Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Czy warto wymieniać przewód olejowy w TDCI?
Zastanawiam się mocno czy nie warto by było wymienić w trosce o turbinę przewodu olejowego doprowadzającego olej do turbosprężarki? Wyczytałem ostatnio, że zalecają tę wymianę w silnikach 1.6 HDI 109 KM co około 50 tys. km, czyli dokładnie tych który mam w swoim C-Maxie.
Co sądzicie na ten temat? Czy ktoś wymieniał już ten przewód? Jaki jest koszt jego zakupu?
Wymiana przewodu nie ma sensu, wystarczy wypłukać, jeżeli się upierasz przy wymianie to wymien górną i dolną śrubę (kpl. z sitkiem) mocujące przewód. Temat jest szeroko opisany na forum.
prezes19 15-11-2011, 18:52 Witam.
Temat zasadności wymiany tego przewodu był wałkowany na wielu forach polskich i zagranicznych. Niektórzy wymieniają, inni nie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jak wiadomo temat 1.6 TDCi czyli francuskiego 1.6 Hdi wiecznie żywy:)
Moim zdaniem przewód nie jest taki ważny. Ja go wymieniłem, ponieważ stary uszkodził się przy górnym złączu (lał olejem). Najważniejsze jest wywalenie sitka z dolnej śruby !!!
PSA oficjalnie przyznało, że sitko jest niepotrzebne i instrukcja serwisowa mówi o tym, że przy wymianie turbo należy sprawdzić "nieobecność" sitka w śrubie i bezwzględnie je usunąć przy pomocy specjalistycznego narzędzia tj. wkrętaka !!! Wrzucam jpg z oryg. serwisówki PSA.
Co jest z Fordem ? Nie wiedza o tym ? Nie ma przytartych turbosprężarek w Fordach ?
Teraz hit: przewód olejowy w Fordzie kosztuje coś około 340 zł. Jako, że wcześniej jeździłem Citroenem przedzwoniłem do ASO Cytryny. Za przewód zapłaciłem 157,94 zł. Jest dokładnie ten sam. Sprowadzili mi go na drugi dzień.
Jeśli ktoś zamierza wymienić przewód, śruby czy też inny osprzęt turbosprężarki w 1.6 lub 2.0 TDCi (HDI) zachęcam przejechać się do ASO Citroena, a nie do Forda.
Pozdrawiam
panoramix 15-11-2011, 19:07 Mozna wiedziec gdzie dokladniej znajduje sie ten przewod??? Jak go znalezc? Mozna go dostrzec przy otwartej masce czy trzeba by wjechac na kanal?
prezes19 15-11-2011, 19:47 Witam.
Kolego, przewód widać na górze turbosprężarki. Po zdjęciu plastikowe dekla z logo TDCi na turbosprężarce masz śrubę banjo (na klucz imbusowy). To jest koniec rurki przy turbo. Następnie rurka biegnie do bloku i zakończona jest dokładnie taką samą śrubą jak u góry z tym, że dolna śrubo posiada sitko. Jest ona wkręcona w blok.
Niestety aby dostać się do dolnej śruby trzeba zrzucić DPFa, bo zasłania on dostęp do bloku. Robota na 1-1.5 godziny, ale niestety trzeba mieć kanał albo podnośnik.
Jako, że temat sitka, rurki, zatartego turba itp. itd. poruszany był już milion razy nie wiem czy Admini nie pogonią nas z tym tematem :)
Tym razem nie jest to moje gdybanie na temat tego czy sitko powinno tam być czy nie, czy ciśnienie nie spadnie w przewodzie przy zwiększonym przekroju itd.
Konstruktorzy silnika przyznali się pośrednio do tego, że sitko jest nie potrzebne i nakazują go usunąć. Tak więc uważam, że ta informacja powinna być gdzieś łatwo dostępna na forum, aby kto może, chce, ma możliwość, lubi, zdążył wywalić siteczko i przedłużył nieco życie swojej turbinie.
Trzy razy usuwałem sitko i za każdym razem było ono mnie lub bardziej przytkane przez cząsteczki sadzy(?) czy jakiegoś innego czarnego mazidła.
Co ciekawe bojąc się półtora roku temu całkowitego usunięcia sitka (po lekturze wielu wielu postów na forach), wymieniłem ja na nowe o poprawionej konstrukcji (były dwa typy).
Ze dwa miesiące temu usunąłem całkowicie też to nowe sitko. Po przejechaniu około 30 kkm już to nowe było nieco przytkane ...
Pozdrawiam
wiktor20501 17-11-2011, 18:46 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=122977&page=2
W jakiejs gazecie motoryzacyjnej czytalem by wymienic caly przewod ze wzgledu na fakt, iz na sciankach przewodu z czasem zaczyna zalegac skrystalizowanzy olej. Powoduje to zmniejszenie przepustowosci przewodu. Byc moze przy dokladnym czyszczeniu nie trzeba go wymieniac. Dzis pytalem w sklepie o ten przewod, jego koszt to 260 zl a sruby to kolo 16 zl.
