Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Czy jest możliwość zmiany (zainstalowania) języka sterowania głosem
godfather 03-12-2011, 19:56 Witam. Czy jest możliwość zmiany (zainstalowania) języka sterowania głosem, a jeżeli tak to czy moglibyście polecić mi jakiś warsztat, najlepiej z okolic Kalisza lub Ostrowa Wielkopolskiego, który mógłby to zrobić. Samochód został sprowadzony z Francji i w tym języku jest owo sterowanie, chciałbym zmienić na angielski.
Mój S-max też ma po francusku,ja chciałem po polsku ale nie da się zmiana na angielski tak,zadzwoń do najbliższego serwisu forda i tam sie dowiesz.
Pod Kaliszem masz w Opatówku dilera.
gsmphone 24-08-2012, 06:39 Jest możliwość aktywowania angielskiego(niestety polskiego nie ma i raczej nie będzie). Koszt w ASO ok 100zł... oczywiście pewnie będą ci wciskać kit że jeżeli auto jest z tym językiem to innego się nie da..
A ja chciałem zamienić j.angielski na j.niemiecki i usłyszałem w ASO, że się nie da.... od chwili kupna w 2010 co jakiś czas pytam i zawsze ta sama odpowiedź :mad:
Od stycznia tego roku jest język polski, ale podobno nie da się wgrać, bo inny jest moduł. Podejrzewam, że moduł językowy nie jest na pamięci flash i zmiana wymaga wymiany całego modułu. Jeśli by się dało, to po USB już miałbym język polski.
michalb77 24-08-2012, 18:45 Jeżeli chcecie zmienić język to tylko wymiana modułu, innej możliwości nie ma.
Podobno będzie można za niedługo kupić w ASO z językiem pl, ale cena jest kosmiczna.
Pozatym to tylko bajer, jedynie do telefonu się przydaje, żeby w książce tel. nie grzebać w czasie jazdy.
Nie zupełnie tylko do telefonu, bo za pomocą sterowania głosowego możesz sterować całym radiem i klimą, choć rzeczywiście szybciej można zrobić wszystko ręcznie. Mnie angielska wersja nie przeszkadza, bo to mój język służbowy.
Witam
Wątki na ten temat
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164557
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841
Podstawowe pytanie - ekonomiczne - czy jest sens pakować ok 2000zł w fabryczny BT + VC (chodzi mi o dołożenie gdy ktoś nie ma lub zakup polskiej wersji)
Za taką kwotę to można kupić "wszystkomającą", firmową stację multimedialną 2DIN - w tym bluetooth i DVD
http://allegro.pl/kenwood-ddx3021-2012-kameragratis-wroclaw-i2569133907.html
http://allegro.pl/clarion-2din-vx401e-usb-bluetooth-i2593417923.html
pozdrawiam
Arturek
Kolego AKoguTK Ja mam w swoim mondku sterowanie głosem po niemiecku a chciałbym po angielsku .Może się zamienimy ? :) jestem z trójmiasta moduł NOKIA mam rx-1c
galaksik 13-04-2016, 20:08 Witam
Jak w temacie czy jest możliwa zmiana języka i najlepiej głosu komputera na polski?
Pozdrawiam
michalb77 14-04-2016, 08:14 Język wyświetlacza ustawiasz przyciskiem menu w radiu (instrukcja).
Jeżeli chodzi o głos VC, to musiałbyś wymienić moduł VC/BT.
Poza tym podaj czy to Fiesta po FL, czy przed.
galaksik 14-04-2016, 13:07 Fiesta rok produkcji 2009 ghia i ile by mnie kosztował taki moduł VC/BT.
pankrakus 15-04-2016, 05:41 Witam
Czy ktoś koledze zablokował dostęp do wyszukiwarki na Allegro?
