Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czy reflektory soczewkowe mogą występować bez spryskiwaczy??

michoteczek
22-11-2011, 14:16
Witam Kolegów "po fachu".
Jako,że mam zamiar sobie kupić forda S-maxa i przeglądam rózne ogłoszenia chciałem zapytać czy w specyfikacji forda występowała opcja reflektory soczewkowe bez spryskiwaczy? Czy takie lampy różnią się wizualnie na zdjęciach od tych z ksenonami? Mam wątpliwosci czy jesli sprzedawca nie pisze że są ksenony a jest tam reflektor soczewkowy to czy brak spryskiwacza w zderzaku dyskwalifikuje takie auto jako uderzone i naprawione przy pomocy innego ale niewłaściwego zderzaka? Na zdjęciach Waszych fordów widzę, że jedne mają spryskiwacze a inne nie. Lampy wyglądają podobnie.
Porszę o podpowiedź. Pozdrawiam Michał

RafałB
22-11-2011, 14:26
Soczewki zawsze(ja sie inaczej nie spotkałem,więc pisze że ZAWSZE,ale Kolega niżej twierdzi inaczej więc pewnie ma racje :) ) były BEZ spryskiwaczy,a xenon zawsze musi je mieć.Jeśli nie ma czegoś lub ma to pewnie dzwon był...

MAG
23-11-2011, 10:39
Soczewki zawsze były BEZ spryskiwaczy..
NIEPRAWDA
Soczewki w zaden sposób nie są powiązane ze spryskiwaczami, co nie oznacza wcale, że zawsze bez nich wystepują.
Jak ktos zamówił sobie soczewki (albo nawet ma zwykłe lampy z odbłyśnikami) i domówił do tego spryski, to te spryski będą.
Również jesli auto pochodzi z rynku skandynawskiego, to w standardzie będzie miało spryskiwacze zamontowane bez wzgledu na to jakie ma reflektory.

... a xenon zawsze musi je mieć...
Tutaj prawda, bo tego wymagają przepisy europejskie.

RafałB
23-11-2011, 10:49
NIEPRAWDA
Soczewki w zaden sposób nie są powiązane ze spryskiwaczami, co nie oznacza wcale, że zawsze bez nich wystepują.
Jak ktos zamówił sobie soczewki (albo nawet ma zwykłe lampy z odbłyśnikami) i domówił do tego spryski, to te spryski będą.

Może masz racje jeśli chodzi o wersje na Skandynawie (przecież starsze Volva często miały np wycieraczki reflektorów bez xenonów) ale jeśli chodzi o PL i Europe to nie spotkałem sie z S-maxem żeby miał fabryczne spryski bez xenonu....ale nie mówie że tak jest na pewno,skoro Ty twierdzisz inaczej,spoko ;)

MAG
23-11-2011, 11:08
Może masz racje jeśli chodzi o wersje na Skandynawie (przecież starsze Volva często miały np wycieraczki reflektorów bez xenonów) ale jeśli chodzi o PL i Europe to nie spotkałem sie z S-maxem żeby miał fabryczne spryski bez xenonu....ale nie mówie że tak jest na pewno,skoro Ty twierdzisz inaczej,spoko ;)
Rafał - tu nie o to chodzi co ja twierdzę, tylko o to, że zgodnie z cennikiem możesz zamówić spryski do każdego rodzaju reflektora (a to, że sporadycznie sie to dzieje to inna sprawa), wiec nie mozesz pisać, że "zawsze" albo "nigdy", bo wystarczy jeden przypadek aby juz się to nie zgadzało :619:

To że z czyms się nie spotkałeś do tej pory nie oznacza, że czegos takiego nie ma :027: - ja np. widziałem (jak szukałem dla siebie auta w zeszłym roku) S-Maxa z Niemiec, który miał spryski do soczewek - byłem nim nawet mocno zainteresowany i dzwoniłem do tego salonu, ale ktoś mnie ubiegł i miesiąc później kupiłem swojego obecnego.

