Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Samodzielna wymiana nagrzewnicy
horse668 20-11-2011, 20:56 Witam, przyszedł i na mnie czas, pora wymienić nagrzewnię przednią. Przygotowuję się do tego mentalnie i zbieram informacje. Wiem, że na ten tema wiele już napisano i widziałem instrukcje z niemieckiego forum, ale liczę że koledzy wspomogą mnie praktycznymi poradami. Jeśli mogę prosić o odpowiedzi na kilka pytań:
1. Czy trzeba spuścić płyn?
2. Jakie są wymiary prawidłowej nagrzewnicy?
3. Czy ktoś próbował wyjąć nagrzewnice z obudowy bez odkręcania jej od strony silnika?
Może macie jakieś swoje patenty, które pozwolą zaoszczędzić trochę pracy i czasu.
Liczę na podpowiedzi, za które z góry dziękuję.
pozdrawiam horse
rciechan 21-11-2011, 09:00 ad. 1 jeśli chodzi Ci o płyn z całego ukłądu to nie, nie trzeba spuszczać
ad. 2 tego akurat nie wiem, a starą już dawno wyrzuciłem, więc nie pomogę
ad. 3 nie do końca rozumiem co masz na myśli ale jak pamiętam to chyba nie ma innej opcji jak odkręcenie jej od silnika, ja kombinowałem z mega długim śrubokrętem krzyżakowym (ponad 50 cm)
horse668 21-11-2011, 15:36 Wielkie dzięki za odzew.ad3. na niemieckim forum, jest podana taka alternatywa (przynajmniej tak to zrozumiałem), że nagrzewnicę, można wyjąć z obudowy, jak sie odkreci rurki w kabinie, druga śruba od łączenia rurek, jest pod rurkami.Jest pokazany taki patent, że można długim kluczem, czy śrubokrętem, odkręcic tą drugą śrubę, poprzez przepust między rurkami od strony komory silnika. Zrozumiałem, że ten patent ma na celu uniuknięcie odkrecania całej obudowy. Może nie skumałem tego dobrze. Ewentualnie czy ktoś mógłby to potwierdzić.
pozdrawiam horse
rciechan 22-11-2011, 20:33 dokładnie tak ją wymontowywałem - rozkręciłem łączednie z rurkami od strony silnika
horse668 23-11-2011, 06:22 Czyli kolumny kierownicy itp, nie trzeba ruszć?
rciechan 23-11-2011, 18:53 nie, ona w niczym nie przeszkadza
horse668 27-11-2011, 16:34 Nagrzewnica wymieniona, roboty kupa, ale da się. Dzięki wszystkim.
wczoraj prawie potrąciłem pieszego przez zaparowane szyby, wiec szybka decyzja, nagrzewnica w sklepie po 90 zł, garaz u kolegi wolny więc rano Zuzie do szkoły zawioze i zabieram się do wymiany.
rciechan 30-11-2011, 08:23 nagrzewnica za 90 PLN??? Co to jest i gdzie takie sprzedają?!?! ;)
horse668 30-11-2011, 17:22 Ja kupiłem na allegro za 98 zł nową z rurkami. Nie wiem jak długo będzie działać, ale z drugiej strony ile ja jeszcze tym autem będę jeździł.
w sklepie mają taką cenę z fakturą, firma polcar, sprzedają tego dużo i nie mieli zwrotów.
nagrzewnicę wymieniłem, ale coś posżłonie tak, bo po włączeniu zapłonu działaja cały czas wycieraczki, niezaleznie od pozycji przełącznika.
Wielkie dzięki za odzew.ad3. na niemieckim forum, jest podana taka alternatywa (przynajmniej tak to zrozumiałem), że nagrzewnicę, można wyjąć z obudowy, jak sie odkreci rurki w kabinie, druga śruba od łączenia rurek, jest pod rurkami.Jest pokazany taki patent, że można długim kluczem, czy śrubokrętem, odkręcic tą drugą śrubę, poprzez przepust między rurkami od strony komory silnika. Zrozumiałem, że ten patent ma na celu uniuknięcie odkrecania całej obudowy. Może nie skumałem tego dobrze. Ewentualnie czy ktoś mógłby to potwierdzić.
pozdrawiam horse
horse668 a masz może gdzieś link do tej niemieckiej strony, szukałem ale jakoś nie mogę znaleźć, mnie także czeka wymiana nagrzewnicy, (wciąż zaparowane szyby) i jeszcze jedno jaki długi klucz będzie potrzebny aby się tam dostać i rozkręcić rurki od nagrzewnicy?:!:
a moge ja podac ten link?
http://www.sgaf.de/node/253293
u mnie dwie długie na 1/2 cala wystarczyły
horse668 06-12-2011, 17:13 Ja zrobiłem tak, kupiłem nagrzewnicę z rurkami, i podczas demontażu stare rurki odłamałem , po odkręceniu górnej śróbki. Potem nowe rurki przykręciłem długim śrubokrętem krzyżakowym przez grodź.
a ja głupi odciągałem łyżką do opon cały rekuperator, jednak gdyby te rurki kończyły sie przy nagrzewnicy i węże gumowe były by wtedy dłuższe o 10cm to praca była by łatwiejsza, ale widac tak się nie da
rciechan 07-12-2011, 09:40 Ja zrobiłem tak, kupiłem nagrzewnicę z rurkami, i podczas demontażu stare rurki odłamałem , po odkręceniu górnej śróbki. Potem nowe rurki przykręciłem długim śrubokrętem krzyżakowym przez grodź.
czyli taki sam patent jaki ja zastosowałem ;)
No nie jest to za mądrze pomyślane i chyba nie da się łatwo i bezinwazyjnie wyciągnąć samej nagrzewnicy.
kristoof 28-12-2011, 20:34 Urobiłem sie po łokcie ale nagrzewnica wymieniona :) nie życze tego nikomu :/
teraz juz wiadomo za co mechanik chce sobie policzyć 700zł a nawet słyszałem o 1000zł
Napewno będziecie się śmiać ale gdzie jest ta cała nagrzewnica i do czego służy bo powiem szcerze nie znam się na tym a mam juz galaxika 3 lata i nawet nie wiedziałem że coś takiego jest: : :oops: :?:
kristoof 29-12-2011, 20:12 Nagrzewnica jest w każdym samochodzie, dzieki niej masz ogrzewanie:) jest pod deską rozdzielczą i lepiej żebys sie nie musiał przekonac gdzie dokładnie ;)
kotlet-tst 29-12-2011, 20:32 teraz juz wiadomo za co mechanik chce sobie policzyć 700zł a nawet słyszałem o 1000zł
700-1000 stówek trochę dużo . podjedz do chłopaków co przekładają angliki dla trzaskają taka robotę w parę godzin . Dla nich ściąganie deski to chleb powszedni
devaluator 31-12-2011, 10:31 tylko tacy chłopacy demontują i jednocześnie demolują
kotlet-tst 31-12-2011, 11:31 tylko tacy chłopacy demontują i jednocześnie demolują
wszyscy ?