Wystarczy wejść na stronę http://allegro.pl i wpisać "bluetooth ford"
Koledzy - bez przesady, odrobinę samodzielności
pozdrawiam
pankrakus
galaksik 15-04-2016, 15:55 Dziękuję kolego za tak odkrywczą radę i ciężki do zdobycia link, ale problem tkwi w mowie w języku polskim. Takiego na allegro do Fiesty ghia 2009 (po numerach seryjnych) nie widzialem.
Witam
Jak w temacie czy jest możliwa zmiana języka i najlepiej głosu komputera na polski?
Pozdrawiam
Temat ten i podobne o zmianach języka są w dziale audio:
http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=98
Proszę poszukać i doczytać co i jak tu zamykam.
omeniusz22 19-10-2016, 18:25 Witam: zakupiłem moduł CS7T-14D212-AD i chcę zmienić język poleceń głosowych na inny bo mam duński. Jak mogę to zrobić?
omeniusz22 20-10-2016, 15:31 Poradziłem sobie teraz mam obsługę głosową w języku polskim.
Temat zamykam.
omeniusz22 , fajnie że sobie poradziłeś, ale my nic o tym nie wiemy... Niedawno zmieniałem 8M5T niemiecki, na CS7T i laska od razu nawijała po polsku. Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem wczoraj, czy po zmianie języka na wyświetlaczu np. na angielski, zmieni się język VC... Nie zmienił się, pani dalej mówiła po polsku... Czyli miałem szczęście... Łatwiej zamknąć temat, niż podać rozwiązanie problemu z wczoraj.
spraktor 23-10-2016, 19:37 napisz jak to zrobiłeś
15jokasta 24-10-2016, 05:31 omeniusz22 podziel się wiedzą, forscan czy IDS? :P
omeniusz22 24-10-2016, 16:40 Witam : zmianę jeżyka można zrobić na polski programem forscan-konfiguracja i programowanie w opcji szukaj wpisałem "język" wyskoczyły mi daw wersy jeden był język komunikatu radia i tam zmieniłem na polski druga wers był język głosowy i tam nie miałem polskiego więc zostawiłem angielski.
Chyba coś tak było jak dobrze pamiętam jak by coś to zrobię zrzut ekranu.
Bump: Koledzy a jak zaprogramować kluczyk dorobiony drugi scyzoryk ze by działał pilot i immobilaizer. Czy da się forscan-em ?
15jokasta 24-10-2016, 19:54 Da rade, Szukaj opcji PATS
omeniusz22 25-10-2016, 16:26 Da rade, Szukaj opcji PATS
możesz konkretniej. Co I jak mam zrobić.
15jokasta 25-10-2016, 18:13 Nie mam teraz takiej możliwości żeby Cie poprowadzić za rączkę krok po roku. Temat pewnie był już wiele razy wałkowany na forum, ale jak znam życie boli strasznie mocno użycie opcji szukaj, zapewne tutaj albo na google znajdziesz odpowiedź.
Nie wiem czy mi się tylko wydaje ale sprawdzenie wszystkich opcji i zakładek w forscanie trwa może z 5min? A jak już znajdziesz opcję PATS (gdzieś tam w progrmowaniu parematrów pojazdu albo w funkcjach serwisowych) to wystarczy tylko czytać ze zrozumieniem bo program właśnie prowadzi użytkownika jak małe dziecko za rączkę krok po kroku.
Śmiem powątpiewać aby ktokolwiek zrobił poradnik krok po kroku do tak prostej czynności. Fakt można się na minę wje*ać podczas działania z PATS ale to zależy jakie auto i jaki rocznik. Wtedy z pomocą albo IDS, albo jeszcze takie małe sprytne urządzenie którego nazwy z pamięci nie przytoczę. Lecz sądząc po tym co masz w profilu, masz 50% szans że pójdzie forscanem bez problemu.
omeniusz22 29-10-2016, 14:12 Proszę zrób.
Zrobiłem zrzuty ja mam tak ustawienia i język głosowy polski kobiecy.
Mam prośbę pomóżcie mi z kluczykiem immobilizer+ pilot.
