numcaps
10-12-2011, 13:39
mam forda focusa 2 2005r poj. 2000 TDCI 136km . jeżdżę nim od 3 lat i od kilku tygodni strasznie mi dymi nagrzewnica. a wcześniej nigdy sie tak nie działo . Czy ktoś wie jak temu zaradzić ,a może to normalne?? ;)
Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] nagrzewnica dymi-jak temu zaradzić? numcaps 10-12-2011, 13:39 mam forda focusa 2 2005r poj. 2000 TDCI 136km . jeżdżę nim od 3 lat i od kilku tygodni strasznie mi dymi nagrzewnica. a wcześniej nigdy sie tak nie działo . Czy ktoś wie jak temu zaradzić ,a może to normalne?? ;) moons 10-12-2011, 19:05 Jaka nagrzewnica?? Pozdrawiam Oldmotormen 10-12-2011, 20:26 Domyślam się, ze mowa o ogrzewaniu ,jeśli tak , to nagrzewnica jest dziurawa , i tylko wymiana . :< moons 11-12-2011, 10:38 Co ma dziura w nagrzewnicy do dymienia? Czy chodzi o tę nagrzewnicę która siedzi pod deską rozdzielczą i nagrzewa powietrze do lecące z nawiewów. Bo jeśli dymi Ci z nawiewów to może coś jara pod deską, jakiś przewód czy coś. W samej nagrzewnicy nie ma co się dymić. Chyba że masz dodatkową nagrzewnice na paliwo pod maską. Nagrzewa ona płyn aby szybciej silnik się nagrzewał. Jeśli ta nagrzewnica dymi to najpewniej padła świeca żarowa w piecyku. Poza wymianą świecy przydało by się też wyczyścić tłumik bo pewnie już pełno w nim paliwa. Pozdrawiam numcaps 11-12-2011, 16:08 tak chodzi mi o nagrzewnice dodatkowa która dogrzewa silnik (webasto). a czy w sytuacji niesprawnej świecy żarowej wogule włączyła by się nagrzewnica? moons 11-12-2011, 16:29 Nie wiem jaki masz model i jak masz zamontowany bo z piecyka da się odczytać błędy choćby przez OBDII. Raczej piecyk włączy się przy nie do końca sprawnej świecy żarowej i będzie taki objaw jaki piszesz mocne dymienie. Do puki nie naprawisz wyjmij bezpiecznik od webasto albo wyłącz je całkiem jeśli masz taką opcję z komputera. Bo zasyfisz całkiem tłumik. Pozdrawiam numcaps 13-12-2011, 13:57 dzieki za informacje ale już nie dymi. i mozesz mi powiedziec jak mozna sprawdzic ta swiece i co to oznacza to OBDII moons 13-12-2011, 15:46 Wszystko zależy jaki masz piecyk zamontowany. Złącze OBDII jest to złącze diagnostyczne samochodu. Jeśli masz fabrycznie założony ten podgrzewacz to jest wielce prawdopodobne że przez podpięcie do kompa da się odczytać dane z pieca. Ale podstawowa sprawa to jaki to piecyk i jak i gdzie zamontowany. Pozdrawiam numcaps 14-12-2011, 23:16 w książce instrukcji obsługi jest napisane ze jest to nagrzewnica dodatkowa na paliwo i mogę ja programować na rożne dni np. nastawie na 24:00 i wchodzę do auta i w aucie silnik ciepły i samochód ciepły , a także automatycznie się załącza jak jest poniżej 5 stopni na dworze .Jest montowana fabrycznie ford focus II silnik 2000 tdci 136km. A jak ford stal bez akumulatora miesiąc to się rozprogramowała i w serwisie mi go zaprogramowali, ale było to dawno. moons 15-12-2011, 15:27 Znaczy się montaż był fabryczny. Także nie ma problemu z podpięciem się komputerem pod auto i odczytanie błędów. O ile oczywiście jakiś są. Ale moim zdaniem dymienie to pierwsze to zrąbana świeca, drugie w kolejności koniec sitka na świecy. Pozdrawiam gogigi 26-01-2014, 11:35 witam Ja mam podobny problem a fabrycznym webasto. Jestem posiadaczem od 3 miesiecy Forda Focusa z 2008 r 2.0 TDCi 136km. Pieknie dzialalo do wczoraj. Nagrzewnica nie wlacza mi sie. W menu mam usawione dodatkowe grzanie. I za kazdym razem odpalao sie automaycznie i dogrzewalo. Nawet recznie nie moge aktywowac wlaczenia. Wczesniej dzialalo. Na wyswietlaczy ciagle pokazuje sie komunikat dodatkownie nag. wyl. Od momentu zakupu zdarzalo sie ze czasem zakopcilo ostro z pod maski i czuc bylo ropa ale w czasie jazdy ustawalo. Czy to moze byc przepalona swieca ? Pozdrawiam. |