Nagrzewnica jest w każdym samochodzie, dzieki niej masz ogrzewanie:) jest pod deską rozdzielczą i lepiej żebys sie nie musiał przekonac gdzie dokładnie ;)
nieprawda, nagrzewnica mokra (bo o takiej piszemy)jest w każdym aucie, które ma wodny układ chłodzenia
700-1000 stówek trochę dużo . podjedz do chłopaków co przekładają angliki dla trzaskają taka robotę w parę godzin . Dla nich ściąganie deski to chleb powszedni
tak się w życiu złozyło, że mój samochodzik rozbieram jako pierwszy od nowości, choć ma juz 15 lat (za 2 godz będzie 16 latkiem) i bardzo podoba mi się że wszystkie częsci sa "dziewicze". najmniej jest mi potrzebne oddać go do mechanika żeby składał to rękami ucznia, który ma to w ****
zatem naprawa trwa dłużej bo musze do tego przygotować, taniej bo sam to robię i jaka radośc przy tym
tomzagora 20-09-2012, 17:07 czy może ktoś opisa jak i co pokoleji odkręćić odkręcić żeby wymontować te nieszczęsną nagrzewnice.
Kolega sp9wlc podesłał linka na strone ze zdjęciami co i jak odkręcić
piotr-kulig 21-09-2012, 01:20 Witam zdjęcia super pomagają . Wyrobiłem się w 3godziny na spokojnie demontaż i 2godziny montaż plus 3 piwka :) . Wreszcie nie śmierdzi magi !!!! Apropo mam wersję bez klimatronika jest prościej bo nie trzeba odłączać linek i pokręteł
dokładnie tak ją wymontowywałem - rozkręciłem łączednie z rurkami od strony silnika jak to zrobiłeś ???
rciechan 21-09-2012, 08:19 śrubokręt o długości prawie jednego metra ;) no może odrobinę mniej ;)
Oczywiście mowa o ostatniej fazie demontażu, jak już deska wyrwana z auta i chodzi tylko o wyciągnięcie samej nagrzewnicy z obudowy
śrubokręt o długości prawie jednego metra no może odrobinę mniej
Oczywiście mowa o ostatniej fazie demontażu, jak już deska wyrwana z auta i chodzi tylko o wyciągnięcie samej nagrzewnicy z obudowy
oki
zabieram się za wymianę :-(
czy taka będzie pasować ?
http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-alhambra-galaxy-sharan-nowa-polecam-i2645972475.html
do galaxy 1998 2300 klimatronic ?
rciechan 22-09-2012, 10:25 a tego ci nie powiem, ale nie słyszałem, żeby zamiennik odpowiadał rozmiarowi oryginałowi i niestety trzeba będzie podciąć kawałek obudowy :( ale jak wymontujesz to zobaczysz i wszystko jest do ogarnięcia ;)
horse668 22-09-2012, 12:50 Nie strasz kolego, ja kupiłem najtańszy zamiennik i pasował bez problemu.
rciechan 23-09-2012, 16:35 może dlatego, że kupiłeś najtańszy ;) Ja kupiłem Behr za coś ok 400 i niestety musiałem rzeźbić :(
którą wybrać
MAXGEAR 120pln
THERMOTEC 150
4max 159
Behr 209
z góry dzięki
rciechan 25-09-2012, 09:40 ja kupiłem Behr i musiałem podcinać obudowę bo jest odrobinę większa od oryginału. Wychodzi, ze te tańsze będą lepsze, ale to może ktoś kto je zakładał się wypowie
zakupiłem THERMOTEC-a dzisiaj wymiana !
rciechan 26-09-2012, 08:21 ze wskazówek: pamiętam, że najdłużej męczyłem się z odnalezieniem ostatniej śruby, która trzymała całą deskę, nie pamiętam która z tych dwóch sprawiła mi najwięcej kłopotu (chodzi o jej znalezienie) ale jedna to ta, która znajduje się za obudową filtra przeciwpyłkowego, mniej więcej po środku, a druga to chyba śruba, która jednocześnie mocuje silnik wycieraczek
powodzenia! ;)
i daj znać jak Ci poszło
i po bólu - wymieniona :-)
camel1313 27-09-2012, 21:34 tomi98 napisz coś więcej, z czym było najwięcej kłopotów.
Czeka mnie to w sobotę.8)
posiłkowaliśmy się wraz z Kolegą z forum 1-czarny stroną http://www.sgaf.de/node/253293 i jest tam prawie wszystko....trzeba niestety zdemontować cały mechanizm wycieraczek ( co chciałem uniknąć ) ale nie dało się...za obudową filtra kabinowego jest jedna z dwóch śrób mocowania konsoli....reszta wszytsko według strony.
a po zdjęciu całej deski trzeba odkręciś kilka śrób i odchylić cały kokpit aby odręcić nagrzewnicę
ps. można dzwonić 602844200 - pomogę
tomi98 - masz zdjęcie starej nagrzewnicy?
camel1313 28-09-2012, 21:54 Ja jutro wyciągam to mogę wrzucić fotki starej.
PiotraChorzów 29-09-2012, 09:55 Panowie pytanie odnośnie wymiany :
Trzeba demontować kierownice ?
Trzeba demontować wycieraczki ?
Czy można coś jeszcze pominąć z procedury opisanej na stronie SGA.DE
PiotraChorzów 30-09-2012, 20:45 Czyli czeka mnie cała "procedura" nic na skróty:572:
camel1313 01-10-2012, 17:28 Moja nagrzewnica tak samo wyglądała jak tomi98.
A tak nawiasem, to musi być jakaś wada ich że puszczają na górze albo jakieś naprężenia występują i trze o obudowę.
Ja nie wymontowałem wycieraczek jakoś dałem radę dojść do przewodów od nagrzewnicy.
Pamiętaj że od strony silnika są 4 śruby na 10 trzymające całe ustrojstwo z klapami w którym siedzi nagrzewnica. Reszta jak na stronce SGA.
W razie pytań pisz.
I powodzenia, ja mam już za sobą wymianę. 8)
Marcus171 19-10-2012, 14:32 Witam Was
mam pytanie jak odkręcę rurki od nagrzewnicy to leje się płyn? może trzeba opróżnić cały układ wcześniej? czy nie? ja kupiłem nagrzewnice Termotec i są dodatkowe rurki do niej w zestawie czy te rurki trzeba jakoś uszczelniać dodatkowo czy nie?
Dziś czeka mnie wymiana wali bardzo płynem oraz szyby parują a jak jest chłodniej to niestety klima nie chce działać i jest wtedy problem.
Pozdrawiam
Trzeba demontować kierownice ?
Trzeba demontować wycieraczki ?
2 x tak
majszalek 14-11-2012, 14:34 Kierownicy nie trzeba demontować mi się udało bez tylko wtedy potrzebna jest druga osoba do wyjęcia.
horse668 17-11-2012, 07:21 Akurat demontaż kierownicy to chyba najprostsza rzecz z całej tej procedury.