Mam kluczyk scyzoryk kupiony od innego auta dorobiony grot jak i co mam zrobić by zaprogramować pilota i immobilizer. (mogą być linki i zrzuty ekranu opisy).
co mam zrobić by zaprogramować pilota i immobilizer. Programowanie pilota masz w instrukcji, z immo nie pomogę.
Cytat z instrukcji obsługi:
PROGRAMOWANIE PILOTA
ZDALNEGO STEROWANIA
Dla Twojego pojazdu można zaprogramować
maksymalnie osiem nadajników zdalnego
sterowania (łącznie z tymi, które były
dostarczone z pojazdem). Podczas procedury
programowania nadajniki zdalnego sterowania
muszą pozostawać wewnątrz pojazdu. Zapnij
pasy bezpieczeństwa przednich siedzeń i
zamknij wszystkie drzwi, aby sprzeczne
brzęczyki sygnalizacyjne nie rozbrzmiewały
podczas programowania.
Programowanie nowego pilota
zdalnego sterowania
1. Aby zaprogramować nowe nadajniki
zdalnego sterowania, obróć kluczyk
zapłonowy w położenie II cztery razy w
ciągu sześciu sekund.
2. Ustaw kluczyk zapłonowy w położeniu 0.
Sygnał akustyczny potwierdzi możliwość
zaprogramowania nadajników zdalnego
sterowania w ciągu 10 sekund.
3. Naciśnij dowolny przycisk na nowym
nadajniku zdalnego sterowania.
Potwierdzeniem będzie sygnał akustyczny.
4. Powtórz ten ostatni krok ze wszystkimi
nadajnikami zdalnego sterowania, włącznie
z oryginalnym. Nie wyjmuj kluczyka z
włącznika zapłonu podczas naciskania
przycisku na tym nadajniku zdalnego
sterowania.
5. Ponownie włącz zapłon (kluczyk w
położeniu II) lub odczekaj 10 sekund nie
programując kolejnego nadajnika zdalnego
sterowania, aby wyjść z trybu
programowania kluczyków. Do otwierania
i zamykania pojazdu możesz teraz użyć
tylko nadajników zdalnego sterowania,
które właśnie zaprogramowałeś.
Do immobilizera jest niezbędny IDS.
15jokasta 03-11-2016, 22:46 boncio Do immobilizera jest niezbędny IDS.
Nie prawda.
możesz konkretniej...
PATS ma do zmiany języka modułów 212 dokładnie nic... W Fieście MK7 jest z tym problem - trzeba to zrobić "sposobem". Należy użyć programu ELMconfig i w trybie Focusa MK2 zmienić język w oknie modułu SRM.
omeniusz22 04-11-2016, 17:01 Do immobilizera jest niezbędny IDS.
Co to jest ten IDS ?
radek70
córka mnie prosi bym jej na święta dołozył bluetooth do jej fiesty ... Kiedyś czytałem o potrzebnych rzeczach do tego i chciał bym się cenowo przymierzyć .Wiem że masz i może coś mi doradzisz ....
Kiedyś też czytałem na jakimś forum opis ale już dwa dni szukam i nic .... a z wiadowmości jakie mam zapisane wiem tylko by kupić z wyjściem USB muszę patrzeć na końcówkę numeru 112
EW1 , poczytaj tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=228672&page=3 . Podałem też na str. 4 rozpiskę kabli, która pokrywa się ze schematem z rosyjskiej strony. Nie wiem jakie macie radio... Wszystko znajdziesz w tym temacie jak coś to pisz na @.
juniorkm7 02-12-2016, 20:11 A czy ta zmiana żeby fiesta mówiła po polsku dotyczy też radia Sony/zwykłego po lifcie - 2013/2014?
A czy ta zmiana żeby fiesta mówiła po polsku Zmiana z innego języka, czy dołożenie Voice Control, USB, Bluetooth? Twoja Fiesta ma chociaż USB? To jest temat przedlifta. W polifcie raczej nic się nie zmieniło... Czyli wróć do linku z #19.
marcin1311 13-02-2017, 12:20 Wiecie może koledzy czy wersja modułu 7S7T-19G488-xx ma możliwość zmiany języka i funkcjonalnie nie obsługuje tylko USB?
