdopodobnie aby mieć większą siłę przebicia będę potrzebował kilku takich Foczek więc gorąca prośba do Was o przesłanie na priva numerów VIN samochodów w których ten problem został zauważony ( siła w kupie :) ).

Pozdrawiam

MiszA

bonzo000
29-01-2014, 14:52
Witam,

Jestem już po rozmowie w serwisie i póki co jestem dobrej myśli ( żeby nie zapeszać nie będę zdradzał szczegółów - zapomniałem nawet że ford jakiś czas temu mailowo obiecał że jeśli problem wystąpi pomimo braku gwarancji zajmie się u mnie tym babolem ). Prawdopodobnie aby mieć większą siłę przebicia będę potrzebował kilku takich Foczek więc gorąca prośba do Was o przesłanie na priva numerów VIN samochodów w których ten problem został zauważony ( siła w kupie :) ).

Pozdrawiam

MiszA
Chyba twoja rozmowa coś dała ok 11 dzwonił do nie serwis i wypytywał też była zmiana o wyłączeniu przez przeprogramowanie sterownika. Na priv poszlo

mmisza
29-01-2014, 14:58
@bonzo000 - nic nie dostałem :( - chyba że takie opóźnienie jest :) - OK mam :)

mmisza
30-01-2014, 18:35
Prawdopodobnie aby mieć większą siłę przebicia będę potrzebował kilku takich Foczek więc gorąca prośba do Was o przesłanie na priva numerów VIN samochodów w których ten problem został zauważony ( siła w kupie :) ).

Pozdrawiam

MiszA

Koledzy - przypominam wszystkim zainteresowanym o powyższym.

rychlakdesign
22-02-2015, 07:53
Jak tam Panowie temat z buczącymi i słabnącymi silnikami się zakończył ?Udało Wam się ostatecznie rozwiązać problemy ? Pytam, bo u mnie sporadycznie taki efekt występuje, mam FF3 1.6 105KM z 2011 r. Czy aktualizacja oprogramowania rzeczywiście coś pomaga. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam.

mmisza
22-02-2015, 10:20
Cześć kolego,

Nie mam dla Ciebie dobrej wiadomości - ja i jeszcze jeden kolega z forum w związku z wciąż występującymi problemami sprzedaliśmy nasze samochody. Serwis przez 3 lata nie mógł sobie poradzić ( i nie poradził sobie do tej chwili z tą usterką - niedawno kolega miał zastępczego focusa i bez problemów wywołałem ten babol, a samochód był z 2014 roku więc wnoszę że "olali temat" :/. Ten kto się zorientował że coś jest nie tak jest zbywany kolejnymi wizytami w serwisie z których nic nie wynika ). Albo się przyzwyczaj albo jeśli masz budżet sprzedaj fokę i kup z innym silnikiem albo zmień markę.

Pozdrawiam

MiszA

rychlakdesign
22-02-2015, 14:30
Cześć kolego,

Nie mam dla Ciebie dobrej wiadomości - ja i jeszcze jeden kolega z forum w związku z wciąż występującymi problemami sprzedaliśmy nasze samochody. Serwis przez 3 lata nie mógł sobie poradzić ( i nie poradził sobie do tej chwili z tą usterką - niedawno kolega miał zastępczego focusa i bez problemów wywołałem ten babol, a samochód był z 2014 roku więc wnoszę że "olali temat" :/. Ten kto się zorientował że coś jest nie tak jest zbywany kolejnymi wizytami w serwisie z których nic nie wynika ). Albo się przyzwyczaj albo jeśli masz budżet sprzedaj fokę i kup z innym silnikiem albo zmień markę.

Pozdrawiam

MiszA

MiszA, czyli wizytę na aktualizację oprogramowania można sobie odpuścić ?
Z tego co prześledziłem Twoje posty, to wywoływałeś efekt "buczenia" poprzez włączanie i wyłączanie ogrzewania przedniej szyby ? Czy jest jakaś opcja, żeby samemu odłączyć to ogrzewanie ?

Wyczytałem w instrukcji, że ogrzewanie samoistnie startuje na chwilę poniżej +5C.

Tak z ciekawości, jakie było ostateczne stanowisko serwisu?

Pozdrawiam.

mmisza
22-02-2015, 19:38
MiszA, czyli wizytę na aktualizację oprogramowania można sobie odpuścić ?
Z tego co prześledziłem Twoje posty, to wywoływałeś efekt "buczenia" poprzez włączanie i wyłączanie ogrzewania przedniej szyby ? Czy jest jakaś opcja, żeby samemu odłączyć to ogrzewanie ?