Stefan7809 17-11-2012, 11:55 Ja mam taki przypadek MK1 VR6, że ubywa stale płynu chłodniczego. Nie mogę znaleźć żadnego wycieku ale niepokoi mnie objaw parowania szyby przedniej jak włączę na nią nawiew. Czy to jest objaw, który przesądza o tym, że nagrzewnica jest do wymiany? Pytam bo rozebrałem już przód auta aby obejrzeć chłodnicę i tak jest sucho, z tego co czytałem opisy z nagrzewnicą już tak łatwo nie pójdzie :(
Witam szanownych kolegów, mam pytanie, czy wymiana nagrzewnicy w Galaxy Mk1 z klimatronic jest o wiele trudniejsza niż w wersji bez klimy? Oglądałem zdjęcia ze strony sgaf.de i tam jest chyba wersja bez klimy.
Proszę o podpowiedź, pozdrawiam
Witam szanownych kolegów, mam pytanie, czy wymiana nagrzewnicy w Galaxy Mk1 z klimatronic jest o wiele trudniejsza niż w wersji bez klimy? Oglądałem zdjęcia ze strony sgaf.de i tam jest chyba wersja bez klimy.
bez różnicy
Czy to jest objaw, który przesądza o tym, że nagrzewnica jest do wymiany? moim zdaniem TAK
PiotraChorzów 21-11-2012, 12:25 Nagrzewnica zmówiona czekam na dostawę :p wymiana w piątek.
Jeszcze jedno pytanie czy po wymianie nagrzewnicy przed poskładaniem deski ktoś odpalał silnik żeby sprawdzić wycieki czy wszyscy ufają w 100% w szczelność połączeń i składają bez sprawdzenia :?:
Czy odpalenie auta z wypiętymi poduszkami i odpiętym sterowaniem klimy nic nie popieprzy :?:
jak odpalisz auto bez poduch i modułów, to zgłosi ci błąd w vag-com.
po złożeniu i wykasowaniu będzie ok.
dla bezpieczeństwa wszystkie operacje oczywiście przy odpiętym akumulatorze.
PiotraChorzów 21-11-2012, 14:22 Tego się obawiałem :oops:
Nie mam dostępu do VAG-a :oops:
Może podepnę wszystko "prowizorycznie" do odpalenia :?:
Jakoś tak mnie życie nauczyło że wypada sprawdzić robotę zanim się wszystko poskłada.
pora kupić kabelek na allegro, przyda się wielokrotnie.
cena od 30 do 100 zł, czyli tyle co byś zapłacił za to że pojedziesz zdjąć błędy do jakiegoś warsztatu.
prowizorycznie nie zalecałbym, a nie ch jakieś elektrostatyczne napięcie pójdzie na poduchy, to pójdziesz w minus a nie zaoszczędzisz na samodzielnej naprawie.
ewentualnie szukaj chłopaków z forum zw okolicy.. każdy skasuje Ci błędy w 5 minut i przy okazji parametry motora sprawdzi ci za przysłowiowe piwo :)
Także, chłopaki, kto z okolic Chorzowa pomoże naszemu koledze ?
Czy odpalenie auta z wypiętymi poduszkami i odpiętym sterowaniem klimy nic nie popieprzy
ja bym nie odpalał ..... jak dobrze podłączysz rurki od nagrzewnicy to nic nie może się stać !
nocny.marek 22-11-2012, 22:28 też jestem na etapie wymiany nagrzewnicy ale nie mogę sobie poradzić z rozmontowaniem wycieraczek nie chcą wyjść jak to zrobić pomocy
pewnie nie mozesz zdjąć zramion ze słupków -
delikatnie popukać przez śrubę, nalać tam odrdzewiaczy i następnego dnia pójdzie.
a jeśli chcesz wyjąc cały mechanizm to trzyma go bodajże 3 śruby do karoserii, i po ich odkręceniu lekko wychodzi (rozepiąć zasilania motorka wycieraczek i zdejmij czujnik dogrzewacza).
oczywiście musisz półkę podszybia wyjąć (3 śrubki).
nocny.marek 24-11-2012, 19:49 no i uporałem się z wymianą nagrzewnicy roboty masa ale jaki efekt.Kupiłem najtańszy zamiennik za 90 pln wymiary się zgadzają ale wizualnie jest dużo cieńsza od oryginału ale pasuje i grzeje super.Największym problemem dla mnie było rozmontowanie wycieraczek ale tak na przyszłość trzeba odkręcić silniczek od mechanizmu i wtedy wychodzi pięknie.A i jeszcze jedno robiłem to według tej niemieckiej stronki i nie wiem czy nie doczytałem czy tam nie było że pod obudową filtra kabinowego są 2 śruby trzymające deskę ja je pominołem i urwałem zaczep kokpitu.
Stefan7809 28-11-2012, 08:26 Ja się przestraszyłem tej wymiany, poszedłem na łatwiznę, nasypałem proszku do uszczelniania układu i tydzień trzyma :wink:
bardzo proszę podajcie mi więcej szczegółów nie rozumiem jak wymienić nagrzewnicę, bez zdejmowania deski i rozpięcia przewodów elektrycznych. dziękuję z góry.
horse668 30-11-2012, 21:02 Nie ma takiej możliwości. Do wymiany nagrzewnicy zdjęcie deski oraz rozpinanie przewodów elektrycznych jest nieuniknione. Oprócz tego, jeszcze demontarz mechanizmu wycieraczek i kilaka innych niespodzianek. Tu nie ma skrótów.
Tu nie ma skrutów. boli mnie jak takie coś widzę :-( skrót :-)
Nie ma takiej możliwości. Do wymiany nagrzewnicy zdjęcie deski oraz rozpinanie przewodów elektrycznych jest nieuniknione. Oprócz tego, jeszcze demontarz mechanizmu wycieraczek i kilaka innych niespodzianek dokładnie !
chyba, że Jesteś CZARODZIEJEM to nie potrzeba demontażu - wystarczy SIŁA WOLI
ps. a tak poważnie to full roboty przy nagrzewnicy jest - sam przerabiałem to wiem ( prawie sam DZIĘKI KOLEDZIE 1-CZARNY pzdr )
camel1313 01-12-2012, 14:57 Możesz tylko pominąć demontaż wycieraczek tak jak ja to zrobiłem. A reszta jak na stronce niemieckiej. 8)
Dzisiaj też wymieniam tę nieszczęsną nagrzewnicę. I też nie doczytałem i nie odkręciłem śrub za filtrem. yhh. Teraz spróbuję posklejać to. Jutro kupno i skręcanie.
Witam, no i niestety muszę rozbierać jeszcze raz. Cieknie na łączeniu rurek. Bez oringów można je złączyć bez problemu,natomiast z uszczelkami nie idzie. Po bokach nie dochodzą do końca. Też tak mieliście?
PiotraChorzów 08-02-2013, 18:52 Jak ciasno wchodzi :D to trzeba sposobem :!: wystarczy połączenia posmarować mydłem i po sprawie .
low_radiation 08-02-2013, 20:13 Miałem podobny dylemat- połączenie rurek nie wydawało mi się zbyt szczelne. Skręciłem wszystko/ oczywiście z oringami/ na jakiś klej dwuskładnikowy po wierzchu dla pewności...