Padł mi moduł 8M5T-19G488 i zastanawiam się czym go zastąpić (i nie dorabiać USB).
Pytanie mam moduł au7t-19c112-cr i gada po francusku, chce zmienić język na angielski i zastanawiam się czy moduł 8m5t-19c112-ar będzie pasował bez żadnych przeróbek tylko tak zwane plug nad Play?
Jeżeli wyciągnięty z Fiesty to tak,jak z innego Forda to może być konieczne przeprogramowanie kompem.
Krzysiek1989-20 13-06-2018, 14:34 Witam serdecznie
W nowym samochodzie okazało się, że nie działa moduł bluetooth( odpinałem sam moduł, akumulator, bezpieczniki ale nic to nie dało) Przeczytałem, że mogę jeszcze spróbować wgrać do niego nowe oprogramowanie.
Wiem, że aktualizacje robi się przez wejście usb pomiędzy przednimi siedzeniami, ale co zrobić gdy moduł ( czyli USB) nie jest wykrywany przez radio?
Czy potrzeba kabla diagnostycznego i wtedy jest taka możliwość?
Pozdrawiam serdecznie
marcin1311 13-06-2018, 17:40 A swieci Ci ikonka od telefonu? (ta po lewej stronie wyswietlacza)
Krzysiek1989-20 13-06-2018, 19:45 Hej, ikonek telefonu i bluetooth na 100% nie ma.
mathkaczy 14-06-2018, 09:25 ale wiesz jak moduł Bluetooth oczywiscie uruchomić ?
przy aktywnym module ikonka jest xD przy nieaktywnym nie ma
Krzysiek1989-20 14-06-2018, 14:37 W takim razie, muszę zapytać, jak się aktywuje moduł?
Ponieważ ja co robię to oczywiście podpinam go.
Włączam radio a tam oczywiście bluetooth i USB nie działa. W opcjach wchodziłem w MENU/AUDIO/Bluetooth i tam pisze, że jest wyłączony. Żadne przyciski nie powodują, żeby bluetooth był włączony a po wciśnięciu przycisku AUX nic się nie dzieje gdy wpięty jest jack albo pendrive.
Pozdrawiam Serdecznie
A to Ty go dokładałeś? Bo to sugeruje powyższy post?
To trzeba aktywować go konfiguracji auta, inaczej nie zadziała. Kabel, program i ustawić odpowiednią pozycję albo podjechać do kogoś.
Krzysiek1989-20 14-06-2018, 16:31 Nie, kupiłem samochód i okazało się, że funkcje jak bluetooth, usb nie działają.
Czy można zaktualizować oprogramowanie takiego modułu przez kabel diagnostyczny?
Poprawię post
EDIT/ już znam odpowiedz - aktualizacja tylko przez usb.
Pozdrawiam
marcin1311 18-06-2018, 05:38 Hej, ikonek telefonu i bluetooth na 100% nie ma.
Brak ikonki telefonu świadczy o tym, że nie ma komunikacji modułu bluetooth z radiem. Żeby to sprawdzić, najprościej jest zamienić moduł bluetooth na inny. Po podłączeniu powinna się zaświecić ikonka telefonu i pojawić funkcje w menu do bluetooth.
Masz VC? reaguje na komendy?
U mnie nie chodził moduł bluetooth ale nadal byłem wstanie wejść do menu "phone" nie mniej jednak próba włączenia modułu bluetooth kończyła się niepowodzeniem. Wkońcu odpiąłem moduł i włączyłem od tej pory chodzi. Aktualizacje całego radia (nie tylko bluetooth) robi się przez usb, nawet można znaleźć tutorial na youtube.