Aha, ja pytalem do 1.6 90 km.
Czy ma ktoś może numer fabryczny tego węża. Zamówię go w Citroenie bo cena faktycznie jest dużo niższa tylko czy na pewno oba węże w Fordzie i Citroenie są identyczne? Co jeszcze kupić razem z wężem - 2 śruby i to wszystko?
prezes19 28-11-2011, 16:48 Kolego to nie jest wąż tylko rurka.
Jest ona identyczna jak w Citroenie. Do Focus C-Max 1.6 109 FAP montowałem osobiście.
Numer referencyjny Citroena to 0379 68.
Nie rozumie o jakie oba węże pytasz? Ten drugi którym olej odpływa z turbo ma średnicę palca, jest gumowy i nie ma absolutnie sensu go zmieniać.
Na pewno przy wymianie tego przewodu sitko z dolnej śruby do wywalenia. Śruby do przemycia i montować te same. Ewentualnie podkładki miedziane, które idą pod śruby. Jest ich w sumie 4 sztuki. Cena za sztukę w Citroenie coś około 6 zł. Ale tak na prawdę nie ma potrzeby ich wymieniać.
Wąż na dzień dzisiejszy kosztuje 157,68 brutto. Przy jego wymianie uważać !!! bo można go łatwo uszkodzić (elastyczne złącza które idą do obu śrub banjo).
Pozdrawiam
witam
stoję właśnie przed wymianą oleju w 1,6 TDCI 109km bez DPF
zastanawia mnie wypowiedz prezesa19
przeczytałem wiele tematów w tym forum (większość w temacie c-maxa ) ale o usunięciu tego sitak czytam pierwszy raz.
Zastanawiam się nad usunięciem sitka
witam
przepraszam, że post pod postem :)
dzisiaj wymieniłem olej w swoim c-maxie :) zalałem TOTAL QUARTZ FUTURE 9000 5W30
i postanowiłem wywalić tą siatkę ze śruby :)
trochę to trwało ale dostałem się do niej, odkręciłem i u mnie siateczka była w tym miejscu zaznaczonym na zdjęciu, usunąłem ją :)
teraz moje 3 pytania :
1 ile oleju wchodzi do c-maxa 1.6 bo wlałem 3,5 litra i więcej nie weszło :( a byłem pewny, że wchodzi 4,5 litra
2 czy ta siateczka na śrubie to tylko na tej dolnej jest czy na górnej też trzeba usunąć ? choć z tą górną nie będzie takiego problemu ja z dolną :)
3 zostało mi się 1,5l oleju czy mogę go wykorzystać do następnej wymiany
http://images41.fotosik.pl/1194/c452d3bd8bbefeccm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c452d3bd8bbefecc)
u mnie siateczka była taka :
http://images50.fotosik.pl/1258/6f36c43c6b011830m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6f36c43c6b011830)
wiktor20501 04-12-2011, 07:54 Szkoda, że zrobiłeś fotorelacji bo widać że w ok 1/3 sitko jest zatkane i warto to jednak zrobić. Ile masz przejechane km i czy masz dpf?
przebieg 160 000 auto z Belgii tam pewnie robiło duże większe przebiegi niż u mnie (żona tylko jeździ do pracy 2,5km i ja raz na tydzień robię ze 100km )
auto bez DPF-u :)
napiszę po kolei co robiłem:
najpierw odkręciłem osłony na lewej stronie turbo (takie aluminiowe )
odkręciłem rurę która wychodzi z turbo (jedna obejma po lewej stronie turbo )
na tej rurze jest chyba katalizator (choć ktoś napisał że to niby DPF) trzeba poluzować go, od spodu auta jedną opaską zaciskową i od góry śrubą na klucz 10, jeszcze jeden uchwyt rury jest pod silnikiem (co u mnie było urwane :( muszę odkręcić i pospawać )
wtedy cła rura idzie w duł i masz dostęp do tego przewodu z śrubą na końcu :D
naprawdę nie miałem dużego wyboru w kluczach, potrzebny jest tylko kanał i ze 2 godzinki chęci :)
zastanawiam się tylko czy na górnym końcu tego przewodu jest też siatka w śrubie ?
wiktor20501 04-12-2011, 18:18 Dzięki za opis, z tego co czytałem nie ma w górnej śrubie sitka lub siatki taka jest tylko w dolnej.
:) oki znaczy że auto z 2004 roku dopiero pod koniec 2011 stracił sitka :)
PS jedno pytanko
przesadziłem trochę z olejem :( jakieś 5mm nad max, nie wiem czy się tym mam martwić czy to olać ??
prezes19 04-12-2011, 19:52 Witam.
W górnej śrubie nie ma sitka. Niby 5 mm to niewiele, ale ja bym radził odessać nieco. Do tego silnika wchodzi około 3.4 l oleju tak żeby było ok na bagnecie. 2 bańki po 5 l wystarczają na 3 wymiany oleju.
Pozdrawiam
|
|