Swoją drogą patrząc na roczniki naszych aut to chyba 1998/99r. to jakiś max dla nagrzewnic. Ciekawe kiedy chłodnica poleci...?
Bump: Jak ciasno wchodzi :D to trzeba sposobem :!: wystarczy połączenia posmarować mydłem i po sprawie .
Oj Piotruś ..wszystko smarujesz mydłem..;)
Jak ciasno wchodzi :D to trzeba sposobem :!: wystarczy połączenia posmarować mydłem i po sprawie .
masz rację, zrobię tak. myślę, że ciasno wchodzi:wink: bo zimno na zewnątrz. może suszarką potraktuję;) I klejem na koniec dla pewności.
A rozbieranie drugi raz w 1,5 godziny się uwinąłem. Świeżo w pamięci gdzie,jakie wkręty8)
PiotraChorzów 08-02-2013, 21:18 Piker 1,5 godziny :shock:
Gdyby nie odległość to bym do ciebie z browarem podjechał :D moja nagrzewnica czeka w kartonie na cieplejsze dni .
A wracając do tematu DLACZEGO nie odpalacie samochodu po zmontowaniu układu :!: Wystarczy przypiąć poduszki i panel Klimy , ktoś pisał że można wyjąć deskę z założoną kierownicą trzeba tylko maksymalnie ją opuścić do dołu i wysunąć w stronę fotela.
akurat ściągnięcie kierownicy to 7 wkrętów i jedna śruba ( razem z obudową), także nie warto się siłować. Wycieraczek też nie ściągałem, bo nie dałem rady i tylko wykręciłem trzy śruby i cały mechanizm opuściłem tak, żeby dało rade przesunąć obudowę filtra powietrza i dostać do tych dwóch ostatnich śrub trzymających kokpit.
Dosyć poszło, bo używałem wkrętarki.
A wracając do tematu DLACZEGO nie odpalacie samochodu po zmontowaniu układu Wystarczy przypiąć poduszki i panel Klimy
Zrobiłem tak jak napisałeś. Piwo dla Ciebie. Okazało się że cieknie, właśnie na łączeniu rurek. Oringi przesmarowane, wszystko starałem się robić dokładnie i powoli. Podpiąłem poduszki, akumulator i odpaliłem. poczekałem aż się nagrzeje i zonk. Leci z połączenia. Wyciągnąłem nagrzewnicę, odtłuściłem i skleiłem dodatkowo klejem epoksydowym dwuskładnikowym. Teraz powinno trzymać. Mam nadzieję, bo poskręcałem deskę. Trzeci raz rozbierać już mi się nie chce. A swoją drogą, jak skręcaliście rurki to były idealnie spasowane? Bo u mnie właśnie oringi blokowały i nie schodziło się do końca. Jak skręcałem na maxa, to po bokach się rozszczelniało. Jak popuściłem to było za słabo dociśnięte, jedyne rozwiązanie- klej.
można odpalać bez poduszki, robiłem tak.
po końcowym złożeniu wszystkiego jednie błąd skasować.
oczywiście poduszkę podłączamy po zdjęciu klem z akumulatora i po rozładowaniu obwodów elektronicznych auta.
no tak, ale mało kto ma dostęp do komputera od razu, a i kasa dodatkowa. Lepiej podłączyć te poduszki i mieć spokój.
Dziś traska 160km, okaże się jak naprawiłem;)
Jak montujecie nagrzewnicę nową starajcie się na zewnątrz spasować połączenie. Ja to sprawdzam wlewając gorącą wodę i nawet ustami wdmuc***ąc aby lekko zwiększyć ciśnienie. Nie tylko w naszych są z tym problemy. Ostatnio nawet nowa Panda się wysypała na taką awarię. Gość zorganizował orginalną nagrzewnicę i była bublem, gniazdo oringa miało wadę.
no tak, ale mało kto ma dostęp do komputera od razu
już czas nabyć.
laptop jest w 50% domach, jak nie u swoich dzieci to u sąsiada.
a kabelek to 30-60 złotych i badasz auto ile chcesz i kiedy chcesz - warto.
PiotraChorzów 10-02-2013, 20:35 Bartixr - tylko fordy benzynowe potrzebują 2 kabelków ELM i OBD :p
A dla spokojności można poduszki podpiąć i po sprawie
Bartixr - tylko fordy benzynowe potrzebują 2 kabelków ELM i OBD :p
bez problemu, nawet jeśli motor ford, a reszta vag.
ELM bezprzewodowy to 50 zł (bluetooth).
http://allegro.pl/kabel-interfejs-diagnostyczny-vag-vw-sharan-i-bora-i3023483246.html Czy taki będzie dobry? A skąd program?
może być ten, ale skoro zadajesz takie pytania, to mamy specjalny wątek o diagnostyce:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=64063
cajmerek123 06-03-2013, 12:36 Tego się obawiałem :oops:
Nie mam dostępu do VAG-a :oops:
Może podepnę wszystko "prowizorycznie" do odpalenia :?:
Jakoś tak mnie życie nauczyło że wypada sprawdzić robotę zanim się wszystko poskłada.
witam mam pytanie czy masz moze jakas ksizke do galaxy
mk1
Witam
panowie jestem właśnie na etapie wymiany nagrzewnicy w swoim galaxy mki 2.3
zdjąłem deskę, rozkręciłem cały mechanizm wycieraczek
odkręciłem 4 nakrętki mocujące całą obudowę nagrzewnicy i wentylatora od strony komory silnika
ale nie mogę sobie poradzić aby odsunąć tą że obudowę troszkę do tyłu aby swobodnie wyciągnąć całą nagrzewnicę
brakuje mi ok 1-1,5 cm
pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P.s nie chcę robić to patentem 30 cm torxa
witam czeka mnie chyba takze wymiana nagrzewnicy w moim galu. Wiem co i jak rozkrecic z niemieckiej stronki ale mam dylemat. Powiedzcie czy nagrzewnica z firmy NRF jest cos warta ? czy ogladac sie za nagrzewnica z innej firmy ? powiedzieli mi 100 zl za nia.
ja mam inne pytanie, czy jest opcja wymiany nagrzewnicy bez ingerencji w układ klimatyzacji?
nie.
ale po zdjęciu konsoli może sie okazać że to nie nagrzewnica ale kanały plastikowe doprowadzające ciecz przepuszczaj na łączeniach i wtedy może uda sie cos wymyślić.
chodzi mi o te kanały zaznaczone czerwonym wielobokiem:
http://img831.imageshack.us/img831/5640/doprowadzeniewodydonagr.jpg
Witam. Też mnie czeka ta paskudna robota ale mam zamiar kupić nagrzewnicę przed demontażem starej. Znalazłem w sieci dwa rodzaje i nie wiem który do forda lepszy.
PiotraChorzów 03-06-2013, 11:22 To jest to samo g:D
Jedna jest z rurkami druga bez i to cała różnica .:D
Masz rację, nie przyjrzałem się tym rysunkom. Takie ilustrację przedstawiał sprzedawca.
robin0521 26-06-2013, 09:17 Witam koledzy, u mnie padła klima, koleś od klimy nabił azotu i było widać w komorze silnika dymek jak się ulatnia spod mechanizmu wycieraczek, oraz było słychać w kabinie koło schowka pasażera szum. Czy to oznacza zepsutą nagrzewnicę ? Bo tak mi powiedział.