Tymek ford fiesta2010 10-12-2018, 08:23 Witam
Moje pytanie brzmi jeżeli przy kierownicy mam włącznik do stratowania głosem ale nic nie reaguje czy da się to uruchomić . Bardzo mi zależy na tym żeby komendy wypowiadać w języku polskim .
Danielo_82 10-12-2018, 09:32 A moduł bluetooth masz? Tzn możesz połączyć się z telefonem przez oryginalne radio?
Witam
1) Zapomnij o języku polskim
W Fieście 2008-2012 jest moduł Voice Control
- zmiana języka to fizycznie wymiana modułu
- praktycznie nie spotykane na rynku wtórnym,
moduły z j.polskim
- możesz ew. szukać modułu z j.angielskim
dopiero w Fieście 2012-2017, był stosowany moduł Sync 1.0
- wymienia się go na moduł Sync 1.1
- wgrywa aktualizację
- mamy j.polski
pamiętasz tekst z filmu "Apollo 13" ?
tam mówili coś w stylu: " Ty mówisz co potrzebujesz, a ja Ci mówię co możesz dostać"
tu jest podobnie
2) Jakie masz radio? => czy masz 4 przyciski obok klawisza awaryjnych? => jeśli tak, to radio obsługuje bluetooth
http://www.fordclubpolska.org/audio_img/radio_new.jpg
3) Moduły bluetooth często "padają" => możliwe, że u Ciebie moduł umarł
4) to jest klawisz obsługi, fabrycznego zestawu głośnomówiącego
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/704411121_3_644x461_kierownica-ford-fiesta-mk7-st-skorzana-osobowe.jpg
5) czy sparowałeś telefon z samochodem?
pozdrawiam
Arturek
Tymek ford fiesta2010 10-12-2018, 11:24 Jeżeli chodzi o język polski mój znajomy jeździ takom samą fiesta i właśnie ma komendy po polsku ale nieważne interesuje mnie uruchomienie tego jeżeli chodzi o BT tak posiadam sprawne działa bez zarzutu cały czas używam do rozmawiania i słuchania muzyki .a jeżeli chodzi o radio mam takie samo jak ty Artur
Witam
1) Nie mówię, że nie istniał język polski => moduł z j.polskim jest b. trudno osiągalny
2) Jest opcja, że jest problem z obsługą klawiszy na kierownicy
- możliwy problem z przyciskami
(ktoś opisywał na forum)
- możliwy problem z wiązką
pozdrawiam
Arturek
PS przykład sterowania głosem w j.polskim w Focusie
https://www.youtube.com/watch?v=qtL50hB5A4Q
Danielo_82 10-12-2018, 12:31 Forscan ma możliwość "podglądu" każdego klawisza. I wydaje mi się że gdzieś w opcjach radia widziałem opcje wyłączenia Vc. Spróbuj też resetu moduł bluetooth poprzez odpięcie go na jakieś 30 min.
sampleboxxx 10-12-2018, 13:01 Ja mam sterowanie w języku polskim,ale moduł kupiłem od mondeo mk4 CS7T-14D212-AE https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181210/50a4f5a770beef437303f13db00eb72b.jpgpóźniej trzeba ustawić język w Forscanie i wszystko działa jak należy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tymek ford fiesta2010 10-12-2018, 13:02 Okej popróbuje ale proszę wytłumaczcie mi po co do tego BT ?
Danielo_82 10-12-2018, 13:08 Bo to moduł bt obsługuje Vc. Pytanie tylko po co ci vc. Wg mnie bardzo mało przydatny ficzer. Może do obsługi nawigacji to jeszcze, ale w fiescie to chyba tylko do ustawień radia.
Tymek ford fiesta2010 10-12-2018, 13:13 Poprostu lubię jak wszytko działa poprawnie wiec posprawdzam wszytko co pisaliście i się odezwę
wojtekn[/B];2578175]Temat ten i podobne o zmianach języka są w dziale audio: http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=98 Proszę poszukać i doczytać co i jak tu zamykam. post. 16
|