Wyczytałem w instrukcji, że ogrzewanie samoistnie startuje na chwilę poniżej +5C.

Tak z ciekawości, jakie było ostateczne stanowisko serwisu?

Pozdrawiam.
IMHO możesz nie jechać ( chyba że autko masz na gwarancji wówczas nic to nie kosztuje oprócz straconego czasu ). Szyba jest podzielona na dwie niezależnie zabezpieczone połówki i można sobie wyłączyć połowę pasażera i to "załatwia" temat ( wyciągnij bezpiecznik i po sprawie ) - tak sobie poradziłem kiedy serwis kombinował co zrobić dalej. Co do stanowiska serwisu to oficjalne było takie że każdorazowo kiedy odbierałem samochód potwierdzałem jego sprawność podpisem na protokole i to ich chroni przed tego typu akcjami - a nie oficjalnie kiedy historia zatoczyła koło i nawet FORD Polska rozłożył ręce zaczęliśmy rozmawiać o odkupieniu samochodu ( nie mogę powiedzieć że nic nie robili bo naprawdę mnóstwo rzeczy zostało wymienione nie mniej jednak efekt końcowy był jaki był )

Finalnie dostałem dobrą cenę za swoją używkę + duży upust od dealer-a + upust od Ford Polska na nowy egzemplarz ( 1.6 EB 150 ) :).

Pozdrawiam

MiszA

rychlakdesign
22-02-2015, 19:53
IMHO możesz nie jechać ( chyba że autko masz na gwarancji wówczas nic to nie kosztuje oprócz straconego czasu ). Szyba jest podzielona na dwie niezależnie zabezpieczone połówki i można sobie wyłączyć połowę pasażera i to "załatwia" temat ( wyciągnij bezpiecznik i po sprawie ) - tak sobie poradziłem kiedy serwis kombinował co zrobić dalej. Co do stanowiska serwisu to oficjalne było takie że każdorazowo kiedy odbierałem samochód potwierdzałem jego sprawność podpisem na protokole i to ich chroni przed tego typu akcjami - a nie oficjalnie kiedy historia zatoczyła koło i nawet FORD Polska rozłożył ręce zaczęliśmy rozmawiać o odkupieniu samochodu ( nie mogę powiedzieć że nic nie robili bo naprawdę mnóstwo rzeczy zostało wymienione nie mniej jednak efekt końcowy był jaki był )

Finalnie dostałem dobrą cenę za swoją używkę + duży upust od dealer-a + upust od Ford Polska na nowy egzemplarz ( 1.6 EB 150 ) :).

Pozdrawiam

MiszA

MiszA dzieki za info. Proszę podpowiedz mi jak możesz, który bezpiecznik wyjąć i gdzie go szukać i też tak załatwię temat. Ogrzewania przedniej szyby wogóle nie używam (auto garażowane).

Z góry dzięki za info.

mmisza
22-02-2015, 20:13
MiszA dzieki za info. Proszę podpowiedz mi jak możesz, który bezpiecznik wyjąć i gdzie go szukać i też tak załatwię temat. Ogrzewania przedniej szyby wogóle nie używam (auto garażowane).

Z góry dzięki za info.

Bezpieczniki znajdują się po prawej stronie wewnątrz komory silnika ( stojąc "na wprost do samochodu po otwarciu maski ). Na stronie 208 instrukcji obsługi ( do pobrania ze strony Ford-a ) masz to ładnie narysowane ( bezpieczniki 40A - F14 i F16 odpowiadają za grzanie przedniej szyby ).

Pozdrawiam

MiszA

rychlakdesign
22-02-2015, 20:22
Bezpieczniki znajdują się po prawej stronie wewnątrz komory silnika ( stojąc "na wprost do samochodu po otwarciu maski ). Na stronie 208 instrukcji obsługi ( do pobrania ze strony Ford-a ) masz to ładnie narysowane ( bezpieczniki 40A - F14 i F16 odpowiadają za grzanie przedniej szyby ).

Pozdrawiam

MiszA

Właśnie w międzyczasie sięgnąłem po instrukcję i już wyjąłem F14 :)
Dzięki jeszcze raz za poświęcony czas i poradę.

agressorus
20-04-2016, 14:00
Panowie mam to samo z zimnym silnikiem u mnie w foce z 2012 r, na zagrzanym i w porze letniej jest duzo lepiej, mówicie ze aktualizacja softa naprawia ten problem? pytalem w fordzie 250 zł za to biorą
ps. u mnie wyjęcie bezpiecznika f 14 powoduje brak mozliwosci uruchomienia samochodu i choinke na pulpicie

agressorus
08-05-2016, 13:13
nikt sie nie wypowie???