Pozdrawiam.
rodxynek 26-06-2013, 09:52 Parownik raczej. Tak czy siak siedzi w obudowie potocznie zwaną nagrzewnicą. Może być jeszcze uszkodzony oring lub zawór rozprężny.
robin0521 26-06-2013, 10:16 Naprawiał mi wcześniej sprężarkę, potem mówił że już powinno być ok, ale dla pewności nabił ozonem, wydobył się dymek , jak opisywałem, a no i było widac zielony odczynnik jak spływał w komorze silnika przez tą rurkę która coś tam odprowadza. Nie znam się zbytni na tym, piszę co sam widziałem jak mi pokazywał.
jasiek13 02-07-2013, 12:09 witam
wybebeszyłem u siebie wszystko deska ściągniętta wszystko na wierzchu i mam pytanie. Nie mogę zdjąć jednego z przewodów doprowadzających ciecz do nagrzewnicy jeden zszedł po wielkich bólach natomiast drugi nawet nie drgnie - wszystko zcięgam od strony komory silnika. Poza tym czy cały ten system z nagrzewnicą chodzi mi o te plastkiki trzyma się na 3 chyba śrubkach odkręcanych od strony komory silnika - śrubki są pod matą aluminiową.
Jakbym ruszył całość (nagrzewnica i reszta tego ustrojstwa)do środka samochodu to prawdopodobnie udałoby mi sie zjąć tą rurkę. Jak to robiliście? jak zdejmowaliście rurki i jak wyciągaliście nagrzewnicę?
proszę o pilna odpowiedź samochód stoi od wczoraj
śrubek trzymajacych jest wiecej niż3.
jak którąś urwiesz to potem moze być niefajnie że plastiki wibruja i będzie nerw.
przeszukaj forum, wejdz na niemieckie forum sgaf.de (są linki na forum i zobaczysz co i jak)
jednej śrubki na forum niemieckim nie ma na foto, jeśli mnie pamięć nie myli pod obudową filtra.
u mnie gumowe węże siedziały zaciśniete opaskami, ze zdjęciem nie było problemu - uważaj bo rurki sa kruche ! Lata oddziaływania gorącego płynu zrobiły swoje.
jasiek13 02-07-2013, 20:25 śrubki od deski odkręciłem, miałem problem z wyjęciem nagrzewnicy, poodkręcałem belkę na której się trzyma deska ale oczywiście i kolumnę kierownicy trzeba było odkręcić ale nie zrobiłem tego odchylil;iśmy we 2 belkę i trzeci wyciągnął nagrzewnicę łatwo nie było ale poszła. Mam problem bo wyjść wyszła ale będzie problem z nową w ten sposób włożyć. POMOCY jak odsunąć całe plastiki z nagrzewnicą? na niemieckim forum nic nie ma na naszym każdy pisze, że wymontował ale nie pisze jak
horse668 02-07-2013, 22:25 Ja nie odchylałem wogle tych plastików, stare rurki odłamałem, przy wyjmowaniu nagrzewnicy, a nowe przykręciłem przez otwór w grodzi.
jasiek13 02-07-2013, 23:00 oooo
i to jest dobry patent
luzujesz wzmocnienie poprzeczne pod deską i wtedy cału komajn możesz odsunac.
wiąże sie to też z odłączeniem klimatyzacji jeśli masz - zdjąć gaz z ukłąduy przed demontażem.
po odciągnięciu kombajna masz wszystko dostępne jak na stole. Zrobisz dokłądnie i bez strat dodatkowych.
wymyj przy okazji miejsce gdzie siedzi nagrzewnica, bedzie tam sporo zgnilizny, grzybów itd, ktore źle wpływaja na ukłąd oddechowy.
jasiek13 04-07-2013, 06:45 UDAŁO SIĘ :)
odkręciłem wszystkie śruby mocujące belkę (w poprzek samochodu)tą na której jest kierownica i jakoś tam we 3 daliśmy radę włożyć nagrzewnicę. Odpaliłem wszystko działa, grzeje, klapy sie zamykają nic nie cieknie.
Mieliśmy problem z włożeniem deski za cholerę nie chciała wejść ale udało się jakoś. zostało mi tylko przykręcić plastiki pod kierownicą i mechanizm wycieraczek.
kupiłem nagrzewnicę HART'a i nie do końca pasuje śrubki mocujące w obudowie nie pokrywają się i trzeba ją trochę napchnąć.
NIKOMU NIE ŻYCZĘ TAKIEJ WYMIANY
UDAŁO SIĘ :)
....
NIKOMU NIE ŻYCZĘ TAKIEJ WYMIANY
trudno jest tylko za pierwszym razem ;)
jasiek13 05-07-2013, 06:34 ale co śmieszniejsze, zostało mi 2 wkręty od tapicerki (ciekawe gdzie będzie gruchało) i chyba ze 3 takie małe czarne z tego co pamiętam to chyba były od plastików do kolumny kierowniczej (tam przykręciłem nowymi takimi samymi wszędzie, wcześniej każdy inny był), ale za to zabrakło mi 2 śrub do mocowania plastiku przy obudowie akumulatora i gdzieś się schowała osłonka do śruby wycieraczek
witam na mnie przyszla kolej na wymiane nagrzewnicy (maggi z nawiewow i parowanie szyb) i jakie moje zdziwienie po wyjeciu nagrzewnicy wszystko jest ok nie ma plynu nigdzie za to na nagrzewnicy u samej gory cos jakby zielony smar w zapachu lekki zapach maggi. Co moze byc skoro nawet latem kiedy pada mam zaraz zaparowane szyby i ciezko je odparowac(4 bieg i chwile to trwa zanim pusci)
pewnie plastikowe rurki doprowadzające ciecz do nagrzewnicy jednak puszczają (zielony smar)
klima ci działa ? z klimą bardzo szybko wysuszysz szyby.
gdybym mial klime to bym sie nie przejmowal tym bo zapach pojawia sie tylko na samym poczatku a potem nic a bardzo dlugo szukalem galaxa wlasnie bez klimy, bo dokladnych ogledzinach i odgieciu blaszek aluminiowych od gory od tego plastiku widac dokladnie z ktorego miejsca leci(laczenie rurki z plastikiem i to tylko jednej) tak wiec poczatek wycieku dlatego wszystko suche mialem ale nawet taka ilosc wystarczyla by okropnie parowac szyby nawet nie uzywajac nagrzewnicy
@elvis52 - szkoda, ze nie zapodałeś fotek.