RafałB
23-11-2011, 11:16
To że z czyms się nie spotkałeś do tej pory nie oznacza, że czegos takiego nie ma.

No ale ja przecież napisałem że tak może być,po tym jak to napisałeś i wierze że tak jest.;) Przecież nie zawsze musze mieć racje :D hehe

pxl
23-11-2011, 11:48
... czy w specyfikacji forda występowała opcja reflektory soczewkowe bez spryskiwaczy? ...

witam,
przeszukałem sporo nr VIN pod względem wyposażenia i faktycznie spotkałem się z pewną prawidłowością dot. aut oferowanych na rynek skandynawski (plus Rosja) tam pojawiają się s-maxy z reflektorami adaptacyjnymi (skrętne soczewki ale nie ksenony) wraz ze spryskiwaczami, mało tego: są auta z halogenami i spryskiem reflektora! ale na rynek środkowo i zachodnioeuropejski s-max'y z refl. adaptacyjnymi są zazwyczaj bez spryskiwacza świateł.
Polecam sprawdzic wyposażenie po nr VIN na stronce etis.ford
link
https://www.etis.ford.com
zakładka: pojazd (vechicle)
Pozdrawiam
XPrzemo

Hipos
23-11-2011, 16:48
Jako,że mam zamiar sobie kupić forda S-maxa i przeglądam rózne ogłoszenia chciałem zapytać czy w specyfikacji forda występowała opcja reflektory soczewkowe bez spryskiwaczy? Czy takie lampy różnią się wizualnie na zdjęciach od tych z ksenonami? Mam wątpliwosci czy jesli sprzedawca nie pisze że są ksenony a jest tam reflektor soczewkowy to czy brak spryskiwacza w zderzaku dyskwalifikuje takie auto jako uderzone i naprawione przy pomocy innego ale niewłaściwego zderzaka? Na zdjęciach Waszych fordów widzę, że jedne mają spryskiwacze a inne nie. Lampy wyglądają podobnie.
Porszę o podpowiedź. Pozdrawiam Michał

Możesz posiłkować się sprawdzając typ włącznika świateł:
1. jeżeli masz regulator z ręczną regulacją kąta świecenie (np taki http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-ford-s-max-galaxy-3-i1911498839.html) i soczewki to szansa na dzwon jest mniejsza, bo jest tak fabryka dała.
2. jeżeli masz automatyczny regulator (http://allegro.pl/wlacznik-przelacznik-swiatel-ford-s-max-gelaxy-i1933590681.html) to jest on stosowany tylko do xenonów, które zawsze wymagają automatycznej regulacji oraz spryskiwaczy reflektorów. Jak są soczewki zamiast xenonów czy brak spryskiwaczy to na było majstrowane.

Michał

jerry2201
29-08-2013, 20:17
szukam reflektorow osczewkowych kpl. tj obie strony. może mi ktoś pomoze?
pozdawiam

Radek3571
30-08-2013, 10:10
Sam mam soczewki bez sprysków, jak pierwszy raz zobaczyłem to myślałem, że też dzwon ale potem zobaczyłem regulacje ręczną. Ale np często w skodach można zobaczyć, że są soczewki np octavia i superb a dużo ma spryski. Są często pakiety różnego rodzaju ze spryskami. Tak więc ja rozpoznanie czy jest xenon czy nie zaczynam od sprawdzenia poziomowania. Pozdrawiam ;)

_sobol_
30-08-2013, 10:40
mam soczewki bez sprysków, jak pierwszy raz zobaczyłem to myślałem, że też dzwon Ja mam oprócz maxa jeszcze vectrę c mk06' i tam również mam soczewki bez spryskiwaczy (zwykłe H7).
rozpoznanie czy jest xenon czy nie zaczynam od sprawdzenia poziomowaniaIMHO również to najprostsza metoda szybkiej weryfikacji