czerpalem info w niemieckiej strony http://www.sgaf.de/node/253293 z ta roznica ze ja mialem wykrecony mechanizm wycieraczek bo pare dni wczesniej wycieraczka pasazera mi stanela na srodku szyby(tulejka sie wyrobila), odkrecilem cala deske i pod maska 2 sruby potem ponizej szyby na takim sreberku sa dziury zakryte a pod nimi sruby ktore trzeba wykrecic zeby odchylic caly modul od nagrzewnicy w kabinie odkrecilem takie mocowanie metalowe ktore idzie wzdluz calej deski na sruby na klucz 13 po 2 z kazdej strony jedna na srodku za lewarkiem zmiany biegow i 2 po prawej stronie kierownicy i cale to utrojstwo mi sie cofnelo i bez problemu wyjalem nagrzewnice. nie odkrecalem kolumny kierownicy tak jak na tej stronie jest pokazane bo nie bylo potrzeby. Moze przez to ze nie mam klimy ani klimatronika. Jak dla mnie to bulka z maslem. pomoc potrzebna byla tylko aby wyjac deske z auta na zewnatrz ale i z tym bym sobie poradzil
Witam , właśnie wymieniam nagrzewnice w galaxy 1.9 tdi bo śmierdziało i szyby parowały,okazało się że troszkę zgniła a moje pytanko jest takie :
czy w galaxy MK1 97r. są takie ( nie wiem jak to nazwać )termostaty co puszczają płyn do nagrzewnicy dopiero jak się silnik w jakimś stopniu nagrzeje?tak było w GOLFIE II.
pzdr.rydlon
Bump: 45076
a tak wyglądała
Bump: 45077
tak wygląda GALAKTYKA w oczekiwaniu na nagrzewnicę
Sebek1002 20-08-2013, 22:29 Jeżeli nie założył nikt to nic takiego nie ma, słyszałem jednak że na tylną coś takiego jest ale czy to prawda to nie wiem.
Hehe to kolego jak złożysz swój to może podstawię Ci swojego z tym samym problemem:)
Ja zabieram się już od tamtej zimy i zebrać się nie mogę, będziesz miał praktykę to pojdzie Ci o wiele szybciej :)
czy w galaxy MK1 97r. są takie ( nie wiem jak to nazwać )termostaty co puszczają płyn do nagrzewnicy dopiero jak się silnik w jakimś stopniu nagrzeje?
słyszałem jednak że na tylną coś takiego jest ale czy to prawda to nie wiem.
prawda termostat jest w trójniku i na tył puszcza dopiero od 50*
Sebek1002 jak się sprężysz to w jednym dniu to zrobisz,rozebranie zajęło Mi około 5 godzin a teraz czekam na nagrzewnice,może dziś przyjedzie.
pytałem o te termostaty bo mi długo się nagrzewa(termostat nowy),może już puszczają cały czas do tylnej nagrzewnicy , co gdybym odłączył tylną nagrzewnice,wymontował te trójniki , wstawił rurki i podłączył tylko przednią?czy silnik nie będzie się przegrzewał?
jak zaślepisz tył to będziesz marzł zimą w aucie.
sprawdź termostat główny na przednią chłodnicę, możę on jest winowajcą tego, że auto się nie grzeje.
widzę, że to diesel - musisz uruchomić dogrzewacz: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=29566
i tak nigdy nie używam nawiewu z tyłu,termostat jest nowy zakładałem w zeszłym roku przed zimą,o jakim dogrzewaczu mówisz ja mie mam vebasto
jak zaślepisz tył to będziesz marzł zimą w aucie.
Ja zaślepiłem i właśnie szybciej robi się ciepło zresztą nie tylko ja no i ja mam benzynę ale w dieslu też powinno być cieplej po zaślepieniu tylnej nagrzewnicy a swoją drogą to może dogrzewacz padł powinieneś mieć.
czytam,czytam i nie wiem o co chodzi z tym dogrzewaczem czy ja go mam wogóle?czy to jest to coś pod podłogą jak widziałem na fotkach?,czujnika temp. pod podszybiem też raczej nie mam,idzie tam wiązka kabli do silnika wycieraczek z niej wychodzi dodatkowa kostka ale niema tam żadnego czujnika
zrobiłem kilka fotek tej kostki,ta duża jest od wycieraczek a ta mniejsza wychodzi z całej wiązki i niema tam czujnika:
45201
45202
45203
czy to ta od dogrzewacza?jeśli tak to jak ją zewre to co powinno się stać tzn.czy będzie słychać czy dogrzewacz się załączył czy też temp. silnika szybko będzie wzrastać.
znalazłem fotki czujnika i pompki i przy zdjęciu czujnika jest wiązka kabli i osobny czarny który z niej wychodzi jak u mnie tylko że czujnik chyba jest pod coś innego podłączony
45204
a tu pompka u mnie na foto tego nie widać
45205
może Ja niemam tego dogrzewacza?
dogrzewacz siedzi przy tylnym lewym kole - pod podłogą.
poczytaj wątek o dogrzewaczu, musisz go mieć i warto go uruchomić , chyba że auto jest z USA, to tam nie montowali - możesz wówczas zamontować.
do galo:
oczywiście, że będzie się szybciej nagrzewał, bo mniej płynu do ogrzania. Przy krótkich zimowych dystansach w pojedynkę to mozę meić sens (choć nie wiem czy warto bo motor benzynowy i tak szybko sie nagrzewa), ale jak pojedziesz w dłuższą trasę to neistety z tyłu będzie zimno.
Ale to tak naprawdę marne rozwiązanie. Lepeij wstawić zawór pod podłoga, jest mnóstwo meijsca. Tanio - poprostu motylek hydrauliczny, lepiej zawór sterowany elektromagnesem, a jeszcze lepiej termostat, który puści płyn na tyl gdy ten ogrzeje się np. do 70 stopni.
dogrzewacz siedzi przy tylnym prawym kole - pod podłogą.
powiedział bym że przy lewym kole tam gdzie idą rurki.
do galo:
oczywiście, że będzie się szybciej nagrzewał, bo mniej płynu do ogrzania. Przy krótkich zimowych dystansach w pojedynkę to mozę meić sens (choć nie wiem czy warto bo motor benzynowy i tak szybko sie nagrzewa), ale jak pojedziesz w dłuższą trasę to neistety z tyłu będzie zimno.
Ale to tak naprawdę marne rozwiązanie. Lepeij wstawić zawór pod podłoga, jest mnóstwo meijsca. Tanio - poprostu motylek hydrauliczny, lepiej zawór sterowany elektromagnesem, a jeszcze lepiej termostat, który puści płyn na tyl gdy ten ogrzeje się np. do 70 stopni.
Oj ma sens i naprawdę warto mimo że to benz.
Pisząc żeby zaślepić miąłem na myśli jakieś odcięcie tyłu a osobiście mam elektrozawór sterowany termostatem i puszcza dopiero przy chyba 88* na tylną nagrzewnice.
...
Bump: zrobiłem kilka fotek tej kostki,ta duża jest od wycieraczek a ta mniejsza wychodzi z całej wiązki i niema tam czujnika:
czy ta mniejsza jest od tego czujnika,jeśli tak to jak zrobie zworke to co powinno sie stac?
widzę, że to diesel - musisz uruchomić dogrzewacz: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=29566
niestety moja maszyna nie posiada owego dogrzewacza , brak tego czujnika pod podszybiem i pod podłogą idą same rurki nic tam niema zamontowane przy tylnym kole.
na wysokosci lewych tylnych drzwi siedzi dogrzewacz tez dlugo nie wiedzialem jak sie tym steruje a okazalo sie ze wymiana swiecy i chula jak trzeba :D zima bardzo sie przydaje widac po wskazniku temp a jesli nie chodzi to do kolegi stefano i wszystko bedzie hulac
Witam. Udało mi się wymienić tą nieszczęsną nagrzewnicę. Największy problem był z samym demontażem i montażem nagrzewnicy. Rurki wyłamałem i stara nagrzewnica wyszła. Ale żeby to zamontować ( beznadziejne rozwiązanie inżynierów śruba bez dostępu) wyciąłem w dolnej części rurek ten plastik i skręcałem przez otwór w grodzi.
Sebek1002 28-10-2013, 11:53 Witam serdecznie, jestem obecnie w trakcie wymiany nagrzewnicy która nie grzała i była nieszczelna gdyż śmierdziało w aucie płynem, w trakcie pracy okazało się że nagrzewnica jest pęknięta ale także te plastikowe rureczki były spękane na co mechanik powiedział że pewnie układ był zapowietrzony. A fakt faktem przy odkręcaniu korka syknęło i płyn zaczął się podnosić pod sam korek. Stąd moje pytanie czy nieszczelność na nagrzewnicy może powodować zapowietrzenie układu, dodam że pomimo tak dużej nieszczelności ilość płynu nie była jakaś przerażająca i nie zalało mi jeszcze podłogi.
Pytam dlatego że boję się że nową nagrzewnicę znowu rozerwie jeśli będzie panowało zbyt duże ciśnienie w układzie, a może po prostu z powodu zapowietrzenie powodowała nieszczelność i jest wszystko ok. Z drugiej strony na to patrząc to jednak układ ciśnieniowy i przez nieszczelność powinno co najwyżej wywalać płyn a nie zapowietrzać...
Tylna nagrzewnica grzeje doskonale, powietrze jest gorące, nie ma zaników ciepła czy coś, przednia powiedzmy że jak było w miarę na dworze to leciało lekko ciepłe powietrze. Jednak po dłuższej pracy nadmuchu powietrze się schładzało, po wyłączeniu na kilka minut nagrzewnica znowu nabierała temperatury.
Samochód to ford galaxy z silnikiem 2.8, nową instalacją gazową i bez klimatronika.
odpowietrz układ i powinno być ok.
Zbyt wysokie nadciśnienie i podciśnienie jest doregulowane przez korek, zbiorniczka wyrównawczego, który pełni funckję zaworu ciśnieniowego.
Witam, problem mój z ogrzewaniem polega na tym, że na nagrzewnicę w ogóle nie płynie płyn. dosłownie nic a nic. Nie wiem w czym szukać problemu. Z tego co szukałem schematów żadnych nie ma jak podłączyć węże. Wiem jedynie, że płyn który wraca z dogrzewacza powinien płynąć do nagrzewnicy przedniej a jednak jest inaczej. Swoje węże na chwilę obecną są podłączone tak :
http://imageshack.com/i/0atq4np
na wejściu do nagrzewnicy zdejmuje wąż i nic tam nie leci.
ma ktoś może pomysł w czym problem ?
Ja też jestem po wymianie nagrzewnicy w dniu wczorajszym. Rzeczywiście roboty dużo ale było warto bo wiele pieniędzy zaoszczędzone:> Ja też wyłamałem rurki trochą przypadkowo bo potraktowałem ją trochę siłowo a nową skręciłem z rurkami na zewnątrz a potem udało mi się włożyć poprzez odchylenie całego mechanizmu powietrznego i nowa jakoś weszła:p Dużo rozkręcania i potem skręcania na koniec zostały mi DWIE śrubki więc chyba nie najgorzej?:wink: Pozdrawiam wszystkich którzy przed wymianą!
Witam.
Od czterech m-cy jestem w posiadaniu Galaxa 1,9 tdi 110kM. Jako że posiadam tylko bęzyniaki (3 szt. w garażu) Forum Forda przeglądam z dużym zainteresowaniem i wiele się dowiedziałem na temat mojego Galaxa diesla - do tej pory robiłem tylko dizle ciężarowe i to te do 2000 roku. W swoim zdążyłem już wymienić rozrząd choć Niemiec zapewniał mnie że przejechał po wymianie 6000 km::>, zaciski + klocki przód i tył , Płyn w chłodnicy, termostat i czujnik płynu, no i oczywiście naprawa przewodów w drzwiach.
Teraz czeka mnie wymiana nagrzewnicy bo szyby parują i jak włączam ogrzewanie to przez chwile widzę jak przez nawiew szyby przedniej para się unosi:diabelek:oraz czuć płyn. Roboty kupa ale trzeba zrobić a nie będę przecież auta w ręce "mechaników" oddawał. Dużo wskazówek i porad tu znalazłem i napewno okażą się pomocne.
Jestem przed wymianą nagrzewnicy auto z climatronic i mam pytanie jak sprawdzić silnik od klapy zimne-ciepłe powietrze bo mam wrażenie że się zacina . Wygląda to tak że jak ustawię temperaturę z zimnego całkiem na np 23 stopnie to dalej leci zimne, ale jak z tych 23 stopni dam na pełne grzanie i za chwilę wrócę do 23 to już grzeje
Dziś zacząłem rozbierać Galusa ale z ciekawości po powrocie z Wrocławia sprawdzałem przewody od chłodnicy, górny gorący dolny zimny:diabelek:wychodzi na to że nowy termostat szlak trafił i się nie otwiera. Jest możliwe że przez ten termostat i ciśnienie w układzie rozszczelniło mi nagrzewnicę?
yaroslaw 21-06-2014, 10:48 witam własnie wymieniam nagrzewnice i rodzi mi sie takie pytanie czy po wymianie oraz uzupełnieniu plynu należy układ odpowietrzyć czy może on odpowietrzy się samoczynnie
Bump:
Bump: a jeśli tak to w jaki sposób się to robi proszę o szybką odpowiedź bo jestem właśnie w trakcie wymiany
Zalewasz płynem odpalasz motor czekasz AZ się zagrzeje i wtedy wydali powietrze dolewasz płynu i zakrecasz zbiorniczek. Po paru dniach zajrzyj aby dolac ewentualnie plynu
Dziękuję wszystkim biorącym udział w tej dyskusji za cenne rady. Nie jestem mechanikiem, ale po lekturze tego tematu na formum zdecydowałem sam wymienić nagrzewnicę. Objawy były klasyczne, czyli parowanie szyb.
Chciałbym się podzielić zdobytymi przy tej okazji doświaczeniami.
1. Samo rozkręcanie i wyjęcie deski rozdzielczej nie nastręczyło wielkich problemów. Dwie śruby trzymające deskę rozdzielczą od komory silnika wykrciłem bez wyjmowania całego mechanizmu wycieraczek. Wykręciłem tylko silnik wycieraczek i odkręciłem obudowę filtra kabinowego. Jednak będzie dużo łatwiej dostać się do tych śrub jak wyjmie się cały mechanizm wycieraczek.
2. Próbowałem rozkręcić rurki łączące się z nagrzewnicą od strony komory silnika, ale bardzo trudno jest trafić. Dlatego tak jak niektórzy, rurki połamałem. W komplecie z nagrzewnicą były nowe rurki.
3. Najtrudniej było zdjąć i potem założyć opaski zaciskowe na połączeniu rurek gumowych z nagrzewnicą od strony silnika, ale jakoś dałem radę. Bez mechanizmu wycieraczek było by dużo łatwiej.
4. Po połamaniu rurek można było wsobodnie wyjąć nagrzewnicę. Ale żeby nową nagrzewnicę połączyć z nowymi rurkami to trzeba było się trochę nakombinować. Nie da się przełożyć tych nowych rurek przez otwór w przegrodzie silnika i jednocześnie przykręcić je do nagrzewnicy bez odchylenia obudowy nagrzewnicy. Ja to zrobiłem tak, że wyłamałem plastiki w których miały być zamocowane te rurki. Dzięki temu nie musialem odchylać obudowy.
5. Jedną ze śrub (tą od spodu) łączącą rurki z nagrzewnicą przykręciłem długim wkrętakiem od strony silnika przez otwór w przegrodzie. Rurki gumowe muszą być zdjęte. Trochę czasu z tym zeszło, ale da się, trochę pomyślunku i narzędzia. To była jedna z najtrudniejszych czynności.
6. Nagrzewnica kosztowała 93 PLN z przesyłką na portalu aukcyjnym. I niestety nie jest to dokładnie to samo co oryginał. Gniazdo na oring w nagrzewnicy jest za płytkie, dlatego po skręceniu z rurkami zostaje spora szpara. Żeby łatwiej było to spasować nieco oszlifowalem krawędzie rurek wchodzących do nagrzewenicy. ale po skręceniu i tak została szpara około 1 mm. Mimo to nie cieknie.
7. Nie spuszcałem płynu chłodzącego przed rozbieraniem. Odkręciłem tylko korek w zbiorniczku wyrównawczym. Obyło się praktycznie bez strat płynu.
Po złożeniu dolałem około 0,5 litra płynu. Układ sam się odpowietrzył i działa.
8. Zeszło mi ze wszystkim około 12 h. Ale myślę, że z odopwiednimi narzędziami i pasującą od razu nagrzewnicą to teraz dałbym radę w max. 5h.
Moje auta ma automatyczną klimatyzację.
Na początku odłączyłem akumulator.
Zdążyłem przed zimą.
Ja tez wymienialem u siebie i 3 razy rozbieralem deske to juz potem w godz mialem wszystko na wierzchu
leonulim 31-12-2015, 08:34 Witam, odgrzeje kotleta, jestem nowy na forum jednak posiadam galaxy mk2 to mam zamiar częściej tu zaglądać. Natrafiłem na ten temat ponieważ mam ten sam problem smród i parowanie szyb. Zabieram się do wymiany już od pół roku ale mam pare pytań może ktoś mi udzieli odpowiedzi.
1) Czy procedura wymiany nagrzewnicy w MK2 jest identyczna jak w MK1
2) czy chłodnice są takie same czy czymś się różnią ( chcę kupić zanim rozbiorę)
3) czy jest niezbędne opróżnienie klimatyzacji do tej operacji ( chciałbym tego uniknąć)
4) może jest ktoś z okolic gorzowa wlkp co dłubie żeby można było się coś poradzić.
Pozdrawiam wszystkich i Zyczę Szczęśliwego Nowego Roku Lechu.
attila82 09-03-2016, 09:24 Witam Wszystkich.
Założyłem ten temat mimo że przeczytałem już ten http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=144432
ponieważ tam nie mogę załączyć zdjęć...
Próbuję dostać się do nagrzewnicy aby ją wymienić i utknąłem.
Na załączonych zdjęciach zobaczycie dokąd doszedłem.
Teraz nie wiem jak wyjąć obudowę dmuchawy i filtra kabinowego...
Pomożecie... :)?
PiotraChorzów 09-03-2016, 10:49 Teraz odkręcasz osłony filtra kabinowego na podszybiu od strony komory silnika / 2 śruby / następnie wyciągasz całą obudowę deski rozdzielczej .
Musisz jeszcze zdjąć koło kierownicy !! ktoś pisał że nie trzeba - ja musiłem zdemontować bo inaczej deska nie wychodziła .
Dmuchawę zostawiasz w spokoju na miejscu.
attila82 połączyłem ci ;)
attila82 09-03-2016, 16:37 @ PiotraChorzów Dziękuję za odp. Jakieś niespodzianki później jeszcze czekają...? wojtekn Dziękuję :)
Bump: I jeszcze pytanie - którą wybrać?
Pytam ponieważ różnią się wymiarami...
http://allegro.pl/nagrzewnica-wnetrza-ford-galaxy-seat-alhambra-i5785035891.html
http://allegro.pl/nagrzewnica-vw-sharan-seat-alhambra-ford-galaxy-i5993200176.html
attila82 10-03-2016, 09:36 Ludzie ratunku....!!! Gdzie są te dwie śruby od osłyny filtra kabinowego?????
attila82 10-03-2016, 11:22 Dobra znalazłem i odkręciłem... Pod osłoną były... Ale nadal trzynma coś jakby na środku...
To tylko te spinki i trzeba wyciągnąć na siłę czy coś jeszcze...?
Bump: Dobra... Tymczasowe zwycięstwo.
Okazało się że nie odkręciłem jednego wkręta :/
Wybaczcie te zwierzenia ale to naprawdę irytujące zadanie zwłaszcza gdy robi się to po raz pierwsszy..
attila82 10-03-2016, 16:18 Czy ktoś może powiedzieć mi jak odkręcić śrubkę która znajduję się na dole łączenia rurej dochodzących do nagrzewnicy...?
PiotraChorzów 10-03-2016, 16:27 Odkręcasz przez przegrodę silnika od strony komory silnika !!
Potrzebny długi śrubokręt nawet bardzo długi .
attila82 10-03-2016, 17:39 Ale tam nie ma jak dojść... Jest to zagrodzone. Nie ma dojścia od strony silnika... Chyba że coś źle patrzyłem...
Zobaczę jutro jeszcze. Śruba na górze była torx więc na dole pewnie to samo...
Przepychasz tarxa pod rurkami tak jak odkręcałęś górną srubkę, to teraz tą dolną, Najlepiej robić to w dwie osoby, jedna w kabinie celuje w śrubę, a druga kręci. Czasami ta dolna jest troszkę podkorodowana i gorzej idzie, a nawet może obrócić się nakrętka w plastiku, trzeba wtedy sprytnie ją jakoś zablokować.
Ponieważ i mnie dopadła konieczność wymiany nagrzewnicy proszę o podpowiedź , jaką nagrzewnicę kupić , co by jak naj mniej było przeróbek.
Nikt nie podał wymiarów nagrzewnicy co by nie trzeba było nic rżnąć i ze śpiewem na ustach i 4-pakiem bez większych problemów wymienić.
Galaxy 2.8 z klimatronikiem 99r.
|